Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ 111 στελέχη της ΔΗΜΑΡ
  • [02] «Διαστρέβλωση και τεχνητή ένταση» καταλογίζει η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Η ΕΚΤ απέτρεψε το κούρεμα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες
  • [04] «Το λάθος του Τσίπρα ήταν ότι πίστεψε πως υπάρχουν δημοκράτες στην Ευρώπη»
  • [05] Κοινές προτάσεις για την μεταναστευτική κρίση θα υποβάλουν στις Βρυξέλλες το Παρίσι και το Βερολίνο
  • [06] Πρόσφυγες ξάπλωσαν σε γραμμές τρένου στην Ουγγαρία, για να μην μεταφερθούν σε καταυλισμό
  • [07] Ξεσπά ο Ερντογάν για τον τρίχρονο πρόσφυγα που ξεβράστηκε σε παραλία της Τουρκίας
  • [08] «Η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να συγκινείται, πρέπει και να κινηθεί»
  • [09] Πρόβλεψη για χρηματοδότηση 20.000 κενών στην εκπαίδευση από το υπουργείο Παιδείας
  • [10] Βρέθηκε ο 11χρονος που είχε εξαφανισθεί από το Νοσοκομείο Παίδων
  • [11] Με την «Xenia» του Κούτρα διαγωνίζεται η Ελλάδα στα ξενόγλωσσα Όσκαρ 2015
  • [12] «Καινούρια εκστρατεία λάσπης» με «ψευδή δημοσιεύματα περί δήθεν ρουσφετιών», καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [13] Οικονομική στήριξη των νησιών που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες
  • [14] Δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους ηλικιωμένους από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών από τις 7-13 Σεπτεμβρίου
  • [15] Πήρε Άντερσον Ερνάνες η Γιουβέντους
  • [16] Ο ξεχωριστός κύριος Μπερμπάτοφ
  • [17] Ιντέγε: «Όλοι μαζί για να πετύχουμε τους στόχους της ομάδας»
  • [18] Αναχώρησε για Ζάγκρεμπ η εθνική μπάσκετ

  • [01] Υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ 111 στελέχη της ΔΗΜΑΡ

    Eκατόν έντεκα στελέχη της ΔΗΜΑΡ απ όλη την Ελλάδα με κοινή τους δήλωση εκφράζουν την ανοιχτή διαφωνία τους για την εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ασκούν κριτική στην ηγεσία για αντιδημοκρατικές μεθόδους ξένες πρός την ανανεωτική αριστερά και τη ΔΗΜΑΡ και θεωρούν ότι το τρίτο μνημόνιο αποτελέι παράγοντα σταθεροποίησης της πολιτκής και της οικονομίας στη χώρα. Καλούν τα μέλη και τους οπαδούς της ΔΗΜΑΡ να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ τάσονται υπέρ της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και δηλώνουν ότι αποχωρούν από την ΔΗΜΑΡ.

    [02] «Διαστρέβλωση και τεχνητή ένταση» καταλογίζει η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ

    «Είναι αναμενόμενο μέσα στον πανικό της η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να διαστρεβλώνει, να ρίχνει λάσπη και να δημιουργεί τεχνητή ένταση», απαντά η ΝΔ σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωνει πως «δεν θα τους ακολουθήσει στον κατηγορικό δρόμο που επέλεξαν».

    Η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ διευκρινίζει ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφέρθηκε επικριτικά αποκλειστικά και μόνο στους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους και σε κανένα άλλο.

    «Πολλές φορές έχει καταστήσει σαφές ότι είμαστε μετωπικά αντίθετοι σε σκέψεις ρεβανσισμού. Σεβόμαστε τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που ανταποκρίνονται στην αποστολή τους και θα προσπαθήσουμε να συντονίσουμε μαζί τους τη δράση μας για ένα κράτος λειτουργικό και φιλικό στον πολίτη που να σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων», επισημαίνει η ανακοίνωση της ΝΔ.

    [03] Η ΕΚΤ απέτρεψε το κούρεμα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

    H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαίτησε και πέτυχε να εξαιρεθούν οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα διάσωσης των τραπεζών. Επίσης ζήτησε εκτός από τις καταθέσεις να μην κουρευτούν ούτε οι κάτοχοι ομολόγων«πρώτης διαβάθμισης».

    Αυτό αποκάλυψε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μιλώντας στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου.

    Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε επίσης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επεκτείνει ουσιαστικά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, χαλαρώνοντας τα κριτήρια που είχε θέσει η Κεντρική Τράπεζα, μέτρο από το οποίο μπορεί να επωφεληθεί και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ μπορεί πλέον να επαναγοράζει έως και το 33% μίας έκδοσης ομολόγων από 25% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

    Ωστόσο όπως διευκρίνισε προκειμένου να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα θα πρέπει να εκτελείται κανονικά το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας και να έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα μέτρα. Επιπροσθέτως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να έχει εκπονήσει την μελέτη για την βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος.

    [04] «Το λάθος του Τσίπρα ήταν ότι πίστεψε πως υπάρχουν δημοκράτες στην Ευρώπη»

    Το Podemos κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να δαπανήσει περισσότερα χρήματα, για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, παρά για να ενισχύει την προστασία των συνόρων της Ισπανίας από τη ροή των μεταναστών, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του, Πάμπλο Ιγκλέσιας, σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.

    «Στην Ευρώπη έχουμε δαπανήσει 1,208 δισεκ. ευρώ για την ενίσχυση των συνόρων και σχεδόν 700 εκατομμύρια για βοήθεια προς τους πρόσφυγες. Τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα αν αφιερώναμε τα χρήματα για να βοηθηθούν οι πληθυσμοί παρά για να υψώνουμε τείχη και φράχτες με συρματοπλέγματα", είπε ο Ιγκλέσιας, κάνοντας αναφορά στη «φρικτή φωτογραφία με το πτώμα ενός παιδιού που μας συγκλόνισε όλους».

    Ο Ιγκλέσιας τόνισε ότι το λάθος του παραιτηθέντος Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμάχου του Podemos, ήταν ότι "πίστεψε πως υπήρχαν δημοκράτες στην Ευρώπη", όταν προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της Ελλάδας για να θέσει τέλος στη λιτότητα.

    [05] Κοινές προτάσεις για την μεταναστευτική κρίση θα υποβάλουν στις Βρυξέλλες το Παρίσι και το Βερολίνο

    Η Γαλλία και η Γερμανία θα υποβάλουν στις Βρυξέλλες «κοινές προτάσεις» όσον αφορά τη φιλοξενία και την κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία, την ίδια ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ διαβεβαίωνε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο συμφωνούν να υπάρξουν δεσμευτικές ποσοστώσεις ώστε τα βάρη να μοιραστούν εξίσου μεταξύ των «28».

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργήσει αποφασιστικά και σύμφωνα με τις αξίες της» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.«Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες, με τις οικογένειές τους, φεύγουν για να γλιτώσουν από πολέμους και διώξεις. Χρειάζονται διεθνή προστασία», συνεχίζει το κείμενο.

    Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία έχει επίσης ως στόχο «να διασφαλιστεί η επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και να παρασχεθεί η αναγκαία υποστήριξη και συνεργασία»τόσο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες αυτοί όσο και σ' εκείνες από τις οποίες διέρχονται.

    [06] Πρόσφυγες ξάπλωσαν σε γραμμές τρένου στην Ουγγαρία, για να μην μεταφερθούν σε καταυλισμό

    Δεκάδες μετανάστες έχουν ξαπλώσει πάνω στις γραμμές του τρένου σε έναν σταθμό στην ουγγρική πόλη Μπίτσκε, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση των αρχών να μεταφερθούν σε έναν κοντινό καταυλισμό, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι μία οικογένειααπομακρύνθηκεμε τη βία από την αστυνομία.

    Χρειάστηκαν έως και δέκα αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων για να τους απομακρύνουν, δήλωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερς που ήταν παρών.

    Άλλοι μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στην υπόγεια διάβαση του σιδηροδρομικού σταθμού, απώθησαν δεκάδες αστυνομικούς που είχαν σταθεί στην κορυφή της σκάλας ώστε να τους εμποδίσουν να επιβιβαστούν στο τρένο. Το τρένο, που παραμένει γεμάτο κυρίως μετανάστες από τη Συρία, έχει περικυκλωθεί από την αστυνομία και παραμένει στον σταθμό μέσα στη ζέστη. Οι άνθρωποι ζητούν νερό.

