Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ναυαγεί η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με το ΚΙΔΗΣΟ
  • [02] Η ΔΕΗ επιβραβεύει τους συνεπείς καταναλωτές
  • [03] Τι ισχύει για τις συντάξεις
  • [04] Κολομβία και Βενεζουέλα ανακαλούν πρεσβευτές λόγω της κρίσης στα σύνορά τους
  • [05] Τα πυρηνικά όπλα «έφεραν» τη συμφωνία στην κορεατική χερσόνησο εκτιμά ο ο Κιμ Γιονγκ Ουν
  • [06] Οκτώ νεκροί στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας σε νέα βίαια επεισόδια
  • [07] Ασύλληπτη τραγωδία με 50 νεκρούς πρόσφυγες μέσα σε φορτηγό στην Αυστρία
  • [08] Όταν η λογοτεχνία συναντά τον κινηματογράφο

  • [01] Ναυαγεί η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με το ΚΙΔΗΣΟ

    Την απαίτηση να διαλυθεί το ΚΙΔΗΣΟ και να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος, υποστηρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου ότι τού ζήτησε η Φώφη Γεννηματά σε επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως απάντηση στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη ότι «θα έπρεπε να προχωρήσει σε υπερβατική κίνηση για να κλείσει το ρήγμα που προκάλεσε με την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου προσθέτει: «Με χαρά ακούσαμε να ανακοινώνεις την Κυριακή 23 Αυγούστου, ότι συμμερίζεσαι τις ίδιες απόψεις και βρίσκεις αναγκαία τη συμπόρευση κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του προοδευτικού χώρου. Η έναρξη διαλόγου δημιούργησε εύλογες προσδοκίες σε ένα ευδιάκριτο τμήμα των πολιτών. Διαπιστώσαμε, δυστυχώς, από την επόμενη ημέρα ότι σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν δημοσίως εναντίον της θετικής αυτής στάσης. Στις μεταξύ μας επικοινωνίες διαπίστωσα ότι τους ίδιους όρους για τη διάλυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τον δικό μου αποκλεισμό, έθεσες και εσύ προσωπικά προκειμένου να συνεχιστεί το εγχείρημα. Είναι προφανές ότι τέτοια προαπαιτούμενα δεν βοηθούν στην επιτυχία του διαλόγου, την στιγμή μάλιστα, που σε αυτόν συμμετέχουν και άλλα κόμματα τα οποία δεν θα έπρεπε να τα αγνοούν».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου καταλήγει στην επιστολή του προς τη Φώφη Γεννηματά ότι την τελική απόφαση του Κινήματος μας δεν θα λάβει ο ίδιος, αλλά η Συνδιάσκεψη του ΚΙΔΗΣΟ που συνέρχεται το Σάββατο 29 Αυγούστου.

    [02] Η ΔΕΗ επιβραβεύει τους συνεπείς καταναλωτές

    «Μπόνους» το διπλάσιο του παγίου για το ηλεκτρικό ρεύμα του 2016, παρέχει η ΔΕΗ στους συνεπείς οικιακούς καταναλωτές του 2015.

    Αυτό προβλέπει η νέα τιμολογιακή πολιτική που εγκρίθηκε σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο, υιοθετούνται νέα φθηνότερα τιμολόγια για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, αλλά και για μεγάλες επιχειρήσεις όπως τράπεζες, σούπερ μάρκετ κλπ.

    Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ αποφάσισε ότι θα επιστρέψει στους συνεπείς οικιακούς πελάτες το διπλάσιο της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό για το έτος 2016, δηλαδή σε όσους έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του έτους 2015. Με αυτόν τον τρόπο η επιχείρηση επιστρέφει περίπου 30.000.000 ευρώ στους συνεπείς καταναλωτές της.

    Δηλαδή για μονοφασική παροχή ρεύματος το όφελος είναι 9,12 ευρώ, για μονοφασική παροχή ρεύματος με νυκτερινό τιμολόγιο το όφελος είναι 21,12 ευρώ, για τριφασική παροχή ρεύματος (απλή) το όφελος είναι 28,8 ευρώ και για τριφασική παροχή ρεύματος που διαθέτει και νυκτερινό τιμολόγιο, το όφελος είναι 40,8 ευρώ.

    [03] Τι ισχύει για τις συντάξεις

    Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ θα επιφέρει η αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων η οποία είναι 6% από 4% στις κύριες συντάξεις και 6% από 0% στις επικουρικές συντάξεις.

