Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ οι οφειλές προς τη ΔΕΗ
  • [02] Β. Σόιμπλε: Στηρίζω ανεπιφύλακτα το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας
  • [03] Έρευνες στη Βάρκιζα για τους ύποπτους της ληστείας στην Ύδρα
  • [04] Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Ρόδο
  • [05] Διευκρίνιση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Θεαμάτων
  • [06] Τείχος και ιερό αποκαλύφθηκαν στην ανασκαφή της αρχαίας Φενεού
  • [07] Πάνω από 4.000 μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στη Λέσβο

  • [01] Ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ οι οφειλές προς τη ΔΕΗ

    Ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ οι οφειλές προς τη ΔΕΗ στο τέλος Ιουλίου 2015, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης.

    Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, «ξεπεράστηκαν κατά τα 2 δισ. ευρώ οι οφειλές προς τη ΔΕΗ στο τέλος Ιουλίου 2015», ενώ η κατανομή των οφειλών έχει ως εξής:

    - Τα 280 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε οφειλές υψηλής τάσης, εκ των οποίων τα 250 εκατομμύρια είναι χρέη ενεργοβόρων βιομηχανιών.

    -Τα 220 εκατ. ευρώ τα οφείλει το κεντρικό κράτος, εκ των οποίων περίπου τα 110 εκατ. αφορούν τους ΟΤΑ - και από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος αφορά κυρίως σε οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ).

    - Τέλος, 1,5 δισ. ευρώ οφείλουν οι καταναλωτές στη μεσαία και χαμηλή τάση. Εξ αυτών, τα 300 εκατ. αφορούν 440.000 «τελικούς» καταναλωτές, δηλαδή πρώην πελάτες της ΔΕΗ, και η επιχείρηση τα διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού. Ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι αν και η ΔΕΗ είχε ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να μην επιτρέπεται η αλλαγή παρόχου (και άρα ηλεκτροδότησης) στους καταναλωτές που έχουν ανεξόφλητο λογαριασμό στον προηγούμενο πάροχο, το αίτημα δεν έγινε δεκτό, και κατ επέκταση η ΔΕΗ δεν μπορεί να εισπράξει τα χρωστούμενα.

    «Πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις. Αν δεν προχωρήσουν, τότε θα επανέλθουμε αναλαμβάνοντας και το κόστος της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, και πρόσθεσε ότι στόχος δεν είναι όσοι έχουν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν αλλά μόνο οι κακοπληρωτές. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει, ακόμη, ακριβής καταμέτρηση για το πόσοι είναι αυτοί που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν, ενώ υπογράμμισε, τέλος, ότι υπάρχει δηλωμένο ενδιαφέρον οφειλετών για ένταξη στο πρόγραμμα των 36 δόσεων που έχει ξεκινήσει οι ΔΕΗ, οπότε οι όποιες δράσεις θα εξεταστούν μεθοδικά.

    [02] Β. Σόιμπλε: Στηρίζω ανεπιφύλακτα το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει καμιά απολύτως επιφύλαξη και θα καλέσει τους συναδέλφους του βουλευτές να ταχθούν υπέρ του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας στην ψηφοφορία της Τετάρτης στη Μπούντεσταγκ, τονίζοντας τη δραματική μεταβολή που σημειώθηκε κατ' αυτόν στην προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

    «Μπορώ να το υποστηρίξω με απόλυτη βεβαιότητα, εν μέρει διότι δεν έλαβα ο ίδιος ελαφρά αυτή την απόφαση... ότι το σωστό πράγμα είναι να ψηφίσουμε υπέρ» της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ανέφερε ο Σόιμπλε μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF.

    Περιέγραψε τους όρους του δανείου στην Ελλάδα ως «πολύ γενναιόδωρους», πρόσθεσε όμως ότι είναι πεπεισμένος πως θα γίνουν βήματα που θα καθησυχάσουν το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του.

    «Είμαι πολύ βέβαιος ότι θα φθάσουμε σε μια κοινή εκτίμηση και είμαι επίσης βέβαιος ότι το ΔΝΤ, τον ρόλο του οποίου έχουμε χαρακτηρίσει απόλυτα αναγκαίο, θα συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα».

    Ερωτηθείς εάν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει πλέον φύγει από το τραπέζι, ο Σόιμπλε απάντησε ότι αυτό επαφίεται στην Αθήνα.

    [03] Έρευνες στη Βάρκιζα για τους ύποπτους της ληστείας στην Ύδρα

    Στην ευρύτερη περιοχή της Βάρκιζας συνεχίζονται οι έρευνες από κλιμάκιο της Ασφάλειας, προκειμένου να εντοπιστεί το ζευγάρι των Γεωργιανών που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της ληστείας σε κατοικία στην Ύδρα, όπου σπείρα επτά ομοεθνών τους, αφού έδεσαν και φίμωσαν τον 67χρονο ιδιοκτήτη και την 58χρονη σύζυγό του, απέσπασαν άγνωστο χρηματικό ποσό.

    Η γυναίκα κατάφερε μετά από ώρα να λυθεί και να ειδοποιήσει την αστυνομία, η οποία όταν έφθασε στην κατοικία διαπίστωσε ότι ο 67χρονος άνδρας ήταν ήδη νεκρός.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρει ότι ο θάνατος του άτυχου άνδρα οφείλεται σε απόφραξη των αεροφόρων οδών σε συνδυασμό με έμφραγμα. Επίσης, ο 67χρονος έφερε μώλωπες από χτυπήματα.

