Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ό. Γεροβασίλη: Κρυφός πόθος της ΝΔ και κύκλων που επιβουλεύονται τη χώρα τα σενάρια συγκυβέρνησης
  • [02] Την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας συζήτησαν ο Στ. Θεοδωράκης και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
  • [03] Π. Λαφαζάνης: Αξιόλογη και πειστική πρόταση, η Προγραμματική Διακήρυξη της ΛΑΕ
  • [04] Το ΔΝΤ και οι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, θεωρεί ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών
  • [05] Δεν κινδυνεύουν οι καταθέτες, εκτιμά η Fitch
  • [06] Το Πεκίνο ενισχύει τα capital controls
  • [07] Η Σλοβενία σχεδιάζει ελέγχους ασφαλείας για τους μετανάστες
  • [08] Ο τόπος χρειάζεται μια λύση που πρέπει να είναι αριστερή, είπε στο Πρακτορείο FM 104,9 o Φώτης Κουβέλης
  • [09] Ο πρώην υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Αποστόλου στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM 104,9
  • [10] Την κήρυξη της Μυτιλήνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά ο δήμαρχος Λέσβου
  • [11] Γ. Σταθάκης: Πετύχαμε σημαντικές αλλαγές, σε σύγκριση με την εποχή του ΤΑΙΠΕΔ
  • [12] Β. Μεϊμαράκης: Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε κάθε τρείς και λίγο σε εκλογές
  • [13] Διαμαντίδης: «Τελευταία σεζόν και αποχωρώ»

  • [01] Ό. Γεροβασίλη: Κρυφός πόθος της ΝΔ και κύκλων που επιβουλεύονται τη χώρα τα σενάρια συγκυβέρνησης

    «Αποκλείεται παντελώς το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που είναι και κρυφός πόθος της ΝΔ αλλά και πολλών κύκλων που επιβουλεύονται τη χώρα. Δεν θα συμβεί. Απολύτως σαφώς», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γερβασίλη σε δηλώσεις που έκανε στην Κουμουνδούρου, αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Κατρούγκαλου.

    Αφορμή για την κατηγορηματική δήλωση της κ. Γεροβασίλη υπήρξε ερώτημα με αφορμή το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης συνέπεσαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, από όπου επέστρεφε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι τα φλέγοντα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, οφείλουν να είναι στον προεκλογικό διάλογο. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει θέσεις και απόψεις, «δεν έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής μια λέξη για προγράμματα άλλων κομμάτων». Αντίθετα, είπε, ο λόγος όλος επικεντρώνεται στο θέμα της «εθνικής συνεννόησης», στο ποιος θα συγκυβερνήσει κτλ και ότι επομένως ακόμα και γι' αυτό που ονομάζεται «συνεννόηση» θα πρέπει να γίνουμε σαφείς, σημειώνοντας ότι συνεννόηση με διαφορετικές θέσεις, διαφορετικές απόψεις, διαφορετική ιδεολογία και διαφορετική στρατηγική δεν μπορούν να συμβούν γιατί δεν πρόκειται περί συνεννόησης αλλά κοροϊδίας του λαού. Υποστήριξε ότι αυτό το θέμα πέφτει στο τραπέζι εξαιτίας της αποδοχής της εκλογικής ήττας εκ μέρους των άλλων κομμάτων και λείπει ο προγραμματικός λόγος.

    Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να απαντηθεί τι θα έλεγε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις ομαδικές απολύσεις και πρόσθεσε: «συνεχίζει να έχει την άποψη ότι θα βγούμε από τα μνημόνια στην ανάπτυξη αν μειώνουμε συνεχώς μισθούς και συντάξεις, όταν απολύουμε και φορολογούμε ταυτόχρονα;». «Αν αυτό είναι το μοντέλο που εξακολουθούν να υπηρετούν σήμερα, ας το πουν στον λαό για να κάνει την επιλογή του», τόνισε.

    Στο ερώτημα εάν στο θέμα των συνεργασιών υπάρχουν δύο γραμμές στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ίδια, ότι η Αριστερά περιέχει στην κουλτούρα της τις συνεργασίες πολύ πριν τις σκεφτούν οποιοιδήποτε άλλοι για να μπουν στην διακυβέρνηση από το παράθυρο. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στις προηγούμενες εκλογές εάν ήταν και τότε να είχε αυτοδυναμία θα συνεργαζόταν με κάθε δύναμη που θα είχε τον ίδιο στόχο και την ίδια στρατηγική.

