Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταθέτουν επίσημα τις υποψηφιότητές τους για την ηγεσία της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης και Απ. Τζιτζικώστας
  • [02] Στους δέκα οι νεκροί από τη νέα επίθεση σε αμερικανικό πανεπιστήμιο
  • [03] Β. Σόιμπλε: Η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως προσφυγικό νόμο και πολιτική
  • [04] Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταθέτει σήμερα η μητέρα του Π. Φύσσα
  • [05] Εμπρηστική επίθεση στο γραφείο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, στη Μυτιλήνη
  • [06] Στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Γ. Πετρακάκου, της συντρόφου του και ενός ακόμη νεαρού
  • [07] Ήρωες στο Αιγαίο
  • [08] Η ανακάλυψη νέου πρόσθετου υλικού ανοίγει τον δρόμο για ασφαλέστερα καύσιμα

  • [01] Καταθέτουν επίσημα τις υποψηφιότητές τους για την ηγεσία της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης και Απ. Τζιτζικώστας

    Στις 11:00 θα καταθέσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυρικάκος Μητσοτάκης, ενώ λίγη ώρα αργότερα στις 12:30 θα ακολουθήσει και η κατάθεση της υποψηφιότητας του Απόστολου Τζιτζικώστα.

    Καταληκτική προθεσμία είναι η 6η απογευματινή και άγνωστο παραμένει αν τελικά θα είναι υποψήφιος και ο Αδωνις Γεωργιάδης. Χθες πάντως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης καταθέτοντας τη δική του υποψηφιότητα παρουσίασε τις θέσεις του για τη Νέα Δημοκρατία προτάσσοντας την ανάγκη ενότητας αλλά και ριζικών αλλαγών.

    Διαβάστε επίσης:Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ, ανακοίνωσε ο Β. Μεϊμαράκης

    [02] Στους δέκα οι νεκροί από τη νέα επίθεση σε αμερικανικό πανεπιστήμιο

    Ενας 26χρονος σκότωσε δέκα ανθρώπους σε πανεπιστήμιο του Ορεγκον, στο νέο μακελειό που έχει συγκλονίσει τους Αμερικανούς και έχει προκαλέσει την οργή του Προέδρου Ομπάμα απέναντι στις επιθέσεις «που έχουν γίνει ρουτίνα» τις ΗΠΑ.

    «Προς το παρόν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τον αριθμό των δέκα νεκρών» και επτά τραυματιών δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Τζον Χάνλιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς να διευκρινίσει εάν ο δράστης της επίθεσης περιλαμβάνεται στους δέκα νεκρούς.

    Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το όνομα του δράστη είναι Κρις Χάρπερ Μέρσερ, ήταν 26 ετών, δεν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αμπκουα και ήταν κάτοικος της περιοχής. Τα κίνητρα του δράστη δεν είναι γνωστά, αλλά η πρόχειρη έρευνα στο blog που διατηρούσε δείχνει ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες αντίστοιχων επιθέσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

    [03] Β. Σόιμπλε: Η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως προσφυγικό νόμο και πολιτική

    Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να θεσπίσουν έναν κοινό ευρωπαϊκό νόμο για τους πρόσφυγες, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη, μιλώντας για τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί η χειρότερη προσφυγική κρίση στην ήπειρο από τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους της δεκαετίας του 90.

    «Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προσφυγικό νόμο και μια ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική - και γρήγορα!» είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.Η θέσπιση του νόμου αυτού θα πρέπει να είναι «θέμα μηνών παρά χρόνων, αλλά, ξανά, πρώτα θα χρειαστεί να θέσουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή». Πρόσθεσε ότι ένας τέτοιος νόμος δεν προϋποθέτει αλλαγές στις συμβάσεις της ΕΕ.

    Ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει από το 1999 να δημιουργήσουν ένα Κοινό Σύστημα Ευρωπαϊκού Ασύλου και από τότε έχουν υπάρξει προσπάθειες να εναρμονιστούν οι νόμοι σε όλα τα κράτη-μέλη, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους σε μερικά θέματα όπως η αναγνώριση ενός ατόμου ως πρόσφυγα και οι συνθήκες υποδοχής.

