Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Μπαλάφας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ανάγκη για μια κυβέρνηση σταθερή, αναβαπτισμένη στη λαϊκή εντολή
  • [02] Σε διαφωνίες του σε σειρά πολιτικών αποφάσεων αποδίδει την παραίτησή του ο Τ. Κορωνάκης
  • [03] Πτώση 10,54% στο Χρηματιστήριο
  • [04] Τρ. Αλεξιάδης: Θα έχουμε και το 2016 ΕΝΦΙΑ, αλλά με άλλη δομή στο εσωτερικό του
  • [05] Moody's: Οι εκλογές ανοίγουν τον δρόμο για μία ισχυρότερη κυβέρνηση στην Ελλάδα
  • [06] Μεγάλη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω Κίνας
  • [07] Συνεχίζεται η πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω Κίνας
  • [08] Μικρό εικαστικό αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια, στην Αίγινα
  • [09] Ο Αλ. Τσίπρας αρνήθηκε συνάντηση με τον Π. Λαφαζάνη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής

  • [01] Γ. Μπαλάφας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ανάγκη για μια κυβέρνηση σταθερή, αναβαπτισμένη στη λαϊκή εντολή

    Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδυναμία, και οι κάλπες πρέπει να αναδείξουν μια σταθερή κυβέρνηση, αναβαπτισμένη στην λαϊκή εντολή, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δεύτερος αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας. Αναφερόμενος στην προεκλογική εκστρατεία, λέει ότι το κόμμα του πρέπει να πει στον λαό ποιοί είναι οι στόχοι του, να κάνει την αυτοκριτική του και να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα για την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της νέας δανειακής σύμβασης.

    [02] Σε διαφωνίες του σε σειρά πολιτικών αποφάσεων αποδίδει την παραίτησή του ο Τ. Κορωνάκης

    Σε διαφωνίες του σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα, όπως η διαπραγματευτική τακτική με τους δανειστές, η υποτίμηση της λειτουργίας του κόμματος, και οι αποφάσεις που οδήγησαν στις εκλογές, αποδίδει ο Τάσος Κορωνάκης την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή του προς τα μέλη Κεντρικής Επιτροπής. Παράλληλα, οξύτατη είναι η κριτική που ασκεί και στην Αριστερή Πλατφόρμα και την μετεξέλιξή της σε κόμμα - την Λαική Ενότητα.

    Ειδικότερα για το θέμα των εκλογών ο κ. Κορωνάκης αναφέρει ότι η απόφαση αυτή, "χωρίς καμία ουσιαστική εσωκομματική διαδικασία, αγνόησετην τελευταία απόφαση τηςΚεντρικής Επιτροπής συνεχίζοντας τηνυποτίμηση του κόμματοςκαι στερώνταςτη δυνατότητα για στοιχειώδη συζήτηση στις οργανώσεις". Ως προς την προσωπική του στάση, αφού τονίζει ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κορωνάκης αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα έχει εκφράσει τις διαφωνίες του στα όργανα, τόσο για τηγραμμή στην οποία κινήθηκε το κόμμα του, όσο και για την υποτίμηση της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι πάλεψε με κάθε τρόπο για την ενότητα του κόμματος, πιστεύοντας, όχι σε μια ενότητα κενή περιεχομένου, αλλά στην ενότητα που για πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «ήταν όλα αυτάτα χρόνια στον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου,ως όρος για την αλλαγή των συσχετισμών».

    [03] Πτώση 10,54% στο Χρηματιστήριο

    Δραματική πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να «βυθίζεται» στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου του 2012, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, εν μέσω κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές και της αβεβαιότητας που προκαλούν οι πρόωρες εκλογές.

    Το κλίμα επιβαρύνθηκε, εκτός των πολιτικών εξελίξεων, από τις μεγάλες απώλειες που καταγράφουν οι διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, τις οποίες προκαλούν η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η αδυναμία των αναδυόμενων αγορών και η υποχώρηση των εμπορευμάτων.

    Τα ισχυρότερα «πυρά» των πωλητών δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 22,67%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώνεται μόλις στα 3,123 δισ. ευρώ.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 568,38 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη πτώση 10,54%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου 2012 (566,79 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 562,87 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 11,40%.

    Από τις αρχές του έτους ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 31,20%.

    Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 4,126 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 39,047 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 136.134.806 τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,77%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 7,12%.

    Με πτώση έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-26,53%), της Εθνικής (-23,67%), της Alpha Bank (-21,74%), της Eurobank (-19,05%), της ΔΕΗ (-17,91%), του ΟΤΕ (-17,28%), της Folli Follie (-16,67%), της Ελλάκτωρ (-16,15%), της ΕΥΔΑΠ (-14,48%) και της Τιτάν (-12,57%).

    Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των τραπεζών (-22,67%), των τηλεπικοινωνιών (-17,28%), του εμπορίου (-16,57%), της υγείας (-14,40%) και των κατασκευών (-12,49%).

    [04] Τρ. Αλεξιάδης: Θα έχουμε και το 2016 ΕΝΦΙΑ, αλλά με άλλη δομή στο εσωτερικό του

    «Οδηγηθήκαμε σε αποφάσεις, όπως η διατήρηση και η μείωση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ λόγω αναγκαιότητας» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

    «Θεμιτή η κριτική για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά είναι ώρα να κατατεθεί η διαφορετική εναλλακτική λύση στους πολίτες, αν δεν είχαμε αυτήν τη συμφωνία με τα επακόλουθά της» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης. και επανέλαβε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2014. «Θα έχουμε και το 2016 ΕΝΦΙΑ, αλλά με άλλη δομή στο εσωτερικό του» ανέφερε. «Δεν είναι κακό να έχουμε φόρους στην ιδιοκτησία, αρκεί να είναι δίκαιοι και αναλογικοί», εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης.

    Όσον αφορά τις 100 δόσεις, μεταξύ άλλων, διευκρίνισε ότι «δεν θα ξανανοίξει η εφαρμογή για τις 100 δόσεις». «Δεν είμαστε κυβέρνηση δέκα χρόνια... Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν στο οχτάμηνο που κυβερνήσαμε» πρόσθεσε.Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι ζητήματα όπως η φορολογία των αγροτών θα επανεξεταστούν μετεκλογικά από την κυβέρνηση, με νέες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, καθώς, όπως είπε, τα χρονικό περιθώρια στη διαπραγμάτευση ήταν ασφυκτικά.

    [05] Moody's: Οι εκλογές ανοίγουν τον δρόμο για μία ισχυρότερη κυβέρνηση στην Ελλάδα

    Η παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αποτελεί πιστωτικά θετική εξέλιξη (credit positive), αναφέρει ο οίκος Moody's σε έκθεσή του (Credit Outlook). «Η παραίτηση του πρωθυπουργού είναι θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας, επειδή δίνει τη δυνατότητα μίας πιο συνεκτικής κυβέρνησης, η οποία θα βελτίωνε τις προοπτικές για την εφαρμογή του τρίτου ελληνικού προγράμματος βοήθειας και θα μείωνε τους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης», σημειώνει η έκθεση.

    «Πιστεύουμε ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε πρόωρες εκλογές τώρα για να επιδιώξει μία ανανεωμένη εντολή και να εφαρμόσει την τελευταία συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας», τονίζει ο οίκος, προσθέτοντας: «Η παραίτηση του κ. Τσίπρα προσφέρει την προοπτική δημιουργίας μίας πιο αποτελεσματικής κυβέρνησης, που θα σημαίνει ίσως μία κυβέρνηση ενός πιο μετριοπαθούς ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτόνομη είτε σε συνασπισμό με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, θα είναι μικρή η πιθανότητα να είναι λιγότερο συνεκτική από τη σημερινή».

    Οι αρκετές ψηφοφορίες στη Βουλή για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας υπονόμευσαν την ισχύ της, υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνησης συνασπισμού, ειδικά από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι εκλογές δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί και ότι, σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει πρώτα να δώσει στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα την ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης.

    [06] Μεγάλη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω Κίνας

    Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι δείκτες στα χρηματιστήρια όλης της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αλλά και της Μέσης Ανατολής, εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων πανικού λόγω των έντονων ανησυχιών για την κινεζική οικονομία.

    Το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης κατέρρεε με τον δείκτη DAX να υφίσταται πτώση -6,11%, στις 9.506,06 μονάδες, το Λονδίνο κατέγραφε απώλειες με τον FTSE-100 να υφίσταται πτώση -6,36% στις 5.793,84 μονάδες, το πορτογαλικό χρηματιστήριο κατέγραφε επίσης μεγάλη πτώση με τον PSI να χάνει -8%,04, το χρηματιστήριο του Παρισιού έχανε πάνω από 7%, αυτό της Μαδρίτης υποχωρούσε 7,5% και ούτω καθεξής.

    Η Γουόλ Στριτ άνοιξε επίσης με μεγάλη πτώση: μισή ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών ο δείκτης της βιομηχανίας Dow Jones σημείωνε πτώση -4%, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας και ναυτιλίας -4,48%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 -4,24%.

