Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επενδυτές ζητούν εξηγήσεις από κατασκευαστές αυτοκινήτων για το θέμα των εκπομπών
  • [02] Στην Αθήνα αύριο ο Πιερ Μοσκοβισί
  • [03] Γερμανία: Οι έλεγχοι στα σύνορα της χώρας θα παραμείνουν ως την 1η Νοεμβρίου
  • [04] Οι ΗΠΑ κάνουν ρίψεις πυρομαχικών σε Σύρους επαναστάτες
  • [05] Τουλάχιστον 17 νεκροί από κατολίσθηση, στη Μιανμάρ
  • [06] Στάση εργασίας των δημοσιογράφων 11:00-16:00
  • [07] Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την προσωπικότητα του Παζολίνι
  • [08] Οι Ελληνες πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία, ένα ιστοριογραφικό βιβλίο που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα
  • [09] Στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη η θρυλική Buena Vista Social Club
  • [10] Στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη η θρυλική Buena Vista Social Club
  • [11] Ένα ποτήρι κρασί το βράδυ με το φαγητό, αντί για νεράκι, κάνει καλό στους ανθρώπους με διαβήτη

  • [01] Επενδυτές ζητούν εξηγήσεις από κατασκευαστές αυτοκινήτων για το θέμα των εκπομπών

    Διαχειριστές επενδύσεων μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών και συνταξιοδοτικά ταμεία, οι οποίοι συνολικά διαχειρίζονται ένα σύνολο που πλησιάζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ζητήσουν από κατασκευαστές αυτοκινήτων να τους εξηγήσουν καλύτερα πώς έχουν ασκήσει την εκπροσώπηση συμφερόντων τους σε δημόσιες αρχές σχετικά με τα πρότυπα εκπομπών αυτοκινήτων.

    Δεκαεννιά επενδυτές - μεταξύ των οποίων και μια θυγατρική της ασφαλιστικής ΑΧΑ και το εθνικό ταμείο συντάξεων της Σουηδίας - έστειλαν ξεχωριστά επιστολές σε 11 μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, σύμφωνα με το παρατηρητήριο μικροεπενδυτών ShareAction.Η πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα της ομολογίας της Βόλκσβαγκεν (VW) ότι είχε παραποιήσει τις τιμές των εκπομπών ρύπων, ένα σκάνδαλο που κόστισε δισεκατομμύρια στην αξία μετοχών της εταιρείας και έχει στρέψει τους προβολείς σε πρακτικές σε όλο τον κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας.

    [02] Στην Αθήνα αύριο ο Πιερ Μοσκοβισί

    Την ανάγκη πίστης εφαρμογής όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της Ευρώζώνης υπογράμμισε σήμερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος όπως ανακοίνωσε θα επισκεφθεί την Αθήνα αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, καθώς και με οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Ως προς τις σχέσεις της Επιτροπής με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι χαρακτηρίζονται στην παρούσα φάση από εμπιστοσύνη αλλά και από υπευθυνότητα.

    Επίσης τόνισε ότι -όπως έχει συμφωνηθεί- η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει η Ελλάδα.Ως προς το ζήτημα της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε πως θα συνεχιστεί και ότι η παρουσία του θεωρείται εγγύηση ασφαλείας για χώρες της ευρωζώνης.

    [03] Γερμανία: Οι έλεγχοι στα σύνορα της χώρας θα παραμείνουν ως την 1η Νοεμβρίου

    Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ενημέρωσε τις Βρυξέλλες ότι το Βερολίνο σκοπεύει να παρατείνει τους ελέγχους στα σύνορά του, που ξεκίνησαν προκειμένου να περιοριστεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μέσω της Αυστρίας, ως την 1η Νοεμβρίου. Σε επιστολή που έστειλε ο Ντε Μεζιέρ προς τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο τον ενημερώνει ότι οι έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας θα παραταθούν για 20 ημέρες ως την 1η Νοεμβρίου. Το μέτρο αφορά κυρίως τα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία.

    Εξαιτίας «της συνεχιζόμενης, ανεξέλεγκτης, μεγάλης εισροής (προσφύγων) από τρίτες χώρες» και προκειμένου να διασφαλιστεί «η ασφάλεια και η τάξη» απαιτείται να παραμείνει σε ισχύ το μέτρο, επισημαίνεται στην επιστολή.

    [04] Οι ΗΠΑ κάνουν ρίψεις πυρομαχικών σε Σύρους επαναστάτες

    Οι αμερικανικές δυνάμεις έκαναν ρίψη μικρών όπλων, πυρομαχικών και άλλου εξοπλισμού στους Άραβες επαναστάτες στη Συρία, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την απόφαση της Ρωσίας να εντείνει την κατάσταση στον μακροχρόνιο εμφύλιο επεμβαίνοντας για υποστήριξη του προέδρου Μπάσαρ Αλ Άσαντ.

