Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατέθεσε την εντολή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης
  • [02] «Συνεχείς αντιφάσεις» καταλογίζουν κυβερνητικές πηγές στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη
  • [03] Συμφωνεί στην επιλογή της Β. Θάνου, ο Στ. Θεοδωράκης - Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΠτΔ
  • [04] Ορκίζεται στις 20.00 υπηρεσιακή πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου
  • [05] Σχεδόν 50 οι πρόσφυγες που βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό στην Αυστρία
  • [06] Στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία
  • [07] Μεικτό εξεταστικό σύστημα και διπλό μηχανογραφικό για τις επόμενες Πανελλαδικές
  • [08] Αναστολή λειτουργίας της Κλινικής «Κυανούς Σταυρός»
  • [09] Με 210 ταινίες ξεκινάει στις 14/09 το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας
  • [10] Αποσπάσματα από αγαπημένες όπερες και οπερέτες στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής
  • [11] «Στο σφυρί» προσχέδιο του «A Hard Rain's A-Gonna Fall» του Μπομπ Ντίλαν
  • [12] Η Βασιλική Θάνου, πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα
  • [13] Χρ.Σταϊκούρας: Ο κ. Τσίπρας επιδίδεται, ως συνήθως, στην πρακτική της μικρής δόσης αλήθειας και της μεγάλης δόσης ψεύδους

  • [01] Κατέθεσε την εντολή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

    «Ουδείς πολιτειακός παράγων είναι υπεράνω του Συντάγματος. Όλοι υποκείμεθα στο Σύνταγμα και όλοι κρινόμαστε από την ιστορία, με βάση το Σύνταγμα. Και το Σύνταγμα εφαρμόζεται κατά το γράμμα, το πνεύμα του και κυρίως, κατά την πρακτική που έχει διαμορφωθεί γενικότερα, τηρουμένων των αναλογιών, με βάση τις περιστάσεις που διανύουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της «Λαϊκής Ενότητας» Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος του παρέδωσε τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, την οποία είχε λάβει τη Δευτέρα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον κ. Λαφαζάνη ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας που θα ακολουθήσει, θα τηρήσει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 37 παρ.3. «Θα επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς μαζί στο πλαίσιο της εφαρμογής αυτής» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διεργασιών, τις οποίες θα ακολουθήσω και το αποτέλεσμα των διεργασιών αυτών - εφόσον φθάσουμε σε εκλογές- οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν μέσα σε ένα κλίμα όπως ταιριάζει στον πολιτικό πολιτισμό της Ελλάδας, στην κρισιμότητα των περιστάσεων και ιδίως στις προσδοκίες του Ελληνικού Λαού».

    Παραδίδοντας τη διερευνητική εντολή ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε, ότι μονολότι δεν έβγαλε κυβέρνηση, η εντολή αξιοποιήθηκε, καθώς όπως σημείωσε «είδαμε τους εκπροσώπους σχεδόν όλης της κοινωνίας από την άποψη των κοινωνικών φορέων». Πρόσθεσε εξάλλου ότι αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι «πάνω απ΄όλα είναι το Σύνταγμα και ο ελληνικός λαός. Δεν είναι οι αρχηγοί πάνω από το Σύνταγμα, και ιδιαίτερα θα έλεγα, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάνω από το Σύνταγμα, πάνω από τη θέληση, τη βούληση του ελληνικού λαού και την ανάγκη για δημοκρατία και ενημέρωση, ενόψει εκλογών. Αυτό είναι πιο κρίσιμο. Και δεν αναφέρομαι σε σας. Λέγω γενικά: Οποιοσδήποτε Πρόεδρος, οποιοσδήποτε αρχηγός κόμματος δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα. Είναι κάτω από το Σύνταγμα».

    Παράλληλα, ανέφερε ότι σ΄αυτή την βάση μπορεί να υπάρξει μια ευρεία συνεννόηση, για να πάμε σε εκλογές με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό και δημοκρατικό τρόπο, για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και να πάμε σε εκλογές τηρώντας και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος.