    Ανεπηρέαστα δεν έμειναν τα χρηματιστήρια ούτε στη Μέση Ανατολή, με τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας να καταγράφει πτώση -5,9%.

    Το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε σήμερα με πτώση -8,49%, υφιστάμενο τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση από το 2007.

    Εξάλλου το ευρώ ανέβαινε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας έναντι του δολαρίου (1:1,17) από τα μέσα του Ιανουαρίου περί τις 16:10 ώρα Ελλάδας.

    [07] Συνεχίζεται η πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω Κίνας

    Η κατακρήμνιση του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης σήμερα κατά 8,5%, χωρίς να υπάρξει παρέμβαση από τις κινεζικές Αρχές για στήριξή του, πυροδότησε κύμα μαζικών πωλήσεων σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Η σημερινή εξέλιξη στην Κίνα ήρθε να προστεθεί στη μεγάλη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά τις αυξανόμενες ενδείξεις σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας της χώρας και της απόφαση των Αρχών στο Πεκίνο να υποτιμήσουν το γουάν πριν από δύο εβδομάδες.

    Η πτώση των χρηματιστηρίων πήρε δραματικές διαστάσεις, καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 500 μειώθηκε έως και 7,5%, μετά τις μεγάλες απώλειες με τις οποίες άνοιξε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η Wall Street άνοιξε με απώλειες πάνω από 3% και πριν από λίγο τόσο ο δείκτης Dow Jones όσο και ο S&P 500 υποχωρούσαν 4,5%. Στη συνέχεια, οι απώλειες περιορίσθηκαν και πλέον κινούνται στο 4,7% για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο 3,2% για τον δείκτη S&P 500 της Wall Street.

    Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν ταχύτατα, μετά τη δραματική πτώση των κινεζικών μετοχών που οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις στην Ασία και προκαλεί νέα ερωτήματα σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι στο Πεκίνο για να αντιμετωπίσουν την κρίση, αναφέρουν οι Financial Times.

    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατέγραφε απώλειες 3,1% και κινείτο κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων, στις 9,797,7 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, που έχει πολλές μετοχές εταιρειών πρώτων υλών εκτεθειμένες στην επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας υποχωρούσε 2,9%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημειώνει απώλειες 3,5%. Απώλειες 3% σημειώνει και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSE Eurofirst 300. Η πτώση στην Ευρώπη ακολουθεί τις μεγάλες πωλήσεις μετοχών στην Κίνα, όπου ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης μειώθηκε έως 8,5%, χάνοντας όλα τα κέρδη που είχε μέσα στο 2015. Σημειώνεται ότι οι ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

    [08] Μικρό εικαστικό αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια, στην Αίγινα

    Ένα μικρό εικαστικό αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια φιλοξενεί το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του δήμου Αίγινας, από τις 29 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ομαδική έκθεση 30 διακεκριμένων αλλά και νέων καλλιτεχνών, σε μία εικαστική περιήγηση στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια.

    Με τίτλο «Η περίπτωση Καποδίστρια» η έκθεση αναδεικνύει, εκτός από το πορτραίτο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, ανθρώπους που συνάντησε, τόπους που διέσχισε καθώς και τα κτίρια που σφραγίστηκαν από την προσωπικότητά του, με έμφαση την Αίγινα, καταρχήν, αλλά και το Ναύπλιο και την Κέρκυρα- «τόποι όπου υπάρχουν πολλά κτίρια που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν εξαιτίας του, αλλά αυτήν τη στιγμή καταρρέουν, γιατί συνεχίζουμε να μη θυμόμαστε την ιστορία του τόπου μας»- σχολιάζει, μεταξύ άλλων, η επιμελήτρια Ίρις Κρητικού.

    [09] Ο Αλ. Τσίπρας αρνήθηκε συνάντηση με τον Π. Λαφαζάνη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΚΟ της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο δεύτερος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Λαφαζάνης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πωθυπουργό και του ζήτησε να συναντηθούν. Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον κ. Λαφαζάνη αν κρίνει ότι μία τέτοια συνάντηση είναι δυνατόν να συμβάλλει στον σχηματισμό κυβέρνησης και εκείνος απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι επιθυμεί να καταθέσει στον πρωθυπουργό σειρά προτάσεων, που σχετίζονται με τον εκλογικό νόμο και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

    Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός απάντησε στον Π. Λαφαζάνη ότι τέτοιου είδους προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες, ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι συναντήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 August 2015 - 16:32:09 UTC