Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανεξάρτητη συνεργαζόμενη με τη Λαϊκή Ενότητα, η Ζ. Κωνσταντοπούλου
  • [02] Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι θα επιμείνει σε μια προεκλογική μάχη για τα προβλήματα των Ελλήνων
  • [03] Νέα στοιχεία για την αξιολόγηση της ευρωστίας των τραπεζών της Ευρωζώνης ζητά η ΕΚΤ
  • [04] Δυο πυροσβέστες τραυματίστηκαν σε φωτιά που μαίνεται στην Πάτρα
  • [05] Η ρύπανση, το κρύο και ο θόρυβος νέοι παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα
  • [06] Έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για την Αθήνα του 17ου-19ου αι.
  • [07] Ο. Γεροβασίλη: Η αριστερή μελαγχολία τελείωσε, ξεκινάει η δεξιά μελαγχολία
  • [08] Στο Στρασβούργο 8-9 Σεπτεμβρίου ο Β. Μεϊμαράκης

  • [01] Ανεξάρτητη συνεργαζόμενη με τη Λαϊκή Ενότητα, η Ζ. Κωνσταντοπούλου

    Ως ανεξάρτητη συνεργαζόμενη με τη Λαϊκή Ενότητα θα συμπράξει στις επικείμενες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Αυτό ανακοίνωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

    Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) αποτελεί το πρώτο ανάχωμα εναντίον εκείνων που προσπαθούν με τις εκλογές να βάλουν στο περιθώριο την κοινωνία.

    Επίσης χαρακτήρισε κομβικής σημασίας τη σύμπραξη του Μανώλη Γλέζου και της Σοφίας Σακοράφα στη ΛΑΕ.

    [02] Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι θα επιμείνει σε μια προεκλογική μάχη για τα προβλήματα των Ελλήνων

    "Τα παλιά κόμματα - και τώρα πλέον δικαιούμαστε να συμπεριλαμβάνουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά, που έχει μια κυβερνητική αναφορά γύρω στους 7 μήνες - θέλουν να μεταφέρουν την κουβέντα όχι στα προβλήματα, στους τύπους. Εμείς θα επιμείνουμε και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια προεκλογική μάχη για τα προβλήματα των Ελλήνων, για τα προβλήματα της κοινωνίας. Έχουμε λύσεις. Μπορεί τα προβλήματα να είναι δικά τους αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τις λύσεις και να τις προβάλλουμε".

    Τα παραπάνω δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας την προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων, μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

    Τόνισε την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και σημείωσε: "Θα πρέπει οι συνετές δυνάμεις της χώρας να βοηθήσουν η μία την άλλη ώστε να έχουμε ένα άμεσο αποτέλεσμα μετά τις εκλογές και να μην πάμε πάλι σε νέα παλινδρόμηση. Δεν είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι, γιατί νομίζουμε ότι στις κορυφές δεν έχουν αλλάξει μυαλά, αλλά νομίζω ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να επιβάλει λύσεις στη σωστή κατεύθυνση".

    [03] Νέα στοιχεία για την αξιολόγηση της ευρωστίας των τραπεζών της Ευρωζώνης ζητά η ΕΚΤ

    Νέα στοιχεία για την αξιολόγηση της ευρωστίας των τραπεζών της Ευρωζώνης και της δυνατότητάς τους να χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά η ΕΚΤ με οδηγία που τροποποιεί τους κανόνες για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτική της. Παράλληλα, με την ίδια οδηγία (ECB/2015/27), προβλέπεται η διεύρυνση των τίτλων που κάνεις δεκτούς η ΕΚΤ ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, επιτρέποντας να χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό και «μη διαπραγματεύσιμοι τίτλοι χρέους που βασίζονται σε επιλέξιμες πιστωτικές απαιτήσεις».

    Ειδικότερα, η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες να δίνουν τριμηνιαία στοιχεία για τους συντελεστές κεφαλαίων, μόχλευσης και ρευστότητάς τους σε ατομική και ενοποιημένη βάση, σύμφωνα με τις εποπτικές απαιτήσεις. Στην αξιολόγησή της για την ευρωστία των τραπεζών, η ΕΚΤ μπορεί να λαμβάνει υπόψη τις πληροφορίες αυτές ή πληροφορίες συγκρίσιμου επιπέδου.

