Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Δραγασάκης: Χρειαζόμαστε κυβέρνηση με ευρεία πλειοψηφία
  • [02] «Οι ιδιώτες να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου»
  • [03] Κατά 0,9% αυξήθηκε το ελληνικό ΑΕΠ το Β' τρίμηνο του 2015
  • [04] Σόιμπλε: Η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης έχει «απόλυτη προτεραιότητα»
  • [05] Α. Μέρκελ: Το "Δουβλίνο" δεν λειτουργεί πια
  • [06] «Παίζουμε Champions League για τους πρόσφυγες»
  • [07] Νέο πρόγραμμα και όραμα για το Εθνικό Θέατρο από τον Στάθη Λιβαθινό
  • [08] Με τον «Ερωτόκριτο» ξεκινά το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, στις 10 Σεπτεμβρίου
  • [09] Εγκαινιάστηκε έκθεση με γλυπτά του Τόνι Κραγκ
  • [10] Όλα έτοιμα στην ΕΡΤ για το debate

  • [01] Γ. Δραγασάκης: Χρειαζόμαστε κυβέρνηση με ευρεία πλειοψηφία

    "Πρέπει να δούμε τι συμφέρει τη χώρα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Τι είδους κυβέρνηση χρειαζόμαστε, τι είδους πλειοψηφία χρειαζόμαστε, με τα δεδομένα, τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή. Και η δική μου απάντηση, αν θέσω αυτά τα ερωτήματα, είναι ότι χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση με μια ευρεία, ισχυρή κι όσο γίνεται πιο συμπαγή πλειοψηφία. Διότι έχουμε να υλοποιήσουμε μια συμφωνία που ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί, έχει πολύ μεγάλη σημασία" δήλωσε στο ραδιοσταθμό Βήμα FM ο Γ. Δραγασάκης αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίες.

    Συμπλήρωσε πως "τώρα αυτή η κυβέρνηση, πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας στη βάση προγραμμάτων. Θέλουμε κόμματα με προγραμματικές δεσμεύσεις, με αρχές, με κοινωνικές αναφορές. Θέλω να πω ότι το όραμα το δικό μου και νομίζω όλων μας στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας. Είναι κυβερνήσεις προγραμματικών συνεργασιών. Αυτό έχει προϋποθέσεις: Μία από τις προϋποθέσεις - κι αυτό μπορεί να το κάνει η επόμενη κυβέρνηση - είναι να καταργήσουμε αυτό το bonus των πενήντα εδρών, να έχουμε την απλή αναλογική που θα ωθήσει και δυνάμεις που υπάρχουν μες στην κοινωνία και ενδεχομένως δεν εκπροσωπούνται ή αναζητούν μια εκπροσώπηση. Αυτή τη στιγμή, χωρίς να θέλω να κατηγορήσω εγώ κανέναν, είναι μια πικρή αλήθεια , ότι τα περισσότερα κόμματα, είναι υπολείμματα άλλων εποχών και άλλων καταστάσεων".

    [02] «Οι ιδιώτες να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου»

    Oι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να συμμετάσχουν στις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου καθώς οι τράπεζες δεν είναι σκόπιμο να κρατικοποιηθούν. Το συμπέρασμα αυτό πρόεκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη δίωρη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

    Μάλιστα σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της ΤτΕ στη συνάντηση των δύο ανδρών συμφωνήθηκε να συσταθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή στελεχών από την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για τις οριστικές αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η επόμενη κυβέρνηση.

    Ηδη προχωρά με γρήγορο ρυθμό ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η φάση αξιολόγησης του Ενεργητικού τους (Asset Quality Review) προκειμένου να ακολου8ήσουν τα stress tests.

    Επιπλέον μέχρι τέλος Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

    [03] Κατά 0,9% αυξήθηκε το ελληνικό ΑΕΠ το Β' τρίμηνο του 2015

    Αύξηση 0,9% παρουσίασε το ελληνικό ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς και 1,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο της προηγούμενης, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

    Συνολικά, τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ των 28 κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 το εποχιακά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% και στις δύο περιοχές.

    Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχιακά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5% στην ευρωζώνη και κατά 1,9% στην ΕΕ.

    [04] Σόιμπλε: Η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης έχει «απόλυτη προτεραιότητα»

    Η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης έχει «απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό του 2016.

