Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοκρατική Συμπαράταξη θα λέγεται ο εκλογικός συνδυασμός ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
  • [02] Περιοδεία Μειμαράκη στην Κορινθία
  • [03] Η ΔΕΗ δεν εξετάζει την πώληση μονάδων παραγωγής ενέργειας
  • [04] Τη Δευτέρα η τελευταία προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις
  • [05] Συμβούλιο για το μεταναστευτικό ζητούν Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία
  • [06] «Η Γαλλία θα πρέπει να δεχθεί τους πρόσφυγες»
  • [07] «Να γίνει παγκόσμιο πρόβλημα η κρίση των μεταναστών»
  • [08] Μετανάστες από Σάμο και Μυτιλήνη μεταφέρουν δύο πλοία στον Πειραιά
  • [09] Φωτιά σε εξέλιξη στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης
  • [10] «Μαζί με το ΚΚΕ για να γίνει ο λαός κυρίαρχος της οικονομίας και της εξουσίας»

  • [01] Δημοκρατική Συμπαράταξη θα λέγεται ο εκλογικός συνδυασμός ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

    Δημοκρατική Συμπαράταξη θα λέγεται ο εκλογικός συνδυασμός του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με εμφανή τα ονόματα των δύο κομμάτων, ανακοίνωσαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Όπως είπαν, τα κόμματα κρατούν την οργανωτική και πολιτική τους αυτοτέλεια και αυτονομία, ενώ η συμφωνία τους βασίζεται σε δέκα συν μία προγραμματικές θέσεις, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα.

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων και οι δύο πρόεδροι κατέστησαν σαφές ότι θα επιδιώξουν μετεκλογικά την κυβερνητική συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ώστε η Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση.

    [02] Περιοδεία Μειμαράκη στην Κορινθία

    Μήνυμα πως σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει περιθώριο χαμένης ψήφου, έστειλε ο Βαγγέλης Μειμαράκης, κατά τη σημερινή του περιοδεία στο νομό Κορινθίας.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είχε συνάντηση με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού, και επισκέφτηκε και το Επιμελητήριο Κορινθίας, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς, ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν με κριτήριο την πορεία της χώρας μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. «Να πάνε στις κάλπες και να σκεφτούν ποιος τους είπε τί, να κρίνουν, να συγκρίνουν και να προχωρήσουν μαζί με τα κόμματα που πιστεύουν ότι μπορούν να τους εκπροσωπήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης της χώρας» δήλωσε ο κ. Μεϊιμαράκης.

    Απευθυνόμενος σε όσους, όπως είπε, «είναι ακόμα θυμωμένοι με το πολιτικό σύστημα, είναι πικραμένοι και αγανακτισμένοι και εν πολλοίς είναι προβληματισμένοι για το τι θα ψηφίσουν στις 20 Σεπτεμβρίου», δήλωσε πως «η ψήφος αγανάκτησης, η ψήφος τιμωρίας, δεν οδηγεί σε λύσεις». Όπως μάλιστα τόνισε, στις προηγούμενες εκλογές «πολλοί ψήφισαν με σκέψη τη λύση του μεταναστευτικού, το οποίο όμως οξύνθηκε», ενώ αρκετοί «ψήφισαν με τη σκέψη πως θα τιμωρήσουν το μεγάλο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τελικά θα πληρώσουν 90 δισ. επιπλέον» όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Η ΔΕΗ δεν εξετάζει την πώληση μονάδων παραγωγής ενέργειας

    Η πώληση μονάδων παραγωγής ενέργειας δεν περιλαμβάνεται στα εναλλακτικά σχέδια που επεξεργάζεται η ΔΕΗ, αναφέρει η επιχείρηση σε σημερινή ανακοίνωση, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή, «εκτός των άλλων, δεν εξυπηρετεί καμία ανάγκη».

