Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ίδρυση δύο νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων εξήγγειλε από τη Μυτιλήνη η Β.Θάνου
  • [02] Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
  • [03] Σ. Θεοδωράκης: «Να γίνουν κυβερνητικές συνεργασίες με κορμό νέα πρόσωπα»
  • [04] «Αλλάζουμε τη χώρα αλλάζουμε κι εμείς»
  • [05] Ισχυρός σεισμός 6,6 βαθμών στο Μεξικό
  • [06] Φ. Γεννηματά: «Χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων»
  • [07] Δ. Κουτσούμπας: «Οι θέσεις μας μπορούν να υλοποιηθούν από τη λαϊκή διακυβέρνηση που θα συμμετέχει το ΚΚΕ»
  • [08] Α. Τσίπρας: «Ο λαός δεν θα δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος»

  • [01] Την ίδρυση δύο νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων εξήγγειλε από τη Μυτιλήνη η Β.Θάνου

    Την ίδρυση δύο νέων κέντρων προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων σε Αττική και Θεσσαλονίκη εξήγγειλε από τη Μυτιλήνη η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου η οποία συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών και φορέων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

    Η κυρία Θάνου είπε επίσης ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία συγκρότησης της Διαχειριστικής Αρχής, η οποία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι ώστε στις 15 Σεπτεμβρίου, να καταστεί δυνατή η άμεση είσπραξη με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της πρώτης δόσης εκ ποσού ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη των μεγάλων δαπανών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος.

    «Η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς ούτε στιγμή να αγνοεί την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό και τον σεβασμό της αξιοπρέπειας που οφείλουμε σε συνανθρώπους μας», τόνισε η κ. Θάνου. Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες τις «μεμονωμένες φωνές» στην Ευρώπη που επικρίνουν την Ελλάδα για το προσφυγικό. Στην ίδια σύσκεψη η κ.Θάνου είπε πως μετά τις ενέργειες της υπηρεσιακής κυβέρνησης και την αναχώρηση περισσότερων από 20.000 προσφύγων από τη Μυτιλήνη, η εικόνα στο νησί «είναι βελτιωμένη».

    Το προσφυγικό κυριάρχησε και στη συνάντηση της κ. Θάνου χθες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στη Χίο.

    [02] Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

    Ρευστό σκηνικό με οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται αυτό το Σαββατοκύριακο και με μικρές αποκλίσεις πιστοποιούν την αδυναμία επίτευξης αυτοδυναμίας.

    Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής» ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,5%. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26,7%, η ΝΔ 26,2%, η Χρυσή Αυγή 7%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6,1%, ΚΚΕ 5,9%, Ποτάμι 5%, Λαϊκή Ενότητα 4,2%, Ένωση Κεντρώων 3,6% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 10,2%.

    Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για το «Πρώτο Θέμα» ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,7 μονάδες, καθώς στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,4%, η ΝΔ 24,7%, η Χρυσή Αυγή 6,4%, το ΚΚΕ 6,2%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,1%, το Ποτάμι 4%, η Ένωση Κεντρώων 3,9%, η Λαϊκή Ενότητα 3,4% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 2,6%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 10,4% του δείγματος.

    Σε δημοσκόπηση της MRB για τη «Realnews» ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,4%. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,9%, η ΝΔ 25,5%, η ΧΑ 6,1%, το ΚΚΕ 5,7%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,3%, το Ποτάμι 4,9%, η Ένωση Κεντρώων 3,9%, η Λαϊκή Ενότητα 3,2%. Εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αφού συγκεντρώνουν 2,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 14,1% του δείγματος.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την «Αυγή της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31% και 31% συγκεντρώνει και η ΝΔ. ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει 8%, η Χρυσή Αυγή 7%, το ΚΚΕ 6,5%, το Ποτάμι 4,5%, η Λαϊκή Ενότητα 4%, η Ένωση Κεντρώων με 3% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2%.

    Με δημοσκόπηση της RASS για το «Παρόν της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,4%, η ΝΔ 27,1%, η Χρυσή Αυγή 6,4%, το ΚΚΕ 5,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 4,8%, το Ποτάμι 3,8%, η Ένωση Κεντρώων 3,3%, η Λαϊκή Ενότητα 3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 13,1%.

