Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατά των μονοκομματικών κυβερνήσεων τάχθηκε ο Ευ. Μεϊμαράκης
  • [02] Κ. Ήσυχος: Αναξιόπιστες οι πρώτες δημοσκοπήσεις
  • [03] Η Ν. Βαλαβάνη με τη «Λαϊκή Ενότητα» του Π. Λαφαζάνη
  • [04] «Η προετοιμασία στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί με την υπηρεσιακή κυβέρνηση»
  • [05] «Οι ευρωπαίοι ηγέτες έτοιμοι να συζητήσουν την προσφυγική κρίση»
  • [06] Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, σύγκληση νέας Βουλής την 1η Οκτωβρίου

  • [01] Κατά των μονοκομματικών κυβερνήσεων τάχθηκε ο Ευ. Μεϊμαράκης

    Κατά των μονοκομματικών κυβερνήσεων τάχθηκε σε δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Βοιωτία και στην Εύβοια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «πέρασαν οι εποχές που μονοκομματικές κυβερνήσεις και"σωτήρες" έδιναν από μόνοι τους λύσεις στα προβλήματα».

    Ο κ. Μεϊμαράκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Δημάρχους Θήβας, Αλιάρτου και Ορχομενού, καθώς και με τη Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου Βοιωτίας.

    Αμέσως μετά δήλωσε: «Ευρισκόμενος στη Βοιωτία, ξεκίνησα τις επισκέψεις μου από την Αυτοδιοίκηση και το Επιμελητήριο. Ακριβώς, γιατί ήθελα να εκπέμψω ένα μήνυμα, ότι πρέπει όλοι να συνεργαζόμαστε θεσμικά, για να βρίσκουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Πέρασαν οι εποχές που μονοκομματικές κυβερνήσεις και που ?σωτήρες? μπορεί να έδιναν από μόνοι τους λύσεις. Απαιτείται από τη συνθετότητα των προβλημάτων, η οποία υπάρχει, την πολυπλοκότητα, να μπορούμε να συζητάμε οι πολιτικές δυνάμεις, να συνεννοούμεθα, να έχουμε την απαραίτητη συναίνεση και μετριοπάθεια για να βρίσκουμε τις λύσεις».

    Ο κ. Μεϊμαράκης διαβεβαίωσε ότι η Νέα Δημοκρατία, ιδιαίτερα σε αυτή την προεκλογική περίοδο, δεν θα πλειοδοτήσει σε υποσχέσεις, δεν θα δεσμευτεί για λύσεις, οι οποίες - όπως οι πολίτες γνωρίζουν - δεν μπορεί να υλοποιηθούν και κατέληξε: «η ΝΔ δεσμεύεται, όμως, ότι θα συνεργαστεί με όλους τους δημοκράτες, που έχουν άποψη, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν, ανεξαρτήτως τι πιστεύουν, για να βρούμε τις λύσεις. Και οι πολίτες να αποκτήσουν και πάλι την εμπιστοσύνη τους συνολικά στο πολιτικό σύστημα».

    [02] Κ. Ήσυχος: Αναξιόπιστες οι πρώτες δημοσκοπήσεις

    Στην αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των πρώτων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν, προχώρησε σήμερα με δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της «Λαϊκής Ενότητας», Κώστας Ήσυχος.

    «Σε μία εκλογική διαδικασία «fast-track» οι δημοσκοπήσεις, ορισμένες από αυτές απολύτως αναξιόπιστες, χρησιμοποιούνται από την εκάστοτε εξουσία και την διαπλοκή στη χώρα ως ένα εργαλείο παρέμβασης και διαστρέβλωσης στη συνείδηση των πολιτών» αναφέρει ο εκπρόσωπος του κόμματος και προσθέτει:

    «Όπως περίτρανα έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη , με το "όχι", οι εταιρείες δημοσκοπήσεων με ελάχιστες εξαιρέσεις αποδείχθηκαν αναξιόπιστες. Ουσιαστικά γελοιοποιήθηκαν.