    Αναφέρει ακόμη σχετικά με τα δίκτυα μεταφοράς ότι η πρόταση που έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση προς τους θεσμούς προβλέπει την παραμονή τους στη ΔΕΗ. «Η αναπροσαρμογή της στρατηγικής της ΔΕΗ υπαγορεύεται από τις σοβαρές εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. και οι οποίες επισπεύδονται στη χώρα μας βάσει των όσων περιλαμβάνονται στη δανειακή σύμβαση», αναφέρει η ΔΕΗ και προσθέτει:

    «Στο πλαίσιο αυτό έχει γίνει επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ , το οποίο έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση στους θεσμούς, και σύμφωνα με το οποίο, τα πάγια παραμένουν στη ΔΕΗ, κάτι που είναι αναγκαίο. Παράλληλα η ΔΕΗ επεξεργάζεται σχέδια για τη συνολική στρατηγική και προτάσεις για όλα τα υπόλοιπα θέματα του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, και σε κάθε περίπτωση μεταξύ αυτών των εναλλακτικών σχεδίων δεν περιλαμβάνεται η πώληση μονάδων καθώς, εκτός των άλλων, αυτό δεν εξυπηρετεί καμία ανάγκη».

    [04] Τη Δευτέρα η τελευταία προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

    Τη Δευτέρα είναι η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, διευκρινίζει με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.Ωστόσο, επισημαίνεται ότι για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 που θα υποβληθούν από την 1η/9/2015 έως την 4η/9/2015, δεν θα επιβάλλονται τα πρόστιμα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.

    Διευκρινίζεται, επίσης, ότι την προσεχή Δευτέρα, 31 Αυγούστου, είναι η τελευταία ημέρα για την εφάπαξ καταβολή του φόρου με έκπτωση 2%, για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις:

    - νομικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία,

    -φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 19/7/2015).

    -καταβολή της 1ης δόσης του φόρου, για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις:

    - νομικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 28/8/2015),

    - φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 19/7/2015).

    Προκειμένου για ηλεκτρονικές πληρωμές που θα γίνουν τη Δευτέρα 31/8/2015 μέσω web banking, η καταβολή αυτή πρέπει να γίνει εντός του ωραρίου λειτουργίας του κατά περίπτωση πιστωτικού ιδρύματος.Για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 που θα υποβληθούν από την 1η/9/2015 έως την 4η/9/2015, δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.

    [05] Συμβούλιο για το μεταναστευτικό ζητούν Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία

    Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας ζήτησαν σήμερα την άμεση διεξαγωγή συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των μεταναστών.

    Οι Μπερνάρ Καζνέβ, Τόμας ντε Μεζιέρ και Τερέζα Μέι «ζητούν από τη λουξεμβούργια προεδρία της ΕΕ να οργανώσει ένα πρώτο συμβούλιο τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε αυτό να προετοιμάσει αποτελεσματικά τις αποφάσεις του συμβουλίου της 8ης Οκτωβρίου και, να προχωρήσει σε συγκεκριμένη βάση», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε την επομένη της συνάντησης των τριών υπουργών, στο περιθώριο συνεδρίασης στο Παρίσι των υπουργών Εσωτερικών και Μεταφορών εννέα ευρωπαϊκών χωρών, που ήταν αφιερωμένη στην ασφάλεια στα μέσα μεταφοράς.

    Κατά τη συνάντησή τους οι τρεις υπουργοί υπογράμμισαν την «ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργείται από αυτή τη ροή μεταναστών». Υπενθυμίζουν κυρίως την «επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν, το αργότερο πριν από το τέλος του έτους, στην Ελλάδα και την Ιταλία, κέντρα διαλογής, ώστε εκεί να γίνεται η διάκριση μεταξύ των προσώπων που μπορεί να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα και των παράνομων οικονομικών μεταναστών».

    [06] «Η Γαλλία θα πρέπει να δεχθεί τους πρόσφυγες»

    Οι μετανάστες που "φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τις διώξεις, τα βασανιστήρια, την καταπίεση, θα πρέπει να γίνονται δεκτοί στη Γαλλία", δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

    "Άρα, κάθε αίτηση ασύλου πρέπει να εξετάζεται, γρήγορα", πρόσθεσε ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, κατά την ομιλία του σε μία συνάντηση του κόμματός του στη Λα Ροσέλ (δυτική Γαλλία). "Θα πρέπει να φερόμαστε στους μετανάστες με αξιοπρέπεια, να τους στεγάσουμε, να τους παράσχουμε φροντίδα".