    [03] Σ. Θεοδωράκης: «Να γίνουν κυβερνητικές συνεργασίες με κορμό νέα πρόσωπα»

    Κυβερνητικές συνεργασίες με κορμό νέα πρόσωπα και όχι την ανακύκλωση παλαιών προσώπων προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

    «Έχει μεγάλη σημασία και η μία ψήφος σε αυτές τις εκλογές» τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, αναφέροντας παράλληλα ότι ένα δυνατό Ποτάμι θα προτείνει τη δημιουργία ενός μικρού κυβερνητικού σχήματος, όπου δεν θα είναι πλειοψηφία οι παλιοί υπουργοί και οι μεταρρυθμίσεις θα βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής που θα εφαρμοστεί.

    «Αν το Ποτάμι έχει ένα 10% τότε θα μας ακούσουν» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Το Ποτάμι προσπάθησε να κάνει όλα αυτά που θεωρούνταν απαγορευμένα στην Ελλάδα. Στη Βουλή δεν μπήκαμε σε στρατόπεδα. Κάναμε δημιουργική αντιπολίτευση. Καταθέταμε για όλα πλήρης προτάσεις. Στηρίξαμε τη χώρα στην Ευρώπη».

    [04] «Αλλάζουμε τη χώρα αλλάζουμε κι εμείς»

    Σαφώς και θα είμαι ο πρωθυπουργός και σαφώς θα απευθυνθώ σε άλλες δυνάμεις αν ο κ. Τσίπρας δεν θέλει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, για το ενδεχόμενο που το κόμμα του έρθει πρώτο στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, στη συνέντευξη Τύπου που δίνει αυτή την ώρα στην 80η ΔΕΘ.

    Πρέπει να βγει ο κ. Τσίπρας και να απαντήσει στον κυβερνητικό του εταίρο, τον κ. Καμμένο, για τον κ. Βαρουφάκη», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., αναφερόμενος στις αιχμές που άφησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για τον ρόλο του πρώην υπουργού Οικονομικών. Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για τα όσα έγιναν το επτάμηνο και τον κάλεσε να δώσει λεπτομερή απάντηση για το θέμα του κ. Βαρουφάκη και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε.

    «Σε στρατηγικό κενό βρίσκεται ο κ. Τσίπρας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και σε αυτό απέδωσε τις τοποθετήσεις του όπως και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ερώτηση γιατί επιμένει τόσο στη συνεργασία μαζί του, μετεκλογικά, απάντησε καλώντας τους δημοσιογράφους να αναρωτηθούν γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να συνεργαστεί. Ίσως είπε, «για να μείνει απέξω και να πετροβολάει».

    «Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος, θα το συζητήσω με τους επιτελείς μου», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί.

    Σε περίπτωση που υπάρξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο, τότε, σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να του δώσει στελέχη που θα συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος.

    Νωρίτερα είχε τονίσει: «Θέλουμε να πάμε μπροστά ή πίσω; Με συνεργασίες ή αλαζονικότητα; Με αλήθειες ή ψέματα;». Αναφερόμενος στο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας που παρουσίασε χθες ο κ. Μεϊμαράκης, δήλωσε: «Όσα είπαμε είναι πραγματοποιήσιμα και ρεαλιστικά».

    Ο κ. Μεϊμαράκης θα ολοκληρώσει την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη με τη συνάντηση που θα έχει με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO, μετά τη συνέντευξη Τύπου, και την περιοδεία σε Περίπτερα που θα ακολουθήσει.

    [05] Ισχυρός σεισμός 6,6 βαθμών στο Μεξικό

    Ισχυρός σεισμός 6,6 βαθμών σημειώθηκε νωρίς σήμερα στο βορειοδυτικό Μεξικό, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).

    Η σεισμική δόνηση έπληξε μια ζώνη που βρίσκεται ανάμεσα στην τουριστική περιοχή Μπάχα Καλιφόρνια και στην πολιτεία Σιναλόα. Είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. και σημειώθηκε 59 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης Τοπολομπάμπο στην πολιτεία Σιναλόα.Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

    [06] Φ. Γεννηματά: «Χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων»

    Σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, που θα δεσμευθούν από κοινού να υλοποιήσουν άμεσα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, ώστε να υπάρξει ανάταξη της οικονομίας και της παραγωγικής βάσης, και να ανακτηθεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας, προτείνει η Φώφη Γεννηματά για την επομένη των εκλογών σε συνέντευξή της στη «Real News».

    «Αυτό στη βάση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης με καθορισμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η χώρα να βγει από την εξαιρετικά δύσκολη σημερινή κατάσταση και να απαλλαγεί οριστικά από τον κίνδυνο ενός Grexit», αναφέρει και επισημαίνει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος της συμμετοχής τόσο το καλύτερο για τον τόπο.

