Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Β' Πειραιά και στην περιφέρεια Αττικής υποψήφιος ο Π. Λαφαζάνης
  • [02] Σε Χανιά και Θεσσαλονίκη υποψήφιος ο Στ. Θεοδωράκης - Ο Ν. Διαμαντούρος επικεφαλής στο Επικρατείας
  • [03] Για «επιστημονική προσφυγιά» έκανε λόγο ο Πρ. Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Λ. Ρακιντζή
  • [04] Αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες
  • [05] Υποχωρούν τα κινεζικά χρηματιστήρια, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις
  • [06] Νέα απεργία των πιλότων αύριο στη Lufthansa
  • [07] Είκοσι αγνοούμενοι μετά από ναυάγιο πλεούμενου, νότια της Λαμπεντούζα
  • [08] Υπέκυψε στα τραύματά της η μητέρα του βρέφους που είχε καεί ζωντανό από εμπρησμό στη Δυτική Όχθη
  • [09] Αναβλήθηκε για τις 23 Νοεμβρίου η δίκη του Άλεξ Ρόντου
  • [10] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες από πρόσφυγες και μετανάστες
  • [11] «Ο δήμαρχος μου ευχήθηκε να κερδίσω με μία ψήφο, εγώ του είπα ότι θέλω περισσότερες»
  • [12] Πέθανε ο ειδικός φρουρός Στάθης Λαζαρίδης, που είχε τραυματιστεί βαριά, το 2007, στα Ζωνιανά
  • [13] Ο ρυθμός μείωσης των δασικών εκτάσεων του πλανήτη μειώθηκε τα τελευταία 25 χρόνια
  • [14] Kia cee'd GT Line 1.000 κ.εκ. T-GDI, μια ακόμη νίκη των τρικύλινδρων βενζινοκινητήρων

  • [01] Στη Β' Πειραιά και στην περιφέρεια Αττικής υποψήφιος ο Π. Λαφαζάνης

    Η Λαϊκή Ενότητα έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων της για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι είναι κυρίαρχη σε αυτά, η παρουσία της ελληνικής νεολαίας, των γυναικών, των εκπροσώπων κοινωνικών κινημάτων και του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα είναι υποψήφιος στη Β' Πειραιά και στην περιφέρεια Αττικής.

    Επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Α' Αθήνας, είναι Ζωή Κωνσταντοπούλου, με δεύτερη τη Μαρία Μπόλαρη. Ακολουθούν η Δέσποινα Σπανού και ο Δημήτρης Μπελαντής.

    Στη Β' Αθήνας υποψήφιοι στις πρώτες θέσεις, είναι ο Δημήτρης Στρατούλης, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Κώστας Ήσυχος, η Σόφη Παπαδογιάννη και ο Αντώνης Νταβανέλος.

    Στην Α' Πειραιά, ο Στάθης Λεουτσάκος και ο Ζώης Μέλιος. Στη Β' Πειραιά στη δεύτερη θέση, μετά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, είναι ο Δημήτρης Τζανετάκος και ακολουθεί ο Σωτήρης Καρνέσης.

    Στην περιφέρεια Αττικής, δεύτερη μετά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, είναι η Ραχήλ Μακρή που μετακινείται από την Κοζάνη και ακολουθεί ο Δημήτρης Πριμηκήρης.

    Στην Α' Θεσσαλονίκης στις πρώτες θέσεις είναι η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και η Ιωάννα Γαϊτάνη. Στη Β' Θεσσαλονίκης, η Ευαγγελία Αμανατίδου Πασχαλίδου και ο Απόστολος Χαραλαμπίδης.

    Επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Αχαΐα θα είναι ο Κώστας Λαπαβίτσας, στη Βοιωτία ο Γιάννης Στάθας, στην Κέρκυρα ο Σπύρος Σαμοΐλης, στην Καστοριά ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, στη Λέσβο ο Γιάννης Ζερδελής, στη Μεσσηνία ο Αθανάσιος Πετράκος, στο Ηράκλειο ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, και στην Καστοριά ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

    Διαβάστε επίσης: Π. Λαφαζάνης: Η Λαϊκή Ενότητα δεν είναι το κόμμα της δραχμής

    [02] Σε Χανιά και Θεσσαλονίκη υποψήφιος ο Στ. Θεοδωράκης - Ο Ν. Διαμαντούρος επικεφαλής στο Επικρατείας

