Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το πολιτικό σκηνικό μιας μελετημένης κρίσης
  • [02] Σύνορα
  • [03] Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Ενότητα είναι «η μέρα με τη νύχτα» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας
  • [04] Δεν υπάρχει χαλάρωση των capital controls για τους υποψήφιους βουλευτές, σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας
  • [05] ΔΝΤ:Οι συνέπειες επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας είναι σημαντικότερες από ό,τι προβλεπόταν
  • [06] Οι μετανάστες απειλούν τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας
  • [07] Eισβολή προσφύγων στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης
  • [08] Μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία ταυτοποίησης των μεταναστών αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Κω
  • [09] Διάσωση 751 μεταναστών το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό Σώμα
  • [10] Υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα στη Μεσσηνία
  • [11] Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα «μυστικά» της Κοιλάδας Αργολίδας

  • [01] Το πολιτικό σκηνικό μιας μελετημένης κρίσης

    του Άκη Κοσώνα*

    Επιδίωξη των δανειστών- εταίρων ήταν από την αρχή ο διαχωρισμός Τσίπρα- ΣΥ.ΡΙΖ.Α και η καταστολή της ευρύτερης αστικής τάξης. Των μεσοστρωμάτων που αποτελούν πλειοψηφία στις κοινωνίες και συνήθως προσδιορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Των κοινωνικών εκείνων στρωμάτων που κινούνται από τη μια πλευρά στην οριογραμμή της τάξης των ευκατάστατων αστών, και από την άλλη στα σύνορα της παραδοσιακής (έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τη δεκαετία του ΄80 και υπάρχει ως σήμερα) μικροαστικής/εργατικής τάξης.

    Τα μεσοστρώματα αυτά, που είναι και η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας, επλήγησαν καθοριστικά από τα οικονομικά μέτρα, τις περικοπές, τις απολύσεις. 'Όταν έχασαν κάθε ελπίδα σωτηρίας μέσω του γνωστού και κυρίαρχου πολιτικού προσωπικού, στράφηκαν προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α απαξιώνοντας (σχεδόν εξαφανίζοντας) το ΠΑΣΟΚ και αποδυναμώνοντας σημαντικά τη Νέα Δημοκρατία. Η δοκιμή τους έγινε στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 όταν για πρώτη φορά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α αναδείχθηκε σε πρώτο κόμμα. Λίγους μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2015, προπονημένοι και ελέγχοντας τον φόβο που έσπερναν αφειδώς οι δυνάμεις του συστήματος (ΜΜΕ, βιομηχανίες, διακινητές του χρήματος), ξαναψήφισαν ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αλλά για κυβέρνηση αυτή τη φορά.

    Είχε υπάρξει έτσι μια σημαντική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, που οδηγούσε παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις είτε στην απόσυρση είτε στην ανασύνταξη. Όμως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν μπορούσε να κυβερνήσει. Από τη μια ήταν σαφής και ορατή από τον καθένα η εγγενής αντίφαση των δύο τάσεων στο εσωτερικό του, που παρέπεμπε σε δύο απόψεις, πολιτικές, στρατηγικές, για οτιδήποτε. Από την άλλη, ήταν επίσης σαφής η έλλειψη πρόσβασης στους μηχανισμούς και τα κέντρα εξουσίας. Για να κυβερνήσεις δεν αρκεί να κερδίσεις εκλογές. Πρέπει να κερδίσεις και την εξουσία. Τη βασική αυτή αρχή γνώριζαν πολύ καλά τα συστημικά κέντρα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και τα επιτελεία των εταίρων- δανειστών. Άλλωστε τα δύο αυτά κομμάτια εξουσίας συνεργάζονταν πολύ καλά από την αρχή της κρίσης. Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία σημαντικών προβλημάτων στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δεδομένης μάλιστα της αφόρητης πίεσης για υπογραφή συμφωνίας και της μαξιμαλιστικής συναίνεσης από πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συναινέσουν («συμφωνία νάναι κι ότι νάναι») δεν ήταν δύσκολο να οικοδομηθεί σκηνικό δύο κέντρων εξουσίας μέσα στην κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα.

