Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Πρακτορείο FM 104,9
  • [02] Π. Λαφαζάνης: Η Λαϊκή Ενότητα θα είναι τρίτη πολιτική δύναμη
  • [03] «Εμφύλιος» στη ΔΗΜΑΡ για την απόφαση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ
  • [04] Π. Καμμένος: Δεν υπήρχε δρόμος εκτός ευρώ με προοπτική
  • [05] Η Western Union ενεργοποιεί μεταφορές χρημάτων από την Ελλάδα σε 200 χώρες
  • [06] Α. Μέρκελ: Περιθώρια στον χρόνο αποπληρωμής αλλά όχι στα επιτόκια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
  • [07] Πρώτο βραβείο σε μουσικό διαγωνισμό κατέκτησε φοιτητής του ΑΠΘ
  • [08] Οι συλλογικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται, δήλωσε στο Πρακτορείο FM 104,9 ο Θ. Θεοχαρόπουλος
  • [09] Ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Πρακτορείο FM 104,9
  • [10] Η ρύπανση, το κρύο και ο θόρυβος νέοι παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα

  • [01] Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Πρακτορείο FM 104,9

    «Θλιβερό», σε σχέση με το «πανηγυρικό, γενναιόδωρο και ανεύθυνο» πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος το σχέδιο προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο 104,9 του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Το παράλληλο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα είναι τόσο απατηλό και τόσο επικίνδυνο, όσο και το παράλληλο νόμισμα του κ. Βαρουφάκη» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο Πρακτορείο 104,9 κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του.

    «Τώρα βλέπω ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μνημόνιο και πίσω από κάθε μνημονιακό μέτρο υπάρχει το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια υπονόμευσης των δεσμεύσεων, εξομάλυνσης, διόρθωσης, που στην πραγματικότητα είναι μια νέα πολιτική εξαπάτηση. Διότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτε διαφορετικό από αυτό που συνέβη με την ιστορία του παράλληλου νομίσματος του κ. Βαρουφάκη, που ήταν υπουργός του κ. Τσίπρα. Δηλαδή, από την περιπέτεια του παράλληλου νομίσματος, που θα οδηγούσε τη χώρα στην ταπείνωση, στη γενικευμένη πτώχευση».

    Χαρακτήρισε «αστειότητες» τα περί αυτοδυναμίας που ζητάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τού καταλόγισε «αλαζονεία» και «θράσος» και τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας και συσπείρωσης όλων των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων. Σίγουρα πρέπει, όπως είπε, να είναι μέσα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. και μπορούν το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Βενιζέλος συνεχάρη το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρωτοβουλία να λειτουργήσει το ραδιόφωνο, ευχήθηκε επιτυχία και σημείωσε: «Γνωρίζω το Πρακτορείο από την εποχή που ήμουν υπουργός Τύπου, πριν 23 χρόνια, και χαίρομαι γιατί η δουλειά που έχει γίνει είναι πάρα πολύ σημαντική και το κύρος του Πρακτορείου πολύ υψηλό».

    [02] Π. Λαφαζάνης: Η Λαϊκή Ενότητα θα είναι τρίτη πολιτική δύναμη

    «Στόχος μας είναι να είμαστε η τρίτη πολιτική δύναμη στη Βουλή. Είναι ρεαλιστικός στόχος», δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ο κ. Λαφαζάνης συμπλήρωσε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν μεγάλα ποσοστά και το μετεκλογικό τοπίο θα αλλάξει ριζικά.

    Επιπλέον, ο κ. Λαφαζάνης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην πολιτική του σημειώνοντας ότι «είχαμε συμφωνήσει να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας, την τελευταία στιγμή, έκανε την στροφή».

    Τέλος, επισήμανε ότι «Οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη δική μας διαφωνία, ήταν να μείνουμε στην ευρωζώνη, όχι όμως πάση θυσία. Το να μείνουμε στο ευρώ ήταν η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είχαμε θέσει την παραμονή στο ευρώ πάση θυσία. Το «ευρώ ή θάνατος» δεν ήταν άποψη του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας.