    Η πρόσταση από το Ποτάμι στον Νικηφόρο Διαμαντούρο, να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και η αποδοχή της συνιστά μήνυμα προς την κοινωνία ότι υπάρχουν άνθρωποι ικανοί να κυβερνήσουν κι όχι τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσιάζοντας τον πρώην ευρωπαίο διαμεσολαβητή και ακαδημαϊκό.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόσθεσε ότι έχει επαφή εδώ και καιρό με τον κ. Διαμαντούρο,τόσο όσο ήταν Συνηγορος του Πολίτη στην Ελλάδα,όσο και τη δεκαετία στην αντίστοιχη θέση στην Ευρώπη.

    Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος ευχαρίστησε το Ποτάμι για την πρόταση και εξήγησε ότι την αποδέχθηκε,καθώς θεωρεί ότι είναι υποχρέωση του πολίτη να αναλαμβάνει ευθύνες στις κρίσιμες περιστάσεις . «Θέλω να δώσω μια άλλη διάσταση καθώς φθάσαμε στην άκρη του γκρεμού και κάναμε μόνο λίγα βήματα πίσω», ανέφερε ο κ. Διαμαντούρος,ενώ όταν ρωτήθηκε αν είναι έτοιμος να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες δεν το απέκλεισε.Σημείωσε,όμως, ότι είναι κάτι πρόωρο και τις σχετικές αποφάσεις θα τις πάρει το Ποτάμι.

    Ο κ. Διαμαντούρος απάντησε και στις επικρίσεις ότι εκφράζει εκσυγχρονιστικές απόψεις λέγοντας ότι δεν θεωρεί την λέξη εκσυγχρονιστής βρώμικη,αλλά ως άποψη να βαδίσει η χώρα προς την νεωτερικότητα. «Αρνούμαι να αποποιηθώ τα όσα έχω κάνει,αλλά είμαι έτοιμος να συζητήσω αν τα έκανα σωστά», είπε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ποταμιού.

    Σε επόμενη θέση του ψηφοδελτίου θα τοποθετηθεί ο Παναγιώτης Καρκατσούλης ο οποίος ήταν επικεφαλής τον Ιανουάριο και εξελέγη,ενώ έγινε γνωστό ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης,εκτός από τα Χανιά ,θα είναι επικεφαλής στην λίστα του Ποταμιού ,στην Α΄Θεσσαλονίκης.

    [03] Για «επιστημονική προσφυγιά» έκανε λόγο ο Πρ. Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Λ. Ρακιντζή

    Για «επιστημονική προσφυγιά» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος τού παρέδωσε την ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων για τη Δημόσια Διοίκηση.

    Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, εξαιτίας της κρίσης, η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα καλύτερα μυαλά, με αποτέλεσμα αυτά να φεύγουν στο εξωτερικό, δημιουργώντας ένα είδος προσφύγων. Μαλιστα, σημείωσε ότι αυτό «αποτελεί μία μεγάλη παθογένεια και όσο εντείνεται η κρίση, αυτό θα εντείνεται και ένας από τους λόγους που πρέπει να αγωνισθούμε όλοι για να σταματήσει αυτή η κατάσταση είναι και η αξιοποίηση ό,τι άξιων ανθρώπων έχουμε στην Ελλάδα».

    Αφορμή για το σχόλιο του Προέδρου της Δημοκρατίας στάθηκε η επισήμανση του κ. Ρακιντζή, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη δημόσια διοίκηση αυτήν τη στιγμή είναι η φυγή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.

    [04] Αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες

    Μικρή αύξηση σημείωσαν το Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Ανήλθαν σε 4,959 δισ. ευρώ έναντι 4,595 δισ. ευρώ τον Ιούνιο (χωρίς να υπολογίζονται οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων). Οι μεγαλύτερες οφειλές αφορούν υποχρεώσεις των ασφαλιστικών Οργανισμών οι οποίες ανήλθαν σε 2,457 δισ. ευρώ έναντι 2,340 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Οι οφειλές των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν σε 1,179 δισ. ευρώ έναντι 1,114 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρωστούσαν τον Ιούλιο σε ιδιώτες 315 εκατ. ευρώ έναντι 298 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