    Ο τίτλος της επιχείρησης θα μπορούσε να είναι «άλλο πράγμα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, άλλο ο Τσίπρας» και κοιτώντας το περιεχόμενο της επιχείρησης θα έβλεπε καθαρά κανείς την προσπάθεια εναγκαλισμού του πρωθυπουργού από εχθρικές έως χθες δυνάμεις, που αίφνης ανακάλυπταν πόσο ώριμος, ευφυής, σώφρων και ευρωπαϊστής είναι. Σε αυτό το παράξενο σκηνικό οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας καλούνται να ανασυνταχθούν και να καταγράψουν την θεσμική, εθνική και πολιτική τους αυτονομία από τα ποικίλα πολυεθνικά κέντρα εξουσίας. Καταρχήν αυτό. Για πρώτη φορά κανείς δεν ζητάει προγράμματα από κανέναν.

  • Ο Άκης Κοσώνας είναι δημοσιογράφος

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Σύνορα

    τουΦερνάντο Βαγεσπίν*

    Τι είναι πιο πολιτικά απρεπές, ο σεξισμός ή η ξενοφοβία; Υποθέτει κανείς, και τα δύο. Όπως είδαμε όμως, ο λαϊκιστής Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να έχει προβλήματα με την υποψηφιότητά του για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών όταν έκανε μισογυνικά σχόλια. Όσο επετίθετο στους Μεξικανούς μετανάστες, η δημοτικότητά του ανέβαινε. Τι συνέβη;

    Κατά την άποψή μου, η ηθική αρχή που μας υποχρεώνει να αντιμετωπίζουμε ισότιμα όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως καταγωγής, φυλής ή άλλης κατάστασης, έχει πάψει να αποτελεί ταμπού στη Δύση. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την απαξίωση του άλλου, εκείνου που μένει πέρα από το τείχος που θέλεις να χτίσεις. Το σεξιστικό σου σχόλιο, αντίθετα, επηρεάζει και τους δικούς μας -«τις δικές μας» σ' αυτή την περίπτωση-, γεγονός απαράδεκτο. Η ηθική ισχύει μόνο γι' αυτούς που βρίσκονται από την εδώ πλευρά των συνόρων.

    Φοβάμαι ότι κάτι αντίστοιχο ζούμε τώρα στην Ευρώπη, η οποία μοιάζει να έχει πέσει σε μια πραγματική παράνοια με τα σύνορα. Η ταυτότητά της, πολύ μακρινή από εκείνη που ενέπνεε τις ιδρυτικές της αρχές, είναι όλο και πιο κοντά σε μια αυξανόμενη αίσθηση αποκλεισμού του άλλου, του μη Ευρωπαίου. Το να είσαι Ευρωπαίος, σημαίνει να κατοικείς σε ένα φρούριο και να εμποδίζεις την είσοδο των άλλων σ' αυτό. Μετατρεπόμαστε σε μιαgatedcommunity(περίφρακτη κοινότητα), όπως αυτές στις οποίες ζουν οι πλούσιοι στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιτρέπουμε την είσοδο σε όσους κάνουν τις δουλειές που δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εμείς. Και στους τουρίστες, φυσικά. Οι υπόλοιποι, έξω.

    Υπάρχουν και μερικοί επιβαρυντικοί παράγοντες. Η ανασύσταση κλασικών συνόρων μεταξύ χωρών- μελών (αρκεί να δούμε τι γίνεται στο Καλαί). Η δημιουργία άλλων (Σκωτία, Καταλονία). Η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πιστωτών και δανειοληπτών. Για να μη μιλήσουμε γι' αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, δηλαδή για τα εσωτερικά σύνορα σε διάφορες ευρωπαϊκές κοινωνίες, που χωρίζουν τους αυτόχθονες από τους «ξένους». Με άλλα λόγια, όπως θα έλεγε ο Μπόρχες, δεν μας ενώνει η αγάπη, αλλά ο φόβος ότι θα δεχθούμε εισβολή και θα μολυνθούμε.

