Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ, ανακοίνωσε ο Β. Μεϊμαράκης
  • [02] Τζ. Κέρι: Στενή η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας
  • [03] Ποιοί απαλλάσσονται ή πληρώνουν τον μισό ΕΝΦΙΑ
  • [04] Β. Ντομπρόβσκις: Δεν τίθεται θέμα ονομαστικής διαγραφής χρέους για την Ελλάδα
  • [05] Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά η ΠΟΠΕΚ
  • [06] Το 59% των Γερμανών πιστεύει ότι η πολιτική της Α. Μέρκελ στην προσφυγική κρίση είναι λανθασμένη
  • [07] Στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου εγκαταστάθηκαν 1.000 πρόσφυγες
  • [08] Στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Γ. Πετρακάκου, της συντρόφου του και ενός ακόμη νεαρού
  • [09] Στην Ελλάδα το πιο συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα της ΕΕ
  • [10] Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού
  • [11] Μαρκόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ήμασταν κακοί, θα δούμε τα λάθη μας για να βελτιωθούμε»
  • [12] Το νέο Opel Astra ανοίγει νέους δρόμους στα μικρομεσαία αυτοκίνητα

  • [01] Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ, ανακοίνωσε ο Β. Μεϊμαράκης

    Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με συνέντευξη Τύπου, κάνοντας γνωστό ότι μια ώρα πριν είχε καταθέσει στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του κόμματος τη σχετική αίτηση με τις απαιτούμενες 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής.

    «Πιστεύω στο χτίσιμο όχι στο γκρέμισμα. Βλέπω τη ΝΔ με πολύ σεβασμό στην ιστορία και στην προσφορά της και με το βλέμμα στραμμένο στο κυβερνητικό πρόγραμμα για το μέλλον», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης και δήλωσε ταυτισμένος με τη ΝΔ τονίζοντας ότι ποτέ δεν την εγκατέλειψε ανεξάρτητα από το ποιος ήταν στην ηγεσία.

    «Κάποιοι άλλοι αφού εκμεταλλεύτηκαν τη ΝΔ, έγιναν υπουργοί και υφυπουργοί, την εγκατέλειψαν. Κάποιοι σήμερα συγκυβερνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι έγιναν απολίτικοι γιατί το κομματικό χρώμα είχε θαμπώσει. Εγώ πάντα την υπηρετούσα», συνέχισε.

    «Με την εμπειρία του χθες και τις ανάγκες του σήμερα όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε την αυριανή ΝΔ» προσέθεσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει μέρος ή κομμάτι της ΝΔ.

    «Δεν θέλω να υπάρξουν τα "ικός". Φιλοδοξώ να συνθέσω με ενιαίο πολιτικό λόγο. Το έπραξα εμπράκτως», επισήμανε φέρνοντας ως παράδειγμα ότι την υποψηφιότητά του δεν υπέγραψαν βουλευτές ή περιφερειάρχες.

    «Προτείνω συμφιλίωση, συγκατοίκηση με διάλογο, κανόνες, με ανοχή στην αντίθετη άποψη και όχι εσωτερική ρήξη», συμπλήρωσε και προανήγγειλε αλλαγές σε πρόσωπα και όργανα.

    Για το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ είπε ότι είναι ξεκάθαρο. «Η ΝΔ είναι θέση. Δεν είναι άρνηση. Καλείται να πρωταγωνιστήσει στον αγώνα για έξοδο από την κρίση», σημείωσε. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι δεν πιστεύει στη διαμάχη των γενεών αλλά στη διαμάχη των ιδεών.

    Για το χρόνο των εκλογών είπε ότι θα αποφασίσει η ΚΕΦΕ, αλλά δεν νομίζει πως πρέπει να υπάρχει πολύς χρόνος όταν σε πέντε ημέρες γίνεται δημοψήφισμα και σε είκοσι εθνικές εκλογές.

    Στις 11.00 το πρωί της Παρασκευής, θα καταθέσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού. Αύριο επίσης, σε κατάθεση της δικής του υποψηφιότητας θα προχωρήσει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

    [02] Τζ. Κέρι: Στενή η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας

    Στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, σημειώνοντας πως «ο Αμερικανός υπουργός επαναβεβαίωσε τη στενή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ και εταίρου της ΕΕ».

    Ο Τζον Κέρι «ενθάρρυνε την Ελλάδα να εφαρμόσει ταχέως τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την επιστροφή της στην ευημερία και την ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Τέλος, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, της προσφυγική κρίση, την ενεργειακή ασφάλεια, το κυπριακό και κοινές περιφερειακές ανησυχίες.