    Τον ίδιο μήνα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς τους φορολογούμενους, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, ανήλθαν σε 781 εκατ. ευρώ έναντι 733 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

    [05] Υποχωρούν τα κινεζικά χρηματιστήρια, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις

    Περιορισμένο αντίκτυπο είχαν οι προσπάθειες των αξιωματούχων και των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας να καθησυχάσουν τις αγορές με δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις της χρηματιστηριακής αγοράς και διαβεβαιώσεις ότι η οικονομία σταθεροποιείται, με τις κινεζικές μετοχές να καταγράφουν και πάλι σήμερα απώλειες.

    Θέλοντας να αντιστρέψει το κλίμα στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες έχουν υποχωρήσει περίπου 40% από τα μέσα Ιουνίου, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας είπε ότι θα λάβει περισσότερα μέτρα για να εξασφαλίσει σταθερότητα στις αγορές, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα χειρότερα σε ό,τι αφορά τη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια έχουν περάσει.

    «Η κυβέρνηση κανονικά δεν θα παρέμβει, αλλά όταν υπάρχουν σοβαρές, μη φυσιολογικές, διακυμάνσεις στις αγορές, η κυβέρνηση δεν μπορεί απλά να μένει στο περιθώριο και πρέπει να λάβει αποφασιστικά και έγκαιρα μέτρα», δήλωσε χθες η κινεζική ρυθμιστική επιτροπή για τη χρηματιστηριακή αγορά.

    Στην πρώτη διαπραγμάτευσή τους ύστερα από την τετραήμερη αργία για την επέτειο από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, οι κινεζικές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, παρά το αρχικό τους ράλι.

    [06] Νέα απεργία των πιλότων αύριο στη Lufthansa

    Το γερμανικό συνδικάτο των πιλότων Cockpit, που βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με τη διοίκηση της Lufthansa εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, εξήγγειλε νέα απεργιακή κινητοποίηση για αύριο, που θα πλήξει τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και τις εμπορευματικές πτήσεις. Πρόκειται για την 13η απεργιακή κινητοποίηση του συνδικάτου σε διάστημα 18 μηνών.

    Η απεργία θα ξεκινήσει στις 08.00 και θα λήξει το μεσάνυκτα.

    Το Cockpit και η Lufthansa ερίζουν σχετικά με τους όρους συνταξιοδότησης των πιλότων και το συνδικάτο κήρυξε κατά τη διάρκεια του χειμώνα επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι τελευταίες πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο. Μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings στις γαλλικές Αλπεις στο τέλος του Μαρτίου, το συνδικάτο σταμάτησε τις κινητοποιήσεις.

    [07] Είκοσι αγνοούμενοι μετά από ναυάγιο πλεούμενου, νότια της Λαμπεντούζα

    Είκοσι άνθρωποι αγνοούνται μετά την ανατροπή του πλεούμενου που τους μετέφερε στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα. Στη θαλάσσια περιοχή νότα του νησιού έσπευσε η μονάδα Dattilo της ιταλικής ακτοφυλακής, η οποία περισυνέλεξε από τη θάλασσα και μετέφερε στη στεριά 107 ανθρώπους.

    Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται.

    [08] Υπέκυψε στα τραύματά της η μητέρα του βρέφους που είχε καεί ζωντανό από εμπρησμό στη Δυτική Όχθη

    Η Ρίχαμ Νταουάμπσεχ, η μητέρα του Άλι Νταουάμπσεχ, του μικρού Παλαιστίνιου ηλικίας 18 μηνών που κάηκε ζωντανός μέσα στο σπίτι τους από εμπρησμό που αποδίδεται σε Εβραίους εξτρεμιστές, υπέκυψε στα τραύματά της τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ανακοίνωσε το ισραηλινό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν η ίδια και η οικογένειά της.

    Στις 31 Ιουλίου, άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπα πέταξαν βόμβες Μολότοφ μέσα από τα ανοικτά παράθυρα του σπιτιού των Νταουάμπσεχ στο χωριό Ντούμα που περιβάλλεται από εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο Άλι Νταουάμπσεχ, 18 μηνών, έχασε τη ζωή του στην πυρκαγιά. Οκτώ ημέρες αργότερα ο πατέρας του, Σάαντ Νταουάμπσεχ, υπέκυψε στα τραύματά του. Ο τετράχρονος Άχμεντ, το άλλο παιδί της οικογένειας, νοσηλεύεται ακόμη.