    Το «ίδια στρατηγική όμως είναι το σημείο κλειδί», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι μπορεί να συγκυβερνήσει και το έκανε με τους ΑΝΕΛ, που έγινε με πολύ σημαντικά καλό τρόπο «και αποδείξαμε ότι μπορούμε να συγκυβερνήσουμε». Επανέλαβε πως όταν δεν υπάρχουν κοινές αρχές και στόχοι, δεν υπάρχει συνεργασία, για να τονίσει ότι πρόκειται για προσπάθεια του απαρχαιωμένου πολιτικού συστήματος που έφερε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, για να μπουν από το παράθυρο. «Αυτό δεν θα συμβεί», υπογράμμισε.

    Σημείωσε γενικότερα ότι «δεν υπάρχει συνεργασία χωρίς προϋποθέσεις».

    Σχετικά με αναφορά που έκανε σε δήλωση της πριν από τη συνέντευξη Τύπου του κ. Κατρούγκαλου περί σειράς δημοσιευμάτων με ανυπόσταστες και αναληθείς ειδήσεις, η κ. Γεροβασίλη ερωτήθηκε αν πίσω από τέτοια δημοσιεύματα υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και αν υπάρχει υπάρχει δάκτυλος και των πρώην συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα έχουν κάνει κόμμα.

    Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν κατηγορεί συλλήβδην τα Μέσα και τους αντίστοιχους ρεπόρτερ που κάνουν τη δουλειά τους. «Δεν εννοώ αυτό, εννοώ ότι παράλληλα με αυτό υπάρχουν και είναι ύποπτα όλα αυτά, εγώ δεν θα κάτσω να κάνω δικαστήριο ποιος το ?κανε και ποιος δεν το? κανε, στο πίσω μέρος του μυαλού μας νομίζω ότι ξέρουμε και εμείς», είπε. «Επομένως», τόνισε, «είναι οργανωμένο σχέδιο από κύκλους που απλά θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσει παρένθεση η αριστερά στην Ελλάδα. Αυτό είναι οργανωμένο σχέδιο και στο εσωτερικό της χώρας». «Αυτό δεν θα αφήσουμε να συμβεί, δεν θα επιτρέψει ο λαός να συμβεί», υπογράμμισε.

    [02] Την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας συζήτησαν ο Στ. Θεοδωράκης και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

    Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας ήταν το κύριο θέμα στη συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι στις δύσκολές μέρες που ζούμε, ο λαός θα πρέπει να ακούσει την αλήθεια, ακόμη κι αν είναι πικρή.

    Ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε ότι υπογράμμισε στον κ. Θεοδωράκη τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Ποια είναι, πού υπάρχει για να μην λέμε λόγια του αέρα αλλά ρεαλιστικά ώστε να αξιοποιηθεί όχι προς οικονομικό όφελος δικό μας αλλά προς όφελος του λαού», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος.

    Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι «είναι πάντα χρήσιμο να ακούς τις απόψεις του αρχιεπισκόπου», ενώ για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας σημείωσε ότι είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού και η Πολιτεία να αξιοποιήσει την παρουσία του κ. Ιερώνυμου στην ηγεσία της Εκκλησίας. «Για μας θεσμοί είναι οι άνθρωποι», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    [03] Π. Λαφαζάνης: Αξιόλογη και πειστική πρόταση, η Προγραμματική Διακήρυξη της ΛΑΕ

    «Η Προγραμματική Διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας είναι η μόνη που μπορεί ν' αποτελέσει αξιόλογη και πειστική πρόταση με προοπτική εξουσίας απέναντι στον μνημονιακό συνεταιρισμό του Αλέξη Τσίπρα», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρουσιάζοντας τα βασικά στοιχεία της διακήρυξης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, στην Αθήνα.

    Βασικά σημεία της διακήρυξης είναι η ακύρωση των μνημονίων, ο τερματισμός της λιτότητας, η κατάργηση των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Ακόμη η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών ελευθεριών.

    Ο κ. Λαφαζάνης τάχθηκε επίσης υπέρ της εθνικοποίησης των τραπεζών, της κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ και υπέρ του δημοσίου ελέγχου των επιχειρήσεων με στρατηγική σημασία. Υποστήριξε την εισαγωγή εθνικού νομίσματος για την αποκατάσταση της ρευστότητας, την έξοδο από την ευρωζώνη και την υιοθέτηση πολυδιάστατης εσωτερικής πολιτικής.

