Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικοινωνία Παυλόπουλου - Γιούνκερ
  • [02] «Η συμφωνία και το χρέος θα κρίνουν το ενδεχόμενο εκλογών»
  • [03] Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ
  • [04] Ομαλοποιείται η ροή πληρωμών του ΕΣΠΑ 2007-2013
  • [05] Η Βουλή της Φινλανδίας ψήφισε «Ναι» στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας
  • [06] Σε συγκρότηση αντιμνημονιακού κινήματος καλούν μέλη και στελέχη της Αριστεράς
  • [07] Στις 16:30 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συζήτησης του ν/σ στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής
  • [08] Α. Στουμπ: Η Φινλανδία έτοιμη να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας

  • [01] Επικοινωνία Παυλόπουλου - Γιούνκερ

    Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικοινώνησε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Αντικείμενο της συζήτησης, που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε πολύ καλό κλιμα, ήταν η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παυλόπουλος, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά χθες και είχε συζητήσει το ίδιο ζήτημα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

    [02] «Η συμφωνία και το χρέος θα κρίνουν το ενδεχόμενο εκλογών»

    Η έγκριση της συμφωνίας και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος είναι οι δυο βασικές προτεραιότητες που θα κρίνουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζει η υφυπουργός Τύπου και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν υπάρχουν εκλογές» τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Είμαστε όμως σε ένα τέτοιο περιβάλλον το οποίο βεβαίως είναι προβληματικό και το οποίο από μόνο του ενδεχομένως να πρέπει κάποια στιγμή να οδηγηθεί σε εκλογές. Από την άλλη πλευρά, όπως διατυπώνετε και εσείς το ερώτημα είναι διαφορετικό το κάτω από 120, πάνω από 120 και αυτό παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν υπάρχουν εκλογές. Και δεν υπάρχουν εκλογές αυτή τη στιγμή με την έννοια των προτεραιοτήτων και των αναγκών όχι γιατί δεν θα τις θέλαμε ενδεχομένως ή ότι θα τις αποφεύγουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παρεμποδιστούν οι δυο βασικές προτεραιότητες που έχουμε αυτή τη στιγμή: Η πρώτη είναι η σημερινή ψηφοφορία και η κατάληξη του αυριανού Eurogroup, η επίτευξη δηλαδή της συμφωνίας διότι μέχρι τότε αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν είναι απολύτως ήσυχος. Η δεύτερη είναι η κρίσιμη σημαντική επίπονη διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση με στόχο να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος που είναι το μεγάλο θέμα μας που θα κρίνει και τη βιωσιμότητα ή μη της συμφωνίας. Επομένως, αυτές τις δυο προτεραιότητες και ο χώρος και ο χρόνος τα οποία ενδεχομένως θα αφήσουν, θα κρίνουν το αν και πότε θα γίνουν εκλογές.

    Ερωτηθείσα για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την πρόεδρο της Βουλής, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε: «Φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση όσον αφορά την εκτίμηση των προτεραιοτήτων και την εκτίμηση της μεγάλης ανάγκης και μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να ξεπερνιέται. Και χθες δημόσια, με δημόσια συνεδρίαση αποτυπώθηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις. Επομένως ενάγει ένα πραγματικό πρόβλημα που μας απασχολεί. Ξέρετε όμως ότι δεν απλό αυτό δεν λύνεται με έναν τρόπο όπως διατυπώνεται και απαιτείται από πολλούς οι οποίοι κυρίως είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος αλλά θεωρεί πως «δεν είναι λύση» η άποψη του Ποταμιού για πρόταση μομφής.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος εκτιμά ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί «ένα καινούριο κόμμα δυστυχώς από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως λέει χαρακτηριστικά «Αυτό δεν μπορώ να το πω με απόλυτη σιγουριά. Χθες προαναγγέλθηκε από τον κύριο Ήσυχο με κάποιο τρόπο η ίδρυση ενός καινούριου κόμματος. Αυτό ξέρετε δεν μπορώ να το πω εγώ. Θα το κρίνουν εκείνοι πως, πότε και αν. Φαίνεται να διαμορφώνεται έτσι πάντως η κατάσταση. Να επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα καινούριο κόμμα δυστυχώς από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ».