    Ένας αξιωματικός είπε ότι η ρίψη από μεταφορικά αεροσκάφη C-17 της αμερικανικής Αεροπορίας στη βόρειο Συρία τη Κυριακή ήταν μέρος μιας αναθεωρημένης στρατηγικής που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσουν τους επαναστάτες στη Συρία που πολεμούν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

    Τη περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ διέκοψαν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού «μετριοπαθών» επαναστατών που αντιμάχονται την κυβέρνηση Άσαντ και που θα συνεισέφεραν στη μάχη ενάντια στο ΙΚ. Η μόνη ομάδα στο έδαφος της Συρίας που έχει επιτυχία ενάντια στο ΙΚ ενώ συνεργάζεται με την συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ είναι Κούρδοι μαχητές (YPG), οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αυτόνομη ζώνη στη βόρειο Συρία και έχουν προσχωρήσει βαθιά μέσα στην περιφέρεια Ράκα, προπύργιο του ΙΚ.

    [05] Τουλάχιστον 17 νεκροί από κατολίσθηση, στη Μιανμάρ

    Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολίσθηση στη Μιανμάρ, η οποία προκλήθηκε μετά τις καταρρακτώδεις βροχές, γράφει σήμερα ο επίσημος Τύπος.Το χωριό που επλήγη βρίσκεται στην πολιτεία Κάγιαχ, μια απομακρυσμένη περιοχή στην ανατολική χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Global New Light of Myanmar.

    Περισσότεροι από 360 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μεταφερθούν σε προσωρινά καταλύματα, σε σχολεία και ένα νοσοκομείο, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία αναμένει ακόμη σφοδρές βροχοπτώσεις, εν μέσω της εποχής των βροχών στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας.

    [06] Στάση εργασίας των δημοσιογράφων 11:00-16:00

    Στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. σήμερα Τρίτη 13 Οκτωβρίου, ημέρα πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ, αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ για τους συντάκτες που εργάζονται σε όλα τα ΜΜΕ, τα portals, το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους ΟΤΑ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα μέλη να ασκήσουν το συνδικαλιστικό τους δικαίωμα, της συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση.

    Αντιμέτωποι με την πρωτοφανή επιδρομή σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, οι δημοσιογράφοι καλούνται να υπερασπιστούν την αυτονομία των Ταμείων τους, που αποτελεί καθοριστική προϋπόθεση της αδέσμευτης δημοσιογραφικής αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

    «Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και το ρεσιτάλ της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στα ΜΜΕ με απολύσεις, περικοπές, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία εξυπηρετούν συγκεκριμένο σχέδιο πλήρους αποδόμησης των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.Η αυτονομία και το αυτοδιοίκητο του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και οι παροχές των δημοσιογραφικών ταμείων είναι αδιαπραγμάτευτες» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

    [07] Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την προσωπικότητα του Παζολίνι

    Την εξαιρετικά πολυσχιδή προσωπικότητα του Ιταλού διανοούμενου της αριστεράς, σκηνοθέτη, σεναριογράφου, ηθοποιού, ποιητή Πιερ Πάολο Παζολίνι επιχειρεί να προσεγγίσει το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη προς τιμή του (με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων απ τη δολοφονία του) το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο της Ρώμης «Tor Vergata».

    Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, με τίτλο: «Η Σφίγγα στην Άβυσσο, Π. Π. Παζολίνι 40 Χρόνια από το θάνατό του. Νέες Προοπτικές και Κριτικές Αποτιμήσεις του έργου του» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

    «Πρόκειται ουσιαστικά για έναν αμιγώς ποιητικό τίτλο που συμπυκνώνει το έργο, το λόγο και την σύντομη αλλά καθοριστική παρουσία και προσφορά του Παζολίνι. Μιλούσε συνήθως με χρησμούς (Σφίγγα) και καταδύθηκε ζώντας, σκεπτόμενος, γράφοντας, κινηματογραφώντας και τελικά πεθαίνοντας στην Άβυσσο...» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Αν. Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Λογοτεχνίας, Κωνσταντίνα Ευαγγέλου,υπεύθυνη της επιστημονικής διοργάνωσης στο ΑΠΘ.

    [08] Οι Ελληνες πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία, ένα ιστοριογραφικό βιβλίο που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα

    Πώς έζησαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Σοβιετικής Ένωσης οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες μετά το τέλος του Εμφυλίου, που γράφτηκε πάνω στα βουνά της Μακεδονίας το καλοκαίρι του 1949; Η ιστορία είναι παλιά, αλλά μόνο προσφάτως άρχισαν να πυκνώνουν οι επιστημονικές έρευνες (μαρτυρίες και ιδεολογικές προσεγγίσεις έκαναν την εμφάνισή τους από τα πρώτα κιόλας μετεμφυλιακά χρόνια) γύρω από ένα τόσο οδυνηρό ζήτημα.

