Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, αποφάσισε ο Ευ. Μεϊμαράκης
  • [02] Να καταθέσει τη διερευνητική εντολή και να γίνουν εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, καλεί τον Π. Λαφαζάνη ο Π. Καμμένος
  • [03] Για τηλεοπτικό σόου με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, κάνει λόγο ο Δ. Κουτσούμπας
  • [04] Για αναξιοπιστία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Καραγκούνης
  • [05] Τρ. Αλεξιάδης: Θα έχουμε και το 2016 ΕΝΦΙΑ, αλλά με άλλη δομή στο εσωτερικό του
  • [06] Moody's:Οι εκλογές ανοίγουν τον δρόμο για μία ισχυρότερη κυβέρνηση στην Ελλάδα
  • [07] Λ. Φαμπιούς: Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες με τους πιστωτές της
  • [08] Πτώση 7,77% στο ελληνικό Χρηματιστήριο
  • [09] Σύροι πρόσφυγες αφηγούνται στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μακρύ ταξίδι προς την Ευρώπη
  • [10] Ελεύθεροι οι πρόεδροι των δύο σωματείων μεταλλωρύχων
  • [11] Μικρό εικαστικό αιφέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια, στην Αίγινα
  • [12] UNESCO: Έγκλημα πολέμου η καταστροφή του ναού του Βάαλ στην Παλμύρα
  • [13] Π. Καμμένος: Ελέγχονται προμήθειες από το 1998 έως το 2003, αξίας 84 δισ.
  • [14] Πρόταση για συνάντηση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, από τον Μ. Γλέζο
  • [15] «Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων»
  • [16] Μητρώο ασθενών με ηπατίτιδα C, δημιουργεί το υπουργείο Υγείας

  • [01] Τη συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, αποφάσισε ο Ευ. Μεϊμαράκης

    Τη συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα αποφάσισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ανακοίνωσε ότι η πρώτη συνεδρίασή της θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης και μέλη της, με αλφαβητική σειρά, οι εξής: Αγοραστός Κωνσταντίνος, Αντωνίου Μαρία, Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης, Βλάχος Γεώργιος, Βορίδης Μάκης, Βούλτεψη Σοφία, Βρούτσης Γιάννης, Γεωργιάδης Άδωνις, Γιακουμάτος Γεράσιμος, Δακής Γεώργιος, Δασκαλάκης Μενέλαος, Δένδιας Νικόλαος, Ιωαννίδης Αθανάσιος, Κακλαμάνης Νικήτας, Καλαφάτης Σταύρος, Καλογερόπουλος Δημήτριος, Καραγκούνης Κωνσταντίνος, Καρακόλη Μάγδα, Κεδίκογλου Σίμος, Κεφαλογιάννη Όλγα, Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ, Κουμουτσάκος Γεώργιος, Μακρή - Θεοδώρου Ελένη, Μητσοτάκης Κυριάκος, Μπακογιάννη Θεοδώρα, Μπούρας Αθανάσιος, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Παπαμιμίκος Ανδρέας, Πατούλης Γεώργιος, Πλακιωτάκης Ιωάννης, Σταϊκούρας Χρήστος, Σταμάτης Δημήτριος, Σταυράκογλου Σταύρος, Στυλιανίδης Ευριπίδης, Τασούλας Κωνσταντίνος, Ταυρής Φίλιππος, Τσιμάρας Κωνσταντίνος και Χατζηδάκης Κωστής.

    [02] Να καταθέσει τη διερευνητική εντολή και να γίνουν εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, καλεί τον Π. Λαφαζάνη ο Π. Καμμένος

    «Να καταθέσει τη διερευνητική εντολή και να προχωρήσουμε σε εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου» καλεί τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε δήλωσή του για τις πολιτικές εξελίξεις.

    «Οι συνεχείς συζητήσεις και οι διερευνητικές εντολές αποτελούν χαμένο χρόνο» υποστηρίζει ο κ. Καμμένος και σημειώνει πως ο κ. Λαφαζάνης το γνωρίζει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. «Ο ελληνικός λαός να αποφασίσει και να πάμε με μία κυβέρνηση, στην οποία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εγγυόμαστε τη σταθερότητα», προσθέτει.