    [03] Ποιοί απαλλάσσονται ή πληρώνουν τον μισό ΕΝΦΙΑ

    Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή εξ ολοκλήρου, προβλέπεται και φέτος για μια σειρά κατηγοριών φορολογούμενων, τους οποίους περιγράφει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου.

    Έτσι, ενόψει της αποστολής των εκκαθαριστικών για την καταβολή του φόρου έως τις 20 Οκτωβρίου, σε όλους τους ιδιοκτήτες, διευκρινίζεται στην εγκύκλιο ότι ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά εισοδήματα ή αναπηρία, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, δικαιούνται έκπτωση 50% από το φόρο ή πλήρη απαλλαγή.

    Ειδικότερα, το μισό φόρο θα πρέπει να καταβάλουν άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο. Προϋπόθεση είναι, η αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά.

    Από το σύνολο του φόρου απαλλάσσονται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό άνω του 80% και εισόδημα ως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική έκταση της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τα 150 τμ.

    Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του φόρου θα ολοκληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

    [04] Β. Ντομπρόβσκις: Δεν τίθεται θέμα ονομαστικής διαγραφής χρέους για την Ελλάδα

    Δεν τίθεται θέμα ονομαστικής διαγραφής χρέους της Ελλάδας, όμως υπάρχουν περιθώρια στη διαδικασία αποπληρωμής, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», στην οποία επισημαίνει ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα.

    Όπως αναφέρει, στο θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το Eurogroup άφησε «την πόρτα ανοικτή», θα πρέπει όμως πρώτα να υπάρξει μία θετική αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων.

    Σε σχέση με τα ριζοσπαστικά βήματα προς μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ίδιος παρατηρεί ότι αυτήν τη στιγμή διεξάγονται σχετικές συνομιλίες και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μόνο η μηχανική σχέση του χρέους με την οικονομική επίδοση, αλλά η πραγματική δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους, και από αυτή την άποψη η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι, για παράδειγμα, η Πορτογαλία ή η Ιταλία.

    [05] Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά η ΠΟΠΕΚ

    Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (από 230 ευρώ που ήταν κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο) ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων με επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της έναρξης της περιόδου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, εφόσον ο φόρος παραμείνει στα περυσινά επίπεδα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί στα 80-85 λεπτά το λίτρο, σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο οπότε η τιμή διαμορφώθηκε στο 1-1,1 ευρώ καθώς στο μεσοδιάστημα υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η περαιτέρω μείωση του φόρου σύμφωνα με το αίτημα της ΠΟΠΕΚ θα οδηγήσει τη λιανική τιμή στα 60 λεπτά το λίτρο. Σημειώνεται ακόμη ότι η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει τον περιορισμό κατά 50 % του κονδυλίου για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ανάλογα και με την κλιματική ζώνη κάθε περιοχής.

    Στην επιστολή της η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι το απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της εξίσωσης των φόρων (πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης) "με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου οδήγησε τα νοικοκυριά στις πιο κρύες περιοχές της χώρας, στο να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα από τη μια μεριά οι πολίτες να στερούνται, εν μέσω χειμώνα, το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης και από την άλλη το Δημόσιο να μην έχει όφελος από αύξηση των φορολογικών εσόδων".

    Η ΠΟΠΕΚ αναφέρει ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα «εξόντωσης» των πολιτών.

    [06] Το 59% των Γερμανών πιστεύει ότι η πολιτική της Α. Μέρκελ στην προσφυγική κρίση είναι λανθασμένη

    Το 59% των Γερμανών δεν πιστεύει την καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ, όταν δηλώνει «θα τα καταφέρουμε», αναφερόμενη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης - ενώ ειδικά οι πολίτες άνω των 50 ετών, σε ποσοστό 61% εκτιμούν ότι αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει ευχάριστα για τη Γερμανία.

    Σύμφωνα με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης της εταιρείας «Emnid» για λογαριασμό του ιδιωτικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου Ν24, το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι με την πολιτική της η κυρία Μέρκελ περιορίζει τις πιθανότητες επανεκλογής της. Για την ώρα πάντως, η κρίση δεν αποτυπώνεται στην πρόθεση ψήφου των Γερμανών, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) διατηρούν το 40%, οι Σοσιαλδημοκράτες ενισχύονται κατά μία μονάδα και φθάνουν το 25%, το ίδιο ενισχύονται και οι Πράσινοι και η Αριστερά που συγκεντρώνουν από 10%, ενώ μία μονάδα κερδίζει και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φθάνοντας το 6%. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) βρίσκονται κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, με 4%.

