Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος και Αναστάσιος συζήτησαν για το μεταναστευτικό
  • [02] Όλγα Γεροβασίλη: Αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες
  • [03] «ΣΥΡΙΖΑ Νο 2» χαρακτηρίζει τη Λαϊκή Ενότητα ο Δ. Κουτσούμπας
  • [04] Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας
  • [05] Άδεια από τη Βουλή για να ασκήσει ποινική δίωξη στον Αλ. Μητρόπουλο ζητά ο οικονομικός εισαγγελέας
  • [06] Άνοδος 4% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη μείωση των επιτοκίων στην Κίνα
  • [07] Ο Ερντογάν ανέθεσε στον Νταβούτογλου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
  • [08] Κύπρος: Εντοπίστηκε η άτρακτος του Noratlas, που κατέπεσε από φίλια πυρά το 1974
  • [09] Φρ. Ολάντ: Πρέπει να προετοιμαστούμε και για άλλες επιθέσεις και συνεπώς να προστατευτούμε
  • [10] Σημαντικά ευρήματα σε δύο αρχαιολογικές ανασκαφές στη Λακωνία
  • [11] Στις 20 Σεπτεμβρίου κατά πάσα πιθανότητα οι εκλογές
  • [12] Π. Κουρουμπλής: Αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, οφείλουμε να σεβαστούμε το μήνυμα του λαού
  • [13] Η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο χορηγήσεων
  • [14] Το σύνδρομο της Κίνας στις διεθνείς αγορές
  • [15] Η Ουγγαρία ζητά περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για την μεταναστευτική κρίση

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος και Αναστάσιος συζήτησαν για το μεταναστευτικό

    Την ανάγκη η Ευρώπη να πάρει άμεσα θέση για το Μεταναστευτικό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του σήμερα το μεσημέρι με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της σύγκλισης Συνόδου Κορυφής επί του θέματος και χαιρέτησε τις δηλώσεις του κ.Γιουνκέρ, του κ. Ολάντ και της κ. Μέρκελ, στο πλαίσιο των οποίων αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει αμέσως μια ευρωπαϊκή πολιτική ανάλογη των αρχών και των αξιών που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω στα θέματα αυτά.

    Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι το Μεταναστευτικό έχει πάρει αυτή την εκρηκτική διάσταση, που επηρεάζει μονολότι παραμένει πάντα κατ΄εξοχήν ανθρωπιστικό θέμα-και την Παγκόσμια Ειρήνη, γιατί δεν έχουμε φροντίσει όλα τα Κράτη, όλοι οι Οργανισμοί, να σβήσουν οι εστίες πολέμου που το προκαλούν ιδίως στη Μέση Ανατολή.

    Αφορμή για την αναφορά του κ. Παυλόπουλου αποτέλεσε η επισήμανση του κ.Αναστάσιου για το ιδίαιτερο ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την Παγκόσμια Ειρήνη, καθώς και η πρωτοβουλία της Αυτοκεφάλου Αλβανικής Εκκλησίας, της Διασκέψεως των Καθολικών Επισκόπων και της Κοινότητος Sant' Edigio για την σύγκληση μιας Διαθρησκευτικής Συνέλευσης με θέμα «Είναι δυνατή πάντοτε η ειρήνη» (με ερωτηματικό ή χωρίς ερωτηματικό).

    Όπως επισήμανε ο κ. Αναστάσιος θα λάβουν μέρος περίπου 500 σύνεδροι από 50 χώρες και αναμένονται 2000 παρατηρητές. Μάλιστα, τόνισε ότι «είναι σημαντικές πρωτοβουλίες, γιατί δεν είναι μόνο τα πολιτικά, είναι τα οικονομικά και τα διαθρησκειακά, τα οποία είναι κρίσιμα θέματα για την εποχή μας».

    Μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι οι δυτικές κοινωνίες έχουν υποχρέωση να είναι περισσότερο δίκαιες και περισσότερο αλληλέγγυες εγκαίρως και πρόσθεσε «όχι αφού αρχίσει η πυρκαγιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή να κάνουν ότι κλαίνε δήθεν. Θα χρειασθεί λίγο πιο τολμηρή διατύπωση για το που βρίσκεται ο κίνδυνος. Όλη αυτή η ιστορία με το Ιράκ και τη Συρία σχετίζεται άμεσα με ευθύνες των πλουσίων και δυνατών της Δύσης. Και θα χρειασθεί να είμαστε πιο αυτοκριτικοί» υπογράμμισε ο κ. Αναστάσιος.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι ανήκει κυρίως στην Ευρώπη το βάρος και η ευθύνη να είναι η ηγέτιδα δύναμη στα θέματα των αρχών και των αξιών του Ανθρωπισμού και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, όταν μάλιστα, ένας από τους βασικούς πυλώνες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τρίτος βασικός πυλώνας είναι η Χριστιανοσύνη.

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την παραπάνω πρωτοβουλία και εξήρε το έργο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιου, υπογραμμίζοντας, ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο εντός Ελλάδος, αλλά γενικότερα στο χώρο της Ορθοδοξίας.

    [02] Όλγα Γεροβασίλη: Αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες

    Η κυβέρνηση έχει πει σε όλους τους τόνους ότι είναι αναγκαία να προσφύγουμε στις κάλπες για νέα ισχυρή λαϊκή εντολή τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

    Αναφορικά με το σενάριο της αυτοδυναμίας, η κ. Γεροβασίλη εκτίμησε ότι η πιθανότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι εφικτός στόχος. Αποτελεί ανάγκη για τη χώρα η σταθερότητα.

    "Έχει προκύψει μια καινούργια δύσκολη πραγματικότητα για τη χώρα και ως εκ τούτου προκύπτουν εκλογές τον ίδιο χρόνο. Αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε δημοκρατικά" πρόσθεσε η ίδια.

    "Τα μνημόνια δεν τα διαπραγματεύτηκαν" είπε αναφερόμενη στις προηγούμενες κυβερνήσεις. "Η συμφωνία που φέραμε έχει και θετικά σημεία. Η μεγάλη εικόνα της συμφωνίας με το τριετές πλάνο χρηματοδότησης είναι ένα μεγάλο συν" συμπλήρωσε.

    "Το άλλο μεγάλο στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι διαμορφώθηκαν συνθήκες εξαιταίας του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξαν τη συζήτηση περί μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.Η ελληνική κυβέρνηση έως τώρα διατύπωνε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και την ίδια ώρα τα μνημόνια βύθιζαν την χώρα στην ύφεση" κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.

    [03] «ΣΥΡΙΖΑ Νο 2» χαρακτηρίζει τη Λαϊκή Ενότητα ο Δ. Κουτσούμπας

    «Λίγες μόλις βδομάδες πριν την κάλπη, τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο δυσβάσταχτο μνημόνιο, διαγκωνίζονται για την υφαρπαγή της ψήφου, την παγίδευση του λαού στα αντιλαϊκά δόκανα, για το ποιος, ποια κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μνημόνιο, τους αντιλαϊκούς εφαρμοστικούς νόμους» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

    «Η επιλογή για τον λαό δεν μπορεί να είναι ποιος θα ολοκληρώσει τη σφαγή του, αλλά πώς, με δυνατό το ΚΚΕ, θ' ανοίξουμε τον δρόμο της ανατροπής, χωρίς καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, ζήτημα που δεν το αμφισβητεί στο ελάχιστο το νέο ανάχωμα, ο ΣΥΡΙΖΑ Νο. 2, του Λαφαζάνη, που επί 7 μήνες στήριζε την κυβέρνηση, η οποία διατηρούσε τα μνημόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και διαπραγματευόταν το δικό της, ακόμα χειρότερο» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

    [04] Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας

    «Παρακολουθούμε πάντοτε πολύ στενά και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το έργο της Αλβανικής Εκκλησίας για το ποίμνιο σας και για τον Αλβανικό λαό», είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, και πρόσθεσε πως «είναι ένα έργο που, πέραν της προσπάθειας ανοικοδομήσεως των ναών στην Αλβανία μετά το 1991, περιλαμβάνει και πολύ ουσιώδεις κοινωνικές πρωτοβουλίες, στον τομέα της παιδείας, της υγείας, της αγροτικής ανάπτυξης, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της οικολογικής προστασίας».

