Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τριμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, στη Ν. Υόρκη
  • [02] Δεν θα διεκδικήσει την προεδρία της ΝΔ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης
  • [03] Ενημέρωση Μεϊμαράκη για τη διαδικασία εκλογής προέδρου στη ΝΔ
  • [04] Μείωση της προμήθειας για τη χρήση πλαστικού χρήματος, ζητά από τις τράπεζες ο Τρ. Αλεξιάδης
  • [05] Μικρή αύξηση στο 25,2% σημείωσε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούνιο
  • [06] Πρόσφυγας τυφλός, κωφός και ετών 110 κατάφερε να φτάσει από το Αφγανιστάν στη Γερμανία
  • [07] Στην 81η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα
  • [08] Τα «πρωτάκια»: Ένας «οδηγός» διαχείρισης κρίσεων για γονείς
  • [09] Νεκρός βρέθηκε στον Παγασητικό 30χρονος ψαροντουφεκάς
  • [10] Το ντοκιμαντέρ «Μάνα» της Βάλερυ Κοντάκου προβάλεται στην Ταινιοθήκη
  • [11] Το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασαν τρεις νέοι Έλληνες αρχιτέκτονες
  • [12] Ψηφιακή καταγραφή και ανάδειξη των κυπριακών αρχαιοτήτων
  • [13] Αλέξης Τσίπρας: Η αναδιάρθρωση του χρέους οδηγεί σε έξοδο στις αγορές
  • [14] Συνάντηση Λαγκάρντ - Σταθάκη, στην Ουάσινγκτον
  • [15] «Δύο Μακρινοί Κόσμοι - Οι κινέζικες δυναστείες Qin-Han και η ρωμαϊκή Κύπρος»
  • [16] Το νέο Opel Astra θα παρουσιασθεί στη Μπρατισλάβα
  • [17] «Επιδημία» τραυματισμών στην Μπαρτσελόνα, ένα μηνα εκτός και ο Ινιέστα
  • [18] «Oops... pina»! Τα σχόλια του αγγλικού Τύπου για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού

  • [01] Τριμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, στη Ν. Υόρκη

    Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Οικοδεσπότης ήταν ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου.

    Ο Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση «θεσμό» και είπε πως σήμερα θα κυκλοφορήσει στις ώρες των τριών πρωτευουσών το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε.

    Σε δηλώσεις του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είπε πως οι τρεις υπουργοί προετοίμασαν την τριμερή συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα. Ερωτηθείς αν καθορίστηκε η ημερομηνία της τριμερούς συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Μάλιστα θα προηγηθεί διμερής επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Ελ Σίσι, στο οποίο απηύθυνε χθες πρόσκληση ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι (Sameh Shukri) εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για τη συνέχιση της παράδοσης των τριμερών συναντήσεων.

    [02] Δεν θα διεκδικήσει την προεδρία της ΝΔ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

    Αποχωρεί ο Παναγιώτης Ψωμιάδης από την "κούρσα" διεκδίκησης της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για "πιέσεις" και "εκφυλισμό" της διαδικασίας εκλογής προέδρου.

    "Τις τελευταίες ημέρες για μία ακόμη φορά έγινα μάρτυς ασφυκτικών πιέσεων και μεροληπτικών σε βάρος μου συμπεριφορών. Η διαδικασία από διάφορα ποικιλώνυμα κέντρα εκλογής Προέδρου εκφυλίστηκε, φτάνοντας στα όρια της γελοιότητας. Ο διχασμός παραμονεύει. Ανησυχώ. Θλίβομαι" αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο κ. Ψωμιάδης και προσθέτει: "Με αίσθημα, λοιπόν, ευθύνης αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος, αλλά και για την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας, αναθεωρώ το ενδιαφέρον μου για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας και εύχομαι στο νέο Πρόεδρο, τον οποίο θα στηρίξω να ενώσει και να οδηγήσει την Παράταξη και την Πατρίδα μπροστά".

