Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ, ανακοίνωσε ο Β. Μεϊμαράκης
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού
  • [03] H «ακτινογραφία» του σκανδάλου ΤΤ, οι πρωταγωνιστές και η ζημιά ύψους 500 εκατ. ευρώ για το δημόσιο
  • [04] Άμεσα εγκαθίστανται 1.000 πρόσφυγες στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου
  • [05] Μαζική πρόσβαση σε Πολιτισμό και Γνώση με τη χρήση των νέων τεχνολογιών από το Ιδρυμα Ωνάση
  • [06] Εντός των επόμενων μηνών ξεκινούν οι έρευνες στον τάφο του Τουταγχαμώνα
  • [07] Την Παρασκευή καταθέτουν επίσημα την υποψηφιότητά τους ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Απ. Τζιτζικώστας
  • [08] Ήρωες στο Αιγαίο
  • [09] Ο Ισίδωρος Κούβελος κήρυξε την έναρξη των εργασιών

  • [01] Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ, ανακοίνωσε ο Β. Μεϊμαράκης

    Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τις 50 υπογραφές που απαιτούνται, κατέθεσε το απόγευμα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Στις 11.00 το πρωί της Παρασκευής, θα καταθέσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού. Αύριο επίσης, σε κατάθεση της δικής του υποψηφιότητας θα προχωρήσει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού

    «Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών.

    «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να διαχειριστούμε τις εισροές προσφύγων στην χώρα μας» προσέθεσε.

    [03] H «ακτινογραφία» του σκανδάλου ΤΤ, οι πρωταγωνιστές και η ζημιά ύψους 500 εκατ. ευρώ για το δημόσιο

    Στα 500 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η συνολική ζημιά που υπέστη το δημόσιο από τα σκάνδαλα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο διάστημα 2006 έως 2012. Το ποσό αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δόθηκαν από τις διοικήσεις και τις υπηρεσίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο διάστημα αυτό, σε γνωστούς επιχειρηματίες, χωρίς να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις.

    Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις :

    -της εταιρείας BESTLINE (του Ομίλου Κοντομηνά)

    -του ομίλου Κοντομηνά (με τον όμιλο ΔΕΜΚΟ)

    -του ομίλου Κοντομηνά για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 12.500.000 ευρώ

    -του ομίλου Λαυρεντιάδη: ζημιά 105.384.605 ευρώ (σε προσωπικούς λογαριασμούς Λαυρεντιάδη)

    -και του ομίλου Γριβέα: ζημιά 17.641.000 ευρώ για δάνειο ύψους 170.000.000 ευρώ

    Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στη διερεύνηση του σκανδάλου και ελέγχονται για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, είναι οι :

    -Δημ. Κοντομηνάς (απάτη στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Άγγελος Φιλιππίδης (απάτη κατά του Δημοσίου και απιστία)

    -Μάριος Βαρότσης (απάτη κατά του Δημοσίου, απιστία, άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Αλεξάνδρα Λιακοπούλου και Ιωάννης Ρόρρης (απάτη κατά του Δημοσίου)

    -Παναγιώτα Μπέζα (απιστία, άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Κλέων Παπαδόπουλος, Φωτεινή Κρέστα, Διον. Γκολφινόπουλος, Χαράλαμπος Σιγανος, Χρ. Μαρουσος, Δημήτριος Κυπαρίσσης, Γ. Ξυφαράς, Αθανάσιος Χασάπης, Χαρ. Γιαγκούδης, Λυμπέρης Κατσιουλέρης, Γ. Στάμνος, Γεώργιος Μπρίνταλος, Σπυρίδων Πολίτης, Αντώνιος Καμινάρης, Περικλής Χανάκης, Ιωάννης Τσαγδής και Αναστασία Σακελλαρίου (απιστία από κοινού)

    -Δημήτριος Παπαγεωργόπουλος, Λυδία Κεκρίδου, Ιωάννης Λεβεντίδης και Σπυρίδων Παντελιάς (απιστία από κοινού κατ' επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας)

    -Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Παναγιώτης Ευθυμίου και Ευάγγελος Αποστολάτος (άμεση συνέργεια σε απιστία - νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Μαγδαληνή Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου, Ευάγγελος Ευθυμίου, Κυρ. Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα (άμεση συνέργεια σε απιστία - νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Περικλής Λίβας (άμεση συνέργεια σε απιστία - άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Βίκτωρ Ρέστης, Γεώργιος Δασκαλάκης, R. Zivanic και Δημ. Μπακατσέλος (άμεση συνέργεια σε απιστία)

