Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία Π. Λαφαζάνη - Αλ. Αλαβάνου για εκλογική συνεργασία
  • [02] Τουλάχιστον 7.000 πρόσφυγες έφτασαν τα ξημερώματα της Κυριακής στη Σερβία
  • [03] Νέο δρομολόγιο του «Ελ. Βενιζέλος» προς Πειραιά με πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη
  • [04] Ενταση μετά την πορεία κατά της εξόρυξης χρυσού
  • [05] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κέρκυρα
  • [06] Ο. Γεροβασίλη: Εφικτό να γίνουν οι εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

  • [01] Συμφωνία Π. Λαφαζάνη - Αλ. Αλαβάνου για εκλογική συνεργασία

    «Εκλογές εξπρές» που υπαγορεύονται από τον Σόϊμπλε, τη Μέρκελ, τον Ντάϊσελμπλουμ και τον Γιούνκερ, χαρακτήρισε την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση ο πρόεδρος της «Λαϊκής Ενότητας » Π. Λαφαζάνης σε κοινές δηλώσεις με τον επικεφαλής του «Σχεδίου Β» Αλέκο Αλαβάνο, μετά την απογευματική συνάντησή τους.

    Στις δηλώσεις ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνεργασθούν και αμφότεροι αναφέρθηκαν στους ισχυρούς πολιτικούς και αγωνιστικούς δεσμούς που τους δένουν εδώ και πολλά χρόνια.

    Πρόσκληση για συνεργασία απηύθυναν οι δυο πολιτικοί και προς το ΚΚΕ. Μάλιστα ο κ. Λαφαζάνης διευκρίνισε ότι «εμείς δεν θεωρούμε αντίπαλό μας το ΚΚΕ. Δεν θεωρούμε αντίπαλό μας καμία αριστερή, προοδευτική, αντιμνημονιακή δύναμη. Θέλουμε αντιθέτως να διαμορφώσουμε ένα μεγάλο, κοινό μέτωπο με όλες αυτές τις δυνάμεις».

    Συγχρόνως, ο κ. Λαφαζάνης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μετεκλογής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνεργασθεί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι γιατί έχει ψηφίσει μαζί τους το 3ο σκληρότατο μνημόνιο της λιτότητας και της υποτέλειας».

    Αναφερόμενος ειδικά στα σημερινά επεισόδια στις Σκουριές, καταλόγισε στην κυβέρνηση αυταρχισμό και τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο να επιτίθεται η αστυνομία σε διαδηλωτές που έχουν 100% δίκιο και κάνουν ειρηνική πορεία. Αυτού του είδους οι αυταρχισμοί, η αστυνομοκρατία, θυμίζουν άλλες εποχές. Και λυπάμαι πάρα πολύ να χρησιμοποιεί και αυτή η κυβέρνηση Τσίπρα τις ίδιες αυταρχικές μεθόδους».

    Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι «εμείς, η αντιπροσωπεία του Σχεδίου Β μπορούμε να μεταφέρουμε στα μέλη καταρχήν τη συμφωνία μας και πιστεύω ότι θα εγκριθεί συντριπτικά».

    Χαρακτήρισε «κοινοβούλιο της ντροπής» την ελληνική Βουλή «που έφθασε στην ακραία ταπείνωση της περασμένης εβδομάδας με τη σημερινή κυβέρνηση», δηλώνοντας στη συνέχεια ευτυχής που μέσα στη Βουλή «υπάρχει πλέον μια εστία εντιμότητας» που αποτελεί η «Λαϊκή Ενότητα».

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Λαφαζάνη εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί πλέον «να αναζωογονηθεί η φλόγα της επαναστατικής δημιουργίας που υπήρχε πριν από μερικά χρόνια στο ΣΥΡΙΖΑ». Απώτερος στόχος , όπως είπε, είναι «να αποδεσμευθούμε και να απελευθερώσουμε τη χώρα από όλους τους περιορισμούς που επιβάλλει το ευρώ και οι δανειστές».

    [02] Τουλάχιστον 7.000 πρόσφυγες έφτασαν τα ξημερώματα της Κυριακής στη Σερβία

    Περισσότεροι από 7.000 μετανάστες έφτασαν στη Σερβία τη νύχτα του Σαββάτου, αφού διέσχισαν την ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε απόψε από τη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), την ίδια ώρα που η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού προειδοποιούσε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά.

    "Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έφτασαν στη Σερβία τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, αφού κατάφεραν να περάσουν από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ και να πάρουν το τρένο στη Γευγελή" ανέφερε στην ανακοίνωσή της η HCR. "Εκατοντάδες βρίσκονται ακόμη στα σύνορα και αναμένονται και άλλοι" πρόσθεσε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη.

    Η Ύπατη Αρμοστία τόνισε ότι οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν διαβεβαιώσει ότι θα αφήσουν ανοιχτά τα σύνορα για τους πρόσφυγες και ζήτησε να οργανωθεί καλύτερα η υποδοχή των ανθρώπων αυτών, δηλώνοντας έτοιμη να βοηθήσει τόσο τα Σκόπια, εάν χρειαστεί, όσο και την Ελλάδα.

    Στη Σερβία, η HCR βοηθά τις τοπικές αρχές και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να υποδεχτούν τους πρόσφυγες στο διαμετακομιστικό κέντρο του Πρέσεβο. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ μοίρασαν κάποια τρόφιμα και, κατόπιν αιτήματος της σερβικής κυβέρνησης, εξετάζουν πώς θα παράσχουν περισσότερη βοήθεια, όπως στρώματα και σκηνές.

