Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Χρυσόγονος: Αν δεν καταφέρουμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, θα μας πάνε σε ένα σχέδιο συντεταγμένης εξόδου
  • [02] Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις
  • [03] Ο Μ. Σούλτς αναμένει μια συμφωνία για μετεγκατάσταση προσφύγων
  • [04] Φονικές εκρήξεις σε τέμενος στη Νιγηρία
  • [05] Συγχαρητήρια στον Αλ. Τσίπρα από Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί
  • [06] Την επιθυμία των Ελλήνων να παραμείνουν στην ευρωζώνη βλέπει ο γερμανικός Τύπος στο αποτέλεσμα των εκλογών
  • [07] Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές στη Σκάλα Λακωνίας με τέσσερις τραυματίες
  • [08] Σε εξέλιξη οι έρευνες για τις συνθήκες της πτώσης αυτοκινήτου στο παλιό λιμάνι της Πάτρας
  • [09] Οι Έλληνες που έφεραν τον καπνό, την μπύρα και το ψωμί στην μακρινή Μοζαμβίκη
  • [10] Πλημμύρες και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Πάτρα
  • [11] Αναστηλώνεται η δυτική δωρική στοά της Αγοράς στην αρχαία Μεσσήνη
  • [12] Η εικόνα της νέας Βουλής
  • [13] Β. Λεβέντης: Η Ένωση Κεντρώων δεν θέλει λάφυρα ή υπουργεία
  • [14] Ο κυπριακός Τύπος για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα

  • [01] Κ. Χρυσόγονος: Αν δεν καταφέρουμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, θα μας πάνε σε ένα σχέδιο συντεταγμένης εξόδου

    «Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια, ειδικά στη διαπραγμάτευση και το εκτίμησε ο ελληνικός λαός. Αλλο, όμως, αν το αποτέλεσμά της δεν τη δικαίωσε», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Χρυσόγονος. Ωστόσο, προειδοποίησε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84 πως «πρέπει να αντιληφθούμε ότι, ασχέτως αν θα θέλαμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη προσφορά εκ μέρους των δανειστών, αυτή η προσφορά, η κακή, που είχαμε νομίζω ότι είναι και η τελευταία. Δεν αισιοδοξώ ότι θα υπάρξει άλλος διακρατικός δανεισμός, τουλάχιστον με τη διατήρηση της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη. Αν δεν καταφέρουμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και ναυαγήσει το πρόγραμμα αυτό, τότε -άλλωστε το είπε και ο κ. Γιούνκερ- θα μας πάνε σε ένα σχέδιο συντεταγμένης εξόδου που θα σημαίνει επί της ουσίας βίαιη φτωχοποίηση, πολύ σκληρότερο μνημόνιο με δραχμή».

    Εξήγησε πως «μέσα σε λίγες εβδομάδες θα μας μετατρέψουν σε κάτι που θα μοιάζει από άποψη κατά κεφαλήν εισοδήματος κ.λπ. μάλλον με τη Βουλγαρία παρά με τη σημερινή Ελλάδα. Αρα, αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και να προχωρήσουμε αναλόγως».

    [02] Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις

    Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2015 θα έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις έργων, μελετών και προμηθειών, σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία με τους πιστωτές.

    Στόχος των βελτιώσεων που σχεδιάζονται στη νομοθεσία είναι να ηλεκτρονικοποιηθεί η διαδικασία σε όλα τα στάδιά της, δηλαδή, και στο σκέλος που αφορά στις προσφυγές, την υπογραφή της σύμβασης και την πληρωμή του έργου. Επιπλέον θα ενσωματωθούν στην Ελληνική νομοθεσία και τρεις ευρωπαϊκές Οδηγίες.

    Μέσα στο νέο πλαίσιο ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στη δημιουργία γραφείου υποστήριξης (helpdesk) για όσους θέλουν να συμμετέχουν σε τέτοιους διαγωνισμούς «ώστε να αποφευχθούν πιθανά περιστατικά εξαπάτησης από επιτήδειους» όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-MΠΕ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης με αφορμή τη συγκρότηση ομάδας εργασίας στο υπουργείο για την εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων φορέων.

