Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φαλτσιανί: Η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα μοναδική ευκαιρία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς
  • [02] «Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην απαραίτητη προσαρμογή της οικονομίας της εντός ευρωζώνης»
  • [03] Τρ. Αλεξιάδης: Δεν έχουν ελεγχθεί ούτε 150 από τους 2.062 της «λίστας Λαγκάρντ»
  • [04] Η ΕΕ αναζητά λύση για την προσφυγική κρίση
  • [05] Αίγυπτος: Δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 12 τουρίστες, νομίζοντας ότι ήταν τρομοκράτες
  • [06] Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε φυλακή απελευθερώνοντας κρατούμενους, στο Αφγανιστάν
  • [07] Έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία
  • [08] Γ. Ευσταθίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει την επιστήμη
  • [09] Σε προσωπικές διαφορές αποδίδει η αστυνομία τα αίτια του θανάσιμου τραυματισμού 17χρονου από 15χρονο
  • [10] «Οδηγίες Διατροφής» για τους μαθητές από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας
  • [11] Συνεχίζονται οι έρευνες στο Φαρμακονήσι για τυχόν αγνοούμενους μετανάστες
  • [12] Ραντεβού με τους μικρομηκάδες στη Δράμα
  • [13] «Σμύρνη 1922 - Η καταστροφή μιας πόλης», ένα βιβλίο με μαρτυρίες για τον «Μαύρο Σεπτέμβρη» της Ιωνίας
  • [14] Το «Μαύρο Τετράγωνο» του Κ. Μάλεβιτς κάνει ...εικαστική πορεία - διαδήλωση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
  • [15] Ο Χρυσός Λέοντας στην ταινία Desde Alla του Λορένσο Βίγας
  • [16] Σήμερα από τον δήμο Πειραιά τα προνοιακά επιδόματα
  • [17] Έκπτωση στα εισιτήρια του τρένου σε όσους ταξιδέψουν για τις βουλευτικές εκλογές
  • [18] Κοινή παρέμβαση των βιομηχάνων μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει εκλογών
  • [19] Ο Ντ. Κάμερον επισκέφθηκε καταυλισμό Σύρων προσφύγων στη Βηρυτό
  • [20] Αριθμός ρεκόρ προσφύγων εισήλθε στην Ουγγαρία
  • [21] «Ξαναζωντάνεψε» ο Ιππόλυτος του Ευριπίδη, στο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

  • [01] Φαλτσιανί: Η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα μοναδική ευκαιρία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς

    «Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι μηχανισμοί που ακολουθήθηκαν στο σύστημα της λίστας «Λαγκάρντ» δείχνουν ότι πίσω από εταιρείες και «αχυρανθρώπους» αλλά και όλους τους κύκλους του χρήματος, κρύβονται και πολιτικά πρόσωπα» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο Ερβέ Φαλτσιανί μετά την πολύωρη κατάθεση που έδωσε σε Έλληνες εισαγγελείς στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας.

    «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαφθορά. Εσείς έχετε μια μοναδική ευκαιρία να την αντιμετωπίσετε με τη νέα κυβέρνηση» επαναλαμβάνει πολλές φορές, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, απαντά: «Εύχομαι η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα να είναι πιο σταθερή».

    Ο κ. Φαλτσιανί μίλησε και στην ΕΡΤ για την πολύωρη κατάθεση στους Έλληνες εισαγγελείς αναφέροντας: «Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ήταν νευρικοί και πόσο δύσκολο ήταν για εκείνους απλώς να βρίσκονται εδώ, στο Παρίσι, σήμερα. Όποτε ήθελα απλώς να τους ευχαριστήσω πολύ, επειδή ό,τι έκαναν ήταν πολύ θαρραλέο.

    »Και βλέπω τις ίδιες σκέψεις, την ίδια προσπάθεια που είδα στην κυβέρνηση Τσίπρα. Ήταν πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση Τσίπρα να προχωρήσει, αλλά και για τον εισαγγελέα.

    »Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, να εμβαθύνουμε, όσον αφορά στους μηχανισμούς, και έτσι επισημάναμε νέους τρόπους, νέα στοιχεία, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν, να συνεχίσουν.

    »Η μεγάλη ευκαιρία που είχαμε ήταν να παγιώσουμε σχέσεις με άλλους ερευνητές στο εξωτερικό, από διαφορετικές χώρες. Και ήδη συμφωνήσαμε πως αν η επόμενη κυβέρνηση τους αφήσει να εργαστούν, θα το κάνουμε».

    Τις δηλώσεις του Ερβέ Φαλτσιανί, του ανθρώπου που αποκάλυψε τη «λίστα Λαγκάρντ», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να θέσει το ερώτημα εάν «πιστεύει κανείς ότι, αν η επόμενη κυβέρνηση αποτελείται από τους φίλους του κυρίου Παπασταύρου, η έρευνα θα προχωρήσει;». Σημειώνει ότι «ο βίος και η πολιτεία 40 χρόνων τηςδικομματικής εναλλαγής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπου τα σκάνδαλα και οι "εξυπηρετήσεις" σκοτεινών συμφερόντων διαδέχονταν το ένα το άλλο, απαντά από μόνος του».

    Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι: «Ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη λίστα της τράπεζαςHSBC,πιο γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ, σε χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ δήλωσε ότι είδε από την κυβέρνηση Τσίπρα, προσπάθειες να αποκαλυφθεί η αλήθεια, κάτι που δεν είχε διαπιστώσει στο παρελθόν». Δήλωσε, επίσης, ότι «αν η επόμενη κυβέρνηση αφήσει (τους εισαγγελείς) να εργαστούν, θα τα καταφέρουμε».

    Εν συνεχεία ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ερώτημα: «Πιστεύει κανείς ότι, αν η επόμενη κυβέρνηση αποτελείται από τους φίλους του κυρίου Παπασταύρου, η έρευνα θα προχωρήσει;».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ», τονίζεται στην ανακοίνωση, «δεσμεύεται ότι όλα θα έρθουν στο φως» και τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να πει το ίδιο «η ΝΔ του κ. Μεΐμαράκη, ο οποίος απάντησε σήμερα (συνέντευξη στην "Καθημερινή") πως ο κ. Σαμαράς (μυστικοσύμβουλος και άνθρωπος "ειδικών αποστολών" του οποίου ήταν ο κ. Παπασταύρου) "κράτησε όρθια την χώρα"».

    Σχόλιο για την συνέντευξη Φαλτσιανί έκανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ από την Ηλεία όπου σήμερα περιοδεύει: «Οι εξελίξεις σε σχέση με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη λίστα Λαγκάρντ θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σοβαρές και για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Όπως είπε ο Φαλτσιανί είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα ζητά τη συνδρομή του. Αυτό σημαίνει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήθελαν να καλύψουν τη λίστα Λαγκάρντ, όπως ήθελαν να καλύψουν τα παλαιότερα σκάνδαλα της Siemens, τα σκάνδαλα των λιστών του Λουξεμβούργου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πάνος Καμμένος.

    [02] «Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην απαραίτητη προσαρμογή της οικονομίας της εντός ευρωζώνης»

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει το ερώτημα αν προτιμά να προχωρήσει στην απαραίτητη διαδικασία προσαρμογής για να σταθεί στην παγκόσμια οικονομία μέσα ή έξω από τη νομισματική ένωση.

    Ο Σόιμπλε εξήγησε ότι: «Κάθε χώρα σήμερα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί τη διαδικασία προσαρμογής, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να σταθεί στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία».

    Αναφερόμενος μάλιστα συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός τόνισε: «Η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει το ερώτημα αν προτιμά να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία προσαρμογής ως μέλος μιας νομισματικής ένωσης, στην οποία δεν υπάρχει το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης».

    Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, «η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν στον σωστό δρόμο. Ο κύριος Τσίπρας χρησιμοποίησε την κατανοητή και αυξανομένη ανησυχία του ελληνικού λαού εξαιτίας των βαρών αυτής της προσαρμογής και υποσχέθηκε στους Έλληνες: Θα παραμείνουμε στο ευρώ, όμως χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προσαρμογή. Αυτή ήταν μια υπόσχεση την οποία φυσικά ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να τηρήσει. Στη συνέχεια τού πήρε έξι μήνες για να κάνει το αντίθετο».

    Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία και ο ίδιος ανέλαβαν ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Δεν το πιστεύω», προσθέτοντας ότι «στο Eurogroup ήμασταν σύμφωνοι».

    Εξάλλου ο Σόιμπλε εξήγησε και την πρότασή του για τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες «δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτύχουν τα ίδια βήματα ενσωμάτωσης την ίδια στιγμή».

    «Στόχος μας δεν ήταν ποτέ να διχάσουμε την Ευρώπη, αλλά επιθυμούσαμε μια Ευρώπη με μια σχετική ευελιξία», υπογράμμισε ο ίδιος.

    «Στο μέλλον θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τη σχέση της νομισματικής ένωσης με τους εταίρους μας στην ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Σόιμπλε, εξηγώντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση «πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως με τους Βρετανούς φίλους μας. Δεν μπορώ να φανταστώ μια ΕΕ χωρίς τη Βρετανία, και βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας».

    Μπορεί κάποιοι στην Ευρώπη να θεωρούν ότι η Γερμανία έχει ηγεμονικό ρόλο, όμως ο Σόιμπλε έχει διαφορετική άποψη.

    «Είμαστε οικονομικά ισχυροί, είμαστε η πολυπληθέστερη χώρα, έχουμε κεντρική θέση στην Ευρώπη και γι' αυτό κεντρικό ρόλο (...). Όμως δεν είμαστε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν είμαστε μια πυρηνική δύναμη και η γερμανική κοινωνία επίσης δεν επιθυμεί να αναλάβει αυτού του είδους τον πολιτικό ηγετικό ρόλο».

    Παρόλα αυτά ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναλάβουμε ένα μέρος της ευθύνης και γι΄ αυτό είναι έξυπνο να κάνουμε πολλά από κοινού με τη Γαλλία. Ακόμη καλύτερο θα ήταν αν συμμετείχε και η Βρετανία»

    «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την ευθύνη μας στην Ευρώπη, όμως δεν μπορούμε να ηγηθούμε μόνοι μας», κατέληξε ο Σόιμπλε.