    Η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή για επιμέρους πράξεις των Σοφίας Τόλου, Γεωργίου Μπρίνταλου, Διονύση Γκολφινόπουλου, Σπυρίδωνα Πολίτη, Δημητρίου Κυπαρίσση και Γεωργίου Ξυφαρά

    Οι κύριοι σταθμοί στην εξέλιξη της υπόθεσης:

    -Τον Αύγουστο του 2009 ο Άγγελος Φιλιππίδης, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, αγοράζει CDS ύψους 950.000.000 ευρώ. Τα πούλησε το Δεκέμβριο κερδοσκοπώντας έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

    -Τον Σεπτέμβριο του 2010 γίνεται αποτίμηση του ΤΤ και της ΑΤΕ από συμβούλους της κυβέρνησης (Deutsche Bank, HSBC BANK και Lazard Freres).

    -Τον Οκτώβριο του 2011 γίνεται καταγγελία δανειακών συμβάσεων, που μπήκαν στην κατηγορία των "Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων", καθώς δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες. Η μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    -Τον Δεκέμβριο του 2011 το ΤΤ απορροφά την τράπεζα TBank (πρώην Aspis, Κλέων Παπαδόπουλος, κλπ), προκαλώντας «άνοιγμα» ύψους 3,5 δισ.

    -Τον Αύγουστο του 2012 ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει το ΤΤ «μη βιώσιμο».

    -Τον Ιανουάριο του 2013 ιδρύεται «νέο ΤΤ» μετά από διάσπαση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Τα χρέη της «κακής» εκκαθαρίζονται από το Κράτος. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει την απόφαση «ακατανόητη και εγκληματική» .

    -Τον Μάρτιο του 2013 καταφεύγουν στο ΣτΕ 2.087 μέτοχοι για να γίνει ανάκληση της άδειας του νέου ΤΤ.

    -Τον Ιούλιο του 2013 αποφασίζετε η παραχώρηση του «καλού» τμήματος του ΤΤ στην Eurobank. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία «ληστεία τραπέζης» και κατηγόρησε τον Γ. Στουρνάρα για «χειραγώγηση μετοχής» μετά τις δηλώσεις του για «μη βιώσιμο ΤΤ»).

    -Τον Ιανουάριο του 2014, πορισματική έκθεση 150 σελίδων της εισαγγελέως του τμήματος διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου οδήγησε στη σύλληψη τριών από τους 25 κατηγορούμενους. Απολογία Κοντομηνά. Ο Φιλιππίδης παραμένει στο εξωτερικό.

    -Τον Σεπτέμβριο του 2014 οδηγείται στον ανακριτή το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα (για δάνεια ύψους 17 εκατ.).

    -Τον Μάιο του 2015 παραιτείται η Αναστασία Σακελλαρίου, ΔΣ του ΤΧΣ, κατόπιν απαίτησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λόγω εμπλοκής της στο σκάνδαλο.

    -Τον Σεπτέμβριο του 2015 παραπέμπονται 40 άτομα για την υπόθεση των δανείων. Ανάμεσά τους οι επιχειρηματίες Άγγελος Φιλιππίδης, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτρης Κοντομηνάς, Περικλής Λίβας, Βίκτωρας Ρέστης, Δημήτρης Μπακατσέλος, η πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, και οι Κυριάκος Γριβέας και Μαρία Βάτσικα.

    [04] Άμεσα εγκαθίστανται 1.000 πρόσφυγες στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου

    Άμεσα αναμένεται να εγκατασταθούν μέσα στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου οι 1000 περίπου πρόσφυγες που έχουν μεταφερθεί από την πλατεία Βικτωρίας και περιμένουν στον περιβάλλοντα χώρο. Τις εργασίες για τη δημιουργία υποδομών, προκειμένου να διαμείνουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες, έχει αναλάβει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) συνεπικουρούμενη από τις υπηρεσίες του δήμου Γαλατσίου.

    Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, «το πρόβλημα με το Γυμναστήριο εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν έχει λειτουργήσει εδώ και 11 χρόνια, από τότε που ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Γι? αυτό και μπορεί να παρουσιασθούν κάποια προβλήματα. Παρόλα αυτά» σημειώνει «η ΕΤΑΔ έχει αναλάβει τις τροποποιήσεις των χώρων, ενώ ο δήμος από την πλευρά του συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια με το εργατικό δυναμικό του. Συγχρόνως, ο δήμος -με δική του δαπάνη- έχει τοποθετήσει χημικές τουαλέτες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων». Όπως διευκρινίζει «ο χώρος ήδη διαθέτει αρκετές εγκαταστάσεις υγιεινής, αφού -όταν κατασκευάσθηκε- είχε προδιαγραφές εξυπηρέτησης 20.000 ατόμων». Συγχρόνως, ο δήμος Γαλατσίου έχει αναλάβει την καθαριότητα του χώρου.

    Για τη διαχείριση του χώρου είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους όμορους δήμους, τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος. Κι αυτό, διότι πέρα από τις συνθήκες υγιεινής, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν η σίτιση και η ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Σε ό,τι αφορά τη σίτιση, για σήμερα την έχει αναλάβει ο στρατός. Αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους παραπάνω φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους οποίους ο δήμος Γαλατσίου βρίσκεται σε επικοινωνία.

    [05] Μαζική πρόσβαση σε Πολιτισμό και Γνώση με τη χρήση των νέων τεχνολογιών από το Ιδρυμα Ωνάση

    Η χρήση των νέων τεχνολογιών για μαζική πρόσβαση στον Πολιτισμό και τη Γνώση είναι επιδίωξη του έργου «Ανοικτές Διαδικτυακές Πλατφόρμες Γραμμάτων και Τεχνών» που παρουσιάστηκε σήμερα, στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση, σε ημερίδα την οποία συνδιοργάνωσαν η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ΑΜΚΕ, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και το Ίδρυμα Ωνάση.

    Οπως αναφέρθηκε «το έργο αποσκοπεί στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Ελληνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση, την ανάπτυξη και διάχυση ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου και την υλοποίηση καινοτόμων εφαρμογών που συμβάλουν στην προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης».

    [06] Εντός των επόμενων μηνών ξεκινούν οι έρευνες στον τάφο του Τουταγχαμώνα

    Σαρώσεις υψηλής ανάλυσης υποδηλώνουν ότι ο τάφος του φαραώ Τουταγχαμών περιλαμβάνει διόδους προς δύο «κρυφές» αίθουσες, στη μία από τις οποίες ο Βρετανός αρχαιολόγος Νίκολας Ριβς πιστεύει ότι είναι θαμμένη η βασίλισσα Νεφερτίτη.

    Αν αποδεχτεί ότι κάποια από αυτές τις αίθουσες είναι η τελευταία κατοικία της διασημότερης βασίλισσας της αρχαίας Αιγύπτου, τότε θα πρόκειται για τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη εδώ και πολλά χρόνια. Ίσως επίσης να ρίξει λίγο φως σε μια περίοδο που, παρά το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τις έρευνες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίας, παραμένει τυλιγμένη σε μια αχλύ μυστηρίου.

    Η Νεφερτίτη, η προτομή της οποίας, ηλικίας 3.300 ετών, φιλοξενείται σήμερα σε ένα μουσείο του Βερολίνου, πέθανε τον 14ο αιώνα π.Χ.

    Ο Ριβς είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο ότι πιστεύει πως το μαυσωλείο του Τουταγχαμών αρχικά προοριζόταν για τη Νεφερτίτη. Οι αιγυπτιολόγοι θεωρούν ότι η βασίλισσα ήταν μητριά του έφηβου φαραώ και ότι συνεχίζει εδώ και 3.000 χρόνια τον αιώνιο ύπνο της, κρυμμένη πίσω από έναν τοίχο.

    «Αν αληθεύει, τότε είμαστε αντιμέτωποι με μια ανακάλυψη που θα επισκιάσει την ανακάλυψη του ίδιου του Τουταγχαμών», είπε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μαχμούντ αλ Νταμάτι, μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Θα ήταν η σημαντικότερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα», πρόσθεσε.

