Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλ. Γεροβασίλη: Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου για να επανάλθει η σταθερότητα και η κανονικότητα
  • [02] Φ. Γεννηματά: Τυχοδιωκτική και επιζήμια για την χώρα η επιλογή των εκλογών
  • [03] Αντιπαράθεση Ζ. Κωνσταντοπούλου με Προεδρία της Δημοκρατίας
  • [04] Τηλεφωνική συνομιλία Μεϊμαράκη - Καραμανλή
  • [05] Βροχή και σκουπίδια δυσκολεύουν τη ζωή των προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [06] Κυβερνηνικοί κύκλοι για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Η πρόεδρος της Βουλής συμπεριφέρεται ως δικτάτορας
  • [07] Π. Λαφαζάνης: Η ενεργή δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μνημονιακή δημοκρατία

  • [01] Όλ. Γεροβασίλη: Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου για να επανάλθει η σταθερότητα και η κανονικότητα

    Την εκτίμησή της ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός όπως είπε ότι «κάποιοι έχουν λόγους να τις καθυστερούν και το προσπαθούν», εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε σημερινή συνέντευξή της στο ΜΕΓΚΑ.

    «Η πρότασή μας να γίνουν γρήγορα οι εκλογές έχει να κάνει με τις ανάγκες της χώρας και όλα όσα έχουμε μπροστά μας να υλοποιήσουμε, προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα και η «κανονικότητα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι «θα τα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, με αυτή τη συμφωνία, με αυτό το μνημόνιο που δεν είναι η συμφωνία που θα θέλαμε, ωστόσο πιεστήκαμε, εκβιαστήκαμε, απειληθήκαμε και κυρίως απειλήθηκε η χώρα». Επομένως, πρόσθεσε, «αυτή τη μεταστροφή, αυτή την τακτική υποχώρηση, θα πρέπει εκ νέου να τη βάλουμε στον ελληνικό λαό και να πάρουμε μια εντολή, ότι ο ελληνικός λαός συμφωνεί με αυτή την επιλογή που κάναμε για τη σωτηρία της χώρας. Αυτό χρειάζεται καινούρια εντολή και τη χρειάζεται από το λαό». Ως προς την απόφαση για προσφυγή στις κάλπες, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «η πρόθεσή μας είναι να έχουμε μια κυβέρνηση σταθερή ώστε να βγεί η χώρα από το αδιέξοδο».

    Απαντώντας σε ερώτηση για την κ. Κωνσταντοπούλου η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «είναι μία ευφυής και ικανή πολιτικός», αλλά, πρόσθεσε, «από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι αυτές οι κινήσεις είναι μια ακροβασία σε πολύ λεπτά θέματα. Θα έπρεπε δηλαδή, εκτός από τον τρόπο με τον οποίο νομίζει ότι τηρεί, είναι η αντίληψή της ότι πόσο και μέχρι ποιο σημείο τηρούμε το γράμμα του Συντάγματος, του κανονισμού της Βουλής, θα έπρεπε ταυτοχρόνως ως πολιτικός να συνυπολογίζει και τι προκαλεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Ποιόν πλήττει τελικώς. Διότι όλες οι ενέργειες, όχι κατ΄ ανάγκην με στόχο, παράγουν πολιτικά αποτελέσματα».

    [02] Φ. Γεννηματά: Τυχοδιωκτική και επιζήμια για την χώρα η επιλογή των εκλογών

    Τυχοδιωκτική, επιζήμια για την χώρα χαρακτήρισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά την επιλογή του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Φοβάται την ώρα που θα φθάσει το σύνολο του λογαριασμού των 14 δισ. στους πολίτες. Φυσικά οι προβλέψεις του Συντάγματος πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Όμως όσοι στηρίξαμε με ευθύνη την χώρα αυτές τις κρίσιμες ώρες, δεν πρέπει να «ρίξουμε νερό στο μύλο»της αστάθειας και της αβεβαιότητας. Όπως έχω τονίσει ο κίνδυνος του Grexit είναι ακόμη στην αυλή μας. Είναι σαφές ότι αυτή η Βουλή, με ευθύνη του κ. Τσίπρα και μετά την αρνητική στάση του, δεν μπορεί να δώσει νέα κυβέρνηση.