    [03] Ενημέρωση Μεϊμαράκη για τη διαδικασία εκλογής προέδρου στη ΝΔ

    Τους καταλόγους με τα μέλη της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του συνεδρίου ζήτησε και παρέλαβε από την αρμόδια διεύθυνση του κόμματος, ο διευθυντής του γραφείου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε να ενημερωθεί και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί όσο αφορά την εκλογή του νέου προέδρου, κίνηση η οποία για πολλούς θεωρείται ως προς το πρώτο βήμα για την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

    [04] Μείωση της προμήθειας για τη χρήση πλαστικού χρήματος, ζητά από τις τράπεζες ο Τρ. Αλεξιάδης

    Να μειώσουν την προμήθεια που επιβάλλουν στις επιχειρήσεις για τη χρήση των μηχανημάτων πληρωμής μέσω πιστωτικών καρτών (POs) κάλεσε σήμερα τους Έλληνες τραπεζίτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

    Μιλώντας στο 1st Athens Digital Payments Summit ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε υψηλό το ποσοστό 2% που επιβάλλεται επί του τζίρου των επιχειρήσεων που γίνεται με τη χρήση πιστωτικών καρτών, την ώρα που, όπως είπε, το ίδιο το κράτος δεν επιβάλλει τέτοιον υψηλό φόρο στις επιχειρήσεις.

    Και μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε ο Τρ. Αλεξιάδης σε μια περίοδο που πολλές επιχειρήσεις δεν παρουσιάζουν κέρδη και είναι ζημιογόνες.

    Η υψηλή προμήθεια επί του τζίρου για τη χρήση των POs αποτελεί ένα από τα εμπόδια που πρέπει να υπερβεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προωθήσει τον σχεδιασμό του για την επέκταση της χρήσης των πιστωτικών καρτών για τις πληρωμές σε όλες τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή που διενεργείται στην αγορά με την μη έκδοση αποδείξεων. Με τη χρήση των πιστωτικών καρτών όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω τραπεζικού λογαριασμού για την κίνηση του οποίου θα έχουν εικόνα οι φορολογικές αρχές.

    [05] Μικρή αύξηση στο 25,2% σημείωσε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούνιο

    Μικρή αύξηση στο 25,2% σημείωσε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015, σε σχέση με το Μάιο (25%), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Εξάλλου, σταθερή παρέμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28» (11% και 9,5% αντιστοίχως) τον Αύγουστο του 2015 σε σχέση με τον Ιούλιο.

    Ένα χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2014, η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν 11,5% και στην ΕΕ 10,1%.

    Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

    Συνολικά τον Αύγουστο καταγράφονται 23 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 17,6 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη.

    Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (25,2% τον Ιούνιο) και στην Ισπανία (22,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Γερμανία (4,5%), στην Τσεχία (5%) και στη Μάλτα (5,1%).

    Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 1,205 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 21,7% και στις γυναίκες στο 29,5%.

    [06] Πρόσφυγας τυφλός, κωφός και ετών 110 κατάφερε να φτάσει από το Αφγανιστάν στη Γερμανία

    Η απόγνωση των προσφύγων είναι τόσο μεγάλη που ένας άνδρας ηλικίας 110 ετών από το Αφγανιστάν αναζήτησε καταφύγιο στη Γερμανία.Ένας πρόσφυγας ηλικίας 110 ετών έφτασε στο Πασάου της Γερμανίας μαζί με την οικογένειά του, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η ομοσπονδιακή αστυνομία έπειτα από ένα σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Βαυαρίας.

    Άνδρες συγγενείς του τυφλού και κωφού υπερήλικα τον είχαν κουβαλούσαν επί ένα μήνα στην πλάτη, όσο διάστημα διήρκεσε το ταξίδι της οκταμελούς οικογένειας από το Αφγανιστάν ως τη Γερμανία, δήλωσε η 60χρονη κόρη του στους αστυνομικούς.Ο λόγος που οδήγησε στη φυγή τεσσάρων γενιών της οικογένειας από την πατρίδα τους το Μπάγλαν είναι το γεγονός ότι η κατάσταση εκεί είχε γίνει πολύ επικίνδυνη. Τρεις αδελφοί της οικογένειας είχαν σκοτωθεί από τους Ταλιμπάν.

    [07] Στην 81η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα

    Σταθερή στην 81η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ανταγωνιστικότητα παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) για το 2015-2016 που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    Τα στοιχεία, ωστόσο, για την Ελλάδα συλλέχθηκαν πριν από τη νέα συμφωνία για τη στήριξη της χώρας που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της φέτος το καλοκαίρι, επισημαίνει η έκθεση.