    Το ανησυχητικό είναι ότι ο πορώδης χαρακτήρας των εξωτερικών συνόρων χρησιμεύει για την ενίσχυση των εσωτερικών συνόρων, σαν να πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία. Όσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα εισόδου, τόσο περισσότερο ενισχύεται η εθνική και εθνοτική ταυτότητα και τόσο λιγότερο ικανοποιούνται οι ανάγκες εκπλήρωσης αυτού του νέου πολιτισμικού πλουραλισμού. Και η ειρωνεία είναι ότι οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα ως πρόβλημα διαχείρισης και όχι ως μια ανθρωπιστική κρίση που απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Αρκεί να δει κανείς τις δηλώσεις του Κάμερον για το Καλαί, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα σχόλια της Μαρίν Λεπέν. Όχι, οι σημερινοί ηγέτες δεν ηγούνται, απλώς προσαρμόζονται σε αυτό που θεωρούν ότι είναι η άποψη της πλειοψηφίας.

    Πριν από αρκετό καιρό, η Αμερικανίδα κοινωνιολόγος Σάσκια Σάσεν προέβη σε μια εκτίμηση που επαληθεύεται πλήρως. Προέβλεψε ότι όσο αναπτύσσεται η παγκοσμιοποίηση, τόσο θα ενισχύονται τα σύνορα. Ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα ζούμε σε απομονωμένες νησίδες. Η παγκοσμιοποίηση δεν ισοδυναμεί λοιπόν, με κοσμοπολιτισμό. Κι όμως, αυτή θα έπρεπε να είναι η κυρίαρχη ιδεολογία, για εκείνους τουλάχιστον που πιστεύουν στη δημοκρατία.

    Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχει δημοκρατία που να μην κάνει διάκριση ανάμεσα στους πολίτες και τους μετοίκους. Μια δημοκρατία, όμως, πρέπει να αναγνωρίζει τα βασικά δικαιώματα ενός ατόμου, πέρα από τον αυστηρά πολιτικό τους χαρακτήρα. Κατά τον ίδιο τρόπο, παρόλο που δεν υπάρχει κράτος χωρίς σύνορα, τα σύνορα αυτά πρέπει να είναι ανοιχτά για όσους διαφεύγουν από τις διώξεις ή τη φτώχεια. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε όλους εκείνους που θα το ήθελαν. Πρέπει όμως να εγκαταλείψουμε την αμυντική μας στάση και να αναζητήσουμε τα αίτια αυτής της κρίσης. Πιστεύει κανείς στ' αλήθεια ότι τα τείχη χρησιμεύουν σε οτιδήποτε;

  • Ο Φερνάντο Βαγεσπίν είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

    (Πηγή: El Pais)

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [03] Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Ενότητα είναι «η μέρα με τη νύχτα» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας

    Η διαχωριστική γραμμή είναι ή με το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την εξουσία τους και τις συμμαχίες τους ή με την οικονομική ανάπτυξη για τα λαϊκά συμφέροντα, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

    Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι ο στόχος του ΚΚΕ είναι η μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυσή του, ενώ ερωτηθείς εάν στόχος του κόμματος είναι η ανάδειξή του σε τρίτη δύναμη, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν θέτει αριθμητικούς στόχους, προσθέτοντας ταυτόχρονα «γιατί όχι? η δυνατότητα υπάρχει».

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους και τον λαό να ενισχύσουν το ΚΚΕ με βάση την πείρα του και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε στην εκτίμησή του ότι εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, στον οποίο ορκίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τα μνημόνια μπορεί να σκίσει, ούτε τους εφαρμοστικούς νόμους μπορεί να καταργήσει, ούτε μπορεί να δώσει έστω και μία ανάσα ανακούφισης στον λαό.

