Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Βούτσης: Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει τις μετεκλογικές συνεργασίες
  • [02] Ο. Γεροβασίλη: Ο λαός να μας δώσει εντολή με τη νέα μας πρόταση
  • [03] Πηγές της ΝΔ: Σιγουριά για νικηφόρο αποτέλεσμα στις εκλογές
  • [04] «Βουτιά» 10,54% στο Χρηματιστήριο
  • [05] Πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω Κίνας
  • [06] Ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στο μεταναστευτικό, ζητούν Ολάντ και Μέρκελ
  • [07] Πάμπλο Ιγκλέσιας: Οι Έλληνες θα στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα γιατί πάλεψε σαν λιοντάρι
  • [08] Χαλκιδική: Διαμαρτυρία μεταλλωρύχων μέσα στις στοές
  • [09] Ξεκίνησαν οι εργασίες για να στηθεί και πάλι το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο

  • [01] Ν. Βούτσης: Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει τις μετεκλογικές συνεργασίες

    «Είτε λοιπόν από θέση συμπολίτευσης είτε από θέση αντιπολίτευσης τις χρεώσεις που έχουμε πάρει θα τις κάνουμε» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασιών την επομένη των εθνικών εκλογών.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Βούτσης σημείωσε: «Η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί και να ανιχνευθεί μόνο στο αποτέλεσμα των εκλογών. Εμείς έχουμε την εύλογη διάθεση, προσδοκία, φιλοδοξία, επιδίωξη να έχουμε αυτοδυναμία με βάση και τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Από εκεί και πέρα όμως το αποτέλεσμα των εκλογών θα δώσει τις τροχιοδεικτικές βολές για το τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο διακυβέρνησης. Με ή χωρίς τη συμμετοχή του Σύριζα. Εάν δεν τύχουμε μιας έγκρισης και μιας νέας εντολής από τον ελληνικό λαό, δεν είναι καθόλου μα καθόλου στην νοοτροπία μας να είμαστε γαντζωμένοι σε θέσεις διακυβέρνησης.

    »Ό,τι συμφωνήσαμε συμφωνήσαμε, ό,τι υπογράψαμε υπογράψαμε, εδώ θα είμαστε και για να στηρίξουμε τα πιο βασικά από αυτά τα αγκωνάριαμιας συμφωνίας, που ναι μεν προσδοκούμε συν τω χρόνω, με ισοδύναμα, με αντίμετρα, με τη ρύθμιση του χρέους να τη στρίψουμε σε φιλολαϊκή κατεύθυνση αλλά θα είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος. Είτε λοιπόν από θέση συμπολίτευσης είτε από θέση αντιπολίτευσης τις χρεώσεις που έχουμε πάρει θα τις κάνουμε».

    Επίσης, σε ερώτηση αν θα μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην υλοποίηση του προγράμματος, απάντησε:

    «Τι εννοείτε να μετέχουμε; Όχι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Αλλά μπορούμε να στηρίξουμε ή να ψηφίζουμε συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία έχουμε δεσμευθεί. Αλίμονο».

    [02] Ο. Γεροβασίλη: Ο λαός να μας δώσει εντολή με τη νέα μας πρόταση

    Οι πολίτες θα κρίνουν ποιον εμπιστεύονται για να διαπραγματευτεί τα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας και να κάνει τη συζήτηση για το χρέος, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του ALPHA. Η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη συνείδηση των πολιτών, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ακολούθησε με ρίσκο, όλους τους δυνατούς τρόπους για να πιέσει και να έχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη χώρα. Κάλεσε δε, την Νέα Δημοκρατία να παρουσιάσει το πρόγραμμα της στον ελληνικό λαό, ενώ απέρριψε και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την σημασία ανάδειξης αυτοδύναμης, ισχυρής και αποφασιστικής κυβέρνησης.

    Ερωτηθείσα για το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι υπάρχει μια καινούργια συμφωνία, η οποία δεν είναι αυτή που η κυβέρνηση θα ήθελε:

    «Έγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση, φθάσαμε σε μια συμφωνία που δεν είναι αυτή την οποία εμείς είχαμε πει τότε στον ελληνικό λαό. Μέσα από εκβιασμούς, μέσα από διλήμματα, με ορατό τον κίνδυνο καταστροφής της χώρας από μια άτακτη χρεοκοπία», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Πρόσθεσε όμως ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να είναι ένα πάτημα για να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον για την επόμενη περίοδο - και πάνω εκεί η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί.

    «Ο ελληνικός λαός πρέπει να μας κρίνει για το προηγούμενο, για την 8μηνη πορεία μας μέχρι εδώ, και να μας δώσει εντολή με την καινούργια μας πρόταση για από εδώ και πέρα. Και είναι βέβαιον ότι χρειάζεται μια σταθερότητα και στην κυβέρνηση, για να υπάρχει σταθερότητα και στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Είμαστε λοιπόν, σε αυτή την κατάσταση γι' αυτό και κάνουμε εκλογές», εξήγησε για την απόφαση προσφυγής στις κάλπες η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [03] Πηγές της ΝΔ: Σιγουριά για νικηφόρο αποτέλεσμα στις εκλογές

    Σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ. στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα υπήρξε κλίμα αισιοδοξίας και σιγουριάς για νικηφόρο αποτέλεσμα στις εκλογές.

