Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Ψωμιάδης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Δεν αποκλείεται να είμαι κι εγώ ένας από τους συνυποψηφίους
  • [02] Κ. Σκανδαλίδης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης από μηδενική βάση
  • [03] Λ. Κατσέλη: Η χώρα χρειάζεται ένα συγκροτημένο επενδυτικό πρόγραμμα
  • [04] Η ΕΕ χάνει έσοδα 454 δισ. ευρώ ετησίως λόγω της φοροδιαφυγής
  • [05] Έρευνα σε όλες τις χώρες για το σκάνδαλο της Volkswagen, ζητά η Κομισιόν
  • [06] Α. Μέρκελ: Παγκόσμια πρόκληση η αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγιάς
  • [07] Ιστορική ομιλία του πάπα Φραγκίσκου στο Κογκρέσο
  • [08] Εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου
  • [09] Τον επόμενο χειμώνα η πρώτη γεώτρηση στο Κατάκολο
  • [10] Πάνω από 50 αντικείμενα ανέσυρε η υποβρύχια έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων
  • [11] Τα κτίρια της λήθης, κτίρια της μνήμης, μέσα από την 3η Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής
  • [12] Ανοιχτό για τους πρόσφυγες το γήπεδο Τάε Κβον Ντο και το Σαββατοκύριακο 26/9-27/9
  • [13] Πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων στη Λέσβο ξεκινάει η «ActionAid»
  • [14] Τραγωδία στη Μέκκα - Εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου
  • [15] Τουλάχιστον 4.000 εφαρμογές της Apple έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό
  • [16] Οι πέντε αγώνες κυπέλλου που η Λίβερπουλ θέλει να ξεχάσει
  • [17] Φλεβαράκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πρώτα η παραμονή και όλα τ' άλλα στην πορεία»

  • [01] Π. Ψωμιάδης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Δεν αποκλείεται να είμαι κι εγώ ένας από τους συνυποψηφίους

    «Εάν δεν είναι μόνοι, ο κ. Μεϊμαράκης και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε δεν αποκλείεται να είμαι κι εγώ ένας από τους συνυποψηφίους» δήλωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στο «Πρακτορείο 104,9 FM» στην εκπομπή «Δύο στις 12» και στους δημοσιογράφους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη.

    «Έχει η ΝΔ, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τέσσερεις απανωτές ήττες. Ευρωεκλογές, αυτοδιοίκηση - μαζί τα βάζω - τον Ιανουάριο εθνικές, δημοψήφισμα και εθνικές τον Σεπτέμβριο. Για αυτές τις ήττες δεν απολογήθηκε κανείς, δεν έκανε κανείς καμία αυτοκριτική και δεν παραιτήθηκε κανείς» είπε ο κ. Ψωμιάδης και πρόσθεσε:

    «Από εκεί και πέρα θα κληθούμε εμείς να ψηφίσουμε τον νέο πρόεδρο, ασχέτως εάν είμαι ή δεν είμαι. Εγώ θα ζυγιάσω κάποια πράγματα, θα σταθμίσω κάποια πράγματα και θα δω τι θα κάνω. Όμως σας λέω, ότι εάν δεν είναι μόνοι, ο κ. Μεϊμαράκης και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε δεν αποκλείεται να είμαι κι εγώ ένας από τους συνυποψηφίους. Εξάλλου έδωσα εξετάσεις και δόξασι ο Θεός, νομίζω, είχα μια καλή πορεία».

    [02] Κ. Σκανδαλίδης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης από μηδενική βάση

    Υπέρ της ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης από μηδενική βάση τάχθηκε ο βουλευτής Α' Αθηνών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του Πρακτορείου 104,9 FM.