    Γι' αυτό και κάθε νέα καθυστέρηση μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις. Δεν είναι ώρα για πολιτικά τρικ και εντυπώσεις. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί το ταχύτερο με ευθύνη και αποτελεσματικότητα. Και εκεί θα επικεντρωθεί η προσπάθειά μας, με τις θέσεις, τις προτάσεις, τα ψηφοδέλτιά μας. Η πρότασή μας συνδέεται με την ανάδειξη του τρίτου πόλου, που αποτελεί εγγύηση για ουσιαστικές και θετικές λύσεις για την χώρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Γεννηματά εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των εκλογών και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την μοναδική εθνική γραμμή για την χωρά και σημείωε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αδικηθεί. Το ζήτημα όμως είναι γι' αυτό θα πρέπει όλοι με περίσκεψη να προσέλθουν στις κάλπες».

    [03] Αντιπαράθεση Ζ. Κωνσταντοπούλου με Προεδρία της Δημοκρατίας

    Την πρόθεσή της να ζητήσει την ενημέρωση της Βουλής για τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος, γνωστοποίησε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού «Λαϊκή Ενότητα», Παναγιώτη Λαφαζάνη.

    Ειδικότερα, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «με δεδομένο ότι υπαρχει νέα Κ.Ο. και ότι είναι πολύ πιθανή η διενέργεια εκλογών αν δεν ευοδωθούν οι εντολές σχηματισμού κυβέρνησης, θα ζητήσω να ενημερωθεί η Βουλή για όσα διαδραματίστηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος, για το τι ακριβώς ειπώθηκε σε εκείνη τη συνάντηση που φαίνεται ότι καθόρισε της εξελίξεις». Επιπλέον η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι οι πιθανές εκλογές αποτελούν ένα επιπλέον λόγο οι θεσμικοί παράγοντες και τα κόμματα να εκματελλευτούν την τελευταία κοινοβουλετική ευκαιρία να υπάρξει διάλογος και ενημέρωση της κοινωνίας.

    Η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι θα θέσει το θέμα στη Διάσκεψη των προέδρων (σ.σ. στη συνεδρίαση το απόγευμα) καθώς η Βουλή, όπως υποστήριξε, δεν κωλύεται αλλα υποχρεούται να συνεδριάσει και να συζητήσει για εκείνα τα θέματα που δεν προϋποθέτουν ενεργό κυβερνητική δράση. Όπως είπε αυτό θα είναι το αντικείμενο της Διάσκεψης των προέδρων, για να προσθέσει ότι αντίθετα με τους προκατόχους της που αποδέχτηκαν βίαιο κλείσιμο Βουλής, δεν θα αποδεχτεί ως πρόεδρος της Βουλής ούτε την φίμωση ούτε την παράκαμψη.

    Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, επίσης, ότι η συνάντηση με τον κ. Λαφαζάνη είχε καθαρά θεσμικό περιεχόμενο (σ.σ. για να την ενημερώσει για τη συγκρότηση της νέας Κ.Ο.) καθώς και ότι μετά τη συνάντηση με τον κ. Λαφαζάνη θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη νέα σύνθεση των Κ.Ο. στο Κοινοβούλιο. Επιπλέον άσκησε κριτική στην Προεδρία της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «δεν τιμά κανέναν η τοποθετησή της μέσω κύκλων», για να συμπληρώσει ότι «η Βουλή τοποθετείται μέσω εμού, όχι μέσω κύκλων, όχι μέσω διαρροών. Οι θεσμοί πρέπει να έχουν την ευθύνη να τοποθετούνται ευθέως».

    Διαβάστε επίσης: «Η Προεδρία δεν ασχολείται με την κ. Κωνσταντοπούλου»

    [04] Τηλεφωνική συνομιλία Μεϊμαράκη - Καραμανλή

    Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Σύμφωνα με πηγές της λεωφόρου Συγγρού, ο κ. Μεϊμαράκης τις επόμενες ώρες θα έχει επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

    [05] Βροχή και σκουπίδια δυσκολεύουν τη ζωή των προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Υπό καταρρακτώδη βροχή, με τη λάσπη και τα σκουπίδια να τους «πνίγουν», εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν καρτερικά μπροστά από το συρματόπλεγμα και τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ που είναι παρατεταγμένοι κατά μήκος των συνόρων, περιμένοντας ένα τους νεύμα προκειμένου να περάσουν τη μεθόριο.