    Αυτή η εγκληματική πράξη μαζί με επιγραφές στους τοίχους που παραπέμπουν στην πρακτική «το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί» πράξεις βανδαλισμού που διαπράττονται από νεαρούς εξτρεμιστές Εβραίους και πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες μετά τη δολοφονία από Εβραίο εξτρεμιστή μίας εφήβου στη διάρκεια πορείας του Gay Pride στην Ιερουσαλήμ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ, στα κατεχόμενα εδάφη και διεθνώς, για την «ατιμωρησία» την οποία απολαμβάνουν οι εξτρεμιστές.

    «Η Ρίχαμ Νταουάμπσεχ απεβίωσε τη νύχτα», δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ταλ Χασόμερ του Τελ Αβίβ, όπου η νεαρή 26χρονη δασκάλα είχε εισαχθεί με εγκαύματα τρίτου βαθμού που κάλυπταν το 80% του σώματός της.

    [09] Αναβλήθηκε για τις 23 Νοεμβρίου η δίκη του Άλεξ Ρόντου

    Για τις 23 Νοεμβρίου αναβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση παράνομων χρηματοδοτήσεων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΙΜΙ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», από το 2000 έως το 2004, για την οποία λογοδοτούν οκτώ κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και το πρώην στέλεχος του υπούργειου Εξωτερικών Αλέξανδρος-Γεώργιος Ρόντος.

    Η δικογραφία αφορά χρηματοδοτήσεις που είχε ανακοινωθεί ότι φθάνουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ τα οποία φέρεται να έλαβε η ΜΚΟ "International Mine Initiative" από το υπουργείο Εξωτερικών, επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου, για έργα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιράκ και Λίβανο.

    Για την υπόθεση είναι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, η σύζυγός του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη, ο, τότε, διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος-Γεώργιος Ρόντος, οι τότε, πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός και Νικόλαος Μπάζας και οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη-Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη, οι οποίοι καλούνται να λογοδοτήσουν, ανά περίπτωση, για το αδίκημα της απάτης από κοινού κατ' εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ζημία σε βάρος του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

    [10] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες από πρόσφυγες και μετανάστες

    Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες και συγκρούσεις ξεκίνησε και η σημερινή μέρα στη Μυτιλήνη.

    Νωρίς το πρωί χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και πορεύτηκαν προς το λιμάνι της πόλης όπου και ενώθηκαν με χιλιάδες άλλους που ζουν στο λιμάνι. Όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο και το κτίριο της Περιφέρειας ενώ αυτή τη στιγμή έχουν καταλάβει την πλατεία Κυπρίων Πατριωτών και έχουν κόψει την πόλη στη μέση. Αίτημά τους η γρήγορη καταγραφή τους και η μετάβασή τους στην Αθήνα.

    Ισχυρή αστυνομική δύναμη που συνόδευε το πλήθος έχει παραταχθεί στην είσοδο της οδού Ερμού εμποδίζοντας τον τεράστιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να φτάσει στην κεντρική αγορά της πόλης. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό δεν αποκλείονται λεηλασίες.

    Στο μεταξύ από το πρωί έχουν εκδηλωθεί φωτιές κατά μήκος του δρόμου, από τον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ μέχρι την πόλη, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και στο δασικό αλσύλλιο Τσαμάκια. Πηγές της Πυροσβεστικής υπηρεσίας μιλούν για φωτιές αντιπερισπασμού που ανάβουν μετανάστες κινούμενοι προς το λιμάνι.

    [11] «Ο δήμαρχος μου ευχήθηκε να κερδίσω με μία ψήφο, εγώ του είπα ότι θέλω περισσότερες»

    "Ο δήμαρχος μου ευχήθηκε να κερδίσω με μια ψήφο, εγώ του είπα ότι θέλω περισσότερες" είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

    "Του ευχήθηκα εγώ και οι άλλοι αντιδήμαρχοι, που είμαστε μέσα, καλή επιτυχία στις εκλογές και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον αγώνα, που κάνει και που έχει κάνει, να μην τον αφήσει στη μέση, να προχωρήσει στην ανόρθωση της χώρας μας" δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπουτάρης.

