Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας
  • [02] Κ. Τασούλας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Οι εκλογές είναι ανάμεσα στο άχτι και την κοινή λογική
  • [03] Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας
  • [04] Έκκληση στον ΠτΔ για εκλογές το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου απηύθηνε ο Π. Λαφαζάνης
  • [05] Άνοδος 4% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη μείωση των επιτοκίων στην Κίνα
  • [06] Β. Κονστάντσιο: Η ΕΚΤ είναι πάντα έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα
  • [07] «Αντιτρομοκρατική επιχείρηση» σε Ισπανία και Μαρόκο
  • [08] Πολύ κοντά η ΕΕ στην αποδέσμευση βοήθειας προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό
  • [09] Με 2.489 πρόσφυγες κατέπλευσε στον Πειραιά το «Ελευθέριος Βενιζέλος»
  • [10] Νέα λίμνη στην Αρκαδία
  • [11] Πλησιάζουν οι ημερομηνίες για τις «Νύχτες Πρεμιέρας»
  • [12] Να συγκλιθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε ο Ευ. Μεϊμαράκης
  • [13] Απορρίπτει μετεκλογική συνεργασία με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι ο Π. Σκουρλέτης
  • [14] Το Βερολίνο αναστέλλει την εφαρμογή του «Δουβλίνου II» για τους Σύρους πρόσφυγες

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας

    Για παράλληλο, ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με τη συμφωνία, θα ανακοινωθεί σύντομα και θα αντιρροπήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις για τους πιο αδύναμους, έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM.

    «Υπάρχουν υποχρεώσεις, τις οποίες έχουμε συμφωνήσει και θα στηρίξουμε, ωστόσο, έχουμε παράλληλο πρόγραμμα που θα τρέχει, το οποίο θα είναι αυτό το οποίο πιστεύουμε ότι θα αντιρροπήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις, κυρίως στους πιο αδύναμους, τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε γιατί το έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό» τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

    «Το παράλληλο πρόγραμμα είναι πέραν της διαπραγματεύσεως. Είναι βασισμένο, με εφικτούς στόχους, οι οποίοι θα ονομάζονται και θα είναι υλοποιήσιμοι και ρεαλιστικοί και δεν θα έρχονται σε σύγκρουση με τους όρους της συμφωνίας, αλλά θα υλοποιούν παράλληλες δράσεις» εξήγησε και πρόσθεσε: «Θα μπούμε σε προεκλογική περίοδο, επομένως δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης για το παράλληλο πρόγραμμα».

    Με αφορμή την πρόταση του προέδρου της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη, για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και αποφυγή της πρόωρης προεκλογικής διαδικασίας, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε: «Αυτό είναι μία τελευταία επικοινωνιακή τακτική. Δεν νομίζω ότι "ακουμπάει" πουθενά στην πραγματικότητα. Η κυβέρνηση έχει πει σε όλους τους τόνους- και ο πρωθυπουργός- ότι είναι αναγκαίο και το υποστηρίζουμε να προσφύγουμε στις κάλπες, προκειμένου να έχουμε μία νέα ισχυρή λαϊκή εντολή».

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανήλθε στο θέμα της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Εκτίμησή μας είναι ότι η πιθανότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι ένας εφικτός στόχος. Είναι πολύ μεγάλη ανάγκη για τη χώρα και το γνωρίζουν αυτό οι Ελληνες πολίτες για μία σταθερότητα, όχι μόνο στο οικονομικό και στο κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και στο πολιτικό τοπίο. Αυτό είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο, προκειμένου να υπάρξει η "επομένη". Επομένως, εμείς ζητάμε την εκ νέου ανανέωση ισχυρής εντολής στον ΣΥΡΙΖΑ».

    [02] Κ. Τασούλας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Οι εκλογές είναι ανάμεσα στο άχτι και την κοινή λογική

    «Οι εκλογές είναι ανάμεσα στο άχτι και την κοινή λογική», αναφέρει σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας.