    [04] Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Ρόδο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην περιοχή Τσαίρι της Ρόδου, τρία χιλιόμετρα περίπου από την διασταύρωση με την οδό Ρόδου -Λίνδου.

    Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και παρά την μεγάλη και έγκαιρη κινητοποίηση των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού, αυτή την ώρα είναι ανεξέλεγκτη.

    Κάτοικοι του νησιού που βρέθηκαν πολύ νωρίς στο σημείο που ξέσπασε η φωτιά, δήλωσαν ότι αυτή ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα από πέντε διαφορετικά σημεία.

    Αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν «μάχη» με τις φλόγες και προσπαθούν να αποκόψουν το κύριο μέτωπο πριν φτάσει σε μεγαλύτερη δασική περιοχή, στην οποία δεν έχουν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις.

    [05] Διευκρίνιση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Θεαμάτων

    Το Υπουργείο Πολιτισμού, με ανακοίνωσή του, διευκρινίζει σχετικά με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Θεαμάτων τα εξής:

    -Η διάταξη για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς από τα εισιτήρια του κινηματογράφου υπέρ της παραγωγής ταινιών, θα γίνει αντικείμενο επαναδιαμόρφωσης σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αναφέρθηκε ήδη σχετικά στη Βουλή, στο πλαίσιο της συνεδρίασης για την ψήφιση της συμφωνίας. Ενήμερος, εξάλλου, για το θέμα και σύμφωνος για τους σχετικούς χειρισμούς είναι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

    -Σε πρώτη φάση, ο απολεσθείς φόρος θα υποκατασταθεί με αύξηση της επιχορήγησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου υπέρ της παραγωγής των ταινιών. Προς τούτο θα ενισχυθεί ο ειδικός κωδικός κατά την επικείμενη αναμόρφωση του Τακτικού Προϋπολογισμού από τον Υπουργό Οικονομικών.

    -Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα μεριμνήσει πάραυτα για την είσπραξη των εκκρεμουσών επί μακρόν οφειλών από τα συμβατικά του έσοδα, ώστε να ενισχυθεί η θέση του.

    -Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού θα διαβουλευθεί με τη διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και τους επαγγελματικούς φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

    [06] Τείχος και ιερό αποκαλύφθηκαν στην ανασκαφή της αρχαίας Φενεού

    Πλήθος ευρημάτων, με κυρίαρχα ένα αμφιπρόσωπο τείχος πλάτους 3,20 μ. που διατρέχει ολόκληρη τη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και ένα ιερό αφιερωμένο σε γυναικεία θεότητα, στο ανατολικό πλάτωμα του λόφου της Ακρόπολης, αποκάλυψαν η συστηματική ανασκαφική έρευνα και οι εκτεταμένες εργασίες αποψίλωσης κατά το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας «Αρχαία Φενεός», που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και ολοκληρώθηκε αυτό τον μήνα.

    Όπως πληροφορεί, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού, το τείχος διατρέχει ολόκληρη τη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης σε συνολικό μήκος 230 μ. και σε μέγιστο σωζόμενο ύψος 4,50 μ. Η οχύρωση ενισχύεται με τέσσερις ημικυκλικούς πύργους, διαμέτρου 5,50 μ., όπως και έναν κάτοψης τριών τετάρτων του κύκλου, κυμαινόμενης διαμέτρου από 5,90 έως 6,00 μ. (Πύργοι Π1 - Π5).

    Το τείχος φαίνεται πως ολοκληρώνει την πορεία του στο ανατολικό πέρας της βόρειας κλιτύος, διαμορφώνοντας πυλίδα. Στο δυτικότατο ορατό άκρο του βορείου σκέλους του τείχους, το διάσπαρτο οικοδομικό υλικό και τα λαξεύματα στον φυσικό βράχο, δεν αποτελούν επαρκή στοιχεία για τον προσδιορισμό της περαιτέρω πορείας του. Μοναδική ένδειξη για την οχύρωση στις υπόλοιπες πλευρές της Ακρόπολης αποτελούν οι περίπου 150 παρασυρμένες λιθόπλινθοι, που καταγράφηκαν και χαρτογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος.

    [07] Πάνω από 4.000 μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στη Λέσβο

    Σε περισσότερους από 4.000 υπολογίζονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες οι οποίοι, μετά τη διαδικασία ταυτοποίησής τους στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Λέσβο, ζουν χωρίς νερό αλλά και χωρίς χώρους υγιεινής, αδυνατώντας να φύγουν από το νησί. Τα πλοία της γραμμής είναι γεμάτα από ντόπιους ταξιδιώτες του Δεκαπενταύγουστου και υπολογίζεται ότι η πληρότητα αυτή θα διατηρηθεί τις επόμενες μέρες.

    Πέραν όμως των εγκλωβισμένων από το λιμάνι κάθε μέρα περνούν άλλοι 1.500 με 2.000 περίπου πρόσφυγες-μετανάστες που φτάνουν στη Λέσβο. Εκεί γίνεται η πρώτη τους καταγραφή πριν μεταφερθούν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής. Διαδικασία που συχνά έχει αποτέλεσμα συγκρούσεις μεταξύ των εθνοτήτων πράγμα που έγινε και σήμερα. Αιτία η πολύωρη αναμονή κάτω από τον ήλιο και η προτεραιότητα που δίνεται σε Σύρους πρόσφυγες ιδιαίτερα σε γυναίκες με παιδιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 August 2015 - 18:32:09 UTC