Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: O ελληνικός λαός θα δώσει σε μας την τρίτη κρίσιμη για τον σχηματισμό κυβέρνησης εντολή
  • [02] Δ. Κουτσούμπας: Τσίπρας και Μεϊμαράκης δίνουν στην Θεσσαλία «παράσταση της αρπαχτής» για τους αγρότες
  • [03] Η στρατηγική της ΝΔ για τις μετεκλογικές συνεργασίες
  • [04] Στους 87 οι νεκροί από κατάρρευση γερανού στη Μέκκα
  • [05] Δημ. Αβραμόπουλος: «Κρας τεστ» για την Ευρώπη η προσφυγική κρίση
  • [06] Κατάθεση στο Παρίσι λαμβάνει κλιμάκιο Ελλήνων Εισαγγελέων από τον Ε. Φαλτσιανί
  • [07] Αλ. Τσίπρας: Όχι σε συνεργασία με τη ΝΔ, αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ
  • [08] Μπενουά Κερέ: Περιθώρια για αλλαγές στο μνημόνιο μετά τις εκλογές
  • [09] US Open: Εκτός τελικού η Σερένα Γουίλιαμς, μετά τον «άθλο» της Βίντσι

  • [01] Φ. Γεννηματά: O ελληνικός λαός θα δώσει σε μας την τρίτη κρίσιμη για τον σχηματισμό κυβέρνησης εντολή

    Την αισιοδοξία της ότι το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα είναι τρίτο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές εξέφρασε από την Λάρισα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο προεκλογικής ομιλίας της. «O ελληνικός λαός θα δώσει σε μας την τρίτη κρίσιμη για τον σχηματισμό κυβέρνησης εντολή και όχι στο κ. Μιχαλολιάκο, όχι στη Χρυσή Αυγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, η κ. Γεννηματά παρουσίασε ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για την ύπαιθρο και τους αγρότες 12 σημείων, σχολιάζοντας ότι: «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνει βαθμό κάτω από την βάση και στους αγρότες».

    Για μία ακόμη φορά επανάλαβε ότι οι δυνάμεις που πιστεύουν στην παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη έχουν το χρέος να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν, όπως είπε, σε ένα κυβερνητικό πλαίσιο μίας συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας με ορίζοντας τετραετίας. «Ζητάμε από τους πολίτες ισχυρή εντολή ευθύνης και αξιοπιστίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενη στο αγροτικό ζήτημα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στους αγρότες και επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ και το Αλέξη Τσίπρα, «που με τις προεκλογικές υποσχέσεις και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα παραπλάνησε τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους».

    Χαρακτήρισε "καταστροφικές" τις αποφάσεις από την «κακή προετοιμασία στην διαπραγμάτευση που έκανε ο κ. Τσίπρας και υπόγραψε ο κ. Καμμένος» και για τους αγρότες και τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοσθούν αυτά τα αντιπαραγωγικά και καταστροφικά μέτρα για τους αγρότες».

    [02] Δ. Κουτσούμπας: Τσίπρας και Μεϊμαράκης δίνουν στην Θεσσαλία «παράσταση της αρπαχτής» για τους αγρότες

    «Οι καθαρές θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ, μας δίνουν το δικαίωμα να ζητάμε από τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να του δώσουν αυτή τη φορά την ψήφο τους στις εκλογές. Γιατί ξέρουν ότι το ΚΚΕ δεν τους είπε, ούτε θα τους πει ποτέ ψέματα, δεν θα προδώσει ποτέ την εμπιστοσύνη τους και δεν θα πάψει ποτέ να παλεύει γι? αυτούς, μαζί τους».

    Τα παραπάνω επεσήμανε απόψε από την Λάρισα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, στην Κοίτη του Πηνειού, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο αγροτικό ζήτημα και σχολίασε ότι «Τσίπρας και Μεϊμαράκης δίνουν στην Θεσσαλία ?παράσταση της αρπαχτής? για τους αγρότες».

    Παράλληλα ζήτησε «δυνατό ΚΚΕ» από τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου.

    Κάλεσε δε την νεολαία «να ρίξει κόκκινο» στην νύχτα της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας, της υποβάθμισης της ζωής.

