Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ξεμπερδεύουμε με το παλιό - Κερδίζουμε το αύριο» το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] «Δεν θα υπάρξει απόλυση στον δημόσιο τομέα» δηλώνει στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9» ο Π. Σκουρλέτης
  • [03] Στην Ελλάδα η έδρα του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ
  • [04] Ολ. Γεροβασίλη: Οι συνεργασίες απαιτούν κοινούς στρατηγικούς στόχους
  • [05] «Η τύχη της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ, όσο σήμερα, στα χέρια της κυβέρνησής της»
  • [06] Ε. Νοβότνι: Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ίσως εισέλθει σε αρνητικό έδαφος
  • [07] Τελευταία πράξη στο δράμα του Αϊλάν
  • [08] Λανθασμένη η πολιτική της Δύσης στη Μ. Ανατολή, λέει ο Πούτιν για το μεταναστευτικό
  • [09] Ευρωπαϊκή λύση για την προσφυγική κρίση ζήτησαν οι Πρόεδροι της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας
  • [10] Αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 30 προσφύγων και μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης
  • [11] «Έφυγε» η διευθύντρια των εκδόσεων «Κέδρος», Κάτια Λεμπέση
  • [12] Στις 10 το βράδυ της Τετάρτης το debate των πολιτικών αρχηγών
  • [13] Η ΔΟΕ θα συστήσει ταμείο για τους πρόσφυγες
  • [14] Olympus Marathon: Υπό το βλέμμα των θεών
  • [15] Η Ελλάδα που αντιστέκεται και επιμένει
  • [16] Κωπηλασία: Νικολαΐδου και Ασουμανάκη προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες

  • [01] «Ξεμπερδεύουμε με το παλιό - Κερδίζουμε το αύριο» το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ

    Η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου που υλοποιήθηκε τους προηγούμενους 7 μήνες, «η αποφασιστική διαπραγματευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ» και η ανάδειξη του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν, σύμφωνα με κομματικές πηγές, τους βασικούς άξονες της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε από τις 3.9.2015.

    Στόχοι της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ειδικότερα, να αναδείξει το κυβερνητικό έργο που υλοποιήθηκε μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τους προηγούμενους 7 μήνες και να προβάλλει το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η αποφασιστική διαπραγματευτική στάση, τόσο στο προηγούμενο διάστημα, όσο και στο μέλλον, στα διάφορα στάδια υλοποίησης της συμφωνίας.

    Στόχος είναι επίσης να αναδείξει τους άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, την κεντρική αντίληψη που τους συνδέει, δηλαδή τη σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα και την διαπλοκή, τη στήριξη των πιο αδύναμων και την προώθηση ουσιαστικών θεσμικών αλλαγών για τη διαφάνεια και τη δημοκρατία.

    [02] «Δεν θα υπάρξει απόλυση στον δημόσιο τομέα» δηλώνει στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9» ο Π. Σκουρλέτης

    «Γενικώς μείωση φόρων δε λέει τίποτε, εμείς θέλουμε να υπάρχουν λιγότεροι φόροι για τους οικονομικά αδύνατους, αλλά φορολόγηση αυτών που μπορούν και έχουν», δήλωσε σήμερα στην εκπομπή «Ανοιχτά Μικρόφωνα» του «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης.

    Ο κ. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε ότι «δε θα υπάρξει ούτε μία απόλυση στον δημόσιο τομέα» σημειώνοντας, ότι για το θέμα «δεν υπάρχει ούτε καν υπαινιγμός στην τελευταία συμφωνία», στην οποία, όπως είπε, δεν υπάρχει αναφορά «ούτε για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που η ΝΔ έκανε το 2012».

    Σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για διορισμούς στο δημόσιο, είπε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα βελτίωσε «τις αδικίες» και χαρακτήρισε «ψεύδη τα περί διορισμού στρατιών ημετέρων», λέγοντας, ότι και οι υπουργικοί συνεργάτες ήταν μειωμένοι κατά 50% σε σύγκριση με το παρελθόν. Αναφορικά με την αναστολή, που αποφάσισε για την επένδυση στις Σκουριές, είπε, ότι θα μπορούσε να είχε ληφθεί «τους προηγούμενους μήνες».