    Ο γενικός γραμματέας σχολίασε ότι προχωράει η ολοκλήρωση της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις που θα αφορά στην επέκταση και ανάπτυξη των ηλεκτρονικών διαδικασιών με νέες διαλειτουργικότητες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων (taxis, e-justice ΠΔΕ) με νέα εργαλεία για τη διενέργεια διαγωνισμών (e-catalogs, δημοπρασίες κλπ) και την πλήρη παρακολούθηση της σύναψης και εκτέλεσης των συμβάσεων (πχ ηλεκτρονική τιμολόγηση). Στο πλαίσιο, μάλιστα, της επέκτασης του εκπαιδευτικού και υποστηρικτικού μηχανισμού για τις ηλεκτρονικές προμήθειες έχει ξεκινήσει η συνεργασία με άλλους φορείς (υπουργεία περιφέρειες, δήμοι, επιμελητήρια κλπ) και θα εντατικοποιηθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα συγκροτήθηκε ομάδας εργασίας από τη γενική γραμματεία Εμπορίου με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης / υποστήριξης στους οικονομικούς φορείς για τη χρήση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), επικουρικά προς το αρμόδιο τμήμα Υποστήριξης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Χρηστών και του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων.

    [03] Ο Μ. Σούλτς αναμένει μια συμφωνία για μετεγκατάσταση προσφύγων

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αναμένει από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων και μεταναστών στη συνάντηση που θα έχουν αύριο, Τρίτη.

    "Θα γίνουν κάποιες συζητήσεις, αλλά στο τέλος θα υπάρξει μια συμφωνία για την μετεγκατάσταση των 160.000" προσφύγων, δήλωσε ο Σουλτς στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε τους άλλους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ να δεχθούν να μοιραστούν την ευθύνη για την αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης που έχει δει η Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη, την επόμενη ημέρα από τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών.

    [04] Φονικές εκρήξεις σε τέμενος στη Νιγηρία

    Τρείς εκρήξεις σημειώθηκαν στη βορειοανατολική πόλη Μαϊντουγκούρι της Νιγηρίας χθες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, μια μέρα μετά από νέο ηχογραφημένο μήνυμα που φέρεται να προέρχεται από τον ηγέτη των μαχητών της τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, στο οποίο κατηγορεί τον στρατό ότι ψεύδεται για τις επιτυχίες του εναντίον τους.

    Ανώνυμη πηγή του νοσοκομείου είπε ότι τουλάχιστον οχτώ πτώματα είχαν συλλεγεί μετά από τις εκρήξεις σε τέμενος και περιοχές δίπλα του, στην άκρη του κέντρου της πόλης, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι οι νεκροί είναι περισσότεροι. Περίπου 50 άτομα τραυματίστηκαν.

    [05] Συγχαρητήρια στον Αλ. Τσίπρα από Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον συνεχάρη θερμά για την εκλογική επιτυχία του κόμματός του. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, επαναβεβαίωσαν την ισχυρή θέληση τους για συνέχιση της άριστης μεταξύ τους συνεργασίας προς όφελος των δύο χωρών και του Ελληνισμού ευρύτερα.

    Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα απέστειλε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, τονίζοντας ότι η σταθερότητα στην Ελλάδα είναι αναγκαία όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τη λύση του Κυπριακού.

    [06] Την επιθυμία των Ελλήνων να παραμείνουν στην ευρωζώνη βλέπει ο γερμανικός Τύπος στο αποτέλεσμα των εκλογών

    Ο γερμανικός Τύπος βλέπει στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών την επιθυμία των Ελλήνων να παραμείνουν στην ευρωζώνη, καθώς απέρριψαν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της δραχμής, αλλά και την πρόθεσή τους να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα όμως τονίζει ότι πλέον ο ελληνικός λαός έχει κατανοήσει ότι πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και από την άλλη οι πιστωτές της Αθήνας ότι θα πρέπει να συνεργαστούν με τον Τσίπρα.

    «Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα μετά τις εκλογές», σχολιάζει η Suddeutsche Zeitung. «Πλέον δεν υπάρχει ελπίδα για μια εύκολη λύση εξόδου από την κρίση χρέους», προσθέτει.

    Αυτές οι εκλογές απέδειξαν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ότι η πλειονότητα των Ελλήνων έχει αποδεχθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιανθεί εντός της ευρωζώνης και έχει κατανοήσει ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να σωθεί.