    Η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλότερα από χώρες όπως η Ρουάντα (58η από 62η πέρυσι), η Μποτσουάνα (71η από 74η πέρυσι) αλλά και το Τατζικιστάν (80η από 91η πέρυσι).

    Στην Ευρώπη, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, σημειώνει η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Χάρη στα μεταρρυθμιστικά μέτρα, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, η Ισπανία (33η) και η Ιταλία (43η) ανέβηκαν κατά δύο και έξι θέσεις αντίστοιχα. Ανάλογες βελτιώσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας στη Γαλλία (22η) και Πορτογαλία (38η) υπεραντιστάθμισαν τις αδύναμες επιδόσεις σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με την έκθεση, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παραμένει κοινή απειλή σε όλες τις οικονομίες και είναι το βασικότερο εμπόδιο στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση των επενδύσεων.

    [08] Τα «πρωτάκια»: Ένας «οδηγός» διαχείρισης κρίσεων για γονείς

    Ιδιαίτερα στρεσογόνος και ψυχικά επώδυνη μπορεί να εξελιχθεί για τα «πρωτάκια» η διαδικασία προσαρμογής τους στο νέο σχολικό περιβάλλον, είτε πρόκειται για το Νηπιαγωγείο (είσοδος στην υποχρεωτική εκπαίδευση), είτε για το Δημοτικό, είτε για το Γυμνάσιο.

    «Θα έχω φίλους;», «Θα με συμπαθήσει ο καθηγητής;", "Θα με αγαπάει η μαμά, αν δεν τα βγάλω πέρα με τα καινούρια μαθήματα», είναι τα μεγάλα άγχη, που -με μικρές παραλλαγές- καταλαμβάνουν τους μαθητές, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    Γονείς και εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι, που πρέπει να βοηθήσουν στην προσαρμογή των παιδιών, καθησυχάζοντας τις -βάσιμες και μη- ανησυχίες τους. Τι γίνεται, όμως, όταν οι γονείς είναι πιο αγχωμένοι από τα παιδιά τους;

    «Η άγνοια κακός σύμβουλος»

    Μία γενική διαπίστωση είναι, ότι η μετάβαση των παιδιών τους σε νέα σχολική βαθμίδα συνιστά για τους γονείς μία αγχωτική διαδικασία. Όταν, όμως, το άγχος τους φτάνει να γίνεται πανικός, ή όταν μετατοπίζεται στο παιδί, αλλά και όταν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις στη συμπεριφορά του μαθητή, που να δικαιολογούν την ανησυχία, εκεί χρειάζεται παρέμβαση, είναι οι γονείς, που πρέπει πρώτα να αναζητήσουν βοήθεια.

    [09] Νεκρός βρέθηκε στον Παγασητικό 30χρονος ψαροντουφεκάς

    Νεκρός εντοπίστηκε στις 9 το πρωί, 30χρονος Βολιώτης ψαροντουφεκάς που αγνοείτο από χθες το βράδυ στην περιοχή του Λεφόκαστρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άψυχο σώμα του εντοπίστηκε στο βυθό της θάλασσας σε βάθος 15 μέτρων.

    Ο 30χρονος είχε βγει για ψαροντούφεκο χθες το απόγευμα αλλά μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε επιστρέψει στο σπίτι του, με αποτέλεσμα η οικογένειά του να ειδοποιήσει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου. Ανδρες του Λιμενικού έσπευσαν στην περιοχή με δύο περιπολικά σκάφη, ενώ ζητήθηκε επίσης η συνδρομή σκάφους από το Τρίκερι και ιδιωτικών συνεργείων. Οι έρευνες διακόπηκαν αργά τη νύχτα λόγω και των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την ώρα.

    Με το πρώτο φως της ημέρας λιμενικοί και εθελοντές άρχισαν να ερευνούν και πάλι την περιοχή. Τα ξημερώματα εντοπίστηκε παρκαρισμένο στο Λεφόκαστρο το αυτοκίνητο του 30χρονου, στο εσωτερικό του οποίου υπήρχαν τα προσωπικά του αντικείμενα, ενώ ένα από τα ψαροντούφεκα και η σημαδούρα που χρησιμοποιούσε βρέθηκαν στη θάλασσα.

