Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Δεν θα δεχτώ να λέει ο Τσίπρας εμένα λαϊκιστή
  • [02] «Η χώρα έχει ανάγκη από αριστερή κυβέρνηση»
  • [03] Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Β. Θάνου
  • [04] Δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής των μεταρρυθμίσεων
  • [05] «Παίζουμε Champions League για τους πρόσφυγες»
  • [06] Δέκα χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη Λέσβο με προορισμό τον Πειραιά
  • [07] Με τον «Ερωτόκριτο» ξεκινά το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, στις 10 Σεπτεμβρίου
  • [08] Για "κρυφό πρόγραμμα" κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη Νέα Δημοκρατία
  • [09] «Παίζουμε Champions League για τους πρόσφυγες»
  • [10] Μειωμένη η συμμετοχή αλλά με αισιοδοξία το 48ο Ράλι ΔΕΘ
  • [11] Στη Ζαλγκίρις ο Ίαν Βουγιούκας

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Δεν θα δεχτώ να λέει ο Τσίπρας εμένα λαϊκιστή

    «Ο Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε στα σαλόνια των εργολάβων και είναι, όντως, πλουσιόπαιδο. Δεν θα δεχτώ να λέει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εμένα λαϊκιστή και διαπλεκόμενο. Ξέρουμε τις διαδρομές του καθενός. Δεν θα δεχθώ επιθέσεις για την ηθική μου», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στη ΝΔ, σημειώνοντας: «Μίλησα ευθέως για τη ΝΔ. Είπα ότι είναι το κόμμα που δεν τόλμησε να βγάλει αρχηγό, θέλει να βγάλει κατευθείαν πρωθυπουργό. Καλώ τον Μεϊμαράκη να πει ποια από τις παλιές πολιτικές θα εφαρμόσει».

    Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε: «Εμείς είμαστε ένα κόμμα του 6% και βγαίνουμε και λέμε "με αυτούς θα κυβερνήσουμε". Βγάλαμε μία λίστα με ονόματα και προτάσεις. Τσίπρας και Μεϊμαράκης δεν μπορούν να πουν με ποιους θα κυβερνήσουν;».

    Για τα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών ανέφερε: «Πριν μιλήσουμε για τις συνεργασίες, πρέπει να δούμε πώς θα έχει διαμορφωθεί ο πολιτικός χάρτης μετά τις εκλογές. Εμείς θα πάμε στη συζήτηση με μία λίστα με συγκεκριμένα πράγματα, με έναν κατάλογο δέκα προτεραιοτήτων».

    Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα περί θαλάσσιων συνόρων, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε: «Είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα; Υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και η φύλαξή τους θα πρέπει να είναι ευθύνη της Ευρώπης».

    [02] «Η χώρα έχει ανάγκη από αριστερή κυβέρνηση»

    «Καμία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα», τονίζει σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση.

    Απαντώντας σε δημοσίευμα ότι οι δανειστές θέλουν μεγάλο συναπισμό για να συζητήσουν το θέμα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της χώρας είναι η ρύθμιση του χρέους. Και αυτό ήταν η βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που κυβέρνησαν και θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο.

    Κατά, συνέπεια, «κανένας μεγάλος συνασπισμός, λοιπόν, όπως φέρεται να υποστηρίζει πηγή της Κομισιόν δεν εγγυάται ρύθμιση του χρέους -το αντίθετο», υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός.

    [03] Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Β. Θάνου

    Με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο συναντήθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου.