    [03] Στην Ελλάδα η έδρα του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ

    Θερμά υποδέχτηκε η Θεσσαλονίκη την εγκατάσταση της έδρας του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, το οποίο πρόσκειται στο κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντριά του 'Ολγα Δρόσου. Ο απολογισμός είναι συνολικά θετικός, παρά τις όποιες δυσκολίες λόγω των αβέβαιων συνθηκών και της γραφειοκρατίας.

    Ως εναλλακτικό αναπτυξιακό μοντέλο, θεωρεί και για την Ελλάδα το λεγόμενο "Green New Deal", το οποίο δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και βασίζεται στη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η χώρα μας διαθέτει τεράστιο δυναμικό και φυσικά πλεονεκτήματα όπως ο ήλιος και ό άνεμος για την απόκτηση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τονίζει.

    Η ελληνική οικονομία, κατά την κ. Δρόσου, μπορεί να αναπτυχθεί ιδίως στους τομείς της βιολογικής γεωργίας αυξάνοντας τις εξαγωγές της, του αειφόρου τουρισμού ή της οικονομίας της πληροφορικής που έχει προοπτικές. Εμπόδια αποτελούν τα ενεργειακά μονοπώλια, τα προνόμια, οι επιδοτήσεις προς λάθος κατεύθυνση, η διαφθορά και η γραφειοκρατία.

    Χαρακτηρίζει τη συμφωνία με τους εταίρους χρήσιμη, έστω και αν ότι όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν είναι σωστά. Χωρίς να μπορεί να προβλέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, έχει την πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με ευρύ συνασπισμό μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, οι οποίες υπάρχουν σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Φοβάται, όμως, ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί ούτε αυτή τη φορά.

    Για να εξέλθουμε από την κρίση πρέπει, κατά τη διευθύντρια του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, να εφαρμοσθούν οι -προ πολλού αναγκαίες- μεταρρυθμίσεις και να επιτευχθεί εθνική συναίνεση για το κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσουμε, ώστε για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία του 21ου αιώνα.

    Οι ελληνικές κυβερνήσεις κατέφυγαν, κατά τη γνώμη της, στην ψήφο των εκλογέων, όταν δεν ήξεραν πλέον ή δεν είχαν το θάρρος και τη βούληση να αναλάβουν το πολιτικό κόστος για τις αποφάσεις τους.

    Χαρακτηρίζει το θέμα των προσφύγων δυσεπίλυτο πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ε.Ε. πρέπει να αποχαιρετίσει τις ξενοφοβικές πολιτικές, να διευκολύνει τη νόμιμη μετανάστευση για εργασία και να εγγυηθεί μια ταχύτερη και αξιόπιστη διαδικασία παροχής ασύλου. Διευκρινίζει, όμως, ότι οι δυνατότητες απορρόφησής τους δεν είναι απεριόριστες, ιδιαίτερα αν θέλουμε να αποφύγουμε κοινωνικές αναταραχές. Η Ευρώπη πρέπει κυρίως να περιορίσει τις αιτίες της μετανάστευσης.

    Στην Ελλάδα οι αρμόδιοι παρέλειψαν να δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές, κάτι το οποίο πληρώνουμε τώρα, λέει η κ. Δρόσου, αναγνωρίζει πάντως στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέβαλε προσπάθειες και κυρίως ξεπέρασε τον εθνικο-ρατσιστικό τόνο προηγουμένων. Υπογραμμίζει τέλος την αξιοθαύμαστη συμβολή οργανώσεων και ανθρώπων της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων.

    [04] Ολ. Γεροβασίλη: Οι συνεργασίες απαιτούν κοινούς στρατηγικούς στόχους

    Στο θέμα των συνεργασιών αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».Μεταξύ άλλων διευκρίνισε, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύφτηκε ποτέ σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά, που έκανε τα πάντα για να κρυφτεί στην προηγούμενη ΔΕΘ», τόνισε.

    Αναφερόμενη στις συνεργασίες, είπε ότι θα κριθούν από το αποτέλεσμα της κάλπης και απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτοδυναμία».