    [03] Η στρατηγική της ΝΔ για τις μετεκλογικές συνεργασίες

    Tη στρατηγική του για τις μετεκλογικές συνεργασίες, εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Θέλουμε κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και συλλογική κυβέρνηση για να συζητήσουμε τα προβλήματα» τόνισε ο Β. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Μπορούμε να βρούμε, με τη διαχωριστική γραμμή λογικό - παράλογο, λύσεις σε πολλά ζητήματα, που δεν έχουν να κάνουν με δεξιό - αριστερό, αλλά ένα πλαίσιο κοινής λογικής. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε πράγματα επιστημονικής λογικής που δεν έχουν να κάνουν με δεξιό -αριστερό. Κι αυτό θέλω να γίνει πριν τις εκλογές».

    Σχετικά με το ασφαλιστικό και την ανεργία ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως ζητά συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και πρόσθεσε: «Έχουμε αλλάξει 7 πρωθυπουργούς από την αρχή της κρίσης. Δεν μπορεί ανά πεντάμηνο να αλλάζει η κυβέρνηση. Έχουμε μπροστά μας 3 ωφέλιμα χρόνια, χωρίς εκλογές. Είναι η τελευταία ευκαιρία για να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις της συμφωνίας που εκείνος έφερε στη χώρα, τις οποίες δεν τις πιστεύει, ενώ εμείς τις είχαμε ξεκινήσει, και γενικά να φέρουμε επενδύσεις, για να έρθουν θέσεις εργασίας». Τόνισε, ωστόσο, ότι η ΝΔ δεν έχει μαγικές λύσεις. «Δεν πρόκειται όλα αυτά να γίνουν γρήγορα» υπογράμμισε.

    Ανέφερε ακόμα ότι «δεν είναι κόλπο εξυπνάδας, η συνεννόηση. Στην τρικομματική, με χιλιάδες αγανακτισμένους απ' έξω από τη Βουλή, ως πρόεδρος της Βουλής, κατάφερα να συνθέσω όλες τις απόψεις. Δεν είναι κόλπο τακτικής, υπάρχει εγγύηση από την προηγούμενη θητεία μου».

    Επίσκεψη Β. Μεϊμαράκη στην Πρώτη Σερρών

    Την Πρώτη Σερρών, τη γενέτειρα του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωσταντίνου Καραμανλή, επισκέφθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ξεναγήθηκε στο σπίτι του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού.

    Στην πλατεία της Πρώτης του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή κυρίως νεολαίοι της ΟΝΝΕΔ και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

    Μπροστά από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Είμαι βαθιά συγκινημένος που βρίσκομαι εδώ. Ηρθαμε να τιμήσουμε την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Για μας αποτελεί τον δρόμο για το μέλλον που θα ακολουθήσουμε".

    [04] Στους 87 οι νεκροί από κατάρρευση γερανού στη Μέκκα

    Tουλάχιστον 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 200 τραυματίστηκαν σήμερα όταν ένας γερανός κατέρρευσε στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, στο δυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, λίγες εβδομάδες πριν από το ετήσιο ισλαμικό προσκύνημα, γνωστοποίησαν οι αρχές.

    Η αρχή πολιτικής προστασίας με μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ανέφερε ότι 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 184 τραυματίστηκαν στο δυστύχημα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

    Προσέθεσε επίσης ότι ομάδες διάσωσης έχουν αναπτυχθεί στο σημείο μετά την «πτώση ενός γερανού στο Μεγάλο Τέμενος».

    Mία ώρα νωρίτερα, η αρχή πολιτικής προστασίας έκανε λόγο για "μέτριας έντασης έως ισχυρές βροχοπτώσεις" και φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν κεραυνό που ενδεχομένως να έπληξε το γερανό, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.

    Οι αρχές ωστόσο δεν έχουν εκδώσει καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας, ενώ ο κυβερνήτης της περιοχής της Μέκκας, πρίγκιπας Χάλεντ αλ Φαϊσάλ, διέταξε την έναρξη μιας έρευνας.

