Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύμπλευση Λαφαζάνη-Γεννηματά για την τήρηση των συνταγματικών προβλέψεων
  • [02] Ολοκληρώνεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών
  • [03] Με άνοδο άνοιξαν τα χρηματιστήρια σε Σανγκάη, Σεντζέν και Χονγκ Κονγκ
  • [04] Άλλοι 55 μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί από τρία πλεούμενα ανοικτά της Σικελίας
  • [05] Νεκρός ο ύποπτος για τις δολοφονίες δύο δημοσιογράφων στη Βιρτζίνια
  • [06] Ο πρόεδρος Ομπάμα χαιρέτισε την «ηγεσία» της καγκελαρίου Μέρκελ στη κρίση των προσφύγων
  • [07] Η πρωτιά του πρόσφυγα Ζυλιέν στις Πανελλαδικές
  • [08] Δύο σεισμικές δονήσεις 4,6 και 4,2 Ρίχτερ στη νότια Κρήτη

  • [01] Σύμπλευση Λαφαζάνη-Γεννηματά για την τήρηση των συνταγματικών προβλέψεων

    Στην απαρέγκλιτη τήρηση των προβλέψεων του Συντάγματος καθώς και στη σύγκληση του πολιτικού συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμφώνησαν η Φώφη Γεννηματά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Κατά τη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης που έχει λάβει ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, η κυρία Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες καθυστερήσεις «που μόνο σκοπιμότητες μπορούν να υπηρετούν, διότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί».

    Ένα ακόμη σημείο σύγκλισής τους, σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, ήταν το ζήτημα της εφαρμογής του εκλογικού νόμου. Πρόσθεσε όμως ότι υπενθύμισε στον κύριο Λαφαζάνη πως ο ίδιος συμμετείχε στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και ότι έχει καταψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

    [02] Ολοκληρώνεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

    Στο δρόμο προς τις κάλπες οδηγείται η χώρα, - με ανοιχτή ακόμη την ημερομηνία των εθνικών εκλογών- καθώς λήγει σήμερα η διαδικασία των διερευνητικών εντολών προς τα κόμματα της βουλής για την πιθανότητά σχηματισμού κυβέρνησης.

    Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδίδει εντός της ημέρας την εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με πιθανότερη ημερομηνία της 20ηΣεπτεμβρίου.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών θα αποφασίσει πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές. Άγνωστο πάντως παραμένει ακόμη αν ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών πριν από την οριστική προσφυγή στις κάλπες.

    [03] Με άνοδο άνοιξαν τα χρηματιστήρια σε Σανγκάη, Σεντζέν και Χονγκ Κονγκ

    Θετικό πρόσημο επικράτησε σήμερα κατά την έναρξη των συναλλαγών στην Κίνα, με τις αγορές να προσπαθούν να ανακτήσουν τον ρυθμό τους και να επωφεληθούν από τη μείωση των επιτοκίων (την πέμπτη από το Νοέμβριο του 2014) που ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Σαγκάης.

    Με άνοδο άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο της Σαγκάης. Ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 1,73%, με κέρδη 50,74 μονάδων, για να διαμορφωθεί με τις πρώτες συναλλαγές στις 2.978,03 μονάδες.

    Το χρηματιστήριο της Σεντζέν άνοιξε με άνοδο 1,64% και διαμορφώθηκε στις 1.723,54 μονάδες.

    Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hans Seng ενισχύθηκε κατά 3,22% καταγράφοντας κέρδη 678,23 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 21.758,62 μονάδες.

    [04] Άλλοι 55 μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί από τρία πλεούμενα ανοικτά της Σικελίας

    Άλλη μια μαύρη ημέρα καταγράφηκε την Τετάρτη στη Μεσόγειο, όπου ανακαλύφθηκαν 55 πτώματα μεταναστών σε τρία πλεούμενα, εκ των οποίων τα 51 στο αμπάρι του ενός, ενώ περίπου 3.000 άνθρωποι διασώθηκαν, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας.

    Το κέντρο επιχειρήσεων του ιταλικού Λιμενικού Σώματος στη Ρώμη έλαβε πολυάριθμες εκκλήσεις για βοήθεια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του. Διεξήχθησαν δέκα επιχειρήσεις διάσωσης για να διασωθούν ναυαγοί σε πλεούμενα και σε φουσκωτά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στα ανοικτά της Σικελίας αλλά και σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Λιβύης.

