Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΝΔ είναι ένα γερασμένο κόμμα,υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [02] Π. Σκουρλέτης: Δεν προβλέπεται περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
  • [03] Τρ. Αλεξιάδης: Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση για εισόδημα έως 12.000 ευρώ
  • [04] Μόνον με επιταγές οι πληρωμές άνω των 200 ευρώ στην εφορία
  • [05] Τα κορίτσια του Μουλέν Ρουζ με τον Φρανσουά Ολάντ
  • [06] Συνολικά 77.0000 πρόσφυγες εισήλθαν στην Κροατία από τις 16 Σεπτεμβρίου
  • [07] Η Audi ανακοίνωσε ότι το λογισμικό παραποίησης των ρύπων είχε εγκατασταθεί σε 2,1 εκατ. οχήματά της
  • [08] Η Μέρκελ δέχεται πιέσεις για την ανοικτή πολιτική που τηρεί απέναντι στους πρόσφυγες
  • [09] Τζ. Λιου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν μπορεί η ΕΕ να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες πολέμου ως εγκληματίες
  • [10] Βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Ελλάδα
  • [11] Τρία καλάσνικοφ, βρέθηκαν στην αγροικία-κρησφύγετο του Γ. Πετρακάκο
  • [12] Η έκλειψη Σελήνης εν μέσω νεφών, από τον λόφο των Νυμφών
  • [13] Σχόλιο της ΝΔ για τις αναφορές του Αλ. Τσίπρα στο θέμα του χρέους
  • [14] Φουντώνει η κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία
  • [15] Με Τσόρι και Ντα Κόστα στο Λονδίνο
  • [16] Πέφτει βαρύς ο «πέλεκυς» για τον Σολτάνι

  • [01] Η ΝΔ είναι ένα γερασμένο κόμμα,υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Η ΝΔ είναι ένα γερασμένο κόμμα που έχει πάρει διαζύγιο από μεγάλες κατηγορίες πολιτών, αναγνώρισε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο MEGA. Προέταξε την ανάγκη της ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα λέγοντας ότι «οι νέοι δεν μας ψηφίζουν και δεν μας ακούν». Συμπλήρωσε ότι η ΝΔ ένα κόμμα γερασμένο, αλλά ο βασικός αξιακός της πυλώνας «εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επίκαιρος και πρέπει να προβληθεί».

    Μίλησε για ανανέωση και στα πρόσωπα και τις δομές αλλά και στο "brand" του κόμματος, υποστηρίζοντας: «δεν έχουμε καταφέρει να εκπέμψουμε ένα πραγματικό μήνυμα αισιοδοξίας για τη νέα γενιά, να τους δώσουμε μια πραγματική ελπίδα ότι με κεντροδεξιές φιλελεύθερες πολιτικές μπορούν να πετύχουν ένα καλύτερο αύριο».

    Αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής είπε πως βγάζει "το καπέλο" στον Βαγγέλη το Μεϊμαράκη «γιατί πράγματι επειδή δεν είχε τη νομιμοποίηση μιας εκλογής από την ίδια την κοινωνία προφανώς και δεν μπορούσε να κάνει όσα πράγματα ήθελε να κάνει» και εξέφρασε την πρόθεσή του ως πρόεδρος να αλλάξει το καταστατικό προσδιορίζοντας «ότι και ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να έχει θητεία και πρέπει να είναι υπόλογος στο τακτικό συνέδριο κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια».

    [02] Π. Σκουρλέτης: Δεν προβλέπεται περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

    Δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, διαμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM.

    «Υπήρχε το αίτημα από τους δανειστές να ιδιωτικοποιηθεί ο διαχειριστής των δικτύων υψηλής τάσης, ο ΑΔΜΗΕ. Η βάση αυτού του αιτήματος ήταν να μην είναι μία θυγατρική της ΔΕΗ, όπως είναι τώρα ο ΑΔΜΗΕ, για να χειρίζεται τα δημόσια δίκτυα, αλλά να είναι ένας ιδιωτικός φορέας, ο οποίος να είναι πιο αντικειμενικός απέναντι στη δημόσια ΔΕΗ και τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

    Πάντως, ο υπουργός ξεκαθάρισε: «Η δικιά μας αντιπρόταση είναι βεβαίως να φτιαχτεί μία ξεχωριστή από τη ΔΕΗ εταιρεία δημόσιας τάσης, αλλά να είναι δημόσια. Να μην πάρουμε από τη ΔΕΗ τα πάγια, δηλαδή όλα αυτά τα δίκτυα που κόστισαν στον ελληνικό λαό δισεκατομμύρια που έχουν φτιαχτεί τις τελευταίες δεκαετίες».