    Ακολούθως, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι «οι μεγαλύτερες εκτροπές, αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές, γίνονται στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος και στο όνομα της Δημοκρατίας. Και εν, πάση περιπτώσει, εγώ δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες. Το Σύνταγμα γράφει για συσκέψεις αρχηγών κομμάτων. Το Σύνταγμα λέγει για φυσική συνάντηση των πολιτειακών παραγόντων. Αν ήταν να υποκατασταθούν όλα αυτά με το τηλέφωνο, νομίζω ότι θα κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος». Ο Πρόεδρος της "Λαϊκής Ενότητας" πρόσθεσε ότι «υποτιμάμε παρά πολλά πράγματα και κυρίως, την ανάγκη να μιλάνε οι άνθρωποι και οι πολιτειακοί παράγοντες μεταξύ τους. Να έχουν ζωντανή επικοινωνία».

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε : «Να είσθε βέβαιος ότι θα τηρήσω το Σύνταγμα. Σας ευχαριστώ πολύ».

    «Αυτό είναι. Θα το δούμε. Κι εγώ σας ευχαριστώ», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.

    Π. Λαφαζάνης: Εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου το νωρίτερο

    Εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου το νωρίτερο και σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, όπως ενημέρωσε σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Ο κ. Λαφαζάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταγγείλει τις επόμενες ώρες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εφόσον δεν προβεί στις δύο αυτές πρωτοβουλίες, που όπως είπε, επιτάσσει το Σύνταγμα και η Δημοκρατία.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι εντολοδόχος κανενός δεν διεκπεραιώνει αποφάσεις τρίτων έχει ένα και μόνο χρέος να προασπίζει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και κυρίως να προασπίζεται την δυνατότητα του ελληνικού λαού να εκφράζεται και να ψηφίζει ελεύθερα και ενημερωμένος», είπε ο κ. Λαφαζάνης και συνέχισε: «Είναι πρόκληση να πάμε άρον άρον σε εκλογές και να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει το Σύνταγμα για την ημερομηνία των εκλογών και επομένως αυτές δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από τις 27 του Σεπτεμβρίου. Είναι ευθύνη του Προέδρου να ανταποκριθεί σε αυτή τη δημοκρατική πρόσκληση. Θα έχει ευθύνη αν δεν το πράξει κι αν δεν το πράξει εμείς θα υποχρεωθούμε να κάνουμε δηλώσεις τις οποίες δεν θα θέλαμε να κάνουμε».

    [02] «Συνεχείς αντιφάσεις» καταλογίζουν κυβερνητικές πηγές στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη

    Κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ ότι «πολιτεύεται με κύρια εργαλεία του το απαράμιλλο προσωπικό του ύφος και τις συνεχείς αντιφάσεις», ασκούν κυβερνητικές πηγές μετά και την ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ΚΟ της ΝΔ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει κανένα νέο ξεκίνημα από τα πιο φθαρμένα και απαξιωμένα υλικά του παλιού πολιτικού συστήματος».

    Ειδικότερα, ως προς τις αντιφάσεις που εντοπίζουν και του καταλογίζουν, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης «πότε δηλώνει ότι "ο Τσίπρας κάνει εκλογές για να φύγει" και πότε ότι "ο Τσίπρας έσκαβε τον τάφο μας από τις 12 Ιουλίου"», καθώς και πως «στο ενδιάμεσο δηλώνει τη διαθεσιμότητα της ΝΔ για συμμετοχή "σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσίπρα"».

    Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ακόμη ότι ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί να είναι νέος στην αρχηγία της ΝΔ, αλλά δεν είναι καθόλου νέος στην πολιτική. Αναφέρουν ειδικότερα ότι «γνωρίζει πολύ καλά τα πεπραγμένα του κόμματός του στην κυβέρνηση, παρόλο που κάνει απελπισμένες προσπάθειες για να τα "ξεχάσει"» και τονίζουν ότι και «ο ελληνικός λαός γνωρίζει καλά τι σήμαινε η περιβόητη "ανάπτυξη" α λα ΝΔ για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και πόσο ακριβά πλήρωσε τη "σταθερότητα" της διαπλοκής και της διαφθοράς».