    «Παρακολουθούμε πάντοτε με πολύ στενό ενδιαφέρον εδώ στην Ελλάδα, όπως παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πάντοτε το δικό σας λόγο, τον παρηγορητικό λόγο που είναι έμπλεος των πανανθρώπινων αξιών, του ουμανισμού, της αγάπης, αξίες που στις μέρες μας έχουν πολύ μεγάλη σημασία, όχι συμβολική αλλά ουσιαστική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: « Είμαι πολύ χαρούμενος που σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, πέραν της δυνατότητας που είχαμε ιδιωτικά να συναντηθούμε, σε μια δύσκολη στιγμή αλλά ταυτόχρονα και σε μια στιγμή που όλοι πρέπει να πάρουμε δυνάμεις και να δώσουμε τον αγώνα για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να καταφέρει ο λαός μας να ατενίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον».

    «Είχαμε κανονίσει πολύ πιο πριν να συναντηθούμε και κάπως καθυστέρησε αυτή η συνάντηση, αλλά δεν ήθελα να την αναβάλλουμε περισσότερο. Κανονίσαμε τη συνάντηση πριν από όλα αυτά τα γεγονότα και εγώ δίσταζα. Λέω πώς να προσθέσω μια ακόμη συνάντηση σε ένα πρόγραμμα τόσο βαρύ φορτωμένο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος στον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Θέλω με όλη μου την καρδιά, με τον δικό μας τον κώδικα, κι εγώ εύχομαι και προσεύχομαι, ο Θεός να σας χαρίζει διορατική σοφία για να προχωρείτε σε σωστές εκτιμήσεις της πραγματικότητας, σε σωστές αποφάσεις και ορθές ενέργειες. Το πιστεύω πράγματι πάρα πολύ ότι σε κρίσιμες στιγμές έρχεται κάτι άλλο. Μια άλλη σπίθα η οποία ανοίγει έναν δρόμο και παίρνει ορισμένες αποφάσεις. Με όλη μου την καρδιά το εύχομαι. Η Αλβανία είναι ένας χώρος πολύ σημαντικός, είναι ο γείτονας. Με όλη μας την καρδιά λοιπόν κι εγώ πιστεύω ότι εκείνο το οποίο θέλει ο κόσμος είναι σεβασμός, αγάπη, αλήθεια, δημιουργική σκέψη και δημιουργικές δουλειές και αυτό προσπαθούμε και το κάνουμε».

    Φανταζόμαστε ότι ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αποτελέσματα πολύ σύντομα θα έχουμε τη χαρά να σας δούμε και στο χώρο να τα δείτε από κοντά, είπε ο Αρχιεπίσκοπος στον Πρωθυπουργό για να λάβει απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα ότι και εκείνος το επιθυμεί και χρωστάει αυτή την επίσκεψη. «Το είχατε ήδη υποσχεθεί και δεν το τηρήσατε», επέμεινε ο Αρχιεπίσκοπος. «Θα τα καταφέρουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

    «Διάβαζα για τον Κολοκοτρώνη. Στις δύσκολες ώρες. Και ως συνήθως ο Κολοκοτρώνης έλεγε ορισμένες αλήθειες πολύ χτυπητές. Ελπίζω να μην προσβάλλω κανέναν, δεδομένου ότι ανήκω κι εγώ στον ελληνικό λαό. Έλεγε: «οι Έλληνες είναι τρελοί αλλά έχουσιν Θεόν φρόνιμον». Λοιπόν ελπίζω ότι στις δύσκολες στιγμές επεμβαίνει», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος. «Επεμβαίνει καθοριστικά νομίζω», συμφώνησε χαμογελώντας ο πρωθυπουργός.