    Η κα Γεροβασίλη σημειώνει ότι «υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις, μια προσπάθεια ανακατάταξης του πολιτικού συστήματος και επαναπροσδιορισμού. Αυτό σε ένα βαθμό σε μεγάλο βαθμό μάλλον είναι και αντικειμενικό. Από τη μία πλευρά είναι οι πολιτικοί οργανισμοί οι οποίοι στηρίζουν την Κυβέρνηση δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που σήμερα μπαίνουν σε μία πολιτική η οποία δεν είναι υποστήριξης του προγράμματος με την οποία απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό στις 25 του Γενάρη. Επομένως θα χρειαστεί και θα γίνει ένας επαναπροσδιορισμός του προγράμματος που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα. Διότι αντιλαμβάνεστε, ναι μεν θα υλοποιηθεί η συμφωνία όπως απαιτείται, αλλά ταυτοχρόνως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διανύσει μία μεγάλη διαδρομή όσον αφορά τα αντιρροπιστικά μέτρα τα οποία θα χρειαστεί να κάνει και θα πρέπει να μελετήσει ένα οργανωμένο σχέδιο το οποίο θα απαλύνει τις επιπτώσεις της καινούριας συμφωνίας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για να δώσει ώθηση στην ελληνική κοινωνία πραγματικά για να μπορέσει να αμυνθεί η ελληνική κοινωνία να σταθεί όρθια με στόχο βεβαίως την έξοδο από τις κάθε τύπου συμφωνίες και την έξοδο από τα αδιέξοδα του δανεισμού και του χρέους. Επομένως το επόμενο διάστημα στο δικό μας πολιτικό χώρο θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση και προβληματισμός. Πρέπει ωστόσο να γίνει και γρήγορα και πρέπει να γίνει και αποφασιστικά και γρήγορα και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο να φτάσουμε στην ανάπτυξη».

    [03] Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ

    Ολοκληρώθηκε, μετά από επτά ώρες, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.Κατά πλειοψηφία αποφάσισαν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εμφανιστεί συντεταγμένα στη διαδικασία της ψηφοφορίας για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

    «Όλοι οι βουλευτές αποφάσισαν ότι η ΝΔ, ως η παράταξη της ευθύνης και της συνέπειας, στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της χώρας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΝΔ.

    Επίσης αναφέρει ότι έγινε μια διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για τη συμφωνία που έρχεται απόψε στη Βουλή, οι βουλευτές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και «ακούστηκαν όλες οι απόψεις για το μνημόνιο Τσίπρα- Καμμένου».

    «Κοινό συμπέρασμα όλων είναι ότι η ΝΔ δεν υιοθετεί τα πολύ επώδυνα μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση, και δεσμεύεται ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βελτιώσει και να θεραπεύσει τις αδικίες σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα για τους αγρότες», επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [04] Ομαλοποιείται η ροή πληρωμών του ΕΣΠΑ 2007-2013

    Υπερβαίνουν τα 150 εκατ. ευρώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου οι πληρωμές για έργα του ΕΣΠΑ 2007-13, όπως γνωστοποίησε σήμερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

    Το τελευταίο διάστημα η ΓΓ έχει προχωρήσει, σε συνεργασία με τις διαχειριστικές αρχές, σε ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και προωθεί τις πληρωμές βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, Σε αυτό το πλαίσιο, την προηγούμενη εβδομάδα (3-9 Αυγούστου) πραγματοποιήθηκαν πληρωμές 50 εκατ. ευρώ, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα (10-16 Αυγούστου) οι πληρωμές θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

    Το προσεχές διάστημα, όπως ανακοινώνει το υπουργείο, η προσπάθεια ενίσχυσης των ροών πληρωμών θα συνεχιστεί και εντατικοποιηθεί, με στόχο να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των έργων του ΕΣΠΑ 2007-13.