    Ερωτηθείς για τα περί συμπόρευσης και συμμαχίας του ΚΚΕ με «όμορες δυνάμεις» απάντησε ότι αυτή η ανάλυση περί των συμμαχιών του κόμματος είναι γνωστή εδώ και χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ θα παλέψει μέσα στον λαό, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ανατροπή. Επίσης, τόνισε ότι ο λαός δεν πρέπει να επικεντρώνει στο να «βγει μία όποια κυβέρνηση», αλλά να σκεφθεί ποια κυβέρνηση θα είναι αυτή, επισημαίνοντας ότι ακόμα και για να δοθούν ανάσες ανακούφισης στον λαό, απαιτείται μια καθαρή γραμμή σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την εξουσία του κεφαλαίου.

    Μιλώντας για τις ουσιαστικές διαφορές του ΚΚΕ με την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη είπε ότι είναι «η μέρα με τη νύχτα». Όπως σημείωσε, πρώτον «εδώ και 25 χρόνια, από τότε που έφυγαν από το ΚΚΕ, αφού πρώτα προσπάθησαν να το διαλύσουν, έδωσαν χέρι βοηθείας στην ΕΕ, στην ΟΝΕ και συκοφαντούσαν συνεχώς τον σοσιαλισμό» και δεύτερον οι ίδιοι έδωσαν χέρι βοηθείας στον ΣΥΡΙΖΑ, συμβάλλοντας στον παροπλισμό του εργατικού-λαϊκού κινήματος, δεχόμενοι και διαδίδοντας αυταπάτες, ενώ ταυτόχρονα σε όλη τη διάρκεια της επτάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στήριζαν την κυβέρνηση.

    «Ούτε την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, ούτε καν τις τροπολογίες του ΚΚΕ για κάποιες ανάσες ανακούφισης δέχθηκαν και αυτοί και η κ. Κωνσταντοπούλου» είπε ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι δεν ψήφισαν μεν το τρίτο μνημόνιο, αλλά συνέχισαν να στηρίζουν την κυβέρνηση. Ως τρίτο στοιχείο σχετικά με τη Λαϊκή Ενότητας επεσήμανε είπε ότι το κόμμα του κ. Λαφαζάνη έχει την πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

    [04] Δεν υπάρχει χαλάρωση των capital controls για τους υποψήφιους βουλευτές, σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας

    «Για τους υποψήφιους βουλευτές ισχύουν τα ίδια όπως και για τους υπόλοιπους πολίτες σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές. Ούτε προνόμια ούτε διευκολύνσεις - δεν υπάρχει χαλάρωση των capital controls σε σχέση με τους υποψήφιους βουλευτές, απλώς δίνεται η δυνατότητα ανοίγματος ειδικού προσωρινού λογαριασμού 2 εβδομάδες για τη διευκόλυνση της κίνησής τους κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου».

    Αυτό δήλωσαν σήμερα το πρωί κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας ενώ το μεσημέρι αναμένονται να υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις από τον υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Όπως έχει γράψει από χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ το υπουργείο έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στο πλαίσιο των τραπεζικών περιορισμών.

    [05] ΔΝΤ:Οι συνέπειες επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας είναι σημαντικότερες από ό,τι προβλεπόταν

    Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, παρότι ήταν αναμενόμενη, έχει σημαντικότερες συνέπειες από ό,τι προβλεπόταν, υπογράμμισε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σημείωμά του ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Άγκυρα.

    «Η μετάβαση της Κίνας σε έναν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, αν και γενικά ανταποκρίνεται στις προβλέψεις (που είχαν γίνει), μοιάζει να έχει διασυνοριακές επιπτώσεις πιο σημαντικές από αυτές που αναμένονταν προηγουμένως, κάτι που αντανακλάται στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών και (στις αναταράξεις) στις χρηματαγορές», υπογράμμισε το ΔΝΤ στο σημείωμά του.

    Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό, η παγκόσμια ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν βραδύτερη από εκείνη που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, «αντανακλώντας την επιβράδυνση (της δραστηριότητας) στις αναπτυσσόμενες χώρες και μια ασθενέστερη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες».

    Στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι οποίες έσυραν την παγκόσμια ανάπτυξη όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, «οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί», εκτιμά το ΔΝΤ στο σημείωμά του. Επισημαίνει ως τους σημαντικότερους την περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ΚίναΒ· την περαιτέρω μείωση των τιμών των πρώτων υλώνΒ· την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίουΒ· και την αντιστροφή των ροών κεφαλαίων ως τους κυριότερους. Η προοπτική θα είναι ακόμη δυσμενέστερη αν κάποιοι από αυτούς τους κινδύνους πραγματωθούν ταυτόχρονα, πρόσθεσε.

    [06] Οι μετανάστες απειλούν τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας

    Η εισροή μεταναστών στην Ευρώπη απειλεί να υπονομεύσει τις χριστιανικές ρίζες της ηπείρου, γράφει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, και επέκρινε την «αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική» της ΕΕ.

    Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Ορμπάν ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες διαφωνούν με τη διαχείριση της κρίσης από την πλειονότητα των κυβερνήσεων.

    «Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», επεσήμανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. «Μόνο αφού έχουμε προστατεύσει τα σύνορά μας μπορούν να τεθούν ερωτήματα σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών που μπορούμε να υποδεχθούμε ή για το αν θα πρέπει να υπάρξουν ποσοστώσεις», τόνισε ο ίδιος.

    Ο Ορμπάν κατήγγειλε ότι οι μετανάστες «πλημμυρίζουν» τη χώρα του, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι χριστιανοί, αλλά μουσουλμάνοι.

    «Είναι ένα σημαντικό ζήτημα διότι η Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχουν χριστιανικές ρίζες. Δεν είναι ήδη και από μόνο του ανησυχητικό το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός χριστιανικός πολιτισμός είναι μετά βίας σε θέση να τηρήσει τις χριστιανικές αξίες της ίδιας της Ευρώπης», διερωτήθηκε.

    Εξάλλου ο Ορμπάν προειδοποίησε για μια «έκρηξη» σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης και υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του να υψώσει ένα φράχτη στα σύνορα της χώρας με τη Σερβία.

    Η Ουγγαρία κατασκευάζει έναν φράχτη ύψους 3,5 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την είσοδο των μεταναστών.

    Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επέκρινε επίσης «την αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Κάθε Ευρωπαίος πολιτικός που δημιουργεί ελπίδες στους μετανάστες για μια καλύτερη ζωή και τους ενθαρρύνει να εγκαταλείψουν τα πάντα και με κίνδυνο της ζωής τους να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη είναι ανεύθυνος», τόνισε ο Ορμπάν.

    «Γι? αυτό είναι σημαντικός ο φράχτης που κατασκευάζουμε στην Ουγγαρία. Δεν το κάνουμε για πλάκα, αλλά επειδή είναι απαραίτητος», κατέληξε.

    [07] Eισβολή προσφύγων στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης

    Πλήθος προσφύγων εισέβαλε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, όταν η ουγγρική αστυνομία αποσύρθηκε από τις εισόδους έπειτα από διήμερο αποκλεισμό.

    Εκατοντάδες πρόσφυγες επέδραμαν σε συρμό που βρισκόταν στον σταθμό του Κελέτι προσπαθώντας να επιβιβασθούν από τις πόρτες και τα παράθυρα, δημιουργώντας σκηνές χάους.

    Υπεύθυνος του σταθμού δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τρένα στον σταθμό του Κελέτι με προορισμό τη δυτική Ευρώπη.