    [03] «Εμφύλιος» στη ΔΗΜΑΡ για την απόφαση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

    «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα» απάντησε η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ στη δήλωση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος την κατηγόρησε για υφαρπαγή της απόφασης για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα δημοσιοποίησε την ομόφωνη ανακοίνωση του Προεδρείου της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 29/08/15, όπου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η έγκριση της εισήγησης της Εκτελεστικής Επιτροπής (εισήγηση η οποία είχε ληφθεί με 7 υπέρ, 4 κατά και 1 λευκό στις 28/08/15) για συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

    «Οι ατομικές πορείες στη συνέχεια είναι σεβαστές αλλά δεν αφορούν την Δημοκρατική Αριστερά», αναφέρει στην απάντησή της η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και επισημαίνει ότι είναι αξιοσημείωτο, ότι ο τέως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δηλώνει ότι θα συγκαλέσει συνδιάσκεψη στελεχών και μελών ερήμην των οργάνων του κόμματος. «Πράγματι είναι λυπηρές τέτοιες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και ξένες πρακτικές προς την ΔΗΜΑΡ. Δεν τιμούν την ιστορία κανενός. Ο τέως πρόεδρος, παρά την απόφαση του κόμματος, δήλωσε ότι «η συσπείρωση γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναγκαία δημοκρατική στάση». Στην Κεντρική Επιτροπή όμως πρότεινε την αναμονή και τη μη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές. Γίνεται φανερό ότι οι ατομικές και προσωπικές στάσεις που επιδιώκουν την προσχώρηση σε οποιονδήποτε φορέα δεν αφορούν τη Δημοκρατική Αριστερά. Η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε συμπαράταξη με διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής της αυτονομίας. Είναι πρόδηλη η προσπάθεια δικαιολόγησης ατομικών πολιτικών επιλογών μέσα από ανυπόστατα επιχειρήματα διαδικαστικής φύσεως.», τονίζεται στην απάντηση προς τον κ. Κουβέλη.

    Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τη διαφωνία του με τις κινήσεις της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ στην κατεύθυνση της εκλογικής σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ, εκφράζει με δήλωσή του ο Φώτης Κουβέλης και προαναγγέλλει συνδιασκέψεις στελεχών και μελών του κόμματος.

    Στην δήλωσή του ο κ. Κουβέλης αναφέρει: «Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για το γεγονός ότι η Δημοκρατική Αριστερά μετατρέπεται σε πεδίο αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων και πρακτικών ξένων προς τις παραδόσεις της ανανεωτικής Αριστεράς. Μια μειοψηφία 35 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός - παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι 40 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τάχθηκαν κατά της εκλογικής σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ - υλοποιεί σχέδιο υφαρπαγής του τίτλου και διάλυσης του κόμματος. Σε όλη την πολιτική διαδρομή μου υπηρέτησα με προσήλωση τη δημοκρατία. Το ίδιο θα πράξω και τώρα, συγκαλώντας άμεσα, ως ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, συνδιασκέψεις στελεχών και μελών του κόμματος, σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου θα προσδιορίσουμε τη στάση μας εν όψει των επικείμενων εκλογών. Πιστεύω απόλυτα ότι η λύση για τον τόπο πρέπει να είναι αριστερή και ουσιαστικά προοδευτική».