    Μολονότι η συνάντηση ήταν εθιμοτυπική, η κ. Θάνου, προσερχόμενη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση ουδέποτε έθεσε θέμα φορολογίας γενικότερα και ειδικότερα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    «Είναι χαρά και τιμή μου, θεώρησα ότι έπρεπε να πάρω και τις ευχές της Εκκλησίας, οι οποίες θα βοηθήσουν, οπωσδήποτε, αυτό έργο, το βαρύ, το οποίο επωμιστήκαμε. Ωστόσο, αν και η επίσκεψή μου στον Μακαριότατο είναι εθιμοτυπική και είχε προγραμματιστεί, ήδη, από την ανάληψη των καθηκόντων μου, θα ήθελα, δεδομένης της ευκαιρίας, να διευκρινίσω ότι ουδέποτε από την κυβέρνησή μας τέθηκε θέμα φορολόγησης γενικότερα και ειδικότερα της εκκλησιαστικής περιουσίας» δήλωσε η κ. Θάνου, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση αυτή είναι υπηρεσιακή και δεν έχει τέτοιου είδους αρμοδιότητες.

    Επίσης, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, για το οποίο ενημέρωσε τον αρχιεπίσκοπο ότι η κυβέρνηση έδωσε όλες τις δυνάμεις της, ώστε να δώσει την καλύτερη δυνατή λύση για την αποσυμφόρηση των νησιών που είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα και πρόσθεσε ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται ελπίζει πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ικανοποιητική επίλυση του ζητήματος.

    [04] Δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής των μεταρρυθμίσεων

    «Δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολών σε ό,τι αφορά μεταρρυθμίσεις που είναι αυτονόητες για την ομαλή πορεία της χώρας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Αντώνη Μανιτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος «ο χρόνος είναι πολύ πυκνός, η κρίση πολύ βαθιά και οι μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για να μπορέσουμε να ξαναβρούμε τον δρόμο μας το συντομότερο δυνατό. Κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι έχουμε την πολυτέλεια να τις αναβάλουμε για το μέλλον. Δεν έχουμε κανένα τέτοιο δικαίωμα ούτε πολυτέλεια».

    Επομένως, σημείωσε ο κ.Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Μανιτάκη, ορθότατα ετοιμάζετε σε συνέχεια των προηγούμενων αυτό που πρέπει να είναι έτοιμο την επομένη των εκλογών, ώστε να το βρει η Κυβέρνηση που θα προκύψει και εκείνη να σταθμίσει από κει και πέρα μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

    Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε το υψηλό αίσθημα ευθύνης του κ. Μανιτάκη στην έννοια της συνέχισης του κράτους σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, καθώς και την συμβολή του για την ομαλή διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών από την θέση του Υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι «Το πρώτο και κύριο μέλημά μας ειναι η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών» και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει όλες οι τυπικές διαδικασίες που προβλέπονται από την Νομοθεσία, ώστε να διασφαλιστούν όλες οι ουσιαστικές και τυπικές προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή τους.

    [05] «Παίζουμε Champions League για τους πρόσφυγες»

    Το ποδόσφαιρο ανοίγει την αγκαλιά του στους μετανάστες-πρόσφυγες. Ένα μεγάλο ρεύμα αρχίζει να γεννιέται σε διάφορες διάσημες ποδοσφαιρικές γειτονιές της Ευρώπη, έχοντας στόχο να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους που άφησαν εξαιτίας πολέμου ή φτώχειας, πίσω τους τα πάντα, για να βρεθούν στην δική μας ήπειρο, αναζητώντας ζωή.

    Η Πόρτο προτείνει να διατεθούν χρήματα από τους αγώνες του Champions League για τους μετανάστες-πρόσφυγες. To δράμα που βιώνουν οι μετανάστες, άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τρομερές, επικίνδυνες καταστάσεις, εικόνες που βρίσκονται καθημερινά μπροστά στα δικά μας μάτια, δημιουργεί ένα αυξανόμενο αριθμό ομάδων που επιλέγουν να μην παραμένουν αδιάφορες, αλλά να κινηθούν ενεργά και να τους παράσχουν βοήθεια.