    [04] Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταθέτει σήμερα η μητέρα του Π. Φύσσα

    Η στιγμή που περιμένει επί δύο ολόκληρα χρόνια η κ. Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου Φύσσα φθάνει σε λίγη ώρα, οπότε και θα ανέβει στο βήμα του μάρτυρα να μιλήσει για το παιδί της.Η μητέρα του 34χρονου μουσικού θα καταθέσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής για να μιλήσει για τον Παύλο της που έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά.

    Λίγες μέρες μετά την κατάθεση του πατέρα του μουσικού, έφθασε και για τη μητέρα του, η στιγμή που η κ. Φύσσα περίμενε αρκετούς μήνες . Και αυτή , όπως και ο πατέρας και η αδελφή του Παύλου Φύσσα, είναι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου έχοντας γύρω της σχεδόν πάντα φίλους του γιου της.

    Η χλωμή μαυροφορεμένη γυναίκα παρακολουθεί όλους αυτούς τους μήνες την διαδικασία και δεν έδειξε ούτε λεπτό πως σκοπεύει να επιτρέψει σε οποιονδήποτε να την τρομοκρατήσει ή ότι θα εγκαταλείψει την μάχη που δίνει για την τιμωρία των δολοφόνων του γιου της. Η μητέρα του Παύλου Φύσσα «ενός Ελεύθερου ανθρώπου» όπως έχει πει για τον γιο της, λέει πως δεν φοβάται ούτε τις βεβηλώσεις στο μνημείο του παιδιού της, ούτε απειλές, ούτε τίποτα και ότι ελπίζει πως θα απονεμηθεί δικαιοσύνη για τη «σχεδιασμένη δολοφονία του Παύλου».

    [05] Εμπρηστική επίθεση στο γραφείο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, στη Μυτιλήνη

    Φωτιά με εύφλεκτη ύλη έβαλαν άγνωστοι, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου. Το πολιτικό γραφείο στεγάζεται σε διαμέρισμα του 3ου ορόφου στη συμβολή των οδών Ναυάρχου Αποστόλη και Καβέτσου στη Μυτιλήνη.

    H πυρκαγιά κατασβέστηκε, έπειτα από παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Καταστράφηκε ολοσχερώς η είσοδος του πολιτικού γραφείου του κ. Αθανασίου, ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στις εισόδους διπλανών διαμερισμάτων.

    [06] Στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Γ. Πετρακάκου, της συντρόφου του και ενός ακόμη νεαρού

    Πρόσφατες φωτογραφίες του 36χρονου συλληφθέντα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στον Βόλο, Γιώργου Πετρακάκου, καθώς και τα στοιχεία και φωτογραφίες της συντρόφου του και ενός εκ των αδελφών συνεργών του από την Αγία Παρασκευή Αττικής, έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, κατόπιν σχετικής Εισαγγελικής Διάταξης.

    Τα στοιχεία της γυναίκας είναι: Θεοφίλου Μαρία του Κωνσταντίνου και της Ευαγγελίας, γεν. την 06-02-1979.

    Ο άνδρας που συνελήφθη μετά τον Γ. Πετρακάκο, σε ξενοδοχείο του Βόλου και είναι αυτός που είχε νοικιάσει το κρησφύγετο στον Μώλο Φθιώτιδας, είναι ο Ασημακόπουλος Θεμιστοκλής του Δημητρίου και της Βασιλικής, γεν. 25-01-1988.

    [07] Ήρωες στο Αιγαίο

    Θα μπορούσε κανείς να τον αποκαλέσει ήρωα. Η εικόνα, χθες το πρωί, ενός άντρα μέχρι κει πάνω να κάνει τεχνητή αναπνοή σε ένα μωρό τόσο δα, μόλις δυο χρόνων, από την ώρα του κατάπλου μέχρι την ώρα που το άφησε στα χέρια των διασωστών του ΕΚΑΒ, ήταν συγκλονιστική. Ακόμα πιο πολύ, η εικόνα του αξιωματικού αυτού, του Λιμενικού Σώματος, του ανθυποπλοίαρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου, κυβερνήτη του πλωτού σκάφους 602, που κατέρρευσε αμέσως μετά... Έβαλε το κεφάλι του στα χέρια του και ξέσπασε σε λυγμούς. Δευτερόλεπτα μετά άκουγε από την ενδοεπικοινωνία του σκάφους του, πως υπήρχε ένα ακόμα περιστατικό με 40-50 ανθρώπους που κινδύνευαν σε μια πλαστική βάρκα μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας», λέει μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε...».