    [04] Δυο πυροσβέστες τραυματίστηκαν σε φωτιά που μαίνεται στην Πάτρα

    Δυο πυροσβέστες τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να κατασβέσουν πυρκαγιά που ξέσπασε στα Άνω Συχαινά και Βούντενη της Πάτρας. Οι πυροσβέστες τραυματίστηκαν όταν ηφωτιά κύκλωσε το όχημα στο οποίο επέβαιναν με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να απομακρυνθούν εγκαίρως,

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν αρχικά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου κι από κει στο νοσοκομείο 'Αγιος Ανδρέας, ενώ τελικά διακομίστηκαν στο 409 Στρατιωτικό νοσοκομείο Πατρών.

    Στον πρώτο ο οποίος έχει υποστεί εγκαύματα πρώτου βαθμού στο κεφάλι, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήρε εξιτήριο, ενώ ο δεύτερος που έχει τραυματιστεί στα μάτια μεταφέρθηκε εκ νέου στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο για να εξεταστεί από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο.

    Η φωτιά βρίσκεται πολύ κοντά μόλις δύο χιλιόμετρα περίπου από την πόλη της Πάτρας και η ατμόσφαιρα από τους καπνούς είναι αποπνικτική, κυρίως στην ανατολική πλευρά της πόλης.

    Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έχουν εξαπλώσει το μέτωπο της φωτιά, η οποία καίει αγροτοδασική έκταση κι απειλεί στην περίμετρό της κατοικημένες περιοχές.

    [05] Η ρύπανση, το κρύο και ο θόρυβος νέοι παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα

    Αν κάποιος πιστεύει ότι το κάπνισμα, η πλούσια σε λιπαρά διατροφή και η έλλειψη άσκησης, είναι οι μόνοι παράγοντες που μπορεί να τον οδηγήσουν σε ένα ξαφνικό έμφραγμα του μυοκαρδίου, αυταπατάται. Νεώτερες μελέτες που ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που γίνεται στο Λονδίνο, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων μπορεί να σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τη μόλυνση της περιοχής που ζει κάποιος, με το κρύο, αλλά και με τον θόρυβο.

    «Ο καιρός, η βροχή ή η ζέστη επηρεάζουν την καθημερινή μας δραστηριότητα, ακόμα και την παραγωγικότητα στην εργασία μας», επισημαίνει η Ανέτα Κίσλακ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας, στο Ζάμπρζε της Πολωνίας και εξηγεί ότι η απλή αυτή διαπίστωση οδήγησε σε μια μελέτη που έδειξε ότι η αυξημένη ρύπανση και οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την πορεία των ασθενών μετά από μια καρδιακή προσβολή. «Δεδομένου ότι αυτή η επίδραση είναι τόσο αισθητή, μας ενδιαφέρει να δούμε αν ο καιρός έχει σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Επιπλέον, σκεφθήκαμε να μελετήσουμε και την ατμοσφαιρική ρύπανση, γι αυτό πραγματοποιήσαμε την έρευνα μας στη Σιλεσία, την πιο αστικοποιημένη και βιομηχανοποιημένη περιφέρεια στην Πολωνία», εξηγεί η κ. Κίσλακ.

    Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων, με τη σοβαρότητα της κλινικής κατάστασης και τη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση σε ασθενείς με οξέα στεφανιαία σύνδρομα, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και ασταθή στηθάγχη. Διήρκεσε 6 χρόνια και έδειξε ότι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου, με έμφραγμα του μυοκαρδίου στους οποίους έγινε αγγειοπλαστική για διάνοιξη των φραγμένων αρτηριών, η επέμβαση ήταν πιο συχνά επιτυχής όταν ο καιρός ήταν ηλιόλουστος, δεν είχε κρύο και οι συγκεντρώσεις του όζοντος και του μονοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ήταν χαμηλότερες.

    «Μια από τις πιθανές εξηγήσεις για το εύρημα αυτό είναι ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, δεσμεύονται μέσω της αιμοσφαιρίνης και ίσως επηρεάζουν αρνητικά τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υποξία και να οδηγήσει σε χειρότερη κλινική κατάσταση και λιγότερο επιτυχημένη θεραπεία», ανέφερε η Κίσλακ και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που επηρεάζουν το περιβάλλον, αλλά και το περιβάλλον επηρεάζει εμάς».