    Το άρθρο του κ. Τασούλα έχει ως εξής:

    «Εκλογές και πάλι; Οκτώ μόλις μήνες μετά τις προηγούμενες, για τις οποίες πήγε γυρεύοντας ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και τους ΑΝΕΛ, και δύο μήνες μετά το περιλάλητο δημοψήφισμα που έκλεισε τις τράπεζες και βύθισε την οικονομία σε χειρότερη ύφεση και απραξία για να διαψευσθούν όσοι αφελώς έλεγαν.. "δεν βαριέσαι, χειρότερα δεν υπάρχουν!"».

    Βέβαια, χειρότερα πάντα υπάρχουν. Για φαντασθείτε, λ.χ., να ίσχυε ακόμη ο εκλογικός νόμος του 1864, που όριζε ότι η ψηφοφορία διεξάγεται σε τέσσερις ημέρες και δικαίωμα "του ψηφοφορείν ανήκει εις πάντας τους πολίτας Έλληνας άνω των 21 ετών, έχοντας ιδιοκτησίαν τινα ή μετερχομένους οιονδήποτε επάγγελμα ή επιτήδευμα"!.

    Εκλογές λοιπόν! Με τι απολογισμό από τη θητεία της νέας κυβέρνησης; Με αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία από τα 25 δισ. στα 85 δισ.! Τόσος είναι ο λογαριασμός της αναγκαστικής προσγείωσης του κυρίου Τσίπρα στην πραγματικότητα. που χρειάστηκαν έξι μήνες επιδεινώσεων για να γίνει! Ούτε το προσφυγικό δάνειο του 1924 μαζί με το αναγκαστικό δάνειο του 1926 που αφορούσαν σε κοσμοϊστορικές ανάγκες της Ελλάδος, δεν φόρτωσαν την πλάτη της οικονομίας μας με τόσο βάρος. Και σαν να μη συμβαίνει τίποτε, ο πρωθυπουργός σέρνει και πάλι τη χώρα στις εκλογές για να προσφέρει δήθεν σταθερότητα με νωπή εντολή. Γιατί όμως να τον πιστέψει κανείς; Τι του βγήκε από ό,τι έλεγε με περισσή βεβαιότητα προεκλογικά; Τίποτε! Και γιατί θα τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε βελτιώνοντάς την, ένας που εκβιάζεται και που πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις με το ζόρι, όπως ο ίδιος μάς λέει; Και το μεταναστευτικό, η παιδεία, η υγεία, η κτηνοτροφία, η γεωργία, η ασφάλεια; Τι δείγματα είχαμε παρά απίστευτης χειροτέρευσης;

    Ο κ.Τσίπρας "με το τσιγκέλι" παραδέχθηκε πως η μόνη λύση είναι μέσα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Με το τσιγκέλι, όμως, δεν κυβερνιέται μια χώρα. Μόνο χειροτερεύει, όπως και έγινε.Οι εκλογές δεν είναι ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι τα μεγαλύτερα κόμματα στη σημερινή Βουλή. Είναι ανάμεσα στο άχτι και στην κοινή λογική. Τον Ιανουάριο του 2015 νίκησε το άχτι. Καιρός να ξαναγυρίσουμε στην κοινή λογική».

    [03] Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας

    «Παρακολουθούμε πάντοτε πολύ στενά και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το έργο της Αλβανικής Εκκλησίας για το ποίμνιο σας και για τον Αλβανικό λαό», είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, και πρόσθεσε πως «είναι ένα έργο που, πέραν της προσπάθειας ανοικοδομήσεως των ναών στην Αλβανία μετά το 1991, περιλαμβάνει και πολύ ουσιώδεις κοινωνικές πρωτοβουλίες, στον τομέα της παιδείας, της υγείας, της αγροτικής ανάπτυξης, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της οικολογικής προστασίας».

    «Παρακολουθούμε πάντοτε με πολύ στενό ενδιαφέρον εδώ στην Ελλάδα, όπως παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πάντοτε το δικό σας λόγο, τον παρηγορητικό λόγο που είναι έμπλεος των πανανθρώπινων αξιών, του ουμανισμού, της αγάπης, αξίες που στις μέρες μας έχουν πολύ μεγάλη σημασία, όχι συμβολική αλλά ουσιαστική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: « Είμαι πολύ χαρούμενος που σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, πέραν της δυνατότητας που είχαμε ιδιωτικά να συναντηθούμε, σε μια δύσκολη στιγμή αλλά ταυτόχρονα και σε μια στιγμή που όλοι πρέπει να πάρουμε δυνάμεις και να δώσουμε τον αγώνα για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να καταφέρει ο λαός μας να ατενίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον».