    Σε ό,τι αφορά τις μεταξύ τους σχέσεις και το κλίμα της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας είπε "έχουμε μια πολύ ουσιαστική επικοινωνία και νομίζω πολύ αμοιβαία εκτίμηση", ενώ ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι "η σχέση με τον πρόεδρο, θα μπορούσα να πω, ότι είναι εξαιρετικά καλή".

    Και οι δύο χαρακτήρισαν ουσιαστική και αποδοτική τη συζήτηση που έγινε παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου, αντιδημάρχων και υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

    [12] Πέθανε ο ειδικός φρουρός Στάθης Λαζαρίδης, που είχε τραυματιστεί βαριά, το 2007, στα Ζωνιανά

    Πέθανε, σε ηλικία 35 ετών, ο ειδικός φρουρός Στάθης Λαζαρίδης, που είχε τραυματιστεί βαριά τον Νοέμβριο του 2007, στα Ζωνιανά Ρεθύμνου, όταν δέχθηκε σφαίρα από καλάσνικοφ στον αυχένα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας για τον εντοπισμό χασισοκαλλιεργειών.

    Ο άτυχος ειδικός φρουρός, που πάλευε οκτώ χρόνια για να κρατηθεί στη ζωή, άφησε την τελευταία του πνοή, αργά χθες το βράδυ, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν. Ο Στάθης Λαζαρίδης, που αφήνει πίσω του μία κόρη οκτώ ετών, νοσηλεύτηκε για ένα διάστημα και σε κέντρο αποκατάστασης στο εξωτερικό.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 16:00, στο Τσοτύλι Κοζάνης.

    [13] Ο ρυθμός μείωσης των δασικών εκτάσεων του πλανήτη μειώθηκε τα τελευταία 25 χρόνια

    Οι δασικές εκτάσεις του πλανήτη συνεχίζουν να μειώνονται, αλλά με ρυθμό δύο φορές μικρότερο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

    "Αν και σε παγκόσμια κλίμακα, η έκταση των δασών συνεχίζει να μειώνεται, ενώ η δημογραφική ανάπτυξη και η αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα και γη συνεχίζονται, ο ρυθμός της αποψίλωσης των δασών έχει μειωθεί κατά 50% ανάμεσα στο 1990 και το 2015", σύμφωνα με τη μελέτη του FAO, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα κατά την έναρξη της 14ης συνόδου του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τα Δάση στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

    Παρά τα ενθαρρυντικά συμπεράσματα της μελέτης, οι δασικές εκτάσεις του πλανήτη μειώθηκαν κατά 3,1% σε ένα τέταρτο του αιώνα, περνώντας από 4.128 σε 3.999 δισεκατομμύρια εκτάρια. Συνολικά, 129 εκατομμύρια εκτάρια διασικής έκτασης, έκταση που ισοδυναμεί με αυτήν της Νότιας Αφρικής έχουν εξαφανισθεί από το 1990, σύμφωνα με τον FAO.

    [14] Kia cee'd GT Line 1.000 κ.εκ. T-GDI, μια ακόμη νίκη των τρικύλινδρων βενζινοκινητήρων

    Αποστολή στη Σλοβακία

    Το δεύτερο σκέλος της πανευρωπαϊκής παρουσίασης του Kia cee'd GT Line, στη Ζίλινα της Σλοβακίας, περιλάμβανε την οδήγηση της βενζινοκίνητης έκδοσης, η οποία αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια των κατασκευαστών αυτοκινήτων να αναβαθμίσουν τον ρόλο των κινητήρων εσωτερικής καύσης που καταναλώνουν βενζίνη. Η μονάδα μικρής χωρητικότητας που κινεί το κορεάτικο αυτοκίνητο είναι καινούργια και ανήκει στην οικογένεια των συνόλων που διαθέτουν τρείς κυλίνδρους. Μάλιστα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόκειται για το πρώτο τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος, το οποίο θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια και θα καλύψει τις ανάγκες κίνησης των μελλοντικών μοντέλων της.

