Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένταση στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ
  • [02] Γ. Τσιρώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: 16.000 νέες θέσεις εργασίας από τη διαχείριση απορριμμάτων
  • [03] Συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί, αύριο το απόγευμα
  • [04] Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Φαντασιώσεις τα όσα αναφέρονται για τα «κόκκινα δάνεια»
  • [05] Τουλάχιστον 710.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην ΕΕ το εννεάμηνο του 2015
  • [06] Κομισιόν: Δεν υπάρχει πρόταση για κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας
  • [07] Συνελήφθη ο Σισέ για υπόθεση εκβιασμού του Βαλμπουενά
  • [08] Εισαγγελική έρευνα για τα αντισερβικά συνθήματα Αλβανών μέσα στη Σερβία
  • [09] Χωρίς Μπεργκ με ΠΑΣ, «τρέχουν» να προλάβει τον ΠΑΟΚ
  • [10] Ποιες εταιρείες αυτοκινήτων κέρδισαν την μάχη των πωλήσεων

  • [01] Ένταση στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ

    Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αφού διέκοψε τη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ που ήταν σε εξέλιξη, ζήτησε από τον εκπρόσωπό του Θεόδωρο Αμπατζόγλου να αποχωρήσει, όπως και έγινε, μετά από έναν έντονο και θορυβώδη διάλογο του προέδρου της ΝΔ με μέλη της ΚΕΦΕ.

    Νωρίτερα ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας με δημοσιογράφους δήλωσε τα εξης:«Την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από μία κυβέρνηση που παραπαίει, εγώ δεν συμβάλλω στη γελοιοποίηση της διαδικασίας που ενσυνείδητα γίνεται από τον γραμματέα Παπαμιμίκο και κάποιους άλλους. Ούτε στο ντιμπέιτ συμμετέχω, που επίσης είναι γελοιοποίηση. Απαιτώ να τελειώσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις προδιαγραφές. Πάω να πω στον Αμπατζόγλου να αποχωρήσει».

    Ύστερα από ολιγόλεπτη διακοπή η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ ξεκίνησε πάλι στις 16:00.

    Εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα και συμμετοχή 2 ευρώ για όλους ζητά ο Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας την ανάγκη να τελειώσουν άμεσα τα διαδικαστικά. Σε δήλωσή του ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ τονίζει πως θα πρέπει «να αποδείξουμε, επιτέλους, ότι καταλαβαίνουμε τι περιμένει η βάση της Νέας Δημοκρατίας, τι περιμένει η κοινωνία από εμάς. Πρακτικά, απλά και ουσιαστικά: Εκλογικά κέντρα παντού, δύο ευρώ η συμμετοχή για όλους. Όπως το 2009». «Δεν φοβόμαστε τον κόσμο μας. Τη δύναμή του θέλουμε. Για να αλλάξουμε, να μεγαλώσουμε, να κερδίσουμε», προσθέτει.

    Στην ίδια λογική κινείται και ο Άδωνις Γεωργιάδης που και αυτός σε δήλωσή του ζητά να μην υπάρξει καμία αύξηση του αντιτίμου για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου.

    Κοινή γραμμή με τους κκ Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη κρατά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά τα διαδικαστικά για τις εκλογές της ΝΔ. Σε δήλωσή του ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ καλεί την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ολοκληρώσει τις διαδικαστικές διαβουλεύσεις το συντομότερο μένοντας αυστηρά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».

    [02] Γ. Τσιρώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: 16.000 νέες θέσεις εργασίας από τη διαχείριση απορριμμάτων

    Πέραν των 900 εκ. που πρόκειται να διατεθούν από το νέο ΕΣΠΑ για υποδομές, από τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια ο τζίρος αναμένεται να φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ αλλά και να δημιουργηθούν 16.000 νέες θέσεις εργασίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης. Ο κ. Τσιρώνης μίλησε για το νέο ΕΣΔΑ, τα βαριά ευρωπαϊκά πρόστιμα και το έλλειμμα εμπιστοσύνης από την πλευρά της ΕΕ. Αναφέρθηκε στα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών, τα αστικά λύματα της Ανατολικής Αττικής, τις ευθύνες των ΟΤΑ, τα σοβαρά προβλήματα της Πελοποννήσου, τα ΣΔΙΤ, την πρόοδο των ΠΕΣΔΑ, το λαθρεμπόριο απορριμμάτων, αλλά και για τα μεγάλα οφέλη της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα μεταξύ των μαθητών.