    [03] Τρ. Αλεξιάδης: Δεν έχουν ελεγχθεί ούτε 150 από τους 2.062 της «λίστας Λαγκάρντ»

    Από τις περίπου 2.062 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος ούτε στις 150, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι στο τέλος του χρόνου η λίστα Λαγκάρντ παραγράφεται. Σημείωσε, δε, ότι από την αρχή που πήγε η λίστα στο ΣΔΟΕ είχε τη μορφή εισαγγελικής παραγγελίας. Επίσης, αποκάλυψε ότι από τα 24.710 εμβάσματα προς το εξωτερικό για την περιόδο 2009-2010-2011, δεν έχουν ελεγχθεί ούτε τα 1.500, για να προσθέσει ότι αν ο στόχος είναι η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, «πρέπει να γίνουν πολύ πιο γρήγορα οι έλεγχοι».

    Πλέον, όπως είπε, στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και στην οικονομική αστυνομία, έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών.

    Σχετικά με πληροφορίες που κάνουν λόγο για σκέψεις να μην υπάγονται στους περιορισμούς των capital controls τα χρήματα που θα αποφασίσει κάποιος να μεταφέρει σε ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό ή από το σπίτι του, ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε πως, αν και δεν είναι αρμοδιότητά του, είναι κάτι που εξετάζεται. «Το θέμα των capital controls είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργού, αλλά είναι μία από τις ιδέες που σκεφτόμαστε. Πρέπει, άμεσα, να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους θα επιστρέψουν χρήματα, είτε από το εσωτερικό, είτε από το εξωτερικό, στις τράπεζες να μην υπάγονται αυτά τα χρήματα στη διαδικασία των capital controls» είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι όποιος πολίτης επιστρέψει χρήματα στην τράπεζα, από αυτά που είχε αποσύρει επειδή φοβόταν, «δεν έχει κανένα πρόβλημα» και υπογράμμισε πως το ΣΔΟΕ ολοκληρώνει μία διαδικασία που συγκρίνει τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων με τις καταθέσεις.

    «Αν κάποιος, το 2008 είχε εισόδημα 50.000 ευρώ αλλά έκανε κατάθεση 500.000 ευρώ θα κληθεί να δικαιολογήσει αυτήν τη διαφορά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πάμε και δέκα χρόνια πίσω» επεσήμανε.

    Για τον ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι για το 2015 θα είναι ίδιος με τον φόρο του 2014, ενώ σε ό,τι αφορά το 2016, είπε πως πρέπει να συζητήσουν τα κόμματα το περιεχόμενο του φόρου.

    [04] Η ΕΕ αναζητά λύση για την προσφυγική κρίση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Γερμανία φαινόταν πλήρως καλυμμένη νομικά να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία χθες, λέγοντας ότι η κίνηση έδειχνε την ανάγκη για χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν τις προτάσεις της Επιτροπής για τους πρόσφυγες.

    «Η προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών είναι μια εξαίρεση που προβλέπεται ρητά στον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και ρυθμίζεται από αυτόν, σε περιπτώσεις κρίσης» ανέφερε η Κομισιόν σε γραπτή δήλωση, προσθέτοντας ότι «η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να είναι μια περίπτωση που καλύπτεται από τους κανονισμούς.»

    Η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα κρατούσε την κατάσταση υπό εξέταση και είπε ότι ο στόχος ήταν να επιστρέψει η συνηθισμένη κατάσταση μηδέν ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών της ζώνης Σένγκεν, «το γρηγορότερο εφικτό.»

    Αναφερόμενη στην απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους ελέγχους μετά από το άνοιγμα των συνόρων σε πρόσφυγες πριν από μια εβδομάδα, το οποίο ανέβασε τον αριθμό των αφίξεων προσφύγων στα ύψη, η Επιτροπή είπ: «Η γερμανική απόφαση σήμερα (Κυριακή) υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορεί να διαχειρηστεί η προσφυγική κρίση.»

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγκελα Μέρκελ λίγο πριν ανακοινώσει η κυβέρνησή της την απόφαση για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, πιέζει τις απρόθυμες χώρες της ανατολικής Ευρώπης να υποστηρίξουν τις προτάσεις της Επιτροπής, με τις οποίες συμφωνεί η Γερμανία, για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες στην ΕΕ.

    Ο Γιούνκερ μίλησε επίσης και με τους ηγέτες της Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να σπάσει τη συλλογική τους αντίσταση στα σχέδιά του πριν την επείγουσα συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών -μελών της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 16: 00 ώρα Ελλάδας σήμερα (Δευτέρα), αν και διπλωμάτες ανέφεραν ότι το αδιέξοδο δεν είχε αρθεί μέχρι και την Κυριακή το βράδυ. Οι συνομιλίες με τους αντιπροσώπους των χωρών αυτών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σήμερα στις 09:00 ώρα Ελλάδας, για να συζητηθούν συμβιβασμοί που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    «Η ελεύθερη κίνηση ατόμων υπό (την συνθήκη) Σένγκεν είναι ένα μοναδικό σύμβολο της ευρωπαϊκής ένταξης,» ανέφερε η Κομισιόν στη δήλωσή της. «'Ομως, η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι μια βελτιωμένη κοινή διαχείρηση των εξωτερικών μας συνόρων και περισσότερη αλληλεγγύη στη διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό το έκτακτο συνέδριο των υπουργών εσωτερικών της Δευτέρας. Χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο στις προτάσεις της Κομισιόν τώρα.»