    Η κ. Γεροβασίλη διευκρίνισε ότι οι συνεργασίες απαιτούν κοινούς στρατηγικούς και προγραμματικούς στόχους, προϋποθέτουν κοινή θέση για το χρέος, καθώς και σε ζητήματα όπως π.χ. τα εργασιακά, οι απολύσεις, το ασφαλιστικό και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. «Έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην ισχυρή διαπραγμάτευση που έρχεται», τόνισε. Επιπλέον, επισήμανε ότι πάνω σε αυτό το ζήτημα «γίνονται επικοινωνιακά παιχνίδια από αυτούς που ξέρουν ότι χάνουν στις εκλογές» και ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν διατυπώσει προγραμματικό λόγο.

    [05] «Η τύχη της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ, όσο σήμερα, στα χέρια της κυβέρνησής της»

    Αναφορά στην Ελλάδα, κάνει ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο. Στην ερώτηση της εφημερίδας αν «μετά την θύελλα του Ιουλίου ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ έχει ξεπερασθεί», ο Πάντοαν απαντά: «Η συμφωνία που υπέγραψε η Αθήνα με τις Βρυξέλλες είναι σημαντική. Αλλά πρέπει να εφαρμοσθεί.

    Σε λίγες ημέρες οι Έλληνες θα κληθούν και πάλι να ψηφίσουν, η προσδοκία μου είναι να φτάσουν, από τη νέα κυβέρνηση, μηνύματα που να επιβεβαιώνουν την οδό που θέλησε να ακολουθήσει ο Τσίπρας. Η τύχη της Ελλάδας δεν ήταν πότε, όσο σήμερα, στα χέρια της κυβέρνησής της».

    [06] Ε. Νοβότνι: Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ίσως εισέλθει σε αρνητικό έδαφος

    «Είναι πολύ πιθανόν, εμείς στην ευρωζώνη, να βρεθούμε τον επόμενο μήνα ή τους επόμενους μήνες σε αρνητικό έδαφος μια ή δυο φορές» δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι , επισημαίνοντας ότι αυτό θα είναι αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών πετρελαίου και ενέργειας.

    Ο Νοβότνι υπογράμμισε ακόμη ότι η ΕΚΤ θα εμμείνει σε μια «πολιτική με σταθερά χαρακτηριστικά». «Η κεντρική τράπεζα είπε έχει μεσοπρόθεσμο προσανατολισμό, το οποίο σημαίνει ότι δεν αντιδρούμε σε κάθε μικρή αλλαγή».

    Χθες η ΕΚΤ αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας για πιθανές περαιτέρω δυσκολίες από την Κίνα και ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

    [07] Τελευταία πράξη στο δράμα του Αϊλάν

    Δύο αγοράκια από τη Συρία που πνίγηκαν μαζί με τη μητέρα τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ελλάδα οδηγήθηκαν στην τελευταία τους κατοικία, στη συριακή πόλη Κομπάνι, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς.

    Η φωτογραφία του άψυχου κορμιού του ενός από τα νήπια, του τρίχρονου Αϊλάν Κούρντι, που ξεβράστηκε σε τουρκική παραλία, έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και των εφημερίδων προκαλώντας συμπόνια αλλά και οργή για αυτό που θεωρείται ως αδράνεια των ανεπτυγμένων χωρών να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

    Ο Αμπντουλάχ Κούρντι, ο πατέρας τους, έβαλε τα κλάματα κατά τη διάρκεια της "Τελετής των Μαρτύρων" βλέποντας τις σορούς να ενταφιάζονται η μία δίπλα στην άλλη στην κουρδική πόλη Κομπάνι ή Άιν αλ-Άραμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Μιλώντας στο συνοριακό πέρασμα, ο Κούρντι εξέφρασε την ελπίδα ο θάνατος της οικογένειάς του να κάνει τα αραβικά κράτη να βοηθήσουν τους σύρους πρόσφυγες.

    "Ζητώ από τις αραβικές κυβερνήσεις ?όχι από τις ευρωπαϊκές χώρες? να δουν (τι συνέβη) στα παιδιά μου και με αφορμή αυτό να βοηθήσουν τον κόσμο", είπε, σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό που ανάρτησε στο διαδίκτυο τις δηλώσεις του.

    [08] Λανθασμένη η πολιτική της Δύσης στη Μ. Ανατολή, λέει ο Πούτιν για το μεταναστευτικό

    «Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της «λανθασμένης» πολιτικής της Δύσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από το Βλαδιβοστόκ όπου βρίσκεται, για το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ.