    «Δεν υπάρχει κανένα νέο ξεκίνημα από τα πιο φθαρμένα και απαξιωμένα υλικά του παλιού πολιτικού συστήματος», καταλήγουν οι πηγές της κυβέρνησης.

    [03] Συμφωνεί στην επιλογή της Β. Θάνου, ο Στ. Θεοδωράκης - Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΠτΔ

    Πριν από λίγη ώρα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο μετά την ολοκλήρωση και της τρίτης διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως έγινε γνωστό από πηγές του Ποταμιού.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον κ. Θεοδωράκη ότι εξέφρασαν την αντίρρησή τους να παραστούν σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών οι Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος και Δημήτρης Κουτσούμπας.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού διεμήνυσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι από τη στιγμή που αρνούνται οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, δεν έχει νόημα η σύσκεψη. Ωστόσο επεσήμανε στον κ. Παυλόπουλο ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας θα πρέπει να καταστήσει σαφές ποιοι πολιτικοί αρχηγοί αρνήθηκαν τη συμμετοχή στη σύσκεψη.

    Επίσης έγινε γνωστό ότι το Ποτάμι δεν έχει αντίρρηση να ορκιστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου. Όμως σημειώνεται ότι πιθανόν να προκύψει ζήτημα από τον ορισμό κάποιου υπηρεσιακού υπουργού.

    [04] Ορκίζεται στις 20.00 υπηρεσιακή πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου

    Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ορκίζεται απόψε στις 20.00 υπηρεσιακή πρωθυπουργός η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, προκειμένου να ηγηθεί υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αναλυτική ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο από το Προεδρικό Μέγαρο και στην οποία αναφέρεται επίσης ότι η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει αύριο Παρασκευή σε ώρα που θα καθοριστεί κατόπιν συνεννόησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με την νέα Πρωθυπουργό.

    Στην ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου περιγράφεται όλο το χρονικό των διερευνητικών εντολών για την συγκρότηση κυβέρνησης, καθώς και ο κύκλος των τηλεφωνικών επαφών που είχε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου αναφέρει:

    «Μετά το πέρας της διαδικασίας των κατά το Σύνταγμα διερευνητικών εντολών -η πρώτη παρασχέθηκε στον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξη Τσίπρα, την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015, αμέσως μετά την παραίτησή του και επιστράφηκε επίσης αμέσως, και με δημόσια δήλωσή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η δεύτερη παρασχέθηκε στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015 και αξιοποιήθηκε πλήρως και η τρίτη στον Πρόεδρο της «Λαϊκής Ενότητας» κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, την Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015 και επίσης αξιοποιήθηκε πλήρως- οι οποίες δεν τελεσφόρησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος προχώρησε, κατά δέσμια αρμοδιότητα, στην διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά τις οποίες: «? ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών ?».

    Προς τούτο, από τις 14:45 της Πέμπτης 27ης Αυγούστου 2015, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διαδοχικώς τηλεφωνική επικοινωνία -όπως άλλωστε ισχύει κατά την κοινοβουλευτική μας πρακτική προκειμένου περί σύγκλησης σύσκεψης των Αρχηγών των Πολιτικών Κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- με όλους τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, κατά την κοινοβουλευτική τους δύναμη, στους οποίους πρότεινε την εντός της ημέρας σύγκληση σύσκεψης, υπό την προεδρία του, προκειμένου να γίνει ύστατη προσπάθεια σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής ή, εφόσον τούτο δεν καταστεί δυνατόν, προσπάθεια σχηματισμού Κυβέρνησης από όλα τα Πολιτικά Κόμματα της Βουλής για την διενέργεια εκλογών.

