Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Κουρουμπλής στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Το ΕΣΥ είναι ένα γερασμένο σύστημα
  • [02] Τ. Βίζερ: Σε δύο υποδόσεις θα δοθούν στην Ελλάδα τα 3 δισ. ευρώ από την δόση Αυγούστου
  • [03] Ανυπολόγιστες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο των ελέγχων ρύπων της Volkswagen
  • [04] Η Κομισιόν μελετά μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία λόγω του προσφυγικού
  • [05] ΤτΕ: Σχεδόν 12 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα στο πρώτο επτάμηνο του 2015
  • [06] Χωρίς αστικά λεωφορεία αύριο η Θεσσαλονίκη
  • [07] Τουλάχιστον 312 μετανάστες περισυνελέγησαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό Σώμα
  • [08] Θέατρο και Stand-up Science στη Βραδιά του Ερευνητή από νέους επιστήμονες
  • [09] Αναβάλεται η παράσταση «Τρωάδες» στο Ηρώδειο
  • [10] Αύριο στις 18:00 η συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα
  • [11] Ενημέρωση από τη ΝΔ για τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου
  • [12] Στις 673,77 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 2,85%

  • [01] Π. Κουρουμπλής στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Το ΕΣΥ είναι ένα γερασμένο σύστημα

    «Το ΕΣΥ έγινε ένα γερασμένο σύστημα διότι ο κόσμος που το υπηρετεί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κουραστεί. Δεν είναι απλό πράγμα να δουλεύεις ως νοσηλευτής, ούτε να είσαι τραυματιοφορέας. Θέλει ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού» δήλωσε ο τέως υπουργός Υγείας και επανεκλεγείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του «Πρακτορείου 104,9 FM».

    «Αν θέλουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να το νοικοκυρέψουμε, να το οργανώσουμε, να μην έχει σπατάλες, να έχει διαφάνεια, να έχει αποτελεσματικότητα και να έχει και ποιότητα. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Το ερώτημα είναι αν μπορούν να γίνουν. Χωρίς να χρειάζονται πάρα πολλά λεφτά, μπορεί να στηθεί το σύστημα σε καλύτερη βάση. Το σύστημα έχει γεράσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής.

    [02] Τ. Βίζερ: Σε δύο υποδόσεις θα δοθούν στην Ελλάδα τα 3 δισ. ευρώ από την δόση Αυγούστου

    Σε δύο υποδόσεις, που θα συνδέονται με την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων, θα δοθούν στην Ελλάδα τα 3 δισ. ευρώ που απομένουν από την πρώτη δόση του νέου προγράμματος, δήλωσε ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg. Η δεύτερη δόση, όπως είπε, θα συνδεθεί με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα.

    Τα χρήματα αυτά «συνδέονται με δύο ομάδες προαπαιτούμενων, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες ή δύο μήνες - πρέπει να συμφωνηθούν, ποιά θα είναι τα προαπαιτούμενα, ποιες θα είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο Βίζερ, προσθέτοντας: «Η δεύτερη ομάδα αυτών των προαπαιτούμενων θα συνδεθεί με τη διακυβέρνηση και τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

    Το Euro Working Group, στο οποίο μετέχουν οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών για να ετοιμάσουν τις συνόδους του Eurogroup, θα συνεδριάσει στις 24 Σεπτεμβρίου (μεθαύριο) για να αρχίσει τις συζητήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις. Η πρώτη δόση των 3 δισ. ευρώ μπορεί να εστιάσει σε διοικητικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ στο Bloomberg. Τα 3 δισ. ευρώ αποτελούν το τελευταίο μέρος των 26 δισ. ευρώ, τα οποία αποδεσμεύτηκαν αμέσως μετά τη συμφωνία της Ελλάδας για το τρίτο πρόγραμμα τον περασμένο μήνα.

    [03] Ανυπολόγιστες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο των ελέγχων ρύπων της Volkswagen

    Η κρίση στη Volkswagen λαμβάνει ανυπολόγιστες διαστάσεις καθώς ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας δέχεται από παντού επιθέσεις, οι οικονομικές συνέπειες του σκανδάλου για την παραποίηση των ελέγχων ρύπων έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές, η μετοχή του ομίλου έχει σημειώσει ήδη βουτιά άνω του 20% σήμερα, ενώ η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να προβλέψει το ποσό των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους, επιβαρύνοντας τον ισολογισμό του 2015.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα ανά τον κόσμο είναι εξοπλισμένα με το λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων των ρύπων που ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ.