    Χθες ήταν η σειρά της Πόρτο, που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εφαρμόσει μία συγκεκριμένη ενέργεια για να τους βοηθήσει. Η πορτογαλική ομάδα ζήτησε από την UEFA να εξασφαλίσει ότι οι 32 ομάδες που θα συμμετάσχουν στους ομίλους του Champions League, πρέπει να κάνουν κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο πρόεδρος των «δράκων», Πίντο Ντα Κόστα, έστειλε μία επιστολή στον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ζητώντας του για κάθε εισιτήριο που θα πουληθεί τις δύο πρώτες αγωνιστικές του Champions League, να διατίθεται για τους μετανάστες-πρόσφυγες ένα ευρώ. Μία δράση σίγουρα μικρή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φίλαθλους που αποφασίζει να ζήσει από κοντά την συγκίνηση των αγώνων αυτών, θα συνεισφέρει με κάτι.

    «Είναι αδύνατο να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά σε αυτό το δράμα, αυτή την τραγωδία των μεταναστών, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρεθούν σε ευρωπαικό έδαφος», έγραψε ο Πίντο Ντα Κόστα στην επιστολή του. «Είναι μία κατάσταση που απαιτεί μία ισχυρή απάντηση από την πλευρά των ομάδων και το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Παίζουμε για τους πρόσφυγες».

    Η Πόρτο δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που επιλέγει να βοηθήσει τους μετανάστες-πρόσφυγες. Πριν από λίγες ημέρες, η πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπάγερν, ανακοίνωσε ότι διαθέτει ένα χώρο προπόνησης, προκειμένου αυτοί οι ατυχείς άνθρωποι να βρουν καταφύγιο για τις επόμενες ημέρες. Παιδιά και νέοι θα έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν μαζί με την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα, σε ημερομηνίες που ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, να διδαχθούν την γερμανική γλώσσα και να λάβουν γεύματα. Επίσης θα διατεθεί 1 εκατ. ευρώ προκειμένου να τους παρασχεθεί βοήθεια.

    Ενα ακόμα εκατομμύριο έχει προσφέρει η Ρεάλ Μαδρίτης για τους μετανάστες-πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ισπανία, ενώ ανακοίνωσε ότι θέτει στην διάθεση των παιδιών και εφήβων τις υποδομές και τον αθλητικό εξοπλισμό της. Η Ντόρτμουντ, που επίσης μάχεται χρόνια κατά των εξτρεμιστών και νεοναζί που καταλαμβάνουν ένα μικτό μέρος των φιλάθλων της, έχει αποφασίσει να διαθέσει μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια για να βοηθήσει τους μετανάστες.

    [06] Δέκα χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη Λέσβο με προορισμό τον Πειραιά

    Πάνω από δέκα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκαταλείπουν τη Λέσβο με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Χθες αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη με τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Blue Star 1» 2.850 πρόσφυγες και μετανάστες. Για σήμερα έχει σχεδιαστεί και ήδη άρχισε να υλοποιείται η αναχώρηση περί των 8.000 μεταναστών και προσφύγων. Συγκεκριμένα ήδη αναχώρησαν για Πειραιά με τα πλοία «Πάτμος» και «Τέρα Τζετ» 3.800 άτομα. Ενώ και μέχρι το βράδυ θα αναχωρήσουν για τον Πειραιά 3.200 άτομα με τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Αριάδνη» και περί τα 1.000 άτομα με το «Blue Star 1» για Καβάλα

    Όπως επίσημα ανακοινώθηκε από το Δήμο Λέσβου, μπροστά στον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες και προκειμένου να διευκολυνθεί άμεσα η καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί, αποφασίστηκε η παραχώρηση των εγκαταστάσεων του γηπέδου, «Γεώργιος Σκούφος» του νοτιοδυτικού άκρου της πόλης της Μυτιλήνης.

    Η παραχώρηση του εν λόγο χώρου, θα διαρκέσει έως και μεθαύριο Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, καθώς γειτνιάζει με τρία σχολικά συγκροτήματα και την Παρασκευή που ανοίγουν τα σχολεία ο χώρος πρέπει να επιστρέψει στους μαθητές χρήστες του. «Σκοπός της παραχώρησης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, «είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη και μαζικότερη καταγραφή και αναχώρηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από το νησί μας».