    «Η ψήφος στα κόμματα του χθες αποτελεί χαμένη ψήφο» αναφέρει και επισημαίνει ότι ο ελληνικός λαός, η αγορά, η οικονομία ζητούν σταθερότητα. Όπως τονίζει ο κ. Καμμένος, οι εγγυήσεις που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουν για το αύριο είναι τα εθνικά θέματα, τα θέματα της ελεύθερης οικονομίας, τα θέματα της σχέσης της Ορθοδοξίας με τον Ελληνισμό.

    [03] Για τηλεοπτικό σόου με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, κάνει λόγο ο Δ. Κουτσούμπας

    «Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί ένα τηλεοπτικό σόου με αφορμή τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, που η μόνη της αξία είναι τα προεκλογικά παιχνίδια όσων μετέχουν σ' αυτήν», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη των εκλογών απευθυνόμενο στον λαό που υποφέρει απ' την πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

    Σύμφωνα με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, «όλα τ' άλλα κόμματα, που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, έχουν τα μάτια στραμμένα στο μετεκλογικό τοπίο και στη συγκρότηση κυβερνήσεων αντιλαϊκής διαχείρισης, που θα κρατούν τον λαό εγκλωβισμένο στα ίδια- με τα σημερινά- αδιέξοδα, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ».

    «Την επόμενη μέρα των εκλογών αυτό που θα μετρήσει για τον λαό, είναι να βρίσκεται ο λαός σε καλύτερη θέση για να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο ελπίδας» υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Αυτό μπορεί να γίνει με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, τη δύναμη της αλήθειας, του αγώνα, της ανατροπής».

    [04] Για αναξιοπιστία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Καραγκούνης

    «Τώρα που φαίνεται να ξεθυμαίνει η αλαζονεία του ΣΥΡΙΖΑ, εξατμίζεται και η αξιοπιστία του», αναφέρει σε δήλωσή του ο Κώστας Καραγκούνης.Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ πρόσθεσε πως «μας λένε ότι το αν θα τηρήσει την υπογραφή του εξαρτάται από το αν θα είναι πρώτο ή δεύτερο κόμμα» και σημείωσε πως έτσι «αφού έπαψε να είναι αντιμνημονιακός, τώρα έπαψε να είναι και υπεύθυνος».

    «Τώρα που η ηττοπάθεια έχει αρχίσει να τους επηρεάζει, οι παραιτήσεις διαδέχονται η μία την άλλη , τώρα που υποχωρεί η αλαζονεία τους εξατμίζεται πια και η αξιοπιστία τους», συμπλήρωσε ο κ. Καραγκούνης.

    [05] Τρ. Αλεξιάδης: Θα έχουμε και το 2016 ΕΝΦΙΑ, αλλά με άλλη δομή στο εσωτερικό του

    «Οδηγηθήκαμε σε αποφάσεις, όπως η διατήρηση και η μείωση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ λόγω αναγκαιότητας» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

    «Θεμιτή η κριτική για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά είναι ώρα να κατατεθεί η διαφορετική εναλλακτική λύση στους πολίτες, αν δεν είχαμε αυτήν τη συμφωνία με τα επακόλουθά της» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης. και επανέλαβε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2014. «Θα έχουμε και το 2016 ΕΝΦΙΑ, αλλά με άλλη δομή στο εσωτερικό του» ανέφερε. «Δεν είναι κακό να έχουμε φόρους στην ιδιοκτησία, αρκεί να είναι δίκαιοι και αναλογικοί», εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης.

    Όσον αφορά τις 100 δόσεις, μεταξύ άλλων, διευκρίνισε ότι «δεν θα ξανανοίξει η εφαρμογή για τις 100 δόσεις». «Δεν είμαστε κυβέρνηση δέκα χρόνια... Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν στο οχτάμηνο που κυβερνήσαμε» πρόσθεσε.Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι ζητήματα όπως η φορολογία των αγροτών θα επανεξεταστούν μετεκλογικά από την κυβέρνηση, με νέες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, καθώς, όπως είπε, τα χρονικό περιθώρια στη διαπραγμάτευση ήταν ασφυκτικά.

