Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρ. Μαντάς: Nα σταματήσει η ανθρωποφαγία μερίδας ΜΜΕ κατά της ΠτΒ
  • [02] Ν. Ξυδάκης: Καθήκον μας είναι μια δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη
  • [03] Δεν θα υπάρξει παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων
  • [04] Στις 669,19 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,59 %
  • [05] Ανοδικές τάσεις ο Γενικός Δείκτης Τιμών
  • [06] Ψηφίστηκε με 454 «Ναι» από την Bundestag το τρίτο πακέτο βοήθειας
  • [07] Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα Δωδεκάνησα
  • [08] Σόιμπλε: Να δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα νέας αρχής
  • [09] Ψηφίστηκε με 454 «Ναι» από την Bundestag το τρίτο πακέτο βοήθειας

  • [01] Χρ. Μαντάς: Nα σταματήσει η ανθρωποφαγία μερίδας ΜΜΕ κατά της ΠτΒ

    Να σταματήσουν οι επιθέσεις μερίδας των Μέσων Ενημέρωσης στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητά με γραπτή δήλωσή του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. «Αποτελεί στοιχειώδη δημοκρατική απαίτηση να σταματήσει αυτή η πρακτική ΤΩΡΑ» αναφέρει ο κ. Μαντάς, σε δήλωσή του με αφορμή τις συνεχιζόμενες επιθέσεις μερίδας ΜΜΕ στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και κάνει λόγο για ανθρωποφαγία που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με κριτική για διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις ή χειρισμούς αναφορικά με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

    [02] Ν. Ξυδάκης: Καθήκον μας είναι μια δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη

    «Έχουμε μπροστά μας την εφαρμογή ενός δύσκολου προγράμματος, αλλά και την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα αλλάξει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και του παραγωγικού μοντέλου» δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «ert.gr», ο υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβερνητική συνοχή έχει διαρραγεί.

    Επισήμανε, εξάλλου, ότι «αυτό που είναι καθήκον μας να κάνουμε είναι μια δημόσια διοίκηση που θα είναι στην υπηρεσία του πολίτη».

    [03] Δεν θα υπάρξει παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

    Με αφορμή αιτήματα για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι:

    1. Ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι ικανοποιητικός και έχει ήδη υποβληθεί, το 84% των δηλώσεων.

    2. Έχουν ήδη δοθεί παρατάσεις που κάλυψαν υπαρκτές ανάγκες.

    3. Αναγνωρίζονται πλήρως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους πολίτες και ειδικά στους λογιστές, από καθυστερήσεις, παραλείψεις και καθυστερημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Είναι αναγκαίο όμως να ολοκληρωθεί η υποβολή και η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

    4. Με βάση τα προηγούμενα τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τις καταληκτικές ημερομηνίες της Πέμπτης 20.8.2015 για τα νομικά πρόσωπα και της Τετάρτης 26.8.2015 για τα φυσικά πρόσωπα.

    Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης συνεπάγεται κυρώσεις για τους φορολογουμένους όπως:

    - Πρόστιμο 100 ? (σε περίπτωση μη τήρησης βιβλίων).

    - Προσαύξηση φόρου 0,73% για κάθε μήνα, στο ποσό του φόρου

    [04] Στις 669,19 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,59 %

    Σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει η χρηματιστηριακή αγορά, μετά από ένα ήπιο ανοδικό ξεκίνημα. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:25 διαμορφώνεται στις 669,19 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,59%.

    Αρχικά κινήθηκε ανοδικά έως τις 676,94 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 0,56%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,51 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,47%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,25%.

    [05] Ανοδικές τάσεις ο Γενικός Δείκτης Τιμών

    Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 675,18 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,30%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,22 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,16%.

    [06] Ψηφίστηκε με 454 «Ναι» από την Bundestag το τρίτο πακέτο βοήθειας

    Με ψήφους 454 υπέρ, 113 κατά και 18 αποχές επί 585 ψηφισάντων υπερψηφίστηκε, πριν από λίγο, από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης υπό τον ΕΜΣ και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    [07] Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα Δωδεκάνησα

    Αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση με την φιλοξενία των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών οι δήμαρχοι των νησιών της Δωδεκανήσου, καθώς το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

    Από το Καστελλόριζο έως το Αγαθονήσι, όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων (κυρίως Σύριους) οι οποίοι φθάνουν από τις απέναντι τουρκικές ακτές καθημερινά.

    Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, υπάρχουν στην Τουρκία χιλιάδες ακόμα Σύριοι που επιδιώκουν να έρθουν στην Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί έντονους προβληματισμούς και ανησυχίες.

    Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στα νησιά της Δωδεκανήσου, έφθασαν 10.000 περίπου, όπως επισημαίνει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος.

    Κως

    Στην Κω η κατάσταση είναι καλύτερη απ' ότι τις προηγούμενες μέρες όμως τα προβλήματα στο νησί παραμένουν. Σήμερα το πρωί αναχώρησε από την Κω το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1700 πρόσφυγες, το οποίο αναμένεται να πιάσει λιμάνι επίσης σε Κάλυμνο και Λέρο για την μεταφορά και άλλων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το πλοίο θα ταξιδέψει για Θεσσαλονίκη.

    Λέρος

    Στη Λέρο επικρατούν ανάλογες συνθήκες με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία. Ο δήμαρχος του νησιού κ. Μιχάλης Κόλιας σε επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Καμμένο και την αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρει η κατάσταση στο νησί της Λέρου είναι εκτός ορίων.

    Αγαθονήσι

    Ακρως προβληματική είναι η κατάσταση στο Αγαθονήσι. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος κ. Ευαγγ. Κόττορος τόνισε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι επιτέλους περιμένει από την Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για ένα τόσο μικρό νησί όπως είναι το Αγαθονήσι, προστατεύοντας τα θαλάσσια σύνορά μας αλλά και τους κατοίκους του. Στο νησί βρίσκονται σε καθημερινή βάση πάνω από 400 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες, γεγονός που ανησυχεί έντονα τους λιγοστούς κατοίκους οι οποίοι αδυνατούν ακόμα και να τους προσφέρουν τα στοιχειώδη.

    Σύμη

    Στη Σύμη ο δήμαρχος κ. Παπακαλοδούκας αποφάσισε να αναλάβει «διπλωματικές» πρωτοβουλίες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ρόδου, θα ζητήσει τη συνεργασία του Καϊμακάμη του Μαρμαρίς και της Ντάτσας, ώστε στο μέτρο του δυνατού να θωρακιστούν τα συγκεκριμένα θαλάσσια σύνορα, τουλάχιστον μέχρι να πέσει η αυλαία της τουριστικής περιόδου. Ο κ. Παπακαλοδούκας είπε πως αυτή της στιγμή βρίσκονται στο νησί 200 πρόσφυγες και μετανάστες που θα αναχωρήσουν κατά ομάδες με την πρώτη ομάδα -αποτελούμενη από 60 άτομα- να αναχωρεί σήμερα και τη δεύτερη -με 100 άτομα- αύριο.

    Ρόδος

    Στο νησί της Ρόδου, έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται προβλήματα, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Τις προηγούμενες μέρες, ομάδες μεταναστών και προσφύγων κατέλαβαν κεντρικά πάρκα της πόλης, για λίγες όμως ώρες. Υπήρξε άμεση παρέμβαση του δημάρχου κ. Φ. Χατζηδιάκου, ο οποίος έπεισε τους μετανάστες να φύγουν από εκεί και να μεταφερθούν σε δημοτικό ακίνητο, όπου φιλοξενούνται, φροντίζοντας μάλιστα και για την διατροφή τους.

    Χάλκη, Τήλος, Κάλυμνος

    Στην Χάλκη επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες αφού καθημερινά αποβιβάζονται μετανάστες ακόμη και σε δύσβατες ακτές, ενώ έντονα είναι τα προβλήματα και στο νησί της Τήλου, στην Κάλυμνο κ.ά.

    [08] Σόιμπλε: Να δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα νέας αρχής

    Έκκληση προς τους βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου να υπερψηφίσουν το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, απηύθυνε α υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισηγητική του ομιλία στην έκτακτη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

    Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί γρήγορα στα πόδια της, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας τη θετική ψήφο των γερμανών βουλευτών για την έγκριση του τρίτου προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, της Γερμανίας από τη στιγμή που το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, ήδη, μεγάλο μέρος των προβλεπόμενων μέτρων, «θα ήταν ανεύθυνο να μην δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μίας νέας αρχής».