    [07] Με τον «Ερωτόκριτο» ξεκινά το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, στις 10 Σεπτεμβρίου

    Νέα πνοή παίρνει το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου στην 27η διοργάνωσή του, ξεκινώντας στις 10 Σεπτεμβρίου με ολοήμερη μουσική και θεατρική σκυταλοδρομία αφήγησης του Ερωτόκριτου, από όλο το Ρέθυμνο.

    Την ανανέωση του Φεστιβάλ εμπιστεύτηκε ο δήμος Ρεθύμνου στον διακεκριμένο συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη, που σχεδίασε το φετινό πρόγραμμα με έμφαση στο νεανικό πολιτιστικό δυναμικό της πόλης.

    H δυναμική εκκίνηση του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου δίνει το στίγμα, από την πρώτη ημέρα, με μουσική, θέατρο, χορό και τραγούδι από ντόπιους πολιτιστικούς φορείς και εκπαιδευτικά συγκροτήματα που θα αποδώσουν το έμμετρο μυθιστόρημα «Ερωτόκριτος» (17ος αιώνας) του Βιτσέντζου Κορνάρου, για την αγάπη της Αρετούσας με τον Ερωτόκριτο (περίπου 10.000 στίχοι).

    Το αφιέρωμα στον Ερωτόκριτο θα ξεκινήσει το πρωί από την Παλαιά Πόρτα του Ρεθύμνου και από εκεί σε απρόσμενους χώρους της πόλης έως τις 21:00, οπότε θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη, στη ρεθυμνιώτική Φορτέτζα.

    Σημαντικές στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 19 Σεπτεμβρίου, είναι οι συναυλίες των Latinitas Nostra. Το συγκρότημα παλαιάς μουσικής του Μάρκελου Χρυσικόπουλου θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, το έργο «Αντηχήσεις Ι: Κρήνη Rimondi», το οποίο δημιούργησε ο Ρεθυμνιώτης μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κυριακάκης, μετά από πρόταση του Γιώργου Κουμεντάκη και ανάθεση από την επιτροπή του 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ.

    Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη (1929-2013).

    [08] Για "κρυφό πρόγραμμα" κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη Νέα Δημοκρατία

    Για "κρυφό πρόγραμμα" κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «η ΝΔ θέλει τη συγκυβέρνηση για να ματαιώσει τη μεγάλη κατάκτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην 7μηνη διαπραγμάτευση, αναφορικά με την απομείωση του χρέους», αλλά και «για να βάλει στα συρτάρια τις λίστες φοροδιαφυγής», «για να μην προχωρήσει η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών» και «για να πει "ναι" σε όλα τα ντόπια και ξένα συμφέροντα».

    «Αυτό είναι το πρόγραμμά της που προσπαθεί, μάταια, να κρύψει από τον ελληνικό λαό», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Παράλληλα, η Κουμουνδούρου παραπέμπει σε σχετικό απόσπασμα -«αποκαλυπτικό για το πώς θα αντιμετωπίσει η ΝΔ τη φοροδιαφυγή»- από τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη (https://www.youtube.com/watch?v=zUMGA6OD8KM ), καθώς επίσης και σε ραδιοφωνική συνέντευξη της Σοφίας Βούλτεψη «για την πρόθεση της ΝΔ να διατηρήσει το καθεστώς ασυλίας των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες» (http://www.stokokkino.gr/details.php?id=1000000000015927)

    [09] «Παίζουμε Champions League για τους πρόσφυγες»

    Το ποδόσφαιρο ανοίγει την αγκαλιά του στους μετανάστες-πρόσφυγες. Ένα μεγάλο ρεύμα αρχίζει να γεννιέται σε διάφορες διάσημες ποδοσφαιρικές γειτονιές της Ευρώπη, έχοντας στόχο να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους που άφησαν εξαιτίας πολέμου ή φτώχειας, πίσω τους τα πάντα, για να βρεθούν στην δική μας ήπειρο, αναζητώντας ζωή.