    [08] Μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία ταυτοποίησης των μεταναστών αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Κω

    Μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία ταυτοποίησης των μεταναστών λόγω του μικρού αριθμού της αστυνομικής δύναμης που υπάρχει στο νησί, αναφέρει ο δήμαρχος της Κω Γ. Κυρίτσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Δεν έχουμε τη δυνατότητα με τη δύναμη της αστυνομίας που υπάρχει εδώ να γίνεται ταυτοποίηση σύντομα. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζουμε ότι υπάρχουν στο νησί περίπου 5.000 μετανάστες. Ή τους βάζουμε στο καράβι και η ταυτοποίηση να γίνεται στο λιμάνι του Πειραιά ή κάθε μέρα το πρόβλημα θα διογκώνεται και θα μαζεύονται όλοι έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου θα δημιουργούνται προβλήματα», αναφέρει ο κ. Κυρίτσης.

    Στο λιμάνι της Κω βρίσκεται από χθες στις 11:15 το βράδυ επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και κατάφερε να παραλάβει μόνο 490 ταυτοποιημένους μετανάστες από τους περίπου 5.000 που υπάρχουν στο νησί. Το πλοίο θα αναχωρήσει σήμερα για την Κάλυμνο, Λέρο και Μυτιλήνη με επιστροφή στη συνέχεια στον Πειραιά.

    Από την Κάλυμνο θα επιβιβαστούν στο πλοίο περίπου 200 πρόσφυγες, ενώ 1.000 μετανάστες περιμένουν από προχθές στο λιμάνι της Λέρου, προκειμένου να επιβιβαστούν πλοίο.

    Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται να παραλάβει επίσης περίπου 800 άτομα από τη Μυτιλήνη και θα επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά.

    Στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται και το καταμαράν "ΤΕRA JET" με σημαία Κύπρου από όπου αναμένεται να παραλάβει περίπου 1720 άτομα. Θα αναχωρήσει στις 12 το μεσημέρι, με ώρα άφιξης στο λιμάνι του Πειραιά περίπου στις 9:3ο το βράδυ.

    [09] Διάσωση 751 μεταναστών το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό Σώμα

    Στη διάσωση 751 παράτυπων μεταναστών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή, σε 19 περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα περιστατικά αυτά, έλαβαν χώρα στα νησιά Λέσβου, Σάμου, Αγαθονησίου, Καλύμνου, Κω και Σύμης.

    [10] Υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα στη Μεσσηνία

    Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε χθες, στις 12:25 το βράδυ, στην Τοπική Κοινότητα Αετού, στη θέση Πύλα, στην Κυπαρισσία, ύστερα από γιγαντιαία επιχείρηση κατάσβεσης των πυροσβεστικών δυνάμεων της Μεσσηνίας και των όμορων περιοχών Ηλείας και Αρκαδίας, τις οποίες συντονίζει ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς.

    Ήδη, στην περιοχή ενεργούν 30 οχήματα με 60 άνδρες και πεζοπόρο τμήμα με 20 άνδρες, ενώ από αέρος το έργο κατάσβεσης ενισχύουν δύο αεροπλάνα καναντέρ κι ένα ελικόπτερο.

    [11] Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα «μυστικά» της Κοιλάδας Αργολίδας