    «Έπειτα από αυτή την Κυριακή έχει έρθει η ώρα όχι μόνο να ανοικοδομηθεί η χώρα, αλλά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική», καταλήγει η Suddeutsche Zeitung.

    «Οι Έλληνες προσέφεραν μια δεύτερη θητεία στον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει», τονίζει το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftwoche.

    Πάντως το περιοδικό τονίζει ότι ο Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, που υπογράφει ένα πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και παρόλα αυτά επανεκλέγεται.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το Wirtschaftswoche, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αρκετά προβλήματα μπροστά του. Οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας αναμένουν να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό τα συμφωνηθέντα και ο Τσίπρας θα πρέπει να αποδείξει ότι παίρνει σοβαρά υπόψη του τις δεσμεύσεις του.

    «Οι διεθνείς πιστωτές πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να συνεργαστούν με τον Τσίπρα (?) Αν ο Τσίπρας δεν τηρήσει τους κανόνες του παιχνιδιού των πιστωτών θα μπορούσε να τεθεί γρήγορα και πάλι στο τραπέζι ένα grexit. Η αξιοπιστία της δεύτερης κυβέρνησης Τσίπρας ενδέχεται να δοκιμαστεί πιο γρήγορα απ? όσο θα επιθυμούσε ο ίδιος», καταλήγει το περιοδικό.

    «Ο Αλέξης Τσίπρας θράμβευσε στις εκλογές, όμως οι απαιτήσεις των πιστωτών δεν του αφήνουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία: Τώρα δεν χρειάζεται να επιθυμεί να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά μπορεί να επικεντρωθεί στη χώρα του», τονίζει το περιοδικό Spiegel.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί πλέον να βάλει τη δική του υπογραφή στις μεταρρυθμίσεις, εκτιμά το περιοδικό, το οποίο προσθέτει ότι ο Τσίπρας μπορεί να εκμεταλλευτεί τα περιθώρια που διαθέτει και να αποδείξει ότι παρά τις απαιτήσεις των πιστωτών επιλέγει ο ίδιος την πολιτική που ακολουθεί.

    «Και με αυτό τον τρόπο μπορεί να πετύχει μια καλύτερη διαπραγματευτική θέση (?) Όσο πιο πραγματιστής εμφανιστεί ο Τσίπρας τόσο πιο σύντομα θα μπορέσει να κερδίσει υποχωρήσεις από τους εταίρους του», σημειώνει το Spiegel.

    Ο Γενς Μπάστιαν, πρώην μέλος της taskforce, εκτιμά μιλώντας στη Frankfurter Allgemeine ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει χρόνο να χαρεί τη νίκη της, καθώς έχει πολλά να κάνει.

    Πάντως ο Μπάστιαν υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κερδίσει τους συντηρητικούς αντιπάλους του για τρίτη φορά, ενώ προσθέτει ότι οι εκλογές απέδειξαν ξεκάθαρα ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

    «Πολλοί Έλληνες έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς πιστεύουν ότι, αντίθετα με τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, πολέμησε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές», εξηγεί ο ίδιος.

    Τέλος, η Die Welt τονίζει ότι το σημαντικότερο αποτέλεσμα των εκλογών αυτών είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη.

    [07] Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές στη Σκάλα Λακωνίας με τέσσερις τραυματίες

    Μεγάλες ζημιές και προβλήματα προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας. Έπληξε τη νότια πλευρά της πόλης, ξήλωσε σκεπές σπιτιών, αναποδογύρισε πολλά αυτοκίνητα, ξερίζωσε δένδρα και διέλυσε καταστήματα. Συνεργεία του δήμου και της ΔΕΗ, αποκαθιστούν τις βλάβες που που προκάλεσε η κακοκαιρία, καθώς σημειώνονται διακοπές ρεύματος. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και έχουν διακομιστεί στο κέντρο υγείας Βλαχιώτη.