    Κατά τις ως άνω τηλεφωνικές επικοινωνίες ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως είχε ήδη καταστήσει σαφές και με τις δηλώσεις του κατά την ημέρα της υποβολής της παραίτησής του (20.8.2015), η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται, κατά συνέπεια, να προσέλθει σ' αυτήν. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη. Ο Πρόεδρος της «Λαϊκής Ενότητας» κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη. Ο Γενικός Γραμματέας του «Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή» κ. Νικόλαος Μιχαλολιάκος απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ' αυτήν. Ο επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι» κ. Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη. Ο Γενικός Γραμματέας του «Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» κ. Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως και δημοσίως είχε καταστήσει σαφές επανειλημμένως, η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ' αυτήν. Ο Πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Παναγιώτης Καμμένος απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως και δημοσίως είχε καταστήσει σαφές επανειλημμένως, η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ' αυτήν. Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος» κα Φώφη Γεννηματά απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη.

    Κατ' ακολουθία της υπό τις ανωτέρω συνθήκες άρνησης του Πρωθυπουργού και Προέδρου του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξη Τσίπρα, του Γενικού Γραμματέα του «Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή» κ. Νικολάου Μιχαλολιάκου, του Γενικού Γραμματέα του «Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» κ. Δημήτρη Κουτσούμπα και του Προέδρου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Παναγιώτη Καμμένου να δεχθούν την σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να προσέλθουν στην σύσκεψη αυτή, η σύγκλησή της, κατά το γράμμα και το πνεύμα των προμνημονευόμενων διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος και την, ως σήμερα, διαμορφωμένη κοινοβουλευτική πρακτική, κατέστη άνευ αντικειμένου και απέτυχε, και ως προς τις δύο εκδοχές της, όπως περιγράφηκαν προηγουμένως.

    Κατά τούτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται, κατά δέσμια αρμοδιότητα, να προχωρήσει αμέσως στην διαδικασία εφαρμογής των λοιπών διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά τις οποίες: «?και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές».

    Με δεδομένο το γεγονός ότι, μετά την λήξη της θητείας των Προέδρων των ως άνω τριών Ανώτατων Δικαστηρίων, μόνον η θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου έχει πληρωθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά δέσμια αρμοδιότητα, υποχρεούται ν' αναθέσει την εντολή, για τον σχηματισμό Κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής προκειμένου να διενεργήσει εκλογές, στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κα Βασιλική Θάνου. Τούτο ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς την κα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, της οποίας η ορκωμοσία ως Πρωθυπουργού θα γίνει σήμερα Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015 και ώρα 20:00. Ενώ η ορκωμοσία της υπ' αυτήν Κυβέρνησης θα γίνει την Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015, σε ώρα που θα καθορισθεί ύστερα από συνεννόηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της νέας Πρωθυπουργού».

    [05] Σχεδόν 50 οι πρόσφυγες που βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό στην Αυστρία

    Δεκάδες μετανάστες βρέθηκαν σήμερα νεκροί μέσα σε σταθμευμένο φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο ενός κρατιδίου στην ανατολική Αυστρία, που συνορεύει με την Ουγγαρία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Το φορτηγό, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν σχεδόν 50 πτώματα, βρισκόταν σε έναν χώρο στάθμευσης στο συνοριακό κρατίδιο Μπούργκενλαντ (ανατολική Αυστρία), διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χανς Πέτερ Ντοσκόζιλ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

    "Αυτό το δράμα μάς επηρεάζει όλους", δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός, προσθέτοντας πως "οι διακινητές ανθρώπων είναι εγκληματίες".

    Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς πέθαναν οι μετανάστες ή πότε.

    Το κρατίδιο του Μπούργκενλαντ συνορεύει με την Ουγγαρία, η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου εισροή μεταναστών.

    Την ίδια ώρα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συμμετέχει με τους ηγετές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε μια σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στη Βιένη, στην ημερήσια διάταξη της οποίας κυριαρχεί η μεταναστευτική κρίση.

    Σε δηλώσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποίησε πως η χώρα του ενδέχεται να υιοθετήσει πιο σκληράμέτρα κατά των μεταναστών, μεταξύ των οποίων "πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα", αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορέσει να καταλήξει σε μια ενιαία απόκριση (στο πρόβλημα).