    Το σουηδικό πλοίο Poseidon, το οποίο συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Τρίτων, επενέβη σε δύο περιπτώσεις και διέσωσε αντιστοίχως 130 και 439 ανθρώπους που επέβαιναν σε δύο υπερφορτωμένα πλεούμενα. Στο αμπάρι του δεύτερου πλεούμενου το σουηδικό πλήρωμα ανακάλυψε τις σορούς 51 ανθρώπων, οι εθνικότητες των οποίων δεν γνωστοποιήθηκαν.

    Τα θύματα υπέστησαν ασφυξία από τα καυσαέρια της μηχανής του μικρού πλεούμενου, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ιταλικών ΜΜΕ.

    Το Fiorillo, ένα σκάφος του ιταλικού ΛΣ, διέσωσε 113 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα μικρό πλεούμενο, αλλά ο ένας υπέκυψε.

    Δύο ταχύπλοα του ιταλικού ΛΣ που απέπλευσαν από το νησί Λαμπεντούζα κατάφεραν εξάλλου να διασώσουν άλλους 120 ανθρώπους που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό, στο οποίο ανακάλυψαν τις σορούς τριών γυναικών.

    [05] Νεκρός ο ύποπτος για τις δολοφονίες δύο δημοσιογράφων στη Βιρτζίνια

    Ο ύποπτος για τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων στη Βιρτζίνια, σε ζωντανή μετάδοση, πέθανε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί βαριά τραυματισμένος, ανέφερε η εφημερίδα Washington Post επικαλούμενη την πολιτειακή αστυνομία.

    Ο Βέστερ Φλάναγκαν, 41 ετών, αυτοπυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια της καταδίωξης του από αστυνομικούς στον αυτοκινητόδρομο 66 της Βιρτζίνιας.

    Ο σερίφης της κομητείας Φράνκλιν, που χειρίζεται την υπόθεση, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Φλάναγκαν. Όπως είπε, η έρευνα που έχουν ήδη ξεκινήσει οι αρχές για τις εν ψυχρώ δολοφονίες θα είναι μακρά ενώ σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το κίνητρο του δράστη.

    "Ο ύποπτος πέθανε στο νοσοκομείο του Φέρφαξ Αϊνόβα, στη βόρεια Βιρτζίνια, λόγω του τραύματος που προκάλεσε ο ίδιος στον εαυτό του" είπε ο σερίφης.

    [06] Ο πρόεδρος Ομπάμα χαιρέτισε την «ηγεσία» της καγκελαρίου Μέρκελ στη κρίση των προσφύγων

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα εξήρε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας την ηγεσία που επιδεικνύει η Άγγελα Μέρκελ όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης στην Ευρώπη, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

    Ο Ομπάμα αναφέρθηκε ειδικά στην πρόσφατη απόφαση της Μέρκελ να μειώσει το βάρος για άλλες χώρες της Ευρώπης προσφέροντας άσυλο σε Σύρους πρόσφυγες, ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    Η ραγδαία αύξηση των προσφύγων και των μεταναστών που προσπαθούν να γλιτώσουν από τους πολέμους και την ανέχεια στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία έχει φέρει την Ευρώπη αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση του είδους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    [07] Η πρωτιά του πρόσφυγα Ζυλιέν στις Πανελλαδικές

    «Ευχαριστώ την Ελλάδα που με στήριξε. Ευχαριστώ όλους εδώ στην Κόνιτσα, που με βοήθησαν να σταθώ στη ζωή και να προχωρήσω». Με αυτά τα λόγια, ο 20χρονος Ζυλιέν, που «δραπέτευσε» από την Αφρική τον Νοέμβριο του 2011 και σήμερα είναι πρώτος εισακτέος στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά με 18.500 μόρια, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον δικό του προσωπικό αγώνα στη νέα πατρίδα του, όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί την Ελλάδα.

    Συναντήσαμε τον Ζυλιέν στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Προσφύγων της Κόνιτσας, όπου διαμένει τα τελευταία τρία χρόνια. Η χαρά του ξεχειλίζει και τη μοιράζεται μαζί μας. «Θέλω να αφιερώσω αυτή την επιτυχία στους γονείς και τα αδέλφια μου, που δεν υπάρχουν πια στη ζωή» λέει και προσπαθεί να κρύψει τα δάκρυα που κυλούν από τα μάτια του. Όταν έφτασε στην Ελλάδα ήταν 16 χρόνων. Τον πρώτο καιρό αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες. Ως «παράνομος μετανάστης», έμεινε για τρεις μήνες στα κρατητήρια του Έβρου και στη συνέχεια περιπλανήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, ώσπου τον Οκτώβριο του 2012, με εισαγγελική παραγγελία, φιλοξενήθηκε στο Κέντρο της Κόνιτσας.