    Εντυπωσιακό είναι, πάντως, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας υποστηρίζουν την άποψη ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για πρώιμη αθηροσκλήρυνση και απώλεια της λειτουργικότητας των αρτηριών. Όσον αφορά τον μηχανισμό μέσω του οποίου η ρύπανση σκληραίνει τις αρτηρίες και δημιουργεί αθηρωματικές πλάκες υπάρχουν διάφορες απόψεις. Η πιο ισχυρή, θέλει τα ρυπογόνα μικροσωματίδια να επιδρούν σε κυτταρικούς μηχανισμούς που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ενδοθυλίου τη "φόδρα" των αγγείων.

    Επιπλέον, υπάρχουν, πλέον, ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι και τα αυξημένα επίπεδα θορύβου στις μεγάλες πόλεις δημιουργούν υπέρταση και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

    «Η ζωή δεν είναι αθώα στις μεγαλουπόλεις όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα», καταλήγουν οι επιστήμονες που παρουσίασαν και άλλες μελέτες που ενισχύουν αυτό τον ισχυρισμό τους.

    Ενδεικτικές είναι οι μελέτες του Βέλγου ερευνητή Τζ. Αργκάτσα από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελών, που παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο και δείχνουν ότι ακόμη και τα επίσημα όρια που έχουν καθοριστεί για το διοξείδιο του αζώτου αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, κάτι που έχει παρατηρηθεί κυρίως σε άνδρες γύρω στην ηλικία των 55 ετών περισσότερο απ? ό,τι σε ηλικιωμένους, καθώς εκτιμάται ότι οι πρώτοι εκτίθενται περισσότερο στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Για το ίδιο θέμα έχουν ενδιαφέρον και τα αποτελέσματα άλλης μελέτης που έγινε στην Κρακοβία σε νέους ηλικίας 16 έως 22 ετών και έδειξε ότι είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής που σχετίζονται με καρδιαγγειακή νόσο στο μέλλον, εξαιτίας και της μολυσμένης ατμόσφαιρας την πόλη όπου ζουν.

    Και ο κρύος καιρός σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο από τον καθηγητή Σ. Λιου, από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα του Καναδά, καθώς διαπιστώθηκε ότι κάθε φορά που η θερμοκρασία έπεφτε κατά 10 βαθμούς Κελσίου αυξανόταν κατά 7% ο κίνδυνος σοβαρού εμφράγματος του μυοκαρδίου.

    Όπως αναφέρει ο καθηγητής Λιου, «μελετήσαμε τις επιδράσεις της θερμοκρασίας στον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών στο Γουίνιπεγκ του Καναδά, μια από τις πιο κρύες μεγάλες πόλεις στον κόσμο, και δείξαμε ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και τον καθημερινό κίνδυνο για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το σημαντικό είναι ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να προβλεφθεί μέχρι και δύο ημέρες πριν από την πραγματική καρδιακή προσβολή. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και η ανακατανομή των πόρων στην Υγεία, μπορεί να μας βοηθήσει να οριοθετήσουμε αυτόν τον εποχικό αλλά προβλέψιμο κίνδυνο καρδιακής προσβολής στο μέλλον για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού».

    Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου οφείλεται συνήθως σε οξεία ρήξη της αθηρωματικής πλάκας εντός των στεφανιαίων αρτηριών και η πιθανότητα ο ασθενής να πεθάνει από αυτό το είδος της καρδιακής προσβολής είναι υψηλή.

    Με βάση τη γνώση αυτή οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ημερήσια θερμοκρασία σε συνδυασμό με το ιστορικό των ασθενών θα τους βοηθήσει να προβλέψουν τον κίνδυνο μία ή δύο ημέρες πριν συμβεί το καρδιακό επεισόδιο. Τα ευρήματα αυτά, λένε, δημιουργούν μια ευκαιρία για μελλοντικές ερευνητικές μελέτες, που θα εξετάσουν κατά πόσο υπάρχουν στρατηγικές θεραπείας, οι οποίες θα μετριάσουν τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος ώστε να αποφευχθούν αρκετά καρδιαγγειακά επεισόδια.

    [06] Έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για την Αθήνα του 17ου-19ου αι.