    Η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να είναι άμεση και να χρηματοδοτηθεί, αν είναι δυνατόν, χωρίς να δημιουργηθούν νέα χρέη, τόνισε ο Σόιμπλε κατά την ομιλία του.

    «Θέλουμε να το κάνουμε χωρίς νέα χρέη», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον λογαριασμό για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε. Κατά συνέπεια, προειδοποίησε ο Σόιμπλε, «οι χρηματοδοτικές ανάγκες (άλλων τομέων) θα βρεθούν πίσω» από αυτό που χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη πρόκληση (που έχουν αντιμετωπίσει) εδώ και καιρό» η Γερμανία και η Ευρώπη.

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σκοπεύει να διαθέσει το 2016 περίπου 6 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε ότι είναι «πιθανό» το κόστος για την υποδοχή των μεταναστών να φτάσει το επόμενο έτος τα 10 δισεκ. ευρώ.

    Ο γερμανικός προϋπολογισμός για το 2016 θα πρέπει προφανώς να τροποποιηθεί για να λάβει υπόψη του το κόστος που συνδέεται με την υποδοχή πολλών χιλιάδων μεταναστών φέτος και τα επόμενα έτη, εξήγησε ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν έχει νόημα» να γίνονται εικασίες για το τελικό ποσό προς το παρόν.

    «Μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την πρόκληση, η χώρα μας έχει τη δύναμη, η οικονομική μας κατάσταση είναι καλή», διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε.

    Η Γερμανία είναι σε θέση να αντέξει το κόστος αυτό διότι τα τελευταία χρόνια εξυγίανε τα δημοσιονομικά της, σημείωσε ο ίδιος. Η καλή κατάσταση της αγοράς εργασίας σημαίνει αυξημένα έσοδα για το κράτος. Χάρη σε αυτό το γεγονός «έχουμε επιπλέον περιθώρια (δημοσιονομικών) ελιγμών και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να εκπληρώσουμε αυτή τη μεγάλη αποστολή», υπογράμμισε.

    Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε κατά μιας διαμάχη μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των κρατιδίων και των δήμων για το ποιος θα πληρώσει τι. Η διαμάχη για την κατανομή των πόρων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ είναι βλαβερή διότι δεν βελτιώνει την αποδοχή από την κοινή γνώμη της υποδοχής μεταναστών, αλλά την θέτει σε κίνδυνο.

    Εξάλλου ο Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η υποδοχή μεταναστών δεν θα πρέπει να εξετάζεται μόνο από οικονομική άποψη.

    [05] Α. Μέρκελ: Το "Δουβλίνο" δεν λειτουργεί πια

    To σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρέτισε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, διευκρίνισε ωστόσο ότι αποτελεί «μόνο ένα πρώτο σημαντικό βήμα», τονίζοντας ότι το «Δουβλίνο» δεν λειτουργεί πια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα και η Ιταλία να δέχονται μεγάλη επιβάρυνση.

    «Υπάρχει ένα άλλο βήμα που πρέπει να γίνει διότι ούτε η Γερμανία ούτε η Σουηδία μπορούν να καθορίσουν τον αριθμό προσφύγων, δεδομένου ότι εξαρτάται από την κατάσταση επί τόπου. Χρειαζόμαστε ένα ανοιχτό σύστημα προκειμένου να κατανέμουμε εκείνους που έχουν δικαίωμα ασύλου», τόνισε η κυρία Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λέφβεν στην Καγκελαρία και πρόσθεσε ότι πρέπει να συζητηθεί μια νέα πολιτική ασύλου. «Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Μεσόγειο. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ιταλία μπορούν να δεχθούν όλους τους πρόσφυγες», δήλωσε.

    «Σπανίως είμαι τόσο πεπεισμένη όσο για το ότι αυτή η υπόθεση θα καθορίσει επίσης το μέλλον της Ευρώπης και το εάν η ήπειρός μας πραγματικά αποδέχεται την αξία της ατομικής ελευθερίας. Σε αυτό το θέμα, μας παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Και δεν λέμε ότι η Συρία είναι μακριά, αλλά απλώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα», συνέχισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία, αναφερόμενη στα κράτη-μέλη που αντιδρούν στην υποχρεωτική κατανομή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί τελικά λύση, «το συντομότερο δυνατό».

    Από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός συμφώνησε στην ανάγκη προώθησης νέας ευρωπαϊκής πολιτικής και δήλωσε ότι «όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί».