    Κρατώντας απλωμένα πανιά πάνω από τα κεφάλια τους και αυτοσχέδιες ομπρέλες προκειμένου να προστατευτούν από τη βροχή, γυναίκες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά και άνδρες κάθε ηλικίας εκλιπαρούν τους αστυνομικούς να τους επιτρέψουν την είσοδο στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

    Την ίδια ώρα, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται στα γκισέ προκειμένου να εξασφαλίσουν, αντί του ποσού των δέκα ευρώ, το πολυπόθητο εισιτήριο προς τον επόμενο σταθμό: το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία. Κι από εκεί, να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς κάποια χώρα της κεντρικής ή δυτικής Ευρώπης.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστό πότε οι αστυνομικοί θα επιτρέψουν εκ νέου τη διέλευση στους πρόσφυγες, ενώ όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ,από από τις 8:00 χθες το βράδυ μέχρι τις 8:00 σήμερα το πρωί, εκδόθηκαν 826 άδειες τριήμερης παραμονής στη χώρα. Απ' αυτές, οι 163 αφορούν παιδιά και οι 25 ασυνόδευτους ανήλικους.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παρατηρητών, από χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα έχουν περάσει τα σύνορα πάνω από 1.000 άτομα καθώς αρκετοί είναι αυτοί που εισέρχονται στο έδαφος της ΠΓΔΜ από παράπλευρα μονοπάτια, όπου δεν υπάρχει αστυνομική επιτήρηση.

    [06] Κυβερνηνικοί κύκλοι για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Η πρόεδρος της Βουλής συμπεριφέρεται ως δικτάτορας

    Με ένα λακωνικό και εξαιρετικά σκληρό σχόλιο απαντούν οι κυβερνητικοί κύκλοι στις τελευταίες κινήσεις της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η σχετική διαρροή αναφέρει: «Η πρόεδρος της Βουλής συμπεριφέρεται ως δικτάτορας, θεωρεί πως είναι το θεσμικό επίκεντρο του πολιτεύματος, ενώ είναι απλά μια λάθος επιλογή».

    [07] Π. Λαφαζάνης: Η ενεργή δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μνημονιακή δημοκρατία

    «Πιστεύουμε ότι η Βουλή πρέπει να λειτουργεί. Η Βουλή δεν έχει κλείσει, έχει πολύ σημαντική αποστολή και πρέπει αυτόν τον ρόλο να τον διαδραματίσει μέχρι τέλους», επισήμανε ο επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού «Λαϊκή Ενότητα», Παναγιώτης Λαφαζάνης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η ενεργή δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μνημονιακή δημοκρατία, δεν μπορεί να υπάρχει δημοκρατία αν είμαστε προτεκτοράτο, αν Μέρκελ και Γιούνκερ καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Επιπλέον, σημείωσε ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι κατά των «εκλογών - εξπρές». Όπως είπε «είναι πρωτοφανές κάποιοι να ετοιμάζουν εκλογές αυγουστιάτικα. Δεν έχει ξαναγίνει, θέλουν να κρυφτούν» για να προσθέσε ότι «θέλουμε προεκλογική περίοδο που να έχει ουσιαστική χρονική επάρκεια, να γίνει πλατιά συζήτηση και να πάει ο λαός ενημερωμένος στις κάλπες». Εμφανίστηκε, δε, αισιόδοξος ότι η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας.

    Ο κ. Λαφαζάνης ενημέρωσε την πρόεδρο της Βουλής για τη συγκρότηση της νέας Κ.Ο., τονίζοντας τη θεσμική υποχρέωση που είχε, καθώς, όπως είπε «πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς όταν είναι δημοκρατικοί και λειτουργούν προς όφελος του λαού και της δημοκρατίας».

    Επιπλέον, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι «η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είναι μόνο πρόεδρος της Βουλής, ήταν και παραμένει αγωνίστρια της δημοκρατίας. Με τη Ζωή έχουμε δώσει για χρόνια κοινούς σκληρούς αγώνες και μέσα και έξω από τη Βουλή για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη δημοκρατία. Μας συνδέει μεγάλη κοινή παράδοση και ελπίζω να μας συνδέσει και στο μέλλον αυτό το κοινό αγωνιστικό βίωμα και η κοινή θέληση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 August 2015 - 12:32:10 UTC