    [05] Δημ. Αβραμόπουλος: «Κρας τεστ» για την Ευρώπη η προσφυγική κρίση

    «Κρας τεστ» για την Ευρώπη χαρακτηρίζει την προσφυγική κρίση, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια Δημήτρης Αβραμόπουλος και τονίζει ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να εφαρμόζουν την πολιτική της.

    «Βραχυπρόθεσμα, ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε την πίεση στις χώρες που πλήττονται από τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων, την Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Για αυτό το νέο σύστημα είναι προς όφελος όχι μόνο του συνόλου της Ε.Ε., αλλά ιδιαίτερα προς το συμφέρον της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία θα έπρεπε να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία», δηλώνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην εφημερίδα του Βερολίνου «Der Tagesspiegel», αλλά απορρίπτει εισηγήσεις, όπως αυτή του αυστριακού Καγκελάριου Χανς Βέρνερ Φάιμαν, που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδέσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των κρατών μελών με την συμμετοχή στο σύστημα αναγκαστικής κατανομής των προσφύγων. «Το θέμα δεν είναι να απειλήσεις με μαστίγιο, αλλά να δελεάσεις με καρότο», αντιτείνει χαρακτηριστικά ο επίτροπος και προσθέτει ότι δεν υπάρχει λόγος να περικοπεί η ευρωπαϊκή βοήθεια. «Θέλουμε να στηρίξουμε τα κράτη μέλη και όχι να τα τιμωρήσουμε. Ο διάλογος με τα κράτη μέλη για την προσφυγική κρίση θα πρέπει να γίνεται σε κλίμα εμπιστοσύνης και ελπίζω ότι στο τέλος θα πειστούν όλοι», αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, θα κάνει τα πάντα προκειμένου να πείσει και τους πιο επιφυλακτικούς. «Εναπόκειται στα κράτη μέλη να δείξουν αποφασιστικότητα και να μην καθοδηγούνται από φόβο», τονίζει.

    [06] Κατάθεση στο Παρίσι λαμβάνει κλιμάκιο Ελλήνων Εισαγγελέων από τον Ε. Φαλτσιανί

    Κατάθεση από τον πρώην υπάλληλο της HSBC Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος υπέκλεψε τα ηλεκτρονικά στοιχεία για καταθέτες της τράπεζας που στην χώρα μας αποκαλούνται "λίστα Λαγκάρντ" λαμβάνουν στο Παρίσι τέσσερις Εισαγγελείς με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών, Ηλία Ζαγοραίο.

    Οι τέσσερις Εισαγγελείς ταξίδεψαν στο Παρίσι μετά από ραντεβού που κλείστηκε με τον κ. Φαλτσιανί κάτω από απόλυτη μυστικότητα προκειμένου ο άλλοτε υπάλληλος της HSBC να δώσει με την κατάθεσή του στοιχεία για το ελληνικό σκέλος της λίστας καταθετών -πολλοί εκ των οποίων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποδείχθηκαν φοροφυγάδες - τα οποία παραμένουν άγνωστα ή αδιευκρίνιστα για την Ελληνική Δικαιοσύνη.

    Η κατάθεση του κ. Φαλτσιανί ξεκίνησε από το πρωί ενώπιον των Εισαγγελέων , εκτός από τον κ. Ζαγοραίο που προΐσταται του κλιμακίου το οποίο αποτελείται από τους εισαγγελείς πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Γιώργο Καλούδη.

    Η ομάδα των Εισαγγελέων φέρεται να θέλει να λάβει από τον κρίσιμο μάρτυρα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, συγκεκριμένα στοιχεία που θα αποτιμηθούν , αξιολογηθούν και θα συσχετιστούν με άλλα στοιχεία που ήδη γνωρίζει η Δικαιοσύνη για τους Έλληνες καταθέτες της HSBC Γενεύης , ώστε να διαπιστώσουν αν προκύπτουν και για ποια πρόσωπα εδώ στην Ελλάδα αξιόποινες πράξεις.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερα ονόματα τα οποία "κόπηκαν" από το αντίγραφο της Λίστας Λαγκάρντ που είχε παραδοθεί στην Ελλάδα.