    «Νομίζω ότι ο χώρος αυτός όσες φορές δεν ήταν συγκροτημένος και δεν ήταν πλειοψηφικός, ο τόπος περνούσε δεινά. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει και βέβαια έχω πει και επανειλημμένα ότι αν ερχόταν σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου, ας πούμε, τι θα έκανε θα συνέχιζε το παλιό ή θα έφτιαχνε κάτι από την αρχή; Η απάντησή του θα ήταν, όπως ήταν και το '74, να κάνει κάτι από την αρχή» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το από την αρχή σημαίνει κάτι πάρα πολύ απλό, ότι από μηδενική βάση όλοι όσοι συμφωνούν με την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης ξεκινούν από μηδενική βάση και φτάνουν σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, τους επόμενους μήνες, σε ένα ιδρυτικό συνέδριο, όπου θα κάνει την εμφάνισή του ένα νέο κόμμα, που θα είναι ο μετασχηματισμός των υπαρχόντων».

    [03] Λ. Κατσέλη: Η χώρα χρειάζεται ένα συγκροτημένο επενδυτικό πρόγραμμα

    Ικανή και αναγκαία συνθήκη για έξοδο από τη κρίση και για να περάσει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι να προταχθεί ένα συγκροτημένο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι σε θέση να κινητοποιήσει πόρους και να συμβάλει στον οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της χώρας, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, σε ομιλία της.

    H κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στις τέσσερις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, δηλαδή:

    - Στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015, χωρίς «κούρεμα» καταθέσεων ανεξαρτήτως ποσού.

    - Στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς καταθέτες, όπου προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η εμπέδωση κλίματος αξιοπιστίας και φερεγγυότητας των τραπεζών απέναντι στους πελάτες τους.

    - Στην αποτελεσματική ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής και εταιρικής τραπεζικής, όπου σημείωσε ότι οι τράπεζες ήδη προσφέρουν σημαντικά προϊόντα ρυθμίσεων, αλλά χρειάζονται περαιτέρω πρωτοβουλίες, κυρίως, για εταιρικά δάνεια και δη κοινοπρακτικά και

    - Στη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπου οι τράπεζες, όπως τόνισε, εφόσον αποκτήσουν την απαραίτητη ρευστότητα, θα πρέπει να ανταποκριθούν στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας και χρηματοδότησης ενός βιώσιμου παραγωγικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας.

    [04] Η ΕΕ χάνει έσοδα 454 δισ. ευρώ ετησίως λόγω της φοροδιαφυγής

    Στη μεγάλη έκταση της φοροδιαφυγής σε όλο τον κόσμο και τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπισή της, αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, με τίτλο: «Η ευρωπαϊκή παραοικονομία κοστίζει 454 δισ. ευρώ σε απώλειες φόρων».

    Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, έχει μία από τις μεγαλύτερες παραοικονομίες στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσπάθειά της να εξαλείψει τη φοροδιαφυγή, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη φορολογία.

    Η ΕΕ ανακοίνωσε αυτό τον μήνα ότι οι χώρες είχαν απώλειες 168 δισ. ευρώ από τα έσοδα ΦΠΑ, καθώς δεν βελτίωσαν την είσπραξη του φόρου το 2013. «Αυτό παραμένει ένα καυτό θέμα», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, καλώντας τις κυβερνήσεις να εντείνουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

    Ο υπολογισμός του συνολικού κόστους της φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά δύσκολος. Μία νέα έρευνα, όμως, του Φρίντριχ Σνάιντερ, του καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Λιντς της Αυστρίας, τοποθετεί τις ετήσιες απώλειες φορολογικών εσόδων της ΕΕ από την παραοικονομία στα 454 δις. ευρώ ή στο 8,6% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

    Οι απώλειες φόρων κυμαίνονται από 4,5% των συνολικών εσόδων στην Αυστρία έως το 18,8% στη Βουλγαρία. Το ένα τρίτο σχεδόν των απωλειών προκύπτουν από τη δήλωση χαμηλότερων ποσών από επιχειρήσεις που διαχειρίζονται μεγάλο ποσοστό μετρητών, ενώ για το υπόλοιπο ευθύνεται η αδήλωτη εργασία.

