Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλογές 20 Σεπτεμβρίου η πρόταση Τσίπρα
  • [02] Πτώση 3,52% στο Χρηματιστήριο
  • [03] Μόνο χριστιανούς πρόσφυγες θα προτιμούσε να φιλοξενήσει η Σλοβακία
  • [04] Εκρηκτική κατάσταση στην Τουρκία που βαδίζει σε επαναληπτικές εκλογές
  • [05] Τρεις ημέρες ρεπό ανά τέσσερις ημέρες εργασίας χωρίς μείωση μισθού στους υπαλλήλους της ιαπωνικής Uniqlo
  • [06] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ΠΓΔΜ, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών
  • [07] Αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Β. Αιγαίου
  • [08] Τζ. Φιλιππάκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Περίπου 7.000 ταυτοποιήσεις προσφύγων σε 5 ημέρες
  • [09] Συνεδριάζει αύριο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Εκλογές 20 Σεπτεμβρίου η πρόταση Τσίπρα

    Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το απόγευμα θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

    Αργότερα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες και εν συνεχεία θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι τη Δευτέρα να ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

    [02] Πτώση 3,52% στο Χρηματιστήριο

    Σε αρνητικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τις τιμές των μετοχών να βρίσκονται σε κλοιό ισχυρών πιέσεων και την αγορά να υποχωρεί στα επίπεδα των 650 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 651,56 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 3,52%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 647,44 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 4,13%.

    Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να υποχωρεί στα 4,3 δισ. ευρώ. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε και σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, στα 29,85 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 109.017.600 τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 1,4 δισ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,54 %, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,74%.

    [03] Μόνο χριστιανούς πρόσφυγες θα προτιμούσε να φιλοξενήσει η Σλοβακία

    Η Σλοβακία θα προτιμούσε να δεχτεί στο έδαφός της χριστιανούς πρόσφυγες και όχι μουσουλμάνους, με βάση το ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των ανθρώπων που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τους πολέμους και τη φτώχεια και ζητούν άσυλο στην Ευρώπη, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

    Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι η χώρα θα δεχτεί 100 ανθρώπους που βρίσκονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία και άλλους 100 από την Ιταλία και θα προτιμούσε να είναι χριστιανοί. "Θέλουμε να επιλέξουμε ανθρώπους που πραγματικά επιθυμούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στη Σλοβακία. Η Σλοβακία, ως χριστιανική χώρα, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους χριστιανούς της Συρίας να βρουν ένα νέο σπίτι εδώ" είπε ο Ιβάν Νέτικ.

    Εάν επιλέξουν τη Σλοβακία μουσουλμάνοι πρόσφυγες, τότε οι αρχές δεν θα κάνουν διακρίσεις, πρόσθεσε, τονίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ανθρώπους που δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα αλλά να φύγουν για κάποια άλλη. "Δεν κάνουμε διακρίσεις απέναντι σε καμία θρησκεία όμως θα ήταν μια ψευδής, ανειλικρινής αλληλεγγύη να δεχτούμε ανθρώπους που δεν θέλουν να ζήσουν στη Σλοβακία", είπε.

    [04] Εκρηκτική κατάσταση στην Τουρκία που βαδίζει σε επαναληπτικές εκλογές

    Με φρενήρη ρυθμό τρέχει στην Τουρκία η τιμή του συναλλάγματος προκαλώντας πρόσθετες στο τοπίο πολιτικής αοριστίας ανησυχίες. Κι όλα αυτά τη στιγμή που καθημερινές είναι πλέον οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και αστυνομικών στόχων.

    Το τρίπτυχο αυτό της πολιτικής αοριστίας, του οικονομικού ζητήματος και του κύκλου αίματος, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση, η οποία, όλα δείχνουν ότι θα κλιμακωθεί καθώς η Τουρκία θα οδεύει προς τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές το Φθινόπωρο.

    Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έδωσε χτες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ), δεύτερου στις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Κι αυτό παρότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παρέδωσε προχτές τη δική του εντολή, αφού επί 40 μέρες δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.