    Στο μεταξύ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άγγελα Μέρκελ αύριο, Τρίτη για να συζητήσουν τις αυξανόμενες ροές προσφύγων στην ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αυστριακής καγκελαρίας χθες.

    Ο Φάιμαν θα συνοδεύεται από τον αντικαγκελάριο Ράινχολντ Μίτερλενερ και την υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον Φάιμαν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει στενή συνεργασία με τη Γερμανία για το θέμα.

    Διαβάστε επίσης:Αριθμός ρεκόρ προσφύγων εισήλθε στην Ουγγαρία

    Έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία

    [05] Αίγυπτος: Δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 12 τουρίστες, νομίζοντας ότι ήταν τρομοκράτες

    Αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν σήμερα 12 Μεξικανούς και Αιγύπτιους και τραυμάτισαν άλλους δέκα «κατά λάθος», αφού εξέλαβαν μια τουριστική αυτοκινητοπομπή ως μαχητές τους οποίους καταδίωκαν στη δυτική έρημο της χώρας, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

    Τουλάχιστον δύο Μεξικανοί σκοτώθηκαν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Κοινή δύναμη της αιγυπτιακής αστυνομίας και του στρατού καταδίωκε μαχητές στην τεράστια δυτική έρημο της χώρας, που συνορεύει με τη Λιβύη, όταν άνοιξε κατά λάθος πυρ εναντίον της αυτοκινητοπομπής.

    Η αυτοκινητοπομπή αποτελείτο από τέσσερα οχήματα οδήγησης στους τέσσερις τροχούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών. Θα διεξαχθεί έρευνα για το πώς και το γιατί οι τουρίστες εισήλθαν σε απαγορευμένη περιοχή.

    Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο καταδίκασε την επίθεση στον λογαριασμό του στο Twitter, χαρακτηρίζοντάς την τραγικό γεγονός και απαίτησε να διεξαχθεί πλήρης έρευνα. «Το Μεξικό καταδικάζει αυτές τις πράξεις εναντίον πολιτών μας και έχει απαιτήσει εξαντλητική έρευνα του τι έχει συμβεί», έγραψε στο Twitter.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού της Αιγύπτου δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA πως η αυτοκινητοπομπή βρισκόταν σε απαγορευμένη περιοχή και χρησιμοποιούσε αυτοκίνητα χωρίς άδεια. Το κομβόι λάμβανε μέρος σε μη εγκεκριμένο σαφάρι, ανέφερε.

    [06] Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε φυλακή απελευθερώνοντας κρατούμενους, στο Αφγανιστάν

    Αντάρτες Ταλιμπάν επέδραμαν σήμερα σε ένα πλινθόκτιστο οχυρό που χρησιμοποιείται ως φυλακή στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας αστυνομικούς και απελευθερώνοντας περισσότερους από 400 κρατούμενους, και στη συνέχεια επιτέθηκαν στους στρατιώτες που έσπευσαν για βοήθεια, δήλωσαν αξιωματούχοι.

    Η επίθεση στη φυλακή, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Γάζνι, στο κεντρικό Αφγανιστάν, σημειώνεται έπειτα από την υποχώρηση της κυβέρνησης από διάφορα τμήματα της χώρας και από φονικές επιθέσεις στην Καμπούλ που εξανέμισαν τις ελπίδες για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Δημοσιογράφος του Ρόιτερς που βρίσκεται έξω από τη φυλακή στην Γάζνι, 120 χλμ. νοτιοδυτικά της Καμπούλ, είδε τις σορούς δύο ανδρών που φαίνεται πως ήταν βομβιστές αυτοκτονίας και ένα ανατιναγμένο αυτοκίνητο που είχε χρησιμοποιηθεί προφανώς για να καταστραφεί η κύρια είσοδος της φυλακής.

    [07] Έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία

    Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία, ο οποίος διασχίζει τα σύνορα στο σημείο εισόδου δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που κατευθύνονται προς τη Γερμανία, έκλεισε και στις δύο κατευθύνσεις του, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία ASFINAG.

    «Ο λόγος είναι η αναμενόμενη από την αστυνομία ροή προσφύγων», σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναφέρεται στην κατεύθυνση από ανατολάς προς δυσμάς, ενώ η αντίθετη κατεύθυνση έκλεισε με ευθύνη των ουγγρικών αρχών.Στην ανακοίνωσε αναφέρεται επίσης ότι είναι άγνωστη η διάρκεια ισχύος του μέτρου.

    [08] Γ. Ευσταθίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει την επιστήμη

    Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σοβαρά στην επιστήμη, αν θέλει να κρατήσει τα «μυαλά» στη χώρα και να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία της. Αυτό συμβουλεύει τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείων Ειδήσεων, ο Βρετανο-κύπριος Γιώργος Ευσταθίου (George Efstathiou), καθηγητής Αστροφυσικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας (Kavli Institute for Cosmology) του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ.

    Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η σύγχρονη επιστήμη δεν έχει σχέση με την αρχαία σοφία, εκτιμά ότι η υπερσυμμετρία μπορεί να είναι η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη στη Φυσική, ενώ δεν αποκλείει σύντομα να φωτίσουμε και τη σκοτεινή ύλη. Θεωρεί ότι η Θεωρία του Παντός αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο, ότι η ύπαρξη πολλών συμπάντων είναι πολύ πιθανή, ότι ο Θεός είναι τελείως περιττός ως δημιουργός, ενώ η Επιστήμη μπορεί και πρέπει να καθοδηγήσει τις πολιτικές αποφάσεις, για να μην αυτοκαταστραφεί η Γη.

    [09] Σε προσωπικές διαφορές αποδίδει η αστυνομία τα αίτια του θανάσιμου τραυματισμού 17χρονου από 15χρονο

    Σε προσωπικές διαφορές που είχαν ο 15χρονος δράστης με το 17χρονο θύμα, αποδίδει η αστυνομία τα αίτια του θανάσιμου τραυματισμού του δεύτερου από τον πρώτο, χθες το απόγευμα, στο προαύλιο δημοτικού σχολείου στην Κάτω Αχαΐα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, από την προανάκριση που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί του τμήματος Κάτω Αχαΐας, προέκυψε ότι χθες το απόγευμα ο 15χρονος πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο εναντίον του 17χρονου, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά στη θωρακική και κοιλιακή χώρα. Αμέσως μετά ο 17χρονος διακομίστηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας και μετά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, υπέκυψε στα τραύματά του.

    Από τις μέχρι τώρα αστυνομικές έρευνες προέκυψε ότι ο 15χρονος είχε προσωπικές διαφορές με τον 17χρονο και λίγη ώρα πριν από το περιστατικό, οι δύο ανήλικοι είχαν διαπληκτιστεί. Κατά τη διάρκεια του διαπληκτισμού ο 17χρονος, σύμφωνα με την αστυνομία, είχε προκαλέσει σωματικές βλάβες στον 15χρονο, ο οποίος στη συνέχεια έφυγε από το προαύλιο του σχολείου, πήγε στο σπίτι ενός 39χρονου θείου του, από όπου πήρε το κυνηγετικό όπλο του πατέρα του, η άδεια κατοχής του οποίου έχει λήξει, και με το αυτοκίνητο του θείου του επέστρεψε στο σχολικό συγκρότημα και τραυμάτισε θανάσιμα τον 17χρονο.

    Στο πλαίσιο των ερευνών της αστυνομίας, συνελήφθη και η 42χρονη μητέρα του 15χρονου για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου, ενώ αναζητούνται ο 42χρονος πατέρας του και ο 39χρονος θείος του, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου και πλημμελούς φύλαξης και κατοχής, χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, κυνηγετικού όπλου.Ο 15χρονος, ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία, καθώς και η μητέρα του θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.

    Στο μεταξύ, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου το ΑΤ Κάτω Αχαΐας έχει ενισχυθεί με αστυνομικούς από την Πάτρα, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

    [10] «Οδηγίες Διατροφής» για τους μαθητές από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας

    Με κύριο στόχο την ισορροπημένη διατροφή, αναρτούνται στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) εύκολες, γρήγορες, υγιεινές συνταγές αλλά και συμβουλές διατροφής από τη διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, διαιτολόγο-διατροφολόγο, Αστερία Σταματάκη.

    Στην τελευταία ανάρτηση στη ηλεκτρονική σελίδα του ΟΚΑΑ, με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, αναφέρονται Οδηγίες Διατροφής για τον μαθητή διότι, όπως υπογραμμίζεται, «τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό φαίνεται να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα, περισσότερη ενέργεια αλλά και να είναι πιο αδύνατα».

    Στο πλαίσιο αυτό αναφέρονται τα παρακάτω:

    -Το ψωμί ολικής άλεσης, οι φρυγανιές και τα δημητριακά σου παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα το πρωί.

    - Το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά κάνουν πολύ καλό στην ανάπτυξη του σώματος και των οστών.

    - Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να αναμείξετε γάλα και φρούτα σε έναν χυμό «smoothie» που αποτελεί ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα με πολλά οφέλη.

    [11] Συνεχίζονται οι έρευνες στο Φαρμακονήσι για τυχόν αγνοούμενους μετανάστες

    Με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος και πλωτό συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά την ανατροπή ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με μετανάστες που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα, μεταξύ των οποίων 4 βρέφη, 11 μικρά παιδιά (6 αγόρια και 5 κορίτσια) δέκα γυναίκες και 9 άντρες.

    Από το ναυάγιο, διασώθηκαν 99 άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, η οποία είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και δεν είχε συμπεριληφθεί στη τελική καταμέτρηση.

    'Ανδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα νέα έρευνα στα αμπάρια του ανατραπέντος ξύλινου πλοίου προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι.

    Οι διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Λέρο, ενώ οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στη Ρόδο με κανονιοφόρο του πολεμικού ναυτικού.

    Έως τώρα δεν έχει διευκρινισθεί πόσα άτομα βρίσκονταν πάνω στο σκάφος, ούτε αν υπήρχαν δουλέμποροι σε αυτό που το εγκατέλειψαν.

    Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει η προανακριτική διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

    Στο Φαρμακονήσι αναμένεται να μεταβεί σήμερα ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, ενώ στο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή προΐσταται ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Β υπαρχηγός του σώματος Νικόλαος Πατρινός.

    [12] Ραντεβού με τους μικρομηκάδες στη Δράμα

    Το 38ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, σηκώνει αυλαία σήμερα Δευτέρα (14/9), παραμένοντας πιστό στο καθιερωμένο του ραντεβού έως τις 19/9, παρά τον εκλογικό πυρετό της εβδομάδας. Φέρνει στο προσκήνιο ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων ταινιών, νέων κυρίως δημιουργών, αφιερώματα, εργαστήρια σινεμά, και παράλληλες εκδηλώσεις.

    Με διακόσιες δέκα ταινίες σε όλα της τα προγράμματα, η μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στη Δράμα που κλείνει φέτος τα 38 της χρόνια αναπτύσσεται και εκτός από τους πιστούς της υποστηρικτές, ενδυναμώνει τον διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης. Για πρώτη φορά φέτος η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) θα δώσει το δικό της βραβείο από το Διεθνές Τμήμα.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα από τις 168 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, επιλέχθηκαν 41 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ τα οποία θ' απονείμει η κριτική επιτροπή που αποτελείται από τους Αχιλλέα Κυριακίδη, Γιάννη Ζουμπουλάκη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Νίκο Σέκερη και Γιώργο Φρέντζο. Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές, στις οποίες συμμετέχουν και αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν. Ανάμεσά τους τέσσερα ντοκιμαντέρ και ισάριθμα animation.

    [13] «Σμύρνη 1922 - Η καταστροφή μιας πόλης», ένα βιβλίο με μαρτυρίες για τον «Μαύρο Σεπτέμβρη» της Ιωνίας

    Ο «Μαύρος Σεπτέμβρης» του ελληνισμού ξετυλίγεται στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος με τίτλο «Σμύρνη 1922 - Η καταστροφή μιας πόλης», της αρμένισσας καθηγήτριας λογοτεχνίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια, Μάρτζορι Χουσεπιάν Ντόμπκιν (1922-2013) που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, δύο μήνες αφότου ο παππούς της σκοτώθηκε από Tούρκο στρατιώτη στη φωτιά της Σμύρνης.

    Πρόκειται για επανέκδοση ενός ιστορικού ντοκουμέντου 350 σελίδων, βασισμένο στην αμερικανόγλωσση κυρίως βιβλιογραφία και σε μαρτυρίες Αρμενίων που επέζησαν από τη φρίκη εκείνου του ολοκαυτώματος.

    Όπως γράφει ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης στον πρόλογο, ο ελληνικός και αρμενικός πληθυσμός της Σμύρνης και της υπόλοιπης Ιωνίας, ήταν ανενημέρωτος, τόσο για τις προθέσεις του Κεμάλ να επιβάλλει την «τελική λύση» της εθνοκάθαρσης, όσο και τις προθέσεις των συμμάχων να τηρήσουν ουδετερότητα αλλά και την βούληση της μοναρχικής κυβέρνησης των Αθηνών να μην υπερασπιστεί τις Ιωνικές πατρίδες, έστω και για την τιμή των όπλων, αφήνοντας τον άμαχο πληθυσμό στο έλεος των Κεμαλικών.

    [14] Το «Μαύρο Τετράγωνο» του Κ. Μάλεβιτς κάνει ...εικαστική πορεία - διαδήλωση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

    Ντυθείτε στα μαύρα ή έστω στα λευκά -αλλά ...στα απόλυτα λευκά ή στα απόλυτα μαύρα- γίνετε κι εσείς ...σουπρεματιστές, σχηματίστε ένα «Μαύρο Τετράγωνο» και συμμετέχετε, μεθαύριο, στη Θεσσαλονίκη σε μια ... «Δημόσια πλατεία». Έτσι κι αλλιώς βρισκόμαστε στο σημείο «Ο» και για την τέχνη -όπως 100 χρόνια πριν, όταν ο Καζιμίρ Μάλεβιτς δημιουργούσε το πλέον μυστηριώδες έργο στην ιστορία της Τέχνης. Είναι η περφόρμανς Public Square του διάσημου Γερμανού καλλιτέχνη Mischa Kuball, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, με αφετηρία το Περίπτερο 6 της ΔΕΘ-HELEXPO, στις 18:00, και διαδρομή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    «Είναι κι αυτό μια πολιτική πράξη...» λένε οι διοργανωτές της εκδήλωσης, που καλούν πολίτες στην πρώτη εικαστική διαδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη δημιουργία του έργου στο πλαίσιο της φετινής 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης.

    «Θα ήθελα να στραφεί το βλέμμα μας στην κοινωνία των πολιτών. Σε μια κοινωνική ουτοπία. Στο ζήτημα του ...πώς ζούμε. Δυσανασχετώ ιδιαίτερα με το γεγονός, ότι, σήμερα, οι άνθρωποι εκφράζονται με ένα πάτημα like (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους πρόσφυγες ή για οικονομικής φύσεως θέματα, αντί να δραστηριοποιούνται πάλι οι ίδιοι- να δηλώνουν το παρών» δήλωνε πρόσφατα, από τη Γερμανία, ο Mischa Kuball, αναφερόμενος στο επικείμενο εικαστικό του εγχείρημα στη Θεσσαλονίκη.