    [04] Π. Καμμένος: Δεν υπήρχε δρόμος εκτός ευρώ με προοπτική

    «Το σχέδιο των δανειστών και ιδιαίτερα της Γερμανίας ήταν ένα, να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρώπη και από την Ευρωζώνη προκειμένου να γλιτώσουν αυτό το τεράστιο κύμα μεταναστών, ιδίως προσφύγων, των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων που έρχονται από τη Συρία. Αν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη και από την Ευρώπη δεν θα είχαν την υποχρέωση με την πολιτική του ασύλου να απορροφήσουν μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο ραδιοσταθμό ALPHA 989 ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

    Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε «η Ελλάδα, θα ήταν μια πτωχευμένη χώρα, μία χώρα με ένα νόμισμα για το οποίο δεν θα είχε συναλλαγματικά αποθέματα, γιατί μας πούλησαν και όλοι εκείνοι που έλεγαν ότι θα μας βοηθήσουν» και άφησε αιχμές και για τον Γ. Βαρουφάκη λέγοντας « εκείνο το οποίο εμείς βλέπαμε ως μια πιθανή διέξοδο, η τρίτη λύση, ήταν αυτό που είχαν σχεδιάσει οι δανειστές και δεν ξέρω - θα το αποδείξει η ιστορία αυτό - εάν μέσα σε αυτό το διάστημα είχαν και συνεργούς όπως τον Γιάνη Βαρουφάκη».

    Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο για εθνικό νόμισμα είπε: «Μιλώντας απόλυτα ειλικρινά θέλω να πω σε σας και στον ελληνικό λαό, αν υπήρχε δρόμος για τη δραχμή με προοπτική, εγώ δεν θα έλεγα όχι. Σας το λέω ξεκάθαρα. Αν, δηλαδή, υπήρχε περίπτωση η πατρίδα μας να μπει σε μία λογική μιας καινούργιας μέρας, με ένα καινούργιο νόμισμα και να παλέψουμε και μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα, θα το κάναμε. Με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αυτό ακριβώς συζητούσαμε. Από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ρωτούσα «υπάρχει σχεδιασμός για δεύτερο πλάνο»;

    [05] Η Western Union ενεργοποιεί μεταφορές χρημάτων από την Ελλάδα σε 200 χώρες

    Την υπηρεσία των εξερχόμενων εμβασμάτων (Western Union Money Transfer) από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, μέσω του συνεργάτη της εταιρείας στη χώρα, το Ίδρυμα Πληρωμών WorldBridge (Paylink), ενεργοποίησε η Western Union Company, ηγέτιδα στην παγκόσμια αγορά υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων, επιτρέποντας στους πελάτες της να πραγματοποιούν εμβάσματα από την Ελλάδα σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι πελάτες της Western Union μπορούν να πραγματοποιήσουν εμβάσματα έως και 500 ευρώ το μήνα ανά πελάτη, ενώ για το συνεργάτη της (WorldBridge), ισχύουν τα όρια πληρωμών που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    «Η επαναλειτουργία της υπηρεσίας έρχεται σε συνέχεια της εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου που τέθηκε σε ισχύ από την ελληνική κυβέρνηση, επιτρέποντας στους φορείς που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά χρημάτων και βρίσκονται υπό την επίβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος, να ενεργοποιήσουν εκ νέου τη λειτουργία εξερχόμενων εμβασμάτων κάτω από ειδικούς όρους. Η WorldBridge, όπως και κάθε Ίδρυμα Πληρωμών, έχει ένα ανώτατο, μηνιαίο χρηματικό όριο για όλα τα εξερχόμενα εμβάσματα.

    Η Western Union έχει ήδη ενεργοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις εγχώριες υπηρεσίες της στην Ελλάδα (Western Union Money Transfer service), προσφέροντας τη δυνατότητα πληρωμών τοις μετρητοίς για εμβάσματα στο εσωτερικό, αλλά και από το εξωτερικό σε περισσότερα από 1.500 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Οι συναλλαγές σε ευρώ που πραγματοποιούνται με το σύστημα Western Union Money Transfer, μέσω του δικτύου Paylink και των καταστημάτων ΕΛΤΑ, δεν υπόκεινται στον έλεγχο κίνησης κεφαλαίων (capital controls) που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, από κοινού με τους συνεργάτες μας, προκειμένου να αποκαταστήσουμε πλήρως τις υπηρεσίες μας στην Ελλάδα.