    [07] Την Παρασκευή καταθέτουν επίσημα την υποψηφιότητά τους ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Απ. Τζιτζικώστας

    Στις 11.00 το πρωί της Παρασκευής, θα καταθέσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού. Αύριο επίσης, σε κατάθεση της δικής του υποψηφιότητας θα προχωρήσει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

    [08] Ήρωες στο Αιγαίο

    Θα μπορούσε κανείς να τον αποκαλέσει ήρωα. Η εικόνα, χθες το πρωί, ενός άντρα μέχρι κει πάνω να κάνει τεχνητή αναπνοή σε ένα μωρό τόσο δα, μόλις δυο χρόνων, από την ώρα του κατάπλου μέχρι την ώρα που το άφησε στα χέρια των διασωστών του ΕΚΑΒ, ήταν συγκλονιστική. Ακόμα πιο πολύ, η εικόνα του αξιωματικού αυτού, του Λιμενικού Σώματος, του ανθυποπλοίαρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου, κυβερνήτη του πλωτού σκάφους 602, που κατέρρευσε αμέσως μετά... Έβαλε το κεφάλι του στα χέρια του και ξέσπασε σε λυγμούς. Δευτερόλεπτα μετά άκουγε από την ενδοεπικοινωνία του σκάφους του, πως υπήρχε ένα ακόμα περιστατικό με 40-50 ανθρώπους που κινδύνευαν σε μια πλαστική βάρκα μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας», λέει μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε...».

    Ο 41χρονος Κυριάκος Παπαδόπουλος ξέρει από προσφυγιά. Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια της Μικρασίας, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονται πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, απόφοιτος της Σχολής Εμποροπλοιάρχων των Οινουσών, ναυτικός πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί στο Λιμενικό Σώμα. Είναι η εικόνα του Λιμενικού Σώματος σήμερα. Ειδικότητα του... να σώζει ζωές! Είναι ο μέσος αξιωματικός της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο αξιωματικός που βρίσκεται πίσω από κάθε δελτίο Τύπου που μιλά για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Ο απλός καθημερινός άνθρωπος με οικογένεια και δυο παιδιά, δυο κορίτσια 15 και 6 χρόνων. Ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και... χαμηλές αποδοχές κοιτώντας κάθε πρωί την ακτή απέναντι.

    «Κάθε περιστατικό λέει είναι διαφορετικό από το άλλο. Άλλα πρόσωπα, άλλα απλωμένα για βοήθεια χέρια, άλλα μάτια που ζητούν σωτηρία... Κι όλα αυτά συμβαίνουν με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο. Γιατί διαφορετική είναι κάθε φορά η ανεξέλεγκτη εκδήλωση του πανικού αυτών των ανθρώπων. Και νιώθω τον εαυτό μου τυχερό γιατί οι απώλειες όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με τον αριθμό των περιστατικών που αντιμετωπίσαμε είναι μηδαμινές».

    Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος σταμάτησε να μετρά τις επιχειρήσεις διάσωσης, στις οποίες συμμετείχε, τον πρώτο μήνα της θητείας του στο Λιμενικό Σώμα. «Στις πρώτες 20 με 30 φορές συνειδητοποίησα πως το να σώζεις ανθρώπους είναι σαν την ανάσα. Αναπνέεις χωρίς να μετράς τις ανασαιμιές σου...».

    Μιλά για το πλήρωμα του. Τη δεύτερη του οικογένεια. «Το πλήρωμα είναι η συνέχεια του καπετάνιου. Οι άνθρωποι που στηρίζεσαι πάνω τους. Αν λείψουν αυτοί θα λείψεις κι εσύ» λέει.

    Δεν θυμάται πόσους ανθρώπους έσωσε. «Μπορούμε να πούμε χιλιάδες. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα σώθηκαν σε δύσκολες συνθήκες. Κι οι συνθήκες είναι δύσκολες είτε πάνω στη βάρκα είναι δυο είτε 102 άνθρωποι. Στα σκοτεινά με κάποιες θερμικές κάμερες, με τα κιάλια προσπαθούμε να εντοπίσουμε μέσα στα κύματα τη βάρκα, τους ανθρώπους που είναι γαντζωμένοι μέσα ή πάνω ή μερικές φορές και κάτω από αυτήν...»