    Είναι το περίφημο «Μαύρο Τετράγωνο» του Ρώσου σουπρεματιστή καλλιτέχνη Καζιμίρ Μάλεβιτς, που δημιουργήθηκε ακριβώς 100 χρόνια πριν και παρουσιάστηκε στα 1915, στην γκαλερί της Ναντιέζντα Ντομπίτσινα, στην Αγία Πετρούπολη, με τίτλο η «Τελευταία Φουτουριστική Έκθεση 0,10».

    [15] Ο Χρυσός Λέοντας στην ταινία Desde Alla του Λορένσο Βίγας

    Η ταινία Desde Alla του Βενεζουελάνου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Λορένσο Βίγας κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα της κριτικής επιτροπής στο 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

    Η ταινία, που αφηγείται την ιστορία της συνάντησης ενός πενηντάρη με έναν έφηβο καταχειροκροτήθηκε την Πέμπτη, στην προβολή της για τους εκπροσώπους του Τύπου, και ήταν μεταξύ των μεγάλων φαβορί για το πρώτο βραβείο.

    Καλύτερος σκηνοθέτης αναδείχτηκε ο Αργεντινός Πάμπλο Τραπέρο για την ταινία "El Clan" ενώ ο Αργυρός Λέων πήγε στους Αμερικανούς Τσάρλι Κάουφμαν και Ντιουκ Τζόνσον για την "Anomalisa".

    Η Βαλέρια Γκολίνο τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία "Per Amor Vostro" ενώ ο Άμπραχαμ Άτα από την Γκάνα κέρδισε το βραβείο καλύτερου νέου ηθοποιού για το "Beast of No Nation".

    [16] Σήμερα από τον δήμο Πειραιά τα προνοιακά επιδόματα

    Σήμερα Δευτέρα θα καταβληθούν από τον δήμο Πειραιά τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους για το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου 2015, με πίστωση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

    Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Πειραιά εξυπηρετεί και τους δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος, Κορυδαλλού, Αγκιστρίου, Πόρου, Κυθήρων, Σπετσών, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Ύδρας και Αίγινας.

    [17] Έκπτωση στα εισιτήρια του τρένου σε όσους ταξιδέψουν για τις βουλευτικές εκλογές

    Έκπτωση 30% στις τιμές των εισιτηρίων, σε όσους ταξιδέψουν σιδηροδρομικά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, χορηγεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.Η έκπτωση είναι στις τιμές των εισιτηρίων για ταξίδι απλής μετάβασης ή μετ' επιστροφής από τον τόπο διαμονής στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

    Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, 30% επί των κανονικών τιμών των εισιτηρίων θα χορηγείται και στους εκπροσώπους της δικαστικής αρχής, εφόρων και δικαστικών αντιπροσώπων για εκτέλεση υπηρεσίας, από τον τόπο διαμονής τους στον τόπο άσκησης των καθηκόντων τους.Σημειώνεται, ότι για τους επιβάτες που θα αγοράσουν εγκαίρως τα εισιτήρια τους θα παρέχεται επιπλέον και η έκπτωση προαγοράς 15%.

    Η προαναφερόμενη έκπτωση 30% θα χορηγείται μόνο για την αγορά εισιτηρίων από φυσικά σημεία έκδοσης τίτλων μεταφοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή, δεν θα ισχύει για εκδόσεις εισιτηρίων μέσω Internet και θα παρέχεται αποκλειστικά για ταξίδια που πραγματοποιούνται από 16 έως και 23 Σεπτεμβρίου 2015.

    [18] Κοινή παρέμβαση των βιομηχάνων μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει εκλογών

    Την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής με στόχο την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, την ευημερία και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας επισημαίνουν με άρθρο τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι πρόεδροι των πέντε βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας.

    Η κοινή παρέμβαση των Θεόδωρου Φέσσα (ΣΕΒ), Αθανάσιου Σαββάκη (ΣΒΒΕ), Ευριπίδη Δοντά (ΣΒΘ&ΚΕ), Δημήτρη Μαθιού (ΣΒΑΠ), Κλεομένη Μπάρλου (ΣΕΒΠΕ), ενόψει των εκλογών, περιγράφει τους άξονες της νέας πολιτικής που προτείνει η βιομηχανία.

    Στο κείμενο των προέδρων των πέντε βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας μεταξύ άλλων αναφέρεται: Στην κρισιμότερη καμπή της κρίσης η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με δυο ταυτόχρονες και καίριες προκλήσεις: Η μια είναι η ανάγκη άμεσης εφαρμογής όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών προσαρμογών της συμφωνίας με τους εταίρους. Η δεύτερη πρόκληση αφορά στην εκπόνηση και υλοποίηση των πολιτικών που θα λειτουργήσουν ως αναπτυξιακό αντίβαρο, αξιοποιώντας τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν, περιορίζοντας τις επιπτώσεις του νέου κύκλου ύφεσης που ανοίγεται μπροστά μας και αποτρέποντας τη δομική ανεργία.