    Η Πόρτο προτείνει να διατεθούν χρήματα από τους αγώνες του Champions League για τους μετανάστες-πρόσφυγες. Το δράμα που βιώνουν οι μετανάστες, άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τρομερές, επικίνδυνες καταστάσεις, εικόνες που βρίσκονται καθημερινά μπροστά στα δικά μας μάτια, δημιουργεί ένα αυξανόμενο αριθμό ομάδων που επιλέγουν να μην παραμένουν αδιάφορες, αλλά να κινηθούν ενεργά και να τους παράσχουν βοήθεια.

    Η πορτογαλική ομάδα ζήτησε από την UEFA να εξασφαλίσει ότι οι 32 ομάδες που θα συμμετάσχουν στους ομίλους του Champions League, πρέπει να κάνουν κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο πρόεδρος των «δράκων» Πίντο Ντα Κόστα, έστειλε μία επιστολή στον πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί, ζητώντας του για κάθε εισιτήριο που θα πουληθεί τις δύο πρώτες αγωνιστικές του Champions League, να διατίθεται ένα ευρώ για τους μετανάστες-πρόσφυγες. Μία δράση σίγουρα μικρή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φίλαθλους που αποφασίζει να ζήσει από κοντά την συγκίνηση των αγώνων αυτών, θα συνεισφέρει με κάτι.

    «Είναι αδύνατο να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά σε αυτό το δράμα, αυτή την τραγωδία των μεταναστών, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος», έγραψε ο Πίντο Ντα Κόστα στην επιστολή του. «Είναι μία κατάσταση που απαιτεί μία ισχυρή απάντηση από την πλευρά των ομάδων και το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Παίζουμε για τους πρόσφυγες».

    Η Πόρτο δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που επιλέγει να βοηθήσει τους μετανάστες-πρόσφυγες. Πριν από λίγες ημέρες, η πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπάγερν, ανακοίνωσε ότι διαθέτει ένα χώρο προπόνησης, προκειμένου αυτοί οι ατυχείς άνθρωποι να βρουν καταφύγιο για τις επόμενες ημέρες. Παιδιά και νέοι θα έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν μαζί με την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα, σε ημερομηνίες που ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, να διδαχθούν την γερμανική γλώσσα και να λάβουν γεύματα. Επίσης θα διατεθεί ένα εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να τους παρασχεθεί βοήθεια.

    Ένα εκατομμύριο ευρώ έχει προσφέρει και η Ρεάλ Μαδρίτης για τους μετανάστες-πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ισπανία, ενώ ανακοίνωσε ότι θέτει στην διάθεση των παιδιών και εφήβων τις υποδομές και τον αθλητικό εξοπλισμό της. Η Ντόρτμουντ, που επίσης μάχεται χρόνια κατά των εξτρεμιστών και νεοναζί που καταλαμβάνουν ένα μικτό μέρος των φιλάθλων της, έχει αποφασίσει να διαθέσει μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια για να βοηθήσει τους μετανάστες.

    [10] Μειωμένη η συμμετοχή αλλά με αισιοδοξία το 48ο Ράλι ΔΕΘ

    Με 24 μόνο πληρώματα, αντί των 80 και 90 άλλων εποχών, απότοκο της οικονομικής κρίσης, διεξάγεται την Κυριακή το 48ο Ράλι της ΔΕΘ, που παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον εδώ και χρόνια στη Θεσσαλονίκη οι φίλοι του αυτοκινήτου και που συνδιοργανώνουν ο ΑΟΘ και η ΔΕΘ. Η παρουσίαση της διοργάνωσης έγινε σε πανηγυρικό κλίμα, αφού αποτέλεσε την αιτία για την βράβευση του παλαίμαχου οδηγού Σταύρου Γεωργιάδη (Βόρειος) και του συνοδηγού του Θανάση Παπαγεωργίου, που κέρδισαν το πρώτο ράλι ΔΕΘ πριν από 48 χρόνια.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το «Πρακτορείο FM 104.9» ο πρόεδρος του ΑΟΘ Γιάννης Ψηφίδης, είπε μεταξύ άλλων: «Στις εποχές που ζούμε οι δυσκολίες που υπάρχουν είναι μεγάλες, αλλά εμείς δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στην οργάνωση και τον προγραμματισμό, γιατί η ασφάλεια των αθλητών και του κοινού είναι το πρώτο για μας. Έτσι για 24 αυτοκίνητα και τα πληρώματα τους, έχουμε έναν μικρό στρατό 100 ανθρώπων για να πάρουν όλα τα μέτρα ασφαλείας και οργανωτικής λειτουργίας, ώστε να είμαστε καλά από την αρχή ως το τέλος του ράλι».