    «Η κρίση αυτή ήταν εντελώς αναμενόμενη», δήλωσε. «Είχαμε ήδη πει πριν από μερικά χρόνια στους αποκαλούμενους δυτικούς εταίρους μας ότι, αν συνεχίσουν τη λανθασμένη πολιτική τους στις περιοχές του μουσουλμανικού κόσμου, κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αυτό θα καταλήξει σε πολύ ευρεία προβλήματα», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Σύμφωνα με τον Πούτιν, η πολιτική αυτή, που συνεχίζεται, συνίσταται στην «επιβολή των (δυτικών) στάνταρ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιστορικές, θρησκευτικές, εθνικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών».

    «Είναι κυρίως πολιτική των αμερικανών εταίρων μας» την οποία «η Ευρώπη ακολουθεί τυφλά», τόνισε, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με «ένα τόσο βαρύ φορτίο» στον μεταναστευτικό τομέα.

    [09] Ευρωπαϊκή λύση για την προσφυγική κρίση ζήτησαν οι Πρόεδροι της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας

    Κοινή ευρωπαϊκή λύση για την προσφυγική κρίση και πρωταρχικά για την ανθρωπιστική κρίση, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ζήτησαν ο Πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ και ο Ούγγρος ομόλογός του, Γιάνος Άντερ, στη διάρκεια συνάντησης στη Βουδαπέστη.

    Ο Ούγγρος Πρόεδρος ζήτησε πιο επιθετικά μέτρα εναντίον των λαθροδιακινητών και ζήτησε από τον κ. Πάχορ να στηρίξει την ιδέα ενός κοινού ταμείου της ΕΕ για στρατόπεδα προσφύγων στις χώρες στις οποίες φθάνουν πρώτα.

    Αυτή θα είναι η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική λύση που θα συμπεριλάβει τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και ορισμένες από τις πλούσιες αραβικές χώρες, ανέφερε ο κ. Άντερ, τονίζοντας ότι ο χρόνος εξαντλείται.

    Ο Σλοβένος Πρόεδρος, σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI, συμφώνησε ότι μία κοινή ευρωπαϊκή λύση είναι επίσης προς το συμφέρον της Σλοβενίας και υποστήριξε ότι αυτή θα μειώσει την επιβάρυνση σε χώρες, όπως η Ουγγαρία.

    [10] Αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 30 προσφύγων και μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης

    Τουλάχιστον 30 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν αναχωρήσει από την Λιβύη χάθηκαν χθες στην θάλασσα όταν η φουσκωτή λέμβος στην οποία επέβαιναν άρχισε να ξεφουσκώνει, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά από επιζήσαντες.

    Ένα περιπολικό σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής διέσωσε 91 ανθρώπους και περισυνέλεξε μια σορό, αλλά σύμφωνα με τους επιζώντες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν χθες το βράδυ στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, στην λέμβο επέβαιναν 120 ως 140 άνθρωποι όταν αυτή απέπλευσε από περιοχή κοντά στην Μιζουράτα.

    «Όπως συμβαίνει συχνά, η λέμβος, η οποία φουσκώθηκε στην παραλία λίγο πριν από την αναχώρηση, άρχισε γρήγορα να ξεφουσκώνει. Οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν και συγκεντρώθηκαν στη μία πλευρά της», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ιταλία Φλάβιο ντι Τζάκομο.

    [11] «Έφυγε» η διευθύντρια των εκδόσεων «Κέδρος», Κάτια Λεμπέση

    Έφυγε, σήμερα, από τη ζωή η εκδότρια Κάτια Λεμπέση, σε ηλικία 67 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η Κάτια Λεμπέση διήθυνε μέχρι πρόσφατα τις εκδόσεις «Κέδρος».

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και σπούδασε Εκπαίδευση στο Goddard College, στο Vermont της Αμερικής. Στη Μεταπολίτευση συμμετείχε στο αυτόνομο γυναικείο κίνημα. Αρχικά, ίδρυσε το «Κύτταρο» που εξέδωσε τα πρώτα φεμινιστικά βιβλία στην Ελλάδα. Το 1985, μαζί με τον σύζυγό της, Ευάγγελο Παπαθανασόπουλο, απέκτησε τον εκδοτικό οίκο «Κέδρος».

