Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαξίμου: Την άλλη εβδομάδα οι αποφάσεις
  • [02] Τη σύνδεση του αφορολόγητου με πληρωμές μέσω καρτών εξετάζει το υπ. Οικονομικών
  • [03] Πτώση 1,14% στο χρηματιστήριο
  • [04] Σόιμπλε: Υπάρχουν «περιθώρια» επιμήκυνσης των δανείων της Ελλάδας
  • [05] Η αυστριακή βουλή έδωσε «πράσινο φως» για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα
  • [06] Ο Νταβούτογλου επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ερντογάν
  • [07] Μείωση των προστίμων κατά 50%, για όσους εκπρόθεσμους περάσουν ΚΤΕΟ μέσα στο 2015
  • [08] Κατάδυση με βαθυσκάφος έκανε ο Πούτιν για να δει βυζαντινό ναυάγιο στα ανοιχτά της Κριμαίας
  • [09] Επεισόδια μεταξύ μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης
  • [10] «Ναι» από Ισπανία και Αυστρία στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

  • [01] Μαξίμου: Την άλλη εβδομάδα οι αποφάσεις

    Συνεργασίες ενημερωτικού χαρακτήρα είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με μέλη του οικονομικού επιτελείου, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Σε σχετικό ερώτημα, οι πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι αποφάσεις για οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης αναμένεται να υπάρξουν την άλλη εβδομάδα και πως τώρα δεν υπάρχει καμία απόφαση. Όπως τόνιζαν, το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό, σημειώνοντας ότι στις παραμέτρους για την όποια απόφαση για την όποια πολιτική πρωτοβουλία σημασία έχει και το πώς δεν θα διαταραχτεί ένα κλίμα που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στη συζήτηση για το χρέος. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην έχουν ρίσκα.

    [02] Τη σύνδεση του αφορολόγητου με πληρωμές μέσω καρτών εξετάζει το υπ. Οικονομικών

    Τη σύνδεση του αφορολόγητου με πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως είπε σήμερα μιλώντας στο Βήμα FM ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (Εσόδων) Τρύφων Αλεξιάδης.

    «Μία από τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, είναι στον τομέα της φορολογίας εισοδήματος, το αφορολόγητο κ.λπ. Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μάς δίνει το τραπεζικό σύστημα. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτός που επικαλείται ένα αφορολόγητο 9.000 ευρώ το χρόνο π.χ. και πρέπει να αποδείξει όχι με μια κούτα από χαρτάκια που φέρνει στην εφορία, ότι έχει κάνει αυτές τις δαπάνες, αλλά με μία βεβαίωση που θα έρθει χρονικά από την τράπεζά του στην Εφορία και θα πει ότι ?ο τάδε έχει χαλάσει τόσα με την πιστωτική του?» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

    «Με απλά πράγματα, εξυπηρετούμε τον πολίτη, ελέγχουμε τη φοροδιαφυγή, είναι πολύ πιο απλό το σύστημα για τις υπηρεσίες. Απλά πράγματα που κάνουν στο εξωτερικό. Πρέπει να εξετάσουμε όλα τα θέματα των κινήτρων και σε όλους τους επιχειρηματίες, για να βγάλουν μηχανήματα για κάρτες. Πρέπει να δίνουμε κίνητρα στον πολίτη για να χρησιμοποιεί τις κάρτες και πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιούμε όλο αυτό το σύστημα και για την επιχείρηση και για τον πολίτη», είπε μεταξύ άλλων.

    Επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις που λήγουν στις 26 του μηνός και προσέθεσε ότι έχει υποβληθεί περίπου το 85% των δηλώσεων.

    [03] Πτώση 1,14% στο χρηματιστήριο

    Σε πτωτική τροχιά επανήλθε η χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση. Οι νέες ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές οδήγησαν την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ο τζίρος διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 673,18 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,14%.

    Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 14 μονάδων. Κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 683,62 μονάδες (+0,39%) και κατώτερη τιμή στις 670,01 μονάδες (-1,61%).

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35,500 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 113.367.979 τεμάχια.

    [04] Σόιμπλε: Υπάρχουν «περιθώρια» επιμήκυνσης των δανείων της Ελλάδας

    «Υπάρχει ακόμη κάποιο περιθώριο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και σημείωσε ότι τα 32,5 χρόνια που ορίζει το τρίτο πρόγραμμα δεν αποτελούν το ανώτατο όριο.