    «Αν δεν δώσουμε αυτά τα χρήματα, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πάρει μπροστά», τόνισε ο κ. Σόιμπλε και υπογράμμισε ότι η εκταμίευση της βοήθειας θα γίνεται τμηματικά, με τη διαβεβαίωση της υλοποίησης των απαραίτητων δεσμεύσεων. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι τελικά το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συνεννόηση και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Απέκλεισε, ωστόσο, εκ νέου το ενδεχόμενο «κουρέματος», αλλά έκανε λόγο για περιθώρια που αφορούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέδωσε ιδιαίτερη σημασία, τόσο στην ανάγκη ταχύτατης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αρθούν σταδιακά οι έλεγχοι κεφαλαίων και να λειτουργήσει η οικονομία, όσο και στο Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, για το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα του οποίου αναμένεται ελληνική πρόταση τον Οκτώβριο.

    «Δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο», παραδέχθηκε ο κ. Σόιμπλε, αλλά τόνισε ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τις υποσχέσεις και υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, τότε μόνο μπορεί η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί. «Η ευκαιρία υπάρχει, ας ελπίσουμε ότι θα την αξιοποιήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση σκέφτηκε πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά, την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά και την ευθύνη έναντι των άλλων κρατών που συμμετέχουν.

    «Για πάρα πολλούς λόγους χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που μπορεί να κινηθεί- και αυτό περιλαμβάνει το να επιδεικνύει και αλληλεγγύη. Δεν ήταν για μένα εύκολο να φθάσω σε αυτή την απόφαση. Γι' αυτό ακριβώς σας καλώ να υπερψηφίσετε», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

    Αρνητικά για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, ασκώντας κριτική στην συμφωνία η οποία επετεύχθη και τονίζοντας ότι αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την αλληλεγγύη του κόμματός του προς τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Ο κ. Γκίζι επισήμανε ότι και με αυτό το πρόγραμμα δημιουργούνται νέα χρέη προκειμένου να καλυφθούν τα παλιά και ανέδειξε το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει ως τώρα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα, ενώ έχει η ίδια εξοικονομήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την κρίση, λόγω της πολιτικής των επιτοκίων, η οποία, όπως είπε, ασκήθηκε και πάλι σε βάρος των πολιτών, των οποίων η αγοραστική δύναμη μειώθηκε.

    «Αυτό το πρόγραμμα είναι διαφορετικής ποιότητας από τα παλαιότερα», τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν, σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά επενδύει στην αναμόρφωση του κράτους και της κοινωνίας στην Ελλάδα - και μόνο έτσι μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση».

    Ο κ. Όπερμαν αναφέρθηκε κυρίως στην ανάγκη η Ελλάδα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και επισήμανε ότι η βοήθεια θα δίνεται «χέρι με χέρι» με την διαβεβαίωση της υλοποίησης των δεσμεύσεων. Ζήτησε μάλιστα από την γερμανική κυβέρνηση να στηρίξει με προσωπικό την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα είναι αρμόδια για τις μεταρρυθμίσεις.

    Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD δήλωσε ότι είναι σαφές ότι υπό τις παρούσες νομικές συνθήκες, ένα κούρεμα χρέους φαίνεται μάλλον δύσκολο, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. «Κάποιοι, ειδικά η ελληνική κυβέρνηση, θα επιθυμούσαν η ελάφρυνση να αποφασιζόταν άμεσα, αλλά είμαι ευτυχής που υπάρχουν σαφείς όροι για αυτές τις ελαφρύνσεις: μόνο όταν θα υπάρξει η πρόοδος και ο έλεγχος θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. Αντιστρόφως όμως, ισχύει το ίδιο: εάν η Ελλάδα μεταρρυθμιστεί, πρέπει να λάβει ελάφρυνση χρέους», τόνισε ο κ. Όπερμαν.

    Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης δήλωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα είναι ένα φτωχό κράτος και δεν μπορεί να αντέξει φοροαπαλλαγές για πλούσιους πλοιοκτήτες», για να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νέο Μνημόνιο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την δημιουργία αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης - όχι μόνο για τους μικρούς, αλλά και για τους μεγάλους. «Βεβαίως θα επιθυμούσαμε περισσότερα, αλλά πρόκειται τελικά για έναν φιλόδοξο συμβιβασμό», σημείωσε σχετικά και, αναφερόμενος στην πρόωρη συνταξιοδότηση πολλών Ελλήνων, εξήγησε ότι αυτό συνέβη επειδή δεν υπάρχει κοινωνική βασική ασφάλεια. «Αυτή δημιουργείται τώρα», πρόσθεσε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της εκτεταμένης παραοικονομίας.