    [07] Ξεσπά ο Ερντογάν για τον τρίχρονο πρόσφυγα που ξεβράστηκε σε παραλία της Τουρκίας

    Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες, ότι έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε «ένα νεκροταφείο μεταναστών», αντιδρώντας στις φωτογραφίες του μικρού σύρου πρόσφυγα που βρέθηκε πνιγμένος σε μια τουρκική παραλία.«Οι ευρωπαϊκές χώρες που μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε ένα νεκροταφείο μεταναστών, μοιράζονται την ευθύνη για κάθε νεκρό πρόσφυγα», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

    «Το σώμα ενός μικρού παιδιού τριών ετών ξεβράζεται στις παραλίες μας. Δεν θα πρέπει να λογοδοτήσει ολόκληρη η ανθρωπότητα;» είπε ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες την παραμονή μιας συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην τουρκική πρωτεύουσα.

    «Στη Μεσόγειο δεν πνίγονται μόνο οι μετανάστες, αλλά και η ανθρωπιά μας», επέμεινε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, ο οποίος κατήγγειλε συστηματικά την άρνηση ευρωπαϊκών χωρών να υποδεχθούν περισσότερους σύρους πρόσφυγες.

    [08] «Η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να συγκινείται, πρέπει και να κινηθεί»

    ΟΙταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δήλωσε σήμερα πως η Ε.Ε δεν μπορεί να αρκείται στο να συγκινείται μπροστά σε εικόνες «που σφίγγουν την καρδιά και συγκλονίζουν την ψυχή», όπως αυτή του πνιγμένου μικρού σύρου πρόσφυγα. «Η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να συγκινείται, πρέπει και να κινηθεί», δήλωσε ο Ρέντσι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογό του Τζόζεφ Μάσκατ στη Φλορεντία.

    «Το γεγονός ότι ένας πατέρας προσπαθεί να επιστρέψει στο Κομπάνι για να θάψει την οικογένειά του» δεν οφείλεται «σε λάθος της Ευρώπης», δήλωσε. Όμως «η Ευρώπη έχει καθήκον να δώσει μια ενιαία απάντηση που να βασίζεται στο ευρωπαϊκό δικαίωμα στο άσυλο, σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σε ευρωπαϊκά μέτρα επαναπατρισμού και σε μια συνολική στρατηγική (...) στις χώρες προέλευσης», εξήγησε.

    «Πιστεύουμε πως μπροστά σ' αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είτε η Ευρώπη θα δώσει μια απάντηση πολιτική με Π κεφαλαίο, είτε θα χάσει το γόητρό της", επέμεινε. "Δεν είναι ώρα για δημαγωγία, αλλά για σοβαρή πολιτική. Αν ένα παιδί κινδυνεύει να πνιγεί, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το σώσουμε», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός εξηγώντας ότι περιμένει τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα.

    [09] Πρόβλεψη για χρηματοδότηση 20.000 κενών στην εκπαίδευση από το υπουργείο Παιδείας

    Στις 20.000 υπολόγισαν τα κενά στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν νωρίτερα στο υπουργείο.

    Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο, έχει ήδη προχωρήσει η έγκριση χρηματοδότησης για την κάλυψη 12.000 θέσεων αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προς έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών αίτημα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για χρηματοδότηση περίπου 2.000 θέσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα αναμένεται νέο αίτημα της υπηρεσιακής ηγεσίας για χρηματοδοτική κάλυψη επιπλέον 6.000 θέσεων.

    [10] Βρέθηκε ο 11χρονος που είχε εξαφανισθεί από το Νοσοκομείο Παίδων

    Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση της εξαφάνισης του 11χρονου Ρομά, από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στις 30 Αυγούστου 2015, αφού ο ανήλικος βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι, από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων της Ασφάλειας Αττικής, στον Ασπρόπυργο.

    Ο 11χρονος έμενε στο διάστημα αυτό στη θεία του, σε καταυλισμό Ρομά, στον Ασπρόπυργο. Οι αστυνομικοί, που τον είχαν εντοπίσει, επικοινώνησαν με τη θεία του, η οποία και συμφώνησε να τους τον παραδώσει σήμερα. Η θεία του ανήλικου ήθελε το παιδί να επιστρέψει στον παππού και τη γιαγιά του, που έχουν την επιμέλειά του, αφού δεν έχει πατέρα, ενώ η μητέρα του κρατείται στις φυλακές Ελαιώνα, για υπόθεση ναρκωτικών.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, στις 4 Αυγούστου 2015 κι ενώ ο 11χρονος περιεργαζόταν το φορτηγάκι του θείου του, σε καταυλισμό Ρομά, στη Γαστούνη, αυτό κύλησε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα η 14 μηνών ξαδερφούλα του.

    Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδας, είχε δώσει εντολή να εισαχθεί ο ανήλικος στο Νοσοκομείο Παίδων. Σημειώνεται ακόμα, ότι ο 11χρονος βρίσκεται αυτή την ώρα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    [11] Με την «Xenia» του Κούτρα διαγωνίζεται η Ελλάδα στα ξενόγλωσσα Όσκαρ 2015

    Η ταινία «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα θα είναι η επίσημη υποβολή της Ελλάδας στα Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 2015, κατά την 88η διοργάνωση της Ακαδημίας Κινηματογράφου των ΗΠΑ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της υπουργείου Πολιτισμού.

    Η επιλογή της ταινίας έγινε έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού και απόφαση της υπηρεσιακής αν. υπουργού πολιτισμού, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.

    Η «Xenia» είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, σε σενάριο του ίδιου, και αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά.

    Η «Χenia», που είναι συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, έπειτα από τη συμμετοχή της σε πάνω από 30 φεστιβάλ παγκοσμίως διανεμήθηκε σε πολλές χώρες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πολωνία και η Ρουμανία. Τώρα περνάει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου εκτός από την έξοδό της στις ΗΠΑ από τη Strand Releasing, «βγαίνει» στις αίθουσες και στο Μεξικό από αύριο 4 Σεπτεμβρίου.

    [12] «Καινούρια εκστρατεία λάσπης» με «ψευδή δημοσιεύματα περί δήθεν ρουσφετιών», καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Καινούρια εκστρατεία λάσπης» και «πολιτικά παιχνιδάκια» καταγγέλλει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με «ψευδή δημοσιεύματα περί δήθεν ρουσφετιών» που εμφανίζουν ως «προεκλογικό ρουσφέτι» την επιστροφή στις εργασίες τους 12 εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το νομοθετικό και πολιτικό μήνυμα της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα, ότι «έκανε και θα συνεχίσει στο μέλλον να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για ν' αποκαταστήσει τις αδικίες των προηγούμενων κυβερνήσεων προς τους Έλληνες πολίτες».

    Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «με τον ν. 4325/2015 (ή νόμο Κατρούγκαλου όπως έγινε γνωστός) επέστρεψαν στις εργασίες τους πάνω από 4.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα» και ότι «η επιστροφή τους χαιρετίστηκε ως αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

    [13] Οικονομική στήριξη των νησιών που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες

    Ομάδα συντονισμού των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δημιουργούν το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Μετανάστευσης προκειμένου να διαχειριστεί τα εννιά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ταμεία που αφορούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Για το σκοπό αυτό δέκα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας με εμπειρία σε κοινοτικά προγράμματα θα ξεκινήσουν από αύριο δουλειά στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με στόχο την άμεση εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων.

    Από τα κονδύλια αυτά το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό βάρος έχουν το Ταμείο Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων. Από το Ταμείο Ασύλου η Ελλάδα προσδοκά να λάβει πόρους 400 εκατομμυρίων ευρώ, «η εκταμίευση των οποίων δεν έχει ξεκινήσει είτε λόγω ελλιπούς προετοιμασίας ή άλλων καθυστερήσεων», όπως επισήμανε κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου για το προσφυγικό ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Νίκος Χριστοδουλάκης. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, τα οργανωτικά ζητήματα έχουν αντιμετωπιστεί και προσδοκάται ότι με τη σημερινή επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα θα επιλυθεί αυτή η εκκρεμότητα.

    Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων έχει προϋπολογισμό 330 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε είδους βοήθεια σε άπορους, μεταξύ των οποίων και πρόσφυγες και μετανάστες.

