Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στις εκλογές χωρίς ρεαλιστική πρόταση
  • [02] Π. Λαφαζάνης: Στη νέα Βουλή θα επικρατήσουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις
  • [03] Τηλεφωνημα Μεϊμαράκη σε Τσίπρα, χωρίς απάντηση
  • [04] Έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στην Κινα
  • [05] Λίβανος: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που ζητούσαν λύση στην κρίση με τα σκουπίδια
  • [06] Διπλή ευτυχία στον ζωολογικό κήπο της Ουάσινγκτον με τη γέννηση δίδυμων γιγάντιων πάντα
  • [07] Εντοπίστηκε νεκρή γυναίκα στη θαλάσσια περιοχή της Πάρου
  • [08] Ασθενής σεισμική δόνηση στη Θεσσαλονίκη
  • [09] Αυγουστιάτικη πανσέληνος και ελληνική διασπορά στην αρχαία Μεσσήνη
  • [10] Τρεις αρχαιολόγοι μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τρεις σπουδαίες περιοδικές εκθέσεις

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στις εκλογές χωρίς ρεαλιστική πρόταση

    Η ΝΔ προσέρχεται στις εκλογές με ξεκάθαρο στόχο να διεκδικήσει την πρώτη θέση και να συγκροτήσει στην συνέχεια ένα ευρύ μέτωπο διακυβέρνησης της χώρας, δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο βουλευτής της ΝΔ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις.

    Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:«O κ. Τσίπρας προκήρυξε εθνικές εκλογές για να δραπετεύσει από τα εσωκομματικά αδιέξοδα που η αλλοπρόσαλλη πολιτική του δημιούργησε. Σε αντίθεση όμως με τον Ιανουάριο προσέρχεται σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση χωρίς ρεαλιστική πρόταση για τη χώρα και τραυματισμένος καθώς το κόμμα του έχει υποστεί μία βίαιη διάσπαση.

    Είναι πρόδηλο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ως Κυβέρνηση. Στη χώρα μας επιδεινώθηκε κάθε τι μετρήσιμο, κάθε οικονομικός ή κοινωνικός δείκτης στους τελευταίους 7 μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ως διαπραγματευτής κάτι που και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη αφού δεν κατάφερε να σχηματίσει μια βιώσιμη κυβέρνηση παρά το πρωτοφανές γεγονός ότι το τρίτο πρόγραμμα που εισηγήθηκε στηρίχθηκε από 222 βουλευτές. Επομένως είναι πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί μια ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ.

    Απέναντι σε ένα κ. Τσίπρα που πελαγοδρομεί η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται στις εκλογές με μια ξεκάθαρη στρατηγική. Να διεκδικήσει την πρώτη θέση για να συγκροτήσει στη συνέχεια ένα ευρύ μέτωπο διακυβέρνησης της χώρας. Στο μέτωπο αυτό πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι δυνάμεις που πιστεύουν ότι το τρίτο πρόγραμμα είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας να αποκτήσει επιτέλους μία ανταγωνιστική οικονομία και ένα λειτουργικό κράτος.

    Είχα προτείνει τη συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου φιλελεύθερου πραγματισμού πριν από τις εκλογές. Από τη στιγμή που αυτό δεν κατέστη εφικτό, θα πρέπει να συγκροτηθεί μετά τις εκλογές. Αλλά για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας. Οι συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου μπορούν να ξεκινήσουν από τώρα ώστε να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός ποιοι και πως θα τον κυβερνήσουν μετά τις εκλογές.

    Θεωρώ ως βασικές προϋποθέσεις: α) τη στελέχωση της Κυβέρνησης αλλά και του κρατικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια, μακριά από ισορροπίες και μικροκομματικές διευθετήσεις, β) την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος, ειδικά στο σκέλος των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων κάτι που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσιονομικού σκέλους ώστε να μειωθούν οι φόροι.

    Στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις υπάρχει πληθώρα στελεχών, κοινοβουλευτικών και μη, που έχουν τις ικανότητες και τη διάθεση να συνδράμουν την εθνική προσπάθεια ανάταξης της χώρας. Στους φραπέδες και τη λούμπεν γραφικότητα μπορούμε να αντιπαραθέσουμε τεχνοκρατική επάρκεια και πολιτικό θάρρος».

    [02] Π. Λαφαζάνης: Στη νέα Βουλή θα επικρατήσουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις

    Τη βεβαιότητα πως στη νέα Βουλή θα επικρατήσουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις, εξέφρασε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά τη συνάντησή του, το Σάββατο, με τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο της ΝΔ. Παραδέχτηκε, όμως, πως υπάρχουν αγεφύρωτες και χαώδεις διαφορές με τη ΝΔ.