    [05] Έρευνα σε όλες τις χώρες για το σκάνδαλο της Volkswagen, ζητά η Κομισιόν

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει όλα τα κράτη-μέλη να ερευνήσουν πόσα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό για να παραποιούν τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων μετά το σκάνδαλο με τη Volkswagen, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

    «Καλούμε όλα τα κράτη-μέλη να διεξαγάγουν έρευνες σε εθνικό επίπεδο» είπε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Κομισιόν Λουσιά Κοντέ. «Χρειάζεται να έχουμε πλήρη εικόνα για τον αριθμό των αυτοκινήτων στα οποία εγκαταστάθηκαν συστήματα αναστολής (defeat devices), που παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

    [06] Α. Μέρκελ: Παγκόσμια πρόκληση η αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγιάς

    Η προσφυγική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί, μόνο αν αντιμετωπιστούν οι αιτίες της φυγής των ανθρώπων από την πατρίδα τους, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι για αυτό είναι αναγκαία η συμβολή τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής.

    Χαιρέτισε δε την χθεσινή συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως «πρώτο βήμα» και αναφέρθηκε στα "hot spots" τα οποία θα δημιουργηθούν άμεσα στην Ελλάδα, στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Βουλγαρία, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Ποτέ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ήταν τόσοι άνθρωποι στην προσφυγιά. Περίπου 60 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η προσφυγική κρίση δεν είναι μόνο γερμανική ή ευρωπαϊκή πρόκληση, αλλά παγκόσμια. Για την αντιμετώπισή της πρέπει να συνεισφέρει κάθε περιοχή, κάθε χώρα, κάθε θεσμός», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μιλώντας νωρίτερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για το Προσφυγικό Ζήτημα και τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια συμπεριλαμβάνει τα πάντα: καταπολέμηση των αιτιών της φυγής, φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ανθρώπινες συνθήκες στα προσφυγικά κέντρα και τα λεγόμενα ?hot spots', πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες ασύλου, επιστροφή όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση ασύλου και την ένταξη όσων πραγματικά χρήζουν προστασίας.

    [07] Ιστορική ομιλία του πάπα Φραγκίσκου στο Κογκρέσο

    Ο πάπας Φραγκίσκος έφτασε σήμερα στο Καπιτώλιο και άρχισε πριν από λίγο να εκφωνεί μια ιστορική ομιλία ενώπιον και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, την επομένη της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

    Είναι η πρώτη φορά που ένας πάπας μιλάει και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου. Στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί στα μεγάλα, παγκόσμια θέματα που απασχολούν την κοινωνία και την πολιτική, όπως είναι η μετανάστευση, η θανατική ποινή, ο καπιταλισμός, η οικογένεια και η κλιματική αλλαγή.

    Τον 78χρονο Φραγκίσκο υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, που είναι Καθολικός.

    Μετά την ομιλία του, ο ποντίφικας θα χαιρετίσει ένα πλήθος 50.000 ανθρώπων από το μπαλκόνι του Καπιτωλίου. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συγκεντρωθεί από τα ξημερώματα στο Νάσιοναλ Μολ, τη μεγάλη, ιστορική πλατεία στο κέντρο της Ουάσινγκτον και χειροκρότησαν θερμά τον Φραγκίσκο κατά την είσοδό του στο Καπιτώλιο.

    Στη συνέχεια ο πάπας θα αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για τη Νέα Υόρκη.

    [08] Εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου

    Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας απέδωσε το σημερινό ποδοπάτημα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 700 άνθρωποι στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα, στην έλλειψη πειθαρχίας των προσκυνητών που έχουν την τάση, όπως είπε, να παραβλέπουν τις οδηγίες των υπευθύνων του χατζ.

    «Αν οι πιστοί είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει ένα τέτοιο δυστύχημα», δήλωσε ο Χάλεντ αλ-Φάλιχ στη δημόσια τηλεόραση Ελ-Εκμπαρίγια, αφού επισκέφθηκε το σημείο της τραγωδίας, που είναι η χειρότερη κατά τη διάρκεια του ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος (χατζ) εδώ και 25 χρόνια.

    «Πολλοί προσκυνητές αρχίζουν να κινούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα ωράρια» που έχουν ορίσει οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των τελετουργιών, είπε.

