Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε η Διάσκεψη των Προέδρων
  • [02] Χρ. Σπίρτζης: Άμεσα σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα
  • [03] Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ «μελετούν» τα κείμενα της συμφωνίας
  • [04] Συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας στο Σύνταγμα
  • [05] Έντονο ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στον τομέα του πολιτισμού
  • [06] «Να μην καταργηθεί ο ειδικός φόρος επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων»
  • [07] Σύγχρονα έργα του εικαστικού Κ. Ξενάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
  • [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με Ολάντ, Γιούνκερ και Πιτέλα

  • [01] Ξεκίνησε η Διάσκεψη των Προέδρων

    Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, άρχισε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να αποφασιστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

    [02] Χρ. Σπίρτζης: Άμεσα σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα

    Το νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, θα βγει σε διαβούλευση στο τέλος αυτής της εβδομάδας, πιθανώς αύριο, όπως διευκρίνισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

    Παρουσιάζοντας μια εικόνα των έργων στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, ο υπουργός είπε ότι με εξαίρεση το Μορέα, στις υπόλοιπες 4 παραχωρήσεις, οι εργασίες γίνονται κανονικά και τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν εξ αιτίας των capital controls, αναμένεται να ξεπεραστούν μετά τη συμφωνία, εντός του Σεπτεμβρίου.

    Ο κ Σπίρτζης είπε ότι όλοι οι παραχωρησιούχοι έχουν ζητήσει παράταση για τα έργα - κάτι που σημαίνει πως «η προηγούμενη αναθεώρηση είχε ψευδή χρονοδιαγράμματα, καθώς μετά από 9-10 χρόνια, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις».

    [03] Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ «μελετούν» τα κείμενα της συμφωνίας

    Τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών επί του νέου προγράμματος για την ελληνική οικονομία παραδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο των υπουργών της ευρωζώνης, και στην παρούσα φάση αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων ανάμεσα στους προέδρους των δυο οργάνων Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας πως εφεξής, το τι μέλλει γενέσθαι εναπόκειται στα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

    Η εκπρόσωπος σημείωσε πως αναφορικά με την επικείμενη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενόψει της εξόφλησης -στις 20 Αυγούστου- δανείων της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παραμένει πιθανό τόσο το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ESM με μακροπρόθεσμο ορίζοντα απόσβεσης και επί τη βάσει της νέας συμφωνίας, όσο και από τον μηχανισμό EFSM, με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η εκπρόσωπος ανέφερε πως εναπόκειται στα κράτη μέλη της ευρωζώνης να αποφασίσουν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι όπως έχει δηλώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προτιμότερη είναι η πρώτη διαδικασία, δηλαδή από τον ESM επί τη βάσει του νέου προγράμματος.

    Τέλος, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί στο αυριανό Eurogroup από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

    [04] Συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας στο Σύνταγμα

    Στο Σύνταγμα κατέληξε η πορεία του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε από την Ομόνοια και ενώθηκε με τους διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ.

    Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της συμφωνίας που έχει φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση.

    «Σε λίγες ώρες το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα θα είναι γεγονός. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τους συνεταίρους της στην αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Ποτάμι θα ψηφίσουν το νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια.

    «Ο ελληνικός λαός δεν έχει άλλο δρόμο πέρα από αυτόν της οργάνωσης της πάλης του, της αντίστασής του με κάθε τρόπο, κάθε μέρα όλο το επόμενο διάστημα. Σήμερα μπορεί να ακουμπήσει με εμπιστοσύνη στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να συμπαραταχθεί μαζί του. Είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση, επίκαιρη, αναγκαία και φιλολαϊκή, που δείχνει το δρόμο της εξόδου από την κρίση σε όφελος των λαϊκών αναγκών» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

    [05] Έντονο ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στον τομέα του πολιτισμού

    Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, το υψηλό επίπεδο ανθρωπίνων πόρων στον τομέα του πολιτισμού, ο ανοιχτός, περιεκτικός και ευρύς χαρακτήρας της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας και άλλα χαρακτηριστικά μετατρέπουν την Ελλάδα σε στρατηγικό εταίρο της Κίνας στον τομέα της πολιτιστικής βιομηχανίας και του κλάδου της επικοινωνίας.

    Έμπρακτη απόδειξη αυτού αποτελεί η πρόσφατη διοργάνωση ειδικού σεμιναρίου για την προώθηση των ελληνοκινεζικών σχέσεων στον τομέα της πολιτιστικής βιομηχανίας και των οπτικοακουστικών μέσων από την πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα. Στο σεμινάριο αυτό με κεντρικό ομιλητή των πρόεδρο της Ένωσης Κινεζικής Πολιτιστικής Βιομηχανίας (China Cultural Industry Association), Zhang Bin και τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης - Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, αναφέρονται με εκτενή ρεπορτάζ πολλά κινεζικά ΜΜΕ.

    Πιο συγκεκριμένα, η ανταπόκριση του πρακτορείου Νέα Κίνα σημειώνει την ομιλία από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, ο οποίος χαιρετίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στους άξονες που συνδέουν την Κίνα με την Ευρώπη και άλλες περιοχές, στο πλαίσιο της πολιτικής "Μια Ζώνη - Ένας Δρόμος" (όρος που αναφέρεται στους θαλάσσιους και οδικούς σύγχρονους Δρόμους του Μεταξιού), καθώς και στον ρόλο της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) στην πληροφόρηση των ξένων ΜΜΕ, καθώς αποτελεί την πρώτη κυβερνητική ελληνική δομή με την οποία συνήθως έρχονται σε επαφή.