    Το μέτρο που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην πληρωμή των συντάξεων Σεπτεμβρίου (για Ιούλιο και Αύγουστο θα εφαρμοστεί αναδρομικά σε τρεις ισόποσες δόσεις, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο), δεν σχετίζεται με τις οριζόντιες περικοπές που είχαν επιβληθεί παλαιότερα και έχουν κριθεί προσφάτως αντισυνταγματικές.

    Τα ποσά είναι ανταποδοτικά καθώς θα πηγαίνουν στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και στις παροχές υγείας και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό ή στο χρέος.Η μείωση της κατώτατης σύνταξης (από 486 σε 392,7) είναι συνέπεια της σύνδεσης με τον κατώτατο μισθό που προέβλεπε ο νόμος 3863/2010. Έχει εφαρμογή σε όσους βγουν σε σύνταξη μετά την Πρωτοχρονιά του 2015 και εφαρμόζεται αναλογικά μόνο για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπολογίζονται με την παλιά κατώτατη σύνταξη

    Η μείωση ισχύει από τον Ιούλιο του 2015 και ισοδυναμεί με μείωση της καθαρής σύνταξης κατά 2% για τους περίπου 1 εκ. χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν μόνο κύρια σύνταξη (δηλαδή κάποιος που λαμβάνει σύνταξη 600 ευρώ θα επιβαρυνθεί με 12 ευρώ) και άλλο 6% επί του ποσού της επικουρικής, για όσους παίρνουν επικουρική (δηλαδή κάποιος που παίρνει 600 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική θα επιβαρυνθεί με 24 ευρώ).

    Το μέτρο ψηφίστηκε με τον νόμο 4334 της 16 Ιουλίου και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση να αποτρέπει την άμεση μείωση του ΕΚΑΣ που περιλάμβανε το μέιλ Χαρδούβελη.

    [04] Κολομβία και Βενεζουέλα ανακαλούν πρεσβευτές λόγω της κρίσης στα σύνορά τους

    Οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Κολομβίας ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν η καθεμιά τον πρεσβευτή της στην πρωτεύουσα της άλλης χώρας, εν μέσω της διπλωματικής κρίσης εξαιτίας της απόφασης του Καράκας να κλείσουν δύο συνοριακές διελεύσεις στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο και να απελαθούν από το έδαφος της Βενεζουέλας χίλιοι και πλέον Κολομβιανοί.

    Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διέταξε να μείνουν κλειστές οι διελεύσεις για 60 ημέρες την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από μια ανταλλαγή πυρών μεταξύ λαθρεμπόρων και στρατιωτικών, κατά την οποία τραυματίστηκαν τρεις στρατιώτες κι ένας πολίτης. Κατόπιν έδωσε εντολή οι διελεύσεις να παραμείνουν κλειστές επ' αόριστον, ενώ τόνισε πως οι απελάσεις εντάσσονται σε μια προσπάθεια πάταξης παραστρατιωτικών συμμοριών.

    «Τάσσομαι υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας και θα συνεχίσω να το κάνω, αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω στη Βενεζουέλα να μεταχειρίζεται την Κολομβία και τους Κολομβιανούς κατ' αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος στην Μπογοτά.

    «Οι οικογένειες αυτές δεν είναι παραστρατιωτικοί, είναι φτωχές οικογένειες. Και τις πέταξαν έξω, όπως μου είπαν, σαν σκυλιά», πρόσθεσε.

    Ο Σάντος έδωσε εντολή στην ΥΠΕΞ της Κολομβίας Μαρία Άνχελα Ολγκίν να ζητήσει τη «σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών» της UNASUR (της Ένωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής) ώστε να «πούμε στον κόσμο (...) τι έχει συμβεί, διότι αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», όπως είπε.

    Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Σάντος ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της χώρας του στο Καράκας, η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες ανέφερε σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter πως ο πρόεδρος Μαδούρο έδωσε εντολή να ανακληθεί ο πρεσβευτής της χώρας στην Μπογοτά.

    Περίπου 1.100 Κολομβιανοί που ζουν στη Βενεζουέλα απελάθηκαν μετά το κλείσιμο των συνόρων και ο Σάντος είπε ότι περίπου 5.000 ως 6.000 ακόμη έφυγαν οικειοθελώς.

