Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ο λαός θα ακυρώσει τα σχέδια εκείνων που θέλουν να τον βάλουν στη γωνία
  • [02] Τουλάχιστον 13 νεκροί σε σύγκρουση βάρκας μεταναστών με φέρι στα Δαρδανέλια
  • [03] Αντιπαράθεση για τα διόδια

  • [01] Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ο λαός θα ακυρώσει τα σχέδια εκείνων που θέλουν να τον βάλουν στη γωνία

    Στο 1ο Γυμνάσιο Εξαρχείων ψήφισε λίγο πριν την μία το μεσημέρι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Ενότητας.

    Βγαίνοντας από το εκλογικό τμήμα η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αυτές οι εκλογές γίνονται για να τεθεί ο λαός μας στο περιθώριο. Ο λαός μας, όμως, θα ακύρωσει τα σχέδια εκείνων που θέλουν για άλλη μια φορά να τον βάλουν στη γωνία. Για άλλη μια φορά να του επιβάλλουν μνημόνια, χωρίς τη βούληση, τη θέληση και την εντολή του. Ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος. Οι νέες γενιές γνωρίζουν ποιοί δεν τους προδωσαν, θα πάρουν αποφασιστική πρωτοβουλία και σήμερα και στις ημέρες που έρχονται για να αποκατασταθεί η δημοκρατία στον τόπο μας».

    [02] Τουλάχιστον 13 νεκροί σε σύγκρουση βάρκας μεταναστών με φέρι στα Δαρδανέλια

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 4 παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι 13 αγνοούνται στα ανοικτά των τουρκικών ακτών έπειτα από τη σύγκρουση ενός πορθμείου και μιας βάρκας που μετέφερε πρόσφυγες προς την Ελλάδα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε στα ανοικτά των Δαρδανελίων στο βορειοδυτικό τμήμα της Τουρκίας, μετέδωσε το πρακτορείο.

    Σαράντα έξι μετανάστες επέβαιναν στην φουσκωτή λέμβο που βυθίστηκε στο Αιγαίο, προσέθεσε το πρακτορείο, χωρίς να διευκρινίζει την εθνικότητα των θυμάτων.

    Το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 20 επιβαίνοντες του πλεούμενου και συνεχίζει τις έρευνες με στόχο τον εντοπισμό και τη διάσωση και άλλων επιζώντων.

    [03] Αντιπαράθεση για τα διόδια

    Μέσα στην επόμενη ώρα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις από τα συναρμόδια υπουργεία για το ζήτημα της χρέωσης των διοδίων κατά τη σημερινή ημέρα. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου έχει ήδη δώσει εντολή στα συναρμόδια υπουργεία να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα, τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή των εκλογέων.

    Mε αφορμή σχετική καταγγελία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, το υπουργείο Εσωτερικών σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές για το θέμα κατά του Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

    Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι με έγγραφο που απέστειλε στις 29 Αυγούστου προς το εν λόγω υπουργείο αιτήθηκε τη διαμεσολάβηση του υπουργείου για να ισχύσει η ελεύθερη διέλευση των οχημάτων από τα διόδια, μέτρο που εφαρμόστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα αλλά και σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Στο αίτημά του, ωστόσο, σημειώνει πως δεν έλαβε καμία απάντηση.

    Να σημειωθεί, πάντως, ότι στο υπουργείο Εσωτερικών ανέμεναν τη σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομίας την περασμένη Πέμπτη, καθώς είχαν την πληροφορία ότι οι εταιρείες διαχείρισης των διοδίων είχαν συμφωνήσει για την ελεύθερη διέλευση, με εξαίρεση αυτές που λειτουργούν την Ιόνια Οδό (Αντίρριο - Ιωάννινα) και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Η τελευταία, ωστόσο, (Γέφυρα Α.Ε.) παρέχει έκπτωση στους ψηφοφόρους με κάρτα για διέλευση και επιστροφή εντός 10 ωρών με κόστος 13,50 ευρώ.

    Η απάντηση των κοινοπραξιών αυτοκινητοδρόμων

    Η δωρεάν διέλευση των διοδίων, λόγω των εκλογών, δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις παραχώρησης και το κόστος θα έπρεπε να καλύψει το κράτος, ήταν η απάντηση των κοινοπραξιών των αυτοκινητόδρομων στο αίτημα της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για δωρεάν διέλευση των διοδίων σήμερα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εταιρείες αναμένουν ακόμη την αποπληρωμή των διελεύσεων από τους αυτοκινητόδρομους και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρίου την ημέρα του δημοψηφίσματος, τις οποίες εκτιμούν σε εκατομμύρια ευρώ.

    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έκρινε ως ασύμφορη την όποια συμφωνία για εκ νέου ελεύθερη διέλευση, καθώς θα διπλασιαζόταν το κόστος που θα καλείτο να καταβάλλει για δυο πλέον εκλογικές διαδικασίες -του δημοψηφίσματος και τη σημερινή.

    ΣΥΡΙΖΑ: To δικαίωμα των πολιτών στις μετακινήσεις είναι αδιαπραγμάτευτο

    Η μη αποδοχή του αιτήματος από την πλευρά των εταιριών, για ελεύθερη διέλευση των πολιτών από τα διόδια, είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, ανέφερε πριν από λίγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως αυτό που ίσχυσε στο δημοψήφισμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το δικαίωμα των πολιτών στις μετακινήσεις, ειδικά την κορυφαία ημέρα έκφρασης της δημοκρατίας, είναι αδιαπραγμάτευτο, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 September 2015 - 12:32:09 UTC