Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Β. Θάνου-Μπαν Κι Μουν για το προσφυγικό
  • [02] Φ. Γεννηματά: Χρειαζόμαστε συνεννόηση, κοινωνική ειρήνη και συναίνεση
  • [03] Δ. Αβραμόπουλος: Άμεσα η χρηματοδότηση για την Ελλάδα
  • [04] Επίθεση στα γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών στην Άγκυρα
  • [05] «Παίζουμε Champions League για τους πρόσφυγες»
  • [06] Ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής εξαιτίας αιτήματος διακοπής, λόγω προεκλογικής περιόδου
  • [07] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Κέρκυρα
  • [08] Ευ. Τσακαλώτος: Η λύση θα βρεθεί στην επόμενη Βουλή

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Β. Θάνου-Μπαν Κι Μουν για το προσφυγικό

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το μεσημέρι η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, και κατόπιν πρωτοβουλίας του ιδίου, προκειμένου να την ενημερώσει για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την προσφυγική κρίση, που συγκαλείται στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο γγ του ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

    Η κ. Θάνου, από την πλευρά της, διαβεβαίωσε τον γγ του ΟΗΕ ότι θα μεταφέρει στην νέα κυβέρνηση, που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, την επισήμανσή του για την κρισιμότητα της Συνόδου στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον καταλληλότερο διεθνή φορέα για την ολιστική αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

    [02] Φ. Γεννηματά: Χρειαζόμαστε συνεννόηση, κοινωνική ειρήνη και συναίνεση

    «Χρειαζόμαστε συνεννόηση, κοινωνική ειρήνη και συναίνεση στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

    Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αχρείαστο καθώς η χώρα μέχρι τον Ιανουάριο ήθελε λίγο ακόμη να βγει στις αγορές και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για επιλογές που οδήγησαν τη χώρα προς τα πίσω.

    «Κάναμε ένα βήμα μπρος μετά από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και κάνουμε πέντε βήματα πίσω στην πορεία προς τις εκλογές» ανέφερε και έκανε λόγο για κοκορομαχίες ανάμεσα στις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. «Κάνουν σαν μικρά παιδιά» σχολίασε και εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνθέσει δυνάμεις, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγύρισμα.

    Απάντηση έδωσε και στη πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι δεν συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου. «Θα του συνιστούσα αντί να ασχολείται με τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ να μαζέψει το κόμμα του που φυλλορροεί» είπε η κ. Γεννηματά.

    [03] Δ. Αβραμόπουλος: Άμεσα η χρηματοδότηση για την Ελλάδα

    Την ικανοποίησή του για την άμεση κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το διορισμό της Αρχής που θα διαχειρίζεται τα προβλεπόμενα από την Ε.Ε. κονδύλια για τους πρόσφυγες και μετανάστες, εξέφρασε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήγησε ότι η σχετική ενημέρωση για τη σύσταση της Διαχειριστικής Αρχής, έγινε από την ελληνική κυβέρνηση σήμερα. Ανέφερε συγχρόνως ότι «η Ελλάδα ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη άμεσων αναγκών» και υποσχέθηκε ότι «η χρηματοδότηση ξεκινάει άμεσα».

    Με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης της ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σκα Κέλερ, για την «πρόταση του Συμβουλίου για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων διεθνούς προστασίας για την Ιταλία και Ελλάδα» που θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο, o Επίτροπος υπογράμμισε ότι κατά την αυριανή προβλεπόμενη συζήτηση στην Ολομέλεια, η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει και ένα νέο πακέτο για το μεταναστευτικό.

    Μέσω του νέου πακέτου εκτιμάται ότι θα επιδιωχθεί η σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων για μετεγκατάσταση, κάτι που θα δώσει ανάσα σε χώρες σαν την Ελλάδα και την Ιταλία. Με το νέο πακέτο αναμένεται επίσης, να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για τη λειτουργία του «Μηχανισμού Έκτακτης Αντιμετώπισης».

    [04] Επίθεση στα γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών στην Άγκυρα

    Ένα πλήθος εξαπέλυσε επίθεση σήμερα το βράδυ ενάντια στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της τουρκικής αντιπολίτευσης, το οποίο εκφράζει την κουρδική μειονότητα, στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ανέφερε το κόμμα.