    [07] Στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου εγκαταστάθηκαν 1.000 πρόσφυγες

    Στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου εγκαταστάθηκαν οι περίπου 1.000 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την πλατεία Βικτωρίας.

    Τις εργασίες για τη δημιουργία υποδομών, προκειμένου να διαμείνουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες, έχει αναλάβει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) συνεπικουρούμενη από τις υπηρεσίες του δήμου Γαλατσίου.

    Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, «το πρόβλημα με το Γυμναστήριο εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν έχει λειτουργήσει εδώ και 11 χρόνια, από τότε που ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Γι? αυτό και μπορεί να παρουσιασθούν κάποια προβλήματα. Παρόλα αυτά» σημειώνει «η ΕΤΑΔ έχει αναλάβει τις τροποποιήσεις των χώρων, ενώ ο δήμος από την πλευρά του συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια με το εργατικό δυναμικό του. Συγχρόνως, ο δήμος -με δική του δαπάνη- έχει τοποθετήσει χημικές τουαλέτες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων». Όπως διευκρινίζει «ο χώρος ήδη διαθέτει αρκετές εγκαταστάσεις υγιεινής, αφού -όταν κατασκευάσθηκε- είχε προδιαγραφές εξυπηρέτησης 20.000 ατόμων». Συγχρόνως, ο δήμος Γαλατσίου έχει αναλάβει την καθαριότητα του χώρου.

    Για τη διαχείριση του χώρου είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους όμορους δήμους, τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος. Κι αυτό, διότι πέρα από τις συνθήκες υγιεινής, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν η σίτιση και η ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Σε ό,τι αφορά τη σίτιση, για σήμερα την έχει αναλάβει ο στρατός. Αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους παραπάνω φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους οποίους ο δήμος Γαλατσίου βρίσκεται σε επικοινωνία.

    [08] Στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Γ. Πετρακάκου, της συντρόφου του και ενός ακόμη νεαρού

    Πρόσφατες φωτογραφίες του 36χρονου συλληφθέντα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στον Βόλο, Γιώργου Πετρακάκου, καθώς και τα στοιχεία και φωτογραφίες της συντρόφου του και ενός εκ των αδελφών συνεργών του από την Αγία Παρασκευή Αττικής, έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, κατόπιν σχετικής Εισαγγελικής Διάταξης.

    Τα στοιχεία της γυναίκας είναι: Θεοφίλου Μαρία του Κωνσταντίνου και της Ευαγγελίας, γεν. την 06-02-1979.

    Ο άνδρας που συνελήφθη μετά τον Γ. Πετρακάκο, σε ξενοδοχείο του Βόλου και είναι αυτός που είχε νοικιάσει το κρησφύγετο στον Μώλο Φθιώτιδας, είναι ο Ασημακόπουλος Θεμιστοκλής του Δημητρίου και της Βασιλικής, γεν. 25-01-1988.

    [09] Στην Ελλάδα το πιο συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα της ΕΕ

    Το πλέον συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη διαθέτει η χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ για την ηγεσία και την αυτονομία των σχολείων που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

    Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Εκπαιδευτικής Ερευνας και Αξιολόγησης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρατηρείται σχετικά μεγάλη αυτονομία των σχολικών μονάδων στα θέματα των μεθόδων διδασκαλίας, της επιλογής των σχολικών εγχειριδίων ή της επιλογής των μαθητών τους με την «αξιοσημείωτη εξαίρεση της Ελλάδας όπου τα ζητήματα αυτά καθορίζονται από τις εκπαιδευτικές Αρχές».

    Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ όπου τα σχολικά εγχειρίδια καθορίζονται από τις εκπαιδευτικές Αρχές, ενώ στη Γαλλία συμβαίνει το ίδιο μόνο για τα σχολικά εγχειρίδια των μαθημάτων επιλογής. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία είναι επίσης η εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις σχολικές μονάδες να επιλέγουν τους καθηγητές που θα καλύψουν τα κενά τους σε προσωπικό, καθώς και να έχουν τον πρώτο λόγο στο θέμα των απολύσεων και της επιλογής του διευθυντή τους.