    [10] Το ντοκιμαντέρ «Μάνα» της Βάλερυ Κοντάκου προβάλεται στην Ταινιοθήκη

    Το «Μάνα» της Βάλερυ Κοντάκου είναι ένα ντοκιμαντέρ για την πιο ατίθαση συμμορία στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ταινία βγαίνει στην Ταινιοθήκη στις 8 Οκτωβρίου ενώ τον προσεχή Νοέμβριο θα παρουσιαστεί σε ειδική βραδιά στο Johns Hopkins Carey Business School στη Βαλτιμόρη, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την αδελφότητα του Λυρείου Παιδικού Χωριού, στο Νέο Βουτζά Αττικής.

    «Το "Μάνα" είναι μια διαφορετική ιστορία γυναικείας χειραφέτησης», επισημαίνει η Βάλερυ Κοντάκου. Η ταινία της αναφέρεται στην ιστορία τεσσάρων ανηλίκων, το 1962, κοριτσιών που είχαν γίνει πρωτοσέλιδο στον Τύπο της εποχής καθώς έφυγαν απ' τα σπίτια τους για να κλειστούν σε μοναστήρι. Όμως, κάθε φορά που το έσκαγαν, οι γονείς τους τις έφερναν πίσω με το ζόρι, μέχρι που τελικά τα κατάφεραν στην τρίτη τους απόπειρα. Σκοπός τουΒάλερυ Καντάκους ήταν, περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο, να δημιουργήσουν ένα Ίδρυμα στα πρότυπα του Ιδρύματος Πεσταλότσι (Ελβετία) ώστε να προσφέρουν καταφύγιο σε παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά. Μισό αιώνα αργότερα, οι πρωτεργάτιδες του Λυρείου Παιδικού Χωριού στο Νέο Βουτζά Αττικής, συνεχίζουν να περιθάλπουν και να φροντίζουν παιδιά χωρίς βοήθεια από το κράτος και την Εκκλησία.

    [11] Το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασαν τρεις νέοι Έλληνες αρχιτέκτονες

    Ο Στρατής Σκοπελίτης, η Μαρία Χριστούλια και ο Αλέξανδρος Βαλσαμίδης, τρεις νέοι Έλληνες αρχιτέκτονες, εμπνεύστηκαν από ένα φλέγον ζήτημα της ελληνικής πραγματικότητας, αυτό της αστεγίας, και η λύση που πρότειναν έλαβε την πρώτη θέση σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

    «Πώς μπορεί η Αρχιτεκτονική να απευθυνθεί στους άστεγους;» ήταν το κύριο ερώτημα του διαγωνισμού με τίτλο «Tiny Home Community Competition», που προκήρυξε ο αμερικανικός οργανισμός «Activate14», μια πρωτοβουλία του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και του Κέντρου για την Αρχιτεκτονική και το Ντιζάιν, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της Αρχιτεκτονικής.

    Το θέμα του διαγωνισμού αφορούσε στη δημιουργία ενός τύπου κατοικιών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (προκατασκευασμένες, βιώσιμες, οικονομικά προσιτές λύσεις) που θα φιλοξενήσουν τους άστεγους της πόλης Ράλεϊ, στη Βόρεια Καρολίνα. Ζητήθηκε δε από τους συμμετέχοντες να καταθέσουν ιδέες για τον σχεδιασμό δώδεκα μικρών σπιτιών, έκτασης δώδεκα τετραγωνικών μέτρων το καθένα, σε ένα οικόπεδο που βρίσκεται στα περίχωρα του Ράλεϊ. Η φιλοσοφία του διαγωνισμού ήταν, ότι τα σπίτια αυτά θα έχουν μεταβατικό χαρακτήρα, προκειμένου να είναι ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στην αστεγία και στη μόνιμη διαμονή, και άρα να στεγάσουν όσους δεν έχουν πού να μείνουν, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποκατάσταση των σχέσεων των αστέγων με τον κοινωνικό ιστό.