    «Είχαμε κανονίσει πολύ πιο πριν να συναντηθούμε και κάπως καθυστέρησε αυτή η συνάντηση, αλλά δεν ήθελα να την αναβάλλουμε περισσότερο. Κανονίσαμε τη συνάντηση πριν από όλα αυτά τα γεγονότα και εγώ δίσταζα. Λέω πώς να προσθέσω μια ακόμη συνάντηση σε ένα πρόγραμμα τόσο βαρύ φορτωμένο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος στον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Θέλω με όλη μου την καρδιά, με τον δικό μας τον κώδικα, κι εγώ εύχομαι και προσεύχομαι, ο Θεός να σας χαρίζει διορατική σοφία για να προχωρείτε σε σωστές εκτιμήσεις της πραγματικότητας, σε σωστές αποφάσεις και ορθές ενέργειες. Το πιστεύω πράγματι πάρα πολύ ότι σε κρίσιμες στιγμές έρχεται κάτι άλλο. Μια άλλη σπίθα η οποία ανοίγει έναν δρόμο και παίρνει ορισμένες αποφάσεις. Με όλη μου την καρδιά το εύχομαι. Η Αλβανία είναι ένας χώρος πολύ σημαντικός, είναι ο γείτονας. Με όλη μας την καρδιά λοιπόν κι εγώ πιστεύω ότι εκείνο το οποίο θέλει ο κόσμος είναι σεβασμός, αγάπη, αλήθεια, δημιουργική σκέψη και δημιουργικές δουλειές και αυτό προσπαθούμε και το κάνουμε».

    Φανταζόμαστε ότι ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αποτελέσματα πολύ σύντομα θα έχουμε τη χαρά να σας δούμε και στο χώρο να τα δείτε από κοντά, είπε ο Αρχιεπίσκοπος στον Πρωθυπουργό για να λάβει απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα ότι και εκείνος το επιθυμεί και χρωστάει αυτή την επίσκεψη. «Το είχατε ήδη υποσχεθεί και δεν το τηρήσατε», επέμεινε ο Αρχιεπίσκοπος. «Θα τα καταφέρουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

    «Διάβαζα για τον Κολοκοτρώνη. Στις δύσκολες ώρες. Και ως συνήθως ο Κολοκοτρώνης έλεγε ορισμένες αλήθειες πολύ χτυπητές. Ελπίζω να μην προσβάλλω κανέναν, δεδομένου ότι ανήκω κι εγώ στον ελληνικό λαό. Έλεγε: «οι Έλληνες είναι τρελοί αλλά έχουσιν Θεόν φρόνιμον». Λοιπόν ελπίζω ότι στις δύσκολες στιγμές επεμβαίνει», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος. «Επεμβαίνει καθοριστικά νομίζω», συμφώνησε χαμογελώντας ο πρωθυπουργός.

    ΤονΑρχιεπίσκοπο Αναστάσιο υποδέχτηκε ουφυπουρός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνομιλία μαζί του.

    [04] Έκκληση στον ΠτΔ για εκλογές το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου απηύθηνε ο Π. Λαφαζάνης

    Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην επισπεύσει ακόμη περισσότερο τις «αυγουστιάτικες εκλογές», απηύθηνε ο πρόεδρος της Λαϊκης Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που έχει αναλάβει.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι δυνατόν από την πλευρά του να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επίσπευση. Δεν μπορεί να πάρει απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου. Είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων και πρέπει να δώσει χρόνο ώστε να υπάρξει η πληρέστερη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών γύρω από τις συνέπειες του μνημονίου. Δεν μπορεί να βάλλει εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου, θα είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο αν το κάνει. Απευθύνομαι στον ίδιο και τον καλώ να κινηθεί με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας, ώστε να έχει ο λαός την πληρέστερη ενημέρωση».

