Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ό. Γεροβασίλη: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο»
  • [02] Θα είναι τελικά υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ ο Άδωνις Γεωργιάδης
  • [03] Βραβεία σε έξι κορυφαίους επιστήμονες απένειμε ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [04] Ορκίστηκαν οι 300 της νέας βουλής
  • [05] Αφγανιστάν: Εννέα οι νεκροί από τον βομβαρδισμό νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
  • [06] Ν.Φίλης: «Μέγιστη πρόκληση η αναζήτηση δρόμων για τη σύνδεση Τέχνης και Εκπαίδευσης»
  • [07] Μέτρα προστασίας και ανάδειξης του μνημείου της Αμφίπολης
  • [08] Β. Μεϊμαράκης: «Η ΝΔ δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να ανασάνει»
  • [09] Συνεδριάζει στις 14.30 η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Ό. Γεροβασίλη: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο»

    «Νομίζω ότι έχει τελειώσει η περίοδος των προγραμματισμών, των σκέψεων, του μεγάλου κομματιού της διαπραγμάτευσης και σήμερα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, προσερχόμενη στη Βουλή για την ορκωμοσία των βουλευτών.

    Επισήμανε ότι «ξεκινά μια δύσκολη περίοδος, με την έννοια ότι έχουμε μπροστά μας ένα ουσιαστικό έργο, σε μία καθοριστική στιγμή για τη χώρα» και πρόσθεσε πως «όπως θα εργαστεί η κυβέρνηση θα πρέπει και το Κοινοβούλιο, αντιστοίχως, να εργαστεί σκληρά».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι υπήρξε «εξαιρετικά θετική η αποτίμηση με ενίσχυση της θέσης της χώρας μας».

    [02] Θα είναι τελικά υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ ο Άδωνις Γεωργιάδης

    Δεκτή έκανε η ΚΕΦΕ της ΝΔ την ένσταση του 'Αδωνι Γεωργιάδη, όπως δήλωσε ο ίδιος ο βουλευτής πριν από λίγο.Έτσι οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ είναι τέσσερις, οι κ.κ Β. Μεϊμαράκης, Κ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας και Α. Γεωργιάδης.

    Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι έγινε δεκτή η ένστασή του παρότι ήταν εκπρόθεσμος, ευχαρίστησε τους τρεις συνυποψηφίους του που υποστήριξαν ότι θα έπρεπε εξ αρχής να γίνει δεκτή η αίτησή του, καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά για την σχετική παρέμβασή του. Για τη χθεσινή απόφαση της ΚΕΦΕ είπε ότι τυπικά ήταν ορθή και τεχνικά σωστή.

    [03] Βραβεία σε έξι κορυφαίους επιστήμονες απένειμε ο Πρ. Παυλόπουλος

    Τη βεβαιότητά του, ότι η αναβίωση στην Ελλάδα του "Συμποσίου των Επτά Σοφών" θα λειτουργήσει ως καταλύτης στις διαδικασίες μελέτης και αντιμετώπισης των θεμάτων εκείνων που απασχολούν την παγκόσμια κοινωνία τον 21ο αιώνα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απονέμοντας τα βραβεία σε έξι κορυφαίους επιστήμονες, σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του "2ου Συμποσίου των Επτά Σοφών" με θέμα την Κοσμολογία που διοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

    Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ίδια η σημασία του κοσμολογικού ζητήματος υπερβαίνει κατά πολύ τις επιμέρους επιστήμες, τις οποίες μετέρχεται ο κοσμολογικός στοχασμός στην εξελικτική του πορεία.

    Μάλιστα, παρατήρησε ότι ακόμη και σήμερα η κοσμολογία, με το δέος, τη δημιουργική απορία και το θαυμάζειν, την αναζήτηση τεκμηρίων και αρμονικών θεωριών, βρίσκεται ίσως εγγύτερα από κάθε άλλο επιστημονικό πεδίο στις γενεσιουργές συνθήκες του πρώτου ευρωπαϊκού φιλοσοφικού και επιστημονικού στοχασμού κατά τη "στιγμή" των προσωκρατικών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος απένειμε τα βραβεία στους κορυφαίους επιστήμονες:

    - James Cronin, κάτοχο Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 1980, ομότιμο καθηγητή Αστρονομίας & Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου,

    - Γεώργιο Ευσταθίου, καθηγητή Αστροφυσικής και Διευθυντή του Ινστιτούτου Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Εταίρο της Βασιλικής Ακαδημίας,

    - David Gross, κΚάτοχο Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2004, καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής και Διευθυντή του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια,

    - Eugene Parker, ομότιμο καθηγητή Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και του Ινστιτούτου Enrico Ferni,

    - Alexei Starobinsky, κάτοχο Βραβείου Kavli Αστροφυσικής 2014, Κοσμολόγο Αστροφυσικό στο Ινστιτούτο Landau Θεωρητικής Φυσικής, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, και

    - Gabriele Veneziano, Θεωρητικό Φυσικό, καθηγητή στην Έδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας στο Coll?ge de France.