    Η Μαρία Χριστούλια, ο Αλέξανδρος Βαλσαμίδης και ο Στρατής Σκοπελίτης, συνιδρυτές της αρχιτεκτονικής ομάδας«Riza3architects» και μέλη της εταιρείας «ΑΕΝΑΟΣ Α.Τ.Ε.», υπέβαλαν συμμετοχή και κατάφεραν να λάβουν το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 100 και πλέον προτάσεις από όλον τον κόσμο.

    [12] Ψηφιακή καταγραφή και ανάδειξη των κυπριακών αρχαιοτήτων

    Πρόγραμμα ψηφιακής καταγραφής και ανάδειξης των κυπριακών αρχαιοτήτων, που βρίσκονται σε ξένα μουσεία, έθεσε σε εφαρμογή, με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.

    Ο στόχος του προγράμματος του Ινστιτούτου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι η ψηφιακή "σύνδεση και αποκατάσταση - καταγραφή συλλογών (πολλές από τις οποίες δημιουργήθηκαν και κατά τη διάρκεια του 20ου αι.) με σκοπό τη διευκόλυνση της έρευνας που αφορά την αρχαιολογία της Κύπρου. Η ψηφιακή καταγραφή θα εμπλουτίζεται συνεχώς με τη συνεργασία των υπευθύνων των συλλογών των ξένων μουσείων. Η ψηφιακή βάση πληροφοριών υποστηρίζεται τεχνολογικά και εντάσσεται στη 'Διόπτρα' την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Κυπριακού Πολιτισμού Εντμέ Λεβέντη του Ινστιούτου Κύπρου.

    Ενδεικτικά, μεγάλες συλλογές βρίσκονται στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, στο British Museum του Λονδίνου, στο Medelhavsmuseet στη Στοκχόλμη, στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, στο Ashmolean Museum στην Οξφόρδη, στο Fitzwilliam Museum στο Cambridge, καθώς και άλλες μικρότερες συλλογές όπως στο Royal Ontario Museum στο Toronto, στο National Museum και στο Ny Carslberg Glyptotek της Κοπεγχάγης, σε διάφορα μουσεία του Βερολίνου, στο Eretz-Israel Museum στο Tel Aviv, και σε πολλά άλλα.

    Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο καθηγητής Βάσος Καραγιώργης, ο οποίος από τις θέσεις του διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, διευθυντή της Αρχαιολογικής Μονάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου και διευθυντή του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Κύπρο, που κατείχε, διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην προστασία και ανάδειξη της κυπριακής Αρχαιολογίας.

    [13] Αλέξης Τσίπρας: Η αναδιάρθρωση του χρέους οδηγεί σε έξοδο στις αγορές

    Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σύντομα στις αγορές ομολόγων, εάν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση του χρέους τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα Wall Street Journal.

    «Ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στις αγορές», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην WSJ, προσθέτοντας: «Εάν υπάρξει μία καλή απόφαση για το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές σύντομα μετά την αναδιάρθρωση του χρέους». Οι συζητήσεις για το πολύ υψηλό βάρος του ελληνικού χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα εφέτος, αφού ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος βοήθειας, σημειώνεται στο δημοσίευμα της WSJ.

    Ο κ. Τσίπρας, αναφέρει η εφημερίδα, δήλωσε ότι θα τηρήσει τους όρους (του προγράμματος), παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς, όπως οι αυξήσεις φόρων, «δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα». Η συμφωνία, είπε, ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί μία καταστροφική έξοδος από την Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι στοιχεία της αποτελούν βελτιώσεις προηγούμενων προγραμμάτων βοήθειας. «Για πρώτη φορά η συμφωνία έχει μία ρεαλιστική προσέγγιση, η προσαρμογή είναι ηπιότερη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε εξάλλου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, αλλά η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης θα μπορούσε να πλήξει την εύθραυστη οικονομία της, ιδιαίτερα την πολύ σημαντική τουριστική βιομηχανία. Η κρίση χρέους της Ελλάδας έχει περιορίσει πολύ τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το ρεύμα των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στα σύνορά της, αναφέρει το δημοσίευμα. «Ο στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους (Ευρωπαίους) εταίρους μας, ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα χρήματα που θα δαπανήσει η Ελλάδα θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στους στόχους για το έλλειμμα που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα βοήθειας.