    Τάχθηκε κατ' αρχήν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την έξοδο από αυτήν στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος της Λαϊκής Ενότητας.

    Κάλεσε, τέλος, σε συστράτευση όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, απευθυνόμενος ιδιαίτερα στο ΚΚΕ είπε «ότι θα μπορούσαμε να είμαστε στο ίδιο μετερίζι», ενώ ζήτησε «να σταματήσει ο πόλεμος που δεν βοηθά κανέναν».

    [04] Το ΔΝΤ και οι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, θεωρεί ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών

    Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιενς Σπαν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι άλλοι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, επιτρέποντας στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στη διάσωση της χώρας.

    Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Σπαν είπε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει την ευκαιρία να γίνει «ένας πολύ ισχυρός ηγέτης για μεταρρυθμίσεις» εάν κερδίσει την επανεκλογή του αυτό το μήνα, μολονότι μια αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος συνεχίζει να είναι απαραίτητη και «δεν θα είναι εύκολη».

    «Έχουμε μια πολύ ισχυρή δέσμευση από το ΔΝΤ ότι θέλουν να παραμείνουν (στο σχήμα), καθώς και με οικονομική βοήθεια, αλλά πρέπει και πάλι να διαπραγματευτούμε την ελάφρυνση χρέους» είπε ο Σπαν. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα βρούμε μια λύση» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για παράδειγμα μέσω της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων, είπε.

    Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που υπέγραψαν οι προκάτοχοί της και να προωθήσει την αναμόρφωση της οικονομίας, είπε ο Σπαν, που είναι μέλος του κόμματος των ΧριστιανοΔημοκρατών της Άγγελα Μέρκελ.

    «Μετά από τρεις εβδομάδες κλειστών τραπεζών στην Ελλάδα, όλοι έχουν καταλάβει ότι πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη» είπε.

    [05] Δεν κινδυνεύουν οι καταθέτες, εκτιμά η Fitch

    Οι Έλληνες καταθέτες θα αποφύγουν το κούρεμα των καταθέσεων, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του, οι ευρωπαϊκές Αρχές θα εφαρμόσουν στις ελληνικές τράπεζες την οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών (την περίφημη BRDD) με τη μέγιση δυνατή ευελιξία, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες, κυρίως, στους καταθέτες, αλλά και στους επενδυτές που κατέχουν τραπεζικά ομόλογα.

    Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς ο οίκος αξιολόγησης προτρέπει, ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρωθεί εντός του 2015, καθώς, όπως εκτιμά, η "ευελιξία στην εφαρμογή της πιο πάνω Οδηγίας περιορίζεται σημαντικά από το 2016, καθώς αυτή θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Συνακόλουθα, η όποια λύση προκριθεί για τις ελληνικές τράπεζες εντός του έτους δεν θα δεσμεύει τις ευρωπαϊκές αρχές για μελλοντικές περιπτώσεις τραπεζών.

    Η Fitch αναφέρει ότι από το τρίτο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα (ύψους περίπου 86 δισ. ευρώ) τα 25 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από το ποσό αυτό, τα 10 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθούν το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του ελέγχου ποιότητας του Ενεργητικού (Asset Quality Review -AQR), ο οποίος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    [06] Το Πεκίνο ενισχύει τα capital controls

    Νέους ελέγχους επιβάλλει η Κίνα για να εμποδίσει πολύ μεγάλες εκροές κεφαλαίων από τη χώρα. Με αυτό τον τρόπο, κλιμακώνεται η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η όλο και μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας της, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

    Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε χθες ότι θα καταστήσει ακριβότερη για τους επενδυτές την άσκηση πίεσης στην ισοτιμία του γιουάν έναντι του δολαρίου. Ένα ασθενέστερο νόμισμα ωθεί γενικά τους επενδυτές να ψάχνουν αλλού για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους και θα περιέπλεκε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζας - μεταξύ των οποίων η Bank of China και η Citic Bank - ενισχύουν τους εσωτερικούς ελέγχους τους σχετικά με τις αγορές συναλλάγματος από τους εταιρικούς πελάτες τους, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη τους.