    [06] Moody's:Οι εκλογές ανοίγουν τον δρόμο για μία ισχυρότερη κυβέρνηση στην Ελλάδα

    Η παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αποτελεί πιστωτικά θετική εξέλιξη (credit positive), αναφέρει ο οίκος Moody's σε έκθεσή του (Credit Outlook). «Η παραίτηση του πρωθυπουργού είναι θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας, επειδή δίνει τη δυνατότητα μίας πιο συνεκτικής κυβέρνησης, η οποία θα βελτίωνε τις προοπτικές για την εφαρμογή του τρίτου ελληνικού προγράμματος βοήθειας και θα μείωνε τους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης», σημειώνει η έκθεση.

    «Πιστεύουμε ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε πρόωρες εκλογές τώρα για να επιδιώξει μία ανανεωμένη εντολή και να εφαρμόσει την τελευταία συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας», τονίζει ο οίκος, προσθέτοντας: «Η παραίτηση του κ. Τσίπρα προσφέρει την προοπτική δημιουργίας μίας πιο αποτελεσματικής κυβέρνησης, που θα σημαίνει ίσως μία κυβέρνηση ενός πιο μετριοπαθούς ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτόνομη είτε σε συνασπισμό με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, θα είναι μικρή η πιθανότητα να είναι λιγότερο συνεκτική από τη σημερινή».

    Οι αρκετές ψηφοφορίες στη Βουλή για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας υπονόμευσαν την ισχύ της, υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνησης συνασπισμού, ειδικά από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι εκλογές δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί και ότι, σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει πρώτα να δώσει στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα την ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης.

    [07] Λ. Φαμπιούς: Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες με τους πιστωτές της

    Η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, όποιος κι αν είναι ο πολιτικός χρωματισμός της, θα πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία για το διεθνές πακέτο στήριξης της οικονομίας της χώρας στην οποία κατέληξε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα από τη Πράγα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

    «Όποια κι αν είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες, θα πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία με την Ευρώπη» είπε ο Φαμπιούς σχολιάζοντας τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.«Οι συμφωνίες που εγκρίθηκαν είναι δύσκολες όμως πιστεύω ότι ήταν αναγκαίες», υπογράμμισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Αναφερόμενος στην παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Φαμπιούς εκτίμησε ότι «ήταν δύσκολο να βρεθεί μια άλλη λύση για τον πρωθυπουργό Τσίπρα δεδομένου ότι είχε χάσει την (κοινοβουλευτική) πλειοψηφία». «Το δυσκολότερο, το να βρεθεί μια συμφωνία στο οικονομικό επίπεδο, έγινε. Ελπίζω ότι η πολιτική κατάσταση θα επιτρέψει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα» κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

    [08] Πτώση 7,77% στο ελληνικό Χρηματιστήριο

    «Βυθίζεται» η χρηματιστηριακή αγορά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2012, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στις τιμές των μετοχών εν μέσω των κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές και της αβεβαιότητας που προκαλούν οι πρόωρες εκλογές.Δραματική πτώση καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων υποχωρεί κατά 20%.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 16:00, διαμορφώνεται στις 585,96 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση 7,77%.Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 24,35 εκατ. ευρώ.Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει σε ποσοστό 9,05%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ποσοστό 5,40%.

    Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (-22,83%), της Πειραιώς (-20,41%), της Εθνικής (-17,70%), της Eurobank (-16,67%), της ΔΕΗ (-14,65%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-10,00%).Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-19,89%), της Υγείας (-11,02%), του Εμπορίου (-10,82%) και των Τροφίμων (-9,67%).

    [09] Σύροι πρόσφυγες αφηγούνται στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μακρύ ταξίδι προς την Ευρώπη

    «Οι Σύροι είμαστε σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι. Πάμε στην Ευρώπη γιατί θέλουμε να σωθούμε από τον πόλεμο και να ξεκινήσουμε εκεί μια νέα ζωή»λέει ο νεαρός πρόσφυγας που στέκεται υπομονετικά στην ουδέτερη ζώνη, στα σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να περάσει στο έδαφος τής γειτονικής χώρας.