    "Οι κομματικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Με σύνεση, ψυχραιμία και ομογενοποιημένο πολιτικό λόγο θα προχωρήσουμε στις εκλογές. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε σχέδιο διακυβέρνησης με συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, όχι μόνο στα οικονομικά, αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς" , σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

    [04] «Βουτιά» 10,54% στο Χρηματιστήριο

    Δραματική πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να «βυθίζεται» στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου του 2012, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, εν μέσω κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές και της αβεβαιότητας που προκαλούν οι πρόωρες εκλογές.

    Το κλίμα επιβαρύνθηκε, εκτός των πολιτικών εξελίξεων, από τις μεγάλες απώλειες που καταγράφουν οι διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, τις οποίες προκαλούν η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η αδυναμία των αναδυόμενων αγορών και η υποχώρηση των εμπορευμάτων.

    Τα ισχυρότερα «πυρά» των πωλητών δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 22,67%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώνεται μόλις στα 3,123 δισ. ευρώ.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 568,38 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη πτώση 10,54%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου 2012 (566,79 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 562,87 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 11,40%.

    Από τις αρχές του έτους ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 31,20%.

    Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 4,126 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 39,047 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 136.134.806 τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,77%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 7,12%.

    Με πτώση έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-26,53%), της Εθνικής (-23,67%), της Alpha Bank (-21,74%), της Eurobank (-19,05%), της ΔΕΗ (-17,91%), του ΟΤΕ (-17,28%), της Folli Follie (-16,67%), της Ελλάκτωρ (-16,15%), της ΕΥΔΑΠ (-14,48%) και της Τιτάν (-12,57%).

    Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των τραπεζών (-22,67%), των τηλεπικοινωνιών (-17,28%), του εμπορίου (-16,57%), της υγείας (-14,40%) και των κατασκευών (-12,49%).

    [05] Πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω Κίνας

    Η κατακρήμνιση του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης σήμερα κατά 8,5%, χωρίς να υπάρξει παρέμβαση από τις κινεζικές Αρχές για στήριξή του, πυροδότησε κύμα μαζικών πωλήσεων σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Η σημερινή εξέλιξη στην Κίνα ήρθε να προστεθεί στη μεγάλη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά τις αυξανόμενες ενδείξεις σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας της χώρας και της απόφασης των Αρχών στο Πεκίνο να υποτιμήσουν το γουάν πριν από δύο εβδομάδες.

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν ταχύτατα, μετά τη δραματική πτώση των κινεζικών μετοχών που οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις στην Ασία και προκαλεί νέα ερωτήματα σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι στο Πεκίνο για να αντιμετωπίσουν την κρίση, αναφέρουν οι Financial Times.

    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατέγραψε απώλειες 4,70% και έκλεισε κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων, στις 9,648,43 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, που έχει πολλές μετοχές εταιρειών πρώτων υλών εκτεθειμένες στην επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας υποχώρησε 4,67%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημείωσε απώλειες 5,35%. Η πτώση στην Ευρώπη ακολουθεί τις μεγάλες πωλήσεις μετοχών στην Κίνα, όπου ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης μειώθηκε έως 8,5%, χάνοντας όλα τα κέρδη που είχε μέσα στο 2015. Σημειώνεται ότι οι ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

    Η Γουόλ Στριτ περιορίζει τις απώλειες που σημείωνε αμέσως μετά το άνοιγμα σήμερα, όταν ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε περισσότερο από 1.000 μονάδες, σε μία συνεδρίαση με μεγάλες διακυμάνσεις.

    Ο Dow Jones, ο οποίος δεν είχε σημειώσει ποτέ πτώση μεγαλύτερη από 800 μονάδες σε μία ημέρα, κατέγραφε πριν από λίγο πτώση 120 μονάδων ή 0,7%. Απώλειες 1% σημείωνε ο δείκτης S&P 500, ενώ μικρότερη πτώση κατέγραφε ο Nasdaq (0,4%).

    [06] Ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στο μεταναστευτικό, ζητούν Ολάντ και Μέρκελ

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ζήτησαν σήμερα από το Βερολίνο μια "ενιαία" απάντηση της Ευρώπης στη μεταναστευτική κρίση, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

    "Θα πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή ένα ενιαίο σύστημα χορήγησης ασύλου" δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια "ασυνήθιστη κατάσταση που θα έχει διάρκεια".

    Η Μέρκελ από την πλευρά της σημείωσε ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συνολικά το ίδιο καθεστώς όσον αφορά την παροχή ασύλου, τότε όλες οι χώρες θα έπρεπε να το εφαρμόσουν "όσο το δυνατόν συντομότερα".