    [06] Α. Μέρκελ: Περιθώρια στον χρόνο αποπληρωμής αλλά όχι στα επιτόκια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

    Περιθώρια σε ό,τι αφορά την περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή των ελληνικών δανείων, αλλά όχι στα επιτόκια «βλέπει» η καγκελάριος της Γερμανίας.

    Η Άγγελα Μέρκελ, επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν το «bail-out», ενώ τόνισε ότι το ζήτημα είναι η επιβάρυνση της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους, η οποία, όπως είπε, πρέπει να βρίσκεται στο 15%.

    «Έχουμε μια νομική κατάσταση, όπου υπάρχει απαγόρευση για «bail-out» στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Από αυτό εξαρτώνται τα περιθώρια για την ελάφρυνση του χρέους. Έχουμε τώρα μια συζήτηση για το πώς θα υπολογιστεί η βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

    «Έχουμε μια ειδική κατάσταση. Το ΔΝΤ έχει τους κανόνες του σχετικά με το πότε θέλει να του επιστραφούν τα χρέη, η ΕΚΤ έχει τους κανόνες της σχετικά με το πότε θέλει να λάβει την πληρωμή των τόκων» ανέφερε.

    «Οι δανειστές της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΕΜΣ έχουν δώσει στην Ελλάδα μια μακρά περίοδο χάριτος και πολύ χαμηλά επιτόκια. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, νομίζω ότι δεν έχουμε περιθώρια, διότι είναι ήδη πολύ χαμηλά. Ό,τι δεν θα αντικατόπτριζε καν την χρηματοδότηση του ΕΜΣ θα συνιστούσε «bail-out», αλλά στην περίοδο χάριτος έχουμε κάποιο περιθώριο»,τόνισε η κ. Μέρκελ.

    Η ίδια διευκρίνισε ότι «λόγω της ιδιαιτερότητας του ελληνικού κράτους στη σχέση του με τον ΕΜΣ, δεν μιλούμε απλώς για χρέος στο 120% του ΑΕΠ, αλλά για την πραγματική επιβάρυνση που δημιουργείται στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους».

    [07] Πρώτο βραβείο σε μουσικό διαγωνισμό κατέκτησε φοιτητής του ΑΠΘ

    Το πρώτο βραβείο σύνθεσης στον παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης Αντονίν Ντβόρακ, στην κατηγορία νεαρών συνθετών, κέρδισε ο φοιτητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ορέστης Παπαϊωάννου.

    Στόχος του διαγωνισμού, που είναι αφιερωμένος στον μεγάλο Τσέχο συνθέτη Αντονίν Ντβόρακ, είναι να προωθήσει νέους ταλαντούχους συνθέτες από όλο τον κόσμο.

    Στον τελικό του διαγωνισμού συμμετείχαν συνθέτες, ηλικίας 18-23 ετών, από 19 χώρες από όλον τον κόσμο. Εκτός από τα τρία βασικά βραβεία (1η, 2η, 3η θέση) δόθηκαν επιπλέον επτά ειδικά βραβεία, από τα οποία ο Ορέστης Παπαϊωάννου κέρδισε το βραβείο για καλύτερο έργο αυστηρού στυλ και το βραβείο καλύτερης τονικής μουσικής.

    Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να γράψουν στην Πράγα δύο νέα έργα, κατά την περίοδο από 27-31 Ιουλίου 2015, βασισμένα σε μουσικά θέματα που δόθηκαν από την επιτροπή του διαγωνισμού.

    Το πρώτο έργο αυστηρού στυλ, με το οποίο διακρίθηκε ο Ορέστης Παπαϊωάννου, λέγεται "Prague Canon" και είναι κανόνας για ορχήστρα εγχόρδων.