    Στο ερώτημα δε, αν έχει αποφασίσει πού θα προσπαθήσει να "χτίσει" τη νέα του ζωή, απαντά:«Οπουδήποτε μπορώ να έχω μια αξιοπρεπή διαβίωση, μακριά από τον φόβο του θανάτου. Ίσως στη Γερμανία ή την Ολλανδία, όπου οι συνθήκες είναι καλές».

    Τον Μααμούν τον συναντήσαμε στην ουδέτερη ζώνη, στο πιο "καυτό σημείο" για τις προσφυγικές ροές που κινούνται προς την ΠΓΔΜ και μέσω αυτής ελπίζει πως θα φτάσει στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

    Ο νεαρός Σύρος μεγάλωσε και σπούδασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πριν από περίπου τέσσερα χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του, τη Συρία, για να ξεκινήσει εκεί μια νέα ζωή. "Αυτό ήταν τραγικό λάθος. Εγκλωβίστηκα εκεί, όταν άρχισαν οι συγκρούσεις" λέει. Τώρα, πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς μαζί με χιλιάδες συμπατριώτες του.

    Η UNHCR στο πλευρό των προσφύγων

    Χθες, στην ουδέτερη ζώνη, τη διανομή βοήθειας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) συντόνιζε ο ίδιος ο επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδας Γιώργος Τσαρμπόπουλος.

    Το κλιμάκιο της UNHCR -μεταξύ άλλων- μοιράζει βοήθεια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που συρρέουν κατά εκατοντάδες στην περιοχή, και τους ενημερώνει για το πώς μπορούν να συνεχίσουν νόμιμα το ταξίδι τους ή ακόμη και για τις δυνατότητες προσωρινής φιλοξενίας που υπάρχουν, εφόσον αισθάνονται εξαντλημένοι ή αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    Πάνω από 150 άτομα ζήτησαν βοήθεια μέσα σε λίγες ώρες

    Από την πλευρά της, η Σοφία Γκαρανέ, επικεφαλής του γραφείου των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη, εξηγεί ότι το δικό τους κλιμάκιο κάνει άμεσες παρεμβάσεις κατόπιν ανάγκης, καθώς δεν "τρέχει" κάποιο πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο με καθημερινή παρουσία.

    "Ερχόμαστε κατόπιν ενημέρωσης κι εφόσον υπάρχει έκκληση για παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας. Παρέχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όσους το χρειάζονται" εξηγεί.

    [10] Ελεύθεροι οι πρόεδροι των δύο σωματείων μεταλλωρύχων

    Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο συλληφθέντες πρόεδροι των δύο σωματείων εργαζομένων των μεταλλείων Κασσάνδρας, οι οποίοι προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Αρναίας, μετά από επέμβαση της αστυνομίας στο μπλόκο του Στρατωνίου. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παρακώλυση συγκοινωνιών και θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα.

    Οι μεταλλωρύχοι αποχώρησαν και από τα δύο μπλόκα στο Στρατώνι και στα Πλανά και άνοιξαν τους δρόμους, που κρατούσαν κλειστούς από το μεσημέρι, καθώς έσπευσαν, αμέσως μετά τις συλλήψεις των δύο συναδέλφων τους, έξω από το αστυνομικό τμήμα Αρναίας για να τους συμπαρασταθούν.

    Οι εργαζόμενοι θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

    [11] Μικρό εικαστικό αιφέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια, στην Αίγινα

    Ένα μικρό εικαστικό αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια φιλοξενεί το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του δήμου Αίγινας, από τις 29 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ομαδική έκθεση 30 διακεκριμένων αλλά και νέων καλλιτεχνών, σε μία εικαστική περιήγηση στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια.