    [03] Τρ. Αλεξιάδης: Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση για εισόδημα έως 12.000 ευρώ

    Πιθανώς και σήμερα το απόγευμα θα ανακοινωθεί τι θα γίνει με τον ΦΠΑ στα νησιά, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Παραπολιτικά. «Στη φορολογία το τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι σαφέστατα διατυπωμένο στη συμφωνία που ψηφίστηκε από την Βουλή στις 14/8» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης και προσέθεσε ότι «πολλά δε από αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί, και θα γίνουν το επόμενο διάστημα, είναι σε θετική κατεύθυνση, δεν είναι όλα σε αρνητική κατεύθυνση».

    Όταν ρωτήθηκε για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και αν θα εφαρμοστεί είπε: «Θα αντιμετωπιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι κάτι το οποίο ήδη μελετούμε. Η δέσμευση όλων προεκλογικά ήταν ότι θα καταργηθεί -το τι θα γίνει τώρα από εκεί και πέρα δεν είναι μόνο δική μου αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα και άλλων».

    Ο κ. Αλεξιάδης είπε ακόμα ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, «διότι και να επιβαρύνεις αυτά τα εισοδήματα δεν θα έχεις κάποιο αποτέλεσμα».

    Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει στο γραφείο του εισήγηση για σκληρή φορολόγηση όσων έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, ενώ για τη φορολογία των αυτοκινήτων είπε ότι σκέφτονται παρεμβάσεις για την επόμενη χρονιά για να γίνει το σύστημα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό. «Γι' αυτή τη χρονιά θα έχουμε πολύ μικρές παρεμβάσεις, δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε πολλές παρεμβάσεις», είπε.

    [04] Μόνον με επιταγές οι πληρωμές άνω των 200 ευρώ στην εφορία

    Οφειλές των φορολογούμενων προς την εφορία άνω των 200 ευρώ θα εξοφλούνται στο εξής μόνον με επιταγή.

    Αυτό προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την οποία μειώνεται το όριο των 500 ευρώ, που ίσχυε μέχρι τώρα, με στόχο τη μείωση της διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων και την αντιμετώπιση των ληστειών. Υπενθυμίζεται ότι για πληρωμές προς την εφορία μέσω διαδικτύου δεν υπάρχει χρηματικό όριο.

    [05] Τα κορίτσια του Μουλέν Ρουζ με τον Φρανσουά Ολάντ

    Περίπατο στη διάσημη νεοϋορκέζικη λεωφόρο του Μπρόντγουεϊ έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, προκαλώντας την έκπληξη των περαστικών, στο περιθώριο μιας σφιχτής διπλωματικής ατζέντας στον ΟΗΕ.

    Μεταξύ μιας ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης και μιας διμερούς συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Ταμάμ Σαλάμ, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μετέβη στο Μπρόντγουεϊ για να επισκεφθεί το "Best of France", μια υπαίθρια έκθεση για την προώθηση της Γαλλίας στο εξωτερικό.

    Ενώ ξεναγείτο στα περίπτερα που ήταν αφιερωμένα στον τουρισμό, τα είδη υψηλής τεχνολογίας και τη γαστρονομία, ο Ολάντ εντυπωσίασε τους Αμερικανούς που τον συναντούσαν και ζητούσαν μια selfie μαζί του, με την προθυμία του να ικανοποιήσει την επιθυμία τους, παρά τη μεγάλη ανησυχία των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Συνοδευόμενος από την υπουργό Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο Ολάντ σταμάτησε στο περίπτερο του Μουλέν Ρουζ, του διάσημου καμπαρέ του Παρισιού, και περιχαρής έλαβε θέση για να φωτογραφηθεί ανάμεσα στις χορεύτριες που είχαν κοσμήσει το κεφάλι τους με κόκκινα φτερά.

    Ο πρόεδρος Ολάντ στη συνέχεια επέστρεψε πεζός στο ξενοδοχείο του στην καρδιά του Μανχάταν, διανύοντας μια απόσταση περίπου δεκαπέντε λεπτών.