    Την ίδια ώρα, προωθείται η οικονομική στήριξη των νησιών που είδαν κατάρρευση της τουριστικής κίνησης σε ποσοστό ακόμα και 70%, λόγω των μεγάλων προσφυγικών ροών. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνταχθεί μέσα σε δύο εβδομάδες έκθεση επιπτώσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης, τον ΕΟΤ και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

    Πέντε νησιά δέχονται αυτή τη στιγμή τον κύριο όγκο προσφύγων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Αντώνης Μακρυδημήτρης, η Λέσβος δέχεται το 50% των προσφύγων, η Κως το 28%, η Χίος το 14%, η Σάμος το 12% και η Λέρος μικρότερο ποσοστό.

    [14] Δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους ηλικιωμένους από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών από τις 7-13 Σεπτεμβρίου

    Δωρεάν αξιολόγηση και ενημέρωση, καθώς και προτάσεις για τα καλύτερα θεραπευτικά σχήματα για την αποφυγή των πτώσεων, θα προσφέρουν στους ηλικιωμένους τα Ιδιωτικά Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας, καθώς και οι δημόσιοι φορείς παροχής φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών (νοσοκομεία, ΚΑΠΗ κ.λπ.), από 7 έως 13 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας, που εορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου.

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), σε συνεργασία με το Δίκτυο Διάδοσης σχετικά με την Πρόληψη των Πτώσεων των Ηλικιωμένων (The Prevention of Falls Network for Dissemination - ΡroFouND), αποφάσισε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας, να συμβάλλει στην «Αξιοποίηση των Δυνατοτήτων» των ηλικιωμένων και έτσι, καθιερώνεται η εβδομάδα από 7-13 Σεπτεμβρίου για εκδηλώσεις και δράσεις.

    Στόχος της προσπάθειας είναι η πρόληψη των πτώσεων, μέσα από την ενημέρωση, την αξιολόγηση και την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών και των καταλληλότερων ασκήσεων για την αποφυγή των πτώσεων, στους ηλικιωμένους, αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και θεωρεί ότι το κοινωνικό κράτος πρέπει να επενδύσει στην πρόληψη.

    [15] Πήρε Άντερσον Ερνάνες η Γιουβέντους

    Παίκτης της Γιουβέντους και επίσημα είναι ο Άντερσον Ερνάνες, ο οποίος αποκτήθηκε από την Ιντερ αντί 11 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός μέσος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους «μπιανκονέρι», με ετήσιες αποδοχές περίπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο τεχνικός της ομάδας του Τορίνο, Μαξιμιλιάνο Αλέγκρι, εισηγήθηκε την απόκτηση του 30χρονου άσου, θεωρώντας πως με την εμπειρία του θα δώσει λύσεις στο χώρο της μεσαίας γραμμής, η οποία έχει πολλά προβλήματα μετά την αποχώρηση των Αντρέα Πίρλο, Αρτούρο Βιδάλ και τον τραυματισμό των Κεντίρα και Μαρκίζιο. Ο Ερνάνες εντάχθηκε στην Ιντερ το περασμένο καλοκαίρι και είχε 34 συμμετοχές την περασμένη σεζόν στο καμπιονάτο.

    Παράλληλα η Γιουβέντους ανακοίνωσε και την απόκτηση του Μάριο Λεμινά από τη Μαρσέιγ. Ο 22χρονος μέσος από την Γκαμπόν παραχωρήθηκε με τη μορφή του δανεισμού για έναν χρόνο.

    [16] Ο ξεχωριστός κύριος Μπερμπάτοφ

    Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ: ένας σούπερ σταρ στο σαλόνι μας! Με την ασπρόμαυρη φανέλα και τον δικέφαλο στο στήθος, ο Βούλγαρος έχει ήδη κερδίσει μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί ποτέ σε ελληνική ομάδα. Ο ΠΑΟΚ δεν απέκτησε απλώς έναν σπουδαίο, παγκόσμιας φήμης, σέντερ φορ. Απέκτησε μια εξέχουσα ποδοσφαιρική προσωπικότητα. Ο Μπερμπάτοφ είναι sui generis από όποια πλευρά κι αν προσεγγίσει κανείς τον χαρακτήρα του.

    Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο επιθετικό του ΠΑΟΚ:

    1. ΜΑΦΙΑ! Η ζωή του κατά περίεργο και... ανατριχιαστικό τρόπο, είναι δεμένη με την «κόζα νόστρα». Τον χαρακτηρίζουν σωσία του Άντι Γκαρσία και δεν έχουν άδικο, αφού η ομοιότητά του με τον πρωταγωνιστή της ταινίας «Ο Νονός 3» είναι εκπληκτική. Παράλληλα ο Μπερμπάτοφ έχει δηλώσει πως έμαθε αγγλικά παρακολουθώντας την τριλογία του «Νονού».