    Πολλοί από τους ανθρώπους που απελάθηκαν κατήγγειλαν ότι τα σπίτια τους καταστράφηκαν. Εκατοντάδες πέρασαν έναν ποταμό

    [05] Τα πυρηνικά όπλα «έφεραν» τη συμφωνία στην κορεατική χερσόνησο εκτιμά ο ο Κιμ Γιονγκ Ουν

    Οβορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα και όχι η διαπραγμάτευση επέτρεψαν την επίτευξη "ιστορικής" συμφωνίας με την Σεούλ για τον τερματισμό της στρατιωτικής έντασης μεταξύ των δυο χωρών, ωστόσο, τόνισε ότι η συμφωνία συνιστά "καθοριστική ιστορική ευκαιρία" που μπορεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις.

    Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν που προήδρευσε ενός συμβουλίου της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής εξήγησε ότι στον βορρά οφείλεται η επίτευξη της συμφωνίας αυτής, η οποία και επανέφερε τα δύο αντίπαλα κράτη στο δρόμο της συμφιλίωσης και της εμπιστοσύνης, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο KCNA.

    Η Σεούλ σταμάτησε τη λειτουργία των μεγαφώνων που μετέδιδαν μηνύματα προπαγάνδας στα σύνορα, η Πιονγκγιάνγκ εξέφρασε τη λύπη της για την έκρηξη των ναρκών κατά προσωπικού που προκάλεσε τον ακρωτηριασμό δύο νοτιοκορεατών στρατιωτών στις αρχές Αυγούστου.

    Η συμφωνία που επιτεύχθηκε έπειτα από διαπραγμάτευση στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ, όπου είχε υπογραφεί η συμφωνία εκεχειρίας του πολέμου της Κορέας (1950-1953), επέτρεψε την αποκλιμάκωση ενώ οι δύο χώρες έδειχναν να βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου και δεσμεύει Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ να αρχίσουν διάλογο.

    Ωστόσο ο Κιμ Γιονγκ-Ουν υπογράμμισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα συζητά τρόπους για τον τερματισμό του εξοπλιστικού πυρηνικού της προγράμματος, το οποίο είναι +οπωσδήποτε βασικός παράγοντας ειρήνης, όπως τόνισε. Η συμφωνία στο Πανμουντζόμ "σε καμιά περίπτωση δεν επιτεύχθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά χάρη στην τεράστια στρατιωτική μας δύναμη και την πυρηνική αμυντική μας δύναμη αποτροπής. Πρώτη μας προτεραιότητα" είναι η συνέχιση των προσπαθειών για την ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ-Ουν.

    [06] Οκτώ νεκροί στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας σε νέα βίαια επεισόδια

    Επτά Ουκρανοί στρατιώτες και μια άμαχη σκοτώθηκαν στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας από την Τετάρτη ως χθες Πέμπτη, ενώ ρωσικά μαχητικά πέταξαν κατά μήκος των συνόρων Ουκρανίας-Ρωσίας.

    Οι βαρύτερες απώλειες καταγράφηκαν κοντά στη Μαρίνκα, 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ντονέτσκ, προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών, και στη Μαριούπολη, την τελευταία μεγάλη πόλη στην εμπόλεμη ζώνη υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική θάλασσα.

    Εξάλλου μια άμαχη σκοτώθηκε από πυρά «ενός Ουκρανού ελεύθερου σκοπευτή» στα εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές, όπως ανέφεραν σε έναν ιστότοπό τους, χωρίς να διευκρινίσουν πού ακριβώς σημειώθηκε το συμβάν.

    [07] Ασύλληπτη τραγωδία με 50 νεκρούς πρόσφυγες μέσα σε φορτηγό στην Αυστρία

    Δεκάδες μετανάστες βρέθηκαν νεκροί μέσα σε σταθμευμένο φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο ενός κρατιδίου στην ανατολική Αυστρία, που συνορεύει με την Ουγγαρία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Το φορτηγό, στο εσωτερικό του οποίου ήταν σχεδόν 50 πτώματα, βρισκόταν σε έναν χώρο στάθμευσης στο συνοριακό κρατίδιο Μπούργκενλαντ της ανατολικής Αυστρίας, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χανς Πέτερ Ντοσκόζιλ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

    «Αυτό το δράμα μάς επηρεάζει όλους», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός, προσθέτοντας πως «οι διακινητές ανθρώπων είναι εγκληματίες».

    Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς πέθαναν οι μετανάστες ή πότε.