    Ο ελληνικός λαός όχι μόνο θα διαψεύσει τις στημένες Κασσάνδρες που στοχοποιούν τη γνήσια αντιμνημονιακή κοινωνική, δημοκρατική και πατριωτική έκφραση της "Λαϊκής Ενότητας" στις επερχόμενες εκλογές, αλλά και τα εκλογικά αποτελέσματα θα δημιουργήσουν έναν πολιτικό σεισμό στη χώρα που θα ανοίξει τον δρόμο για την πραγματική κατάργηση των μνημονίων και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ορίζοντες» καταλήγει ο κ. Ήσυχος.

    [03] Η Ν. Βαλαβάνη με τη «Λαϊκή Ενότητα» του Π. Λαφαζάνη

    «Συμπαρατάσσομαι με την προσπάθεια συγκρότησης του πλατιού εκλογικού μετώπου της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ενάντια στις πολιτικές που πέντε χρόνια τώρα καταστρέφουν το λαό και τη χώρα και που τις τσιμεντάρει αυτές τις πολιτικές κι αυτήν την καταστροφή το τρίτο μνημόνιο» αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή της η πρώην υπουργός και συνεχίζει:

    «Πρέπει αυτό το μέτωπο να εκφράσει το όλον «όχι». Όλους, δηλαδή, τους Έλληνες πολίτες, που αν θέλετε και με τους φόβους τους και με τις αμφιβολίες τους έκαναν το μεγάλο ριζοσπαστικό άλμα στις 5 Ιουλίου. Πρέπει να εκφράσει τους χιλιάδες ανένταχτους αριστερούς, πατριώτες και δημοκράτες που πραγματικά με τεράστια αυτενέργεια και ανιδιοτέλεια μπόρεσαν να σφραγίσουν με τέτοιο συγκλονιστικό τρόπο και να δώσουν αυτό το «όχι» στις πιο δύσκολες συνθήκες στην εκλογική ιστορία του κόσμου στο δημοψήφισμα. Και πρέπει να συγκροτηθεί με τις πιο πλατιές συλλογικές δημοκρατικές έντιμες διαδικασίες, με μεγάλο σεβασμό στις απόψεις που διαφέρουν σε αρκετά σημεία μεταξύ τους όλων των δυνάμεων και των προσωπικοτήτων που το απαρτίζουν. Και αυτός ο σεβασμός και αυτές οι πλατιές συλλογικές δημοκρατικές έντιμες διαδικασίες να εκφράσουν και τον τρόπο συγκρότησης των ψηφοδελτίων, που είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο σταυρός, αλλά πρόκειται για λίστες. Και βέβαια χρειάζεται να υπάρχει η συλλογικότερη δυνατή εκπροσώπηση τονίζει η κα Βαλαβάνη και καταλήγει:

    «Είναι φανερό ότι χρειάζεται ένα απλό ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα το οποίο θα μπορέσει να εξηγήσει το πώς θα μπορέσει να υπάρξει μια πραγματική μεγάλη αντιπολίτευση μέσα κι έξω απ' τη Βουλή μετά από τις εκλογές, τέτοια που να εξασφαλίσει όρους, τουλάχιστον σε μία επόμενη φάση, διαφυγής από τη φυλακή των μνημονίων. Και αποκατάστασης της ελπίδας και της ανάτασης που γνωρίσαμε τους πρώτους μήνες μετά το Γενάρη και που έκαναν τα πάντα δυνατά, γιατί τα πάντα πρέπει να είναι ανοιχτά και δυνατά και είναι στο χέρι όλων μας για να μείνουν έτσι».

    [04] «Η προετοιμασία στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί με την υπηρεσιακή κυβέρνηση»

    Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) δήλωσε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να συνεχίσει την προετοιμασία προκειμένου να ανταποκριθεί στους όρους που έχουν θέσει οι πιστωτές της ώστε να παράσχουν ένα πρόγραμμα βοήθειας, κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, έτσι ώστε η διάδοχή της να μην χάσει καθόλου χρόνο.