    [06] «Παίζουμε Champions League για τους πρόσφυγες»

    Το ποδόσφαιρο ανοίγει την αγκαλιά του στους μετανάστες-πρόσφυγες. Ένα μεγάλο ρεύμα αρχίζει να γεννιέται σε διάφορες διάσημες ποδοσφαιρικές γειτονιές της Ευρώπη, έχοντας στόχο να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους που άφησαν εξαιτίας πολέμου ή φτώχειας, πίσω τους τα πάντα, για να βρεθούν στην δική μας ήπειρο, αναζητώντας ζωή.

    Η Πόρτο προτείνει να διατεθούν χρήματα από τους αγώνες του Champions League για τους μετανάστες-πρόσφυγες. To δράμα που βιώνουν οι μετανάστες, άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τρομερές, επικίνδυνες καταστάσεις, εικόνες που βρίσκονται καθημερινά μπροστά στα δικά μας μάτια, δημιουργεί ένα αυξανόμενο αριθμό ομάδων που επιλέγουν να μην παραμένουν αδιάφορες, αλλά να κινηθούν ενεργά και να τους παράσχουν βοήθεια.

    Χθες ήταν η σειρά της Πόρτο, που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εφαρμόσει μία συγκεκριμένη ενέργεια για να τους βοηθήσει. Η πορτογαλική ομάδα ζήτησε από την UEFA να εξασφαλίσει ότι οι 32 ομάδες που θα συμμετάσχουν στους ομίλους του Champions League, πρέπει να κάνουν κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο πρόεδρος των «δράκων», Πίντο Ντα Κόστα, έστειλε μία επιστολή στον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ζητώντας του για κάθε εισιτήριο που θα πουληθεί τις δύο πρώτες αγωνιστικές του Champions League, να διατίθεται για τους μετανάστες-πρόσφυγες ένα ευρώ. Μία δράση σίγουρα μικρή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φίλαθλους που αποφασίζει να ζήσει από κοντά την συγκίνηση των αγώνων αυτών, θα συνεισφέρει με κάτι.

    «Είναι αδύνατο να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά σε αυτό το δράμα, αυτή την τραγωδία των μεταναστών, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρεθούν σε ευρωπαικό έδαφος», έγραψε ο Πίντο Ντα Κόστα στην επιστολή του. «Είναι μία κατάσταση που απαιτεί μία ισχυρή απάντηση από την πλευρά των ομάδων και το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Παίζουμε για τους πρόσφυγες».

    Η Πόρτο δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που επιλέγει να βοηθήσει τους μετανάστες-πρόσφυγες. Πριν από λίγες ημέρες, η πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπάγερν, ανακοίνωσε ότι διαθέτει ένα χώρο προπόνησης, προκειμένου αυτοί οι ατυχείς άνθρωποι να βρουν καταφύγιο για τις επόμενες ημέρες. Παιδιά και νέοι θα έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν μαζί με την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα, σε ημερομηνίες που ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, να διδαχθούν την γερμανική γλώσσα και να λάβουν γεύματα. Επίσης θα διατεθεί 1 εκατ. ευρώ προκειμένου να τους παρασχεθεί βοήθεια.

    Ενα ακόμα εκατομμύριο έχει προσφέρει η Ρεάλ Μαδρίτης για τους μετανάστες-πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ισπανία, ενώ ανακοίνωσε ότι θέτει στην διάθεση των παιδιών και εφήβων τις υποδομές και τον αθλητικό εξοπλισμό της. Η Ντόρτμουντ, που επίσης μάχεται χρόνια κατά των εξτρεμιστών και νεοναζί που καταλαμβάνουν ένα μικτό μέρος των φιλάθλων της, έχει αποφασίσει να διαθέσει μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια για να βοηθήσει τους μετανάστες.

    [07] Νέο πρόγραμμα και όραμα για το Εθνικό Θέατρο από τον Στάθη Λιβαθινό

    Ένα «θέατρο συνόλου, όχι πρωταγωνιστών» που «θα κάνει τολμηρές και προχωρημένες προτάσεις, αφουγκραζόμενο τους παλμούς της εποχής μας», οραματίζεται για το Εθνικό Θέατρο ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Στάθης Λιβαθινός.