    Ο κ. Λαφαζάνης είπε επίσης, ότι καθώς είναι ανοικτή ακόμη η Βουλή, υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσει την ακύρωση του φεουδαρχικού μπόνους των 50 εδρών του εκλογικού νόμου. «Αν η πρότασή μου βρει ανταπόκριση και πρέπει να βρει ανταπόκριση, μπορούμε να πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική για την ανόθευτη έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού. Δεν πήρα απάντηση από το Μαξίμου. Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση, εκτός αν είναι και αυτό στις προδιαγραφές του μνημονίου».

    Αναφέρθηκε και στην συνάντησή του με τον κ. Μεϊμαράκη λέγοντας ότι οι διαφορές των κομμάτων τους είναι αγεφύρωτες, ωστόσο έπρεπε να συναντηθεί μαζί του για να ασκήσει τον θεσμικό του ρόλο στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [05] Άνοδος 4% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη μείωση των επιτοκίων στην Κίνα

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το πετρέλαιο και το δολάριο ενίσχυσαν τα κέρδη τους μετά τη μείωση από την κινεζική κεντρική τράπεζα των επιτοκίων της και των υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας της χώρας.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst αυξάνεται 4%, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που είχε από τη χθεσινή πτώση του κατά 5%. Οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου και του μπρεντ αυξάνονται σχεδόν 3%, αλλά παραμένουν κοντά στα χαμηλά επίπεδα 6,5 ετών. Η τιμή του αμερικανικού αργού ανέρχεται στα 39,3 δολάρια το βαρέλι και του μπρεντ στα 44 δολάρια. Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων αυξήθηκε 0,7%.

    Διαβάστε επίσης:Η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο χορηγήσεων

    [06] Β. Κονστάντσιο: Η ΕΚΤ είναι πάντα έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα αυξήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο, αλλά είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα στην περίπτωση μίας σημαντικής αλλαγής στις προοπτικές του πληθωρισμού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάντσιο.

    «Είμαι πεπεισμένος ότι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος αγορών ομολόγων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως έχει ανακοινωθεί, θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού προς τα επίπεδα που είναι συνεπή με τον ορισμό μας για τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο Κονστάντσιο σε συνέντευξη τύπου. «Όπως πάντα, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, στο πλαίσιο της εντολής του, για να ανταποκριθεί σε όποια σημαντική μεταβολή στις προοπτικές σταθερότητας των τιμών», πρόσθεσε.

    Η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για να αυξήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της, που είναι λίγο κάτω από το 2%.

    [07] «Αντιτρομοκρατική επιχείρηση» σε Ισπανία και Μαρόκο

    Δεκατέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα κατά τη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που πραγματοποιήθηκε από κοινού στην Ισπανία και στο Μαρόκο με στόχο την εξάρθρωση δικτύου στρατολόγησης μαχητών για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

    Πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών - της Γενικής Επιτροπής Πληροφοριών της ισπανικής αστυνομίας και της Γενικής Διεύθυνσης εποπτείας του μαροκινού έδαφος- «συνέλαβαν σήμερα 14 άτομα στις περιοχές Σαν Μαρτίν ντε λα Βέγκα (κοινότητα της Μαδρίτης), στην Ισπανία και στις πόλεις Φεζ, Καζαμπλάνκα, Ναντόρ, Αλ Χοσέιμα και Ντριούς στο Μαρόκο», διευκρίνισε το υπουργείο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η επιχείρηση συνεχίζεται. Οι συλληφθέντες ανήκουν σε δίκτυο στρατολόγησης και αποστολής ξένων μαχητών που πρόκειται να ενταχθούν στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης, στην περιοχή των συρο-ιρακινών συνόρων την οποία έχει υπό τον έλεγχό της.

    [08] Πολύ κοντά η ΕΕ στην αποδέσμευση βοήθειας προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό

    Πολύ κοντά στην αποδέσμευση βοήθειας, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα δήλωσε η εκπρόσωπος, Νατάσα Μπερτρό, σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Όπως ανέφερε η κ. Μπερτρό, η Επιτροπή τελεί εν αναμονή της απάντησης των ελληνικών Αρχών, σχετικά με τη σύσταση της ρυθμιστικής Αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα. Αμέσως μετά θα αποδεσμευθεί το πρώτο κομμάτι βοήθειας, ύψους 30 εκατομμυρίων.