    Εν τω μεταξύ, οι Αρχές εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μαζί με τις δυνάμεις ασφάλειας της χώρας, εντείνουν τις κινήσεις τους για να ελέγξουν τους μεσάζοντες που βοηθούν τους Κινέζους να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

    Οι προσπάθειες αυτές έχουν στόχο να στηρίξουν το γιουάν, μετά την αιφνιδιαστική υποτίμησή του από την κινεζική κεντρική τράπεζα πριν από τρεις εβδομάδες. Και γίνονται, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα, που προσέλκυε επί μακρόν κεφάλαια από όλο τον κόσμο, αρχίζει να βλέπει το χρήμα να φεύγει από τη χώρα. Κινήσεις, όπως η χθεσινή προσπάθεια να αποθαρρυνθούν τα στοιχήματα εναντίον του γιουάν, λειτουργούν κατά της δηλωμένης πρόθεσης του Πεκίνου να άρει σταδιακά τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

    [07] Η Σλοβενία σχεδιάζει ελέγχους ασφαλείας για τους μετανάστες

    Σε ελέγχους ασφαλείας θα υποβάλλουν οι αρχές τους μετανάστες που θα φθάσουν στα σύνορα της Σλοβενίας, οι αρχές θα τους υποβάλλουν σε ελέγχους ασφαλείας, όπως μεταδίδουν σήμερα σλοβενικά ΜΜΕ. Ωστόσο διατυπώνεται αμφιβολία, αν η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπη με μεταναστευτικό κύμα, όπως η Σερβία και η Ουγγαρία.

    Δύο Κοινοβουλευτικές Επιτροπές εξέτασαν τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος από τη Σλοβενία με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για αποτυχία πρόβλεψης μαζικής άφιξης προσφύγων.

    Η σλοβενική κυβέρνηση δέχθηκε κριτική και για ελλιπή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και κλήθηκε να αναβαθμίσει το διάλογο με τους εκπροσώπους τους.

    Η σλοβενική κυβέρνηση υιοθέτησε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή προσφύγων, αλλά η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν είναι ρεαλιστικό, επειδή προβλέπει πιθανή άφιξη μόνο μερικών εκατοντάδων προσφύγων και τη διαμονή τους σε κέντρα υποδοχής και όχι είσοδο μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρόσφυγες που θα ζητήσουν άσυλο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τη νομοθεσία περί διεθνούς προστασίας. Οι άλλοι μετανάστες θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και σε αυτή τη διαδικασία, η πρώτη χώρα προορισμού θα είναι η χώρα από την οποία εισέρχονται στη Σλοβενία.

    Η συνεδρίαση στη Βουλή πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του αντιπολιτευόμενου κόμματος«Νέα Σλοβενία»,το οποίο ζήτησε να εξεταστεί, αν η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή μαζική άφιξη προσφύγων και αν υπάρχουν δυνατότητες στέγασης και υγειονομικής φροντίδας χιλιάδων ανθρώπων.

    [08] Ο τόπος χρειάζεται μια λύση που πρέπει να είναι αριστερή, είπε στο Πρακτορείο FM 104,9 o Φώτης Κουβέλης

    Τη στήριξή του στο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε, παρότι απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας μαζί του, ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δυό στις 12» με το Νίκο Γιώτη και τον Φάνη Γρηγοριάδη.

    «Δε θα με δείτε πουθενά» απάντησε ο Φώτης Κουβέλης στο ερώτημα εάν θα βρίσκεται στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές. «Είναι οριστικό, σας το είπα και ξέρετε, όταν λέω κάτι, το εννοώ» είπε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε:

    «Και πρέπει να σας πω ότι σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή δεν έβαλα ποτέ το προσωπικό, πάνω από το συλλογικό. Δεν το έπραξα ακόμη κι όταν «φούντωνε» η ιστορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ξέρετε, πολλούς συνέλληνες να έχουν αρνηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Προφανώς όχι. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζω και τη σημερινή κατάσταση» ανέφερε ο κ. Κουβέλης και συνέχισε:

    «Εγώ δεν είπα ποτέ ψέματα στον ελληνικό λαό και η επιλογή μου να στηρίξω τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις επιφυλάξεις μου, τις αντιθέσεις μου, τις αντιρρήσεις μου, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ακριβής πολιτική μου στάση απέναντι στα πράγματα. Γιατί εκείνο που πιστεύω, είναι ότι ο τόπος χρειάζεται μια λύση, που πρέπει να είναι αριστερή και ουσιαστικά προοδευτική».