    "Η Πράγα, από την κλασική εποχή ακόμα, στεκόταν ως πηγή έμπνευσης για πολλούς συνθέτες οι οποίοι την επισκέπτονταν κι έγραφαν έργα τα οποία εκτελούνταν στους ιστορικούς της συναυλιακούς χώρους, με μεγαλύτερο παράδειγμα την Συμφωνία ν. 38 του W.A Mozart, τη λεγόμενη Prague symphony. Κατά κάποιο τρόπο κι εγώ έγραψα αυτόν τον κανόνα ως φόρο τιμής στην Πράγα, η οποία σε μεταφέρει σε μία άλλη εποχή" αναφέρει ο βραβευμένος φοιτητής του ΑΠΘ Ορέστης Παπαϊωάννου.

    Ο Ορέστης Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1993. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Δημοτικό Ωδείο Έδεσσας, στην τάξη ανώτερων θεωρητικών του Γιάννη Γκουράνη (πτυχίο αρμονίας και αντίστιξης με άριστα) και στην τάξη κλαρινέτου του Δημήτρη Παπαϊωακείμ (δίπλωμα κλαρινέτου με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο). Σήμερα, συνεχίζει τις σπουδές του στο ΑΠΘ, στην κατεύθυνση Σύνθεσης της τάξης του καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Χρήστου Σαμαρά.

    [08] Οι συλλογικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται, δήλωσε στο Πρακτορείο FM 104,9 ο Θ. Θεοχαρόπουλος

    «Οι συλλογικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται, έτσι έχουμε μάθει να προχωράμε και πιστεύω ότι αυτό θα κυριαρχήσει και στη συγκεκριμένη περίπτωση» υπογράμμισε, αναφερόμενος στις εσωκομματικές αντιδράσεις στη ΔΗΜΑΡ για την εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Πρακτορείο 104,9 του ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην εκπομπή «Δυο στις 12» με τους δημοσιογράφους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη.

    «Στο εσωκομματικό πεδίο είναι καλό να ακούγονται όλες οι απόψεις, αλλά όταν λαμβάνονται συλλογικά οι αποφάσεις, με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, στις συνεδριάσεις που γίνονται - εμείς είμαστε το μοναδικό κόμμα που συνεδριάζουμε πολύ συχνά - πρέπει να τηρούνται απ' όλους και να μην υπάρχουν προσχήματα ή προσκόμματα για ατομικές πορείες ανέφερε ο κ Θεοχαρόπουλος.

    [09] Ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Πρακτορείο FM 104,9

    «Εμείς επιδιώκουμε μια κυβέρνηση που θα εκφράζει το 50% του ελληνικού λαού. Τουλάχιστον, το 50%. Δεν πιστεύουμε ότι είμαστε στην εποχή που μπορεί να κυβερνάει το 35%», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας το μεσημέρι στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δυο στις Δώδεκα» με τους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη.

    Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι θα ήθελε το Ποτάμι, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, που «θα εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

    «Δεν μπορούμε να πάμε σε κυβερνήσεις μειοψηφικές στο λαό. Και νομίζω ότι αυτό το θέλει και ο ελληνικός λαός. Θέλουμε μια περίοδο σταθερότητας, μια περίοδο σιγουριάς, μια περίοδο ότι όλοι δουλεύουμε, δεν είναι οι μισοί στο δρόμο και πετροβολούν τους άλλους μισούς», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη να μοιραστούμε το κόστος και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη κυβέρνηση συνεργασίας, με συγκολλητική ουσία ένα πρόγραμμα. Όχι, με συγκολλητική ουσία τις καρέκλες. Ένα πρόγραμμα, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα πρέπει να είναι μπροστά μας και που θα έχουμε συμφωνήσει, αφού και ο ελληνικός λαός έχει αποφασίσει, ότι θα εκτελεστεί».

    Ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επίτευξης αυτοδυναμίας, υποστηρίζοντας ότι «ο στόχος για αυτοδυναμία που έχει ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκτός πραγματικότητας» και ότι ο ίδιος δε θα ήθελε «με κανένα τρόπο να γυρίσουμε στις εποχές της αυτοδυναμίας, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ και πολύ βέβαια περισσότερο και με τη ΝΔ που έχει δείξει δείγματα, πολύ αρνητικά, την περίοδο που είχε την αυτοδυναμία».

