Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περαιτέρω χαλάρωση των capital controls
  • [02] Τη σύνδεση του αφορολόγητου με πληρωμές μέσω καρτών εξετάζει το υπ. Οικονομικών
  • [03] Πτώση 1,14% στο χρηματιστήριο
  • [04] Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch
  • [05] H Ιταλία προσλαμβάνει ξένους διευθυντές για τα μεγαλύτερα μουσεία της
  • [06] Κατάδυση με βαθυσκάφος έκανε ο Πούτιν για να δει βυζαντινό ναυάγιο στα ανοιχτά της Κριμαίας

  • [01] Περαιτέρω χαλάρωση των capital controls

    Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την οποία γίνονται αλλαγές στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στα capital controls (έλεγχο διακίνησης κεφαλαίων), με στόχο την περαιτέρω χαλάρωση τους.

    Μεταξύ άλλων η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι:

    Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού ειδικού σκοπού χωρίς δικαίωμα ανάληψης από φυσικό πρόσωπο για την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και το άνοιγμα λογαριασμού από φορείς κοινωνικής ασφάλισης αποκλειστικά για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών οφειλών

    Επιτρέπεται το άνοιγμα αποκλειστικά και μόνον ενός λογαριασμού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, για την εξυπηρέτηση δανείου που έχει ληφθεί πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανοίγεται ο λογαριασμός, ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα

    Απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα με εξαίρεση: α) την αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό και β) την αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου»

    Επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή. Στις περιπτώσεις όμως που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτήριου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών, τότε επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000)

    [02] Τη σύνδεση του αφορολόγητου με πληρωμές μέσω καρτών εξετάζει το υπ. Οικονομικών

    Τη σύνδεση του αφορολόγητου με πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως είπε σήμερα μιλώντας στο Βήμα FM ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (Εσόδων) Τρύφων Αλεξιάδης.

    «Μία από τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, είναι στον τομέα της φορολογίας εισοδήματος, το αφορολόγητο κ.λπ. Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μάς δίνει το τραπεζικό σύστημα. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτός που επικαλείται ένα αφορολόγητο 9.000 ευρώ το χρόνο π.χ. και πρέπει να αποδείξει όχι με μια κούτα από χαρτάκια που φέρνει στην εφορία, ότι έχει κάνει αυτές τις δαπάνες, αλλά με μία βεβαίωση που θα έρθει χρονικά από την τράπεζά του στην Εφορία και θα πει ότι ?ο τάδε έχει χαλάσει τόσα με την πιστωτική του?» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

    «Με απλά πράγματα, εξυπηρετούμε τον πολίτη, ελέγχουμε τη φοροδιαφυγή, είναι πολύ πιο απλό το σύστημα για τις υπηρεσίες. Απλά πράγματα που κάνουν στο εξωτερικό. Πρέπει να εξετάσουμε όλα τα θέματα των κινήτρων και σε όλους τους επιχειρηματίες, για να βγάλουν μηχανήματα για κάρτες. Πρέπει να δίνουμε κίνητρα στον πολίτη για να χρησιμοποιεί τις κάρτες και πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιούμε όλο αυτό το σύστημα και για την επιχείρηση και για τον πολίτη», είπε μεταξύ άλλων.

    Επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις που λήγουν στις 26 του μηνός και προσέθεσε ότι έχει υποβληθεί περίπου το 85% των δηλώσεων.

    [03] Πτώση 1,14% στο χρηματιστήριο

    Σε πτωτική τροχιά επανήλθε η χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση. Οι νέες ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές οδήγησαν την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ο τζίρος διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 673,18 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,14%.

    Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 14 μονάδων. Κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 683,62 μονάδες (+0,39%) και κατώτερη τιμή στις 670,01 μονάδες (-1,61%).

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35,500 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 113.367.979 τεμάχια.

    [04] Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch

    Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε απόψε ότι αναβάθμισε κατά μία μονάδα το αξιόχρεο της Ελλάδας.