    [04] Ορκίστηκαν οι 300 της νέας βουλής

    Τον νενομισμένο από το Σύνταγμα όρκο, έδωσαν οι 300 βουλευτές, που απαρτίζουν το Σώμα της ΙΖ κοινοβουλευτικής περιόδου (Α' Σύνοδος) όπως προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Της εναρκτήριας συνεδρίασης προήδρευσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ως ο παλαιότερος, από τους επανεκλεγέντες αντιπρόεδρους της προηγούμενης Βουλής, ο οποίος πριν την ορκομωσία υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, που τον συνόδευσαν.

    Στην Ολομέλεια της Βουλής, τελέστηκε αγιασμός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και ακολούθησε η τελετή της ορκωμοσίας, κατά την οποία οι βουλευτές έδωσαν όρκο, άλλοι στο Ευαγγέλιο, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές στο Κοράνι και άλλοι - κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ - έδωσαν τον πολιτικό όρκο.«Καλή δύναμη στο έργο σας και πολλές υπομονές», ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στους βουλευτές, ενώ «άξιοι» αναφώνησε ο προεδρεύων του Σώματος.Με το πέρας της τελετής, οι βουλευτές υπέγραψαν το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    Αύριο στις 11 το πρωί, η Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρό της και σε ξεχωριστή συνεδρίαση θα εκλέξει τους αντιπρόεδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς. Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει τον Νίκο Βούτση. Αφού ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από την Ολομέλεια, στη 1.30 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου.

    [05] Αφγανιστάν: Εννέα οι νεκροί από τον βομβαρδισμό νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

    Εννέα εργαζόμενοι για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) σκοτώθηκαν και άλλοι 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, το οποίο μπορεί να επλήγη από αμερικανική αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των MSF.

    "Πολλοί ασθενείς και μέλη του προσωπικού εξακολουθούν να λείπουν κατά τo προσκλητήριο", ανέφεραν οι MSF που δήλωσαν επίσης πως είχαν δώσει προληπτικά τις γεωγραφικές συντεταγμένες του νοσοκομείου τους σε "όλα τα μέρη" της σύγκρουσης που μαίνεται ανάμεσα στον αφγανικό στρατό και στους Ταλιμπάν για τον έλεγχο της Κουντούζ τις τελευταίες ημέρες.

    "Η ακριβής τοποθεσία του νοσοκομείου μας στην Κουντούζ είχε ανακοινωθεί σε όλα τα μέρη με διάφορες αφορμές τους προηγούμενους μήνες", καθώς και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση σε μήνυμα που ανέβασε στο Twitter.

    [06] Ν.Φίλης: «Μέγιστη πρόκληση η αναζήτηση δρόμων για τη σύνδεση Τέχνης και Εκπαίδευσης»

    Μέγιστη πρόκληση χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης την αναζήτηση δρόμων, ώστε να συνδεθεί η Τέχνη με την Εκπαίδευση, κατά την ομιλία του στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Τέχνη και Εκπαίδευση , Διδακτικές και Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο σχολείο του 21ου αιώνα». Ο υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το δημόσιο σχολείο μπορεί να καινοτομεί και να υπερβαίνει πλευρές της κρίσης. Επίσηςδιαβεβαίωσε πως «τα πορίσματα του Συνεδρίου δεν θα αρχειοθετηθούν, όπως συνηθίζεται, αλλά θα αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής μελέτης και διαλόγου, ώστε να ανταποκριθούμε σ? αυτή την τεράστια πρόκληση της σύζευξης τέχνης και εκπαίδευσης».

    «Η δυναμική σχέση Τέχνης και Σχολείου είναι ένας διαρκής στόχος προκειμένου μέσω των σύγχρονων εκπαιδευτικών προτάσεων, απόψεων και κατευθύνσεων να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αξία της παιδευτικής πράξης που θα γεννά πολίτες με γνώση της εθνικής πολιτιστικής τους ταυτότητας και ταυτόχρονα γνώση της πολιτιστικής ταυτότητας των λαών του κόσμου» τόνισε στο χαιρετισμό που απέστειλε στο Συνέδριο ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

    Το συνέδριο που ξεκίνησε χθες (2/10) και θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ (4/10) συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΙΕΠ), η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Παράλληλαμε τις εισηγήσεις και την παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων πραγματοποιούνται βιωματικά εργαστήρια, με αντικείμενο το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι διάφορες μορφές της τέχνης στο σύγχρονο σχολείο.