    «Έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές και καταστροφές στη Σκάλα. Βρισκόμαστε από νωρίς εδώ με τις τεχνικές υπηρεσίες και κάνουμε καταγραφή σε συνεργασία και με τον δήμο για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα» δήλωσε η αντιπεριφερειάρης Λακωνίας Ντία Τζανετέα. Ανέφερε ότι η κακοκαιρία που έπληξε τη Λακωνία ήταν σφοδρότατη και στη Σπάρτη το χαλάζι που έπεφτε ήταν σε μέγεθος πέτρας.

    Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί και στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, από ανεμοστρόβιλο που έπληξε την περιοχή στις 7 το πρωί. Έχουν σπάσει τζαμαρίες καταστημάτων, μετακινήθηκαν βαρέως τύπου μηχανήματα, αναποδογύρισαμ δύο νταλίκες στη νέα είσοδο της Καλαμάτας και στο νεκροταφείο του Ασπροχώματος ξηλώθηκαν μνημεία των τάφων.

    Παράλληλα διακόπηκε για ώρες η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών και η κυκλοφορία στην νέα είσοδο Καλαμάτας διεξαγόταν μερικώς. Ζημιές σημειώθηκαν σε κηπευπτικά, αλλά και σε ελιές. Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί μερικώς η κυκλοφορία στη λεωφορό Αθηνών, ενώ σημειώθηκε και διακοπή ρεύματος στην περιοχή για ώρα. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

    Στο σημείο βρίσκεται ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και συνεργεία του δήμου, για την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών.

    [08] Σε εξέλιξη οι έρευνες για τις συνθήκες της πτώσης αυτοκινήτου στο παλιό λιμάνι της Πάτρας

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των λιμενικών, προκειμένου να διακριβώσουν το πώς βρέθηκε σήμερα τα ξημερώματα το αυτοκίνητο με τους έξι νέους ανθρώπους μέσα στη θάλασσα στο παλιό λιμάνι της Πάτρας, με αποτέλεσμα τρεις από αυτούς, δύο κορίτσια και ένα αγόρι, να χάσουν τη ζωή τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει το λιμενικό, οι πέντε επιβαίνοντες φέρονται κάτοικοι Πατρών, ενώ δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί πλήρως τα στοιχεία του έκτου.

    Οι σοροί των τριών νεκρών έχουν μεταφερθεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, για τη διενέργεια νεκροψίας, ενώ οι τρεις διασωθέντες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «'Αγιος Ανδρέας», προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

    Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, τα τέσσερα αγόρια και τα δύο κορίτσια, ηλικίας από 20 έως 23 ετών, είχαν γνωριστεί λίγες ώρες νωρίτερα σε πάρτι. Όταν τελείωσε το πάρτι επιβιβάστηκαν και οι έξι στο αυτοκίνητο, προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Ο οδηγός του αυτοκινήτου κατευθύνθηκε στον δρόμο που βρίσκεται μέσα στη λιμενική ζώνη και οδηγεί από τον μόλο της Αγίου Νικολάου προς την ιχθυόσκαλα. Κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, το αυτοκίνητο έπεσε στην θάλασσα, με αποτέλεσμα τα δύο κορίτσια και το ένα αγόρι να χάσουν την ζωή τους, ενώ τα άλλα τρία αγόρια κατάφεραν να βγουν σώα.

    Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι λιμενικοί είναι η ολισθηρότητα του οδοστρώματος, λόγω της βροχόπτωσης, ενώ έχει γίνει έλεγχος αλκοτέστ στον οδηγό του αυτοκινήτου.

    [09] Οι Έλληνες που έφεραν τον καπνό, την μπύρα και το ψωμί στην μακρινή Μοζαμβίκη

    O Πάνος Μακρόπουλος επιβιβάστηκε στο πλοίο από το λιμάνι της κοσμοπολίτικης Σμύρνης το φθινόπωρο του 1919, με προορισμό την Μοζαμβίκη. Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, το ταξίδι της μετανάστευσης από την Ελλάδα και τις παρακείμενες μικρασιατικές ακτές, με προορισμό την Μοζαμβίκη αλλά και τις άλλες χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Αφρικής διαρκούσε συνήθως δύο με τρεις μήνες.