    Όλα αυτά θα ήταν απλώς μερικές λεπτομέρειες της προσωπικότητάς του, αν δεν είχε εμπλακεί σε περιπέτειες με τον υπόκοσμο της Βουλγαρίας και μάλιστα δις στο παρελθόν! Το 2009 όταν είχε πάρει μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η βουλγαρική μαφία τού ζήτησε χρήματα για «προστασία», απειλώντας τη σύντροφό του Ελένα και τη νεογέννητη κόρη του. Ο Μπερμπάτοφ πέταξε πάραυτα στο Μπλαγκόεβγκραντ (με τζετ που ναύλωσε ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον) και... διευθέτησε το ζήτημα μόνος, χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας. Την είδηση είχε μεταδώσει και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βουλγαρία.

    Μια δεκαετία νωρίτερα, το 1999, ένας παρανοϊκός μαφιόζος και αφεντικό της Λέφσκι Κιούστεντιλ, απήγαγε και κράτησε για 48 ώρες τον 18χρονο τότε Μπερμπάτοφ, για να τον... πείσει να αγωνιστεί στην ομάδα του. Το όνομά του ήταν Γκεόργκι Ίλιεφ και πέντε χρόνια αργότερα δολοφονήθηκε κοντά στο Μπουργκάς.

    2. ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Ο Μπερμπάτοφ δεν είναι από τους ποδοσφαιριστές εκείνους, οι οποίοι στον ελεύθερό του χρόνο κάνουν τζετ σκι στη Μύκονο ή στην Ίμπιθα. Τον Ιούνιο του 2011 εγγράφηκε στην Ακαδημία Εθνικού Αθλητισμού της Σόφιας και πέρασε προφορικές εξετάσεις στην Ψυχολογία και την Ιστορία του Αθλητισμού. Δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τις σπουδές του.

    3. ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΠΟΤΕ. Τον Αύγουστο του 2012 οι άνθρωποι της Φιορεντίνα περίμεναν στις 13:30 την άφιξη πτήσης από το Λονδίνο, για να υποδεχθούν τον Μπερμπάτοφ που μόλις είχε λύσει το συμβόλαιό του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Βούλγαρος δεν πήγε ποτέ στην Τοσκάνη, αφού την τελευταία στιγμή μπήκαν στο «παιχνίδι» η Γιουβέντους και η Φούλαμ.

    Η Φιορεντίνα σε ανακοίνωσή της κατακεραύνωσε τον Μπερμπάτοφ: «Ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά και την ικανότητα του ποδοσφαιριστή, χαιρόμαστε που δεν έρχεται στη Φιορεντίνα. Δεν αξίζει στην πόλη μας, τη φανέλα μας και τα ιδανικά που αυτή αντιπροσωπεύει». Όμως, ο Βούλγαρος απάντησε: «Ποτέ δεν υποσχέθηκα τίποτα. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα αν κάποιος είναι απογοητευμένος. Σε τελική ανάλυση, έχω το δικαίωμα να επιλέξω πού θα παίξω». Τελικά επέλεξε τη Φούλαμ.

    4. «ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ». Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Βουλγαρίας με 48 γκολ, αποφάσισε να την εγκαταλείψει μόλις στα 29. Ο βασικός λόγος; Οι αποτυχίες, καθώς σε δέκα χρόνια διεθνούς καριέρας, κατάφερε να αγωνιστεί μόνο σε μία μεγάλη διοργάνωση, το EURO 2004.

    «Πρέπει να ξέρει κανείς πότε να πει «φτάνει», ώστε να μην κάνει τον βλάκα στα μάτια των άλλων. Να λέει «μπορώ τα πάντα» και ταυτόχρονα να μην γίνεται τίποτε. Το σκέφτηκα καλά και έκρινα. Φτάνει τόσο», ήταν η δήλωσή του την ημέρα της αποχώρησης, τον Μάιο του 2010.