    [07] Μέτρα προστασίας και ανάδειξης του μνημείου της Αμφίπολης

    Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ανακοίνωσή του διαβεβαιώνει ότι έχει δρομολογήσει σειρά ενεργειών για τη λήψη προσωρινών μέτρων εξασφάλισης του μνημείου στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη, και ταυτόχρονα για την μακροπρόθεσμη προστασία και ανάδειξή του.

    Οι πρώτες εργασίες εξειδικεύονται στη στερέωση των πρανών του λόφου-τύμβου και στη συντήρηση των γλυπτών, των ψηφιδωτών και του γραπτού διακόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, υπό τον γενικό συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, έχουν γίνει συντονισμένες ενέργειες κατόπιν πολλαπλών αυτοψιών και συνεργασιών, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και να σχεδιαστούν οι προσφορότερες λύσεις.

    Για τη διενέργεια των παραπάνω εργασιών έχει συνταχθεί σειρά μελετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Ειδικότερα, η διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων έχει προχωρήσει στην τοπογραφική τεκμηρίωση του μνημείου, στη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για την ενόργανη παρακολούθηση των μικρομετακινήσεων, ενώ εκπονείται και η αρχιτεκτονική μελέτη. Παράλληλα, από το τμήμα Λίθου ολοκληρώνεται εξέχουσας σημασίας πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζει το δομικό υλικό του μνημείου.

    Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ανασκαφέως του μνημείου, Κατερίνας Περιστέρη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το υπουργείο αναμένει την κατάθεσητων μέχρι σήμερα πορισμάτων της μελέτης, με την απαραίτητη τεκμηρίωση.

    [08] Β. Μεϊμαράκης: «Η ΝΔ δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να ανασάνει»

    Η ΝΔ θα προτείνει λύσεις που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης στην πανηγυρική συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη ενότητας στους κόλπους του κόμματος του, ενώ ανέφερε πως κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη ΝΔ «σε μέτρα υφεσιακά που φέρουν την υπογραφή Τσίπρα -Καμμένου».

    Ο κ.Μεϊμαράκης τόνισε χαρακτηριστικά πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να ανασάνει επισημαίνοντας πως κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη ΝΔ «σε μέτρα υφεσιακά που φέρουν την υπογραφή Τσίπρα -Καμμένου».

    Ανέφερε πως η ΝΔ είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προτείνει λύσεις που θα φέρουν νέες θεσεις εργασίας, όπως προτάσεις και για τη γενικευμένη εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος,ενώ επισήμανε πως θα συναινέσει σε αποφάσεις που καταπολεμούν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Ξεκαθάρισε,όμως,πως η ΝΔ θα συγκρουστεί «με καθε πολιτική που χτυπά αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που επιβάλει μετριότητα και προστατεύει καθε παλαιοκομματικό φαύλο».

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ αναφέρθηκε και στην υπόθεση της υποψηφιότητας του Αδωνι Γεωργιάδη εξαπολύοντας επίθεση κατά του προέδρου της ΠΕ και της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου. « Με ενημερώνουν ότι η ΚΕΦΕ που είναι τελείως αυτόνομη και πήρε χθες λάθος απόφαση έκανε δεκτή την υποψηφιότητα του καλού φίλου Αδωνι Γεωργιάδη. Δεν μπορούν οι τυπολατρίες να ξεπερνούν τις πολιτικές. Η απόφαση της ΚΕΦΕ δεν με εκφράζει και με τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ έχω να συνομιλήσω μαζί του από την ημέρα των εκλογών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης. Οσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν σαφής ξεκαθαρίζοντας πως «δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θα ψηφίσουμε όχι αφού εκφράσουμε τις απόψεις και τις διαφωνίες μου.»

    Σύμφωνα με τον κ. Μειμαράκη η ΝΔ θα προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής τον Νικήτα Κακλαμάνη,ενώ ελεύθεροι να αποφασίσουν κατά συνείδηση για τη θέση του προέδρου του Σώματος.

    [09] Συνεδριάζει στις 14.30 η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ

    Συνεδριάζει στις δυόμιση το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Οι εργασίες της συνεδρίασης θα ανοίξουν με ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Κ.Ο. του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

    Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν ο συντονισμός των υπουργείων ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων και η προετοιμασία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα στη Βουλή όπου θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις. Επιπλέον, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα καλυφθούν οι θέσεις του διευθυντή και του γραμματέα της Κ.Ο, καθώς επίσης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος και των τριών αντιπροέδρων της Βουλής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 October 2015 - 10:32:57 UTC