    Η Κοιλάδα, 8 χλμ. νότια της Ερμιόνης και περίπου 10 χλμ. νοτιοδυτικά από το Πόρτο Χέλι, δεν είναι ο πιο γνωστός προορισμός της Αργολίδας. Είναι ωστόσο από τους πιο σημαντικούς, καθώς κοντά στις ακτές της, εντός και εκτός των γαλαζοπράσινων νερών της, κρύβονται θησαυροί που πρόσφατα άρχισαν να αποκαλύπτονται. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε στην περιοχή, όπου φέτος το καλοκαίρι εντοπίστηκε μεγάλης έκτασης βυθισμένος οικισμός των μέσων της 3ης χιλιετίας π. Χ., μετά από έρευνα που πραγματοποιεί από κοινού η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, υπό την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής. Τη διεύθυνση των ερευνών έχουν η προϊσταμένη της ΕΕΑ, Δρ Αγγελική Γ. Σίμωσι και ο διευθυντής της Σχολής, καθηγητής Καρλ Ρέμπερ. Ο εντοπισμός του οικισμού έγινε στην παραλία Λαμπαγιαννά στον όρμο της Κοιλάδας (3,5 χλμ. από το χωριό Φούρνοι), από όπου ξεκινά και το μονοπάτι για το σπήλαιο Φράγχθι, ένα από τα σημαντικότερα για την προϊστορία της Ευρώπης, καθώς η χρήση του από ανθρώπους -πιθανόν και από συγγενικά του είδη, όπως οι Νεάντερνταλ- χρονολογείται ως την ανώτερη παλαιολιθική εποχή, δηλαδή ως και 40.000 χρόνια από σήμερα.

    Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; «Κατά τύχη, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στην αρχαιολογία» απάντησε στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ζιλιέν Μπεκ, λέκτορας της ελληνικής προϊστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, υπεύθυνος της επιτόπιας έρευνας, μαζί με την καταδυόμενη αρχαιολόγο της ΕΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα. Από το 2013, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ελβετικής αποστολής Terra Submersa και του ηλιακού σκάφους Planet Solar, που ένα χρόνο αργότερα έφερε στην επιφάνεια σημαντικότατα στοιχεία για τα προϊστορικά τοπία της περιοχής, ο Ζιλιέν Μπεκ παρατήρησε στη θάλασσα των Λαμπαγιαννών, όχι πολύ μακριά από την ακτή, κάποιες πέτρες που του κέντρισαν το ενδιαφέρον. Όταν το 2014 πραγματοποιήθηκε η ελβετική αποστολή (σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων), σιγουρεύτηκε ότι πρόκειται για κτίρια και τείχη, κάποια από τα οποία αποδείχτηκε ότι ήταν οχυρωματικά. Δεν ήταν όμως μια συνηθισμένη οχύρωση.

    «Δουλεύοντας στα Λαμπαγιαννά επί βδομάδες και όταν τα μάτια μας συνήθισαν καλύτερα σε αυτά που έβλεπαν, είδαμε κάτω από την επιφάνεια του νερού πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι αρχικά φαίνονταν. Στην αρχή εντοπίσαμε σποραδικά τοίχους, ενώ κατευθυνόμενοι προς το εξωτερικό του οικισμού, που ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση της ακτής, βρήκαμε οχυρωματικά τείχη και μεγάλες συγκεντρώσεις από πέτρες. Όταν εξερευνήσαμε μια από αυτές τις συγκεντρώσεις, καταλάβαμε ότι δεν είχαν τοποθετηθεί τυχαία, αλλά ότι είχαν χτιστεί. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για μια από τις τρεις υπερμεγέθεις (18Χ10 μ) πεταλόσχημες θεμελιώσεις οι οποίες, όπως αποδείχτηκε, ήταν προσαρτημένες στη γραμμή του τείχους, πιθανότατα πύργοι» ανέφερε ο κ. Μπεκ, που εξήγησε τον λόγο της μοναδικότητάς τους: «Για την περίοδο που χρονολογείται ο οικισμός -και στην Ελλάδα ονομάζουμε Πρωτοελλαδική ΙΙ-, δηλαδή γύρω στα μέσα της 3ης χιλιετίας π. Χ., δεν γνωρίζω καμία άλλη κατασκευή τόσο τεράστια. Υπάρχουν παρόμοια οχυρωματικά τείχη ίδιου μεγέθους στη Λέρνα Αργολίδας, που βρίσκεται απέναντι από τα Λαμπαγιαννά, ωστόσο οι κατασκευές που βρέθηκαν εδώ είναι πολύ μεγαλύτερες από οποιεσδήποτε άλλες στην Ελλάδα, τουλάχιστον ως σήμερα», τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 September 2015 - 8:32:15 UTC