    Παρουσιάζοντας σήμερα στους δημοσιογράφους το πρόγραμμα της φετινής σεζόν,εκτός από το ρεπερτόριο, το οποίο -όπως είπε- «αν και είχε καταρτιστεί από την προηγούμενη διοίκηση το διαμορφώσαμε καλλιτεχνικά και είναι πια σαν δικό μας παιδί», ο Στάθης Λιβαθινός αναφέρθηκε και σε μία σειρά από νέες δράσεις, τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση προς το Εθνικό Θέατρο με το ποσό των 220.000 ευρώ για αυτή τη χρονιά, αλλά εξέθεσε και την διάσταση των απόψεων του με το ΔΣ του θεάτρου για την αναβάθμιση της Δραματικής Σχολής, όπως ο ίδιος την οραματίζεται.

    «Ανέλαβα το Εθνικό, στην πιο δύσκολη στιγμή του και αυτούς τους 4 μήνες κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να το κρατήσουμε όρθιο. Η κοινωνία περιμένει μια πρόταση συνόλου σε μια διασπασμένη εποχή» είπε στην έναρξη ο Στάθης Λιβαθινός, ευχαριστώντας τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη που του εμπιστεύθηκε μία τόσο σοβαρή και υπεύθυνη θέση. Όπως ανέφερε, στους άμεσους στόχους του είναι να αποκτήσουν μία ταυτότητα όλες οι Σκηνές του Εθνικού, το οποίο πρόκειται ν? ανοίξει την παλέτα του σε όλες τις μορφές τέχνης, όπως τη μουσική και το χορό. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, η Κεντρική Σκηνή του Τσίλερ θα είναι αφιερωμένη στο κλασσικό θέατρο, η Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» στη νέα ελληνική δραματουργία, το ισόγειο του Rex θα φιλοξενεί σύγχρονα έργα και μουσικό θέατρο, ενώ η σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» θ? αποκτήσει χαρακτήρα χοροθεάτρου όπου θα δοκιμάζονται καινούριες θεατρικές φόρμες.

    Ακόμη, ανακοίνωσε την καθιέρωση μίας νέας τιμολογιακής πολιτικής που θα περιλαμβάνει μειωμένα εισιτήρια (στην τιμή των 10 ευρώ) για νέους έως 28 ετών, άτομα άνω των 65 αλλά και για οικογένειες, καθώς και δύο νέες δράσεις: τις «Ανοιχτές ακροάσεις» όπου θα δίνονται δωρεάν μαθήματα κίνησης στους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου και τις «Ανοιχτές πρόβες» όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει όλα τα στάδια για την προετοιμασία μία παράστασης. Επίσης, ο Στάθης Λιβαθινός δεν παρέλειψε ν? αναφερθεί στην επαναδιαπραγμάτευση όλων των συμβάσεων των συντελεστών (οι οποίες έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια), καθώς και στη θεσμοθέτηση του τρόπου κατάθεσης των καλλιτεχνικών προτάσεων, αποκλειστικά και μόνο μέσα από το τμήμα δραματουργίας.

    [08] Με τον «Ερωτόκριτο» ξεκινά το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, στις 10 Σεπτεμβρίου

    Νέα πνοή παίρνει το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου στην 27η διοργάνωσή του, ξεκινώντας στις 10 Σεπτεμβρίου με ολοήμερη μουσική και θεατρική σκυταλοδρομία αφήγησης του Ερωτόκριτου, από όλο το Ρέθυμνο.

    Την ανανέωση του Φεστιβάλ εμπιστεύτηκε ο δήμος Ρεθύμνου στον διακεκριμένο συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη, που σχεδίασε το φετινό πρόγραμμα με έμφαση στο νεανικό πολιτιστικό δυναμικό της πόλης.

    H δυναμική εκκίνηση του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου δίνει το στίγμα, από την πρώτη ημέρα, με μουσική, θέατρο, χορό και τραγούδι από ντόπιους πολιτιστικούς φορείς και εκπαιδευτικά συγκροτήματα που θα αποδώσουν το έμμετρο μυθιστόρημα «Ερωτόκριτος» (17ος αιώνας) του Βιτσέντζου Κορνάρου, για την αγάπη της Αρετούσας με τον Ερωτόκριτο (περίπου 10.000 στίχοι).

    Το αφιέρωμα στον Ερωτόκριτο θα ξεκινήσει το πρωί από την Παλαιά Πόρτα του Ρεθύμνου και από εκεί σε απρόσμενους χώρους της πόλης έως τις 21:00, οπότε θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη, στη ρεθυμνιώτική Φορτέτζα.