    Ξεκινώντας από τα βαρύτατα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί στη χώρα μας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο εξαιτίας των χωματερών, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι «από τα συνολικά 14 εκατομμύρια που μας έχουν επιβληθεί, θα μπορούσαμε αυτή τη στιγμή να μιλάμε για 4, αλλά παρόλα αυτά έχουμε καταφέρει να απομειώσουμε το πρόστιμο στα 10 εκατομμύρια». Μάλιστα, ύστερα από συζήτηση με την επίτροπο Κρέτσου, τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηροποιημένα εξαιτίας της ολιγωρίας του προγενέστερου καθεστώτος, όπως είπε ο αν. υπουργός, αφού «πλέον, δεν αρκεί να ξεκινήσει μία αποκατάσταση για την παύση του προστίμου, καθώς υπό αυτή τη συνθήκη θα έπρεπε να έχουμε μηδενίσει».

    [03] Συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί, αύριο το απόγευμα

    Στις πέντε αύριο το απόγευμα θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, την Φορολογία και τα Τελωνεία, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα. Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [04] Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Φαντασιώσεις τα όσα αναφέρονται για τα «κόκκινα δάνεια»

    «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έγινε οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με την τύχη των "κόκκινων δανείων". Πρόκειται αποκλειστικά για φαντασιώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και δημοσιογράφων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας: «Το θέμα βρίσκεται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, και συνδέεται φυσικά με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Κατά συνέπεια, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα υπάρξουν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα εξαγγελιών. Έχουμε θέσει ένα πιο προστατευτικό πλαίσιο διαλόγου και έχουμε αποτρέψει λύσεις που θα είχαν καταστροφικές συνέπειες».

    Ο υπουργός Οικονομίας προσέθεσε ότι «το καλοκαίρι τροποποιήθηκε ο "νόμος Κατσέλη", ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνο τα χρέη προς τις τράπεζες, αλλά και προς την εφορία, και έχουν διευρυνθεί τα κριτήρια ένταξης και για ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά το πλαίσιο έχει εξορθολογιστεί. Επιπλέον θα βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα εταιρικά δάνεια, τόσο σε επίπεδο δικαστικής διευθέτησης όσο και σε επίπεδο εξωδικαστικών συμβιβασμών. Θα συσταθεί ακόμη, ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθησης της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων, με απόλυτο σεβασμό στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων».

    Ο κ. Σταθάκης επισήμανε επίσης ότι «μετά την εκπόνηση μελετών και κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, θα εξεταστεί η δυνατότητα σύστασης Φορέα Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπό προϋποθέσεις, σε συνδυασμό και με άλλα θεσμικά εργαλεία».

    [05] Τουλάχιστον 710.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην ΕΕ το εννεάμηνο του 2015

    Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Frontex, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που διέσχισαν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους ανήλθε σε πάνω από 710.000. Οι Σύριοι πρόσφυγες παραμένουν η κύρια εθνότητα όσων φθάνουν στην Ευρώπη, επιλέγοντας τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι χαρακτηριστικό πως ολόκληρο το 2014 καταγράφηκαν 282.000 αφίξεις. Συγκεκριμένα, κατά το μήνα Σεπτέμβριο, ο αριθμός των ανιχνεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ανήλθε σε 170.000 σε σύγκριση με 190.000 τον Αύγουστο.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα ελληνικά νησιά και κυρίως η Λέσβος συνεχίζουν να πλήττονται περισσότερο από την πρωτοφανή εισροή προσφύγων και μεταναστών. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 350.000 αφίξεις, ενώ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, ο αριθμός των ανιχνεύσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παρέμενε στάσιμος, στις 49.000.