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγωνιστικού Αυτοκινήτου, Δημήτρης Μιχελακάκης, από την δική του πλευρά τόνισε: «Είναι ασύλληπτη η προσπάθεια που καταβάλλεται για να παραμείνει το ράλι σε τέτοια εποχή κρίσης. Θα χρειαστούν 100 άνθρωποι για την πλήρη διοργάνωση και για τα 24 πληρώματα που θα πάρουν μέρος στο ράλι. Είναι μεγάλο το κόστος, αλλά με μεθοδικότητα πατάμε στα πόδια μας και ελπίζουμε πως έτσι θα συνεχίσουμε».

    Το ράλι θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί της Κυριακής με αφετηρία τη νότια πύλη της ΔΕΘ στην Πλατεία της ΧΑΝΘ και αναμένεται να τερματίσει στις 6 το απόγευμα στο ίδιο σημείο, αφού τα 24 πληρώματα θα κατευθυνθούν στα Πετροκέρασα, όπου θα κάνουν την 1η ειδική διαδρομή, θα περάσουν από Παλαιόχωρα και θα κάνουν την 2η ειδική του Χολομώντα με ανάβαση στην Αρναία, θα κάνουν την 3η ειδική διαδρομή στο Παλαιόκαστρο, την 4η στον Χολομώντα και πάλι την 5η στο Παλαιόκαστρο με διέλευση από το Λιβάδι, όπου θα γίνει και η 6η και τελευταία ειδική διαδρομή. Τα χιλιόμετρα των ειδικών διαδρομών είναι 88.5, της απλής διαδρομής 214,30 και το σύνολο των αποστάσεων 302,85.

    [11] Στη Ζαλγκίρις ο Ίαν Βουγιούκας

    Στη Λιθουανία με τη φανέλα της Ζαλγκίρις Κάουνας θα βρει η νέα αγωνιστική περίοδος τον Ίαν Βουγιούκα, με τον Έλληνα σέντερ να υπογράφει μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με την αντίπαλο του Παναθηναϊκού στον 3ο όμιλο της Euroleague. O 30χρονος άσος θα συναντήσει στο Κάουνας τον -πρώην συμπαίκτη του στους «πράσινους»- Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος τελεί πλέον καθήκοντα βοηθού προπονητή στον λιθουανικό σύλλογο.

    «Το να είσαι μέλος ενός μπασκετικού κλαμπ όπως η Ζαλγκίρις, συνιστά τεράστια τιμή», είπε αρχικά ο Βουγιούκας για το νέο σταθμό της καριέρας του και συνέχισε: «Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές ομάδες στην Ευρώπη. Είμαι χαρούμενος για την ευκαιρία που μου δόθηκε και ανυπομονώ να γνωρίσω τους νέους μου συμπαίκτες. Πλέον είμαι έτοιμος να αποδείξω ότι μπορώ να σταθώ στο πιο υψηλό επίπεδο. Θεωρώ ότι θα έχουμε ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο και στην Euroleague. Μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα σε αυτή την διοργάνωση. Από την εμπειρία μου, μπορώ να πω ότι η ομάδα διαθέτει μια από τις καλύτερες έδρες στη διοργάνωση. Όταν ερχόμουν στο Κάουνας, οι αντίπαλοι είχαν πολύ δύσκολο έργο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 September 2015 - 14:32:14 UTC