    Το «όχι» δεν θα έλυνε τα προβλήματα, δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων, Άντον Χοφράιτερ και τάχθηκε υπέρ της έγκρισης του τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι μία έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    «Δεν μπορούμε να αντέξουμε ένα κατεστραμμένο κράτος στην ΕΕ», ανέφερε ο κ. Χοφράιτερ, με το βλέμμα και στην κατάσταση με τους πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι η ΚΟ των Πρασίνων θα στηρίξει τη συμφωνία, «παρά τα δημοκρατικά, κοινωνικά και οικονομικά σφάλματά της».

    Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο γερμανός «Πράσινος» εκτίμησε ότι το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει λογική ελάφρυνση και προέβλεψε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεπληρώσει τα χρέη της. «Στο πακέτο έχουν μπει πολλοί ευσεβείς πόθοι», σημείωσε ο κ. Χοφράιτερ, αναφερόμενος ειδικά στον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων.

    Απολύτως πεπεισμένος ότι εάν η γερμανική κυβέρνηση δεν ήταν τόσο αυστηρή «δεν θα είχαμε πετύχει αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιοανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών(CDU/CSU), Φόλκερ Κάουντερ και χαρακτήρισε το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα «καλό συμβιβασμό».

    «Βεβαίως, παραμένουν ακόμη ερωτήματα, αλλά το θέμα είναι οι δυνατότητες» τόνισε ο κ. Κάουντερ και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του κόμματός του, επισήμανε ότι ο καθένας πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό του πώς θα κρίνει.

    Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών, η επικεφαλής των βουλευτών, Γκέρντα Χάσελφελντ, ανέφερε ότι στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση στις αγορές. «Γι' αυτό δίδεται προσωρινή οικονομική βοήθεια» σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά το χρέος δήλωσε ότι «μπορεί να γίνει συζήτηση για προθεσμίες και χρόνους αποπληρωμής, αλλά ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει, ούτε νομικά, ούτε πολιτικά».

    [09] Ψηφίστηκε με 454 «Ναι» από την Bundestag το τρίτο πακέτο βοήθειας

    Με ψήφους 454 υπέρ, 113 κατά και 18 αποχές επί 585 ψηφισάντων υπερψηφίστηκε, πριν από λίγο, από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης υπό τον ΕΜΣ και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Έκκληση προς τους βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου να υπερψηφίσουν το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, απηύθυνε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισηγητική του ομιλία στην έκτακτη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

    Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί γρήγορα στα πόδια της, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας τη θετική ψήφο των γερμανών βουλευτών για την έγκριση του τρίτου προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, της Γερμανίας από τη στιγμή που το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, ήδη, μεγάλο μέρος των προβλεπόμενων μέτρων, «θα ήταν ανεύθυνο να μην δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μίας νέας αρχής».

    «Αν δεν δώσουμε αυτά τα χρήματα, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πάρει μπροστά», τόνισε ο κ. Σόιμπλε και υπογράμμισε ότι η εκταμίευση της βοήθειας θα γίνεται τμηματικά, με τη διαβεβαίωση της υλοποίησης των απαραίτητων δεσμεύσεων. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι τελικά το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συνεννόηση και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Απέκλεισε, ωστόσο, εκ νέου το ενδεχόμενο «κουρέματος», αλλά έκανε λόγο για περιθώρια που αφορούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέδωσε ιδιαίτερη σημασία, τόσο στην ανάγκη ταχύτατης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αρθούν σταδιακά οι έλεγχοι κεφαλαίων και να λειτουργήσει η οικονομία, όσο και στο Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, για το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα του οποίου αναμένεται ελληνική πρόταση τον Οκτώβριο.

    «Δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο», παραδέχθηκε ο κ. Σόιμπλε, αλλά τόνισε ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τις υποσχέσεις και υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, τότε μόνο μπορεί η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί. «Η ευκαιρία υπάρχει, ας ελπίσουμε ότι θα την αξιοποιήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση σκέφτηκε πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά, την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά και την ευθύνη έναντι των άλλων κρατών που συμμετέχουν.

    «Για πάρα πολλούς λόγους χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που μπορεί να κινηθεί- και αυτό περιλαμβάνει το να επιδεικνύει και αλληλεγγύη. Δεν ήταν για μένα εύκολο να φθάσω σε αυτή την απόφαση. Γι' αυτό ακριβώς σας καλώ να υπερψηφίσετε», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 August 2015 - 10:32:17 UTC