    Οι υπάλληλοι του Κέντρου θυμούνται πως τότε ο Ζυλιέν δεν μίλαγε ελληνικά, ήταν πάντα θλιμμένος, σκεπτικός και το μοναδικό αίτημά του ήταν να πάει σε σχολείο. Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να εγγράψουν τον νεαρό πρόσφυγα από την Αφρική, στο ΕΠΑΛ της Κόνιτσας.

    «Οι γονείς μου, πάντα μού έλεγαν ότι το πιο σημαντικό στη ζωή είναι η παιδεία. Εγώ αυτό το κράτησα» εξηγεί ο Ζυλιέν, όταν τον ρωτάμε για τη θέλησή του να συνεχίσει στο σχολείο, που απρόσμενα είχε διακόψει στην πατρίδα του, αλλά και για τη δύσκολη ελληνική γλώσσα, την οποία με επίπονες και επίμονες προσπάθειες κατάφερε να μάθει. Όπως αναφέρει, το Κέντρο της Κόνιτσας, από την πρώτη στιγμή, καθώς η καθηγήτρια-φιλόλογος Γιάννα Νίκου του παρέδιδε μάθημα Ελληνικών τα απογεύματα.

    Στις περισσότερες κουβέντες του, ο Ζυλιέν επικαλείται τον Θεό, στον οποίο όπως μας αποκαλύπτει, προσεύχεται καθημερινά. Πάνω στο γραφείο του, μας δείχνει την Καινή Διαθήκη, «φυλαχτό» από τη μητέρα του, πριν την αποχωριστεί για πάντα, βίαια. Οι άνθρωποι της Κόνιστας λένε πως πολλές φορές είδαν τον Ζυλιέν να ανηφορίζει με τα πόδια το βουνό και να πηγαίνει στην Μονή Στομίου, το ησυχαστήριο του Αγίου Παϊσιου.

    Το ΕΠΑΛ της Κόνιτσας ήταν για τον νεαρό μία οικογένεια, γιατί, όπως μας περιγράφει, οι συμμαθητές και οι καθηγητές του τον αγκάλισαν από την πρώτη στιγμή. Ήταν ο πρώτος μαθητής στην τάξη, κάθε χρόνο, και το απολυτήριό του γράφει 19,8.

    Τον περασμένο Αύγουστο, ο Ζυλιέν έκανε αίτηση για χορήγηση προσφυγικού ασύλου. «Θέλω να νιώθω ασφαλής και να έχω διεθνή προστασία, σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης. Θέλω να προχωρήσω για να γίνω χρήσιμος και σημαντικός άνθρωπος για την κοινωνία. Να προσφέρω, όσο μπορέσω, στην Ελλάδα που με βοήθησε» είναι η απάντησή του στο ερώτημα για το πώς βλέπει τώρα το μέλλον του.

    Τον ελεύθερο χρόνο του, ο νεαρός ζει με αναμνήσεις από την οικογένεια που έχασε και τον τόπο του. Γιός πολιτικού, αν και γύρισε σελίδα στη ζωή, δεν διαγράφει από τη μνήμη του τον αγώνα του πατέρα του και των συμπατριωτών του για τη δημοκρατία.

    [08] Δύο σεισμικές δονήσεις 4,6 και 4,2 Ρίχτερ στη νότια Κρήτη

    Δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4,6 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η μία περίπου 20 λεπτά μετά την άλλη, στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Ιεράπετρας και έγιναν αισθητές στην περιοχή αισθητές στην Ιεράπετρα, στον Μακρύ Γυαλό και στα ανατολικά παράλια των Νομών Λασιθίου και Ηρακλείου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στις 03:25 καταγράφηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε απόσταση 440 χιλιομέτρων νότια-νοτιανατολικά της Αθήνας, το επίκεντρο της οποίας εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 77 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας. Έπειτα από περίπου είκοσι λεπτά, συγκεκριμένα στις 03:47, ακολούθησε και δεύτερος σεισμός, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Στις 04:05 καταγράφηκε μια ακόμη δόνηση, μεγέθους 3,2 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

    Από τις δονήσεις δεν αναφέρθηκαν υλικές ζημιές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 August 2015 - 4:32:18 UTC