    [05] Τρεις ημέρες ρεπό ανά τέσσερις ημέρες εργασίας χωρίς μείωση μισθού στους υπαλλήλους της ιαπωνικής Uniqlo

    Η ιαπωνική αλυσίδα ένδυσης Uniqlo σκοπεύει να προτείνει σε ένα μέρος των υπαλλήλων της στην Ιαπωνία να εργάζονται μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα ώστε να μπορούν να αφιερώνουν τις υπόλοιπες τρεις στα μικρά παιδιά τους ή στους ηλικιωμένους γονείς τους, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ομίλου.

    "Ο στόχος μας είναι να προσελκύσουμε προσωπικό και να το κρατήσουμε", εξήγησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο τομέας του εμπορίου στην Ιαπωνία αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην εξεύρεση υπαλλήλων και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Πολλά καταστήματα αναρτούν στις βιτρίνες τους αγγελίες με τις οποίες ζητούν προσωπικό.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τον Ιούνιο (μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) η αναλογία προσφοράς εργασίας προς τη ζήτηση ήταν 119 προς 100, κάτι πρωτοφανές εδώ και δύο δεκαετίες. Τους τελευταίους μήνες το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία κυμαίνεται στο 3,4%.

    [06] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ΠΓΔΜ, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

    Ουσιαστικά, πρόκειται για τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και τη Σερβία.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) Ίβο Κότεφσκι, ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Σκόπια, το μεσημέρι, ότι στα νότια σύνορα της χώρας (σ.σ. στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα) θα μπορούσε να εμπλακεί και ο στρατός για να αυξηθεί η ασφάλεια για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και να παρασχεθεί καταλληλότερη και πιο ανθρώπινη μεταχείριση στους μετανάστες που εισήλθαν στην ΠΓΔΜ και αιτούνται τη χορήγηση άδειας παραμονής τριών ημερών στη χώρα, στη διάρκεια της οποίας υποχρεούνται να εγκαταλείψουν την ΠΓΔΜ.

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι, "λόγω της αυξημένης πίεσης στα νότια σύνορα της χώρας και των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του αποκαλούμενου βαλκανικού διαδρόμου που ακολουθούν οι μετανάστες, αλλά και της κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμήθηκε ότι είναι απαραίτητος επιπρόσθετος και πιο αποτελεσματικός έλεγχος στη συνοριακή ζώνη, στην οποία έχουν καταγραφεί μαζικές παράνομες διελεύσεις από την Ελλάδα".

    Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο Κότεφσκι ανέφερε ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ προσπάθησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των συνόρων της χώρας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν ανταποκρίνεται στο βαθμό που της αναλογεί.

    [07] Αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Β. Αιγαίου

    Διογκώνεται το πρόβλημα στο Β. Αιγαίο με τη συνεχή αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά και την υπερπληρότητα των καραβιών επιστροφής προς τον Πειραιά που δεν καθιστούν δυνατή τη γρήγορη αποχώρηση των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά. Οι αρχές των νησιών και η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου αιτούν ενίσχυση της Αστυνομίας και του Λιμενικού, την αύξηση των μηχανημάτων ταυτοποίησης, ενώ τονίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στο πρόβλημα με τις δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών. Ειδικά, ο δήμαρχος Σάμου εκφράζει φόβους για εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών κατά των προσφύγων, εξαιτίας της συνεχούς και αυξανόμενης πίεσης των τοπικών κοινωνιών και των πόρων τους.

    Σάμος

    Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, «χθες είχαμε στο νησί 1.000 μετανάστες, που αύριο θα είναι 2.000 και το Σαββατοκύριακο θα φθάσουν τους 3.000- 4.000 ανθρώπους. Αιτία είναι η υπερπληρότητα των δρομολογημένων πλοίων προς τον Πειραιά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να παραμένουν εγκλωβισμένοι και να περιφέρονται χωρίς να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών τους. Δυστυχώς το νησί δεν αντέχει περισσότερο».

