Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Σαπέν: Ένδειξη αλληλεγγύης στην υπευθυνότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας
  • [02] Β. Ντομπρόβσκις: Εφικτή η επίτευξη συμφωνίας σήμερα
  • [03] Αλ. Στουμπ: Το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία
  • [04] Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια ενόψει του Δεκαπενταύγουστου
  • [05] Ν. Σαργκάνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου είναι ότι έπαιζα μπροστά σε γεμάτες κερκίδες
  • [06] Δ. Αβραμόπουλος: Πρώτη σε επιβάρυνση χώρα εισόδου του μεταναστευτικού ρεύματος η Ελλάδα
  • [07] Β. Σόιμπλε: Θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup
  • [08] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω ότι ως το βράδυ θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα

  • [01] Μ. Σαπέν: Ένδειξη αλληλεγγύης στην υπευθυνότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας

    «Είμαστε σήμερα εδώ για να αποφασίσουμε για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup.

    O Mισέλ Σαπέν επισήμανε ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και προετοιμασία από την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών. Όπως είπε, η απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα είναι ένδειξη αλληλεγγύης έναντι της υπευθυνότητας που επέδειξε τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση. «Θα εξετάσουμε αν χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως είπε θεωρείται αναγκαίο για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανασάνει. Αυτό όμως που πάνω από όλα χρειάζεται η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες-μέλη, τόνισε ο Μισέλ Σαπέν, είναι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τρόπο που να δημιουργεί ευημερία και θέσεις απασχόλησης.

    [02] Β. Ντομπρόβσκις: Εφικτή η επίτευξη συμφωνίας σήμερα

    Η επίτευξη συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας είναι σήμερα εφικτή, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    Ο Βλ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι η τεχνική συμφωνία που επετεύχθη πριν από λίγες ημέρες μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών αποτελεί καλή βάση για μια πολιτική συμφωνία. Πρόσθεσε, ότι η τεχνική συμφωνία αποτελεί καλή βάση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πλήρως.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα και τα οποία αφορούν τον τραπεζικό τομέα, τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, το μέγεθος των δόσεων του νέου δανείου κ.ο.κ.

    Καταλήγοντας, ο Βλ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις έγιναν σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ. Όπως είπε ο ίδιος, το ΔΝΤ έχει το δικό του πρόγραμμα και εξετάζει το ενδεχόμενο τριετούς προγράμματος με την Ελλάδα, ωστόσο δεν αναμένεται επίσημη απόφαση επ? αυτού του ζητήματος πριν από τον Οκτώβριο.

    [03] Αλ. Στουμπ: Το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία

    Αισιοδοξία ότι το σημερινό Eurogroup θα συμφωνήσει για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, σημειώνοντας, ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν.

    «Yπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν σήμερα, αλλά θα με εξέπληττε αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Στουμπ. Όπως είπε ο ίδιος, το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, το μέγεθος της πρώτης δόσης του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεταξύ των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

    Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός οικονομικών της Φιλανδίας ανέφερε ότι το πρώτο βήμα είναι η εξεύρεση λύσης και η συμφωνία για το ποσό της πρώτης εκταμίευσης προς την Ελλάδα, πριν τις 20 Αυγούστου. Το δεύτερο βήμα, αφορά στην πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς, κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο και ανάλογα με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Το τρίτο βήμα αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ και τον «τετραγωνισμό του κύκλου» όπως είπε, δεδομένου ότι η Φιλανδία, όπως και η Γερμανία δεν επιθυμούν στην παρούσα φάση την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ζητά το ΔΝΤ.

    [04] Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια ενόψει του Δεκαπενταύγουστου

    Αυξημένη είναι και σήμερα η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Εκδρομείς αλλά και αδειούχοι του Αυγούστου αναμένεται να εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ για την αυριανή εορτή του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και να περάσουν για λίγες ημέρες σε κάποιο νησί του Αιγαίου.

    Οι προορισμοί που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πληρότητα, η οποία ξεπερνάει το 80%, είναι για τα νησιά της Τήνου και της Πάρου.

    Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων που αναχωρούν αλλά και γι? αυτούς που επιστρέφουν, και συμβουλεύει αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, να φτάνουν μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου.

    Για σήμερα από τον Πειραιά είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν 23 πλοία για διάφορα νησιά του Αιγαίου, 28 για τον Αργοσαρωνικό, 13 από τη Ραφήνα και 7 από το Λαύριο.

    Χθες, Πέμπτη 13/08, αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά 22 πλοία με 19.610 επιβάτες, 2.821 οχήματα, 663 φορτηγά και 848 δίκυκλα. Για τον Αργοσαρωνικό αναχώρησαν 34 πλοία με 6.137 επιβάτες, 628 αυτοκίνητα, 59 φορτηγά και 290 δίκυκλα. Από τη Ραφήνα αναχώρησαν 11 πλοία με 5.414 επιβάτες με 966 οχήματα, 61 φορτηγά και 155 δίκυκλα. Από το Λαύριο 6 πλοία με 1.791 επιβάτες, 4.430 οχήματα, 51 φορτηγά και 64 δίκυκλα.

    [05] Ν. Σαργκάνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου είναι ότι έπαιζα μπροστά σε γεμάτες κερκίδες

    Όπως και να έχει, η χώρα μας πατάει πάνω σε αναμμένα κάρβουνα. Από κοντά και το ποδόσφαιρο. Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά. Το ποδόσφαιρο είναι η εικόνα της κοινωνίας μας. Που βουλιάζει αλλά δίνει αγώνα επιβίωσης. Που χάνεται αλλά την ίδια ακριβώς στιγμή προσπαθεί να πιαστεί από κάπου, απ΄ όπου μπορεί.

    Κι όμως αυτές τις δύσκολες στιγμές, αυτές που η ιστορία θα μετρήσει περισσότερο από τις υπόλοιπες, η σιωπή δεν είναι επιλογή αλλά ...αμάρτημα. Στο παρελθόν, στο παρόν, περισσότερο για το μέλλον. Κυρίως από ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν, που πρέπει να μιλήσουν. Με λέξεις απλές, απόλυτα ζυγισμένες, τέτοιες που πέφτουν σαν βαρίδι στο στομάχι και σκέψη. Βγαλμένες από την λαϊκή σοφία. Μέσα από αυτά, προέκυψε η επιθυμία για μία συζήτηση με το Νίκο Σαργκάνη. Επιθυμία που θέριευε, γινόταν μάλιστα πιεστική, όταν εκείνος στην αρχή προσπάθησε, με ευγένεια και ειλικρίνεια, να την αποφύγει, παρουσιάζοντας δικαιολογημένη απογοήτευση, απαισιοδοξία άλλοτε και οργή. Για όσα συμβαίνουν.

    Έπρεπε να μιλήσει και μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στα 61 του πια, κουβαλώντας χρόνια γεμάτα, με ιστορία, χαρές και λύπες, νίκες και ήττες, δόξα και πίκρα.

    Μιλώντας για την Εθνική ομάδα ο Ν. Σαργκάνης είπε: «Δεν είναι εύκολο να έχεις καλή εθνική ομάδα με τέτοιο εθνικό ποδόσφαιρο, με τέτοιο πρωτάθλημα. Θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Η ποιότητα είναι περιορισμένη. Δεν ξέρω πραγματικά εάν δικαιούμαστε να είμαστε ψηλά. Εγώ δεν ενοχλήθηκα για τον αποκλεισμό μας από το Euro 2016, με απασχολεί τι θα γίνει στην συνέχεια. Τι θα γίνει με την εθνική. Ο Αλκέτας Παναγούλιας έλεγε: "στην Ελλάδα τα σύνορα ανάμεσα στην επιτυχία και τον διασυρμό βρίσκονται πολύ κοντά". Και αυτό είναι κάτι που έχουμε διαπιστώσει αρκετές φορές»

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Ν. Σαργκάνης είπε: «Δεν ξέρω πραγματικά εάν μπορεί να αλλάξει. Και αυτό είναι ρεαλισμός όχι απαισιοδοξία. Δεν μπορώ να δω κάτι αυτή την στιγμή, που να δώσει ελπίδα. Το ποδόσφαιρο, όπως σας είπα, είναι ότι η πολιτική, η κοινωνία. Είναι ένα χάος».