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη να δράσει γρήγορα και να δείξει αλληλεγγύη, ανταποκρινόμενη στην κρίση. «Η ενωμένη Ευρώπη κέρδισε, όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου», δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι «εάν τώρα κτίσουμε τείχη στην Ευρώπη, δεν θα είναι αυτή η Ευρώπη του κοινού μέλλοντός μας».

    [14] Συνάντηση Λαγκάρντ - Σταθάκη, στην Ουάσινγκτον

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές, στην προώθηση της ατζέντας μεταρρυθμίσεων της χώρας όπως ανέφερε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

    Ο κ. Σταθάκης συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, και ταξίδεψε χθες, Τρίτη, στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με την κυρία Λαγκάρντ.

    Η συνάντηση ήταν η πρώτη επαφή της εκπροσώπου του ΔΝΤ με τη νέα Ελληνική κυβέρνηση και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία της χώρας μας, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το χρέος και η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας ενώ επισημάνθηκε από ελληνικής πλευράς η ανάγκη λήψης μέτρων κοινωνικής συνοχής.

    Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχε από πλευράς ΔΝΤ και ο διευθυντής Ευρώπης του Ταμείου Πολ Τόμσεν, ενώ από ελληνικής πλευράς συνόδευαν τον υπουργό ο πρέσβης Χρίστος Παναγόπουλος και ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, που αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στο ΔΝΤ.

    [15] «Δύο Μακρινοί Κόσμοι - Οι κινέζικες δυναστείες Qin-Han και η ρωμαϊκή Κύπρος»

    Ως το το «αρχαιολογικό γεγονός της χρονιάς» χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, Μάριος Δημητριάδης, στο υπουργείο του οποίου υπάγεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, την έκθεση: «Δύο Μακρινοί Κόσμοι: Οι κινέζικες δυναστείες Qin-Han και η ρωμαϊκή Κύπρος», η οποία εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού.

    Η έκθεση, η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οργανώνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας του 2013 για την παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο επιμελητής της έκθεσης, αρχαιολογικός λειτουργός στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, Γιάννης Βιολάρης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι δυναστείες Qin και Han, με χρονική διάρκεια πέραν των τεσσάρων αιώνων, αποτελούν καίριες φάσεις της κινέζικης ιστορίας και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση του παραδοσιακού κινέζικου πολιτισμού. Η σύντομη σε διάρκεια δυναστεία Qin (221-206 π.Χ.) σηματοδοτεί την έναρξη της αυτοκρατορικής περιόδου της Κίνας, αφού είχε προηγηθεί η ενοποίηση διαφόρων αντιμαχόμενων κρατών της κεντρικής Κίνας. Η δυναστεία των Χαν (206 π.Χ. - 220 μ.Χ.) υπήρξε από τις μακροβιότερες της Κίνας και είναι συγκρίσιμη σε δύναμη και κύρος με την περίπου σύγχρονή της Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Θεωρείται η χρυσή εποχή της Κίνας στον τομέα των τεχνών, της τεχνολογίας και της πολιτικής και αποτέλεσε παράδειγμα όλων των μεταγενέστερων κινέζικων δυναστειών.

    Η δυναστεία των Χαν επηρέασε την Ανατολή όπως η Ελλάδα επηρέασε το δυτικό σύγχρονο κόσμο.

    [16] Το νέο Opel Astra θα παρουσιασθεί στη Μπρατισλάβα

    Η Opel παρουσιάζει στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας τη νέα γενιά του Astra. Το γερμανικό μικρομεσαίο μοντέλο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στην 66η Διεθνή Έκθεση Αυτοκίνητου της Φρανκφούρτης, εισήλθε στην επόμενη φάση της καριέρας του που περιλαμβάνει και το λανσάρισμα του στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Το νέο Opel Astra, αναμένεται στην Ελλάδα στα τέλη Νοεμβρίου και η αντιπροσωπεία έχει προγραμματίσει την εισαγωγή τριών εκδόσεων εξοπλισμού. Η παλέτα των κινητήριων συνόλων που ενδιαφέρουν την ελληνική αγορά, απαρτίζεται από ένα μοτέρ ντίζελ σε δυο εκδοχές όσον αφορά την ισχύ και έναν βενζινοκινητήρα. Ειδικότερα, η πετρελαιοκίνητη μονάδα 1.600 κ.εκ. αποδίδει 110 είτε 136 ίππους και η βενζινοκίνητη 1.000 κ.εκ. 105 ίππους.