    Συνεχίζοντας, η Ευρωπαία επίτροπος παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των 40.000 μεταναστών που η Επιτροπή πρότεινε να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέσα σε έναν χρόνο, είναι πολύ μικρός σε σχέση με το αυξανόμενο κύμα μεταναστών που δέχονται καθημερινά αυτές οι χώρες.

    «Προσπαθούμε να ελαφρύνουμε ένα κομμάτι από το βάρος που δέχονται αυτές οι χώρες», σημείωσε η κ. Μπερτρό, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι πρόκειται για ένα «μικρό βήμα» που δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος του προβλήματος.

    Τέλος, η κ. Μπερτρό εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ και να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύριους πρόσφυγες. «Καλωσορίζουμε την απόφαση αυτή ως πράξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή θεωρεί πως οι χώρες πρώτης απογραφής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνες τους για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη εισροή μεταναστών που ζητούν άσυλο.

    [09] Με 2.489 πρόσφυγες κατέπλευσε στον Πειραιά το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

    Στο λιμάνι του Πειραιά, στην πύλη Ε-1, κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μεταφέροντας εκ νέου από τη Μυτιλήνη, 2.489 πρόσφυγες από τη Συρία.

    Στο λιμάνι είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή αποβίβαση των προσφύγων, ενώ είχαν διατεθεί από τη διοίκηση του ΟΛΠ λεωφορεία για τη μεταφορά τους στον ηλεκτρικό σταθμό.

    Διαβάστε επίσης:Πολύ κοντά η ΕΕ στην αποδέσμευση βοήθειας προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό

    [10] Νέα λίμνη στην Αρκαδία

    Μια νέα λίμνη δημιουργήθηκε στην Αρκαδία τα τελευταία χρόνια, που όλο και μεγαλώνει. Έχει αρχίσει πλέον να χαρτογραφείται και οι κάτοικοι της περιοχής την έχουν ονομάσει λίμνη Τραπεζούντα.

    Η λίμνη μοιάζει να έχει σχήμα γωνίας, βρίσκεται γεωγραφικά δυτικά της Μεγαλόπολης, στην άκρη του κάμπου, μέσα στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ, κάτω από το χωριό Μαυριά και η όχθη της αγγίζει την αρχαία πόλη Τραπεζούντα, απ' όπου και οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν το όνομα στη λίμνη.

    Δεν είναι εύκολο να προσεγγίσει κανείς τη λίμνη γιατί εξαιτίας του ορυχείου υπάρχουν μαζώματα στην όχθη της, αλλά και από μακριά εντυπωσιάζει, ενώ μαζί με τα φουγάρα της ΔΕΗ, από την 4η κυρίως μονάδα που βρίσκεται παραπλεύρως, συνθέτουν ένα αντιφατικό σκηνικό.

    [11] Πλησιάζουν οι ημερομηνίες για τις «Νύχτες Πρεμιέρας»

    Μία πρώτη γεύση από το πρόγραμμα με τις νέες τάσεις του παγκόσμιου κινηματογράφου και ονόματα νέων δημιουργών στη μυθοπλασία και την τεκμηρίωση, ανακοίνωσαν οι « Νύχτες Πρεμιέρας»- το καθιερωμένο και καταξιωμένο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- που θα πραγματοποιηθούν από τις 16 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες Δαναός 1 και 2, Odeon Opera 1 και 2, Ιντεάλ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

    Την Χρυσή Αθηνά και το βραβείο Κοινού θα διεκδικήσουν στο πολυσυλλεκτικό διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, ταινίες από κάθε γωνιά της γης, από τη Δανία και την Αμερική έως την Ταϋλάνδη και την Αργεντινή.