    Με τίτλο «Η περίπτωση Καποδίστρια» η έκθεση αναδεικνύει, εκτός από το πορτραίτο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, ανθρώπους που συνάντησε, τόπους που διέσχισε καθώς και τα κτίρια που σφραγίστηκαν από την προσωπικότητά του, με έμφαση την Αίγινα, καταρχήν, αλλά και το Ναύπλιο και την Κέρκυρα- «τόποι όπου υπάρχουν πολλά κτίρια που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν εξαιτίας του, αλλά αυτήν τη στιγμή καταρρέουν, γιατί συνεχίζουμε να μη θυμόμαστε την ιστορία του τόπου μας»- σχολιάζει, μεταξύ άλλων, η επιμελήτρια Ίρις Κρητικού.

    [12] UNESCO: Έγκλημα πολέμου η καταστροφή του ναού του Βάαλ στην Παλμύρα

    Η καταστροφή ενός από τους διασημότερους ναούς της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, στη Συρία, από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος συνιστά «έγκλημα πολέμου» και «οι δράστες θα πρέπει να δώσουν λόγο για τις πράξεις τους» κατήγγειλε σήμερα η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη απέναντι σε αυτές τις συνεχιζόμενες πολιτιστικές εκκαθαρίσεις» τόνισε η Μπόκοβα στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Την Κυριακή, οι τζιχαντιστές που ελέγχουν την Παλμύρα από τον περασμένο Μάιο τοποθέτησα εκρηκτικά στον ναό του Βάαλ - Δία και κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του. Ο ναός αυτός άρχισε να χτίζεται το 17 μ.Χ. και είχε χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.Σύμφωνα με την UNESCO ο σηκός, το εσωτερικό τμήμα του ναού, υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές ενώ οι κίονες που τον περιέβαλαν κατέρρευσαν.

    Την περασμένη εβδομάδα οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Ασάαντ, υπενθύμισε η Μπόκοβα η οποία χαρακτήρισε την καταστροφή του ναού «ένα νέο έγκλημα πολέμου και σημαντική απώλεια για τον συριακό λαό και την ανθρωπότητα».

    [13] Π. Καμμένος: Ελέγχονται προμήθειες από το 1998 έως το 2003, αξίας 84 δισ.

    Στη Βουλή έχει διαβιβαστεί, από τις αρχές Αυγούστου, έγγραφο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ως απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, με θέμα τον έλεγχο για τις εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας κατά την τελευταία πενταετία.

    «Κατ' αρχήν σε ό,τι αφορά στον έλεγχο των συμβάσεων των εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι δύο βασικές υποθέσεις είναι η υπόθεση των ελικοπτέρων ΝΗ-90 αλλά και η υπόθεση των υποβρυχίων», αναφέρει ο κ. Καμμένος. Παράλληλα, όμως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώνει τον βουλευτή ότι έχει δώσει εντολή στη νεοσυσταθείσα Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου για ενδελεχή έλεγχο οιασδήποτε σύμβασης, η οποία κρίνεται ύποπτη. «Σε κάθε περίπτωση, ελέγχονται προμήθειες από το 1998 μέχρι το 2003, αξίας 84 δισεκατομμυρίων. Τα αποτελέσματα των ελέγχων, ήδη, διαβιβάζονται αρμοδίως στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω ποινική αξιολόγηση» σημειώνει ο κ. Καμμένος και προσθέτει πως σε ό,τι αφορά στα στοιχεία των δαπανών για τα εξοπλιστικά προγράμματα, επειδή περιλαμβάνουν πληροφορίες που αφορούν στην οργάνωση της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας χαρακτηριζόμενες ως απόρρητες, δεν δύνανται να αποδεσμευθούν μέσω της παρούσης διαδικασίας.