    «Είχαμε ήδη στο δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο η Ελλάδα δεν μπόρεσε δυστυχώς να ολοκληρώσει, χρόνο αποπληρωμής τα 32,5 χρόνια. Τώρα έχουμε συμφωνήσει την ίδια διάρκεια. Αυτό είναι ήδη εξαιρετικά γενναιόδωρο. Περισσότερο καθοριστικό όμως είναι το πόσο πρέπει μια χώρα κάθε χρόνο να πληρώνει για τόκους και αποπληρωμή του χρέους. Εδώ λέγεται ότι, αν συνολικά αυτά τα δύο δεν υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως, τότε αυτό είναι ακόμη βιώσιμο. Και αυτό το όριο η Ελλάδα για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα το υπερβεί», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και επισήμανε ότι πάνω σε αυτή τη βάση οι Θεσμοί και μετά το Eurogroup θα μιλήσουν τον Οκτώβριο με το ΔΝΤ, ενώ «θα δούμε αν τα πρώτα μέτρα, τα οποία θέλουμε να λάβουμε ήδη αυτή την εβδομάδα, θα οδηγήσουν την οικονομία έξω από αυτή την στασιμότητα που δημιουργήθηκε λόγω της καθυστέρησης από την αρχή του έτους». Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι «θα καταλήξουμε σε κοινή αξιολόγηση και ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όπως το έχουμε καθορίσει ως απαραίτητη προϋπόθεση». Υπάρχει ακόμη «κάποιο περιθώριο, τα 32,5 χρόνια δεν είναι το απόλυτο ανώτατο όριο, αλλά είναι σαφές και ότι ούτε τα 100 χρόνια θα ακούγονταν πειστικά», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτό το πρόγραμμα θα είναι το τελευταίο για την Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «εάν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα αυτά που έχουν συμφωνηθεί, τότε το σκεπτικό του προγράμματος για τα επόμενα τρία χρόνια είναι τέτοιο που θα πρέπει κανονικά να φέρει την Ελλάδα σε βιώσιμο δρόμο ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές, χωρίς τις εγγυήσεις του ΕΜΣ».

    [05] Η αυστριακή βουλή έδωσε «πράσινο φως» για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα

    «Πράσινο φως» για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα έδωσε απόψε η αυστριακή Βουλή και συγκεκριμένα η αρμόδια για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας Υποεπιτροπή της, καθώς δεν απαιτείται ψηφοφορία στην ολομέλειά της, στην οποία απλώς θα γίνει αργότερα συζήτηση επί της απόφασης.

    Υπέρ της πρότασης στην υποεπιτροπή, με την υπερψήφιση της οποίας εξουσιοδοτείται ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ να συναινέσει στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τάχθηκαν, όπως αναμενόταν, τα δύο κόμματα του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό.

    [06] Ο Νταβούτογλου επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ερντογάν

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επέστρεψε επισήμως την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που είχε λάβει τον Ιούλιο στον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε η προεδρία μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών απόψε στο προεδρικό μέγαρο.

    Η παράδοση της εντολής από τον Νταβούτογλου ήταν μια αναμενόμενη ενέργεια καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του εθνικιστικού MHP κατέρρευσαν την Δευτέρα. Ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να δώσει την εντολή στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό (CHP), αν και θεωρείται ευρέως ότι ούτε αυτό θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

    Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι τις 23 Αυγούστου ο πρόεδρος θα πρέπει να αναθέσει σε μια μεταβατική υπηρεσιακή κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε νέες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο.

    [07] Μείωση των προστίμων κατά 50%, για όσους εκπρόθεσμους περάσουν ΚΤΕΟ μέσα στο 2015

    Τη δυνατότητα μείωσης του προστίμου των 150 ευρώ σε όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ το ΙΧ τους, δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας και Υποδομών.

    Ειδικότερα, με τη νέα εγκύκλιο, τα πρόστιμα για όσους περάσουν από ΚΤΕΟ τα οχήματά τους μέσα στο 2015 θα έχουν μείωση 50%. Έτσι για ΙΧ, ενώ το προβλεπόμενο τέλος εκπρόθεσμου αρχικού ελέγχου πέραν των 6 μηνών είναι 65 ευρώ, θα καταβληθεί το τέλος εκπρόθεσμου αρχικού ελέγχου, που είναι 33 ευρώ.

    Επίσης, προς αποφυγή συνωστισμού στα ΚΤΕΟ της χώρας ορίζονται τρεις καταληκτικές ημερομηνίες εντός των οποίων θα πρέπει να διενεργηθεί ο περιοδικός τεχνικός έλεγχος:

    α. Η 30-09-2015, για τα οχήματα που έπρεπε να ελεγχθούν έως τις 30-06-2014. β. Η 31-10-2015, για τα οχήματα έπρεπε να ελεγχθούν από 01-07-2014 έως 31-12-2014. γ. Η 30-11-2015, για τα οχήματα που έπρεπε να ελεγχθούν έως και τις 14 Σεπτεμβρίου 2015. Β.Κ.