    [06] Στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

    Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία για τους μαθητές. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης, αν και εξετάστηκε το ενδεχόμενο να γινόταν η έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου (Δευτέρα), δεν κατέστη, ωστόσο, εφικτό, καθώς οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο είναι αρκετά χρονοβόρες, οπότε η ιδέα απορρίφθηκε.

    Εξάλλου, είχε γίνει πρόταση στο υπουργείο να γίνει η έναρξη της σχολικής χρονιάς μετά τις εκλογές, αλλά και αυτή απορρίφθηκε, καθώς δεν θα μπορούσε να συμπληρωθεί μέχρι τέλος Μαΐου το διδακτικό έτος και, πρακτικά, θα σήμαινε τη μεταφορά του κλεισίματος των σχολείων τον Ιούνιο και την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων τον Ιούλιο.

    Τέλος, όσον αφορά τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών, σύμφωνα με το υπουργείο, υπηρεσιακά οι διαδικασίες είναι στο τελευταίο στάδιο, ενώ οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών έχουν προχωρήσει.

    [07] Μεικτό εξεταστικό σύστημα και διπλό μηχανογραφικό για τις επόμενες Πανελλαδικές

    Μεικτό θα είναι το εξεταστικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων του ερχόμενου εκπαιδευτικού έτους, καθώς εκτός από τους μαθητές που θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες την Γ' λυκείου και θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές θα έχουν και όσοι υποψήφιοι δεν εισήχθησαν φέτος σε κάποια σχολή ή τη σχολή που επιθυμούσαν.

    Χαρακτηριστικά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε: «Όσα παιδιά δεν πέτυχαν ή θέλουν να ξαναπροσπαθήσουν του χρόνου, θα έχουν τη δυνατότητα».

    Ειδικότερα, όσοι από τους υποψηφίους που έδωσαν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις επιθυμούν να δώσουν και του χρόνου, έχουν την επιλογή να εξεταστούν είτε με το παλιό εξεταστικό σύστημα που ίσχυε μέχρι φέτος, δίνοντας έξι (6) μαθήματα, είτε να εξεταστούν με το νέο σύστημα που θα ισχύσει από τη φετινή σχολική περίοδο, δίνοντας τέσσερα (4) μαθήματα. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα να κρατήσουν τη φετινή τους βαθμολογία και να συμμετέχουν με το 10%, συμπληρώνοντας μόνο το μηχανογραφικό τους του χρόνου.

    [08] Αναστολή λειτουργίας της Κλινικής «Κυανούς Σταυρός»

    Σε αναστολή λειτουργίας για έξι μήνες της Κλινικής «Κυανούς Σταυρός», προχώρησε η Διοίκηση λόγω οικονομικών προβλημάτων, ανεβάζοντας σε τρεις τον αριθμό των κλινικών σε αναστολή και οδηγώντας στην έξοδο 150 περίπου εργαζομένους στους οποίους οφείλονται 3 εκατ. ευρώ περίπου.

    Σύμφωνα με την Διοίκηση της Κλινικής, η αδυναμία πληρωμής υπαλλήλων, προμηθευτών και λοιπών υποχρεώσεων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πολύχρονες οφειλές του Δημοσίου προς την Κλινική που ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ και στην πολιτική που ακολουθείται με το clawback (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών λόγω υπέρβασης δαπάνης) και rebate (υποχρεωτική έκπτωση).

    Οπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόκειται για την τρίτη Κλινική μέσα στο 2015 που αναστέλλει τη λειτουργία της, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο 50 - 60 κλινικές βρίσκονται στο «κόκκινο».

    [09] Με 210 ταινίες ξεκινάει στις 14/09 το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

    Κρίση, Ευρώπη, ρατσισμός, εξωτερική και εσωτερική μετανάστευση, έρωτας, ανεργία, χιούμορ, ανατροπές και κυρίως νεανική σκηνοθετική ματιά φέρνει μαζί του το 38ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 19 Σεπτεμβρίου στη Δράμα.