    Αντίθετα, ο αριθμός των μεταναστών που κατέφθασαν στην Ιταλία μειώθηκε κατά το ήμισυ τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας τις 12.000. O λόγος, σύμφωνα με τη Frontex, είναι η αυξανόμενη έλλειψη των σκαφών στη Λιβύη και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Συνολικά, από τον Ιανουάριο του 2015, 129.000 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων καταγράφηκαν στην Ιταλία, με τους περισσότερους εξ αυτών να κατάγονται από την Ερυθραία.

    [06] Κομισιόν: Δεν υπάρχει πρόταση για κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα και πρόσθεσε ότι κομβικό σημείο είναι η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ουδέποτε η Επιτροπή πρότεινε κοινές περιπολίες του τουρκικού και ελληνικού λιμενικού.

    Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία για το προσφυγικό ζήτημα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, η οποία θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη Κυριακή. Επιπλέον, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Οκτωβρίου. Τον Φ. Τίμερμανς θα συνοδεύουν ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

    Παράλληλες δράσεις λαμβάνουν χώρα και στην Ελλάδα, δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, όπου ευρωπαϊκές υπηρεσίες και κλιμάκια της Επιτροπής συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Είμαστε ικανοποιημένοι από το έργο που γίνεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για το αν η Επιτροπή έχει προτείνει κοινές περιπολίες του ελληνικού και τουρκικού λιμενικού, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το προσφυγικό, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε κατηγορηματικά πως ουδέποτε η Επιτροπή πρότεινε κάτι τέτοιο.

    [07] Συνελήφθη ο Σισέ για υπόθεση εκβιασμού του Βαλμπουενά

    Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άλλοτε παίκτη του Παναθηναϊκού, Τζιμπρίλ Σισέ, και ακόμη τρία άτομα με την υποψία της απόπειρας εκβιασμού του 31χρονου άσου της Λιόν και της εθνικής Γαλλίας Ματιέ Βαλμπουενά, χρησιμοποιώντας «ροζ» βίντεο. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του δημόσιου κατήγορου, και οι τέσσερις συλληφθέντες τέθηκαν υπό κράτηση στα δυτικά του Παρισιού και τη Μασσαλία στο πλαίσιο έρευνας για τις καταγγελίες εκβιασμού και αδικημάτων που τιμωρούνται με τουλάχιστον πέντε χρόνια στη φυλακή.

    Ο Σισέ, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε συμπαίκτης με τον Βαλμπουενά στη Μαρσέιγ, συνελήφθη επειδή ήξερε τους άλλους εμπλεκομένους, ωστόσο δεν υπάρχει υποψία εναντίον του ότι είναι υποκινητής της υπόθεσης, όπως δήλωσε στέλεχος της αστυνομίας. Το γραφείο του δημόσιου κατήγορου πρόσθεσε ότι ο 34χρονος Σισέ, ο οποίος αποχώρησε από την ενεργό δράση νωρίτερα μέσα στη χρονιά, συνελήφθη στις έξι το πρωί.

    [08] Εισαγγελική έρευνα για τα αντισερβικά συνθήματα Αλβανών μέσα στη Σερβία

    Ο εισαγγελέας της περιφέρειας Βράνιε στη νότια Σερβία διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για την προκλητική συμπεριφορά πολιτών αλβανικής εθνότητας που πανηγύρισαν, την Κυριακή το βράδυ, στην πόλη Μπουγιάνοβατς, την πρόκριση της Αλβανίας στα τελικά του EURO 2016.

    Όπως ανακοινώθηκε, η εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον κάθε υπευθύνου για «διασπορά φυλετικού, εθνικού και θρησκευτικού μίσους», μετά από τη δημοσίευση στο διαδίκτυο βίντεο υλικού, όπου οι συγκεντρωθέντες στο κέντρο της πόλης Μπουγιάνοβατς φωνάζουν υβριστικά συνθήματα κατά των Σέρβων και τραγουδούσαν, στη σερβική γλώσσα, σύνθημα που καλούσε ομόεθνους να σκοτώσουν και να σφάξουν Σέρβους.