    ΤονΑρχιεπίσκοπο Αναστάσιο υποδέχτηκε ουφυπουρός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνομιλία μαζί του.

    [05] Άδεια από τη Βουλή για να ασκήσει ποινική δίωξη στον Αλ. Μητρόπουλο ζητά ο οικονομικός εισαγγελέας

    Άδεια από τη Βουλή ζητεί ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, για να ασκήσει ποινική δίωξη στον βουλευτή και αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Αλέξη Μητρόπουλο για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Με έγγραφό του προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο κ. Δραγάτσης ζητεί να διαβιβαστεί στη Βουλή αίτημα για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα συγκεκριμένα αδικήματα, τα οποία αφορούν (σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται) την μη έκδοση απόδειξης για αμοιβή περίπου ενός εκατομμυρίου που φέρεται να έλαβε από διεκπεραίωση υπόθεσης που χειρίστηκε ως δικηγόρος προ πολλών ετών. Η υπόθεση ξεκίνησε όταν δύο άλλοι δικηγόροι κατήγγειλαν τον καθηγητή Μητρόπουλο ότι δεν τους απέδωσε το μέρος της αμοιβής που τους αναλογούσε για τον χειρισμό της υπόθεσης και από τον έλεγχο φέρεται να διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν είχε δηλωθεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητρόπουλος έχει αλλεπάλληλες φορές αντιλέξει για την ορθότητα των καταγγελιών με στοιχεία που κατέθεσε στο ΣΔΟΕ και μάλιστα εκκρεμούν προσφυγές του στα Διοικητικά Δικαστήρια. Αυτό όμως δεν σταματά την ποινική διαδικασία που κινεί ο Οικονομικός Εισαγγελέας καθώς αναφέρεται ότι ο φόρος που έπρεπε να καταβάλει ο αντιπρόεδρος της Βουλής είναι 940.000 ευρώ.

    [06] Άνοδος 4% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη μείωση των επιτοκίων στην Κίνα

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το πετρέλαιο και το δολάριο ενίσχυσαν τα κέρδη τους μετά τη μείωση από την κινεζική κεντρική τράπεζα των επιτοκίων της και των υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας της χώρας.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst αυξάνεται 4%, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που είχε από τη χθεσινή πτώση του κατά 5%. Οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου και του μπρεντ αυξάνονται σχεδόν 3%, αλλά παραμένουν κοντά στα χαμηλά επίπεδα 6,5 ετών. Η τιμή του αμερικανικού αργού ανέρχεται στα 39,3 δολάρια το βαρέλι και του μπρεντ στα 44 δολάρια. Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων αυξήθηκε 0,7%.

    Διαβάστε επίσης:Η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο χορηγήσεων

    [07] Ο Ερντογάν ανέθεσε στον Νταβούτογλου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέθεσε σήμερα στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, ανακοίνωσε το γραφείο του Ερντογάν.

    Ο Ερντογάν είχε ζητήσει επίσημα αργά χθες τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών σε μια κίνηση που αναμενόταν ευρέως μετά το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού που διεξάγονταν για δύο μήνες.

    [08] Κύπρος: Εντοπίστηκε η άτρακτος του Noratlas, που κατέπεσε από φίλια πυρά το 1974

    Το συνεργείο, που διενεργεί από τις αρχές του μηνός εκσκαφή στο μνημείο του Τύμβου Μακεδονίτισσας εντόπισε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, την άτρακτο του μεταγωγικού αεροσκάφους Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο είναι θαμμένο από τις 22 Ιουλίου 1974, όταν από λάθος καταρρίφθηκε από φίλια πυρά και σκοτώθηκαν το πλήρωμα και οι καταδρομείς, που μετέφερε. Συνολικά 32 άνθρωποι. Επέζησε μόνο ένας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, ο οποίος έμεινε ανάπηρος.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, αν εντός του των συντρημιών, έχουν εντοπιστεί οστά καταδρομέων, που είναι ο κύριος λόγος της εκσκαφής. Την Κυριακή ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή Κύπρου» ότι την περασμένη βδομάδα εντοπίστηκε το φτερό του αεροσκάφους.