    "Καθήκον μας είναι να βρούμε διαρκείς λύσεις, βασισμένες στις αξίες: ανθρωπιά, ευθύνη, αυστηρότητα", εξήγησε. Ο Βαλς παρέθεσε μια φράση που αναγράφεται στη βάση του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη: "Δώστε μου τους φτωχούς σας, τους εξαντλημένους σας που, σε πυκνές γραμμές, λαχταρούν να ζήσουν ελεύθεροι, τα απορρίμματα των υπερκατοικημένων ακτών σας, στείλτε μου αυτούς τους απόκληρους που έδιωξε η καταιγίδα. Με το φως μου, φωτίζω τη χρυσαφένια πόρτα".

    Ο γάλλος πρωθυπουργός απηύθυνε, αντίθετα, έκκληση για αυστηρότητα όσον αφορά την παράτυπη οικονομική μετανάστευση. Ο Μανουέλ Βαλς αναμένεται να μεταβεί αύριο μαζί με δύο ευρωπαίους επιτρόπους στο Καλέ (βόρεια Γαλλία), όπου περίπου 3.000 μετανάστες ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τη Μάγχη για να φθάσουν στη Βρετανία.

    [07] «Να γίνει παγκόσμιο πρόβλημα η κρίση των μεταναστών»

    «Να γίνει παγκόσμιο πρόβλημα η κρίση των μεταναστών», ζητά σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.

    Ο Ρέντσι τονίζει ότι μετά το τραγικό ναυάγιο του περασμένου Απριλίου ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία, όμως, είναι ακόμη «ελλιπή, μυωπικά και αποσπασματικά» ενώ προσθέτει ότι «οι δραματικές εικόνες των παιδιών που χάνουν την ζωή τους από ασφυξία στα φορτηγά, και μέσα στα αμπάρια, μας λένε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει μια στρατηγική».

    Η λύση που βλέπει στον ορίζοντα ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με Αφρική και Μέση Ανατολή, αλλά και η προώθηση μιας πολιτικής και διπλωματικής ευρωπαϊκής εκστρατείας. «Πρέπει να ξεπερασθεί το Δουβλίνο2, και να αποκτήσουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση, με ευρωπαϊκό δικαίωμα ασύλου», δηλώνει ο Ματτέο Ρέντσι.

    Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης υπογραμμίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να αξιολογούνται οι αιτήσεις ασύλου κατευθείαν στις χώρες προέλευσης, με κοινή ,ευρωπαϊκή διαχείριση και των επαναπατρισμών.

    [00]

    «Σκανδαλώδης η στάση ορισμένων χωρών της αν. Ευρώπης στο προσφυγικό»

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε "σκανδαλώδη" τη στάση ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων, αρχίζοντας από την Ουγγαρία. "Όταν βλέπω μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, κυρίως της ανατολικής, που δεν δέχονται τις ποσοστώσεις (κατανομής εξόριστων) θεωρώ πως αυτό είναι σκανδαλώδες", δήλωσε ο Φαμπιούς στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Europe 1 και RTL καθώς και στην εφημερίδα Le Monde.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλησε να κατανείμει τους αιτούντες άσυλο στις χώρες της Ευρώπης ώστε να ανακουφίσει τις χώρες άφιξης των ανθρώπων αυτών. Η κατανομή αυτή στη βάση του εθελοντισμού προσκρούει, ωστόσο, στην απροθυμία ορισμένων χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. "Η Γερμανία έχει μια πολύ θαρραλέα στάση, η Γαλλία είναι στο πλευρό της, ωστόσο όλη η Ευρώπη πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της", δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς.

    Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είπε πολύ "αυστηρά" για την Ουγγαρία ότι "δεν σέβεται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες" όταν τοποθετεί κιγκλιδώματα στα σύνορά της. Για τον Φαμπιούς, θα πρέπει "φυσικά" η Ουγγαρία να διαλύσει αυτό το φράχτη και η ΕΕ να διεξαγάγει "μια σοβαρή και αυστηρή συζήτηση" με την ουγγρική ηγεσία.

    [08] Μετανάστες από Σάμο και Μυτιλήνη μεταφέρουν δύο πλοία στον Πειραιά

    Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει αύριο στις 6 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας μετανάστες από τη Σάμο και τη Μυτιλήνη.Το πλοίο αφού αποβίβασε χθες στο λιμάνι του Πειραιά 2.488 μετανάστες αναχώρησε στις 10 το βράδυ για τη Σάμο όπου έφθασε σήμερα στις 10 το πρωί. Από τη λιμάνι της Σάμου αναμένεται να αναχωρήσει στις 2 το μεσημέρι με προορισμό τη Μυτιλήνη και αφού παραλάβει μετανάστες, θα συνεχίσει το ταξίδι του για τον Πειραιά.

    Στο μεταξύ στη μία το μεσημέρι, αναχώρησε από τη Μυτιλήνη το καταμαράν "ΤΕRA JET" με σημαία Κύπρου μεταφέροντας στο λιμάνι του Πειραιά 1.745 μετανάστες. Το ταχύπλοο είχαν αναχωρήσει στις 12 το μεσημέρι από το λιμάνι της Μυτιλήνης, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει καθώς δύο παιδάκια μεταναστών παρουσίασαν πρόβλημα υγείας και έπρεπε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Το ταχύπλοο αφού αποβίβασε τα παιδιά που παρέλαβε ασθενοφόρο κατέπλευσε κανονικά και αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι του Πειραιά περίπου στις 10 απόψε το βράδυ.

    [09] Φωτιά σε εξέλιξη στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης

    Φωτιά ξέσπασε το πρωί σε πευκόφυτη δασική έκταση, στην περιοχή Αγία Μαρίνα της Μυτιλήνης, που βρίσκεται βόρεια του αεροδρομίου.

    Η φωτιά κατευθύνεται προς το βουνό, ενώγια την κατάσβεση της επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 26 πυροσβέστες, 12 οχήματα, 20 πεζοπόρα τμήματα, ένα ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

    [10] «Μαζί με το ΚΚΕ για να γίνει ο λαός κυρίαρχος της οικονομίας και της εξουσίας»

    Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Μπλόκο της Κοκκινιάς, κάλεσε τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία μέσω της «ενδυνάμωσης του αγώνα ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τον φασισμό-ναζισμό», να αχρηστεύσουν τα δίχτυα που επέλεξαν να ρίξουν στις ηρωικές εργατογειτονιές του Πειραιά τα «φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, οι απόγονοι των ναζί και δωσίλογων, που πριν 71 χρόνια επέλεξαν να χτυπήσουν την ανταρτομάνα Κοκκινιά».

    Είπε ότι ο λαός έχει δοκιμάσει και εμπιστευθεί πολλούς και έχει δει σχεδόν τα πάντα, προσθέτοντας ότι τώρα πρέπει να δοκιμάσει να κάνει αυτό που δεν έχει κάνει ακόμα, μέχρι σήμερα, από τα χρόνια της Αντίστασης και των μεγάλων ηρωικών αγώνων: «Να βαδίσει με το ΚΚΕ, στο δρόμο του αγώνα, της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, στο δρόμο της συνολικής ανατροπής».

    Ανέφερε ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο δύο διαχωριστικές πολιτικές γραμμές, ότι υπάρχει μια ταξική διαχωριστική γραμμή: Ή με το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, ή με την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Κάλεσε τον λαό να αχρηστεύσει τις παγίδες που του στήνουν, όπως είναι «το νέο ανάχωμα, ο ΣΥΡΙΖΑ 2 του Λαφαζάνη, που υπηρετεί από άλλο πόστο τώρα, τον ίδιο στόχο, της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 30 August 2015 - 12:32:18 UTC