    Ένας αξιωματούχος του HDP δήλωσε πως το πλήθος έσπασε τα τζάμια του κτιρίου. Δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από τις αστυνομικές αρχές της Άγκυρας.

    Η εθνικιστική οργή εναντίων των Κούρδων έχει μεγαλώσει έπειτα από μια σειρά επιθέσεων σε τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας από κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

    [05] «Παίζουμε Champions League για τους πρόσφυγες»

    Το ποδόσφαιρο ανοίγει την αγκαλιά του στους μετανάστες-πρόσφυγες. Ένα μεγάλο ρεύμα αρχίζει να γεννιέται σε διάφορες διάσημες ποδοσφαιρικές γειτονιές της Ευρώπη, έχοντας στόχο να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους που άφησαν εξαιτίας πολέμου ή φτώχειας, πίσω τους τα πάντα, για να βρεθούν στην δική μας ήπειρο, αναζητώντας ζωή.

    Η Πόρτο προτείνει να διατεθούν χρήματα από τους αγώνες του Champions League για τους μετανάστες-πρόσφυγες. To δράμα που βιώνουν οι μετανάστες, άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τρομερές, επικίνδυνες καταστάσεις, εικόνες που βρίσκονται καθημερινά μπροστά στα δικά μας μάτια, δημιουργεί ένα αυξανόμενο αριθμό ομάδων που επιλέγουν να μην παραμένουν αδιάφορες, αλλά να κινηθούν ενεργά και να τους παράσχουν βοήθεια.

    Χθες ήταν η σειρά της Πόρτο, που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εφαρμόσει μία συγκεκριμένη ενέργεια για να τους βοηθήσει. Η πορτογαλική ομάδα ζήτησε από την UEFA να εξασφαλίσει ότι οι 32 ομάδες που θα συμμετάσχουν στους ομίλους του Champions League, πρέπει να κάνουν κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο πρόεδρος των «δράκων», Πίντο Ντα Κόστα, έστειλε μία επιστολή στον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ζητώντας του για κάθε εισιτήριο που θα πουληθεί τις δύο πρώτες αγωνιστικές του Champions League, να διατίθεται για τους μετανάστες-πρόσφυγες ένα ευρώ. Μία δράση σίγουρα μικρή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φίλαθλους που αποφασίζει να ζήσει από κοντά την συγκίνηση των αγώνων αυτών, θα συνεισφέρει με κάτι.

    «Είναι αδύνατο να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά σε αυτό το δράμα, αυτή την τραγωδία των μεταναστών, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρεθούν σε ευρωπαικό έδαφος», έγραψε ο Πίντο Ντα Κόστα στην επιστολή του. «Είναι μία κατάσταση που απαιτεί μία ισχυρή απάντηση από την πλευρά των ομάδων και το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Παίζουμε για τους πρόσφυγες».

    Η Πόρτο δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που επιλέγει να βοηθήσει τους μετανάστες-πρόσφυγες. Πριν από λίγες ημέρες, η πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπάγερν, ανακοίνωσε ότι διαθέτει ένα χώρο προπόνησης, προκειμένου αυτοί οι ατυχείς άνθρωποι να βρουν καταφύγιο για τις επόμενες ημέρες. Παιδιά και νέοι θα έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν μαζί με την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα, σε ημερομηνίες που ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, να διδαχθούν την γερμανική γλώσσα και να λάβουν γεύματα. Επίσης θα διατεθεί 1 εκατ. ευρώ προκειμένου να τους παρασχεθεί βοήθεια.

    Ενα ακόμα εκατομμύριο έχει προσφέρει η Ρεάλ Μαδρίτης για τους μετανάστες-πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ισπανία, ενώ ανακοίνωσε ότι θέτει στην διάθεση των παιδιών και εφήβων τις υποδομές και τον αθλητικό εξοπλισμό της. Η Ντόρτμουντ, που επίσης μάχεται χρόνια κατά των εξτρεμιστών και νεοναζί που καταλαμβάνουν ένα μικτό μέρος των φιλάθλων της, έχει αποφασίσει να διαθέσει μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια για να βοηθήσει τους μετανάστες.