    [05] Η Βουλή της Φινλανδίας ψήφισε «Ναι» στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

    Η Φινλανδία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη συμφωνία για το τρίτο πακέτο στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αυτής Αλεξάντερ Στουμπ πριν από λίγο.

    «Διανύσαμε πολύ δρόμο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κρινόταν το μέλλον του ευρώ αλλά τώρα έχουμε μια λύση και θα ζήσουμε με αυτήν», δήλωσε ο Στουμπ στους δημοσιογράφους μετά την υπερψήφιση από τη λεγόμενη Μεγάλη Επιτροπή της φινλανδικής Βουλής της πρότασης για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

    Ο Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε επίσης ότι η φινλανδική κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό να συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία αυτή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Η Φινλανδία, η οποία είναι γνωστή για τη σκληρή στάση που τηρεί έναντι των συμφωνιών στήριξης χωρών της Ευρωζώνης που οι οικονομίες τους βρίσκονται σε κρίση, είχε ταχθεί τον περασμένο μήνα υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική και νομισματική ένωση, ωστόσο κατόπιν είχε σημειώσει ότι δεν θα αντιτασσόταν από μόνη της σε μια συμφωνία.

    [06] Σε συγκρότηση αντιμνημονιακού κινήματος καλούν μέλη και στελέχη της Αριστεράς

    Στην κοινωνική και πολιτική συγκρότηση ενός «ενωτικού κινήματος που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη», καλούν με δήλωσή τους στελέχη και μέλη αριστερών συλλογικοτήτων και συγκεκριμένα οι Λαφαζάνης Παναγιώτης ("Αριστερό Ρεύμα"), Βερναρδάκης Αλέκος ("Κομμουνιστική Ανανέωση"), Γαλάνης Νίκος ("Παρέμβαση"), Κάβουρας Δημήτρης ("Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη"), Καλτσώνης Δημήτρης ("Μαρξιστικός Σύλλογος "Γ.Κορδάτος"), Μαντάς Παναγιώτης ("ΔΗΚΚΙ"), Νταβανέλος Αντώνης ("ΔΕΑ"), Παγιάτσος Ανδρέας ("Ξεκίνημα"), Σακελλαρόπουλος Σπύρος ("ΑΡΑΝ"), Σαραφιανός Δημήτρης ("ΑΡΑΣ"), Σουάνη Μαρία ("Κομμουνιστικό Κίνημα Εργατικός Αγώνας"), Τζήμας Θέμης ("Δίκτυο Σοσιαλιστών"), Χήτας Λάμπρος ("Πρωτοβουλία των 1000").

    [07] Στις 16:30 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συζήτησης του ν/σ στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής

    Την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου που αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, στις 16:30, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τα μέλη των Επιτροπών.

    [08] Α. Στουμπ: Η Φινλανδία έτοιμη να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας

    Η Φινλανδία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη συμφωνία για το τρίτο πακέτο στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αυτής Αλεξάντερ Στουμπ πριν από λίγο.

    «Διανύσαμε πολύ δρόμο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κρινόταν το μέλλον του ευρώ αλλά τώρα έχουμε μια λύση και θα ζήσουμε με αυτήν», δήλωσε ο Στουμπ στους δημοσιογράφους μετά την υπερψήφιση από τη λεγόμενη Μεγάλη Επιτροπή της φινλανδικής Βουλής (σ.σ. αποτελείται από όλους τους βουλευτές και ψηφίζει επί προτάσεων που αφορούν τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνήθως έπειτα από συνεδριάσεις της ολομέλειας) της πρότασης για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

    Ο Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε επίσης ότι η φινλανδική κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό να συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία αυτή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 August 2015 - 14:32:13 UTC