    «Αυτά τα οποία σας λέω, είναι χωρίς κανέναν υπολογισμό και χωρίς κανένα, για να χρησιμοποιήσω μια τρέχουσα έκφραση, αντάλλαγμα. Δεν θα με δείτε πουθενά», είπε ο Φ. Κουβέλης.

    [09] Ο πρώην υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Αποστόλου στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM 104,9

    «Και βέβαια με ανησυχεί το ενδεχόμενο οι ρυθμίσεις του μνημονίου, που αφορούν στους αγρότες να στρέψουν ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες κατευθύνσεις», δήλωσε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου στην εκπομπή «Ανοιχτά Μικρόφωνα» του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM 104,9.

    Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιδιαίτερα επώδυνη για τον αγροτικό χώρο», προσέθεσε, όμως, ότι αυτός ο χώρος «ήθελε περισσότερο από κάθε άλλον τη συμφωνία δεδομένου, ότι το 55% του εισοδήματός του προέρχεται από κοινοτικούς πόρους και το σύνολο σχεδόν των επενδύσεων σε αυτόν αφορούν το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης».

    «Αυτό μας ανάγκασε να δεχτούμε αυτές τις επιπτώσεις, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο της δημοσιονομικής υλοποίησης της συμφωνίας», είπε ο κ. Αποστόλου, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι «η σχετική συζήτηση τον Οκτώβρη με τους εταίρους, θα δώσει τη δυνατότητα να κατατεθούν αντισταθμιστικά ισοδύναμα».

    Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε δύο παραδείγματα για τις δυνατότητες που υπάρχουν:

    Όπως ανάφερε «δεν εφαρμόζεται ορθή διαχείριση της φορολογικής αντιμετώπισης του χώρου, καθώς η αξία της παραγωγής ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ ενώ αυτή που εμφανίζεται είναι 3,6- 3.8 δις».

    Παράλληλα επισήμανε, ότι η συμφωνία καθιστά υποχρεωτική την τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων, τα οποία πρέπει να τηρούν οι αγρότες, για να πάρουν την επιστροφή του 23% του ΦΠΑ.

    [10] Την κήρυξη της Μυτιλήνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά ο δήμαρχος Λέσβου

    Την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά με επιστολή του στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακροδημήτρη, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γαληνός, είναι ανάγκη νααντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι πυρκαγιών, μεταδοτικών νόσων και φθορών σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες από την προσέλευση και εγκατάσταση σήμερα στο νησί περισσότερων των 10.000 μεταναστών και προσφύγων.

    Στην μακροσκελή επιστολή του, ο κ. Γαληνός αναφέρει ότι τους δυο τελευταίους μήνες έχουν περάσει από το νησί της Λέσβου περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες από ότι το σύνολο του τοπικού πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 85.000. Παρά τις προσπάθειες για προώθηση των μεταναστών στην ενδοχώρα, ο ημερήσιος αριθμός προσέλευσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος αυτού των αναχωρήσεων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να συναθροίζονται μόνο στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης και στον ευρύτερο χώρο της προκυμαίας της Μυτιλήνης πέραν των 10.000 ατόμων.

    «Η συσσώρευση τόσο μεγάλου αριθμού αστέγων, δημιουργεί μείζον πρόβλημα στη διαχείριση και περίθαλψη αυτών, δεδομένης και της γνωστής σύνθεσης της κατάστασης των μεταναστών, ενώ η παραμονή 10.000 μεταναστών στο χώρο του λιμανιού χωρίς την ελάχιστη υποδομή υγιεινής αποτελεί εν δυνάμει πηγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων οι οποίες είναι προ των πυλών» σημειώνει ο κ. Γαληνός.

    [11] Γ. Σταθάκης: Πετύχαμε σημαντικές αλλαγές, σε σύγκριση με την εποχή του ΤΑΙΠΕΔ

    «Ο κόσμος ξέρει τις δυσκολίες της συμφωνίας, αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης», τόνισε ο απελθών υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο» .

    Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στα «κόκκινα δάνεια », αλλά και στο «μέτωπο» των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας περιουσίας. Σχετικά με αυτό σημείωσε ότι η κυβέρνηση αφενός, πέτυχε δύο σημαντικές θετικές αλλαγές σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε την εποχή του ΤΑΙΠΕΔ, κι αφετέρου απέτρεψε μια δυσμενή εξέλιξη, την οποία αξίωναν οι δανειστές: τη μεταφορά της έδρας του νέου Ταμείου από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο.