    [08] Κατάδυση με βαθυσκάφος έκανε ο Πούτιν για να δει βυζαντινό ναυάγιο στα ανοιχτά της Κριμαίας

    Τις εντυπώσεις του από την κατάδυση με βαθυσκάφος στο ναυάγιο βυζαντινής γαλέρας του 10ου-11ου αιώνα στη χερσόνησο της Κριμαίας, περιέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στις ιστορικές σχέσεις των λαών της περιοχής και στην ελληνική παρουσία στην Κριμαία. «Είναι μια γαλέρα, που μετέφερε εμπορικά φορτία και βυθίστηκε στην είσοδο του κόλπου της Μπαλακλάβας. Είναι πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο, αλλά πρέπει ακόμη να ερευνηθεί από τους ειδικούς. Πρέπει να πούμε ότι τέτοια ευρήματα δεν είναι και τόσα πολλά στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Ρώσος ηγέτης στους δημοσιογράφους, που τον περίμεναν στην ακτή.

    «Σημαντική ανακάλυψη για να δούμε πώς διαμορφωνόταν η κατάσταση στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα τον 10ο-11ο αιώνα και πώς αναπτύσσονταν οι σχέσεις της παλαιάς Ρωσίας με του γείτονές της, πώς εξελισσόταν η διαμόρφωση της ρωσικής κρατικής υπόστασης», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν περιγράφοντας το ναυάγιο.

    «Γι? αυτό είμαι πεπεισμένος ότι παρόμοιες έρευνες είναι σημαντικές και για τους ειδικούς και για το ευρύ κοινό», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι ήταν δύσκολο να δουν πλήρως το βυθισμένο πλοίο, που υπολογίζεται να είχε μήκος 27 - 30 μέτρα, πλάτος 13 - 15 και βρίσκεται θαμμένο κάτω από στρώμα ιλύος 40 εκατοστών. Γύρω από το βυθισμένο σκαρί διακρίνονται πολλά αντικείμενα, ανάμεσά τους πολλοί αμφορείς, ενδεικτικοί του φορτίου του.

    [09] Επεισόδια μεταξύ μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης

    Καυγάδες ξεσπούν συνέχεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης ανάμεσα στους εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που κάθε μέρα αποβιβάζονται εκεί και καταγράφονται ώστε να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας απ? όπου και λαμβάνουν τα απαραίτητα έγγραφα με τα οποία και στη συνέχεια μετακινούνται στην Αθήνα. Οι συγκρούσεις που μερικές φορές είναι οξύτατες ξεσπούν ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες, όταν διαπιστώνεται ότι η μετακίνηση γυναικών και παιδιών, και ιδιαίτερα Σύρων προσφύγων, είναι γρηγορότερη απ ότι αυτή άλλων μεταναστών, κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

    Αρκετές φορές οι μετανάστες περιμένουν πολλές ώρες έξω από το κοντέινερ στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης, δίπλα στο κολυμβητήριο της πόλης, όπου με τη χρήση δυο συστημάτων υπολογιστών γίνεται η πρώτη καταγραφή και η φωτογράφηση τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλώνονται και επιθετικές συμπεριφορές σε βάρος των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

    [10] «Ναι» από Ισπανία και Αυστρία στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

    Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, το οποίο έθεσε σε ψηφοφορία ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος επιδίωξε με αυτή τη διαδικασία να προβάλει το έργο του, ενόψει των εθνικών εκλογών στη χώρα της Ιβηρικής.

    Η συμφωνία, υπέρ της οποίας τάσσονταν η συντηρητική συμπολίτευση και η σοσιαλιστική αντιπολίτευση, υπερψηφίστηκε από 297 μέλη του κοινοβουλίου, έναντι 20 ψήφων κατά. Το μικρό οικολογικό και κομμουνιστικό κόμμα Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, IU) ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο τάχθηκε εναντίον της.

    Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, στην Ισπανία δεν αποτελούσε προϋπόθεση η κοινοβουλευτική έγκριση για την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ο Ραχόι πάντως επέλεξε να την υποβάλει στους βουλευτές, ανακαλώντας τους από τις θερινές διακοπές για μια έκτακτη προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση του σώματος, χωρίς να υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να απορριφθεί.

    Το γερμανικό και το ολλανδικό κοινοβούλιο θα ψηφίσουν για το ελληνικό πρόγραμμα την Τετάρτη.

    Σε δοκιμαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα απόψε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών ( CDU/CSU) της Γερμανίας, 56 βουλευτές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «όχι» στην αυριανή ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος, ενώ τέσσερις δήλωσαν «αποχή».

    Από την συνεδρίαση απουσίαζαν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, περίπου 20 βουλευτές και η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα. Τον λόγο πήραν η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Κλάους-Πέτερ Βιλς, ο οποίος ασκεί από την αρχή της κρίσης κριτική στην πολιτική ευρω-διάσωσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Η αυστριακή βουλή έδωσε «πράσινο φως» για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 August 2015 - 20:32:13 UTC