    «Αυτός είναι ο κύριος λόγος για ένα τέτοιο δυστύχημα», δήλωσε ο σαουδάραβας αξιωματούχος, ανακοινώνοντας την κινητοποίηση των υπηρεσιών του για τη διάσωση και τη νοσηλεία των τραυματιών.

    Ο υπουργός υποσχέθηκε τη διενέργεια «ταχύτατης και διαφανούς» έρευνας.

    Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η σαουδαραβική υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας, 717 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 805 τραυματίστηκαν κατά το ποδοπάτημα που προκλήθηκε όταν ένα ανθρώπινο κύμα που έφευγε από μία από τις στήλες συγκρούστηκε με ένα άλλο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση κοντά στο σημείο του συμβολικού λιθοβολισμού του Σατανά.

    Το Ιράν, που έχασε 43 πολίτες του κατά το ποδοπάτημα, επέρριψε την ευθύνη για την τραγωδία σε σφάλματα στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.

    "Για λόγους που αγνοούμε" ένας δρόμος ήταν κλειστός στην περιοχή όπου οι πιστοί επιδίδονταν στον συμβολικό λιθοβολισμό του Σατανά, δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού του χατζ.

    [09] Τον επόμενο χειμώνα η πρώτη γεώτρηση στο Κατάκολο

    Τον χειμώνα του 2016-2017 σχεδιάζει η Energean την πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης στο Κατάκολο, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες στα Ιωάννινα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας, μιλώντας σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι η Energean αναμένει την αξιολόγηση των προσφορών που έχει υποβάλει στον διαγωνισμό για τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Άρτας/Πρέβεζας, ενώ βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τρία θαλάσσια οικόπεδα στη χώρα. Η Energean υλοποιεί παράλληλα πρόγραμμα συνολικά 15 γεωτρήσεων στον Κόλπο της Καβάλας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής μέσα από την ανάπτυξη των βεβαιωμένων αποθεμάτων ύψους 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

    [10] Πάνω από 50 αντικείμενα ανέσυρε η υποβρύχια έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

    Στην υποβρύχια έρευνα που διεξήχθη στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων από τις 26 Αυγούστου έως τις 16 Σεπτεμβρίου, ανελκύσθηκαν πάνω από 50 αντικείμενα, η μελέτη των οποίων θα διευρύνει τις επιστημονικές γνώσεις για το ίδιο το ναυάγιο και το φορτίο του, και θα συμβάλει στην κατανόηση του συμβάντος.

    Από τον ευρύτερο χώρο του ναυαγίου εντοπίστηκαν, σημάνθηκαν, τεκμηριώθηκαν και ανελκύστηκαν, ανάμεσα σε άλλα, ένας ολόκληρος αμφορέας, ένας μεγάλος δακτύλιος απελευθέρωσης άγκυρας, ενδεικτικός για το μέγεθος της άγκυρας για την οποία προοριζόταν, δύο ένθετοι μολύβδινοι στύποι άγκυρας, η θέση των οποίων αποτελεί ένδειξη για την κατεύθυνση κατάληξης του σκάφους στο βυθό, μικρή λίθινη τετράπλευρη «βάση» με 12 οπές και αδιάγνωστη μάζα στο εσωτερικό της, μία μικρή λάγυνος, συσσωματώματα και σκωρίες σιδερένιων και μπρούτζινων καρφιών και άλλων αντικειμένων, φύλλα μολύβδου από την επιμολύβδωση του σκάφους κ.ά.

    Η -για πρώτη φορά- συστηματική ανασκαφή, που γίνεται από Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους, στο χώρο του μοναδικού, ιδιαίτερου και συμβολικού Ναυαγίου των Αντικυθήρων, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια επίπονη διαδικασία, η οποία έχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο βάθος, τις κακές καιρικές συνθήκες και ένα χώρο, ο οποίος έχει αναμοχλευθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Όμως τα δεδομένα που συνελέγησαν, τα νέα ευρήματα και οι προγραμματιζόμενες αναλύσεις στα ανελκυσθέντα υλικά (ξύλο, μόλυβδο, κεραμική) αναμένεται να «απαντήσουν» σε πολλά ερωτήματα που αφορούν το ναυάγιο.