    Το φτερό, σύμφωνα με το δημοσίευμα βρέθηκε στο κέντρο του μνημείου στο σημείο, όπου βρισκόταν ο μεγάλος σταυρός και γίνονταν οι καταθέσεις στεφάνων. Με βάση τη θέση, στην οποία εντοπίστηκε το φτερό του Noratlas, εικάζεται ότι το μεταγωγικό αεροσκάφος χτυπημένο από φίλια πυρά πήρε κάθετη τροχιά, για να συγκρουστεί με τη μύτη της ατράκτου στο σημείο όπου αργότερα σκεπάστηκε με χώμα. Στην περιοχή εκταφής, η οποία «χτενίζεται» διαρκώς από τους πυροτεχνουργούς της Εθνικής Φρουράς, έχουν εντοπιστεί επίσης υπολείμματα χειροβομβίδων, αλλά και σφαίρες.

    [09] Φρ. Ολάντ: Πρέπει να προετοιμαστούμε και για άλλες επιθέσεις και συνεπώς να προστατευτούμε

    Η επίθεση εναντίον της υπερταχείας Thalys που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι δείχνει ότι "πρέπει να προετοιμαστούμε και για άλλες επιθέσεις και συνεπώς να προστατευτούμε", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

    "Εξακολουθούμε να είμαστε εκτεθειμένοι και η επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε ένα φοβερό μακελειό, αν επιβάτες δεν είχαν επιδείξει θάρρος, κυρίως αμερικανοί στρατιώτες".

    "Η ασφάλειά μας διακυβεύεται αρχικά εντός των συνόρων μας, γεγονός που μας οδηγεί στην απόφαση για την επιχείρηση Sentinelle, αυτή την ανάπτυξη γάλλων στρατιωτών ως ενίσχυση της αστυνομίας σε όλη τη γαλλική επικράτεια, αλλά και εκτός των συνόρων μας", πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους γάλλους πρεσβευτές που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι.

    [10] Σημαντικά ευρήματα σε δύο αρχαιολογικές ανασκαφές στη Λακωνία

    Ένα νέο μυκηναϊκό ανάκτορο φέρνουν στο φως στην πεδιάδα της Σπάρτης οι αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιούνται από το 2009 στον λόφο του Αγίου Βασιλείου, κοντά στο χωριό Ξηροκάμπι Λακωνίας. Κατά την ανασκαφική έρευνα ανευρέθησαν επίσης πολλές πινακίδες Γραμμικής Β' Γραφής, της πρώτης δηλαδή καταγραφής της ελληνικής γλώσσας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείου Πολιτισμού, οι γραπτές αυτές μαρτυρίες συνιστούν το πολυτιμότερο εύρημα της ανασκαφής, που καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό καθώς εντάσσεται στη σφαίρα της πρωτοϊστορίας για τον ελληνικό χώρο, όπου τα γραπτά τεκμήρια είναι ελάχιστα .

    Η ανασκαφή στον 'Αγιο Βασίλειο διεξάγεται τα τελευταία χρόνια υπό τη διεύθυνση της επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων κυρίας Αδαμαντίας Βασιλογάμβρου και χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο σπουδαίες συστηματικές ανασκαφές στον τομέα της ελληνικής πρωτοϊστορίας.

    Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή μεθόδων γεωφυσικής διασκόπησης έχουν εντοπιστεί θαμμένα οικοδομικά κατάλοιπα με σταθερό προσανατολισμό σε έκταση 35 τουλάχιστον στρεμμάτων. Η αρχή της εγκατάστασης ανάγεται στην μεταβατική περίοδο από την Μεσοελλαδική στην Υστεροελλαδική-Μυκηναϊκή εποχή (17ος-16ος αι. π.Χ.), στην οποία χρονολογείται το νεκροταφείο κτιστών κιβωτιόσχημων τάφων και απλών λάκκων στην κορυφή του λόφου. Στην ίδια εποχή χρονολογείται και η πρώτη οικοδομική φάση της εγκατάστασης, η οποία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, καταστράφηκε κατά την ΥΕ ΙΙΒ-ΙΙΙΑ1 περίοδο (τέλη 15ου-αρχές14ου αι. π.Χ), πιθανόν από πυρκαγιά.

    [11] Στις 20 Σεπτεμβρίου κατά πάσα πιθανότητα οι εκλογές

    Η 20η Σεπτεμβρίου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών. Με βάση το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών, είναι υποχρεωμένος να κάνει κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων και στην συνέχεια να να συγκαλέσει Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών -στο οποίο θα συμμετέχει και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής-, σε μία τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Ωστόσο με δεδομένο ότι οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού, ο κ. Παυλόπουλος, προσανατολίζεται στο να μη συγκαλέσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα κάνει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς ή και συναντήσεις εάν κάποιος το ζητήσει, προκειμένου να καταγράψει τις προθέσεις τους και να επιβεβαιώσει εκ νέου τις αρνήσεις των τριών κομμάτων να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση.

    Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι την Πέμπτη το βράδυ ή την Παρασκευή το πρωί ο κ. Παυλόπουλος θα καλέσει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, για να ορκιστεί ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός και να αναλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αμέσως μετά θα διαλυθεί η Βουλή και θα ακολουθήσει η προκήρυξη των εκλογών για την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

    [12] Π. Κουρουμπλής: Αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, οφείλουμε να σεβαστούμε το μήνυμα του λαού

    «Αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, οφείλουμε να σεβαστούμε το μήνυμα που θα στείλει ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός θα θέλει κάτι διαφορετικό, ένα συμμαχικό σχήμα», δήλωσε ο Π. Κουρουμπλής στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84.

    Υποστήριξε πως «το τι είναι Αριστερά έχει διάφορες αποχρώσεις. Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στις παρούσες συνθήκες, είναι να μπορέσει να επιβάλλει ένα αίσθημα δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό. Η ελληνική κοινωνία τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τις φοβερές καταστάσεις που έχει ζήσει, επέδειξε ψυχραιμία και ηρεμία...Σημαία πρέπει να είναι η συνέπεια και η αξιοπιστία, διότι τα τελευταία πέντε χρόνια, ό,τι είχε συμφωνηθεί, στο τέλος με διάφορους τρόπους δεν γινόταν και αποδεικνυόταν ότι ήμασταν αναξιόπιστοι. Από τη στιγμή που μπαίνει μια υπογραφή, πρέπει να γίνει σεβαστή». Ανέφερε ότι η εμπέδωση του αισθήματος της δικαιοσύνης πρέπει να είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι με όλα αυτά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο λαός εμπέδωσε ότι τα βάρη κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Πρέπει για όλες τις εκκρεμότητες, που κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί, που έχουν να κάνουν με τη φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή, τη φοροαποφυγή, να φτιαχτεί ένας μηχανισμός, να σταματήσει αυτό το αίσθημα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, να εμπεδώσει στον κόσμο αυτό το αίσθημα...».

    Ερωτηθείς για την αποχώρηση μελών του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «έχει τόσο κόσμο ο ΣΥΡΙΖΑ... Είναι η μεγάλη στιγμή να συγκροτηθεί η μεγάλη δημοκρατική αριστερή σοσιαλιστική παράταξη. Όλες αυτές οι κινήσεις είναι θνησιγενείς. Σήμερα, το πρόσωπο που μπορεί να συστρατεύσει όλες αυτές τις δημιουργικές δυνάμεις είναι ο Α. Τσίπρας...» Συμπλήρωσε πως «το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, δεν είναι μόνο τα στελέχη, είναι ένας ολόκληρος κόσμος, ο οποίος σήμερα είναι πολιτικά άστεγος. Προσωπικά, ασχολούμαι με αυτό το κομμάτι και έχω μια πρωτοβουλία, γιατί ξέρω τη νοοτροπία τους. Αυτός ο κόσμος θα συστρατευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα, μετά την αποχώρηση, η οποία πράγματι είναι τραυματική».