    [10] Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού

    Στις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση τριών κρίσεων τα τελευταία χρόνια, την οικονομική, την κρίση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και την κρίση ασφάλειας της περιοχής, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Ως προς το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα έστειλε το μήνυμα ότι «το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού» και πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια για επιλογές εξωτερικής πολιτικής χωρίς να εξετάζονται εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι συνέπειες.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα σταθεροποίησης που συμφώνησε η κυβέρνηση μετά από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι συμπεριλαμβάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και θα επιτρέψει να σταθεροποιηθεί η οικονομία με το να τεθούν θεμέλια για μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, καθώς επίσης και πως συνεχίζεται να χρειάζεται να παλέψουμε βήμα-βήμα για να εφαρμοστεί μια ατζέντα αναπτυξιακή και όχι μια ατζέντα λιτότητας.

    Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι αν και έχουν επιτευχθεί πολλά, ωστόσο το όραμα των ιδρυτών του Οργανισμού δεν έχει εκπληρωθεί και πως σήμερα βιώνουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, άνευ προηγουμένου μεταναστευτικά κύματα και αύξηση της φτώχειας, της βίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το μεγάλο ερώτημα δεν είναι να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά πως το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο Οργανισμός αυτός που ιδρύθηκε για τον λόγο αυτό, είναι το πώς αντιμετωπίζει τις προκλήσεις αυτές με τη βάση των κοινών αξιών μας που θεσπίζονται στη Χάρτα του ΟΗΕ. Επισήμανε ότι καθώς περνούν τα χρόνια φαίνεται να επιστρέφουμε όχι μόνο στα ίδια προβλήματα αλλά και στις ίδιες απαρχαιωμένες συνταγές που προκάλεσαν τα προβλήματα αυτά.

    «Γι' αυτό», υπογράμμισε, «οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι υπαρξιακές: Θα συνεχίσουμε με τις ίδιες παλιές συνταγές κοινωνικού αποκλεισμού και κοινωνικού κατακερματισμού και μεταναστευτικών ρευμάτων ή θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε το μέλλον μας βήμα προς βήμα με εμπιστοσύνη και την ικανότητα να μάθουμε από τα λάθη μας;».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τρεις κρίσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, επισήμανε ότι, όπως και πολλές άλλες χώρες, η Ελλάδα επλήγη πάρα πολύ άγρια από την οικονομική κρίση του 2008 λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας της και του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Όμως, όπως σημείωσε, η νεοφιλελεύθερη συνταγή που εμείς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κληθήκαμε να εφαρμόσουμε παρά το μεγάλο κοινωνικό κόστος, οδήγησε σε μεγαλύτερη εμβάθυνση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αντί να τις αντιμετωπίσουν. Χάσαμε, επισήμανε, το 25% του ΑΕΠ μας, ο λόγος ΑΕΠ προς χρέος αυξήθηκε στο 180%, ενόσω η ανεργία έφτασε το 27% και η μετανάστευση πτυχιούχων προς το εξωτερικό επιταχύνθηκε.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι μια πολύ σθεναρή αφοσίωση κάποιων στο ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από την Ευρωζώνη ή ότι οι διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε θα πρέπει να συνδυαστούν με πολύ άγρια λιτότητα και με μεγάλη περικοπή μισθών και συντάξεων.

    [11] Μαρκόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ήμασταν κακοί, θα δούμε τα λάθη μας για να βελτιωθούμε»

    Στη συνολική αδυναμία, σε άμυνα και επίθεση, που φανέρωσε ο ΠΑΟΚ απέναντι στην Τραμπζονσπόρ και οδηγήθηκε στην ήττα με 87-54, στο πρώτο παιχνίδι του στη Σμύρνη για το Pinar Cup 2015, εστίασε ο Σούλης Μαρκόπουλος, με την ολοκλήρωση του αγώνα με την τούρκικη ομάδα. Μιλώντας στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο τεχνικός του «Δικεφάλου» τόνισε μεταξύ άλλων: «Ήμασταν κακοί σε όλες τις επαφές, σε άμυνα και επίθεση. Πρέπει να δούμε τα λάθη μας, να καθίσουμε και να μιλήσουμε, προκειμένου να βελτιωθούμε και να παρουσιαστούμε καλύτεροι στα επόμενα παιχνίδια του τουρνουά και το σημαντικότερο, για να μπορούμε να είμαστε όσο γίνεται πιο έτοιμοι για τις επίσημες υποχρεώσεις μας».

    [12] Το νέο Opel Astra ανοίγει νέους δρόμους στα μικρομεσαία αυτοκίνητα

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ

    Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της πανευρωπαϊκής παρουσίασης της νέας γενιάς του Opel Astra, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Ο απεσταλμένος του ΑΠΕ-ΜΠΕ οδήγησε όλες τις εκδόσεις που θα έρθουν στην Ελλάδα, στο τέλος Νοεμβρίου.