    [12] Στις 10 το βράδυ της Τετάρτης το debate των πολιτικών αρχηγών

    Στις 10 η ώρα το βράδυ της Τετάρτης, 9 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, μετά από συμφωνία της άτυπης Διακομματικής. Για το debate ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αν και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, η επικρατέστερη ημερομηνία διεξαγωγής του θεωρείται η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα Δευτέρα.

    Σήμερα η άτυπη Διακομματική, κατέληξε σε συμφωνία για «τηλεμαχία» όλων των πολιτικών αρχηγών, αφού προηγουμένως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε, δια του εκπροσώπου του, διατεθειμένος να επιφέρει τροποποίηση στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στη ΔΕΘ ώστε να «απελευθερωθεί» η ημερομηνία, που θα επιτρέπει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς -με εξαίρεση τον γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο- να πάρουν μέρος σε αυτή. Αν και οι λεπτομέρειες και οι ακριβείς όροι της διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης της 9ης Σεπτεμβρίου, θα οριστικοποιηθούν στην αυριανή νέα σύσκεψη της άτυπης Διακομματικής (στις 12 το μεσημέρι), μέχρι στιγμής υπάρχει συμφωνία στα εξής:

    - Το debate θα γίνει στην ΕΡΤ

    - Ο συντονιστής θα είναι δημοσιογράφος της Δημόσιας Τηλεόρασης (επικρατέστερος είναι ο Πάνος Χαρίτος)

    - Οι δημοσιογράφοι που θα ρωτήσουν τους πολιτικούς αρχηγούς θα ορισθούν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι πολιτικοί συντάκτες, μέλη της ΕΣΗΕΑ.

    - Η τηλεοπτική αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 10 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί στη 1 μετά τα μεσάνυχτα

    - Θα υπάρξουν τρεις θεματικές ενότητες και μία ελεύθερη ενότητα. Οι θεματικές ενότητες είναι: Κοινωνικό κράτος-Δημόσια διοίκηση, Οικονομία-Ανάπτυξη, Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, Εξωτερική Πολιτική

    - Μετά το τέλος και της ελεύθερης ενότητας, κατά την οποία οι δημοσιογράφοι θα απευθύνουν ερώτηση από όποιο πεδίο κρίνουν, ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα κάνει μία τοποθέτηση.

    Σε δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Τέρενς Κουΐκ, εκ μέρους των ΑνΕλ, ανέφερε ότι ο Πάνος Καμμένος ακύρωσε την ομιλία του στην ΔΕΘ, η οποία είχε καθοριστεί για την 9η Σεπτεμβρίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να προσδιοριστεί η «τηλεμαχία» εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Από το Ποτάμι, ο Δημήτρης Τσιόδρας είπε ότι αυτό το οποίο αναζητεί η άτυπη Διακομματική είναι να μην υπάρξουν μόνον ερωτήσεις σε προκαθορισμένο χρόνο, αλλά να δίδεται η δυνατότητα στους αρχηγούς να συνομιλήσουν πιο ελεύθερα και να είναι πιο ενδιαφέρον ο διάλογος.

    [13] Η ΔΟΕ θα συστήσει ταμείο για τους πρόσφυγες

    Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφάσισε να δημιουργήσει άμεσα ένα ταμείο δύο εκατομμυρίων δολαρίων για τους πρόσφυγες, την ώρα που η μεταναστευτική κρίση μεγαλώνει. Τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από τις συγκρούσεις στη Συρία και επιχειρούν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας να φτάσουν στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη.

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, τονίζει σε δήλωσή του για το θέμα: «Μας έχουν όλους αγγίξει τα φοβερά νέα και οι σπαρακτικές ιστορίες των τελευταίων ημερών. Με αυτή την τρομερή κρίση που εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη, ο αθλητισμός και το Ολυμπιακό Κίνημα ήθελε να παίξει το ρόλο του στο να φέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες. Πήραμε μια γρήγορη απόφαση ότι έπρεπε να λάβουμε μέτρα και να κάνουμε αυτό το ταμείο διαθέσιμο άμεσα».

    Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι το ποσό θα διανεμηθεί μέσω των πρότζεκτ που θα προτείνουν οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ ολόκληρη η διαδικασία θα γίνει «εξαιρετικά γρήγορα», δεδομένης της φύσης της κρίσης.