    [11] Τα κτίρια της λήθης, κτίρια της μνήμης, μέσα από την 3η Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής

    Ορισμένα από τα ομορφότερα κτίρια της Καβάλας που αποτελούν αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, αλλά εδώ και δεκαετίες αποτελούν βωβούς μάρτυρες μια ξεχασμένης εποχής, καθώς έπεσαν «θύματα» των ραγδαίων οικιστικών ανατροπών, επιχειρούν να αναδείξουν οι συντελεστές της 3ης Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής, που διοργανώνεται από τον Αρχιτεκτονικό Σύλλογο Καβάλας, με τη συνδρομή του Δήμου Καβάλας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Ο πρόεδρος του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Δημήτρης Κυριαζίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε: «πρέπει τα κτίρια αυτά να τα προβάλλουμε και να ενισχύσουμε τους οραματισμούς μας για την αξιοποίησή τους. Μνημεία της λήθης είναι οι παλιές καπναποθήκες, ο μεγάλος κτιριακός πλούτος της Καβάλας. Μπορεί να υπάρξει μια πρόταση για την αξιοποίηση, διατήρηση και επανάκτησή τους».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Γιάννης Νεστορίδης, δεν έκρυψε τον προβληματισμό των συναδέλφων του για την εγκατάλειψη ολόκληρων συνοικιών, επισημαίνοντας: «πολλές περιοχές έχουν ερημώσει. Έχουν εγκαταλειφθεί σπίτια, καπνομάγαζα, ολόκληρες συνοικίες, όπως η Παναγία. Τα κτίρια της λήθης είναι εκείνα που απαξιώθηκαν με τη μεταβολή των οικονομικών δεδομένων, έχουν τεθεί στο περιθώριο του αστικού χώρου. Είναι ξεχασμένα στολίδια μιας άλλης εποχής που χάθηκε, αλλά άφησε την αύρα της. Κτίρια που ο ανθρώπινος τρόπος ζωής τα αντάλλαξε με διαμερίσματα και σε γειτονιές με στεγνές, άψυχες και κακοσχεδιασμένες πολυκατοικίες. Μας απασχολεί και η κοινωνική - οικονομική πλευρά του ζητήματος».

    [12] Ανοιχτό για τους πρόσφυγες το γήπεδο Τάε Κβον Ντο και το Σαββατοκύριακο 26/9-27/9

    Καταφύγιο μέχρι και το Σαββατοκύριακο 26/9-27/9 θα μπορούν να βρίσκουν οι πρόσφυγες στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, το γήπεδο θα συνεχίσει να παραμένει ανοιχτό και το Σαββατοκύριακο για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

    Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί πρόσφυγες να φύγουν από το χώρο, ωστόσο η εκ νέου επιδείνωση του καιρού που, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα ξεκινήσει από απόψε, αναμένεται να οδηγήσει πλήθος ανθρώπων από τις πλατείες και πάλι στο γήπεδο.

    Στο μεταξύ το υπουργείο προχωράει τις διαδικασίες για δημιουργία νέου ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική στα πρότυπα του Ελαιώνα.

    [13] Πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων στη Λέσβο ξεκινάει η «ActionAid»

    Πρόγραμμα υποστήριξης των προσφύγων στη Λέσβο ξεκινάει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ActionAid».

    Το ελληνικό γραφείο της «ActionAid» συνεργάζεται με τη διεθνή ομάδα άμεσης δράσης IHART (International Humanitarian Action and Resilience Team) της «ActionAid International», που έχει μακροχρόνια εμπειρία στην αντιμετώπιση σοβαρών καταστροφών και ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως οι σεισμοί στο Νεπάλ και την Αϊτή, ο λιμός στην Ανατολική Αφρική και οι πλημμύρες στο Μπανγκλαντές και το Πακιστάν.

