Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το μνημόνιο δεν αρκεί για να φύγουμε από την καταστροφή, δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Σταύρος Θεοδωράκης
  • [02] Π. Λαφαζάνης: Αξιόλογη και πειστική πρόταση απέναντι στα Μνημόνια
  • [03] Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στις 20:00 το βράδυ στο Αιγάλεω
  • [04] ΔΝΤ:Οι συνέπειες επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας είναι σημαντικότερες από ό,τι προβλεπόταν
  • [05] Κίνα: Η 70ή επέτειος από την παράδοση της Ιαπωνίας
  • [06] Μαλαισία: Ανατράπηκε πλεούμενο με 100 επιβαίνοντες
  • [07] Σαράντα στρέμματα έκαψε πυρκαγιά στο Ηράκλειο
  • [08] Οι «ήχοι της Ελευσίνας» από τον Ταρέκ Ατουί

  • [01] Το μνημόνιο δεν αρκεί για να φύγουμε από την καταστροφή, δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Σταύρος Θεοδωράκης

    «Το μνημόνιο δεν αρκεί για να φύγουμε από την καταστροφή. Πρέπει να τηρήσουμε τη συμφωνία και παράλληλα να κάνουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις» δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Προτείνει συγκρότηση «μιας μεγάλης κυβέρνησης με συγκεκριμένες προτεραιότητες, με μικρή ομάδα η οποία θα λύσει τα προβλήματα».

    Δηλώνει ότι δεν μετάνιωσε για την ψήφιση του μνημονίου, επισημαίνει ότι το Ποτάμι ήταν ο βασικός μοχλός για να κρατηθεί η χώρα στην Ευρώπη και υπογραμμίζει: «Δεν στηρίζουμε Τσίπρα. Δεν στηρίζουμε μνημόνια. Δεν στηρίζουμε μια κακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στηρίζουμε όμως την Ελλάδα, στηρίζουμε την πατρίδα. Δεν είχαμε άλλο δρόμο».

    Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει ότι δεν λένε όλη την αλήθεια και πώς η εικόνα που έχει σχηματίσει από όλη την Ελλάδα είναι ότι η κοινωνία θέλει το Ποτάμι.

    [02] Π. Λαφαζάνης: Αξιόλογη και πειστική πρόταση απέναντι στα Μνημόνια

    Η κατάργηση των μνημονίων και ο τερματισμός της λιτότητας και της φορολεηλασίας είναι στις βασικές προτεραιότητες της Λαϊκής Ενότητας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρουσιάζοντας νωρίτερα το μεσημέρι την προγραμματική διακήρυξη του κόμματός του.

    Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στην διακήρυξη είναι η κατάργηση όλων των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, των αυξήσεων του ΦΠΑ και η σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού, ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη.

    Στην προγραμματική διακήρυξη της ΛΑΕ, περιλαμβάνονται ακόμη:

    Η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από άλλα φορολογικά μέτρα που θα αφορούν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

    Η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, ο τερματισμός των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως των αεροδρομίων, των λιμανιών, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Ελληνικού, καθώς και η αποτροπή της διάλυσης και της συρρίκνωσης της ΔΕΗ.

    Η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

    Ο δημόσιος έλεγχος των επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα και η δημιουργία προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Η εθνικοποίηση τραπεζών και η εγγύηση των καταθέσεων.

    Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και η αποκατάσταση ισχυρής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

    «Φέρνουμε τη δημοκρατία σε αυτό τον τόπο με το λαό συμμέτοχο» είπε ο επικεφαλής της ΛΑΕ και εκτίμησε, ότι δεν έχουμε δημοκρατία έχουμε μνημονιακή δικτατορία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και του ευρώ. Δεν θα δεχθούμε τυραννικές εντολές. Δε θα γίνουμε εκβιαζόμενοι»

    Ο κ. Λαφαζάνης τάχθηκε υπέρ μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής «έξω από τον ευρωατλαντικό κλοιό», ενώ εκτίμησε ότι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου. Εξέφρασε όμως τον φόβο ότι η συμφωνία αυτή «μπορεί να μείνει μετέωρη μετά το τρίτο μνημόνιο».

    Ο επικεφαλής της ΛΑΕ, τάχθηκε υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη, την οποία θεωρεί ως προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος.

    «Είναι αδύνατο εντός ευρώ να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο προοδευτικό πρόγραμμα», είπε και πρόσθεσε ότι «το εθνικό νόμισμα δεν είναι φετίχ, αλλά εργαλείο, για να ανοίξουμε προοδευτικό και αναπτυξιακό δρόμο για τη χώρα. Θα μας δώσει ευχέρεια για ανεξάρτητη οικονομική πολιτική, θα αυξήσει τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα τονώσει τον τουρισμό».

    Ωστόσο, προσέθεσε ότι δεν θέτει θέμα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως στην περίπτωση που η συμμετοχή σε αυτή θέτει εμπόδια στην εφαρμογή του προγράμματος θα απευθυνθεί στον λαό με δημοψήφισμα.

    Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, το χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» και εκτίμησε ότι η μόνη επιλογή είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, ενώ επικαλέστηκε το παράδειγμα του Ιράκ και της Ουκρανίας όπου υπήρξε διαγραφή χρέους.

    [03] Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στις 20:00 το βράδυ στο Αιγάλεω

    Από το Αιγάλεω ξεκινά την προεκλογική του εκστρατεία στο λεκανοπέδιο της Αττικής ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 20:00 στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω.Αύριο, θα μεταβεί στη Λιβαδειά και την Κυριακή θα επισκεφθεί την 80η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

    Στο μεταξύ, σε πλήρεις ρυθμούς κινούνται οι επιτελείς της Κουμουνδούρου προκειμένου να κλείσουν όλα τα ζητήματα που αφορούν στον εκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό πρόγραμμα, οι λίστες των ψηφοδελτίων, το πλήρες πρόγραμμα των περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα, τα κεντρικά συνθήματα και γενικότερα όλα τα οργανωτικά ζητήματα.

    Αναφορικά με το θέμα της κατάρτισης των ψηφοδελτίων που ολοκληρώνεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα, κομματικές πηγές αναφέρουν ότι γίνεται χωρίς παρεμβάσεις στη σειρά των εκλεγμένων και ότι οι κενές θέσεις που προέκυψαν από τις αποχωρήσεις βουλευτών θα συμπληρωθούν, μεταξύ άλλων, από τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ανέφεραν ότι θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο και ότι θα υπάρχει και μια έννοια διεύρυνσης.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι εισπράττουν ήδη κλίμα αύξησης συσπείρωσης του κόμματος, εξηγώντας ότι πρώτο βασικό σταθμό γι' αυτό αποτέλεσε η Πανελλαδική Σύσκεψη του περασμένου Σαββατοκύριακου. Τονίζουν πως η εκτίμηση των άλλων πολιτικών δυνάμεων ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοδυναμίας, επικαλούμενοι μάλιστα τις έως τώρα μετρήσεις, είναι μια «στημένη» εκτίμηση προκειμένου να «στήσουν» επάνω της την προεκλογική τους καμπάνια. Επισημαίνουν επιπλέον ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα αναποφάσιστων οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν επί πραγματικών θεμάτων και θέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουν ότι η στρατηγική της ΝΔ και των άλλων κομμάτων δεν βασίζεται στην παρουσίαση των θέσεών τους για τα μείζονα προγραμματικά ζητήματα και φυσικά το θέμα του χρέους, αλλά στο ζήτημα της επόμενης μέρας. «Να απαντήσουν όλοι επί των σημαντικών θεμάτων, να μας πουν ότι δεν θέλουν ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ,ομαδικές απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αλλά τότε θα ήταν άλλα κόμματα, δεν θα ήταν νεοφιλελεύθερα. Θα ήταν μια άλλη συζήτηση»

    [04] ΔΝΤ:Οι συνέπειες επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας είναι σημαντικότερες από ό,τι προβλεπόταν

    Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, παρότι ήταν αναμενόμενη, έχει σημαντικότερες συνέπειες από ό,τι προβλεπόταν, υπογράμμισε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σημείωμά του ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Άγκυρα.

    «Η μετάβαση της Κίνας σε έναν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, αν και γενικά ανταποκρίνεται στις προβλέψεις (που είχαν γίνει), μοιάζει να έχει διασυνοριακές επιπτώσεις πιο σημαντικές από αυτές που αναμένονταν προηγουμένως, κάτι που αντανακλάται στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών και (στις αναταράξεις) στις χρηματαγορές», υπογράμμισε το ΔΝΤ στο σημείωμά του.

    Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό, η παγκόσμια ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν βραδύτερη από εκείνη που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, «αντανακλώντας την επιβράδυνση (της δραστηριότητας) στις αναπτυσσόμενες χώρες και μια ασθενέστερη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες».

    Στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι οποίες έσυραν την παγκόσμια ανάπτυξη όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, «οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί», εκτιμά το ΔΝΤ στο σημείωμά του. Επισημαίνει ως τους σημαντικότερους την περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ΚίναΒ· την περαιτέρω μείωση των τιμών των πρώτων υλώνΒ· την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίουΒ· και την αντιστροφή των ροών κεφαλαίων ως τους κυριότερους. Η προοπτική θα είναι ακόμη δυσμενέστερη αν κάποιοι από αυτούς τους κινδύνους πραγματωθούν ταυτόχρονα, πρόσθεσε.

    [05] Κίνα: Η 70ή επέτειος από την παράδοση της Ιαπωνίας

    Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε τη νίκη επί της Ιαπωνίας το 1945, η οποία επέτρεψε να «γίνει ξανά η Κίνα μια μεγάλη χώρα του κόσμου», στην ομιλία του κατά την έναρξη των εκδηλώσεων για την επέτειο του τέλους του πολέμου, στο πλαίσιο της οποίας και η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο του Πεκίνου.

    Οι εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο από την παράδοση της Ιαπωνίας άρχισαν με 70 κανονιοβολισμούς.