    Ο 41χρονος Κυριάκος Παπαδόπουλος ξέρει από προσφυγιά. Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια της Μικρασίας, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονται πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, απόφοιτος της Σχολής Εμποροπλοιάρχων των Οινουσών, ναυτικός πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί στο Λιμενικό Σώμα. Είναι η εικόνα του Λιμενικού Σώματος σήμερα. Ειδικότητα του... να σώζει ζωές! Είναι ο μέσος αξιωματικός της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο αξιωματικός που βρίσκεται πίσω από κάθε δελτίο Τύπου που μιλά για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Ο απλός καθημερινός άνθρωπος με οικογένεια και δυο παιδιά, δυο κορίτσια 15 και 6 χρόνων. Ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και... χαμηλές αποδοχές κοιτώντας κάθε πρωί την ακτή απέναντι.

    «Κάθε περιστατικό λέει είναι διαφορετικό από το άλλο. Άλλα πρόσωπα, άλλα απλωμένα για βοήθεια χέρια, άλλα μάτια που ζητούν σωτηρία... Κι όλα αυτά συμβαίνουν με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο. Γιατί διαφορετική είναι κάθε φορά η ανεξέλεγκτη εκδήλωση του πανικού αυτών των ανθρώπων. Και νιώθω τον εαυτό μου τυχερό γιατί οι απώλειες όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με τον αριθμό των περιστατικών που αντιμετωπίσαμε είναι μηδαμινές».

    Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος σταμάτησε να μετρά τις επιχειρήσεις διάσωσης, στις οποίες συμμετείχε, τον πρώτο μήνα της θητείας του στο Λιμενικό Σώμα. «Στις πρώτες 20 με 30 φορές συνειδητοποίησα πως το να σώζεις ανθρώπους είναι σαν την ανάσα. Αναπνέεις χωρίς να μετράς τις ανασαιμιές σου...».

    Μιλά για το πλήρωμα του. Τη δεύτερη του οικογένεια. «Το πλήρωμα είναι η συνέχεια του καπετάνιου. Οι άνθρωποι που στηρίζεσαι πάνω τους. Αν λείψουν αυτοί θα λείψεις κι εσύ» λέει.

    Δεν θυμάται πόσους ανθρώπους έσωσε. «Μπορούμε να πούμε χιλιάδες. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα σώθηκαν σε δύσκολες συνθήκες. Κι οι συνθήκες είναι δύσκολες είτε πάνω στη βάρκα είναι δυο είτε 102 άνθρωποι. Στα σκοτεινά με κάποιες θερμικές κάμερες, με τα κιάλια προσπαθούμε να εντοπίσουμε μέσα στα κύματα τη βάρκα, τους ανθρώπους που είναι γαντζωμένοι μέσα ή πάνω ή μερικές φορές και κάτω από αυτήν...»

    «Χθες, άκουσα από το VHF ένα επιβατικό να καλεί σε βοήθεια. Σε λίγα λεπτά βρεθήκαμε εκεί. Σώσαμε 48 άτομα. Χάσαμε δυο. Μια γυναίκα με σωσίβιο κι ένα παιδάκι που το βρήκαμε χωρίς σωσίβια... Αφήνουν παιδιά να περνάν τη θάλασσα χωρίς σωσίβια. Είναι εγκληματίες...» λέει ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. Σκληροτράχηλος που συχνά πυκνά βουρκώνει. «Ήταν εγκλωβισμένο το παιδί, στο δίπλωμα του ημιβυθμισμένου φουσκωτού σκάφους... Η θάλασσα ήταν αγριεμένη. Δώσαμε σκοινιά, δέσαμε το φουσκωτό πάνω μας κι αρχίσαμε κρεμασμένοι από το σκάφος να ανεβάζουμε τον κόσμο... 10-11 παιδιά πρώτα κι ύστερα γυναίκες και ενήλικες. Σε στιγμές απίστευτου πανικού. Σε μια φουσκωτή εξάμετρη λέμβο κάπου 50 άτομα. Ποιον να πρωτοσώσεις... Ο ένας πατούσε πάνω στον άλλο».