    Σημαντικές στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 19 Σεπτεμβρίου, είναι οι συναυλίες των Latinitas Nostra. Το συγκρότημα παλαιάς μουσικής του Μάρκελου Χρυσικόπουλου θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, το έργο «Αντηχήσεις Ι: Κρήνη Rimondi», το οποίο δημιούργησε ο Ρεθυμνιώτης μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κυριακάκης, μετά από πρόταση του Γιώργου Κουμεντάκη και ανάθεση από την επιτροπή του 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ.

    Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη (1929-2013).

    [09] Εγκαινιάστηκε έκθεση με γλυπτά του Τόνι Κραγκ

    Αφιερωμένη στο έργο ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους γλύπτες, του Βρετανού Τόνι Κραγκ, είναι η έκθεση που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, και η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Νοέμβριου. Η έκθεση περιλαμβάνει 25 γλυπτά από ατσάλι, χαλκό, ξύλο, πέτρα και πλαστικό σε μια αφαιρετική αντίληψη της μορφής, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από το 1992 έως σήμερα.

    «Χρησιμοποιώ υλικά όπως ξύλο, πέτρα, και αυτά τα υλικά προσπαθώ να τα μεταφράσω σε μια οργανική γλώσσα. Με ενδιαφέρει το υλικό, αυτό μου δίνει την αφορμή για την φόρμα και μέσα από αυτό δημιουργώ μια δική μου γλώσσα. Με ενδιαφέρει σε τι επίπεδο, η φόρμα μπορεί να μας προκαλέσεις συναισθηματική αντίδραση» είπε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της δουλειάς του ο Τόνι Κραγκ.

    Ο Τ. Κραγκ αυτοπροσδιορίζεται ως υλιστής, καθώς επιχειρεί διαρκώς να ανανεώνει και να διευρύνει τα υλικά της τέχνης του. Χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα, σκουπίδια ή ανακυκλώσιμα υλικά και υιοθετώντας τεχνικές όπως η συσσώρευση, η στοίβαξη ή η στρωματική διαβάθμιση αντικειμένων, προσδίδει στα πράγματα μια νέα, αναπάντεχη ερμηνεία. Εν προκειμένω, χρησιμοποιεί κυρίως το ατσάλι, το χαλκό και το ξύλο, σε διατάξεις που παραπέμπουν σε γεωλογικές διαστρωματώσεις. Τα τελευταία χρόνια, στο έργο του υπάρχουν κεφάλια και πρόσωπα ως κατευθυντήριες δυνάμεις. Η κυκλοτερή κίνηση διαγράφει το ρυθμό των γλυπτών.

    [10] Όλα έτοιμα στην ΕΡΤ για το debate

    «Πυρετός» προετοιμασίας επικρατεί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ενόψει του αυριανού debate των πολιτικών αρχηγών που θα μεταδοθεί διακαναλικά στις 21:00. Οι τεχνικοί πρόσθεσαν τις τελευταίες λεπτομέρειες στο ειδικά κατασκευασμένο σκηνικό που στήθηκε στο studio που θα φιλοξενήσει την τηλεμαχία και οι δημοσιογράφοι ακόνισαν τις πένες τους για τις ερωτήσεις που θα υποβάλλουν προς τους επτά πολιτικούς αρχηγούς.

    Σήμερα το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των δημοσιογράφων που θα μετέχουν στο debate, στην Αγ. Παρασκευή, με στόχο τον καθορισμό και το πλαίσιο των ερωτήσεων που θα υποβληθούν στους αρχηγούς των κομμάτων, υπό τον συντονιστή της βραδιάς Πάνο Χαρίτο και σύμφωνα με τους κανόνες που ορίστηκαν από τη διακομματική επιτροπή.

    Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στην αίθουσα που θα φιλοξενήσει την τηλεμαχία και αποχώρησαν από το Ραδιομέγαρο χωρίς να προβούν σε δηλώσεις. Η διεξαγωγή της τηλεμαχίας θα πραγματοποιηθεί στο studio 3 του 1ου ορόφου εκεί από όπου μεταδίδεται η εκπομπή «Αθλητική Κυριακή».

    Να σημειωθεί ότι η τηλεμαχία θα μεταδοθεί πανελλαδικά από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της Φωνής της Ελλάδας.

    Οι έξι δημοσιογράφοι που θα βρίσκονται μέσα στην αίθουσα είναι οι εξής: Όλγα Τρέμη (MEGA), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA) και Μάκης Γιομπαζολιάς (ΕTV).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 September 2015 - 18:32:11 UTC