    Ο Ολάντ, ο οποίος ανακοίνωσε χθες τις πρώτες γαλλικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, αναμένεται να μιλήσει σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία μετέχουν περίπου 170 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Για φτηνό, επικοινωνιακό, για εσωτερική κατανάλωση, «τρικ» κάνει λόγο η ΝΔ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, ΑλέξηΤσίπρα, στην ειδική σύνοδο του ΟΗΕ για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030 και την αναφορά του στο θέμα του χρέους.

    [06] Συνολικά 77.0000 πρόσφυγες εισήλθαν στην Κροατία από τις 16 Σεπτεμβρίου

    Συνολικά 5.000 πρόσφυγες εισήλθαν χθες, Κυριακή, στην Κροατία και 7.000 το Σάββατο, κυρίως από τις περιοχές Μπάπσκα και Τοβάρνικ στα σύνορα με τη Σερβία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

    Από τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησε η κρίση με τη μαζική εισροή προσφύγων, στην Κροατία εισήλθαν 77.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους μεταφέρθηκαν στα σύνορα με την Ουγγαρία με λεωφορεία και τρένα.

    Στο κέντρο υποδοχής Οπάτοβατς, προς το παρόν βρίσκονται 1.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας.

    Ο Κροάτης υπουργός Άμυνας, Άντε Κοτρομάνοβιτς, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το κέντρο υποδοχής προσφύγων εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η προσφυγική κρίση δεν απειλεί την ασφάλεια της Κροατίας.

    [07] Η Audi ανακοίνωσε ότι το λογισμικό παραποίησης των ρύπων είχε εγκατασταθεί σε 2,1 εκατ. οχήματά της

    Η Audi ανακοίνωσε σήμερα ότι το λογισμικό που επέτρεπε τη χειραγώγηση των μετρήσεων για τις εκπομπές ρύπων είχε εγκατασταθεί σε 2,1 εκατομμύρια αυτοκίνητά της.

    Εκπρόσωπος της εταιρίας είπε ότι το λογισμικό είχε εγκατασταθεί σε περίπου 1,42 εκατομμύρια οχήματα της Audi με τους λεγόμενους κινητήρες EU5 στην δυτική Ευρώπη, σε 577.000 στη Γερμανία και σε περίπου 13.000 στις ΗΠΑ.

    Η ανακοίνωση αφορά τις σειρές μοντέλων A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 και Q5, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

    [08] Η Μέρκελ δέχεται πιέσεις για την ανοικτή πολιτική που τηρεί απέναντι στους πρόσφυγες

    Με τη δημοτικότητά της να πέφτει και τις επικρίσεις από τους Συντηρητικούς να αυξάνονται η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται πιέσεις εξαιτίας της ανοικτής πολιτικής που τηρεί απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

    Πολλοί Δυτικοί πολιτικοί θα ζήλευαν το ποσοστό της δημοτικότητάς της, όμως ακόμη και με το 64% των Γερμανών να επιθυμούν η Άγγελα Μέρκελ «να διαδραματίσει στο μέλλον σημαντικό ρόλο», η συντηρητική ηγέτης έχασε πέντε μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουνίου, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

    Και σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF η δημοτικότητα της Μέρκελ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της τελευταίας της θητείας το 2013, με την καγκελάριο να καταλαμβάνει μόλις την τέταρτη θέση στον κατάλογο με τους πιο δημοφιλείς Γερμανούς πολιτικούς.

    Η μείωση της δημοτικότητας της Μέρκελ έρχεται την ώρα που αυξάνονται οι επικριτικές φωνές από το ίδιο της το κόμμα κατά της απόφασής της να μην τεθούν όρια στο ποσοστό των προσφύγων και των μεταναστών που θα δεχθεί η Γερμανία.

    [09] Τζ. Λιου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν μπορεί η ΕΕ να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες πολέμου ως εγκληματίες

    Στην Ελλάδα βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο (26/9-27/9) η διεθνής πρόεδρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Τζοάν Λιου, προκειμένου να δει από κοντά τις συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων στη χώρα μας.