    «Χθες, άκουσα από το VHF ένα επιβατικό να καλεί σε βοήθεια. Σε λίγα λεπτά βρεθήκαμε εκεί. Σώσαμε 48 άτομα. Χάσαμε δυο. Μια γυναίκα με σωσίβιο κι ένα παιδάκι που το βρήκαμε χωρίς σωσίβια... Αφήνουν παιδιά να περνάν τη θάλασσα χωρίς σωσίβια. Είναι εγκληματίες...» λέει ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. Σκληροτράχηλος που συχνά πυκνά βουρκώνει. «Ήταν εγκλωβισμένο το παιδί, στο δίπλωμα του ημιβυθμισμένου φουσκωτού σκάφους... Η θάλασσα ήταν αγριεμένη. Δώσαμε σκοινιά, δέσαμε το φουσκωτό πάνω μας κι αρχίσαμε κρεμασμένοι από το σκάφος να ανεβάζουμε τον κόσμο... 10-11 παιδιά πρώτα κι ύστερα γυναίκες και ενήλικες. Σε στιγμές απίστευτου πανικού. Σε μια φουσκωτή εξάμετρη λέμβο κάπου 50 άτομα. Ποιον να πρωτοσώσεις... Ο ένας πατούσε πάνω στον άλλο».

    Και κάπου εκεί είδε το δίχρονο παιδί. «Τον ανασύραμε τον μικρό μόλις τον εντοπίσαμε. Παρούσα στην επιχείρηση η διασώστρια Ζωή Λειβαδίτη. Αυτή πρώτη κι εγώ δεύτερος στη μάχη να ζήσει το παιδί... Το έχουμε ξανακάνει. Άλλες φορές τα καταφέραμε άλλες όχι...». Σταματά να μιλά για λίγο... Παίρνει βαθειά ανάσα και συνεχίζει. «Κάποια στιγμή το παιδί έδωσε σημάδια πως θα ζήσει. Έβγαλε νερό από το στόμα του κι από τη μύτη του. Συνέχισα να του δίνω το ?φιλί της ζωής?. Χάρηκα, αλλά η χαρά κράτησε λίγο. Είχα καταλάβει πως το παιδί είχε πεθάνει, αλλά έλεγα πως δεν μπορεί, θα ζήσει. Πρέπει να ζήσει. Μέχρι που το παρέδωσα...».

    Τον ρωτάμε τι τον κάνει τόσο δυνατό. Λένε για αρρώστιες που φέρνουν οι μετανάστες... «Έχεις παιδιά του λέμε, σκέφτηκες ποτέ πως μπορεί να φέρεις στο σπίτι μια αρρώστια;».

    Χαμογελά πικρά... «Ναι... Το σκέφτομαι. Αλλά όχι την ώρα της μάχης. Μετά, στο σπίτι, κάποιες φορές αναρωτιέμαι. Αλλά στο σκάφος όχι. Εκεί πρέπει να κάνω αυτό για το οποίο έχω ταχθεί. Πρέπει να βοηθήσω ανθρώπους στη θάλασσα και αυτό κάνω. Δεν με νοιάζει αν είναι εγκληματίας, διακινητής ή το παιδάκι το χτεσινό. Εγώ πρέπει να τον σώσω».

    Τον ρωτάμε πόσους ανθρώπους έχει σώσει. Δεν θυμάται. Δεν τους μέτρησε. Χθες έσωσε με τους συναδέλφους του στο 602, 88. Ρωτάμε αν τους θυμάται... «Όχι», λέει. «Δεν τους θυμάμαι. Στον δρόμο όμως όταν με βλέπουν και μέχρι να φύγουν με θυμούνται αυτοί. Όταν με βλέπουν με χαιρετάνε, μου χαμογελάνε... μεγάλο πράγμα είναι αυτό. Και δεν πληρώνεται με τίποτα στον κόσμο»

    Τον ρωτάμε αν θυμάται αυτούς που έχασε... «Αυτούς που χάθηκαν μπροστά μου;» ρωτά. Ναι αυτούς.

    Ο σκληρός ανθυποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, ο κυβερνήτης του πλωτού σκάφους 602 βουρκώνει για μια ακόμα φορά. «Αυτοί όλοι είναι ο εφιάλτης μου λέει. Δε νιώθω ένοχος για το ότι χάθηκαν. Λέω μόνο θα έπρεπε να ζήσουν...».

    Τον αποχαιρετάμε. Μπαίνει μέσα στην καμπίνα του σκάφους. Όπου να ?ναι το VHF θα τον ξανακαλέσει σε μια ακόμα επιχείρηση διάσωσης...