    [14] Πρόταση για συνάντηση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, από τον Μ. Γλέζο

    «Δεν θα μείνω ανενεργός πολίτης κατ' αρχήν. Δεν πρόκειται να εισακούσω εκείνους που λένε "σκάσε επιτέλους, Γλέζο". Εκείνο που πρώτα από όλα κάνω, είναι μία πρόταση για τη συνάντηση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς. Θα μου πείτε, υπάρχει μεγάλη απόσταση απόψεων, σωστό. Ναι. Πάμε σε εκλογές για να ξεκαθαριστεί το τοπίο από πλευράς στόχων, προθέσεων και προορισμών του τόπου. Όλοι βέβαια, θα υψώσουμε τη σημαία ότι πάμε να σώσουμε τον τόπο. Το θέμα είναι να κρίνει ο λαός από την ιστορία του καθενός, ποιος αυτά που λέει θα τα κάνει πράξη. Με αφορμή, όμως, αυτό, θα ήθελα να απευθύνω μία έκκληση για αποφυγή χαρακτηρισμών και ύβρεων. Όχι μόνο δεν συνάδει σε έναν διάλογο, σημαίνει κι έλλειψη επιχειρημάτων» δήλωσε στον ραδιοσταθμό Βήμα FM ο Μανώλης Γλέζος.

    Ερωτηθείς για τον Αλέξη Τσίπρα και εάν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του, ο κ. Γλέζος απάντησε: «Το θέμα δεν νομίζω να είναι θέμα προσωπικό. Κρίνονται, βέβαια, τα πρόσωπα αναμφισβήτητα, άλλα πάνω από όλα κρίνονται πολιτικές, κατά τη δική μου γνώμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε την ιστορία της Ελλάδας, την ιστορία της Αριστεράς, την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από το ότι δεν εφάρμοσε ούτε αυτά που εξήγγειλε προεκλογικά και αμέσως, όταν ανέλαβε την εξουσία. Την ώρα που αγοράζεις ψωμί και το τρως, προσθέτεις αξία στο ψωμί; Είναι εντελώς αδιανόητο ο ΦΠΑ στο ψωμί. Αλλά το σύστημα της εξουσίας, όταν φορολογεί τους πολίτες, δεν σκέφτεται τίποτα και προβαίνει και σε αυτές τις ανοησίες». «Δέχομαι, εφόσον είμαστε στην ευρωπαϊκή ζώνη και όλα τα κράτη εφαρμόζουν τον ΦΠΑ, να τον εφαρμόζουν. Με ποιο δικαίωμα, όμως, μπορούν τα άλλα κράτη στα τρόφιμα να έχουν, όπως η Μάλτα, 0%, άλλες χώρες 3% κι εμείς να μην έχουμε δικαίωμα να πούμε π.χ. στις βρεφικές, στις νηπιακές τροφές, μηδέν συντελεστής; Στα τρόφιμα, στο γάλα των παιδιών, μηδέν. Στα φάρμακα μηδέν, στο ψωμί που τρώμε και στο λάδι, μηδέν. Από εκεί και πέρα, ας βάλουμε στα καλλυντικά 33,43%, για να υπάρξει το ισοδύναμο των εσόδων» πρόσθεσε.

    Ο κ. Γλέζος εκτίμησε πως δεν υπάρχει περιθώριο για μετεκλογκές συνεργασίες και συμπλήρωσε: «Εκτός αν αναιρέσει και κάνει αυτοκριτική η κυβέρνηση Μαξίμου, για όσα έκανε. Εγώ έχω μία ευπιστία στους ανθρώπους αποδεδειγμένη, την έχω πληρώσει βέβαια. Αν πρόκειται να σωθεί η χώρα, γιατί όχι; Να την ξαναπληρώσω».

    Σε ερώτηση για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, απάντησε: «Αναμφισβήτητα, για μένα, δεν υπάρχει άλλη λύση. Υπάρχει το ευρώ, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν χαρίζουμε- το έχω δηλώσει και στην Ευρωβουλή- την Ευρώπη στους άλλους, είναι δημιούργημα όχι μονάχα λεκτικά, μορφολογικά, αλλά και νοηματικά. Η Ευρώπη είναι ελληνικό δημιούργημα και δεν θα το χαρίσουμε στους άλλους. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν θα δεχτούμε ποτέ ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη».