    «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια... Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας» ονομάζεται η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που θα εγκαινιάσει τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου η πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα. Όπως πληροφορεί το υπουργείο Πολιτισμού, η έκθεση, που αποτελεί προάγγελο της επετείου 150 χρόνων από τη θεμελίωση τού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οποία θα εορταστεί το 2016, σχεδιάστηκε για να προσφέρει έναν νοητό περίπατο στη μνημειακή Αθήνα της περιόδου από τον 17ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, με συνοδοιπόρους τους Ευρωπαίους περιηγητές «που επιχειρούν το ?μεγάλο ταξίδι? στην πρωτεύουσα πόλη του ελληνισμού και, εμπνευσμένοι από το κίνημα του κλασικισμού, αποτυπώνουν τα ?υπέροχα ερείπια? του ιστορικού της παρελθόντος».

    «Είκοσι δύο εικονογραφημένες περιηγητικές εκδόσεις και δεκατέσσεραπρωτότυπα έργα τέχνης, ελαιογραφίες, υδατογραφίες και χαρακτικά από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων προσφέρουν τοπία, εικόνες, μνημεία και χρονικές στιγμές της Αθήνας των περιηγητών, ανατροφοδοτούν τη φαντασία μας και δημιουργούν σημεία εκκίνησης για τις προσωπικές μας αναγνώσεις. Τριάντα πέντε μαρμάρινα γλυπτά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση για πρώτη φορά, συνδιαλέγονται με τα έργα των περιηγητών συμπληρώνοντας το γοητευτικό τους αφήγημα για τη μνημειακή τοπογραφία της πόλης.Τη μουσειακή εμπειρία συμπληρώνουν τα μουσικά ακούσματα από τις πατρίδες των περιηγητών, αλλά και η ελληνική μουσική, όπως αυτή που κατέγραψε επισκεπτόμενος την Αθήνα το 1874-75 ο Γάλλος συνθέτης και θεωρητικός της μουσικής L.A. Bourgault-Ducoudray», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

    [07] Ο. Γεροβασίλη: Η αριστερή μελαγχολία τελείωσε, ξεκινάει η δεξιά μελαγχολία

    «Ισχυρή εντολή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να βγάλει τη χώρα από τη δεινή κατάσταση που την έφεραν πολιτικές 40 ετών» ζήτησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8.

    Η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως «το ξέρει ο ελληνικός λαός ότι μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε και θα εξακολουθήσει να το κάνει», για να σημειώσει ότι «δεν θα συνεργαστούμε με τη ΝΔ, διότι είμαστε διαφορετικοί ιδεολογικά, πολιτικά», προσθέτοντας ότι «δεν κουβαλάμε τα ίδια βαρίδια. Έχουμε άλλους στόχους».

    Επιπλέον, είπε ότι ο πρωθυπουργός και η διαπραγματευτική ομάδα βρέθηκαν μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά και σε συνεχείς πιέσεις, εκβιασμούς, οικονομική ασφυξία και κλειστές τράπεζες, σημειώνοντας ότι «έγιναν όλα όσα μπορούσε να κάνει ένα σύστημα προκειμένου να εκβιάσει τη χώρα». Προσέθεσε ότι η συμφωνία «έχει και υφεσιακά μέτρα, που δεν είναι επιθυμητά από εμάς», για να ξεκαθαρίσει, ωστόσο, ότι υπάρχει και χώρος και χρόνος για να υπάρξουν αντίρροπα μέτρα και ένα παράλληλο πρόγραμμα το οποίο θα ελαφρύνει το βάρος αυτής της συμφωνίας. Στα θετικά της συμφωνίας επισήμανε τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, το τριετές σταθερό χρηματοδοτικό πρόγραμμα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι άνοιξε η μεγάλη συζήτηση για το χρέος.

    [08] Στο Στρασβούργο 8-9 Σεπτεμβρίου ο Β. Μεϊμαράκης

    Στο Στρασβούργο θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συμμετάσχει στην Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ.

    Ο κ. Μεϊμαράκης θα απευθύνει επίσης χαιρετισμό στην Ολομέλεια της ΚΟ του ΕΛΚ και θα ενημερώσει τους ευρωπαίους συμμάχους της ΝΔ για τα οικονομικά ζητήματα, για τα προβλήματα απορρόφησης του ΕΣΠΑ και το πρόβλημα της μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 August 2015 - 16:32:27 UTC