    Η αστυνομία στο Μπουγιάνοβατς έλαβε εντολή να διερευνήσει αν πρόκειται για οργανωμένη ενέργεια και να συλλάβει όσους παρακίνησαν την ακραία συμπεριφορά του πλήθους, καθώς οι πανηγυρισμοί προκάλεσαν φόβο στους Σέρβους κατοίκους της πόλης, ενώ την ανησυχία τους ενέτεινε το γεγονός ότι στους δρόμους της πόλης δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις.

    [09] Χωρίς Μπεργκ με ΠΑΣ, «τρέχουν» να προλάβει τον ΠΑΟΚ

    Χωρίς το βασικό επιθετικό του «όπλο» θα παραταχθεί ο Παναθηναϊκός την Δευτέρα εναντίον του ΠΑΣ Γιάννινα, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Super League. Ο Μάρκους Μπεργκ δεν θα βρίσκεται στη διάθεση του Γιάννη Αναστασίου, καθώς παραμένει στη Σουηδία, όπου υποβάλλεται σε θεραπεία μετά τον τραυματισμό του στο παιχνίδι της Εθνικής Σουηδίας με το Λιχτενστάιν για την προτελευταία αγωνιστική των προκριματικών του EURO 2016.

    Ο Μπεργκ αναμένεται στην Αθήνα μετά τις υποχρεώσεις του με την εθνική ομάδα και θα κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το μεγάλο παιχνίδι της 8ης ημέρας με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

    Το πρόβλημα με τον Σουηδό δεν είναι το μοναδικό για το τεχνικό τιμ των «πρασίνων», αφού ούτε ο Μλάντεν Πέτριτς θα μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα του. Ο Κροάτης επιθετικός βρίσκεται με άδεια εκτός Ελλάδας (για ένα προσωπικό του πρόβλημα) και θα επιστρέψει την Παρασκευή (16/10).

    [10] Ποιες εταιρείες αυτοκινήτων κέρδισαν την μάχη των πωλήσεων

    Το πρώτο εννεάμηνο του 2015, η αγορά του αυτοκινήτου σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 8,1%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο στην ελληνική αγορά πουλήθηκαν 58.184 καινούργια αυτοκίνητα, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα του 2014 είχαν κυκλοφορήσει 53.844 επιβατικά αυτοκίνητα.

    Την πρώτη θέση στη λίστα των πωλήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, κατέχει η Toyota η οποία σημείωσε 6.248 πωλήσεις, VW 5.304, Nissan 5.283, Opel 4.533, Peugeot 4.062, Suzuki 3.293, Citroen 3.101, Mercedes 2.665, Fiat 2.628, Ford 2.602, Hyundai 2.453, Renault 2.159, Audi 2.121, BMW 2.055, Skoda 1.913, Volvo 1.545, Seat 1.319, Kia 1.176, Mini 919, Smart 557, Jeep 453, κ.α.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια των εταιρειών να αυξήσουν το μερίδιο που κατέχουν στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι την μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις σημείωσε η Smart 368,1%, ακολούθησαν Peugeot 212%, Jeep 100%, Mercedes 48%, Mini 33%, BMW 23,9%, Kia 23,8%, Volvo 22,2%, Renault 18,7%, Suzuki 18,1%, Audi 12,3%, VW 7,9%, Nissan 7%, Toyota 6,6% κ.α.

    Τους επόμενους μήνες οι εταιρείες αυτοκινήτων θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την ελληνική αγορά. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να λανσαριστούν σημαντικά νέα μοντέλα, τα οποία ανταποκρίνονται στις νέες οικονομικές συνθήκες της χώρας και αποτελούν την συμβολή της αυτοκινητοβιομηχανίας στον περιορισμό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και στην αύξηση της ασφάλειας.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 October 2015 - 14:32:18 UTC