    [13] Η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο χορηγήσεων

    Η κινεζική κεντρική τράπεζα έκοψε το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων - για πέμπτη φορά από τον Νοέμβριο - και μείωσε παράλληλα το ποσό των υποχρεωτικών διαθεσίμων που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Eντείνει, έτσι, η κεντρική τράπεζα τις προσπάθειές της να περιορίσει τη μεγάλη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς και το βάθεμα της οικονομικής επιβράδυνσης.

    Το επιτόκιο χορηγήσεων για ένα έτος μειώνεται κατά 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας) στο 4,6% από αύριο, ανακοίνωσε η κινεζική κεντρική τράπεζα στον ιστότοπό της. Το επιτόκιο καταθέσεων για ένα έτος θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,75%. Η επιτάχυνση της νομισματικής χαλάρωσης υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα των αρμόδιων παραγόντων να επιτευχθεί ο στόχος του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ για ρυθμό ανάπτυξης περίπου 7% το 2015.

    Ο κίνδυνος κεφαλαιακών εκροών και περιορισμού της ρευστότητας μετά την υποτίμηση από την Κίνα του γουάν στις 11 Αυγούστου, τα ασθενέστερα από τις προβλέψεις οικονομικά στοιχεία και η νέα εξασθένηση της χρηματιστηριακής αγοράς αύξησαν την πίεση για περαιτέρω νομισματική στήριξη της οικονομίας.

    Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε στις 11 Αυγούστου ότι θα δώσει μεγαλύτερη δυνατότητα στις αγορές να καθορίζουν την ισοτιμία του γουάν, κάτι που ενθάρρυνε τη μεγαλύτερη υποτίμηση του νομίσματος εδώ και δύο δεκαετίες και απειλεί να προκαλέσει εκροές κεφαλαίων. Μετά την κίνηση αυτή, η κεντρική τράπεζα παρενέβη για να περιορίσει τις ζημιές.

    Οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού, η υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα και ένα υψηλό χρέος, σκεπάζουν με νέφος την κινεζική οικονομία, η οποία προβλέπεται να σημειώσει τη βραδύτερη ανάπτυξη από το 1990. Η βιομηχανική παραγωγή, οι επενδύσεις και οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας τον Ιούλιο ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Διαβάστε επίσης: Το σύνδρομο της Κίνας στις διεθνείς αγορές

    [14] Το σύνδρομο της Κίνας στις διεθνείς αγορές

    Ενδείξεις ανακούφισης από τη χθεσινή «μαύρη Δευτέρα» δείχνουν σήμερα τα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και οι μαζικές πωλήσεις μετοχών συνεχίσθηκαν στην Κίνα και την Ιαπωνία.