    Με διακόσιες δέκα ταινίες σε όλα τα προγράμματά του, στα οποία προστίθεται από εφέτος το 1ο Βαλκανικό Πανόραμα «μια νέα μόνιμη ενότητα του Φεστιβάλ», ο θεσμός συμπληρώνει 21 χρόνια από τη θέσπιση του διεθνούς του τμήματος, ενώ φέτος έχει κι έναν ισχυρό σύμμαχο και υποστηρικτή: τη Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci, που θα απονείμει το δικό της βραβείο.

    Με ενισχυμένο λοιπόν κι όχι συρρικνωμένο διεθνή χαρακτήρα, το Φεστιβάλ των «μικρομηκάδων» συνεχίζει την πορεία του. Κι όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Αντώνης Παπαδόπουλος, «το φεστιβάλ το κάνουμε γι' αυτό το ανέσπερο φως που λάμπει στα μάτια των νέων κινηματογραφιστών, των νέων σκηνοθετών και των συνεργατών τους, που θα γίνουν κάποια στιγμή, εάν δεν είναι ήδη, τα μάτια, τα αυτιά και η ψυχή της ελληνικής κοινωνίας, που θα καταγράψουν τα μελλοντικά όνειρά της, οδηγώντας την στην έξοδο του τούνελ».

    Τα βραβεία του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος θα διεκδικήσουν 41 επιλεγμένες ταινίες από τις 168 που υποβλήθηκαν. Οι φετινές «μικρές» του διαγωνιστικού είναι κυρίως ανεξάρτητες παραγωγές. Ανάμεσά τους τέσσερα ντοκιμαντέρ και ισάριθμα animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν.

    [10] Αποσπάσματα από αγαπημένες όπερες και οπερέτες στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής

    Με λυρική και ανάλαφρη διάθεση αρχίζει ο Σεπτέμβριος στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που προσκαλεί το κοινό ν' αφεθεί στη μαγεία της κλασικής μουσικής καθισμένο στο γρασίδι με φόντο τα μακρινά φώτα της πόλης. Τις φθινοπωρινές συναυλίες εγκαινιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), η οποία θα παρουσιάσει στις 2 Σεπτεμβρίου (ώρα 20:30 ) αποσπάσματα από αγαπημένες όπερες και οπερέτες των Βέμπερ, Πουτσίνι, Ντονιτσέττι, Γιόχαν Στράους (υιού), καθώς και από οπερέτες των Χατζηαποστόλου και Σακελλαρίδη. Την ΚΟΑ διευθύνει ο διακεκριμένος Ολλανδός μαέστρος Γιαν Βερμάνινχ. Τα φωνητικά μέρη αποδίδουν η Γερμανίδα υψίφωνος Κάρεν Λάιμπερ και ο τενόρος και σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιάννης Χριστόπουλος.

    Προπώληση εισιτηρίων: 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο: 12 ευρώ.

    [11] «Στο σφυρί» προσχέδιο του «A Hard Rain's A-Gonna Fall» του Μπομπ Ντίλαν

    Ένα πρωτότυπο προσχέδιο των στίχων του Μπομπ Ντίλαν για το τραγούδι του «A Hard Rain's A-Gonna Fall», δημοπρατεί ο οίκος Σόθμπις στο Λονδίνο στις 29 Σεπτεμβρίου (εκτίμηση πώλησης 150.000-200.000 λίρες).

    «Τα σβησίματα και οι αναθεωρήσεις προσφέρουν μια μοναδική εικόνα της δημιουργικής διαδικασίας πίσω από ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του κόσμου, δεδομένου ότι αρχίζει να παίρνει την τελική του μορφή» αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου του οίκου Σόθμπις.