    "Ελπίζω ότι θα ?και πρέπει να? συνεχίσουν τις ετοιμασίες, ώστε μια νέα κυβέρνηση να μπορεί να εφαρμόσει αμέσως τα επόμενα βήματα έτσι ώστε να μην χάσουμε καθόλου χρόνο", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Γιερούν Ντάισελμπλουμ, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έπειτα από συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου. "Αυτό θα είναι κρίσιμης σημασίας".

    Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης "ξέρει τι κάνει επειδή ήταν ανώτατος αξιωματούχος στο υπουργείο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο".

    [05] «Οι ευρωπαίοι ηγέτες έτοιμοι να συζητήσουν την προσφυγική κρίση»

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμοι για την πραγματοποίηση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής, αν χρειαστεί, προκειμένου να συζητήσουν την προσφυγική κρίση, πρόσθεσε όμως πως οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ εργάζονται ήδη εντατικά προκειμένου να εξεύρουν λύσεις.

    "Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι έτοιμοι να συναντηθούν αν γίνει η προκαταρκτική εργασία και αν είναι απαραίτητο να διεξάγουν μια έκτακτη σύνοδο κορυφής", είπε, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

    "Καταβάλλονται ήδη πολύ εντατικές προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτό το θέμα", πρόσθεσε, σημειώνοντας πως μια σύνοδος κορυφής θα έχει νόημα αν οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να λάβουν αποφάσεις αφού οι υπουργοί Εσωτερικών ολοκληρώσουν την [προκαταρκτική] εργασία.

    "Υπάρχει ευτυχώς ήδη ένα υψηλό επίπεδο συμφωνίας ανάμεσα στη Γερμανία και στη Γαλλία που μου δίνει πολλή ελπίδα πως θα μπορέσουμε να προτείνουμε λύσεις", είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

    [06] Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, σύγκληση νέας Βουλής την 1η Οκτωβρίου

    Υπογράφηκε σύμφωνα με πληροφορίες το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου και σύγκληση της νέας Βουλής την 1η Οκτωβρίου.

    Στην πρώτη της εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00, η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου ανέφερε ότι «Όλοι οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι, θα καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνάμεων μας ώστε και οι εκλογές να διεξαχθούν κατά τρόπο άψογο και όλα τα άλλα ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν, να επιλύονται κατά το δυνατόν επιτυχέστερο τρόπο».

    Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός άνοιξε την εισήγησή της λέγοντας ότι μετά από τη μακρόχρονη θητεία της στον δικαστικό χώρο ορίστηκε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, να αναλάβει το τιμητικό βάρος της ηγεσίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης προς διενέργεια των εκλογών.

    «Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση απαρτίζεται από πρόσωπα τα οποία ήταν κατά το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, δηλαδή, από διακεκριμένες προσωπικότητες της επιστήμης, της πολιτικής, της τέχνης. Ευχαριστώ θερμά όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την αποδοχή της πρότασης προς συμμετοχή τους στην κυβέρνηση», δήλωσε η Βασιλική Θάνου και υπογράμμισε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει ως κύρια αρμοδιότητα την διεξαγωγή και τη διασφάλιση της διεξαγωγής των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο και μέσα σε ήρεμο κλίμα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «τα πράγματα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί να διαχειριστούμε και ορισμένα άλλα ζητήματα τα οποία είναι σε εξέλιξη, με κυρίαρχο το μεταναστευτικό ζήτημα. Επίσης την ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων και ορισμένα άλλα».

    «Όλοι οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι, θα καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνάμεων μας ώστε και οι εκλογές να διεξαχθούν κατά τρόπο άψογο και όλα τα άλλα ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν, να επιλύονται κατά το δυνατόν επιτυχέστερο τρόπο», ανέφερε η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 August 2015 - 14:32:12 UTC