    «Η νίκη στον πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας έκανε ξανά την Κίνα μια μεγάλη χώρα του κόσμου», είπε ο πρόεδρος της Κίνας στην ομιλία του στην πλατεία Τιενανμέν, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη μείωση κατά 300.000 άνδρες του προσωπικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Ο στρατός της Κίνας, ο οποίος διαθέτει 2,3 εκατ. άνδρες, είναι ο μεγαλύτερος σε παγκόσμια κλίμακα.

    Η Κίνα θα επιδιώκει πάντα τον δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης, πρόσθεσε ο Σι στην ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

    Η σημερινή στρατιωτική παρέλαση, με τη συμμετοχή 12.000 στρατιωτών, 500 οχημάτων, 200 αεροσκαφών και ελικοπτέρων χαρακτηρίστηκε από δυτικούς αναλυτές μια επίδειξη της αυξανόμενης στρατιωτικής ισχύος του Πεκίνου.

    Οι κυριότεροι δυτικοί ηγέτες, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ή η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, απέφυγαν να δεχθούν την πρόσκληση να παραστούν, όπως και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος προωθεί την αναθεώρηση της ειρηνιστικής μεταπολεμικής ιαπωνικής πολιτικής, κάτι που προκαλεί την οργή του Πεκίνου.

    [06] Μαλαισία: Ανατράπηκε πλεούμενο με 100 επιβαίνοντες

    Ένα πλεούμενο που μετέφερε περίπου 100 ανθρώπους ανατράπηκε ανοιχτά των δυτικών ακτών της Μαλαισίας κοντά στα Στενά της Μάλακα.

    Ένας εκπρόσωπος της Ναυτικής Υπηρεσίας Επιβολής του Νόμου της Μαλαισίας σημείωσε ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν απώλειες από την ανατροπή του σκάφους αυτού, ανοιχτά της περιοχής Σάμπακ Μπέρναμ, η οποία βρίσκεται στην πλουσιότερη πολιτεία της χώρας Σελανγκόρ.

    Η υπηρεσία απέστειλε μια ομάδα διάσωσης μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν αλιείς, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, αλλά ακόμη δεν έχει επιστρέψει.

    Διάφορα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το πλοίο μετέφερε παράτυπους μετανάστες. Ωστόσο οι αξιωματούχοι της Ναυτικής Υπηρεσίας Επιβολής του Νόμου δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την πληροφορία αυτή.

    [07] Σαράντα στρέμματα έκαψε πυρκαγιά στο Ηράκλειο

    Περίπου 40 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικης έκτασης αποτέφρωσε η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Στείρωνα του δήμου Μινώα Πεδιάδος.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε αργά το μεσημέρι της Τέταρτης και επί τόπου έσπευσαν 6 οχήματα με 18 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ένα πεζοπόρο τμήμα 7 ατόμων καθώς και ένα ελικόπτερο.

    Η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο χθες το βράδυ και έκαψε 30 στρέμματα δασικής και 10 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις τηςΠυροσβεστικής Υπηρεσίας γιαπιθανές αναζωπυρώσεις.

    [08] Οι «ήχοι της Ελευσίνας» από τον Ταρέκ Ατουί

    Ο διεθνούς φήμης Λιβανέζος καλλιτέχνης Ταρέκ Ατουί, εγκαινιάζει σήμερα (3 Σεπτεμβρίου) το έργο του I/E Elefsis, στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, το οποίο έχει προκύψει από in situ έρευνα στο ηχητικό τοπίο της Ελευσίνας και μέσα από ένα όργανο δικής του επινόησης.

    «Είναι ένα project ήχου που έχει συνάφεια με την Underground και την ηλεκτρονική μουσική. Το αποτέλεσμα είναι πολύ αφαιρετικό και πολύ διαφορετικό. Το τοπίο είναι καθοριστικό για το αποτέλεσμα, είναι απολύτως συνυφασμένα. Αυτό που κάνει ο καλλιτέχνης είναι μια περιγραφή του φυσικού τοπίου, του θαλάσσιου τοπίου, του αρχαιολογικού τοπίου με έναν τρόπο που δεν έχει κάνει κανείς άλλος» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιμελήτρια Όλγα Χατζηδάκη.

    Ο Ατουί επισκέφτηκε δύο φορές την περιοχή της Ελευσίνας, γνώρισε τον αρχαιολογικό χώρο, τη θάλασσα, το λιμάνι και το μετα-βιομηχανικό ελαιουργείο. Κατόπιν επανήλθε με δύο συνεργάτες του, ο ένας κατέγραφε τους ήχους ο Chris Watson και τον φωτογράφο Alexander Guirkinger που κατέγραφε την διαδικασία με τις εικόνες του. Έκαναν καταγραφές ήχων μέσα στη θάλασσα, κατέγραψαν τον ήχο της βροχής, πήγαν στο βιομηχανικό τοπίο της πόλης, στον αρχαιολογικό χώρο. Έπιασαν τις διαφορετικές εκφάνσεις που χαρακτηρίζουν την Ελευσίνα στο τώρα και στο παρελθόν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 September 2015 - 6:32:09 UTC