    Η καγκελάριος εξέφρασε επίσης την επιθυμία να ιδρυθούν από φέτος τα κέντρα καταγραφής των μεταναστών "στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία". Κανένα από αυτά τα κέντρα, όπου θα διαχωρίζονταν οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα στο άσυλο από τους υπόλοιπους δεν έχει συγκροτηθεί μέχρι σήμερα μολονότι η ίδρυσή τους αποφασίστηκε στα τέλη Ιουνίου. "Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια καθυστέρηση", τόνισε.

    Ο Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία και η Γερμανία είναι "αλληλέγγυες" στο θέμα αυτό, ζήτησε και πάλι "μια ίση κατανομή των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο" στις ευρωπαϊκές χώρες και "τον αξιοπρεπή επαναπατρισμό εκείνων που περνούν παράνομα" στην Ευρώπη.

    [07] Πάμπλο Ιγκλέσιας: Οι Έλληνες θα στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα γιατί πάλεψε σαν λιοντάρι

    Ο ηγέτης του ισπανικού κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε «λιοντάρι», καθώς και στον Τζέρεμι Κόρμπιν, που θεωρείται φαβορί για την ανάληψη της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, υπογραμμίζοντας ότι «η αλλαγή είναι εφικτή στην Ευρώπη».

    «Πιστεύω ότι οι Έλληνες θα στηρίξουν τον Τσίπρα επειδή είδαν σ' αυτόν ένα λιοντάρι» είπε ο Ιγκλέσιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στην Ισπανία. «Οι Έλληνες είδαν πώς τα έδωσε όλα στις διαπραγματεύσεις» για την επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές, πρόσθεσε ο ηγέτης του Podemos. Ο Ιγκλέσιας είχε επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης, την περασμένη Πέμπτη.

    «Στηρίζουμε τον Τσίπρα και όλους εκείνους που είναι έτοιμοι να μοχθήσουν» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος του κόμματός του είναι να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και να μην συμμαχήσει με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), με το οποίο απέκλεισε κάθε πιθανότητα εκλογικής συμφωνίας.

    [08] Χαλκιδική: Διαμαρτυρία μεταλλωρύχων μέσα στις στοές

    Σε «αυτοεγκλωβισμό» στις στοές των μεταλλείων στην Ολυμπιάδα προχώρησαν μεταλλωρύχοι, με αφορμή τις σημερινές συλλήψεις των προέδρων των δύο σωματείων τους και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σταμάτημα των εργασιών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

    Οι πρόεδροι των δύο σωματείων αφέθηκαν το μεσημέρι ελεύθεροι, αφού νωρίτερα οδηγήθηκαν στο τμήμα Αρναίας και αφού σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για παρακώλυση συγκοινωνιών. Μετά τις συλλήψεις, οι συνάδελφοί τους έλυσαν τα μπλόκα στο Στρατώνι και στα Πλανά και πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το τμήμα, όπου επικράτησε προσωρινή ένταση όταν επιχείρησαν να εισέλθουν και απωθήθηκαν από την αστυνομία.

    Στη συνέχεια ορισμένοι μεταλλωρύχοι μετέβησαν στην Ολυμπιάδα και κατέβηκαν με τις στολές και τον εξοπλισμό τους μέσα στις στοές, όπου και παραμένουν ως αυτή την ώρα, για να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο και για να προβάλλουν τα αιτήματά τους.

    [09] Ξεκίνησαν οι εργασίες για να στηθεί και πάλι το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο

    Ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, η πρώτη φάση των εργασιών για την αναστύλωση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας, που κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου, από την μεγάλη κακοκαιρία. Πρόκειται για το έργο της διευθέτησης της κοίτης του Αράχθου, ώστε η ροή του ποταμού να εκτραπεί προς την πλευρά του Μονολιθίου και να γίνει δυνατή η διαμόρφωση του δρόμου προσπέλασης προς το γεφύρι.

    Η πρόσβαση αυτή, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, είναι απαραίτητη, ώστε άμεσα να φθάσει στα βάθρα το γεωτρύπανο και να εκτελέσει τις απαραίτητες διερευνητικές γεωτρήσεις και από το επόμενο καλοκαίρι, να ξεκινήσει το κυρίως έργο της αναστύλωσης με ευθύνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παράλληλα, εργασίες εκτελούνται και από τον εμπειροτέχνη Κ. Πλιακοπάνο, ώστε να διαμορφωθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για την απρόσκοπτη πρόσβαση των μηχανημάτων.

    Στο σημείο εκτέλεσης των εργασιών βρέθηκαν ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ διαρκής είναι και η επίβλεψη από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, με επικεφαλής τον αναπληρωτή προϊστάμενό της Βασίλη Κασκάνη. Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του στάθηκε στα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω με τη συνεργασία όλων και τη βοήθεια


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 August 2015 - 18:32:11 UTC