    Η νέα γενιά έχει καλύτερη αεροδυναμική συμπεριφορά από την απερχομένη. Ο συντελεστής οπισθέλκουσας περιορίστηκε στο 0,285. Το νέο Astra έχει συνολικό μήκος 4.37 μ. και είναι σχεδόν πέντε εκατοστά μικρότερο από τον προκάτοχό του. Το ύψος του έχει μειωθεί κατά 2,5 εκατ. στα 1,48 μ. και το πλάτος αντίστοιχα κατά 0,5 εκατ. στα 1,81 μ.. Αυτές οι διαστάσεις δρουν θετικά στη συνολική αντίσταση με μία μετωπική επιφάνεια περίπου 0,642 τετραγωνικών μέτρων (συγκριτικά με τα 0,770 τ.μ. του προκατόχου του), και κατ? επέκταση στην απόδοση καυσίμου.

    Οι μηχανικοί έδωσαν στην οροφή μία ομαλή καμπύλη προς τα πίσω για να μειώσουν περαιτέρω την αντίσταση. Η διακριτική πίσω αεροτομή λειτουργεί σαν ακμή αποκόλλησης ροής που διακόπτει τη ροή αέρα στο πάνω τμήμα χωρίς να δημιουργεί ενοχλητικούς στροβιλισμούς. Ακόμα και η κολόνα C με τα μικρά άκρα της σχεδιάστηκε για να κατανέμει τη ροή αέρα πιο αποδοτικά συγκριτικά με του προηγούμενου Astra, μειώνοντας επομένως τη αντίσταση.

    Η Opel αποφάσισε να αποφύγει τις ποδιές πλήρους κάλυψης πατώματος και να αναθεωρήσει τα εξαρτήματα για τη διασφάλιση καλύτερης ροής αέρα. Το κάτω τμήμα του αυτοκινήτου έχει τώρα δομές βελτιστοποιημένης ροής και σύστημα έδρασης μπαταρίας, ενώ ο νέος πίσω άξονας κάθεται ψηλότερα συγκριτικά με το προηγούμενο Astra, ώστε να μην εμποδίζει τον αέρα που ρέει κάτω από το αυτοκίνητο. Όλα αυτά τα μέτρα παίζουν ζωτικό ρόλο στην άριστη αεροδυναμική. Ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού, είναι μέχρι 200 κιλά ελαφρύτερο από το απερχόμενο μοντέλο.

    Το νέο Opel Astra λανσάρει το σύστημα φωτισμού full matrix LED και την υπηρεσία προσωπικής υποστήριξης και συνδεσιμότητας Opel OnStar. Η υπηρεσία OnStar θα λανσαριστεί στη χώρα μας το 2016.

    Η νέα γενιά του συστήματος IntelliLink infotainment περιλαμβάνει, το νέο R 4.0 IntelliLink διαθέτει οθόνη αφής 7-ιντσών και επιτρέπει εκτενή ενσωμάτωση smartphone μέσω Apple CarPlay και Android Auto - στάνταρ από το Enjoy. Η νέα γενιά εργονομικών καθισμάτων Opel, δοκιμασμένη και πιστοποιημένη από ανεξάρτητη ομάδα ειδικών της πλάτης του Γερμανικού οργανισμού AGR (Campaign for Healthy Backs), είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό.

    Ανακοινώθηκε ότι έχει συγκεντρώσει περίπου 30.000 παραγγελίες, αν και επίσημα λανσάρεται στις 10 Οκτωβρίου. Η Μαίρη Μπάρα διευθύνων σύμβουλος της General Motors δήλωσε στην έκθεση της Φρανκφούρτης΄΄από το 2016 έως το 2020, θα λανσάρουμε 29 νέα οχήματα συμπεριλαμβανομένου ενός ηλεκτρικού οχήματος και μιας δεύτερης ναυαρχίδας μαζί με το Insignia. Το νέο SUV θα παράγεται στο R?sselsheim μέχρι το τέλος της δεκαετίας και θα τονώσει ακόμα περισσότερο τη μάρκα τεχνολογικά.??

    Η Opel στοχεύει να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά μέχρι το 2022, έχοντας διασφαλίζει την τρίτη θέση πέρσι στην αγορά επιβατικών αυτοκινήτων της Ε.Ε.