    Ο ασιατικός δείκτης μετοχών MSCI (εκτός Ιαπωνίας) αυξήθηκε 1,1% μετά από την αρχική υποχώρησή του σε χαμηλό 3ετίας, καλύπτοντας το ένα τέταρτο περίπου των χθεσινών απωλειών. Ενώ, όμως, μία σειρά ασιατικών χρηματιστηρίων ανέκαμψαν, το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με νέα δραματική πτώση 7,6% (σε συνέχεια των χθεσινών απωλειών 8,5%) και ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 4%. Για μία ακόμη φορά, δεν υπήρξε αντίδραση από τις κινεζικές Αρχές για τη στήριξη των τιμών των μετοχών, σημειώνει η Wall Street Journal.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η ανάκαμψη στην Ασία ήρθε μετά τη γνωστοποίηση ότι οι προκαταρκτικές συναλλαγές (futures) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έδειξαν ότι θα ανοίξει σήμερα με άνοδο, μετά τη χθεσινή βουτιά κατά σχεδόν 4%. Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 σημείωνε άνοδο 2,25% πριν από λίγο, με τον γερμανικό δείκτη DAX, τον βρετανικό FTSE 100 και τον γαλλικό CAC 30 να σημειώνουν άνοδο κοντά ή πάνω από το 2%. Ανάκαμψη σημειώνει και ο δείκτης των εταιρειών εξόρυξης του Stoxx Europe 600, αντανακλώντας την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, αν και αυτές εξακολουθούν να κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (το αμερικανικό αργό κάτω από τα 39 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ πάνω από τα 43 δολάρια).

    Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, τα οποία χθες επλήγησαν βίαια, ανακάμπτουν γενικά. Το ρωσικό ρούβλι κινείται 1,6% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, το νοτιοαφρικανικό ραντ ανατιμάται 0,7% και η τουρκική λίρα 0,6%. Και τα τρία αυτά νομίσματα υποχώρησαν χθες απότομα και σημειώνουν μεγάλη πτώση τον Αύγουστο.

    Σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό χώρο τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση

    Με 4% έκλεισε στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο βασικός δείκτης Nikkei καταγράφοντας απώλειες 733,98 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 17.806,70 μονάδες, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, την επομένη της "βουτιάς" 4,61%.

    Με «βουτιά» πάνω από 7% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο της Σαγκάης. Ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 7,63%, καταγράφοντας απώλειες 244,94 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 2.964,97 μονάδες.

    Το χρηματιστήριο της Σεντζέν κατέγραψε πτώση 7,09% και διαμορφώθηκε στις 1.749,07 μονάδες.

    Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει πτώση 0,37%.

    «Οι επενδυτές είναι τρομοκρατημένοι και δεν τολμούν πλέον να αγοράσουν, επειδή δεν ξέρουν σε ποιο βαθμό θα βυθιστεί η αγορά», δήλωσε ο Ζανγκ Σουν, αναλυτής της εταιρίας Citic Securities.

    [15] Η Ουγγαρία ζητά περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για την μεταναστευτική κρίση

    Η Ουγγαρία θέλει περισσότερα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσει τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του επιτελείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

    Είπε ότι αυτό που γίνεται τώρα γίνεται με ταπεινωτικό τρόπο.

    Η Ουγγαρία είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η γειτνίασή της με τη Σερβία και την Ουκρανία, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, την καθιστούν ελκυστική για τους μετανάστες. Κατέγραψε περισσότερες από 100.000 αφίξεις μεταναστών μέχρι τώρα φέτος σε σύγκριση με 43.000 ολόκληρο το 2014.

    Μόνο χθες, η αστυνομία κατέγραψε 2.093 μετανάστες, που είναι ο υψηλότερος αριθμός μέχρι τώρα φέτος. Η Ουγγαρία κατασκευάζει ένα τείχος στα νότια σύνορά της με τη Σερβία προκειμένου να απωθήσει το αυξανόμενο κύμα μεταναστών.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί για τη χορήγηση σχεδόν οκτώ εκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια και διάφορα άλλα μέτρα για την Ουγγαρία. Ωστόσο, ο Γιάνος Λαζάρ, ο αρχηγός του επιτελείου του Όρμπαν, δήλωσε στην καθημερινή εφημερίδα Magyar Hirlap πως χρειάζονται περισσότερα.

    "Η Ευρωπαϊκή Ένωση διανέμει τα χρήματα για την προστασία των συνόρων με ταπεινωτικό τρόπο. Τα παλιά κράτη-μέλη έχουν υφαρπάξει τα χρήματα από τα νέα μέλη", φέρεται να δήλωσε σε μια συνέντευξη ο Λαζάρ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 August 2015 - 12:32:19 UTC