    Κληθείς να σχολιάσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Γλέζος σημείωσε: «Όλοι στέκονται στη μορφολογική πλευρά και δεν είδα κανένα επιχείρημα ουσιαστικό, στα επιχειρήματα τα οποία προβάλει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Εγώ είπα να αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς. Και όλοι μας, και εγώ ο ίδιος, μπορεί να πέσω σε τέτοιο λάθος. Και πρέπει να το αναγνωρίσω. Εγώ πιστεύω, εάν το είπε αυτό η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρέπει να το αναγνωρίσει ότι ήταν... - επειδή χρησιμοποιεί συνήθως και όρους από τη νομική της επιστήμη και μπορεί να βρει τη δυνατότητα να το αναιρέσει.

    Για τις απόψεις του σχετικά με την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Αυτά που είπα, δεν ζητάω να τα αποδεχτεί κανένας. Ζητάω να τα αντικρούσει και στην προσπάθεια να βρει επιχειρήματα να τα αντικρούσει, θα βρεθεί η αλήθεια. Αυτό μάς έχει διδάξει ο Σόλωνας. Δεν θα καταργήσουμε την ιστορία μας. Εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, εμπιστοσύνη στην ιστορία μας, εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, ο οποίος πέρασε από πάρα πολύ δύσκολες στιγμές και κατάφερε παρά τα πάμπολλα χρόνια σκλαβιάς να αρθρωθεί και να υπάρξει. Η Ελλάδα ως πνεύμα, ως ιδέα, ως πολιτισμός, δεν πρόκειται να χαθεί ούτε αυτή την ώρα. Το πολύ-πολύ, εάν πάνε όλα στραβά, να πάμε σαράντα χρόνια πίσω, αλλά γιατί να πάμε σαράντα χρόνια πίσω;».

    [15] «Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων»

    Περιττό και ιδιαίτερα δαπανηρό σε χρόνο και μέσα χαρακτηρίζει ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης το να επιχειρήσει η κυβέρνηση άνοιγμα θυρίδων και έρευνα για ανεύρεση χρημάτων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μια τέτοια ενέργεια θα δημιουργούσε ζητήματα νομιμότητας.

    Έγγραφο του κ. Νικολούδη που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την καταγραφή ποσών σε θυρίδες και τη διαπίστωση αν τα χρήματα αυτά έχουν φορολογηθεί και προέρχονται από νόμιμες προσόδους, ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία διότι πέραν των άλλων υπάρχουν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας μιας τέτοιας ενέργειας-έρευνας σε ιδιωτικό χώρο κλπ.

    «Από στιγμή που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα ποσά καταθέσεων, θα ήταν απλώς περιττό αλλά και ιδιαίτερα δαπανηρό σε χρόνο και μέσα να επιχειρήσουμε άνοιγμα των θυρίδων και έρευνα για ανεύρεση χρημάτων και στη συνέχεια έλεγχο για το αν αυτά έχουν δηλωθεί-φορολογηθεί», αναφέρει ο κ. Νικολούδης και τονίζει επίσης ότι «πέραν αυτού υπάρχουν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας μιας τέτοιας ενέργειας-έρευνας σε ιδιωτικό χώρο κλπ». Ξεκαθαρίζει εξάλλου ότι ενόψει των ανωτέρω η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει οποιαδήποτε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

    [16] Μητρώο ασθενών με ηπατίτιδα C, δημιουργεί το υπουργείο Υγείας

    Mητρώο ασθενών με ηπατίτιδα C δημιουργεί το υπουργείο Υγείας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης της κάλυψης των αναγκών των ασφαλισμένων και του πληρέστερου σχεδιασμού των υπηρεσιών υγείας, ανέπτυξε και υλοποιεί αυτό το μητρώο, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πελοποννήσου, υπό την επιστημονική ευθύνη των καθηγητών, Άγγελου Χατζάκη και Κυριάκου Σουλιώτη.

    Σκοπός του μητρώου είναι η καταγραφή συγκεκριμένων, κρίσιμων κλινικά, επιδημιολογικών ατομικών δεδομένων, η αξιολόγηση συγκεκριμένων, προκαθορισμένων αποτελεσμάτων για έναν πληθυσμό-στόχο και η υποστήριξη εμπεριστατωμένης απόφασης για τη δίκαιη κατανομή των πόρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 August 2015 - 14:32:15 UTC