    [19] Ο Ντ. Κάμερον επισκέφθηκε καταυλισμό Σύρων προσφύγων στη Βηρυτό

    O Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφθασε σήμερα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, την Βηρυτό, όπου επισκέφθηκε πρόσφυγες από τη γειτονική Συρία, ενώ νωρίτερα, όρισε τον βουλευτή Ρίτσαρντ Χάρινγκτον αρμόδιο για την μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων για να διασφαλιστεί ότι κατά την άφιξή τους στη χώρα θα έχουν «μία θερμή υποδοχή».

    Ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον θα είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό του έργου της κυβέρνησης σχετικά με την μετεγκατάσταση έως και 20.000 Σύρων προσφύγων στη χώρα, καθώς και για τον συντονισμό της παροχής της κυβερνητικής βοήθειας προς τους Σύρους πρόσφυγες στην περιοχή, ενώ θα αναφέρεται πρωτίστως στην υπουργό Εσωτερικών.

    Ο Κάμερον, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στον Λίβανο ως πρωθυπουργός, συναντήθηκε με μία οικογένεια προσφύγων από την Κοιλάδα Μπεκάα, η οποία διαμένει σε καταυλισμό στην λιβανέζικη πρωτεύουσα και πρόκειται να μεταφερθεί στη Βρετανία.

    Αργότερα σήμερα, θα συναντηθεί με τον Λιβανέζο ομόλογό του Ταμάμ Σαλάμ, όπως μετέδωσαν τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

    [20] Αριθμός ρεκόρ προσφύγων εισήλθε στην Ουγγαρία

    Αριθμός ρεκόρ 5.809 προσφύγων εισήλθε χθες στην Ουγγαρία, ανακοίνωσε η αστυνομία, μόλις δύο ημέρες πριν από τη15η Σεπτεμβρίου, οπότε τα σερβο-ουγγρικά σύνορα θα σφραγισθούν.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουγγρικής αστυνομίας, ο αριθμός των εισόδων ξεπερνά το ρεκόρ του Σαββάτου, οπότε 4.330 άνθρωποι είχαν εισέλθει στο ουγγρικό έδαφος, καθώς οι πρόσφυγες επιδίδονται σε μία μάχη με τον χρόνο για να εξασφαλίσουν τη διέλευση από τον φράκτη που έχει υψωθεί στα σύνορα με τη Σερβία. Από αύριο, η παραβίαση του φράκτη, μήκους 175 χιλιομέτρων, θα επισείει ποινή φυλάκισης. Από αύριο επίσης, οι ουγγρικές αρχές θα προσφύγουν στη συνδρομή του ουγγρικού στρατού για τη φύλαξη της μεθορίου.

    Σύμφωνα με την ουγγρική ενημερωτική ιστοσελίδα Index-hu, η Σερβία θα προσπαθήσει να ωθήσει προς την Ουγγαρία περί τους 25.000 έως 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες κατά τη σημερινή, τελευταία ημέρα.

    Επικαλούμενη επίσημες ουγγρικές πηγές, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι η Σερβία θα χορηγήσει μεγαλύτερο αριθμό οχημάτων για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στο έδαφός της από την ΠΓΔ της Μακεδονίας, προερχόμενοι από την Ελλάδα, για να φθάσουν μέχρι τη σερβο-ουγγρική μεθόριο.

    Φθάνοντας στην Ουγγαρία οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία και τη Σουηδία μέσω της Αυστρίας, όπως έκαναν δεκάδες χιλιάδες πριν από αυτούς τις τελευταίες εβδομάδες.

    Ωστόσο, το Βερολίνο ανακοίνωσε χθες την "προσωρινή" επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα γερμανικά σύνορα, διακόπτοντας την ντε φάντο ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ζώνης Σένγκεν, απέναντι στη μαζική ειροή των προσφύγων, ενώ διέκοψε από χθες το απόγευμα, και μέχρι τις 05.00 σήμερα, τις σιδηροδρομικές συνδέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και την Αυστρία, αφήνοντας χιλιάδες πρόσφυγες παγιδευμένους στο αυστριακό έδαφος.

    Η γερμανική συδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn ανακοίνωσε σήμερα τη μερική επανάληψη των δρομολογίων από και προς την Αυστρία, εκτός της σύνδεσης Μόναχο-Σάλτσμπουργκ, που δεν έχει αποκατασταθεί εξαιτίας της παρουσίας ανθρώπων στις γραμμές. Δεν έχει διευκρινισθεί εάν πρόκειται για πρόσφυγες.

    Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το σύστημα κατανομής των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [21] «Ξαναζωντάνεψε» ο Ιππόλυτος του Ευριπίδη, στο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

    Περίπου 3.800 θεατές, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και ξένοι, παρακολούθησαντο βράδυ της Παρασκευής την πρώτη μετά το 1974, παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Η παράσταση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του ΘΟΚ με τον Σύνδεσμο της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου (MASDER) και τελούσε υπό την αιγίδα της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό. Ήταν υπερτιτλισμένη στην τουρκική και την αγγλική γλώσσα.

    Την παράσταση παρακολούθησαν οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός και ο Τουρκοκύπριος ομόλογος του, οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου και Νεοκλής Συλικιώτης, και οι βουλευτές του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης και Σκεύη Κουκουμά. Από τον ΔΗΣΥ παραβρέθηκε μόνο ο Ρίκκος Μαππουρίδης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 September 2015 - 8:32:25 UTC