    [14] Olympus Marathon: Υπό το βλέμμα των θεών

    Υπό το... βλέμμα των Θεών και το επιβλητικό «σπίτι» τους να σε προδιαθέτει να φτάσεις στην «πόρτα» του, για να το εξερευνήσεις σπιθαμή προς σπιθαμή, φιλοξενήθηκαν στο Λιτόχωρο Πιερίας, θεατές και δρομείς για τον 12ο Olympus Marathon. Ορεινό αγώνα δρόμου, συνολικού μήκους 44χλμ., στην κάλυψη της διαδρομής που έκαναν οι πιστοί της αρχαιότητας ανεβαίνοντας από τη λατρευτική πόλη του Δίου στις κορυφές του Ολύμπου στην αρχή του καλοκαιριού, για να θυσιάσουν στον υπέρτατο θεό τον Δία και να αποθέσουν τα αφιερώματά τους.

    Στη φετινή, για περισσότερα από 2.900 μέτρα, ανάβαση μπήκαν στη γραμμή εκκίνησης 352 δρομείς, άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών, 96 εκ των οποίων ήταν ξένοι, από 20 χώρες (Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Κίνα, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αγγλία, Ρωσία, Γερμανία, Κύπρο, Δανία, Ελβετία, Αλβανία, Αυστρία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Ουκρανία, Νότια Αφρική).

    Πρώτος το νήμα, με 4:36:45, στο σημείο τερματισμού, την πλατεία του Λιτοχώρου, έκοψε ο 32χρονος Ισπανός Τζέσεντ Ερνάντεζ, απέχοντας, μάλιστα, ελάχιστα από την κατάρριψη του ρεκόρ στον αγώνα, που κατέχει ο ίδιος από το 2008 (4:33:37). Τρίτος στην κατάταξη ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος (4:50:08), πίσω από τον Βούλγαρο Κίριλ Νικολόβ (4:43:54). Πρώτη, στις γυναίκες ήταν η Ρωσίδα Ζάνα Βοκούεβα (5:57:30) και πρώτη Ελληνίδα η Ξένια Καζιμίροβα (6:02:47).

    [15] Η Ελλάδα που αντιστέκεται και επιμένει

    Με εννιά μετάλλια επιστρέφει η ελληνική αποστολή από τους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, που ολοκληρώθηκαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Ένας απολογισμός, σίγουρα ικανοποιητικός και μια προσπάθεια των αθλητών και των αθλητριών μας σίγουρα πετυχημένη, παρά τις τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, υπήρξαν περιπτώσεις όπου θα μπορούσε να είχε προστεθεί στον απολογισμό και κάποιο μετάλλιο ακόμη, όπως της Ευαγγελίας Ψάρρα στην τοξοβολία, της Βάσως Βουγιούκα στην ξιφασκία ή του Νίκου Μαυρομμάτη στη σκοποβολή και του Κλήμη Παπαχρήστου στο τζούντο. Αθλητές που επίσης ξεχώρισαν και ας μην ανταμείφθηκε η εξαιρετική προσπάθειά τους με μια θέση στο βάθρο.

    Με τα εννιά μετάλλια, εκ των οποίων το 1 χρυσό, τα 4 ασημένια και τα 4 χάλκινα, η Ελλάδα κατετάγη στην 28η θέση του πίνακα μεταλλίων. Η πρώτη -χρονικά- επιτυχία ήρθε από το καράτε και τον Γιώργο Τζάνο, ενώ το μοναδικό χρυσό κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους της ενόργανης γυμναστικής. Σε ομαδικό επίπεδο, η υδατοσφαίριση έλαμψε τόσο στους έφηβους όσο και στις νεανίδες, που πήραν την 3η θέση. Σε ατομικό επίπεδο, η ενόργανη γυμναστική και η κολύμβηση έδωσαν από δύο μετάλλια, το τζούντο, το καράτε και η σκοποβολή έδωσαν από ένα.

    Ο δύο φορές Ολυμπιονίκης Ηλίας Ηλιάδης, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, έγινε ο μοναδικός Έλληνας αθλητής, που έχει κατακτήσει μετάλλιο σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, δηλαδή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και τώρα σε Ευρωπαϊκούς Αγώνες.

