Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κείμενο 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ενότητα έχει πληγεί, όμως τη μελλοντική πορεία πρέπει να την καθορίσουμε από κοινού»
  • [02] Εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων
  • [03] Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο
  • [04] Οι Γερμανοί συζητούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
  • [05] «Βουτιά θανάτου» στο λιμάνι της Ραφήνας
  • [06] Τουλάχιστον 482 Σύροι πρόσφυγες, στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

  • [01] Κείμενο 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ενότητα έχει πληγεί, όμως τη μελλοντική πορεία πρέπει να την καθορίσουμε από κοινού»

    "Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πληγεί, όμως τη μελλοντική πορεία πρέπει να την καθορίσουμε από κοινού", δηλώνουν με κείμενό τους 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ψήφισαν με διαφορετικούς τρόπους ("Ναι", "Όχι", "Παρών").

    Πρόκειται για τους Κώστα Δερμιτζάκη, Ηρώ Διώτη, Κώστα Ζαχαριά, Κατερίνα Ιγγλέζη, Αννέτα Καββαδία, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστο Καραγιαννίδη, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνη Κουρεμπέ, Γιώργο Κυρίτση, Θωμά Κώτσια, Βάσω Λέβα, Νίκο Μιχαλάκη, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου, Αλεξάνδρα Τσανάκα.

    Οι 17 βουλευτές σημειώνουν στο κείμενο τους ότι "απαιτείται η κυβέρνηση να επανακαθορίσει τη στάση της στις νέες συνθήκες και δεδομένα". Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζουν τη βεβαιότητά τους πως "η εφαρμογή του Μνημονίου δεν μπορεί να συγκροτεί σχέδιο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς" και πως "ούτε όμως ο διαχωρισμός με βάση το νόμισμα και μόνο μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, καθώς το πάση θυσία Grexit δεν συγκροτεί βιώσιμη λύση".

    Υποστηρίζουν ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διεκδικήσει την ψήφο του λαού με ένα πρόγραμμα που θα προκύψει από το συνέδριο και θα ανταποκρίνεται στη νέα κατάσταση και στους προγραμματικούς και στρατηγικούς του στόχους, τονίζοντας τη σημασία να οδηγηθούν εκεί "συντεταγμένα", "μακριά από αντισυντροφικές συμπεριφορές, αιφνιδιασμούς και εύκολες απαντήσεις". Επιπλέον, δηλώνουν αποφασισμένοι να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις για να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος στις συνεδριακές διαδικασίες "που πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως". "Και είναι αυτονόητο, για μας, ότι το συνέδριο και οι διαδικασίες του πρέπει να διεξαχθούν πριν τις εκλογές", προσθέτουν.

    [02] Εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων

    Μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν ότι από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

    [03] Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο

    Η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2015 στην Ιαπωνία, ένα πισωγύρισμα για την κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε έπειτα από ένα καλό πρώτο τρίμηνο.

    Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) υποχώρησε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

    Η κατανάλωση των νοικοκυριών, που ανέρχεται περίπου στο 60% του ΑΕΠ, υποχώρησε κατά 0,8% έπειτα από αύξηση 0,4% που κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων κατέγραψαν πτώση 0,1% έπειτα από αύξηση 2,8% στο πρώτο τρίμηνο.

    Η εξωτερική ζήτηση συνέβαλε από την πλευρά της αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ (-0,3 της μονάδας), ενώ οι εξαγωγές ήταν κατά 4,4% μικρότερες εκείνων του πρώτου τριμήνου.

    Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από τον όμιλο οικονομικής πληροφόρησης Nikkei ανέμεναν κατά μέσο όρο μία υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το τρίμηνο. Σε ετήσιους ρυθμούς, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6%, ενώ οι αναλυτές φοβούνταν ότι θα ήταν μεγαλύτερη (-1,9%).

    Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση του ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο του 2014. Τότε η Ιαπωνία είχε πέσει σε ύφεση, στον απόηχο μίας αύξησης του ΦΠΑ στις πωλήσεις.