    5. ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. Όαν δεν «ζωγραφίζει» στο γήπεδο, ο Μπερμπάτοφ μπορεί να το κάνει εξίσου καλά με ένα μολύβι και μια κόλλα χαρτί. Πρόκειται για εξαίρετο ταλέντο στο σχέδιο, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς με μια επίσκεψη στη σελίδα του στο Facebook. Ειδικά το σχέδιο του Μοχάμεντ Άλι και η καρικατούρα του «Νονού» είναι συναρπαστικά. Επίσης, του αρέσει το μπάσκετ και ο κινηματογράφος.

    6. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Είπαμε, όσο κι αν ψάξει κανείς στο παρελθόν, δεν θα δει τον «Ντίμι» δίπλα σε εκρηκτικά φωτομοντέλα και celebrities. Παραμένει με την Ελένα πάνω από μία δεκαετία και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά: την Ντέα (2009) και την Έλια (2012). Μάλιστα σε όλο το... σόι στο Μπλαγκόεβγκραντ υπήρχε βεβαιότητα πως το δεύτερο κορίτσι θα έπαιρνε το όνομα της μητέρας του, Μαργκαρίτα. Όμως ο Ντίμιταρ και η Ελένα είχαν άλλη άποψη!

    7. ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ. Στις 17/11/1999 ο 18χρονος Μπερμπάτοφ παίρνει τη θέση του Αλεξαντρόφ, στο 65? του φιλικού αγώνα Ελλάδα-Βουλγαρία. Ήταν η πρώτη εμφάνιση του 19χρονου επιθετικού με την Εθνική του ομάδα. Το ματς έγινε στην Κοζάνη και η Ελλάδα νίκησε 1-0 με γκολ του Κυπαρίσση στο 61΄.

    8. ΜΗΝ ΜΕ ΨΗΦΙΣΕΤΕ! Αναδείχθηκε κορυφαίος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής από το 2004 έως το 2010 με μοναδική «παρένθεση» το 2006. Ομολόγησε ότι... βαρέθηκε και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να τον ψηφίζουν, ώστε να πάρει το βραβείο κάποιος νεότερος παίκτης. Πράγματι το 2011 κορυφαίος αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας Νικολάι Μιχαϊλοφ, που τότε ήταν 23 ετών.

    9. ΑΠΩΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΣΥΡΜΟ, ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ. Ο Μπερμπάτοφ δεν βίωσε τον διασυρμό της Λεβερκούζεν, στο 6-2 από τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη. Ήταν τραυματίας κι έτσι δεν μετείχε στην αποστολή. Αντίθετα, έπαιξε στον β΄ γύρο όταν η ομάδα του εξασφάλισε την πρόκριση στους «16» και απέκλεισε τον Ολυμπιακό νικώντας 2-0. Ο Βούλγαρος διαμόρφωσε με πέναλτι το τελικό σκορ στο 89?.

    10. Ο «ΤΕΜΠΕΛΗΣ». Δεν «λασπώνει» τη φανέλα, ιδρώνει λίγο και σπάνια, το μαλλί του παραμένει καλοχτενισμένο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Τον έχουν ρωτήσει ευθέως αν είναι τεμπέλης και η απάντησή του ουσιαστικά αποτελεί την επιτομή της προσωπικότητάς του: «Μην περιμένετε να με δείτε να τρέχω να μαρκάρω στα σημαιάκια του κόρνερ. Στη Βουλγαρία έχουμε ένα γνωμικό: η ποιότητα δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια»! Άγνωστο παραμένει μέχρι σήμερα, αν όντως στη Βουλγαρία χρησιμοποιούν αυτό το ρητό. Όμως, με 322 γκολ σε περισσότερους από 700 επίσημους αγώνες, ποιος θα μπορούσε να πει ότι ο Μπερμπάτοφ έχει άδικο;

    Ακόμα όμως κι αν τον στριμώξει κανείς στη γωνία και τον επιπλήξει επειδή δεν «προσπαθεί» αρκετά, το πιθανότερο είναι ότι ο νέος σταρ του ΠΑΟΚ θα του απαντήσει δείχνοντας το t-shirt που φορούσε κάτω από τη φανέλα της Φούλαμ, στο ματς με τη Σαουθάμπτον (26/12/2012): «KEEP CALM AND GIVE ME THE BALL»!