    Επικαλούμενος τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για το πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης ο οίκος αναβάθμισε τη χώρα από το CCC στο CC. Η συμφωνία αυτή μειώνει τον κίνδυνο να αθετήσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την πληρωμή του χρέους του ιδιωτικού τομέα, σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

    [05] H Ιταλία προσλαμβάνει ξένους διευθυντές για τα μεγαλύτερα μουσεία της

    Κάποια από τα διασημότερα μουσεία του κόσμου που φιλοξενούν αριστουργήματα όπως τον Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου και την Αφροδίτη του Μποτιτσέλι θα αποκτήσουν σύντομα ξένους διευθυντές, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιταλίας, καθώς η χώρα προσπαθεί να αναθεωρήσει τον "αρτηριοσκληρωτικό" τρόπο με τον οποίο διοικούνταν μέχρι σήμερα τα μουσεία της.

    Μετά από διεθνή αναζήτηση των κατάλληλων υποψηφίων, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των 20 νέων διευθυντών που θα τεθούν επικεφαλής των σημαντικότερων μουσείων. Οι επτά από αυτούς δεν είναι Ιταλοί - σ' αυτούς περιλαμβάνονται και οι νέοι διευθυντές της Πινακοθήκης Ουφίτσι και της Πινακοθήκης της Ακαδημίας στη Φλωρεντία όπου φιλοξενούνται αντίστοιχα η Γέννηση της Αφροδίτης και το μαρμάρινο άγαλμα του Δαβίδ.

    Οι διορισμοί αυτοί έγιναν στο πλαίσιο της ευρείας αναδιοργάνωσης που προωθεί το υπουργείο για να ενισχύσει τις δυνατότητες της Ιταλίας να συντηρεί και να προωθεί τους καλλιτεχνικούς και αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της οι οποίοι απειλούνται μετά από δεκαετίες κακοδιαχείρισης και παραμέλησης.

    [06] Κατάδυση με βαθυσκάφος έκανε ο Πούτιν για να δει βυζαντινό ναυάγιο στα ανοιχτά της Κριμαίας

    Τις εντυπώσεις του από την κατάδυση με βαθυσκάφος στο ναυάγιο βυζαντινής γαλέρας του 10ου-11ου αιώνα στη χερσόνησο της Κριμαίας, περιέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στις ιστορικές σχέσεις των λαών της περιοχής και στην ελληνική παρουσία στην Κριμαία. «Είναι μια γαλέρα, που μετέφερε εμπορικά φορτία και βυθίστηκε στην είσοδο του κόλπου της Μπαλακλάβας. Είναι πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο, αλλά πρέπει ακόμη να ερευνηθεί από τους ειδικούς. Πρέπει να πούμε ότι τέτοια ευρήματα δεν είναι και τόσα πολλά στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Ρώσος ηγέτης στους δημοσιογράφους, που τον περίμεναν στην ακτή.

    «Σημαντική ανακάλυψη για να δούμε πώς διαμορφωνόταν η κατάσταση στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα τον 10ο-11ο αιώνα και πώς αναπτύσσονταν οι σχέσεις της παλαιάς Ρωσίας με του γείτονές της, πώς εξελισσόταν η διαμόρφωση της ρωσικής κρατικής υπόστασης», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν περιγράφοντας το ναυάγιο.

    «Γι? αυτό είμαι πεπεισμένος ότι παρόμοιες έρευνες είναι σημαντικές και για τους ειδικούς και για το ευρύ κοινό», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι ήταν δύσκολο να δουν πλήρως το βυθισμένο πλοίο, που υπολογίζεται να είχε μήκος 27 - 30 μέτρα, πλάτος 13 - 15 και βρίσκεται θαμμένο κάτω από στρώμα ιλύος 40 εκατοστών. Γύρω από το βυθισμένο σκαρί διακρίνονται πολλά αντικείμενα, ανάμεσά τους πολλοί αμφορείς, ενδεικτικοί του φορτίου του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 August 2015 - 22:32:06 UTC