    Αναλυτικά, τα μετάλλια των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών:

    Χρυσό

    Λευτέρης Πετρούνιας - Ενόργανη Γυμναστική / Κρίκοι

    Ασημένια

    Βλάσης Μάρας - Ενόργανη Γυμναστική / Μονόζυγο

    Γιώργος Τζάνος - Καράτε / -84κ.

    Δημήτρης Δημητρίου - Κολύμβηση / 400μ. ελεύθερο

    Κώστας Μαλγαρινός/Άννα Κορακάκη - Σκοποβολή / Μικτό σε αεροβόλο πιστόλι 10μ.

    Χάλκινα

    Ηλίας Ηλιάδης - Τζούντο / -90κ.

    Ηλέκτρα Λεμπλ - Κολύμβηση / 100μ. πεταλούδα

    Εθνική ομάδα Εφήβων - Υδατοσφαίριση

    Εθνική ομάδα Νεανίδων - Υδατοσφαίριση

    ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

    Φυσικά υπήρξαν αθλητές και αθλήτριες, που είχαν εξαιρετική παρουσία και έχασαν για... ένα τίποτα το μετάλλιο ή κατάφεραν και μπήκαν σε τελικούς. Πρώτη και καλύτερη η Ευαγγελία Ψάρρα, που στο απλό της τοξοβολίας έφτασε μέχρι τα ημιτελικά και αγωνίστηκε στον «μικρό τελικό» για να πάρει την 4η θέση. Την 5η θέση πήρε η Μαρία Λουίζα Βρυώνη στα 69κ. της ελευθέρας πάλης, την 6η θέση πήρε η Αθανασία Τσόλα στο σόλο της συγχρονισμένης κολύμβησης, όπως την 6η θέση πήραν η Αθανασία Τσόλα και η Γιάννα Γκεοργκίεβα στο ντουέτο της συγχρονισμένης κολύμβησης, αλλά και η Εθνική ομάδα της συγχρονισμένης στο κόμπο, που πήρε και την 7η στο Ομαδικό. Την 7η θέση πήρε ο Νίκος Μαυρομμάτης στο σκιτ της σκοποβολής, ενώ η Βάσω Βουγιούκα έφτασε ως τα προημιτελικά της σπάθης στην ξιφασκία, η Βάσω Μιλλούση μπήκε στον τελικό του σύνθετου ατομικού της ενόργανης γυμναστικής (κατετάγη 16η) και ο Καλλίνικος Κρεάνγκα στα 43του χρόνια, πέτυχε νίκες στο ατομικό του πινγκ πονγκ και έφτασε έως τον γύρο των «16». Και τέλος, ο παραολυμπιονίκης του Σίδνεϊ Κλήμης Παπαχρήστου, έκανε μια συγκλονιστική προσπάθεια στην κατηγορία +90κ. του τζούντο τυφλών και έφτασε έως τα ημιτελικά, για να ηττηθεί στο ματς για το χάλκινο μετάλλιο και να πάρει τελικά την 5η θέση.

    Στην κολύμβηση, που αποτέλεσε και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων, εκτός από τα δύο μετάλλια, σε τελικούς μπήκαν ο Δημήτρης Δημητρίου στα 200μ. ελεύθερο (7ος), ο Νίκος Σοφιανίδης στα 50μ. ύπτιο (5ος) και στα 100μ. ύπτιο (5ος), ο Θανάσης Κυνηγάκης στα 400μ. μικτή ατομική (5ος) και στα 200μ. πεταλούδα (6ος), ο Κώστας Μερετσόλιας στα 200μ. πρόσθιο (8ος), η Ηλέκτρα Λεμπλ στα 200μ. μικτή ατομική (8η) και η Ιωάννα Σαχά στα 200μ. ύπτιο (8η).

    [16] Κωπηλασία: Νικολαΐδου και Ασουμανάκη προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες

    To «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, αλλά και την πρόκριση για τον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος κωπηλασίας, που διεξάγεται στην λίμνη Εγκεμπέλετ της Γαλλίας, πήρε το ελληνικό πλήρωμα του διπλού σκιφ γυναικών αποτελούμενο από τις Κατερίνα Νικολαΐδου και Σοφία Ασουμανάκη. Η ελληνική βάρκα κατέκτησε την 1η θέση στην δεύτερη ημιτελική σειρά με 6:51.86 και προκρίθηκε στην εξάδα του τελικού.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 September 2015 - 12:32:22 UTC