    Η Καναδή παιδίατρος και πρόεδρος της οργάνωσης επισκέφθηκε τη Λέσβο και την Ειδομένη, ενώ βρέθηκε και στην πλατεία Βικτωρίας και το λιμάνι του Πειραιά. Λίγο πριν την αναχώρησή της από την Ελλάδα, η Τζοάν Λιου μίλησε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα όσα είδε, δήλωσε «βαθύτατα» εξοργισμένη» για τις συνθήκες υποδοχής και κράτησης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς των ευρωπαϊκών κρατών λέγοντας ότι «δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους που τρέπονται σε φυγή από τις χώρες, όπου υπάρχουν πόλεμοι, σαν εγκληματίες».

    Σημειώνεται ότι οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» παρέχουν ιατρική περίθαλψη και υποστηρικτικές υπηρεσίες φιλοξενίας σε νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στην Κω και τη Λέσβο, έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία κινητής ιατρικής μονάδας στα Δωδεκάνησα και παρέχουν ιατρική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης στην Ειδομένη.

    [10] Βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Ελλάδα

    Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην ανατολική χωρά όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.

    Στη δυτική Μακεδονία προβλέπονται παροδικές νεφώσεις και θερμοκρασία από 17 έως 25 βαθμούς κελσίου. Στα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησος αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

    Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

    Σε Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά του ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα θα έχουμε λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες.

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 27 βαθμούς κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά.

    Η θερμοκρασια θα κυμανθεί από 17 έως 23 βαθμούς κελσίου.

    [11] Τρία καλάσνικοφ, βρέθηκαν στην αγροικία-κρησφύγετο του Γ. Πετρακάκο

    Τρία πολεμικά τουφέκια τύπου καλάσνικοφ, βρέθηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατά την έρευνα που συνεχίζεται, στην αγροικία-κρησφύγετο του Γ.Πετρακάκου και των συνεργών του, στην Αγία Τριάδου Μώλου Φθιώτιδας.

    Τα όπλα ήταν θαμμένα με προσοχή στην αυλή της αγροικίας και μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για έρευνα.

    Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των στελεχών της Αντιτροκρατικής εστιάζεται στο συγκεκριμένο κρησφύγετο, καθώς θεωρούν ότι αποτελούσε ορμητήριο της ομάδας. Οι έρευνες συνεχίζονται.

    [12] Η έκλειψη Σελήνης εν μέσω νεφών, από τον λόφο των Νυμφών

    Η πανσέληνος αφού φώτισε την Ακρόπολη, παιχνίδισε με τα σύννεφα για να χαθεί σταδιακά από τον ουρανό, όταν η Γη παρεμβλήθηκε ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο. Το σπάνιο φυσικό φαινόμενο, που σε κάποια στάδιά του ήταν ορατό και από την Αθήνα (παρά τη συννεφιά) άρχισε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα και η ολική έκλειψη ξεκίνησε μία ώρα αργότερα.

    Ήταν η πρώτη ολική έκλειψη της υπερπανσελήνου από το 1982 και το φαινόμενο θα επαναληφθεί το 2033.

    Το φαινόμενο ήταν σπάνιο διότι η έκλειψη έγινε καθώς η Σελήνη βρέθηκε στο περίγειο, δηλαδή στην πλησιέστερη θέση ως προς τη Γη. Όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο φαίνεται μεγαλύτερη κατά 14% και λαμπρότερη κατά 30%, συγκριτικά με την εικόνα της όταν βρίσκεται στο απόγειο- στην μεγαλύτερη απόσταση από τον πλανήτη μας.

    Ήταν αδύνατο να αρνηθεί κάποιος την πρόσκληση για παρατήρηση της ολικής έκλειψης της υπερπανσελήνου από τον λόφο των Νυμφών, στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας.

    Μας υποδέχτηκε η αστροφυσικός Αναστασία Μεταλληνού, υπεύθυνη για τις δράσεις διάχυσης της επιστήμης στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Προλάβαμε να θαυμάσουμε την υπερπανσέληνο πριν την κρύψουν τα σύννεφα, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου του Δωρίδη, που ονομάζεται έτσι προς τιμή του ανθρώπου που το δώρισε στο ελληνικό κράτος. Πρόκειται για διοπτρικό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε το 1902 από τον γαλλικό οίκο Gautier και έχει τοποθετηθεί σε ειδικό θόλο στην Πνύκα, κοντά στο κτήριο Σίνα του Αστεροσκοπείου.