    [09] Ο Ισίδωρος Κούβελος κήρυξε την έναρξη των εργασιών

    Στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 2ου θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών, παρουσία του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιου Συναδινού. «Στόχος μας είναι να γίνει θεσμός το θερινό σχολείο των Αθλητικών Συντακτών,» δήλωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), Σωτήρης Τριανταφύλλου. «Η ελεύθερη ενημέρωση είναι ο βασικός πυλώνας της δημοκρατίας... Η πολύπλευρη γνώση ενός αθλητικού συντάκτη πρέπει να ξεπερνά τα όρια του αθλητισμού, να ξεπερνά τα όρια μιας περιγραφής αθλητικής συνάντησης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Μόνο έτσι μπορούμε να παράξουμε καλύτερους δημοσιογράφους, αναγνώστες, τηλεθεατές, ακροατές, άρα και καλύτερους και πιο υπεύθυνους πολίτες,» τόνισε ο Σωτήρης Τριανταφύλλου. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός ευχήθηκε: «Καλή επιτυχία στις εργασίες. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ κοντά σας και ειδικά σε αυτόν το χώρο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Το «παρών» έδωσε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κότζας, καθώς και ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Δεββές. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι όλων των ενώσεων, ανάμεσα σε πολλές υψηλές προσωπικότητες του χώρου του αθλητισμού και της αθλητικής δημοσιογραφίας. Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων στο εξωτερικό. Τόσο ο κ. Καπράλος, όσο και ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Πέτρος Λινάρδος έστειλαν μήνυμα χαιρετισμού.

    Χορηγός επικοινωνίας του 2ου Θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών είναι το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ).

    Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Σωτήρης Τριανταφύλλου πήρε πρώτος το λόγο καλωσορίζοντας τους υψηλούς προσκεκλημένους, τους επαγγελματίες αθλητικούς συντάκτες, καθώς και τους φοιτητές δημοσιογραφίας «στο φιλόξενο και ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας». «Σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε να μας φιλοξενήσετε εδώ για δεύτερη φορά,» είπε ο κ. Τριανταφύλλου απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρο Κούβελο. «Αποτελεί ένα μοναδικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας και τους αθλητικούς συντάκτες της Ελλάδας, το οποίο προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατό περισσότερο. Θέλουμε να το κάνουμε θεσμό το σχολείο των αθλητικών συντακτών διότι τα τελευταία χρόνια ο ΠΣΑΤ στρέφει το ενδιαφέρον του στη δια βίου μάθηση και εκπαίδευση των αθλητικών συντακτών γιατί μόνο έτσι μπορούμε να σώσουμε το επάγγελμά μας, να γίνουμε καλύτεροι δημοσιογράφοι και να δημιουργήσουμε καλύτερους και πιο υπεύθυνους πολίτες, άρα να στηρίξουμε τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας, παράγοντας πιο υπεύθυνη και ελεύθερη ενημέρωση. Η ελεύθερη ενημέρωση ο είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας μας. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο ΠΣΑΤ, μέσα από το πλεονέκτημα που μας προσφέρει ο χώρος αυτός στην Αρχαία Ολυμπία προσπαθούμε να συνδυάσουμε την ακαδημαϊκή γνώση με την εμπειρία των αθλητικογράφων, αλλά και των αθλητών. Οι διδάσκοντες είναι και ακαδημαϊκοί και έμπειροι επαγγελματίες και αθλητές υψηλού επιπέδου. Πιστεύουμε πως μέσω αυτών των θερινών σχολείων, της συνεργασίας μας με πανεπιστήμια και άλλες δράσεις Θα φέρουμε την αθλητική δημοσιογραφία μέσα στην κοινωνία και θα την ανεβάσουμε σε υψηλά επίπεδα, εκεί που της αξίζει. Η αθλητική δημοσιογραφία είναι η βάση όλων των ρεπορτάζ. Ο αθλητικός συντάκτης πρέπει να ξέρει και αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ, απαιτείται πολυμέρεια, πρέπει να έχει πάρα πολλές γνώσεις. Η πολύπλευρη γνώση ενός αθλητικού συντάκτη πρέπει να ξεπερνά τα όρια του αθλητισμού, να ξεπερνά τα όρια μιας περιγραφής αθλητικής συνάντησης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Μόνο έτσι μπορούμε να παράξουμε καλύτερους δημοσιογράφους, αναγνώστες, τηλεθεατές, ακροατές, άρα και καλύτερους και πιο υπεύθυνους πολίτες».

    Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ καλωσόρισε και τους συναδέλφους αθλητικογράφους από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), που παρέστησαν λόγω της παράλληλης πραγματοποίησης του Ελληνοκυπριακού Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Ελπίζω να βρεθούμε σύντομα και στη Μεγαλόνησο εκεί όπου ο Σεφέρης έλεγε ότι η Ελλάδα είναι πιο ευρύχωρη».

    Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, Παναγιώτης Φελούκας επισήμανε: «Δεν νοείται να είσαι ολοκληρωμένος αθλητικός συντάκτης και να μην περάσεις από αυτό το χώρο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πριν 3.000 χρόνια σχεδόν, το Ολυμπιακό πνεύμα γεννήθηκε εδώ και όπως ερχόμασταν εδώ αναρωτιόμουν πόσο το ξεχάσαμε; Δυστυχώς, οι οικονομικές συνθήκες δεν επέτρεπαν για μεγαλύτερη αντιπροσωπεία από την Κύπρο εδώ. Από αυτόν εδώ το χώρο θα πρέπει να περάσουν όσοι κρατούν ένα μικρόφωνο, είτε είναι Γάλλοι, είτε είναι Μαλτέζοι, είτε Γερμανοί αθλητικοί συντάκτες. Γιατί δεν νοείται να είσαι αθλητικός συντάκτης και να μην περάσεις από αυτόν το χώρο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα κάνουμε πρόταση και στην AIPS αυτός ο χώρος να φιλοξενεί αθλητικούς συντάκτες από όλο τον κόσμο για να δουν που γεννήθηκε ο αθλητισμός. Γιατί εδώ θα μάθουν ποια είναι η Ελλάδα. Η πραγματική Ελλάδα και όχι αυτή τη σύγχρονη που βρισκόμαστε τώρα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι για τη νίκη που παλεύουμε, αλλά για το ευ αγωνίζεσθαι, για το Ολυμπιακό πνεύμα. Ευχόμαστε πως ο ελληνικός αθλητισμός όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης θα σταθεί στο ύψος του, θα προχωρήσει και θα μας κάνει ξανά υπερήφανους».

    Στο σημείο εκείνο, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών. «Καλωσήλθατε στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, στην Αρχαία Ολυμπία. Θα ήθελα να σας καλωσορίσω όλους στη γενέτειρα τω Ο.Α., εδώ απ? όπου η αθλητική δραστηριότητα απέκτησε οργανωμένη αγωνιστική μορφή. Αυτός ο συμβολικός όσο και ουσιαστικός χώρος επελέγη το 1961 ως ο καταλληλότερος για να φιλοξενήσει έναν πολύ-πολυτισμικό εκπαιδευτικό οργανισμό με διεθνή χαρακτήρα και εμβέλεια: Τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία. Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία πραγματοποιώντας το όραμα του Πιερ ντε Κουπερτέν για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου του Ολυμπισμού φιλοξενεί για περισσότερο από μισό αιώνα διεθνείς εκπαιδευτικές συνόδους και σεμινάρια με στόχο την προώθηση των Ολυμπιακών σπουδών, τη μελέτη της ιστορίας του αθλητισμού και τη διάδοση των Ολυμπιακών αξιών.

    Τι είναι η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία; Ολυμπισμός όπως ξέρετε είναι δύο ισάξιοι πυλώνες. Ο ένας είναι η άθληση και ο άλλος η παιδεία και ο πολιτισμός. Το παγκόσμιο κέντρο του κινήματος για την παιδεία και το Ολυμπιασμό είναι αυτό εδώ. Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία. Όπως ζητούσε ο αείμνηστος Καραμανλής να γίνονται πάντα στην Ολυμπία, οι Ο.Α., κάτι που δεν γίνεται... Αυτό που έχουμε, όμως στην Ελλάδα είναι η μόνιμη τέλεση της παιδείας του Ολυμπιασμού, είναι η Διεθνής Ολυμπιακής Ακαδημία. Εχουμε και πρόγραμμα μεταπτυχιακό. Δεν είχαμε πέρυσι ούτε έναν Έλληνα φοιτητή. Δεν τους δίνει άδεια το υπουργείο Παιδείας, επειδή η φοίτηση είναι υποχρεωτική. Αυτοί οι ξένοι φοιτητές γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρες μας παγκοσμίως. Εχω παιδιά που έχουν τελειώσει και μιλούν για την Ελλάδα και κλαίνε. Όλα αυτά τα παιδιά έχουν πάρει τις πιο καίριες θέσεις στον αθλητισμό. Κι ο αθλητισμός ξέρετε πόσο μεγάλη δύναμη είναι. Αθλητισμός χωρίς παιδεία δεν υπάρχει. Αν δεν εκπαιδεύσουμε τους νέους στις Ολυμπιακές αξίες δεν έχει κανένα νόημα. Η Αθήνα είχε την τιμή από τη ΔΟΕ να της προσφέρει ένα ποσό για να κάνει το αρχιακό μουσείο. Μουσείο μοναδικό στον κόσμο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να διαθέσει χώρο για να γίνει αυτό το Μουσείο (του 2004 δεν μπορούσε να διαθέσει χώρο στη ΔΟΕ). Το 2012 πήρα την πρωτοβουλία και είπα στη ΔΟΕ σας δίνουμε το συνεδριακό κέντρο του Οτο Σίμιτσεκ. Είμαι υπερήφανος που είχα την ιδέα αυτή.