    Τα πλοία αναχωρούσαν συνήθως από τον Πειραιά ή την Κωνσταντινούπολη κι ύστερα από ένα κοπιαστικό ταξίδι 10 με 15 ημερών, έφταναν στην Αλεξάνδρεια

    "Ημέρα απαίσια! Το πλοίο πηγαίνει σαν κανένας ζαλισμένος μπεκρούλιακας. Ξαπλωμένος στο κρεβάτι μου, με το κεφάλι σαν μολύβι, μου είναι αδύνατο να σηκωθώ" γράφει στο ημερολόγιό του ο Πάνος Μακρόπουλος και σε άλλο σημείο αναφέρει: "Ο καιρός είναι πανάθλιος, είναι συννεφιά, τα κύματα βουβά σα νεκρωμένα, μα σα βουνά παίζουν το πλοίο μας σαν βάρκα, αλλά είναι μεγάλα"

    Tην ιστορία του Πάνου Μακρόπουλου και των άλλων Ελλήνων που αποτόλμησαν αυτό το μακρινό ταξίδι καταγράφει ο ο ιστορικός-ερευνητής Αντώνης Χαλδαίος, στο τελευταίο βιβλίο του "Η ελληνική παροικία της Μοζαμβίκης".

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χαλδαίος, το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Μοζαμβίκη ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα και οι θαρραλέοι μετανάστες ήταν από την Λήμνο, την Κάσο, τη Λακωνία, τη Λέσβο, την Κρήτη, αλλά και αρκετοί Αιγυπτιώτες. Οι λόγοι μπορεί να ήταν οικονομικοί, η ανεργία, η εξαθλίωση, η ισχνή γεωργική παραγωγή ή κοινωνικοί, όπως ο θεσμός της προίκας. Ακόμη, στις περιοχές που βρίσκονταν υπό οθωμανικό ζυγό, πολλοί έφευγαν για να γλυτώσουν την υποχρεωτική στράτευση.

    [10] Πλημμύρες και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Πάτρα

    Πλημμύρες σε υπόγεια και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχθεί περισσότερες από 50 κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών.

    Επίσης, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, με μεγάλη δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Όθωνος Αμαλίας και μάλιστα πολλοί οδηγοί αναγκάστηκαν να εισέλθουν στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, προκειμένου να διασχίσουν το κέντρο της Πάτρας. Επί τόπου βρίσκονται συνεργεία του δήμου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία.

    Επίσης, προβλήματα έχουν προκληθεί και σε άλλους δρόμους της Πάτρας, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική τα περισσότερα προβλήματα έχουν καταγραφεί στο κέντρο της πόλης. Στο μεταξύ, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, πλημμύρισε το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών του δήμου, που βρίσκεται στη λιμενική ζώνη και σήμερα θα παραμείνει κλειστό.

    [11] Αναστηλώνεται η δυτική δωρική στοά της Αγοράς στην αρχαία Μεσσήνη

    Η αναστήλωση της δωρικής στοάς, μήκους 34 μ., που βρέθηκε στη δυτική πλευρά της Αγοράς στην αρχαία Μεσσήνη, έρχεται να ολοκληρώσει το αναστηλωτικό πρόγραμμα που «τρέχει» στον περίφημο αρχαιολογικό χώρο της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Μαζί της θα «σηκωθεί» και το περιστύλιο με τους αρράβδωτους κίονες, που αντιστοιχεί σε αρχαίο κρεοπωλείο (σφαγείο για την ακρίβεια), το οποίο αποτελούσε ένα από τα καταστήματα αυτής της πλευράς της αγοράς. Η υλοποίηση των παραπάνω, μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έχει ήδη ξεκινήσει.

    «Η δωρική στοά είναι ελληνιστική και σε πρώτη φάση είχε πίσω μαγαζιά, που αργότερα καταργήθηκαν, ενώ φτιάχτηκε κι ένα περιστύλιο το οποίο χρησιμοποίησαν ως σφαγείο» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, που από το 1986 διευθύνει την ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην αρχαία Μεσσήνη, καθώς και το αναστηλωτικό έργο του Υπουργείου Πολιτισμού στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο. Το κρεοπωλείο ταυτίστηκε με επιγραφή του 1ου αι. μ. Χ., που βρέθηκε στη στοά και πληροφορεί ότι ένας εύπορος Μεσσήνιος ξόδεψε 1.875 δηνάρια από την περιουσία του για να επισκευαστεί η στέγη της και να τοποθετηθούν κονιάματα.