    Το κρατίδιο του Μπούργκενλαντ συνορεύει με την Ουγγαρία, η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου εισροή μεταναστών.

    [08] Όταν η λογοτεχνία συναντά τον κινηματογράφο

    Δύο ταινίες προερχόμενες από τη λογοτεχνία προβάλονται αυτές τις μέρες στις ελληνικές αίθουσες: η «Γαλλική Σουίτα» (2014) του Σαούλ Ντιμπ, βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ της Ιρέν Νεμιρόβσκι (ένας απαγορευμένος έρωτας στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), και το σπάνιας ομορφιάς επικό «Ραν» (1985) του Ακίρα Κουροσάβα, μια διασκευή του «Βασιλιά Λιρ» του Σαίξπηρ.

    Πολλά έχουν ειπωθεί για τη σχέση λογοτεχνίας και κινηματογράφου, αλλά το διαχρονικό ερώτημα δεν έχει ακόμη απαντηθεί: μπορεί ένα σημαντικό μυθιστόρημα, κατοχυρωμένο στη συνείδηση των αναγνωστών και των κριτικών (της εποχής του ή και νεώτερων εποχών), να γίνει μια εξίσου καλή κινηματογραφική ταινία ή μήπως η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη συνεπάγεται μοιραίως και τη λογοτεχνική του απαξίωση;

    Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί ποικίλλουν, αξίζει, όμως, τον κόπο να θυμηθούμε κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις (κατά τα άλλα ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος) όπου ο κινηματογράφος όχι μόνο δεν πρόδωσε τη λογοτεχνία, αλλά, αντίθετα, τη βοήθησε να περάσει σε ένα κοινό το οποίο υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα μπορούσε ποτέ να συναντηθεί μαζί της.

    Πρώτο δείγμα, τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» (1939) του Γουίλιαμ Γουάιλερ, από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ, όπου μια παθιασμένη ερωτική σχέση θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή, με τη σχέση ανάμεσα στους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες να αποκτά κάθε τόσο και μεγαλύτερη ένταση.

    Σε τρομακτική ένταση θα ζήσουν οι πρωταγωνιστές και στην «Ψυχώ» (1960) του Αλφρεντ Χίτσκοκ (από το βιβλίο του Ρόμπερτ Μπλοχ), ενώ σε διαφορετικό μήκος κύματος θα κινηθεί η «Οδύσσεια του διαστήματος» (1968) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (από το βιβλίο του Αρθουρ Κλαρκ), όπου η περιπλάνηση στο σύμπαν θα ταυτιστεί με την περιπλάνηση στο σκοτεινό τοπίο της ατομικής ψυχής.

    Η λογοτεχνία, όμως, είναι κοντά στο θέατρο και από αυτή την άποψη δεν γίνεται να ξεχάσουμε τα «Μηχανικά πιάνα» (1977) του Νικίτα Μιχάλκοφ, που βασισμένα στο θεατρικό έργο του Αντον Τσέχοφ «Πλατόνοφ» θα απεικονίσουν τη διαφθορά της ρωσικής αστικής τάξης στο τέλος του 19ου αιώνα.

    Και από τη Ρωσία στην Αμερική: την τελευταία ημέρα της ζωής του βρετανού προξένου (ενός τραγικού μέθυσου) στο Μεξικό της δεκαετίας του 1940 θα ξετυλίξει στην ταινία του «Κάτω από το ηφαίστειο» (1984), από το βιβλίο του Μάλκομ Λόουρι, ο Τζον Χιούστον.

    Τέλος, ένα σύγχρονο γουέστερν, που αναφέρεται στη βία, στον χρόνο και στον θάνατο, είναι η ταινία των αδελφών Κοέν «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» (2007), από το μυθιστόρημα του Κόρμακ Μακάρθι.

    Από τις ελληνικές ταινίες που βασίστηκαν σε μυθιστορήματα δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την «Καγκελόπορτα» (1978) του Δημήτρη Μακρή, από το βιβλίο του Αντρέα Φραγκιά, όπου ένα συγκλονιστικό χρονικό του εγκλεισμού των εξορίστων της Μακρονήσου, και την πρόσφατη «Μικρά Αγγλία» (2013) του Παντελή Βούλγαρη, από το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, όπου η αφήγηση θα κάνει λόγο για τη δύσκολη καθημερινότητα των γυναικών, αλλά και των ναυτικών οικογενειών της Ανδρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 August 2015 - 6:32:16 UTC