    Ειδικότερα, η πετρελαιοκίνητη μονάδα 1.600 κ.εκ. που αποδίδει 136 ίππους, είναι μια πρόταση η οποία απευθύνεται σε όσους κάνουν τουλάχιστον 15.000 χλμ.Τον χρόνο και έχουν προγραμματίσει να κρατήσουν στην κατοχή τους το αυτοκίνητο για τέσσερα. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα κάνουν απόσβεση την δαπάνη που απαιτείται για την απόκτηση του γερμανικού αυτοκινήτου με κινητήρα ντίζελ νέας γενιάς. Το μοτέρ που χρησιμοποιείται και σε αλλα μοντελα της μάρκας έχει χαρακτηριστικά τα οποια θυμίζουν βενζινοκίνητες μονάδες.

    Οι μηχανικοί με τις κατάλληλες τροποποιήσεις και αλλαγές εξασφάλισαν χαμηλό επίπεδο θορύβου, μείωση των κραδασμών και αμεσότερη απόδοση σε όλο σχεδόν το φάσμα λειτουργίας του μοτέρ. Στο δρόμο διαπιστώθηκε ότι οι 136 ίπποι είναι υπεραρκετοί για να κινήσουν με ευκολία το αυτοκίνητο και να του προσδώσουν πολύ καλές επιδόσεις.

    Η τρικύλινδρη μονάδα βενζίνης 1.000 κ.εκ. ισχύος 105 ίππων εισέρχεται για πρώτη φορά στη γκάμα του μικρομεσαίου γερμανικού αυτοκινήτου και αποτελεί την απάντηση της Opel στη νέα τάση που θέλει την κίνηση των αυτοκινήτων από καινούργιες ελαφριές μονάδες βενζίνης. Ο τρόπος λειτουργίας της μονάδας 1.000 κ.εκ. Είναι καλός και ο οδηγός έχει την εντύπωση ότι χειρίζεται ένα σύνολο μεγαλύτερης χωρητικότητας.

    Στα θετικά της μικρής μονάδας συμπεριλαμβάνονται, η δυνατότητα να προσφέρει ικανοποιητική ποσότητα ισχύος και ροπής σε ευρύ πεδίο λειτουργιας καθώς και η ευχάριστη λειτουργία Συγκεκριμένα, οι νέες ρυθμίσεις του κινητήρα και οι κατάλληλοι συνδυασμοί με τις πέντε σχέσεις του μηχανικού κιβώτιου, εξασφαλίζουν απόδοση και ευχρηστία. Επίσης οι μηχανικοί κατάφεραν να εξαλείψουν σε μεγάλο βαθμό, δυο μειονεκτήματα των τρικύλινδρων κινητήρων. Ο λόγος για τον θόρυβο και τους κραδασμούς κυρίως στο ρελαντί. Καθοριστικό ρόλο στη προσπάθεια τους έπαιξαν οι νέες βάσεις στήριξης του μοτέρ και η νέα αποδοτική ηχομόνωση.

    Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, τα στελέχη της μάρκας αναφέρθηκαν στις νέες τεχνολογίες του αυτοκινήτου και κυρίως σε εκείνες τις διατάξεις που εμφανίζονται για πρώτη φορά στη μικρομεσαία κατηγορία.Το νέο Opel Astra λανσάρει το σύστημα φωτισμού full matrix LED και την υπηρεσία προσωπικής υποστήριξης και συνδεσιμότητας Opel OnStar. Η υπηρεσία OnStar θα λανσαριστεί στη χώρα μας το 2016.

    Η νέα γενιά του συστήματος IntelliLink infotainment περιλαμβάνει, το νέο R 4.0 IntelliLink διαθέτει οθόνη αφής 7-ιντσών και επιτρέπει εκτενή ενσωμάτωση smartphone μέσω Apple CarPlay και Android Auto - στάνταρ από το Enjoy.

    Η νέα γενιά εργονομικών καθισμάτων Opel, δοκιμασμένη και πιστοποιημένη από ανεξάρτητη ομάδα ειδικών της πλάτης του Γερμανικού οργανισμού AGR (Campaign for Healthy Backs), είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό. Στη δοκιμή που περιλάμβανε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή μήκους περίπου 200 χλμ. διαπιστώθηκε ότι το σύστημα που προσφέρει μασάζ στην πλάτη του οδηγού, είναι μια καλή πρόταση για να μειωθεί η καταπόνηση από το ταξίδι.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 October 2015 - 18:32:19 UTC