    Η υποστήριξη προσφύγων στη Λέσβο θα επικεντρωθεί:

    - στη δημιουργία ομάδων πληροφόρησης στα σημεία όπου καταγράφονται οι πρόσφυγες που θα στελεχώνονται από ανθρώπους που μιλούν τη γλώσσα τους (αραβικά, φαρσί, παστούν) παρέχοντας καθοδήγηση και στήριξη, ενώ ταυτόχρονα μια ομάδα θα μετακινείται για να εντοπίζει ανθρώπους που μόλις έφτασαν στο νησί. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί πολύγλωσσο υλικό (αφίσες και φυλλάδια) με χρήσιμες πληροφορίες για τους πρόσφυγες.

    - στη στοχευμένη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων, δηλαδή εγκύων γυναικών, μικρών παιδιών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, ασθενών και τραυματιών με παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων.

    - στη δημιουργία δύο κέντρων ημέρας για γυναίκες και παιδιά, όπου οι γυναίκες θα μπορούν να θηλάζουν, να αλλάζουν, να συζητούν με ασφάλεια

    Η «ActionAid» κάνει έκκληση για υποστήριξη του προγράμματός της με δωρεές στην ιστοσελίδα www.actionaid.gr/prosfyges-lesvos

    [14] Τραγωδία στη Μέκκα - Εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου

    Στους 453 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από το ποδοπάτημα κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα, κατά την πρώτη ημέρα της γιορτής Άιντ αλ Αντχα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ομάδες αρωγής εξακολουθούν να επιχειρούν στο σημείο της τραγωδίας, που προκλήθηκε καθώς τεράστια πλήθη συνωστίζοντας στη Μίνα, έξω από τη Μέκκα.Οι τραυματίες ανέρχονται σε 719.

    Το Ιράν επέρριψε την ευθύνη για τη σημερινή τραγωδία στη Μέκκα σε σφάλματα στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.

    Από τους 453 νεκρούς προσκυνητές, οι 43 είναι ιρανοί πολίτες.

    «Για λόγους που αγνοούμε ένας δρόμος ήταν κλειστός στην περιοχή όπου οι πιστοί επιδίδονταν στον συμβολικό λιθοβολισμό του Σατανά», δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού του προσκυνήματος (χατζ). «Αυτό προκάλεσε αυτό το τραγικό συμβάν», πρόσθεσε ο Σαΐντ Οχάντι στην ιρανική τηλεόραση.

    [15] Τουλάχιστον 4.000 εφαρμογές της Apple έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό

    Περίπου 4.000 εφαρμογές στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple φαίνεται πως έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία, αποκαλύπτοντας πως το App Store έχει πληγεί σοβαρά. Αρχικά, η Apple είχε ανακοινώσει πως ο αριθμός των εφαρμογών που είχαν πληγεί από το XcodeGhost malware δεν ξεπερνούσε τις 40, ωστόσο σήμερα σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αποκάλυψε ότι ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, το XcodeGhost δημιουργήθηκε από χάκερ ώστε να «εισβάλει» σε iPhones και iPads των χρηστών μέσω των εφαρμογών που κατεβάζουν από το App Store. Οι χάκερ κατάφεραν να ενσωματώσουν το malware (κακόβουλο λογισμικό) στον κώδικα λογισμικού διάφορων εφαρμογών, ξεγελώντας με αυτόν τον τρόπο τους προγραμματιστές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη μολυσμένη έκδοση του Xcode για την ανάπτυξη εφαρμογών.

    Η Apple σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι όλοι οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το Xcode θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι χρησιμοποιούν τη σωστή έκδοση του λογισμικού.