    [06] Ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής εξαιτίας αιτήματος διακοπής, λόγω προεκλογικής περιόδου

    Με ένταση έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

    Αφορμή για το επεισοδιακό κλείσιμο στάθηκε το αίτημα έξι συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για διακοπή των συνεδριάσεων, προκειμένου να διεξάγουν προεκλογικό αγώνα, καθώς είναι υποψήφιοι.

    Το αίτημα αρνήθηκε η εισαγγελέας έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία ζήτησε να συνεχιστούν οι συνεδριάσεις. Με τη θέση της εισαγγελέως συντάχθηκε η πολιτική αγωγή, η οποία έκανε λόγο για «πολιτικής φύσης» αίτημα, τονίζοντας ότι είναι αυτό που ζητούν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και η Ελένη Ζαρούλια, θεωρώντας ότι η συνέχιση της δίκης κατά την προεκλόγική περίοδο θα βλάψει πολιτικά τη Χρυσή Αυγή.

    «Θα αποτελέσει, όμως, ειδική διάκριση η διακοπή της δίκης, καθώς τα θύματα της Χρυσής Αυγής μετατρέπονται σε πολίτες Β' κατηγορίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης.

    Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου είναι τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Παρασκευής, 11 Σεπτεμβρίου, λόγω της έναρξης του σχολικού έτους.

    [07] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Κέρκυρα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βόρεια Κέρκυρα, στην περιοχή της Αχαράβης, κοντά στο χωριό Βασιλικά.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Ιονίων Νήσων, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, ενώ παραμένουν άγνωστα, μέχρι αυτή την ώρα, το εύρος και τα αίτιά της.

    Στο σημείο έσπευσαν πέντε πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες του δήμου, ενώ οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν την επιχείρηση περιορισμού της πυρκαγιάς.

    [08] Ευ. Τσακαλώτος: Η λύση θα βρεθεί στην επόμενη Βουλή

    "Ήμουν από αυτούς πού λέγανε πρώτα να γίνει το Συνέδριο και μετά να γίνουν οι εκλογές, για να μπορέσει ο κόσμος να συζητήσει σοβαρά για τη δική μας στρατηγική. Οπότε, νομίζω, ότι πολύς κόσμος ήθελε το χρόνο να μπορεί καταλάβει τι πρέπει να γίνει και πώς πρέπει να γίνει και με ποιον τρόπο" δήλωσε στο ραδιοσταθμό Βήμα FM ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Ερωτηθείς τι θα συνέβαινε, χωρίς συμφωνία στις 12 Ιουλίου είπε: "Έτσι όπως ήταν τα πράγματα, δεν είχαμε πολύ μεγάλη επιλογή. Θα ήταν σοβαρές οι επιπτώσεις και το κυρίαρχο, θα ήταν σοβαρές οι επιπτώσεις στον κόσμο... Δηλαδή, θα ήταν πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις στους ανθρώπους με πολύ μικρές καταθέσεις και θα περνούσαμε πάρα πολλές δύσκολες στιγμές".

    Για τις μετεκλογικές συνεργασίες είπε πως "εγώ νομίζω ότι θα βρεθεί η λύση εντός της επόμενης Βουλής. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κι από το εκλογικό αποτέλεσμα. Το μεγάλο άγχος που έχω, για να δουλέψει η συμφωνία, για να μπορείς να διαπραγματευτείς πράγματα εντός της συμφωνίας και να κάνεις πράγματα, για τα οποία είμαστε υπερήφανοι σε πέντε χρόνια, χρειάζεσαι δυνάμεις που θα το πιστεύουν αυτό. Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., σας λέω εγώ, δεν το πιστεύουν. Το Ποτάμι δεν έχω μια καλή εικόνα τι ακριβώς πιστεύει". Συμπλήρωσε πως, "η επιθετική ρητορική, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει κι ότι λένε ψέματα, αυτό δεν είναι μια βάση για συζήτηση. Δείχνει πάρα πολύ παλαιοκομματική, θυμίζει δεκαετία του 1950 αυτή η ρητορική. Ή θα υπάρχει αυτοδύναμη αριστερή κυβέρνηση ή θα ξαναγίνει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Νομίζω ότι πιο πολλές δυνάμεις -περιλαμβάνω σε αυτές και τον ΣΥΡΙΖΑ- δεν θα θέλουν και δεν θα μπορούν να πάνε και σε άλλη εκλογική αναμέτρηση".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 September 2015 - 20:32:10 UTC