    Ο τρικύλινδρος κινητήρας 1.000 κ.εκ. T-GDI της Kia, παράγει 120 ίππους και 17,4 χλγμ. ροπής. Διαθέτει στο βασικό εξοπλισμό του, το σύστημα εξοικονόμησης καυσίμων της Idle Stop & Go και συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο έξι ταχυτήτων. Ο απεσταλμένος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την οδήγηση της πετρελαιοκίνητης έκδοσης, η οποία εξοπλίζεται με το μοτέρ ντίζελ 1.6 CRDI και έχει το πρόσθετο προσόν να συνδυάζεται με το νέο αυτόματο κιβώτιο επτά σχέσεων διπλού συμπλέκτη DCT, δοκίμασε και την βενζινοκίνητη εκδοχή.

    Όπως διαπιστώθηκε στους δρόμους της Ζίλινα, ο τρικύλινδρος κινητήρας 1.000 κ.εκ. έχει την ικανότητα να κινεί σβέλτα το αυτοκίνητο, ενώ δίνει την εντύπωση στον οδηγό ότι πρόκειται για ένα μεγαλύτερο μοτέρ. Η ισχύς είναι αρκετή για να προσδώσει υψηλές ταχύτητες και να προσφέρει καλές ρεπρίζ. Όσον αφορά την λειτουργία του, παρατηρήθηκε ότι κάτω από τις 2.000 σ.α.λ. δεν υστερεί ως προς την παροχή ισχύος και ροπής. Μόλις όμως περάσει αυτό το όριο των στροφών, ξεδιπλώνονται τα χαρακτηριστικά του και αποδίδει καλύτερα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα πρώτα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 11,1΄΄, η τελική ταχύτητα είναι 190 χλμ./ώρα, μέση κατανάλωση 4,9 λίτρα/100χλμ., εκπομπές CO2 115 γραμ./χλμ.

    Η οδική συμπεριφορά είναι καλύτερη, σε σχέση με την πετρελαιοκίνητη έκδοση. Ειδικότερα, το τιμόνι έχει καλύτερη απόκριση και οι αναρτήσεις είναι περισσότερες σκληρές - χωρίς να κουράζουν. Ο θόρυβος που παράγει είναι μικρότερος σε ποσότητα και διαφορετικής χροιάς, από τα αντίστοιχα στοιχεία που έχει ο κινητήρα ντίζελ 1.6. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι στη καμπίνα είναι λιγότερο ενοχλητική η παρουσία του θορύβου του βενζινοκινητήρα, σε σχέση με το θόρυβο που φτάνει στα αυτιά του οδηγού και των επιβατών, από τον κινητήρα ντίζελ. Συνδυάζεται καλά με το μηχανικό εξάρι κιβώτιο και δεν παρατηρήθηκαν αστοχίες στη λειτουργία του κιβωτίου. Εκτιμάται, ότι η βενζινοκίνητη έκδοση 1.0 είναι κατάλληλη κυρίως για χρήση στο αστικό και περιαστατικό περιβάλλον ενώ η πετρελαιοκίνητη πρόταση 1.6 θα καλύψει καλύτερα τις ανάγκες κίνησης στον αυτοκινητόδρομο και στα ταξίδια.

    Ο νέος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας της Kia, αναπτύχθηκε εσωτερικά στο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρίας στο Namyang στην Κορέα, διαθέτει σύστημα άμεσου ψεκασμού υψηλής πίεσης, προηγμένο σύστημα ψύξης του κινητήρα και μια ενσωματωμένη πολλαπλή εξαγωγή για καθαρότερες εκπομπές ρύπων. Ο νέος downsized κινητήρας, διαθέτει πρόσφατα ανεπτυγμένα μπεκ έξι οπών με τεχνολογία διάτρησης λέιζερ. Αντί μίας έγχυσης του μίγματος καυσίμου-αέρα σε συγκεκριμένους χρόνους μέσα στο θάλαμο καύσης, οι οπές των μπεκ, ψεκάζουν απευθείας στον θάλαμο καύσης σε μορφή βεντάλιας επιτυγχάνοντας μια πιο ομοιογενή κατανομή καυσίμου σε όλο τον κύλινδρο. Ο ψεκασμός υποστηρίζεται από μια αντλία υψηλής πίεσης, η οποία είναι σε θέση να παρέχει πίεση καυσίμου έως και 200 bar.