    Ο κ Λαφαζάνης εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας τις εκλογές εξπρές ως βαθύτατη αντιδημοκρατική διαδικασία και τονίζοντας πως η κυβέρνηση φοβάται τον ελληνικό λαό και θέλει να τον αποπροσανατολίσει. «Αυγουστιάτικες εκλογές εξπρές αποτελούν βαθύτατη αντιδημοκρατική διαδικασία. Φοβούνται τον ελληνικό λαό και θέλουν να τον αποπροσανατολίσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για ουσιαστικές διαφορές στρατηγικής με τα κόμματα που έχουν στηρίξει μνημόνια και ξεκαθάρισε πως με αυτά δεν υπάρχει απολύτως κανένα έδαφος συνεργασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την παρούσα Βουλή δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση. Όμως, όπως είπε, θα λάβει τη διερευνητική εντολή και θα αξιοποιήσει το χρόνο για κοινωνικές συναντήσεις με δυνάμεις εργαζομένων, αγροτών και μικρομεσαίούς επιχειρηματίες.

    Ο κ Λαφαζάνης υποστήριξε την πρόεδρο της Βουλής, για την οποία είπε πως «κινείται θεσμικά» και «στηρίζει τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής και του Πολιτεύματος».

    Διαβάστε επίσης:

    Π. Λαφαζάνης: Η ενεργή δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μνημονιακή δημοκρατία

    [03] Τηλεφωνημα Μεϊμαράκη σε Τσίπρα, χωρίς απάντηση

    Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 10:00 το πρωί, με στόχο να υπάρξει μέσα στην ημέρα συνάντηση των δύο αντρών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Μεϊμαράκης δεν κατάφερε να βρει τον κ. Τσίπρα στο τηλέφωνο και έχει ήδη αφήσει σχετικό μήνυμα και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

    [04] Έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στην Κινα

    Έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στην ανατολική Κίνα αργά χθες βράδυ προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό εννέα, ενώ 150 πυροσβέστες έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά η οποία έσβησε σήμερα, μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

    Το περιστατικό αυτό σημειώνεται 10 ημέρες μετά τις μεγάλες εκρήξεις στο λιμάνι της Τιαντζίν, στη βορειοανατολική Κίνα, που προκάλεσαν τον θάνατο 121 ανθρώπων, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, και για τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα.

    [05] Λίβανος: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που ζητούσαν λύση στην κρίση με τα σκουπίδια

    Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βηρυτό χθες βράδυ μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που ζητούσαν λύση στην κρίση με τα σκουπίδια στη χώρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ένας από τους οποίους νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου.

    Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του κινήματος «Εσείς βρωμάτε» και συγκεντρώθηκαν πλατεία Ριάντ αλ-Σολ, κοντά στο κοινοβούλιο, φωνάζοντας συνθήματα κατά των αρχών τις οποίες κατηγορούν κυρίως για πολιτική παραλυσία και διαφθορά. «Κάποια σκουπίδια ΔΕΝ πρέπει να ανακυκλώνονται», έγραφε πλακάτ πάνω σε φωτογραφίες λιβανέζων πολιτικών.

    Ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι ο Λίβανος μπορεί να υποστεί «μεγάλη υγειονομική καταστροφή».

    [06] Διπλή ευτυχία στον ζωολογικό κήπο της Ουάσινγκτον με τη γέννηση δίδυμων γιγάντιων πάντα

    Γεννητούρια στο ζωολογικό κήπο της Ουάσινγκτον! Η Μέι Σιάνγκ, το θηλυκό γιγάντιο πάντα του ζωολογικού πάρκου γέννησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τα δύο μωρά του, σε διάστημα αρκετών ωρών το ένα από το άλλο, δύο χρόνια μετά τη γέννηση του μικρού Μπάο Μπάο που είναι η αγάπη των επισκεπτών, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του πάρκου.

    Την Τρίτη, η γέννηση ενός άλλου γιγαντιαίου πάντα σκόρπισε χαρά στον ζωολογικό κήπο της Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία.

    Οι γεννήσεις σε καθεστώς αιχμαλωσίας είναι ιδιαίτερα σπάνιες γι αυτό το απειλούμενο με εξαφάνιση είδος. Ο πληθυσμός των γιγάντια πάντα που ζουν ελεύθερα είναι μικρότερος από 2.000, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

    [07] Εντοπίστηκε νεκρή γυναίκα στη θαλάσσια περιοχή της Πάρου

    Πτώμα γυναίκας αγνώστων στοιχείων, εντοπίστηκε χθες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή έξωθεν όρμου Παροικιάς Πάρου και σε απόσταση περίπου δύο ναυτικών μιλίων.Περιπολικό σκάφος του λιμενικού μετέβη στην περιοχή και περισυνέλεξε τη σορό η οποία αρχικά μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Πάρου και στη συνέχεια στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

    [08] Ασθενής σεισμική δόνηση στη Θεσσαλονίκη

    Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με το Εργαστήρι Γεωφυσικής του ΑΠΘ, ο σεισμός ήταν μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 21 χιλιόμετρα δυτικά της Θεσσαλονίκης, νότια από το χωριό Αγιος Αθανάσιος.