    Στο ίδιο μήκος κύματος άρθρο του ιστοτόπου WAIJIAOBU WANG αναφέρεται επίσης στο σεμινάριο που διοργάνωσε η κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα σημειώνοντας την παρουσία του ΓΓΕΕ Λευτέρη Κρέτσου και εκπροσώπων από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, υπουργείο Εξωτερικών, την περιφέρεια Αττικής, επαγγελματικές ελληνικές ενώσεις από τον χώρο του πολιτισμού και ο/α μέσων όπως του ΣΑΠΟΕ υπό τον πρόεδρό του Πάνο Παπαχατζή.

    [06] «Να μην καταργηθεί ο ειδικός φόρος επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων»

    Tην άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού ζητά το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.), για να μην καταργηθεί ο ειδικός φόρος επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων, τα έσοδα του οποίου προορίζονται, βάσει του νόμου, για την ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης.

    «Με την καινούργια ''Δανειακή σύμβαση οικονομικής ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας'', Καταργείται ο Ειδικός φόρος - που πρέπει να σημειώσουμε, είναι χρήματα που καταγράφονται σε ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού εσόδων του κράτους, από την απόδοση των κινηματογραφικών εισιτηρίων και προορίζονται αυστηρά για την κινηματογραφική πολιτική του υπουργείου» ενημερώνει σε σημερινή του ανακοίνωση το Κέντρο Κινηματογράφου.

    Η κατάργησή του ειδικού αυτού φόρου «θα επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στους ήδη χαμηλούς πόρους του Ε.Κ.Κ., που αποτελούνται από την τακτική του επιχορήγηση και από την ενίσχυση από τον ειδικό αυτό φόρο, αλλά και ένα συντριπτικό πλήγμα στην Ελληνική κινηματογραφία.

    «Σε μία δύσκολη εποχή που οι επιτυχίες του Ελληνικού κινηματογράφου, είναι καταγεγραμμένες και αποτελούν ανάσα στον σύγχρονο πολιτισμό της χώρας, θεωρούμε την παρέμβαση όλων προς τη θετική κατεύθυνση δεδομένη» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [07] Σύγχρονα έργα του εικαστικού Κ. Ξενάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

    "HEL(L)AS ΠΑΝΤΟΥ! - EVERYWHERE!" είναι ο τίτλος της έκθεσης που εξελίσσεται στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας καθημερινά εκατοντάδες επισκεπτών.

    HEL(L)AS -Κόλαση, Αλλοίμονο ή απλώς σύνθετα του όρου ΕΛΛΑΣ, ο πλήρης τίτλος της έκθεσης που εντάσσεται σε αυτές της φετινής -5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης και αναπτύσσεται παράλληλα (σε πλήρη συνύπαρξη) με τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου.

    Θραύσματα πήλινων αγγείων και αντικειμένων από την προχριστιανική μακεδονική αρχαιότητα, ρωμαϊκά και ελληνιστικά αγάλματα, όστρακα, ψηφιδωτά, σαρκοφάγοι και αναθηματικές στήλες, συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται με ζωγραφισμένους κι ανάγλυφουςκαι χαραγμένους κώδικες και σύμβολα και χάρτες και αιγυπτιακά ιδεογράμματα, γραφές, λίθινες στήλες, με σύγχρονα σήματα, χάρτες, βιβλία και τρισδιάστατες ψηφιακές κατασκευές και εγκαταστάσεις.

    "Η σημερινή Ελλάδα με πληγώνει... Έχουμε απορρίψει τον αρχαίο κόσμο γιατί δεν τον γνωρίζουμε και δεν τον σεβόμαστε... Χάρη σε αυτόν τον αρχαίο κόσμο υπάρχουμε. Αυτός ο αρχαίος κόσμος μας συντηρεί ακόμη... Ίσως δι' αυτών θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που εμείς (αλλά και οι ξένοι) δημιουργήσαμε..." έλεγε ο εικαστικός στα πρόσφατα εγκαίνια τηςέκθεσής του, στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης, από τη γενέθλιά του Αίγυπτο και τους φαραωνικούς τάφους της, τις "νύχτες του Αμπουκίρ", τις μέρες στις όχθες του Σηκουάνα, τους "κώνους του Βερολίνου", τον συρματοπλεγμένο Παρθενώνα, το βιβλίο της ζωής του τοποθετημένο σε έναν ρωμαϊκό τάφο, στο ...δάπεδο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης "του κόσμου", επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη (μια στάση στην ιλιγγιώδη πορεία της δημιουργίας του) και καταθέτει ξανά τις δικές του σκέψεις - έργα δίπλα και παράλληλα με αυτά των μουσείων.

    Η έκθεση που εντάσσεται στο Κεντρικό Πρόγραμμα της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτή για το κοινό, καθημερινά ως και τις 30 Σεπτεμβρίου, από τις 8 το πρωί ως και τις 8 το βράδυ. Το εισιτήριο γενικής εισόδου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (για όλες τις εκθέσεις) κοστίζει 6 ευρώ.

    [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με Ολάντ, Γιούνκερ και Πιτέλα

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

    Στις συνομιλίες τους με τον Αλέξη Τσίπρα και οι τρεις αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει απολύτως όλα όσα συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των χωρών μελών του Eurogroup. Παράλληλα, δεσμεύτηκαν ότι θα καταβάλλουν κάθε απαιτούμενη προσπάθεια, ώστε στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους Θεσμούς για τη χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 August 2015 - 20:32:11 UTC