    [07] Αλ. Τσίπρας: Όχι σε συνεργασία με τη ΝΔ, αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ

    Επίθεση στον αρχηγό της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη εξαπέλυσε κατά την σύντομη στάση του στην Κομοτηνή, την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον ως «εκπρόσωπο του πολιτικού αναχρονισμού και των κατεστημένων συμφερόντων που έφεραν την χώρα στην σημερινή δεινή οικονομική θέση».

    «Ζητάμε την ενίσχυση του ελληνικού λαού, γιατί εμείς δεν έχουμε την στήριξη των μεγάλων συμφερόντων, εμείς μόνο σε σάς λογοδοτούμε και μαζί σας θα προχωρήσουμε μπροστά την προσπάθεια που ξεκινήσαμε», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος στο εκλογικό στέκι του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή.

    «Απαντώ από την Κομοτηνή στον κ. Μεϊμαράκη ο οποίος τη μια λέει ότι θέλει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό ακόμα και τον Τσίπρα και την άλλη λέει ότι δεν θέλει τον Τσίπρα για πρωθυπουργό, ότι μας έχει ζαλίσει με τις παλινωδίες του, ότι θα κερδίσουμε με τέτοιο σκορ έτσι ώστε στην επόμενη Βουλή να έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών για να μην είμαστε όμηροι των δυνάμεων που μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    Ομιλία Αλ. Τσίπρα στην Καβάλα

    Την ανάγκη ο ελληνικός λαός να στείλει ένα σαφή μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, που έχουν εκλογές μετά τις ελληνικές, ώστε ν? αλλάξουν οι συσχετισμοί των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων και να υπάρξει ένα μήνυμα ελπίδας ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από την Καβάλα όπου μίλησε σήμερα το βράδυ στη διάρκεια ανοιχτής προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματος στην πλατεία Ελευθερίας.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το μήνυμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου δεν πρέπει να είναι «ένα μήνυμα απογοήτευσης για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μπροστά τους εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι προχωράμε μπροστά και περιμένουμε να έρθουν κι αυτοί μαζί μας. Σκεφτείτε πόσο διαφορετική θα είναι η εικόνα στις Βρυξέλλες όταν στις συναντήσεις κορυφής αντί στην αίθουσα να υπάρχουν εκπρόσωποι των συντηρητικών δυνάμενων να υπάρχουν εκπρόσωποι που θα σηματοδοτούν την ανάπτυξη και την πρόοδο».

    Δηλώσεις Αλ. Τσίπρα από την Αλεξανδρούπολη

    Τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις που έκανε απόψε από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

    «Πιστεύουμε ότι η τελευταία βδομάδα είναι αυτή η οποία θα κρίνει, όχι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτος, αυτό κατά την άποψή μου είναι δεδομένο, αλλά αν θα πάρει μια νίκη που θα του δώσει τη δυνατότητα να κυβερνήσει και να κάνει τις μεγάλες τομές και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Όσο πλησιάζουμε προς την τελική ευθεία, λίγες μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, που θα κρίνει ποιοι θα κυβερνήσουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, τόσο ξεκαθαρίζουν και τα πραγματικά διλήμματα που τίθενται πριν από την κάλπη σε κάθε πολίτη. Τα διλήμματα έχουν να κάνουν με το αν θα συνεχίσουμε μια δύσκολη προσπάθεια να κερδίσουμε οξυγόνο, αέρα ,προοπτική να ξεφύγουμε απ? το παρελθόν που μας κρατάει κολλημένους, να ξεφύγουμε από το καθεστώς της διαπλοκής, της διαφθοράς, που δημιούργησε τα μνημόνια, που δημιούργησε την εξάρτηση της χώρας, αν λοιπόν θα ξεφύγουμε από το χθες ή θα μείνουμε κολλημένοι, θα επιστρέψουμε πίσω.

    'Αρθρο του Αλ. Τσίπρα στην εφημερίδα «Αγορά»

    Τις προκλήσεις της χώρας στον οικονομικό τομέα, κυρίως στο θέμα της ανάπτυξης, εστιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του στην εφημερίδα «Αγορά», συγκρίνοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., τονίζοντας ότι «οι μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας», ενώ ταυτόχρονα θέτει και το δίλημμα ως προς το μοντέλο ανάπτυξης.

    Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι το δίλημμα αυτών των εκλογών συνοψίζεται στο εξής: «Θα επιτρέψουν οι ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας την επιστροφή στο μοντέλο της ευνοιοκρατίας, της διαπλοκής, της διαφθοράς και των καρτέλ που λυμαίνονται την αγορά ή θα δώσει την δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει μια πολιτική εκκαθάρισης των πραγματικών στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της δημόσιας διοίκησης με σοβαρό παραγωγικό σχεδιασμό, αξιοκρατική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, και στήριξη των καινοτομικών πρωτοβουλιών;»

    Η απάντηση που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει, είναι ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατήφειας και παρακμής ο ελληνικός λαός και ο κόσμος της παραγωγής μπορεί να αισθάνεται αισιόδοξος ότι υπάρχει τόσο η βούληση όσο και η γνώση για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τις χρόνιες στρεβλώσεις του ελληνικού παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου που συσσωρεύθηκαν τις δεκαετίες κυριαρχίας του χρεοκοπημένου πολιτικού και οικονομικού συστήματος.

    Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου δεν έχουν τον χαρακτήρα επιλογής διαχείρισης της Συμφωνίας με τους εταίρους μας. Αντιθέτως, φέρνουν στην επιφάνεια τα μεγάλα στρατηγικά διλήμματα για τον προσανατολισμό της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες. Διότι μετά από επτά χρόνια συνεχόμενης ύφεσης, η ελληνική οικονομία έχει συμπιεστεί τόσο, ώστε είναι δεδομένο ότι σύντομα θα αρχίσει η διαδικασία της ανάκαμψης. Το θέμα είναι ο ρυθμός αυτής της ανάκαμψης αλλά κυρίως ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός της, δηλαδή τα κοινωνικά συμφέροντα τα οποία θα ικανοποιεί.

    [08] Μπενουά Κερέ: Περιθώρια για αλλαγές στο μνημόνιο μετά τις εκλογές

    Περιθώρια «ελιγμών» στο πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές της, μετά τις εκλογές, διαβλέπει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.

    Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα από τον όμιλο EBRA newspaper group επισημαίνει ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις σχέσεις της Ελλάδος με τους εταίρους της, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να γίνουν οι όποιες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας με τους άλλους 11 Ευρωπαίους ηγέτες.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Benoit Coeur? «το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της εμπιστεύονται και πάλι ο ένας τον άλλο και πάλι. Σε αυτή τη βάση, θα υπάρξουν περιθώρια ελιγμών όταν πρόκειται για την προσαρμογή του προγράμματος μετά τις εκλογές, για παράδειγμα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την αντιμετώπιση των κεκτημένων συμφερόντων, υπό την προϋπόθεση ότι οι στόχοι του προγράμματος έχουν επιτευχθεί».

    [09] US Open: Εκτός τελικού η Σερένα Γουίλιαμς, μετά τον «άθλο» της Βίντσι

    Τα όνειρα της Σερένα Γουίλιαμς για τέταρτο διαδοχικό θρίαμβο στο US Open (σ.σ. από το 2012), επίτευγμα που θα της χάριζε το ρεκόρ να γίνει μόλις η τέταρτη τενίστρια που κατακτά και τα τέσσερα γκραν σλαμ σε μία χρονιά, «έσβησαν» από την Ρομπέρτα Βίντσι. Η ιταλίδα επικράτησε με σπουδαία ανατροπή (2-6, 6-4, 6-4) στο δεύτερο ημιτελικό και έθεσε εκτός συνέχειας το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Μάλιστα, η σημερινή ήταν η πρώτη νίκη της Βίντσι σε πέντε συναντήσεις με την Γουίλιαμς.

    Μετά τη σημερινή έκπληξη στο ζευγάρι του τελικού προέκυψε ιταλικός «εμφύλιος», καθώς η Βίντσι θα αντιμετωπίσει τη συμπατριώτισσα της Φλάβια Πενέτα, η οποία νωρίτερα απέκλεισε την Ρουμάνα Σιμόνα Χάλεπ (Νο 2 στον κόσμο) με 6-1, 6-3.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 September 2015 - 20:32:29 UTC