    «Όπως επίσης και από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ισορροπίας. Σχετικά με το μέλλον της συνεργασίας μη ΔΗΜΑΡ για τη δημιουργία μιας σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, η κ. Γεννηματά δηλώνει ότι η προσπάθεια μας αυτή θα συνεχιστεί με την ίδια δυναμική που ήδη εμφανίζει και υπό καλύτερους όρους μετά τις εκλογές.

    [07] Δ. Κουτσούμπας: «Οι θέσεις μας μπορούν να υλοποιηθούν από τη λαϊκή διακυβέρνηση που θα συμμετέχει το ΚΚΕ»

    Δεν αποτελεί άποψη του ΚΚΕ πως η Ελλάδα πρέπει να ζει με δανεικά, ούτε ότι η Ελλάδα είναι «ψωροκώσταινα», τονίζει σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας . Επισημαίνει ότι «τουναντίον, η Ελλάδα έχει βιομηχανική παραγωγή, πλουτοπαραγωγικές πηγές, ορυκτό πλούτο, έμπειρο και ικανό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και μια μεγάλη δυνατότητα να λύσει το διατροφικό της πρόβλημα και να κάνει και εξαγωγές».

    «Αν όλα αυτά γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία με το λαό στην εξουσία να κάνει κουμάντο στην κοινωνία και την οικονομία, τότε μπορεί να αναπτύξει προς όφελος του λαού της, αυτές τις παραγωγικές δυνατότητες και φυσικά να αναπτύξει ισότιμες και αμοιβαίες σχέσεις με άλλες χώρες» τονίζει ο κ. Κουτσούμπας.

    Σε ερώτηση αν θα μπορούσε το ΚΚΕ να επιβάλλει κάποιες απόψεις μέσω της συμμετοχής του σε μια κυβέρνηση, απαντά ότι ο μύθος της «αριστερής» ή όποιας άλλης κυβέρνησης που και τα κέρδη των μονοπωλίων θα ανακάμπτουν και οι δεσμεύσεις της ΕΕ θα υλοποιούνται και ο λαός θα περνάει καλά, με μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους, έχει πια καταρρεύσει. «Οι θέσεις μας μπορούν να υλοποιηθούν από τη λαϊκή διακυβέρνηση που θα συμμετέχει το ΚΚΕ, όταν ο ίδιος ο λαός το αποφασίσει και παλέψει γι' αυτό» υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

    [08] Α. Τσίπρας: «Ο λαός δεν θα δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος»

    Τη βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, εκφράζει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο Αλέξης Τσίπρας. Η επιλογή του λαού θα είναι τέτοια, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα και να προκύψει λύση κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας.

    «Ήδη, σε όλες τις μετρήσεις η συσπείρωσή μας ενισχύεται σημαντικά και γι? αυτό έχουμε μια ευδιάκριτη άνοδο» επισημαίνει και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο λαός δεν θα επαναφέρει στην εξουσία αυτούς που καταψήφισε πριν από λίγους μήνες και ότι «δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος που μας έφερε μέχρι εδώ, που θέλει να συγκαλύψει αμαρτίες, να δώσει πίσω ό, τι καταφέραμε στη διαπραγμάτευση, να κρύψει ξανά στα συρτάρια του τις λίστες της φοροδιαφυγής».

    Σε ό,τι αφορά την ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανεπτράπη από αριστερούς βουλευτές και συνεπώς οι κάλπες ήταν αναπόφευκτες.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με τη ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. «Η ΝΔ είναι με τον Ευρώπη του κ. Σόιμπλε. Εμείς είμαστε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια κοινωνική στροφή και απαγκίστρωση από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Για το αυριανό ντιμπέιτ με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βούλησή του για ένα πλούσιο και αναλυτικό διάλογο, «διότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να ενημερωθεί αναλυτικά για τις διαφορετικές πολιτικές και τα αντίπαλα πολιτικά σχέδια» και προσθέτει ότι η αντιπαράθεση δεν είναι προσωπική, αλλά πολιτική.

    Για τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι παρά τις δυσκολίες της βάζει επί τάπητος το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, θέτει ως προτεραιότητα την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, μειώνει τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 20 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, ξαναθέτει το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, εξασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και συνοδεύεται από ένα επενδυτικό πακέτο 35 δισ. ευρώ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 September 2015 - 10:32:15 UTC