Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα το απόγευμα ορκίζεται πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας, αύριο η νέα κυβέρνηση

  • [01] Σήμερα το απόγευμα ορκίζεται πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας, αύριο η νέα κυβέρνηση

    Για τον σημαντικό ρόλο που παίζει από εδώ και πέρα το μήνυμα που στέλνει στην Ευρώπη το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα για μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στην Κουμουνδούρου.

    Ο κ. Τσίπρας θα ορκιστεί πρωθυπουργός σήμερα (Δευτέρα) το απόγευμα προς βράδυ, και αύριο βράδυ θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει δημόσια ότι στηρίζει και άρα υπάρχει πλειοψηφία, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η διερευνητική εντολή θα μετατραπεί ουσιαστικά σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Νωρίτερα, σήμερα το μεσημέρι, περίπου στη μία, ο κ. Τσίπρας θα έχει κομματική συνεδρίαση.

    Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, όπου θα εκπροσωπήσει και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως τους ζήτησε κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα που του έκανε, καθώς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ.

    Ενόψει της συνόδου, ο κ. Τσίπρας είχε σήμερα εκτενή ενημερωτική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιώννη Μουζάλα. Ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί στη σύνοδο στην ίδια γραμμή που κινήθηκε και στις προηγούμενες συνόδους και στη λογική να θεσμοθετηθεί το relocation και στη λογική του επιμερισμού των βαρών.

    Την ερχόμενη Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της Συνόδου θα υπάρξει δεξίωση των ηγετών, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συναντήσει τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    Σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στον απόηχο των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μετά τα εσωκομματικά προβλήματα που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση είναι πλέον συμπαγής, εκτιμώντας ότι ενδέχεται αναταράξεις να υπάρξουν σε άλλους χώρους, στην αντιπολίτευση.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν υπάρχει πια «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» αλλά η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση, και σημειώνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή κερδίζει έδαφος το οποίο και πρέπει να διευρυνθεί και στο πλαίσιο του οποίου θα δοθούν μάχες.

    Κεντρική και πρώτη μάχη είναι εκείνη για το χρέος, για την οποία ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την προσπάθεια. Όπως έχει πει ξανά, θα προτείνει να φτιαχτεί ένα συμβούλιο για τα ευρωπαϊκά θέματα, στο μοντέλο του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, όπου να συμμετέχουν θεσμικά εκπρόσωποι των κομμάτων, να έχει ενημερωτικό ρόλο και να κατατίθενται προτάσεις. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η στρατηγική ανήκει στην κυβέρνηση και πηγάζει από τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει.

    Τον κ. Τσίπρα συνεγχάρησαν ξένοι ηγέτες, ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και πρόεδροι των κομμάτων. Ειδικότερα, οι Φ. Ολάντ (ο οποίος του είπε ότι θα έρθει στην Ελλάδα), Μ. Ρέντσι, Β. Φάιμαν, Μ. Σουλτς, Ν. Αναστασιάδης. Επιπλέον, τον συνεχάρη ο πρόεδρος της ΝΔ και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης. Ο κ. Τσίπρας δέχτηκε συγχαρητήριο γραπτό μήνυμα από τον Κώστα Καραμανλή και αργά το βράδυ από τον επικεφαλής του Ποταμιού. Κατά την επικοινωνία του με την κ. Γεννηματά, η οποία τον πήρε τηλέφωνο για να τον συγχαρεί, ο κ. Τσίπρας της είπε να συζητήσουν και εκείνη είπε ότι δεν είναι ώριμη τώρα μια συνεργασία και πως θα έχει μια δημιουργική αντιπολίτευση.

    Ως προς το αποτέλεσμα που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι προφανώς περίμενε ότι ο λαός θα επιβραβεύσει την προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση γιατί ήταν έντιμη και ειλικρινής και πως τώρα η κυβέρνηση δαθέτει μια λαϊκή εντολή για να προχωρήσει σε πραγματικές συνθήκες. Ο ίδιος δεν πίστεψε ποτέ στο «ντέρμπι» με τη ΝΔ που έδιναν ορισμένες δημοσκοπήσεις, πρόσθεσε.

    Αναφορικά με τις κομματικές διεργασίες, θα ζητήσει να υπάρξει μια πολύ σοβαρή και συντεταγμένη διαδικασία ανασυγκρότησης, και συνέδριο αρχές του επόμενου χρόνου, ίσως την άνοιξη, με στόχο όλο αυτό το λαϊκό κομμάτι που έχει πια στενή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτίζεται μαζί του να ενταχθεί και στο κόμμα. Στάθηκε ιδιαίτερα στα μεγάλα ποσοστά της νεολαίας που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας την ικανοποίησή του γι΄αυτό το γεγονός.

    Ν. Λ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 September 2015 - 0:32:09 UTC