    [09] Αυγουστιάτικη πανσέληνος και ελληνική διασπορά στην αρχαία Μεσσήνη

    Σε ένα αντάμωμα των Μεσσηνίων απανταχού της Γης, υπό το φως της «Κόκκινης Πανσελήνου» της 29ης Αυγούστου, στην αρχαία Μεσσήνη, θα λάβουν χώρα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Myth and Culture- Meeting Points - Μessinia».

    Παίρνοντας την σκυτάλη οι Μεσσήνιοι από την πετυχημένη εκδήλωση των απανταχού Κρητών που πραγματοποιήθηκε στο σπήλαιο γέννησης του Δία στο οροπέδιο Λασιθίου στην «Μπλέ Πανσέληνο» της 31ης Ιουλίου, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την συνάντηση της Μυθολογίας με τον Πολιτισμό, στις οποίες η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) του υπουργείου Εξωτερικών προσφέρει την αιγίδα της αλλά και την οργανωτική της βοήθεια, υπό τον συντονισμό του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Δημήτρη Πλευράκη.

    Η ευρύτερη πρωτοβουλία της ΓΓΑΕ «Myth and Culture- MeetingPoints», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Πλευράκης, στηρίζεται σε δύο πυλώνες πολιτικής σκέψης: Την ένωση της ελληνικής Διασποράς με τους κατοίκους της περιοχής και την επαφή με τις βασικές έννοιες του ελληνικού πολιτισμού, της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, μέσω ενός βιωματικού ταξιδιού στις ρίζες του πολιτισμού του τόπου τους.

    [10] Τρεις αρχαιολόγοι μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τρεις σπουδαίες περιοδικές εκθέσεις

    Τα αρχαιολογικά μουσεία ανά την επικράτεια αναζητούν και υλοποιούν εκθέσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αυξάνοντας ταυτόχρονα την επισκεψιμότητά τους. Με αφορμή τρεις εκθέσεις -«Ωδή στη Θάλασσα», «Αρχαίο DNA -παράθυρο στο παρελθόν και το μέλλον» και «Ρόδος: Ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής»- που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίες είναι μόλις ένα δείγμα των πολλών περιοδικών που διοργανώνουν τα μουσεία της χώρας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τρεις αρχαιολόγους που συνέβαλαν τα μέγιστα στην υλοποίησή τους, αποδεικνύοντας περίτρανα πώς ένα μουσείο μπορεί να γίνει ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, αρχαίου αλλά και σύγχρονου, εμπλουτίζοντας συνεχώς τις γνώσεις και τις βιωματικές εμπειρίες των επισκεπτών τους.

    Από σήμερα Παρασκευή 21 Αυγούστου, οπότε εγκαινιάζεται (το απόγευμα) η εικαστική έκθεση «Ωδή στη Θάλασσα», 51 σύγχρονα έργα βρίσκουν θέση ανάμεσα στα αρχαία στο ισόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

    «Με την έκθεση αυτή δίνεται ένα βήμα σε νέους καλλιτέχνες που εκθέτουν για πρώτη φορά. Μας ενδιαφέρει να έχουν ένα τέτοιο βήμα οι νέοι εικαστικοί», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Χρυσουλάκη, προϊσταμένη της Εφορείας Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

    Η περιοδική έκθεση «Αρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και το μέλλον» που ξεκίνησε πριν λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη, είναι πρωτοποριακή και μοναδική στο είδος της. «Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό μουσείο οργανώνει τέτοια έκθεση, διεθνώς θα μπορούσα να πω, καθώς οι έρευνες για το αρχαίο DNA ξεκίνησαν μόλις τα τελευταία χρόνια», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τζένη Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

    «Ρόδος: Ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής» λέγεται η έκθεση που αυτή τη στιγμή εμπλουτίζει τη μόνιμη συλλογή του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου και η οποία αποτελεί συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε στο Λούβρο τον προηγούμενο χειμώνα. «Ήταν η πρώτη έκθεση αφιερωμένη στη Ρόδο παγκοσμίως, στην οποία εκτέθηκαν αρχαία από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, ευρήματα που υπήρχαν στο Λούβρο και στο Βρετανικό Μουσείο από το νησί και τα οποία είχαν βρεθεί σε ανασκαφές που έγιναν τον 19ο αιώνα. Στη δική μας έκθεση τα ευρήματα προέρχονται μόνο από το Λούβρο και βέβαια από το Μουσείο της Ρόδου», πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλική Πατσιαδά, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και επιμελήτρια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 31 Νοεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 August 2015 - 8:32:12 UTC