    Σπύρος Ρέκκας

    [17] «Επιδημία» τραυματισμών στην Μπαρτσελόνα, ένα μηνα εκτός και ο Ινιέστα

    Μετά τον Λιονέλ Μέσι η ατυχία «χτύπησε» και τον Αντρές Ινιέστα, ο οποίος αποχώρησε τραυματίας από το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου» με την Μπάγερ Λεβερκούζεν (2-1), στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Champions League. Ο Ισπανός διεθνής μέσος των «μπλαουγκράνα» αναγκάστηκε ν' αποχωρήσει από το γήπεδο στο 60ο λεπτό, καθώς τραυματίστηκε στο δικέφαλο του δεξιού του ποδιού και όπως αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις από το ιατρικό τιμ της ομάδας, θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.

    Ο Ινιέστα είναι ο πέμπτος παίκτης της πρωταθλήτριας Ευρώπης, που αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού, από την αρχή της σεζόν, μετά τους Κορέια, Ραφίνια, Βερμάελεν και Μέσι.

    [18] «Oops... pina»! Τα σχόλια του αγγλικού Τύπου για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού

    Θριαμβευτής από το «Εμιρεϊτς» έφυγε ο Ολυμπιακός. Οι πρωταθλητές Ελλάδας, αν και ισοφαρίστηκαν δύο φορές από την Άρσεναλ, τελικά επικράτησαν 3-2 των «κανονιέρηδων» και μπήκαν γερά στο παιχνίδι της πρόκρισης για την επόμενη φάση του Champions League. Όπως είναι λογικό, τα πρωτοσέλιδα των αγγλικών εφημερίδων στέκονται στην ήττα της ομάδας του Αρσέν Βενγκέρ, με τον τερματοφύλακα, Νταβίντ Οσπίνα, να είναι το κεντρικό πρόσωπο και να δέχεται τα «πυρά», εξαιτίας του λάθους στο δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού.

    Η «Sun» αναφέρει πως οι «κανονιέρηδες» έφυγαν ταπεινωμένοι από την ελληνική τραγωδία, ενώ ο κεντρικός τίτλος είναι ιδιαίτερα καυστικός, αφού κάνει λόγο για «ευρωσκουπίδια». Ο «Guardian» μιλάει για γκαφατζή Οσπίνα, τονίζοντας πως ο Κολομβιανός αφήνει την Άρσεναλ να δει, πλέον, κατάματα τον αποκλεισμό.

    Η «Mirror» κάνει λογοπαίγνιο με τον Οσπίνα, έχοντας ως τίτλο «Oops... pina», ενώ αναφέρει πως το λάθος του 28χρονου γκολκίπερ διατήρησε την Άρσεναλ στον πάτο της βαθμολογίας. Τέλος, η «Daily Telegraph» έχει μοιράσει τη σελίδα στις ήττες των Άρσεναλ και Τσέλσι, με κεντρικό πρόσωπα τους απογοητευμένους Αλέξις Σάντσες και Ντιέγκο Κόστα. «Οι Έλληνες σόκαραν την Άρσεναλ», σχολιάζει η εφημερίδα το χθεσινό αποτέλεσμα στο «Εμιρεϊτς».

    Φυσικά, η μεγάλη νίκη της ελληνικής ομάδας είχε την τιμητική της και στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA, που πέρα των άλλων φιλοξενεί και δηλώσεις του Κώστα Φορτούνη. «Πιστεύω ότι το ομαδικό πνεύμα ήταν το κλειδί του αγώνα για εμάς. Κάθε φορά που η Άρσεναλ σκόραρε, εμείς βρίσκαμε τον τρόπο να απαντήσουμε στο γκολ της με ένα δικό μας. Αυτό απέτρεψε τους παίκτες της Άρσεναλ να αντιδράσουν», είπε ο διεθνής άσος, ο οποίος έπλεξε και το εγκώμιο του Εστεμπάν Καμπιάσο.

    Για τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της ομάδας και για απαντήσεις μέσα στο γήπεδο με έργα και όχι με λόγια, έκανε λόγο ο Βαγγέλης Μαρινάκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 September 2015 - 10:32:23 UTC