    [12] Η εικόνα της νέας Βουλής

    Η κατανομή των εδρών με ενσωματωμένο το 99,66% της επικράτειας είναι η εξής, με το ποσοστό ψήφων σε παρένθεση:

    ΣΥΡΙΖΑ 145 (35,46%)

    ΝΔ 75 (28,09%)

    Χρυσή Αυγή 18 (6,99%)

    Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) 17 (6,28%)

    ΚΚΕ 15 (5,55%)

    Ποτάμι 11 (4,09%)

    Ανεξάρτητοι Έλληνες 10 (3,69%)

    Ένωση Κεντρώων 9 (3,43%)

    [13] Β. Λεβέντης: Η Ένωση Κεντρώων δεν θέλει λάφυρα ή υπουργεία

    «Με τη σεμνότητα και το ήθος που θα φέρουμε, ο λαός θα καταλάβει ότι έπρεπε να μας δώσει περισσότερες έδρες» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ένωσης Κέντρωων Βασίλης Λεβέντης. Χαρακτήρισε «παρά φύσιν σύζευξη» τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του σχήματος.

    Πρόσθεσε ότι «η Ένωση Κεντρώων δεν θέλει λάφυρα ή υπουργεία και δεν θα συμμέτεχει στο κυβερνητικό σχήμα» καθώς εκτιμά ότι ο λαός επιθυμεί οικουμενική κυβέρνηση. Υποστήριξε πως η νέα κυβέρνηση θα καταρρεύσει σύντομα, εάν ερμηνεύσει την ετυμηγορία του λαού ως επιβράβευση, είπε πως το κόμμα του δεν θα συναινέσει στην ψήφιση εφαρμοστικών νόμων και ζήτησε αλλαγή στο μίγμα των μεταρρυθμίσεων.

    Για τις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε ότι θα συμφωνήσει μόνο για εκμίσθωση γης για 30 έτη και όχι πώληση, ενώ συμφωνεί επί της αρχής με την πώληση ζημιογόνων επιχειρήσεων. Πάντως, πρόσθεσε ότι θα ψηφίζει νόμους που θεωρεί θετικούς.

    [14] Ο κυπριακός Τύπος για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα

    Την εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ, προβάλλουν σήμερα ως κύριο θέμα τους οι κυπριακές εφημερίδες. Χαρακτηρίζουν τη νίκη Τσίπρα ως «δεύτερη ευκαιρία», ενώ κάποιες από αυτές αναφέρονται στο μεγάλο ποσοστό αποχής. Σημειώνεται ότι στο μεγάλο ποσοστό αποχής αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επισήμανε ότι το γεγονός αυτό πρέπει να προβληματίσει τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο, δεδομένου ότι στις πιο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις το ποσοστό αποχής παρουσίασε ανοδική τάση.

    Οι τίτλοι του κυπριακού Τύπου, για την εκλογική επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα:

    ΑΛΗΘΕΙΑ: «Δεύτερη ευκαιρία σε Τσίπρα - Καμμένο. Προς νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με πλειοψηφία 155 εδρών στη Βουλή. Σε επίπεδα ρεκόρ 45% η αποχή».

    ΠΟΛΙΤΗΣ: «Εντολή στον Τσίπρα να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο. Ψήφισαν χθες μόνο οι μισοί Έλληνες ψηφοφόροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε μεγάλη νίκη με σημαντική διαφορά. Με τη βοήθεια των ΑΝΕΛ θα συνεχίσει στο πηδάλιο».

    Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ: «Νίκη Τσίπρα με δρόμο γεμάτο αγκάθια. Νέα επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, τρίτη η Χρυσή Αυγή και πανωλεθρία για τη Λαϊκή Ενότητα του Λαφαζάνη. Οκτακομματική κυβέρνηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα.»

    Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Θριάμβευσε ξανά ο Τσίπρας. Κυρίαρχος του παιχνιδιού, προχωρεί στον σχηματισμό κυβέρνησης με ΑΝΕΛ. Νέο ρεκόρ στο ποσοστό αποχής».

    ΧΑΡΑΥΓΗ: «Σαφή εντολή έδωσε ο λαός στο ΣΥΡΙΖΑ. Νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 September 2015 - 8:32:15 UTC