    Θα αναφέρω κάτι για το σεβασμό στη διαφορετικότητα, μία από τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Ως αρχηγός της Ολυμπιακής αποστολής πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 μία αθλήτρια (σ.σ. Βούλα Παπαχρήστου) ανέβασε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης μία ρατσιστική δήλωση. Και την αποκλείσαμε. Τότε δέχτηκα κριτική, από δημοσιογράφους. Πως το έκανε αυτό ο Κούβελος; Είναι παράνομο και ανήθικο ειπώθηκε σε εκπομπή. Η παιδεία είναι βασικό. Αν δεν τη βγάζαμε εμείς θα την έβγαζε η ΔΟΕ. Κάθε αθλητής που αγωνίζεται σε Ολυμπιακούς Αγώνες υπογράφει ένα χαρτί με τους όρους συμμετοχής. Απαγορεύεται να κάνεις δηλώσεις πολιτικές ή ρατσιστικές στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αυτό όφειλαν οι δημοσιογράφοι να το ξέρουν. Ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν. Εσείς θα διαμορφώσετε την παιδεία, την αντίληψη των φιλάθλων. Οφείλουμε όλοι να κατευθύνουμε τον φίλαθλο κόσμο βάσει των Ολυμπιακών Αξιών. Να φτιάξουμε καλούς φιλάθλους. Η παιδεία είναι πάνω απ΄ όλα. Είναι καταλυτικής σημασίας η συνεχής επιμόρφωση».

    Ο κ. Κούβελος αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική δυσπραγία των ελληνικών ομοσπονδιών αναφερόμενος στην εμπειρία του, όταν σε διεθνή διοργάνωση ιστιοπλοΐας «ο Κοκκαλάνης ήταν κάπου μόνος του, η Σκαρλάτου αλλού, είχαν πάει με δικά τους λεφτά γιατί δεν τους είχε δώσει η Ομοσπονδία. Πάμε στην τύχη, χωρίς καμία υποστήριξη. Ανεβαίνει το επιστημονικό επίπεδο ψηλά στο εξωτερικό, αλλά εμείς πάμε στην τύχη. Οι ξένοι είχαν επιστήμονα για να μετρά τη μόλυνση του νερού».

    Το όνειρο κάθε νέου στο εξωτερικό είναι να φοιτήσει στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία. Δίνουν εξετάσεις και περνούν δύο παιδιά κάθε χρόνο. Κι εμείς ως Ελλάδα την αγνοούμε. Εδώ είναι η κληρονομιά μας. Δεν τους ενδιαφέρει στην Ελλάδα η παιδεία. Το Harvard, το Υale κάνουν τα θερινά τους σχολεία εδώ, για να εμπνεύσουν την ειρήνη στους νέους. Γιατί η ειρήνη δεν επιβάλλεται, αλλά επαίρεται. Εδώ είναι το σπίτι μας,» κατέληξε ο Κούβελος και αμέσως μετά κήρυξε την έναρξη των εργασιών του θερινού σχολείου του ΠΣΑΤ.

    Πριν ξεκινήσει η θεματολογία του 2ου Θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών, ο ΠΣΑΤ βράβευσε τον πρόεδρο της ΔΟΑ, Ισίδωρο Κούβελο, και τις AIPS και AIPS Europe μέσω του γενικού γραμματέα της δεύτερης, Τσαρλς Καμενζούλι για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη διοργάνωση των Θερινών Σχολείων. Παράλληλα, ο ΠΣΑΤ προχώρησε σε βράβευση της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) μέσω του προέδρου της, Παναγιώτη Φελούκας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 October 2015 - 16:32:20 UTC