    Σ' αυτό το πλαίσιο εγγράφεται και η συναγωγή μελετών «Στέγνωσαν τα δάκρυά μας. Έλληνες πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια), που έχουν επιμεληθεί η Κατερίνα Κράλοβα και ο Κώστας Τσίβος, αμφότεροι επίκουροι καθηγητές Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας. Η Τσεχία (στα χρόνια της ελληνικής προσφυγιάς Τσεχοσλοβακία αφού μέχρι και το 1993 ήταν ενωμένη με τη Σλοβακία) κατέγραψε, μαζί με τη Σοβιετική Ένωση, τους υψηλότερους προσφυγικούς αριθμούς από την Ελλάδα. Δεν είναι σίγουρα τυχαίο το ενδιαφέρον των τσέχων μελετητών του τόμου, ιδίως αν σκεφτούμε πως ακόμη και σήμερα οι Έλληνες που ζουν στην Τσεχία φτάνουν τις 2500.

    [09] Στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη η θρυλική Buena Vista Social Club

    Η διάσημη ορχήστρα Buena Vista Social Club θα γίνει την Πέμπτη η πρώτη μπάντα που θα γεμίσει με αυθεντικούς κουβανέζικους ρυθμούς τον Λευκό Οίκο τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια. Και ένα ακόμα σύμβολο της συνεχιζόμενης προσέγγισης μεταξύ της Αβάνας και της Ουάσινγκτον.

    Η θρυλική μπάντα, στην οποία μετείχαν παλιές δόξες της χρυσής εποχής της κουβανέζικης μουσικής και εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια των ετών μετά τις διαδοχικές απώλειες μουσικών της, θα δώσει παράσταση με την ευκαιρία της εκδήλωσης που διοργανώνει προς τιμή της ισπανόφωνης κοινότητας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Κουβανός μουσικός Χουάν ντε Μάρκος Γκονζάλες εμπνεύστηκε τη μπάντα πριν από 19 χρόνια. Η Buena Vista Social Club γνώρισε από την αρχή πολύ μεγάλη επιτυχία.

    [10] Στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη η θρυλική Buena Vista Social Club

    Η διάσημη ορχήστρα Buena Vista Social Club θα γίνει την Πέμπτη η πρώτη μπάντα που θα γεμίσει με αυθεντικούς κουβανέζικους ρυθμούς τον Λευκό Οίκο τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια. Και ένα ακόμα σύμβολο της συνεχιζόμενης προσέγγισης μεταξύ της Αβάνας και της Ουάσινγκτον.

    Η θρυλική μπάντα, στην οποία μετείχαν παλιές δόξες της χρυσής εποχής της κουβανέζικης μουσικής και εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια των ετών μετά τις διαδοχικές απώλειες μουσικών της, θα δώσει παράσταση με την ευκαιρία της εκδήλωσης που διοργανώνει προς τιμή της ισπανόφωνης κοινότητας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Κουβανός μουσικός Χουάν ντε Μάρκος Γκονζάλες εμπνεύστηκε τη μπάντα πριν από 19 χρόνια. Η Buena Vista Social Club γνώρισε από την αρχή πολύ μεγάλη επιτυχία.

    [11] Ένα ποτήρι κρασί το βράδυ με το φαγητό, αντί για νεράκι, κάνει καλό στους ανθρώπους με διαβήτη

    Ένα ποτήρι κρασί με το βραδινό φαγητό μπορεί να βοθήσει τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους και να αυξήσουν την «καλή» χοληστερόλη τους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη κλινική μελέτη που εξέτασε σε βάθος χρόνου τις συνέπειες της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στους διαβητικούς.

    Οι ερευνητές από διάφορες χώρες (Ισραήλ, ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία), με επικεφαλής την καθηγήτρια Ίρις Σάι του ισραηλινού Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στη Νεγκέβ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», έκαναν επί δύο χρόνια μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με 224 διαβητικούς ηλικίας 45 έως 75 ετών, οι οποίοι αρχικά δεν έπιναν αλκοόλ.Οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη συνέχισε να πίνει απλώς νερό με το δείπνο κάθε βράδυ επί μία διετία, η δεύτερη έπινε κόκκινο κρασί και η τρίτη λευκό (150 ml ή ένα ποτήρι περίπου). Όλοι ακολουθούσαν την υγιεινή μεσογειακή διατροφή.

    Οι διαβητικοί είναι πιο ευάλωτοι σε καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ έχουν και χαμηλότερη «καλή» χοληστερόλη (HDL) σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Το τακτικό βραδινό κρασί, ιδίως το κόκκινο, όπως διαπίστωσε η νέα μελέτη, βελτιώνει το μεταβολικό «προφίλ» ενός διαβητικού, ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη του και μειώνοντας την αναλογία της «καλής» με την ολική χοληστερόλη του (πράγμα που μειωνει τον κίνδυνο για την καρδιά).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 October 2015 - 6:32:20 UTC