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού διευκρίνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πολλά, αλλά «δεν έπεσαν από τον ουρανό» και ότι «μπορεί να εντάθηκαν επί των ημερών του Τσίπρα», αλλά είναι «δημιούργημα και της προηγούμενης κυβέρνησης και της κυβέρνησης Σαμαρά και των κυβερνήσεων συνεργασίας που έφεραν τα προηγούμενα μνημόνια». Υπογράμμισε ότι «η μνήμη του κόσμου δεν πρέπει να είναι ούτε μόνο στα παλιά, ούτε μόνο στα τωρινά, πρέπει να έχει μια ακτίνα, να σκεφτούμε τη ζωή μας τα πέντε τελευταία χρόνια».

    [10] Η ρύπανση, το κρύο και ο θόρυβος νέοι παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα

    Αν κάποιος πιστεύει ότι το κάπνισμα, η πλούσια σε λιπαρά διατροφή και η έλλειψη άσκησης, είναι οι μόνοι παράγοντες που μπορεί να τον οδηγήσουν σε ένα ξαφνικό έμφραγμα του μυοκαρδίου, αυταπατάται. Νεώτερες μελέτες που ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που γίνεται στο Λονδίνο, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων μπορεί να σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τη μόλυνση της περιοχής που ζει κάποιος, με το κρύο, αλλά και με τον θόρυβο.

    «Ο καιρός, η βροχή ή η ζέστη επηρεάζουν την καθημερινή μας δραστηριότητα, ακόμα και την παραγωγικότητα στην εργασία μας», επισημαίνει η Ανέτα Κίσλακ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας, στο Ζάμπρζε της Πολωνίας και εξηγεί ότι η απλή αυτή διαπίστωση οδήγησε σε μια μελέτη που έδειξε ότι η αυξημένη ρύπανση και οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την πορεία των ασθενών μετά από μια καρδιακή προσβολή. «Δεδομένου ότι αυτή η επίδραση είναι τόσο αισθητή, μας ενδιαφέρει να δούμε αν ο καιρός έχει σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Επιπλέον, σκεφθήκαμε να μελετήσουμε και την ατμοσφαιρική ρύπανση, γι αυτό πραγματοποιήσαμε την έρευνα μας στη Σιλεσία, την πιο αστικοποιημένη και βιομηχανοποιημένη περιφέρεια στην Πολωνία», εξηγεί η κ. Κίσλακ.

    Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων, με τη σοβαρότητα της κλινικής κατάστασης και τη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση σε ασθενείς με οξέα στεφανιαία σύνδρομα, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και ασταθή στηθάγχη. Διήρκεσε 6 χρόνια και έδειξε ότι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου, με έμφραγμα του μυοκαρδίου στους οποίους έγινε αγγειοπλαστική για διάνοιξη των φραγμένων αρτηριών, η επέμβαση ήταν πιο συχνά επιτυχής όταν ο καιρός ήταν ηλιόλουστος, δεν είχε κρύο και οι συγκεντρώσεις του όζοντος και του μονοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ήταν χαμηλότερες.

    «Μια από τις πιθανές εξηγήσεις για το εύρημα αυτό είναι ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, δεσμεύονται μέσω της αιμοσφαιρίνης και ίσως επηρεάζουν αρνητικά τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υποξία και να οδηγήσει σε χειρότερη κλινική κατάσταση και λιγότερο επιτυχημένη θεραπεία», ανέφερε η Κίσλακ και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που επηρεάζουν το περιβάλλον, αλλά και το περιβάλλον επηρεάζει εμάς».