    Και κάπου εκεί είδε το δίχρονο παιδί. «Τον ανασύραμε τον μικρό μόλις τον εντοπίσαμε. Παρούσα στην επιχείρηση η διασώστρια Ζωή Λειβαδίτη. Αυτή πρώτη κι εγώ δεύτερος στη μάχη να ζήσει το παιδί... Το έχουμε ξανακάνει. Άλλες φορές τα καταφέραμε άλλες όχι...». Σταματά να μιλά για λίγο... Παίρνει βαθειά ανάσα και συνεχίζει. «Κάποια στιγμή το παιδί έδωσε σημάδια πως θα ζήσει. Έβγαλε νερό από το στόμα του κι από τη μύτη του. Συνέχισα να του δίνω το ?φιλί της ζωής?. Χάρηκα, αλλά η χαρά κράτησε λίγο. Είχα καταλάβει πως το παιδί είχε πεθάνει, αλλά έλεγα πως δεν μπορεί, θα ζήσει. Πρέπει να ζήσει. Μέχρι που το παρέδωσα...».

    Τον ρωτάμε τι τον κάνει τόσο δυνατό. Λένε για αρρώστιες που φέρνουν οι μετανάστες... «Έχεις παιδιά του λέμε, σκέφτηκες ποτέ πως μπορεί να φέρεις στο σπίτι μια αρρώστια;».

    Χαμογελά πικρά... «Ναι... Το σκέφτομαι. Αλλά όχι την ώρα της μάχης. Μετά, στο σπίτι, κάποιες φορές αναρωτιέμαι. Αλλά στο σκάφος όχι. Εκεί πρέπει να κάνω αυτό για το οποίο έχω ταχθεί. Πρέπει να βοηθήσω ανθρώπους στη θάλασσα και αυτό κάνω. Δεν με νοιάζει αν είναι εγκληματίας, διακινητής ή το παιδάκι το χτεσινό. Εγώ πρέπει να τον σώσω».

    Τον ρωτάμε πόσους ανθρώπους έχει σώσει. Δεν θυμάται. Δεν τους μέτρησε. Χθες έσωσε με τους συναδέλφους του στο 602, 88. Ρωτάμε αν τους θυμάται... «Όχι», λέει. «Δεν τους θυμάμαι. Στον δρόμο όμως όταν με βλέπουν και μέχρι να φύγουν με θυμούνται αυτοί. Όταν με βλέπουν με χαιρετάνε, μου χαμογελάνε... μεγάλο πράγμα είναι αυτό. Και δεν πληρώνεται με τίποτα στον κόσμο»

    Τον ρωτάμε αν θυμάται αυτούς που έχασε... «Αυτούς που χάθηκαν μπροστά μου;» ρωτά. Ναι αυτούς.

    Ο σκληρός ανθυποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, ο κυβερνήτης του πλωτού σκάφους 602 βουρκώνει για μια ακόμα φορά. «Αυτοί όλοι είναι ο εφιάλτης μου λέει. Δε νιώθω ένοχος για το ότι χάθηκαν. Λέω μόνο θα έπρεπε να ζήσουν...».

    Τον αποχαιρετάμε. Μπαίνει μέσα στην καμπίνα του σκάφους. Όπου να ?ναι το VHF θα τον ξανακαλέσει σε μια ακόμα επιχείρηση διάσωσης...

    [08] Η ανακάλυψη νέου πρόσθετου υλικού ανοίγει τον δρόμο για ασφαλέστερα καύσιμα

    Οι γνωστοί κίνδυνοι έκρηξης κατά τη χρήση και τη μεταφορά διαφόρων καυσίμων για οχήματα και αεροπλάνα μπορεί να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον, καθώς επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα πρόσθετο υλικό, το οποίο μειώνει την εκρηκτικότητα των καυσίμων (βενζίνης, πετρελαίου, κηροζίνης κ.α.).Η προσθήκη του συνθετικού υλικού στους ιδιαίτερα εύφλεκτους υδρογονάνθρακες θα κάνει πιο εύκολη υπόθεση τη διαχείρισή τους και θα μειώσει την έκταση της καταστροφής σε περίπτωση ατυχήματος, σύγκρουσης ή τρομοκρατικής επίθεσης και της ανάφλεξης της δεξαμενής των καυσίμων που ακολουθεί.

    Οι ερευνητές του Τμήματος Χημείας και Χημικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) και του Στρατού των ΗΠΑ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζούλια Κόρνφιλντ του πανεπιστημίου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», δημιούργησαν ένα υλικό αποτελούμενο από υπερβολικά μακριές αλυσίδες πολυμερούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 October 2015 - 6:32:13 UTC