    Ανάμεσα στις ταινίες που επιλέχθηκαν να διαγωνιστούν είναι o «Κοιμώμενος Γίγαντας» (Sleeping Giant), η ιστορία ενηλικίωσης που προκάλεσε αίσθηση στην Εβδομάδα Κριτικής του φετινού Φεστιβάλ των Καννών, τοποθετώντας αυτομάτως τον πρωτοεμφανιζόμενο Καναδό σκηνοθέτη, Άντριου Τσιβιντίνο, στη λίστα των πιο ταλαντούχων νέων δημιουργών. Στην ταινία του, ένα φαινομενικά ήσυχο καλοκαίρι μετατρέπεται σε μυητική πορεία ενηλικίωσης για τρία νεαρά αγόρια.

    [12] Να συγκλιθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε ο Ευ. Μεϊμαράκης

    Να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, απαντώντας σε «επίσημες διαρροές».

    Είπε ότι είναι απαραίτηση η σύγκλιση όχι μόνο για να συζητήσει το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή αλλά και για να αποφασίσει για την υπηρεσιακή κυβέρνηση και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία να ανατεθεί η εντολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

    [13] Απορρίπτει μετεκλογική συνεργασία με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι ο Π. Σκουρλέτης

    Εφικτή θεωρεί την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, όπως δήλωσε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".

    Ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:"Οι συνεργασίες για να είναι πολιτικά φερέγγυες και αξιόπιστες πρέπει να βασίζονται σε μια υπαρκτή προγραμματική σύγκλιση, να υπάρχει ένας κοινός τόπος. Αξιολογώντας τα πράγματα έτσι όπως είναι, εγώ δεν βλέπω αυτήν την πολιτική αξιοπιστία σε δυνάμεις όπως το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ".

    Τόνισε, πάντως, ότι πρέπει να αποφύγουμε το ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών και εκτίμησε ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουμε εμπλοκές.

    Για την ημερομηνία των εκλογών ανέφερε ότι η πρόθεση είναι δεδομένη για τις 20 Σεπτεμβρίου και επισήμανε ότι "για την ώρα βγαίνουν οι ημερομηνίες".

    Για το κόμμα Λαφαζάνη επισήμανε ότι "ως έναν μεγάλο βαθμό αυτοπροσδιορίζεται" ως κόμμα της δραχμής, ενώ έκανε λόγο για στρατηγική διαφορά που υπήρχε από το παρελθόν και δεν έχει να κάνει με τη συμφωνία.

    Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι "το μεγαλύτερο μέρος του οργανωμένου κομματιού του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα". Yπογράμμισε, πάντως, ότι "αν δεν είχε γίνει το δημοψήφισμα θα είχε υλοποιηθεί το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit".

    [14] Το Βερολίνο αναστέλλει την εφαρμογή του «Δουβλίνου II» για τους Σύρους πρόσφυγες

    Η Γερμανία σταμάτησε να στέλνει τους Σύρους πρόσφυγες πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναστέλλοντας ουσιαστικά την εφαρμογή του λεγόμενου "Δουβλίνου 2", του κανονισμού που προβλέπει αυτό το μέτρο, ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF).

    "Χαιρετίζουμε αυτήν την ενέργεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Για την Κομισιόν, αυτό συνιστά μια αναγνώριση του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τις χώρες-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορά μας μόνες τους να χειριστούν τον μεγάλο αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη", σχολίασε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό.

    "Αυτή είναι η μοναδική περίπτωση (αναστολής της συνθήκης) που γνωρίζουμε" συνέχισε η Μπερτό.

    Στον λογαριασμό της στο Twitter η BAMF ανέφερε ότι "επί του παρόντος" και "στην πράξη" δεν εφαρμόζει τις διαδικασίες απέλασης των Σύρων υπηκόων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το "Δουβλίνο 2" υιοθετήθηκε το 2003 και ορίζει τους κανόνες με βάση τους οποίους θα πρέπει να εξετάζονται οι αιτήσεις για παροχή ασύλου. Ουσιαστικά, επαφίεται στην πρώτη χώρα υποδοχής ενός πρόσφυγα να χειριστεί τη διαδικασία.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησαν χθες από το Βερολίνο μια "ενιαία" στάση της ΕΕ στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 August 2015 - 14:32:16 UTC