    Δεκάδες άνθρωποι, παρότι η πρόγνωση του καιρού δεν ήταν ευνοϊκή για την παρατήρηση της έκλειψης, ξενύχτησαν και ανέβηκαν στο Θησείο και είχαν την ευκαιρία να δουν τον ουράνιο θόλο από το τηλεσκόπιο του Δωρίδη, με την βοήθεια των ερευνητών του Αστεροσκοπείου.

    Η Αναστασία Μεταλληνού μας αποζημίωσε για το ξενύχτι και παρά τη συννεφιά μας ξενάγησε στον μαγικό κόσμο των αστεριών. Μας έδωσε όμως και την δυνατότητα να μάθουμε την ιστορία του Αστεροσκοπείου, από το 1840, όταν ο Βαρώνος Γεώργιος Σίνας, τότε πρόξενος της Ελλάδας στη Βιέννη, πήρε την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της έρευνας στην χώρα μας. Έξι χρόνια μετά στον λόφο των Νυμφών είχε οικοδομηθεί το κτήριο Σίνα, που σχεδιάστηκε από τον σπουδαίο Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Έχουν περάσει 169 χρόνια από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρώτος διευθυντής του Αστεροσκοπείου, ο Γεώργιος Βούρης και το ερευνητικό κέντρο ανοίγει πλέον τακτικά τις πύλες του οργανώνοντας επισκέψεις για τους πολίτες, που αξίζει να ανεβούν στο Θησείο, ακόμα και μόνο για να θαυμάσουν το ιστορικό κτήριο του Αστεροσκοπείου.

    [13] Σχόλιο της ΝΔ για τις αναφορές του Αλ. Τσίπρα στο θέμα του χρέους

    Για φτηνό, επικοινωνιακό, για εσωτερική κατανάλωση, «τρικ» κάνει λόγο η ΝΔ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, ΑλέξηΤσίπρα, στην ειδική σύνοδο του ΟΗΕ για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030 και την αναφορά του στο θέμα του χρέους.

    «Πέρα από τις "επικοινωνιακές πιρουέτες" του κ. Τσίπρα υπάρχει και η ουσία», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Η ΝΔ διατυπώνει το ερώτημα εάν δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι όλα τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θεωρούν πως ο ΟΗΕ δεν είναι το κατάλληλο forum για να διευθετεί τέτοια πολύπλοκα χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός, στις 12 Ιουλίου, υπέγραψε δήλωση της συνόδου κορυφής για το ευρώ, σύμφωνα με την οποία αποκλείεται κούρεμα του χρέους.

    [14] Φουντώνει η κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία

    Με δύο σίγουρες υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου του κόμματος ξεκίνησε αυτή η εβδομάδα για τη ΝΔ.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχουν πάρει ήδη θέση στην κούρσα διαδοχής και τώρα μένει να δούμε αν θα υπάρξουν κι άλλα πρόσωπα που θα θελήσουν να θέσουν υποψηφιότητα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνομιλία με δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο μιας δικής του υποψηφιότητας ανέφερε τα εξής:

    «Η απόφαση είναι δική μου. Θα την ανακοινώσω όποτε κρίνω. Σέβομαι τη γνώμη όλων. Συζητάω με όλους. Αλλά δεν θα μου επιβάλει κανείς και καμιά τίποτα και ό,τι γίνει δεν θα είναι προϊόν παρασκηνιακής συνεννόησης. Αν πάρω απόφαση, θα την πάρω με πολιτικά κριτήρια για να αλλάξω τη ΝΔ, να είμαι καιρό και όχι για να κάνω τον τοποτηρητή».

    Αντίστοιχα οι κ.κ Μάκης Βορίδης και 'Αδωνις Γεωργιάδης θα συναποφασίσουν ποιος από τους δύο θα θέσει υποψηφιότητα, ενώ επιστολή προς τα μέλη της Πολιτική Επιτροπή, με την οποία τους ζητά στήριξη για μια δική του ενδεχόμενη υποψηφιότητα, έστειλε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Επίσης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς Μάρκος Πανέτας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος.

    Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει την ερχόμενη Παρασκευή και προϋπόθεση για τους ενδιαφερόμενους είναι να έχουν τις υπογραφές 50 μελών της Π.Ε. ή του 1/10 των μελών του τελευταίου συνεδρίου.