    Η πρώτη θετική αλλαγή, τόνισε ο κ. Σταθάκης, έγκειται στο εξής: Εν αντιθέσει προς το ΤΑΙΠΕΔ, το νέο Ταμείο δεν υποχρεούται να κάνει οπωσδήποτε ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι, είπε, «σώσαμε νερό και ενέργεια», υπό την έννοια ότι εντάσσονται στη κατηγορία των επιχειρήσεων, για τις οποίες ο στόχος είναι, σε βάθος χρόνου (30 έτη), να αναβαθμιστεί η αξία τους.

    [12] Β. Μεϊμαράκης: Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε κάθε τρείς και λίγο σε εκλογές

    Με πρώτο σταθμό τη Νεάπολη Λασιθίου ξεκίνησε σήμερα την διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη ο Πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Νωρίς το μεσημέρι, ο κ. Μεϊμαράκης μετέβη στη Νεάπολη όπου του επιφυλάχθηκε υποδοχή από κατοίκους της περιοχής και συνομίλησε μαζί τους ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον 'Αγιο Νικόλαο Λασιθίου και στα γραφεία της αντιπεριφέρειας.

    Εκεί είχε συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Πελαγία Πετράκη , δημάρχους και φορείς της Αυτοδιοίκησης τονίζοντας πως ο θεσμός της αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός για τη ΝΔ .

    Επίσης συναντήθηκε και με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων οι οποίοι του παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα του Νομού της ελλείψεις σε υποδομές στην υγεία επίσης αναφέρθηκαν στα θέματα της ανεργίας του τουρισμού κ.α.

    Κατά τη συζήτηση που είχε ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι θα πρέπει να χτίσουμε εμπιστοσύνη για να λύσουμε τα προβλήματα και παράλληλα θα πρέπει να βρούμε μια βασική κατεύθυνση προκειμένου να συνεννοούμαστε. Ακόμη χαρακτήρισε την επόμενη πενταετία πολύ κρίσιμη για το μέλλον της χώρας.

    Επεσήμανεοι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου είναι πολύ σημαντικές καθώς "δεν μπορούμε να πηγαίνουμε κάθε τρείς και λίγο σε εκλογές».

    Κατά την περιοδεία του ο κ. Μειμαράκης ζήτησε ακόμη να δώσουν οι πολίτες ψήφο εμπιστοσύνης και όχι ψήφο διαμαρτυρίας ή ψήφο τιμωρίας η οποία κόστισε στον τόπο περίπου 90 δισ. ευρώ.

    Αφού κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι ανακόπτει την «πορεία που είχαμε χαράξει» και οδηγεί τη χώρα σε εκλογές πρόσθεσε ότι οι εκλογές αυτές θάλαμε να μας δώσουν την δυνατότητα να αναπτύξαμε τα επιχειρήματα μας και οι πολίτες να προβληματιστούν και να πάνε στην κάλπη έχοντας κρίνοντας τα πεπρωμένα του 7 μήνου της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμένου.

    [13] Διαμαντίδης: «Τελευταία σεζόν και αποχωρώ»

    Το πήρε απόφαση ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Σε συνέντευξη του στην αθλητική εφημερίδα «Πράσινη», αποκάλυψε ότι πήρε τη μεγάλη απόφαση και η φετινή σεζόν θα είναι η τελευταία στη μεγάλη καριέρα του 36χρονου σταρ. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» ευχήθηκε ν' αποχαιρετήσει τον κόσμο με την κατάκτηση τίτλων, ωστόσο τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός υπήρχε πριν και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από τον ίδιο.

    «Δεν το σκέφτομαι περισσότερο, είναι ειλημμένη απόφαση. Θέλω να παίξω έναν ακόμη χρόνο. Θέλω να τελειώσω την καριέρα μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο στόχος μου είναι να είμαι υγιής πάνω από όλα και μετά άμα μπορέσω να βοηθήσω και εγώ από τη μεριά μου την ομάδα. Σίγουρα αν καταφέρουμε να κατακτήσουμε κάποιο τίτλο ή τίτλους αυτό θα είναι το καλύτερο τέλος για μένα» δήλωσε σχετικά ο Διαμαντίδης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 September 2015 - 14:32:18 UTC