    [04] Η Κομισιόν μελετά μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία λόγω του προσφυγικού

    Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είπε σήμερα ότι η Κομισιόν μελετά το ενδεχόμενο να θεωρήσει ως «εξαιρετική περίσταση» την μεταναστευτική κρίση, το οποίο θα επιτρέψει τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

    Η Αυστρία και η Ιταλία ζητούν από τις Βρυξέλλες να εφαρμόσει μια διάταξη του συμφώνου σταθερότητας που επιτρέπει το δημόσιο έλλειμμα σε περιπτώσεις «εξαιρετικών περιστάσεων» να ξεπεράσει το όριο του 3% του ΑΕΠ χωρίς να επιβάλλονται κυρώσεις.

    Ενώ οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για την κατανομή των προσφύγων, ο Μοσκοβισί είπε ότι το ενδεχόμενο να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ που αντιδρούν στο σύστημα κατανομής δεν είναι «ένας μηχανισμός που υποστηρίζει η Κομισιόν».

    [05] ΤτΕ: Σχεδόν 12 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα στο πρώτο επτάμηνο του 2015

    Tα 12 εκατομμύρια άγγιξε ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα μας στο επτάμηνο Ιανουαρίου Ιουλίου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 αυξήθηκε κατά 14,2% και διαμορφώθηκε στις 11.974 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 10.487 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

    Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα από τον τουρισμό να αυξηθούν εφέτος κατά 6,2% στα 6,7 δισ.ευρώ.

    Τούτο οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση κατά 10,2% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4.200 εκατ. ευρώ, και δευτερευόντως στην αύξηση κατά 1,2% των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.610 εκατ. ευρώ.

    [06] Χωρίς αστικά λεωφορεία αύριο η Θεσσαλονίκη

    Δεν θα κυκλοφορήσουν τελικά, αύριο, αστικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, μετά την αρνητική απάντηση που κοινοποιήθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

    Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του ΟΑΣΘ Δημήτρης Τσερμενίδης και σχολίασε: "αύριο θα προχωρήσουμε στην κινητοποίηση που είχαμε εξαγγείλει και δεν θα κυκλοφορήσει κανένα λεωφορείο σε καμία βάρδια, εκτός αν υπάρξει απάντηση από τα συναρμόδια υπουργεία. Σε αυτή την περίπτωση θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και θα συναποφασίσουμε την περαιτέρω στάση μας".

    [07] Τουλάχιστον 312 μετανάστες περισυνελέγησαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό Σώμα

    Στη διάσωση και περισυλλογή 312 παράτυπων μεταναστών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα σε 13 περιστατικά έρευνας και διάσωσης.

    Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Σάμου, Χίου, Κω και Λέσβου.

    [08] Θέατρο και Stand-up Science στη Βραδιά του Ερευνητή από νέους επιστήμονες

    Νέοι επιστήμονες με ταλέντο βγάζουν την επιστημονική γνώση από τα εργαστήρια και τις σχολικές τάξεις και τη φέρνουν, με όχημα το θεατρικό σανίδι, σε επαφή με το ευρύ κοινό και κυρίως τους νέους. Η ομάδα Science Reactors που δρα τα τελευταία τρία χρόνια και έχει στόχο την επικοινωνία της Επιστήμης, συμμετέχει με δύο δραστηριότητες, με μία θεατρική παράσταση και το Stand-up Science, στις εκδηλώσεις για τη Βραδιά του Ερευνητή στις 25 Σεπτεμβρίου.

    Δεν είναι ηθοποιοί, όπως ξεκεθαρίζουν οι ίδιοι, αλλά επιστήμονες που πιστεύουν, ότι «η επιστήμη δεν είναι για λίγους» και πως πρέπει να είναι προσιτή ακόμη και σε όσους δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο.