    [15] Με Τσόρι και Ντα Κόστα στο Λονδίνο

    Την ώρα που ο Ολυμπιακός αναχωρούσε για το Λονδίνο, η ΠΑΕ ανακοίνωνε την αποστολή ενόψει της αναμέτρησης με την Άρσεναλ για την 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League. Στην αποστολή δεν θα βρίσκονται οι Μανιάτης, Μπουχαλάκης και ο τιμωρημένος Μιλιβόγιεβιτς, ενώ κανονικά στη διάθεση του Μάρκο Σίλβα τέθηκαν οι Τσόρι Ντομίνγκεζ και Ντα Κόστα.

    Και οι δύο γυμνάστηκαν κανονικά, αντίθετα από τους Μπουχαλάκη και Φουστέρ που ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα. Αναλυτικά στην αποστολή μετέχουν οι Μποτία, Καμπιάσο, Ντα Κόστα, Ντομίνγκεζ, Ελαμπντελαουί, Φινμπόγκασον, Φορτούνης, Ερνάνι, Χουτεσιώτης, Ιντέγε, Καπίνο, Κασάμι, Μαζουακού, Πάρντο, Πουλίδο, Ρομπέρτο, Σαλίνο, Σεμπά, Σιόβας και Βούρος.

    Ο Μπας Νάιχαους θα διευθύνει την αναμέτρηση του Λονδίνου. Ο 38χρονος Ολλανδός ρέφερι, χασάπης στο επάγγελμα, είχε «σφυρίξει» στις 19 Οκτωβρίου 2011 στη νίκη των πρωταθλητών Ελλάδας επί της Ντόρτμουντ με 3-1, επίσης για το Τσάμπιονς Λιγκ. Στις 30 Νοεμβρίου 2011 ήταν διαιτητής στη νίκη του ΠΑΟΚ επί της Τότεναμ στο Λονδίνο (2-1) για το Europa League, ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου 2010 ήταν στο ΑΕΚ-Χάιντουκ (3-1).

    [16] Πέφτει βαρύς ο «πέλεκυς» για τον Σολτάνι

    «Καμπάνα» και μάλλον βαριά αναμένει τον ποδοσφαιριστή Καρίμ Σολτάνι για όσα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου στο Καυτανζόγλειο. Αυτό προανήγγειλαν ο τιμ μάνατζερ Γιώργος Κασναφέρης όσο και ο προπονητής Ραζβάν Λουτσέσκου.

    Ο επιθετικός της Ξάνθης αποβλήθηκε στο 83΄ της αναμέτρησης με τον Ηρακλή, και φυσικά θα λείψει από το επόμενο παιχνίδι της ομάδας του με τον Παναθηναϊκό. Πέραν αυτού όμως, η εξύβριση διαιτητή, εξαιτίας της οποίας δέχθηκε την δεύτερη κίτρινη και συνακόλουθα την κόκκινη κάρτα, επισύρει σύμφωνα με τον ΚΑΠ τουλάχιστον τρεις αγωνιστικές αποκλεισμό, ενώ πηγαίνοντας προς τα αποδυτήρια επιτέθηκε φραστικά και στον Κασναφέρη, που του ζητούσε να ηρεμήσει.

    Σε κάθε περίπτωση, ο Σολτάνι θα χάσει κάποια από τα επόμενα παιχνίδια, ενώ εκτιμάται ότι θα κληθεί βάσει του εσωτερικού κανονισμού της Ξάνθης να πληρώσει και ένα βαρύτατο πρόστιμο (για την ακρίβεια θα του παρακρατηθεί μέρος του μισθού του).

    Πάντως φήμες που ακούστηκαν ακόμα και για διακοπή συμβολαίου δεν ευσταθούν. Κι αυτό γιατί ο ξένος ποδοσφαιριστής μετά το ματς έδειξε εμπράκτως ότι είχε μετανιώσει για όσα έγιναν. Είχε εκτενή κουβέντα με τον Γιώργο Κασναφέρη και στα αποδυτήρια, αλλά και στο πούλμαν της επιστροφής. Συνομίλησε και με τον Λουτσέσκου και με τον Γιάννη Παπαδημητρίου. Ζήτησε συγνώμη από όλους τους συμπαίκτες του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 September 2015 - 12:32:20 UTC