    Η υιοθέτηση αυλών εισαγωγής ευθείας γεωμετρίας ? αντί ελαφρώς κυρτών αυλών που τοποθετούνται στον σημερινό κινητήρα της Kia 1.6 GDI ? βελτιώνει περαιτέρω τη ροή αέρα προς τον θάλαμο καύσης για ακόμη καλύτερη απόδοση καύσης. Οι ευθείς αυλοί εισαγωγής καταλήγουν σε μεγαλύτερο στόμιο, μειώνοντας έτσι την αντίσταση του αέρα σε όλα τα στάδια εισαγωγής αέρα στον κινητήρα, βελτιώνοντας τους στροβιλισμούς του αέρα για καλύτερο βαθμό πλήρωσης, πιο αποδοτική καύση και την μείωση της τάσης προαναφλέξεων.

    Ο single-scroll στροβιλοσυμπιεστής καυσαερίων του T-GDI συνδυάζεται με ηλεκτρικά ελεγχόμενη διαχείριση πίεσης, το οποίο βελτιώνει την απόδοση της τουρμπίνας εξαιτίας μίας αποτελεσματικότερης διαχείρισης της εκτόνωσης πίεσης. Ενώ ο συμπιεσμένος αέρας αναμένει να σταλεί προς τον θάλαμο καύσης, το μοτέρ εκτόνωσης πίεσης αναμένει την ίδια χρονική στιγμή, να ανοίξει την waste-gate ώστε να βελτιωθεί η ροή καυσαερίων. Αυτό το καινοτομικής σχεδίασης σύστημα επιτυγχάνει υψηλές ροπές, καλύτερη απόκριση κινητήρα από οποιαδήποτε θέση πεντάλ γκαζιού και βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου στα υψηλά φορτία. Στον κινητήρα του Kia cee?d GT Line, η μέγιστη ροπή των 17,4 χλγμ. είναι διαθέσιμη σε ένα μεγάλο εύρος στροφών 1.500-4.100 σ.α.λ., με την μέγιστη ισχύ να αποδίδεται στις 6.000 σ.α.λ.

    Ο κινητήρας είναι εξοπλισμένος επίσης με μία ενσωματωμένη πολλαπλή εξαγωγής, η οποία επιτρέπει μία μικρή μείωση της θερμοκρασίας καυσαερίων. Πέρα από την βελτίωση των επιδόσεων και την καλύτερη οικονομία καυσίμου στα υψηλά φορτία, εδώ η μείωση των θερμοκρασιών στα καυσαέρια έχει ως αποτέλεσμα καθαρότερους ρύπους, αφού ο καταλύτης μπορεί έτσι να λειτουργεί αποδοτικότερα. Η θερμοκρασία του κινητήρα ελέγχεται μέσω ενός συστήματος ψύξης διπλού θερμοστάτη. Αυτό επιτρέπει την ανεξάρτητη ψύξη του κορμού του κινητήρα από την κυλινδροκεφαλή. Έτσι ο θερμοστάτης της κυλινδροκεφαλής ανοίγει στους 88Β°C κρατώντας την κυλινδροκεφαλή ψυχρότερη και μειώνοντας έτσι την τάση για προαναφλέξεις, ενώ ο θερμοστάτης του κορμού του κινητήρα ανοίγει στους 105Β°C για να διατηρείται πιο θερμός έχοντας ως αποτέλεσμα την μείωση των μηχανικών τριβών και την αύξηση του βαθμού απόδοσης.

    Το Kia cee'd GT Line θα είναι διαθέσιμο σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα στο 4ο τρίμηνο του 2015 και διαθέτει τη μοναδική 7ετή (ή 150.000 χιλιόμετρα) εργοστασιακή εγγύηση της Kia. Η οικογένεια Kia cee?d σχεδιασμένη σε μεγαλο ποσοστό στην Ευρώπη, εξακολουθεί να κατασκευάζεται στο εργοστάσιο παραγωγής της Kia στη Ζίλινα της Σλοβακίας. Με πωλήσεις που φθάνουν στις 75.960 μονάδες σε όλη την Ευρώπη το 2014, το cee'd παραμένει ένα από τα μοντέλα best seller της κορεάτικης μάρκας.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 September 2015 - 10:32:51 UTC