    [17] Ιντέγε: «Όλοι μαζί για να πετύχουμε τους στόχους της ομάδας»

    Ο Μπράουν Ιντέγε ολοκλήρωσε και τυπικά τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, υπογράφοντας το σχετικό συμβόλαιο, ενώ στη συνέχεια φωτογραφήθηκε με τη φανέλα των νταμπλούχων Ελλάδας. Ο Νιγηριανός επιθετικός, στις πρώτες δηλώσεις του ως «ερυθρόλευκος», είπε μεταξύ άλλων στο "Olympiacos TV": «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ, θέλω να απολαύσω το ποδόσφαιρο και εύχομαι τα πράγματα να πάνε καλά για μένα και για την ομάδα. Εύχομαι να σκοράρω πολλά γκολ, επειδή ως επιθετικός στόχος μου είναι να σκοράρω και να βοηθάω την ομάδα μου να κερδίζει».

    Τέλος, για τον κόσμο της ομάδας ανέφερε: «Έχω λάβει πολλά μηνύματα από τους οπαδούς της ομάδας στην επίσημη σελίδα μου και θέλω να τους πω, πως τους ευχαριστώ πάρα πολύ και ότι πρέπει να... προχωρήσουμε μαζί, έτσι ώστε να πετύχουμε όλους τους στόχους που έχει η ομάδα μας».

    [18] Αναχώρησε για Ζάγκρεμπ η εθνική μπάσκετ

    Η εθνική ανδρών αναχώρησε για το Ζάγκρεμπ, όπου το Σάββατο (5/9) αντιμετωπίζει την ΠΓΔΜ στην πρεμιέρα του 3ου ομίλου του Ευρωμπάσκετ. Κατά την αναχώρηση της αποστολής όλοι τόνισαν πως η ομάδα είναι ικανή για μεγάλα πράγματα. Αυτό υποστήριξε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φώτης Κατσικάρης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τη δουλειά που έγινε και η ομάδα είναι έτοιμη. Έτοιμη και πνευματικά και σωματικά. Σε κάθε διεθνή διοργάνωση αυτή η εθνική στοχεύει ψηλά. Η ομάδα έχει δυνατότητες. Το γνωρίζουν και οι ίδιοι οι παίκτες, έχει προσωπικότητα και χαρακτήρα. Ελπίζουμε όλα αυτά που έχουμε δουλέψει και αυτά που μπορούν να δώσουν οι παίκτες να τα βγάλουμε στο γήπεδο και ειδικά στα νοκ άουτ παιχνίδια που τα κατακτά η ομάδα που είναι σε καλύτερη μέρα. Είναι ευλογία να μπορείς να δουλεύεις και να ζεις με αυτά τα παιδιά κάθε μέρα. Κάνουν τη δουλειά σου πιο εύκολη γιατί έχουν και το ταλέντο, ώστε να βρίσκουν λύσεις όταν χρειαστεί και γενικά μαθαίνεις από τους παίκτες αυτούς».

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός της εθνικής, Νίκος Ζήσης, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Όλα γίνονται ώστε στις 5 Σεπτεμβρίου να είμαστε έτοιμοι. Σε κάθε παιχνίδι του Ευρωμπάσκετ θα βελτιωνόμαστε, αλλά πιστεύω ότι πλέον είμαστε σε ένα σημείο που από τον πρώτο αγώνα θα πούμε ότι είμαστε έτοιμοι. Πλέον, θα πάμε βήμα βήμα. Ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλες δυνατότητες, αλλά, για να πετύχεις κάτι μεγάλο, θα πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή. Στόχος μας είναι να προκριθούμε και να είμαστε όσο πιο έτοιμοι στον πρώτο χιαστί. Η ομάδα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Δεν κρυβόμαστε. Ακόμη και να μπει στην τετράδα και να διεκδικήσει ένα μετάλλιο. Πρέπει να περάσεις μια διαδικασία, όμως, πρώτα για να φτάσεις ψηλά. Δεν θέλουμε να λέμε μεγάλα λόγια, αλλά όλοι θέλουμε να πετύχουμε κάτι σπουδαίο».

    Τέλος, ο Κώστας Κουφός επισήμανε μεταξύ άλλων: «Έχουμε καλή ομάδα. Παίζουμε καλύτερα τώρα και έχουμε δύο μέρες ακόμη για προετοιμασία και νομίζω πως θα πάμε πολύ καλά στον όμιλο. Πρέπει να είμαστε πνευματικά δυνατοί και να παίζουμε σκληρά στο παρκέ και νομίζω πως θα πάμε καλά στο τέλος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 September 2015 - 14:32:21 UTC