    Όσο γι' αυτό που προμηνύει το τραγούδι διαμαρτυρίας «Hard Rain 's A-Gonna Fall», ο Ντίλαν έχει δώσει κατά καιρούς ο ίδιος ασυμβίβαστες απαντήσεις. Έχει υποστηρίξει (και επίσης αρνηθεί) ότι γράφτηκε ως απάντηση στην κρίση της Κούβας, αλλά έχει από καιρό σημειωθεί ότι για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο Κάρνεγκι Χολ, στις 22 Σεπτεμβρίου 1962, μερικές εβδομάδες πριν ξεσπάσει «η κρίση των πυραύλων» στην Κούβα. Το προσχέδιο των στίχων του τραγουδιού -γραμμένοι σε γραφομηχανή-, προηγείται της παρουσίασης στο Carnegie Hall και «δείχνει μια για πάντα ότι η δομή και το θέμα είχαν ολοκληρωθεί πριν την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου».

    [12] Η Βασιλική Θάνου, πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα

    Στις 20:00 θα ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου και θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα ορκιστεί αύριο, Παρασκευή.

    Μετά το πέρας τηςδιαδικασίας των διερευνητικών εντολών ο ΠτΔ επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια τελευταία απόπειρα εξεύρεσης λύσης οικουμενικής κυβέρνησης.

    Ο ΠτΔ ακολούθησε τη διαδικασία που προβλέπει τοάρθρο 37 του Συντάγματος: εφόσον επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, υπηρεσιακός πρωθυπουργός ορίζεται ένας εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, είτε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είτε του ΣτΕ, είτε του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Η Βασιλική Θάνου είναι η μόνη εκλεγμένη πρόεδρος, σε αυτή τη χρονική φάση και άρα η μόνη ανώτατη δικαστικός που με βάση το Σύνταγμα μπορεί να γίνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Τούτων δοθέντων, η κ. Θάνου αναμένεται απόψε να κληθεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να της ανατεθεί ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η Βασιλική Θάνου θα ορκιστεί σήμερα υπηρεσιακή πρωθυπουργός, και αύριο Παρασκευή θα γίνει η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

    Ποια είναι όμως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας; Η Βασιλική Θάνου θα έχει από σήμερα καταγράψει τρεις πρωτιές στην μέχρι τώρα σταδιοδρομία της. Θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και η πρώτη πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου με μακρά συνδικαλιστική πορεία. Ως δε 42η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού.

    [13] Χρ.Σταϊκούρας: Ο κ. Τσίπρας επιδίδεται, ως συνήθως, στην πρακτική της μικρής δόσης αλήθειας και της μεγάλης δόσης ψεύδους

    Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας. «Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός και πρόεδρος του υπολοίπου εκ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρας, με τη χθεσινή τηλεοπτική εμφάνισή του, προσέθεσε ένα ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα των οβιδιακών μεταμορφώσεων, της αυθαίρετης ερμηνείας της πραγματικότητας και των θολών υποσχέσεων. Όμως οι πολίτες έχουν κατανοήσει το παίγνιο», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

    Επιπλέον ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν λέει την αλήθεια όταν υποστηρίζει ότι η μείωση των δημοσιονομικών στόχων θα οδηγήσει στην αποφυγή 20 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρων τα προσεχή χρόνια.

    «Η αλήθεια είναι ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι εξαρτώνται από την κατάσταση και τη δυναμική της οικονομίας, ενώ το ζητούμενο είναι το ύψος των δημοσιονομικών στόχων σε συνδυασμό με το ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για να υλοποιηθούν οι στόχοι. Δυστυχώς, επί ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση και η δημόσια οικονομία στα πρωτογενή ελλείμματα», εξήγησε ο βουλευτής της ΝΔ ο οποίος αμφισβήτησε και την εκτίμηση του κ. Τσίπρα ότι μετά από τρεις αξιολογήσεις, μέχρι το καλοκαίρι του 2016, η χώρα θα βγει από το μνημόνιο.

    «Συνεπώς, είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας επιδίδεται, ως συνήθως, στην πρακτική της μικρής δόσης αλήθειας και της μεγάλης δόσης ψεύδους, προσδοκώντας ότι για μια ακόμη φορά θα παρασύρει τους πολίτες. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες θα αποκλείσουν πλέον από την πολιτική ζωή το «διαζύγιο με την πλήρη αλήθεια», συμπλήρωσε ο συντονιστής οικονομικών της ΝΔ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 August 2015 - 14:32:15 UTC