    Αναφερόμενος στον Παναθηναϊκό και την προσεχή αντίπαλο του στο Europa League o Ν. Σαργκάνης είπε: «Ο Παναθηναικός αγωνίζεται με νεροπίστολα. Είναι άνισος ο αγώνας που δίνει. Δεν έχει χρήματα σήμερα κι όταν δεν έχεις χρήματα δύσκολα μπορείς να κάνεις κάτι, να φτάσεις σε επιτυχίες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα ματς με την Καμπάλα. Οι Αζέροι έχουν ρίξει πολλά χρήματα για τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρό τους. Το γνωρίζω καλά, το συναντάω στα σεμινάρια που συμμετέχω κατά καιρούς. Εχουν κάνει επενδύσεις και θέλουν να γνωρίσουν επιτυχίες».

    [06] Δ. Αβραμόπουλος: Πρώτη σε επιβάρυνση χώρα εισόδου του μεταναστευτικού ρεύματος η Ελλάδα

    Η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη σε επιβάρυνση χώρα εισόδου του πρωτοφανούς μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που γνώρισε η Ευρώπη μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως 150.000 εισερχόμενοι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα μόνο για το 2015.

    «Αντίθετα με το ό,τι μπορεί να πιστεύει κανείς, η Ελλάδα τηρεί όλες τις διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης και δακτυλοσκόπησης. Η δε συνακόλουθη επιβάρυνση των ελληνικών υπηρεσιών στα σύνορα, είναι πολύ μεγάλη και απαιτεί την άμεση συνδρομή, τόσο σε οικονομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε επίσης ο Έλληνας επίτροπος. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι εγκρίθηκαν τα πολυετή χρηματοδοτικά προγράμματα 2014-2020 και ότι μέσα στον Ιούλιο νομοθετήθηκαν στην Αθήνα και οι Αρχές Διαχείρισης που απαιτούνται για την είσπραξη των χρημάτων.

    [07] Β. Σόιμπλε: Θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup

    Πιστεύω ότι το Eurogroup θα καταλήξει σήμερα σε συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε οΓερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλεπροσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

    "Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα σήμερα" δήλωσε ο Γερμανός υπουργός. "Αν δεν βρίσκαμε λύση σήμερα, θα έπρεπε να αποφασίσουμε ένα δάνειο γέφυρα" πρόσθεσε πάντως ο Σόιμλε.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σύνοδο, δήλωσε ότι ησημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται να είναι σύντομη.

    Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο Μνημόνιο της Ελλάδας, αναμένεται να ασκηθεί κριτική, ενώ όπως είπε υπάρχουν αρκετά ερωτήματα και κάποια θέματα χρειάζονται διευκρίνιση όπως, για παράδειγμα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και το ζήτημα του χρέους. «Ελπίζω ότι ως το βράδυ θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα» πρόσθεσε ωστόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

    Ανέφερε, τέλος, ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως είπε είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το ΔΝΤ, ενώ η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα είναι σημαντική για όλους.

    Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλ. Ντομπρόβσκις εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, ενώ αισιόδοξος ότι το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία, εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλ. Στουμπ.

    [08] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω ότι ως το βράδυ θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα

    H σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται να είναι σύντομη, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

    Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο Μνημόνιο της Ελλάδας, αναμένεται να ασκηθεί κριτική, ενώ όπως είπε υπάρχουν αρκετά ερωτήματα και κάποια θέματα χρειάζονται διευκρίνιση όπως, για παράδειγμα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και το ζήτημα του χρέους. «Ελπίζω ότι ως το βράδυ θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα» πρόσθεσε ωστόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

    Ανέφερε, τέλος, ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως είπε είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το ΔΝΤ, ενώ η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα είναι σημαντική για όλους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 August 2015 - 14:32:14 UTC