    [04] Οι Γερμανοί συζητούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

    Επί τάπητος τίθεται πλέον στη Γερμανία το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους καθώς πληθαίνουν οι φωνές που συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν είναι βιώσιμο ενόψει και της ψηφοφορίας την Τετάρτη στη γερμανική βουλή για την έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.

    «Θα πρέπει να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα "Welt am Sonntag" ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιενς Σπαν. Σύμφωνα με το Γερμανό αξιωματούχο «υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους ,αλλά όχι κούρεμα. Ένα κούρεμα αποκλείεται από τη συνθήκη του ευρώ».

    Ο Σπαν υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής για περισσότερες δεκαετίες και σημαντική μείωση των επιτοκίων .Το αποτέλεσμα για την Ελλάδα λέει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών θα είναι το ίδιο με εκείνο που θα προέκυπτε από ένα κούρεμα. Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα ζημιωθούν λιγότερο, επειδή οι απώλειες δεν θα είναι άμεσα αισθητές, αλλά μόνο στο μέλλον.

    Ο Γιενς Σπαν σημειώνει μάλιστα με έμφαση ότι αν η Γερμανία θέλει να συνεχίσει το ΔΝΤ να μετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να προετοιμαστεί για την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα.Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, Γιοχάνες Καρς τονίζει επίσης την ανάγκη να διευκολυνθεί η ελληνική κυβέρνηση στην αποπληρωμή του χρέους.

    «Διευκόλυνση. Γι αυτό αυτό θα πρέπει να μιλήσουμε χωρίς καμία αμφιβολία» λέει ο Καρς και προσθέτει: "Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να μιλήσουμε με το ΔΝΤ για το πώς μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους»

    Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και ο επικεφαλής των Πρασίνων,Αντον Χοφράιτερ. «Ναι στην ελάφρυνση του χρέους για να μπορέσει το νέο πακέτο βοήθειας να πατήσει σε στέρεο έδαφος και να υπάρξουν επενδύσεις στο μέλλον» τόνισε ο επικεφαλής των Πρασίνων.

    «Η εξυπηρέτηση του χρέους για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε πρωτογενή πλεονάσματα να μπορούν να επενδυθούν στην οικονομική ανάπτυξη» πρόσθεσε ο Χοφράιτερ.

    [05] «Βουτιά θανάτου» στο λιμάνι της Ραφήνας

    Νεκρός ανασύρθηκε χθες το απόγευμα ένας 70χρονος από το όχημα του που έπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θάλασσα, στο μπροστινό προβλήτα του κύριου λιμανιού της Ραφήνας.

    Άμεσα, έγιναν προσπάθειες απεγκλωβισμού του από στέλεχος της οικείας Λιμενικής Αρχής και τη συνδρομή δύο ιδιωτών με αρνητικά αποτελέσματα. Ο επιβαίνων ανασύρθηκε τελικά από στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών χωρίς τις αισθήσεις του και διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο "Σισμανόγλειο" Γενικό Νοσοκομείο Αττικής όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας που διενεργεί την προανάκριση παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το Ι.Χ. όχημα ανελκύστηκε από ιδιωτικό γερανό.

    [06] Τουλάχιστον 482 Σύροι πρόσφυγες, στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

    Τουλάχιστον 482 πρόσφυγες από τη Συρία, έχουν επιβιβαστεί έως τώρα στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται στο λιμάνι της Κω. Η προσέλευση των προσφύγων στο πλοίο έγινε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομία και το Λιμενικό.

    Το πλοίο, το οποίο θα παραμείνει στην περιοχή για περίπου 15 ημέρες, αναμένεται να αντικατασταθεί στη συνέχεια με άλλο.

    Στο μεταξύ, τη σορό ενός 16χρονου πρόσφυγα από τη Συρία που αναζητούσε συγγενικό του πρόσωπο εντόπισε σε δύσβατη παραλία κοντά στην Αγία Ειρήνη στην Κω περιπολικό όχημα της οικείας Λιμενικής Αρχής. Η σορός ήταν σε προχωρημένη κατάσταση σήψης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 August 2015 - 6:32:09 UTC