    «Πολλές φορές ως slogan/σύνθημα έχουμε χρησιμοποιήσει τη φράση «η Επιστήμη είναι ζωή». Το χιούμορ είναι μέρος της ζωή μας και ζωοδότης μας. Οπότε, γιατί να μην τολμήσουμε έναν τέτοιο συνδυασμό όταν τα τελευταία χρόνια η διάδοση και η επικοινωνία της Επιστήμης στο ευρύ κοινό έχει πάρει ψυχαγωγικό χαρακτήρα;

    Διαγωνισμός famelab, Athens & Thessaloniki Science Festivals, Βραδιά του Ερευνητή, επιστημονικό θέατρο κ.α. Στην εποχή της επιστημονικής εξωστρέφειας, οι νέοι επιστήμονες και ερευνητές μοιράζονται πλέον πιο πρόθυμα τον ενθουσιασμό τους με τους μη «μυημένους», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το σκεπτικό του εγχειρήματος η Ελένη Γραμματικοπούλου, ειδικός στην Επικοινωνία της Επιστήμης, στην οποία ανήκουν η ιδέα, ο σχεδιασμός και ο συντονισμός των Science Reactors. Συγρόνως, είναι μέλος της ομάδας σχεδιασμού και διοργάνωσης της Βραδιάς του Ερευνητή 2015. «Μπορούμε να απενοχοποιήσουμε τη «σοβαροφάνεια» της Επιστήμης; Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Ποιος θα περίμενε ότι η Επιστήμη μπορεί να είναι και «ξεκαρδιστική»; Σε μια προσπάθεια να δώσουμε απάντηση στα ερωτήματα αυτά δημιουργήσαμε την ομάδα των Science Reactors» συνεχίζει η κ. Γραμματικοπούλου, που υπογραμμίζει την πολύτιμη βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια του σκηνοθέτη Κώστα Βρεττού.

    Στη μεγάλη κεντρική εκδήλωση που θα γίνει για τη Βραδιά του Ερευνητή, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στις 25 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί από την ομάδα το Stand- up Science μια μίξη Επιστήμης με κωμωδία, στα πρότυπα του Stand-up comedy.

    [09] Αναβάλεται η παράσταση «Τρωάδες» στο Ηρώδειο

    Αναβάλεται, λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών, η προγραμματισμένη για σήμερα παράσταση «Τρωάδες» του Εθνικού Θεάτρου, στο Ηρώδειο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου, η παράσταση μεταφέρεται για αύριο, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, και οι κάτοχοι εισιτηρίων που αδυνατούν να παραστούν στην αυριανή παράσταση θα ενημερωθούν, επίσης με σχετική ανακοίνωση, για τον τόπο και το χρονικό διάστημα όπου θα πραγματοποιείται η εξαργύρωση των εισιτηρίων τους.

    [10] Αύριο στις 18:00 η συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

    Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος σημείωσε ότι η συνάντηση των δύο ανδρών συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας τους.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα, όπου η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων ως χώρα πρώτης εισόδου για τους πρόσφυγες.

    [11] Ενημέρωση από τη ΝΔ για τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου

    Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ, μέχρι το τέλος της εβδομαδας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδριαση ΚΕΦΕ του κόμματος.

    Στην ΚΕΦΕ μετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος ως πρόεδρος, ο γγ της ΚΟ, Γιάννης Πλακιωτάκης, τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη, που είναι οι κ.κ. Δαβάκης, Τραγάκης και Γιακουμάτος, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου, Φίλιππος Ταυρής, ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Κώστας Τζιμάρας, ο γραμματέας Οργανωτικού, Κώστας Κόλλιας, ο γραμματέας Εκλογών, Επαμεινώντας Λεκκέας και ο διευθυντής Διαγραμματειακού, Αλέκος Κόκκαλης.

    Σε αυτήν τη συνεδρίαση θα οριστεί προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, επτά έως δέκα ημερών. Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ή του 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου, το οποίο αριθμούσε 4.450 μέλη.

    Στη συνέχεια θα συνεδριάσει πάλι η ΚΕΦΕ για τον έλεγχο των υπογραφών και θα δοθούν δύο ημέρες προθεσμία για ενστάσεις. Ακολούθως, θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες και κάθε υποψήφιος θα ορίσει έναν εκπρόσωπο στην ΚΕΦΕ.

    Η διευρυμένη, πλέον, ΚΕΦΕ μετά θα ορίσει ημερομηνία εκλογών, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Νοέμβριο.

    [12] Στις 673,77 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 2,85%

    Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:25, διαμορφώνεται στις 673,77 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,85%.

    Αρχικά κινήθηκε ανοδικά έως τις 700,22 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 0,96%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 17,15 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,20%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,44 %.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 September 2015 - 12:32:16 UTC