Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι αποφάσεις των εκπροσώπων των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ
  • [02] Χρ. Σπίρτζης: Θα αυξηθεί το απλό εισιτήριο, λόγω ΦΠΑ
  • [03] Γ. Σταθάκης: Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια
  • [04] Στις 29 Οκτωβρίου η δίκη του Ι. Διώτη για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ»
  • [05] Αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων εκτίθεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέχρι το τέλος Οκτώβρη
  • [06] Οι προτάσεις του υποψήφιου προέδρου της Ν.Δ. Απ. Τζιτζικώστα για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών
  • [07] Στενότερη συνεργασία της Ελλάδας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

  • [01] Οι αποφάσεις των εκπροσώπων των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των εκπροσώπων των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ.

    Και οι τέσσερις είναι αρνητικοί στα πολλά ντιμπέιτ. Ανοικτό ωστόσο είναι το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός ντιμπέιτ στην ΕΡΤ, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχουν όλοι.

    Συμφώνησαν πάντως για τη διοργάνωση δύο συνδιασκέψεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επ? αυτού εκφράστηκαν επιφυλάξεις με ποιον τρόπο θα γίνουν και σε ποιο κοινό.

    Κοινός τόπος των εκπροσώπων των υποψηφίων είναι ότι η συνεδρίαση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, μιλούν για σημαντική πρόοδο και αποφάσισαν ότι δεν θα υπάρξουν πληρωμένα διαφημιστικά σποτ των υποψηφίων.

    [02] Χρ. Σπίρτζης: Θα αυξηθεί το απλό εισιτήριο, λόγω ΦΠΑ

    «Αυτό που προγραμματίζουμε είναι, επειδή θα αυξηθεί έτσι ή αλλιώς κατά 10% το εισιτήριο, επειδή ανέβηκε ο συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 23%, να μπορέσουμε να κρατήσουμε χαμηλά τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες που πηγαίνουν στις δουλειές με τα μέσα μεταφοράς και να επιβαρυνθεί λίγο περισσότερο το απλό εισιτήριο, το οποίο χρησιμοποιούν περιστασιακά τουρίστες ή άλλοι» διευκρίνισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης αναφορικά με την τιμή των εισιτηρίων των μέσων μεταφοράς.

    Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM», είπε ότι η μείωση της τιμής του εισιτηρίου έγινε από την κυβέρνηση Σαμαρά και δημιούργησε πολύ μεγάλη υστέρηση εσόδων και ελλείμματα στον ΟΑΣΑ. Ανέφερε πως «οι δύο εβδομάδες δωρεάν μετακινήσεων για τους πολίτες -κατά την περίοδο των capital controls- στοίχισαν 10 εκατ. ευρώ, ενώ τα ελλείμματα στο σύνολό τους ήταν 50 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εισιτηρίων εκείνη τη χρονιά», σημειώνοντας ότι «αν ήταν υγιές το σκηνικό στον ΟΑΣΑ και στις αστικές μεταφορές δεν θα είχαμε πρόβλημα με τις δύο εβδομάδες ή δύο μήνες».

    Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως «η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΔΙΣΥ (σ.σ. θηγατρικλη του ΟΣΕ) και των περιφερειακών αεροδρομίων που προβλέπονται μέσα στη συμφωνία δεν μας βρίσκουν σύμφωνους σε σχέση με το πώς πρέπει να γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στη χώρα μας, αλλά είναι δέσμευση της χώρας που πρέπει να τηρήσουμε, -και πρέπει να ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα για να βγει από την κρίση μέσα στην επόμενη τριετία».

    [03] Γ. Σταθάκης: Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια

    Δεν θα κατατεθεί έως το τέλος Οκτωβρίου το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, καθώς η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου.

    Τη διευκρίνιση αυτή έκανε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο πώλησης κόκκινων δανείων σε επενδυτικούς οργανισμούς του εξωτερικού, επέμεινε ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [04] Στις 29 Οκτωβρίου η δίκη του Ι. Διώτη για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ»

    Στις 29 Οκτωβρίου θα βρεθεί ξανά ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην εισαγγελέας και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, η δίκη του οποίου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είχε προσδιοριστεί για σήμερα, αλλά λόγω ωραρίου το δικαστήριο διέκοψε την συνεδρίαση του.

    Ο κ. Διώτης είναι κατηγορούμενος για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, μετά από παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το οποίο έκρινε πως ο κατηγορούμενος δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, που περιελάμβανε 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, ώστε να αντλήσει στοιχεία για φορολογικούς ελέγχους.

    Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός αρνείται την πράξη που του αποδίδεται ισχυριζόμενος πως τα επίμαχα στοιχεία αποτελούσαν «παράνομο υποκλαπέν υλικό». Στην κατάθεση του στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Διώτης, προς επίρρωση της άποψης του, είχε υποστηρίξει πως ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Κώστας Μπίκος του είχε επιβεβαιώσει ότι αρχικά η επίμαχη λίστα είχε έρθει στην Ελλάδα μέσω των μυστικών γαλλικών και ελληνικών υπηρεσιών.

    Να σημειωθεί πως για την ίδια υπόθεση αρχικά είχε κατηγορηθεί και ο Ιωάννης Καπελέρης , τον οποίο διαδέχθηκε στο ΣΔΟΕ ο κ. Διώτης τον Μάιο του 2011, ο οποίος ωστόσο απαλλάχθηκε με βούλευμα.

    [05] Αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων εκτίθεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέχρι το τέλος Οκτώβρη

    Έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από τότε που ένας ψαράς ανέσυρε από τον βυθό ανοιχτά από τα Αντικύθηρα τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ήταν ένα μεταλλικό εύρημα, χαμένο στη λάσπη, που επί χρόνια αποτελούσε ένα από τα πιο μεγάλα αινίγματα για τους αρχαιολόγους.

    Σήμερα πλέον γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο μηχανικό υπολογιστή, που παρακολουθούσε με εντυπωσιακή ακρίβεια αστρονομικά φαινόμενα.

    Το πρώτο μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 από τον Ιωάννη Θεοφανίδη.

    Ένα νέο εκπαιδευτικό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων εκτίθεται στο Μουσείο του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ως το τέλος του Οκτώβρη.

    Πρόκειται για το πιο πρόσφατο και ανανεωμένο αντίγραφο του Μηχανισμού. Περιέχει σχεδόν όλη την πληροφορία που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε για την κατασκευή και την λειτουργία του μέγιστου οργάνου αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Είναι κατασκευασμένο σε κλίμακα 4/1 (4 φορές μεγαλύτερο από το φυσικό του μέγεθος), ώστε να γίνεται ευκολότερα αντιληπτή η λειτουργία του.

    Ειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι στη διάθεση του κοινού για ξεναγήσεις στο Μουσείο. Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή 10:00 - 14:00, καθώς και στην διάρκεια των προγραμματισμένων βραδινών ξεναγήσεων (8, 13, 15, 20, 21, 23 και 27 Οκτώβρη) από τις 19:30 ως τις 21:00 κάθε μισή ώρα.

    [06] Οι προτάσεις του υποψήφιου προέδρου της Ν.Δ. Απ. Τζιτζικώστα για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών

    Να στηθούν τόσα εκλογικά κέντρα, εκλογικά τμήματα και τερματικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όσα και στις εκλογές του 2009 για την ανάδειξη προέδρου της Ν.Δ. προτείνει στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ο υποψήφιος πρόεδρος Απόστολος Τζιτζικώστας.

    Προτείνει, επίσης, τα εκλογικά κέντρα να στηθούν, όπως και το 2009, σε δημόσιους χώρους με κατάλληλη υποδομή και εύκολη πρόσβαση.

    Ως προς το αντίτιμο συμμετοχής στις εκλογές προτείνει να είναι 2 ευρώ, με απαλλαγή για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ΑΜεΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι).

    [07] Στενότερη συνεργασία της Ελλάδας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

    Σε ενίσχυση της συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με την ελληνική κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών προτίθεται να προχωρήσει ο Ύπατος Αρμοστής, Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και υποστήριξη στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Όπως επισήμανε ο κ. Γκουτέρες σε σχετική συνέντευξη τύπου νωρίς το μεσημέρι, η παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας στο πεδίο κλιμακώνεται και «προοδευτικά προχωράμε από την απόκριση σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης σε μια πιο δομημένη παρέμβαση, δεδομένου ότι αυτή η κρίση δεν θα είναι βραχυπρόθεσμη».

    Η βελτίωση του επιπέδου συντονισμού «για το πώς μπορούμε να συντονίσουμε τις διαφορετικές οντότητες που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη οργάνωση και υποστήριξη στις ελληνικές αρχές» είναι ένα από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του Ύπατου Αρμοστή με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, όπως δήλωσε, η Ύπατη Αρμοστεία θα υποστηρίξει την ελληνική κυβέρνηση, την Υπηρεσία Ασύλου, αλλά και τις άλλες κυβερνήσεις προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο λογισμικό που θα βοηθήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 October 2015 - 14:32:12 UTC