    [16] Οι πέντε αγώνες κυπέλλου που η Λίβερπουλ θέλει να ξεχάσει

    Στον αθλητισμό η επιτυχία από την αποτυχία απέχουν ελάχιστα. Το βλέπουμε πολύ συχνά στον στίβο, όπου ένα μετάλλιο κρίνεται σε διαφορά εκατοστών (του μέτρου ή του δευτερολέπτου). Στο μπάσκετ, από ένα τρίποντο στην εκπνοή. Στο ποδόσφαιρο, από αγώνες σαν... το Λίβερπουλ-Καρλάιλ. Περισσότεροι από 42.000 φίλαθλοι βρέθηκαν στο «Άνφιλντ» και χειροκρότησαν θερμά την προσπάθεια μιας ομάδας που προέρχεται από το πρωτάθλημα 4ης κατηγορίας (League Two) και μετά από 120 λεπτά (1-1) υποτάχθηκε στα πέναλτι (3-2) από την πολυνίκη του θεσμού.

    Μία απόκρουση, ένας λάθος υπολογισμός, ένα σουτ, θα ήταν αρκετό για να γεφυρώσει το χάσμα των 64 θέσεων στη βαθμολογία, των εκατομμυρίων σε «μπάτζετ» και των οκτώ τροπαίων που χωρίζουν τις δύο ομάδες. Η Καρλάιλ βρίσκεται στη 10 θέση της League Two και η Λίβερπουλ στη 13η της Premier League, ανάμεσά τους δηλαδή μεσολαβούν 64 ομάδες! Όπως οι «κόκκινοι» έχουν τα περισσότερα τρόπαια στο League Cup (8), έτσι και οι «Κιούμπριανς» είναι οι πολυνίκες στο League Trophy (6), τη διοργάνωση όπου συμμετέχουν ομάδες της 3ης και της 4ης κατηγορίας. Σα να λέμε... Κύπελλο ερασιτεχνών.

    Η ιστορία, όμως, δεν γράφεται με τα «αν» κι έτσι η Λίβερπουλ απέφυγε μια ήττα που θα ήταν η πιο ντροπιαστική στα χρονικά των διοργανώσεων Κυπέλλου, μαζί με τον διασυρμό από τη Νορθάμπτον πριν από τέσσερα χρόνια.

    Έως τώρα, το «Top 5» που θέλουν να ξεχάσουν οι οπαδοί της περιλαμβάνει τους εξής αγώνες:

    1959 Γουόρτσεστερ (Γ΄ γύρος Κυπέλλου Αγγλίας): Παρότι η Λίβερπουλ έπαιζε τότε στην Β΄ κατηγορία, η ήττα 2-1 από τη Γουόρτσεστερ ταρακούνησε όλη τη Βρετανία. Σήμερα, μισόν αιώνα μετά, θεωρείται ως η μεγαλύτερη νίκη στην Ιστορία της Γουόρτσεστερ, που ήταν 100% ερασιτεχνική ομάδα και οκτώ από τους παίκτες της εργάζονταν το πρωί του αγώνα! Τουλάχιστον βγήκε και κάτι καλό για τη Λίβερπουλ, αφού το αποτέλεσμα εκείνου του αγώνα οδήγησε τη διοίκηση στην απόφαση να αλλάξει προπονητή στο τέλος της σεζόν. Λίγους μήνες μετά, τα ηνία της ομάδας ανέλαβε ο θρυλικός Μπιλ Σάνκλι.

    1988 Γουϊμπλεντον (Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας): Ο πιο εμβληματικός τελικός FA Cup και ταυτόχρονα ένα από τα πιο ιστορικά «χαστούκια» που έχει δεχθεί η Λίβερπουλ. Με ηγέτη της άμυνας τον Βίνι Τζόουνς, μετέπειτα σταρ του Χόλιγουντ, η «τρελή συμμορία» της Γουϊμπλεντον κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας 1-0. Το μοναδικό γκολ πέτυχε ο Λόρι Σάντσες, προπονητής του Απόλλωνα πριν από δύο χρόνια, ενώ ο Ντέιβ Μπίσαντ έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας που αποκρούει πέναλτι σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας. Πολλοί πιστεύουν ότι από εκείνο το ματς ξεκίνησε η απομυθοποίηση της Λίβερπουλ.