    Εντυπωσιακό είναι, πάντως, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας υποστηρίζουν την άποψη ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για πρώιμη αθηροσκλήρυνση και απώλεια της λειτουργικότητας των αρτηριών. Όσον αφορά τον μηχανισμό μέσω του οποίου η ρύπανση σκληραίνει τις αρτηρίες και δημιουργεί αθηρωματικές πλάκες υπάρχουν διάφορες απόψεις. Η πιο ισχυρή, θέλει τα ρυπογόνα μικροσωματίδια να επιδρούν σε κυτταρικούς μηχανισμούς που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ενδοθυλίου τη "φόδρα" των αγγείων.

    Επιπλέον, υπάρχουν, πλέον, ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι και τα αυξημένα επίπεδα θορύβου στις μεγάλες πόλεις δημιουργούν υπέρταση και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

    «Η ζωή δεν είναι αθώα στις μεγαλουπόλεις όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα», καταλήγουν οι επιστήμονες που παρουσίασαν και άλλες μελέτες που ενισχύουν αυτό τον ισχυρισμό τους.

    Ενδεικτικές είναι οι μελέτες του Βέλγου ερευνητή Τζ. Αργκάτσα από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελών, που παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο και δείχνουν ότι ακόμη και τα επίσημα όρια που έχουν καθοριστεί για το διοξείδιο του αζώτου αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, κάτι που έχει παρατηρηθεί κυρίως σε άνδρες γύρω στην ηλικία των 55 ετών περισσότερο απ? ό,τι σε ηλικιωμένους, καθώς εκτιμάται ότι οι πρώτοι εκτίθενται περισσότερο στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Για το ίδιο θέμα έχουν ενδιαφέρον και τα αποτελέσματα άλλης μελέτης που έγινε στην Κρακοβία σε νέους ηλικίας 16 έως 22 ετών και έδειξε ότι είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής που σχετίζονται με καρδιαγγειακή νόσο στο μέλλον, εξαιτίας και της μολυσμένης ατμόσφαιρας την πόλη όπου ζουν.

    Και ο κρύος καιρός σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο από τον καθηγητή Σ. Λιου, από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα του Καναδά, καθώς διαπιστώθηκε ότι κάθε φορά που η θερμοκρασία έπεφτε κατά 10 βαθμούς Κελσίου αυξανόταν κατά 7% ο κίνδυνος σοβαρού εμφράγματος του μυοκαρδίου.

    Όπως αναφέρει ο καθηγητής Λιου, «μελετήσαμε τις επιδράσεις της θερμοκρασίας στον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών στο Γουίνιπεγκ του Καναδά, μια από τις πιο κρύες μεγάλες πόλεις στον κόσμο, και δείξαμε ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και τον καθημερινό κίνδυνο για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το σημαντικό είναι ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να προβλεφθεί μέχρι και δύο ημέρες πριν από την πραγματική καρδιακή προσβολή. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και η ανακατανομή των πόρων στην Υγεία, μπορεί να μας βοηθήσει να οριοθετήσουμε αυτόν τον εποχικό αλλά προβλέψιμο κίνδυνο καρδιακής προσβολής στο μέλλον για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού».

    Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου οφείλεται συνήθως σε οξεία ρήξη της αθηρωματικής πλάκας εντός των στεφανιαίων αρτηριών και η πιθανότητα ο ασθενής να πεθάνει από αυτό το είδος της καρδιακής προσβολής είναι υψηλή.

    Με βάση τη γνώση αυτή οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ημερήσια θερμοκρασία σε συνδυασμό με το ιστορικό των ασθενών θα τους βοηθήσει να προβλέψουν τον κίνδυνο μία ή δύο ημέρες πριν συμβεί το καρδιακό επεισόδιο. Τα ευρήματα αυτά, λένε, δημιουργούν μια ευκαιρία για μελλοντικές ερευνητικές μελέτες, που θα εξετάσουν κατά πόσο υπάρχουν στρατηγικές θεραπείας, οι οποίες θα μετριάσουν τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος ώστε να αποφευχθούν αρκετά καρδιαγγειακά επεισόδια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 August 2015 - 14:32:12 UTC