    Λέσβος

    Τη διευκόλυνση όλων, με πρωταρχικό μέλημα την προστασία της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου, επιδιώκει ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός. Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα στο νησί βρίσκονται 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους, ακόμη κι αν κατορθώσουν να φύγουν άλλοι 500, θα παραμείνουν αρκετές χιλιάδες. «Καθημερινά» προσθέτει «σπάμε το ρεκόρ εισδοχής, με 2.000 - 2.500 άτομα, που μάλλον προβλέπεται να αυξηθούν με δεδομένο το εμπόριο διακίνησης ανθρώπων που έχει αναπτυχθεί στα τουρκικά παράλια και την ανοικτή προτροπή προς τον κόσμο να ταξιδέψει προς την Ελλάδα, με την ανοχή μάλιστα της τουρκικής κυβέρνησης».

    Χίος

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι καθημερινά εναλλάσσονται στο νησί 300-400 άτομα, αφού λόγω της έλλειψης εισιτηρίων δεν μπορούν να αποχωρήσουν όλα μαζί. Σημειώνει ότι το Κέντρο Υποδοχής στο νησί υπολειτουργεί και ότι ο δήμος προσπαθεί να διευθετήσει το πρόβλημα με καταυλισμό που έχει δημιουργήσει. Αναφερόμενος στην επιστολή, την οποία του απέστειλε η αν.υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η ενεργοποίηση της Γ. Γρ. Πολιτικής Προστασίας, την οποία προτάσσει η υπουργός.

    [08] Τζ. Φιλιππάκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Περίπου 7.000 ταυτοποιήσεις προσφύγων σε 5 ημέρες

    «Έχουμε κάνει 7.000 ταυτοποιήσεις προσφύγων και μεταναστών μέσα σε 5 ημέρες και αυτό είναι άθλος, αν αναλογιστούμε ότι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ταυτοποιήσει 8.000 άτομα σε 4 χρόνια» τονίζει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, μιλώντας πριν από λίγη ώρα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    «Έστειλα με δική μου πρωτοβουλία στα νησιά, που δέχονται μετανάστες και πρόσφυγες, την κ.Τσιριγώτη από την Αστυνομία και τον προσωπικό συνεργάτη μου που μιλάει αραβικά, για να βοηθήσουν, όσο είναι εφικτό, στην προσπάθεια που γίνεται. Έχουν κάνει και οι δύο εξαιρετική δουλειά. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι το έργο μας είναι πολύ δύσκολο, εδικά δε κάτω από τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες».

    Όσον αφορά στην πρωινή άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», που μετέφερε 2.500 πρόσφυγες από τη Συρία, ο κ.Φιλιπππάκος επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Ολα έγιναν με υποδειγματικό τρόπο. Δεν σημειώθηκε το παραμικρό πρόβλημα. Το πλοίο ήταν προγραμματισμένο από την αρχή να φτάσει στον Πειραιά. Ο,τι άλλο λέγεται και γράφεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ήταν δική μου πρόταση προς τη κυβέρνηση, η μεταφορά των προσφύγων με πλοίο».

    Ο κ.Φιλιππάκος υπογραμμίζει ακόμα ότι «το 99% των προσφύγων που επέβαιναν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι από τη Συρία και έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαμείνουν σε ξενοδοχεία με δικά τους έξοδα, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να πάνε στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα».

    Σχετικά με την πρόταση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, να αγοραστούν με έξοδα της Περιφέρειας οι επιπλέον ηλεκτρονικοί υπολογιστές που χρειάζονται για την ταυτοποίηση μεταναστών και προσφύγων, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι έχει καλέσει σήμερα στο γραφείο του αρμοδίους για να συζητήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση.

    Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Χατζημάρκος -στο πλαίσιο των προτάσεών του για την ταυτοποίηση των παρατύπως εισερχομένων στα νησιά ευθύνης του- πρότεινε να αγορασθούν με δαπάνη της Περιφέρειας και να διασπαρούν στα νησιά ηλεκτρονικοί υπολογιστές, προκειμένου να προχωρά με μεγαλύτερες ταχύτητες η διαδικασία της ταυτοποίησης, καθώς αναμένονται συνεχείς μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά.

    [09] Συνεδριάζει αύριο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

    Συνεδριάζει αύριο, νωρίς το απόγευμα, η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιη η προσφυγή σε εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 August 2015 - 16:32:13 UTC