    [03] Νέο δρομολόγιο του «Ελ. Βενιζέλος» προς Πειραιά με πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη

    Άλλους 2.500 Σύριους πρόσφυγες μεταφέρει από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά, όπου αναμένεται το πρωί της Δευτέρας, το «Ελ. Βενιζέλος».

    Συνολικά, στο νησί αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι βρίσκονται 9.500 πρόσφυγες (στη συντριπτική τους πλειονότητα Σύριοι), αφού καθημερινά καταφθάνουν περίπου 1.500 άνθρωποι από τα τουρκικά παράλια.

    Η κατάσταση είναι ασφυκτική στους δυο χώρους παραμονής τους -τον καταυλισμό που δημιούργησε ο δήμος Λέσβου στο Καρά Τεπέ και το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια- ενώ πρόχειροι καταυλισμοί έχουν στηθεί στην Καλλονή, τον Μόλυβο, τη Συκαμιά και στην Κλειώ . Συγχρόνως, δεκάδες εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν καταλύσει περιμετρικά του λιμανιού, περιμένοντας να αναχωρήσουν και δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση.

    Πέρα από τη διαθεσιμότητα των χώρων προσωρινής διαμονής, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζονται και στη σίτιση, ενώ ανεπαρκείς είναι οι χώροι υγιεινής. Συνεχείς παρεμβάσεις γίνονται από Ομάδες Εθελοντών, την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ΜΚΟ όπως οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και η Μετάδραση.

    Η κοσμοσυρροή σε συνδυασμό με τα προβλήματα υποδομών και τη δυσκολία συντονισμού και διαχείρισης ενός τόσο μεγάλου -και συνεχώς αυξανόμενου- αριθμού προσφύγων, έχουν μοιραία ως αποτέλεσμα καθημερινές εντάσεις που συνηθέστατα συμβαίνουν για ασήμαντη αφορμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δυο Αφγανών που κατέληξαν στο νοσοκομείο. Ο ένας, που φέρει τραύμα από μαχαίρι στο μπράστο, πήρε σήμερα εξιτήριο, ενώ ο δεύτερος νοσηλεύεται -εκτός κινδύνου- με τραύματα στο κεφάλι και το στήθος. Παρά την εξέλιξη του περιστατικού, κανένας από τους δυο πρόσφυγες δεν ήθελε να υποβάλλει μήνυση κατά του άλλου.

    Διαβάστε επίσης:

    Τριακόσιοι Σύριοι πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Καβάλας

    [04] Ενταση μετά την πορεία κατά της εξόρυξης χρυσού

    Επεισόδια προκλήθηκαν στη Χαλκιδική, στο εργοτάξιο της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» στον Κάκκαβο όπου κατέληξε πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε περίπου 70 προσαγωγές, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο και οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου- λάμψης.

    Αποκλεισμός δρόμων

    Εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» αναμένενεται να προχωρήσουναύριο,μετά τις 10 το πρωί,σε αποκλεισμό των κόμβων Στρατωνίου Ιερισσού και Γοματίουδιαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ανακαλούνται οι τεχνικές μελέτες που αφορούν τα έργα της εταιρείας στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα.

    [05] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κέρκυρα

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα, στο δημοτικό διαμέρισμα Παρελίων στην περιοχή Λιβάδι Ρόπα της κεντρικής Κέρκυρας.

    Η πύρινη λαίλαπα κατάφερε πολύ γρήγορα να τυλίξει στις φλόγες περισσότερα από δέκα στρέμματα δασικής έκτασης, με τους πυροσβέστες να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και έχοντας αντίπαλο τους το άνεμο που φυσούσε στην περιοχή και παρέσυρε τις φλόγες μέχρι τις αυλές τριών μονοκατοικιών.

    Πέντε πυροσβεστικά οχήματα με 20 πυροσβέστες, υδροφόρες του δήμου Κέρκυρας και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου πετζετέλ κατάφεραν μετά από συντονισμένες δράσεις να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα, ενώ αυτή την ώρα στο σημείο παραμένει ισχυρή πυροσβεστική δύναμη.

    [06] Ο. Γεροβασίλη: Εφικτό να γίνουν οι εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

    Η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει έναν πολιτικό λόγο που δεν αρμόζει ούτε στις ανάγκες του λαού ούτε στο ύφος που θέλει να κρατήσει, έναν πολιτικό λόγο «που οξύνεται και εκ μέρους της ΝΔ με έναν ακραίο λαϊκισμό, αλλά και από άλλες πλευρές», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε δήλωσή της στο βραδινό κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ-1.

    Στο ερώτημα: «Τελικά ποια είναι η ημερομηνία των εκλογών, γιατί και ο κόσμος έχει μπερδευτεί», η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «η ημερομηνία των εκλογών, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, είναι εφικτό να είναι η 20η Σεπτεμβρίου». «Αν δεν συμβεί κάτι που να το αλλάξει αυτό, με δεδομένο το πως πάνε οι διερευνητικές εντολές και αν προκύψει ή όχι - που δεν προκύπτει- κυβέρνηση μέσα από τις διερευνητικές εντολές, φαίνεται εφικτό να γίνουν οι εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου» πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 August 2015 - 20:32:11 UTC