    1991 Πίτερμπρο (4ος γύρος League Cup): Ομάδα 4ης κατηγορίας αντιμετώπισε και τότε η Λίβερπουλ. Ηττήθηκε εκτός έδρας με 1-0 από την Πίτερμπρο, με γκολ του Γκάρι Κιμπλ από το πρώτο ημίχρονο. Ήταν η μοναδική φορά που οι «κόκκινοι» απέτυχαν να σκοράρουν εναντίον ομάδας που βρισκόταν τρεις κατηγορίες πιο κάτω.

    2001 Γκρίμσμπι (3ος γύρος League Cup): Με τον Ζεράρ Ουγιέ στον πάγκο, η Λίβερπουλ προέρχεται από τη σεζόν των πέντε τροπαίων (Κυπελλο, League Cup, Τσάριτι Σιλντ, Κύπελλο UEFA, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ). Κληρώνεται με τη Γκρίμσμπι, μια μικρομεσαία ομάδα της 2ης κατηγορίας και χάνει με τρόπο ανεπανάληπτο. Παρότι το ματς γίνεται στο «Άνφιλντ» και η Λίβερπουλ ανοίγει το σκορ στο 11ο λεπτό της παράτασης (101΄) με πέναλτι του Μακ Άλιστερ, η Γκρίμσμπι απαντά με δύο γκολ (113΄ Μπρομς, 120΄ Τζέβονς). Ήταν και το «κύκνειο άσμα» της Γκρίμσμπι στις επαγγελματικές κατηγορίες, αφού ακολούθησαν διαδοχικοί υποβιβασμοί και από το 2010 βρίσκεται στην Conference.

    2010 Νορθάμπτον (3ος γύρος League Cup): Η «φωτοτυπία» του αγώνα με την Καρλάιλ. Η Νορθάμπτον που βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας της League Two παίζει με τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ» και η παράταση ολοκληρώνεται με σκορ 2-2 (1-1 κ.α.), αλλά σε αντίθεση με την Καρλάιλ, παίρνει την πρόκριση με 4-2 στα πέναλτι. Ήταν σχεδόν ίδια μέρα (22/9/2010) πριν από πέντε χρόνια. Με τη Λίβερπουλ ήπιε όλο το... πικρό ποτήρι ο Σωτήρης Κυργιάκος που αγωνίστηκε και στα 120 λεπτά, ενώ το τελευταίο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στη Νορθάμπτον εκτέλεσε ο Αμπντούλ Οσμάν, που την επόμενη σεζόν (2011/12) έπαιξε στην Κέρκυρα.

    [17] Φλεβαράκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πρώτα η παραμονή και όλα τ' άλλα στην πορεία»

    Πρακτική που αποδίδει δεν αλλάζει και στα Τρίκαλα επιλέγουν και φέτος να βαδίσουν στη... γνώριμη συνταγή, που τους επέτρεψε τις δύο τελευταίες σεζόν να εξασφαλίσουν νωρίς την παραμονή τους στην Α1. Με «αφεντικό» στον πάγκο εκ νέου τον Κώστα Φλεβαράκη, ο οποίος έφυγε για την πολωνική Κόζαλιν πριν ολοκληρωθεί η περυσινή σεζόν και συμφώνησε με τους διοικούντες την ΚΑΕ για την επιστροφή του το καλοκαίρι, με έξι ξένους και δίνοντας δυνατή «ψήφο εμπιστοσύνης», από την ελληνική αγορά στον Γιώργο Τσιάρα, ποντάρουν οι Θεσσαλοί πως θα φανερώσουν ανταγωνιστικό πρόσωπο στο καινούριο πρωτάθλημα και θα καταφέρουν χωρίς καρδιοχτύπι να πετύχουν το βασικό (και) φέτος στόχο: την αποφυγή του υποβιβασμού.

    «Είμαστε ρεαλιστές, η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη. Επιδίωξή μας και στη φετινή σεζόν είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να εξασφαλίσουμε πρώτα την παραμονή μας. Ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει, από εκεί και πέρα, θα το δούμε στην πορεία», σχολίασε εμφατικά, μιλώντας στο Αθηναϊκό ?Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και στο «Πρακτορείο 104,9» ο προπονητής των Τρικάλων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 September 2015 - 14:32:26 UTC